PERAKAUNAN STPM

Ruangan ini disediakan khas untuk membincangkan masalah2 yang berkaitan dengan Perakaunan STPM. Cg Narzuki Online mengharapkan dan mengalu-alukan kerjasama dan bantuan guru-guru STPM membantu menyelesaikan masalah2 yang dikemukakan oleh pelajar dan juga guru.

KOLEKSI BAHAN PERAKAUNAN STPM (KLIK)

  • #1 written by oLy
    about 3 years ago

    Salam..cikgu..
    saya ada soalan mengenai pengiraan tersebut…
    apakah formula untuk pengiraan di bawah ini?
    soalan:
    you need to buy new sound equipment for your production. The equipment will cost you rm120,000,00. The bank will cover 90% of the cost price and your production needs to pay an installment of rm2160 of a month for (5) years.

    saya harap cikgu dapat memberi penerangan dan menghasilkan jalan pengiraan kepada saya yang masih keliru untuk menggunakan formula yang betul.

    a.) calculate your deposit
    b.) show the total interest

  • #2 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Oly, ini lebih kepada matematik. Pada pandangan Cg,

    Kos = 120,000
    Pinjaman = 90% x 120,000 = 108,000 …. pokok
    Deposit = 10% x 120,000 = 12,000

    Jumlah bayaran = 2160 X 12 X 5 = 129,600…..iaitu bayaran pokok + faedah
    Maka, FAEDAH = 129,600 – 108,000 = 21,600

  • #3 written by oLy
    about 3 years ago

    cikgu, satu lagi soalan saya tidak tahu akan jumlah future value. selalunya soalan mcm nie akan bagi jumlah Fv,Pv dan tahun. tapi nie juz bagi pv & tahun je then suruh cari interest..so how cikgu..plz….
    soalan:
    you decided to retire as a millionaire in 30 years time. At present, your savings are rm10,000,00. what is the interest rate that will fulfill your ambition.

  • #4 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Maaf, Cg kurang arif. Diharapkan ada cikgu STPM yang sudi membantu anda.

  • #5 written by Phang
    about 3 years ago

    cg,
    nak tumpang di sini ..bagi sukatan perakaunan tingkatan 6 ada bab perkongsian juga ..tapi adanya tambahan maklumat yang perlu dicatat. boleh tak cikgu-cikgu form 6 berikan tunjuk ajar..macam mana nak kira premium muhibah? saya rujuk 2 buah buku ,cara catat tak sama..ada yang kena mengira bahagian untung rugi yang diberikan kepada pekongsi baru.1 lagi kata kira ikut nisbah kongsi untung rugi lama..??
    thank you !

  • #6 written by oLy
    about 3 years ago

    Tak mengapa cg..cg, saya nk tanya mengenai pengiraan yang cikgu selesaikan untuk saya tu..

    Jumlah faedah= 129,600-108,000 = 21600

    *mengapa ia perlu di tolak dengan 108,000?..saya masih tidak jelas di situ. =)

  • #7 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Ini kerana JUMLAH PINJAMAN ialah RM108,000 iaitu 90% daripada kos keseluruhan. Dan faedah yang dikenakan atas jumlah pinjaman tersebut.

    Jumlah Kos keseluruhan = 120,000
    Bayaran pendahuluan (10%) = 12,000
    Pinjaman (90%) = 108,000
    Jumlah keseluruhan pinjaman yang perlu dibayar = 129,600
    (Iaitu bayaran balik pinjaman + faedah)
    Maka, FAEDAH = 129,600 – 108,000 = 21,600

  • #8 written by ms wong
    about 3 years ago

    kpd pelajar Phang: Premium muhibah merupakan pembayaran muhibah secara tunai drpd pekong si kpd pekongsi lama, maka, dt tunai kt pekongsi lama, mengikut nisbah pekongsi lama.itu sahaja….buku apa yg anda rujukan sekarang?….

  • #9 written by unioum
    about 3 years ago

    what is the effective annual interest rate of RM2.0 mil of 180 day commercial paper with a 4.1% discount yield?

  • #10 written by Phang
    about 3 years ago

    miss wong ,
    buku low joo yean…
    thank you ..

  • #11 written by Phang
    about 3 years ago

    miss wong ,
    bagi soalan trial melaka ada masalah tak ? bagi soalan 2,(a) diberi perjalanan dijangka sejauh 400,000 km …lepas diberi bilangan kilometer yang sebenar.maka semasa kita nak kirakan susut nilai gunakan perjalanan yang sebenar ,betul tak?

  • #12 written by Phang
    about 3 years ago

    cg,
    saya keliru dengan catatan hutang lapuk pulih ..saya rujuk soalan STPM 2000 dan STPM 2008 kertas 1..ada kawan beritahu saya hutang lapuk pulih harus didebitkan dalam ak kawalan penghutang..sedangkan dalam soalan tu ,ia tak nyatakan kutipan penghutang itu termasuk hutang lapuk pulih…jadi,macam lah ia tak sama dengan yang kita ajar dalam kelas ting 5..

    cg,
    nak tanya juga.untuk sukatan baru form 4 ni..ak kawalan hendaklah diajar semasa ting 4??

  • #13 written by ms wong
    about 3 years ago

    soli Cg Phang, soli tersalah ucap slam sbg pelajar. soalan Melaka adalah betul kerana soalan itu similir dgn soalan thn 1997 soalan 6, penggunaan km yg berlebihan dianggap sbg keuntungan kpd pemilik , tidak akan mempengaruhi pengiraan s/nilai.(sebenarnya ini merupakan salah satu jenis pengiraan susut nilai dlm ACCA syllibus ). manakala , melaka p2 S2 (ii)- (b)- (c) jabatan y overhed sebanar RM69000 is wrong in skema , should be RM 65000. if ticer have any q , can direct email to me , i can share wif ticer, may i know, ticer come from where? my email is ss1943@live.com.

  • #14 written by ms wong
    about 3 years ago

    soli for disturb, soalan STPM dan konsep adalah sama dgn F4 dan 5, akan ttp, Cg phang haruslah mengulangi soalan kerana mungkin terdapat sisipan perkataan yg belum diambil kira…..maka, segala haruslah dipertimbangkan juga…………..

  • #15 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Ms Wong,

    Terima kasih atas perkongsian ilmu terutamanya berkaitan dengan Sukatan STPM, semoga ianya berterusan untuk masa2 akan datang bagi membantu guru2 Perakaunan STPM sekalian.

  • #16 written by Phang
    about 3 years ago

    cg,
    bagi soalan ujian gerak gempur SPM kertas 2.soalan 2 ,ada minta kita sediakan penyata untuk menyelaraskan untung bersih …dengan mengambil kira perkara yang belum diambil kira( makl. tambahan )..adakah soalan peperiksaan sebenar SPM akan dikeluarkan soalan seperti ini ..dalam sukatan Ting 5,”rasanya” tak adanya buat pelarasan bagi untung bersih betul tak ? thank you , cg.

    ms wong ,
    thank you . saya akan check semula . tapi kalau tak silap ,tak ada “sisipan perkataan “yang berkenaan …soalan 4 ,2000 dan soalan 2 , 2008 ..adakah kita patut andaikan kutipan penghutang itu ( 2000 ) termasuk hutang lapuk pulih ??
    thank you …saya akan menghubungi ms wong dari semasa ke semasa ..

  • #17 written by ms wong
    about 3 years ago

    Cg Phang, berdasarkan soalan 2008, S2, hutnag lapuk terpilih TIDAK boleh dimasuk dlm a/k kwl phtg kerana, ctt sebenar dlm pelarasan ialah dt tunai, kt htg lapuk terpulih shj. tiada kena-mengena dgn ak kwl thn semasa. manakalan soalan 2000 S2, saya tak jumpa ada perkataan htg lapuk terpulih, bolehkah berikan soalan dgn lebih terperinci?

  • #18 written by Phang
    about 3 years ago

    ms wong ,
    sorry…2000 soalan 4(b )..bukan soalan 2…

  • #19 written by leeya
    about 3 years ago

    Kepada mana-mana cikgu, formula jumlah kos inventori dengan model diskaun kuantiti seperti ini :

    Jum kos DS QH
    inv —– + —— + PD
    Q 2
    I II III

    termasuk dalam sukatan tak sebab biasanya formula jumlah kos hanya I + II sahaja.

  • #20 written by leeya
    about 3 years ago

    harap cikgu faham sebab kedudukan formula tu dah lari pulak…

  • #21 written by ms wong
    about 3 years ago

    KPD cg Phang, i guess u read a wrong q …..in the q din provide any htg lapuk terpulih in d q ….soli …..

  • #22 written by leeya
    about 3 years ago

    i mean adakah formula jumlah kos inventori menggunakan model diskaun kuantiti seperti ini termasuk dalam sukatan perakaunan STPM :

    Jumlah kos inventori = kos pesanan + kos pegangan + (harga inventori X permintaan tahunan) ?

    Harap somebody dapat bantu saya, kalau guna, bila ia sesuai?

  • #23 written by Phang
    about 3 years ago

    KPD ms wong, saya check semula ..memang kertas 1 2000 ,soalan 4 ( b ) …urus niaga ( 10 ) hutang lapuk terpulih….. anyway..thank you!

  • #24 written by Jane
    about 3 years ago

    kpd cg
    macam mana dapatkat penghutang, soalan 2, k2 percubaan Pahang 2010?. Tq

  • #25 written by ms wong
    about 3 years ago

    kpd Cg Phang:.htg lapuk terpulih tidak perlu dimasuk dlm ak kwl htg kerana htg lpk terpulih adalah utk thn semsa maka, tidak perlu direkodkan. ctt sebenar ialah dt tunai/ bank kt htg lapuk terpulih…..

  • #26 written by hasiah
    about 3 years ago

    salam..cg,sy nk tnya ckit nie..cy konpius ler..ape mksud sbnar pengekosan perkhidmatan????

  • #27 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Maaf, kena tunggu guru perakaunan STPM bantu menjawabnya. Ini kerana Cg tiada bahan untuk dirujuk berkaitan perkara tersebut bagi membantu menyelesaikan masalah anda.

  • #28 written by yumiko
    about 3 years ago

    cikgu,

    Saya hendak tanya soalan Pegurusan perniagaan yang hampir sama dgn prinsip perakuanan …dalam soalan ada alat-alat kecil dan barang siap , cukai bahan mentah adakah tiga ini perlu dimasukan? DAN hendak letak di mana? Selain itu, gaji x langsung letak di kos buruh langsung ka ataupun kos overhead? Harap dpt dibalas comment tersebut dgn secepat mungkin.Sekian terima kasih.

  • #29 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Pada pandangan Cg,
    BARANG SIAP tidak boleh dimasukkan dalam Kos Pengeluaran,
    Cukai atas belian –> Kos Bahan Mentah.
    Susutnilai / belanja Alat2 kecil –> Kos Overhed.
    Gaji tak langsung –> Kos Overhed

  • #30 written by yumiko
    about 3 years ago

    cikgu,

    Kalau soalan ada mesin dan kelengkapan kilang RM25000, peruntukan susutnilai mesin dan lenkapan RM 4750.
    Maklumat tambahan:a)Mesin dan lengkapan kilang disusutnilaikan 10% setahun atas baki berkurangan. Bagaimanakah meyelesaikan soalan tersebut?? Dan belanja minyak pelincir adalah kos overhead ka?

  • #31 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Susut nilai = (25000-4750)X10% —-> Kos Overhed
    Belanja minyak pelincir —> Kos Overhed

    Kalau BUKAN Kos bahan mentah atau Kos buruh langsung, maka KOS OVERHED.

  • #32 written by yumiko
    about 3 years ago

    ok,Terima kasih cikgu.

  • #33 written by chan
    about 3 years ago


    oLy:

    Salam..cikgu..
    saya ada soalan mengenai pengiraan tersebut…
    apakah formula untuk pengiraan di bawah ini?
    soalan:
    you need to buy new sound equipment for your production. The equipment will cost you rm120,000,00. The bank will cover 90% of the cost price and your production needs to pay an installment of rm2160 of a month for (5) years.
    saya harap cikgu dapat memberi penerangan dan menghasilkan jalan pengiraan kepada saya yang masih keliru untuk menggunakan formula yang betul.
    a.) calculate your deposit
    b.) show the total interest

  • #34 written by chan
    about 3 years ago

    teacher,have the answer of question of bad17 question of koperasi at folder ck wong

  • #35 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Chan,
    Maaf, Cg kurang arif kerana Cg tidak mengajar Perakaunan STPM. Sila dapatkan bantuan dan bimbingan daripada guru anda disekolah.

  • #36 written by cg lisa
    about 3 years ago

    salam,cg,,nak tanye,,ade tak mane2 guru STPM perakaunan yang ada rancangan tahunan perakaunan tingkatan 6,,boleh kongsi bersama2,sebab sy cari tak dapat la,,

  • #37 written by Teh
    about 3 years ago

    hasiah, awak hany perlu bezakan syarikat perkhidmatan (guaman, hotel) dan syarikat perkilangan dan tujuan penentuan kos perhidmatan. Hanya ada 3 soalan stpm sebagai rujukan iaitu 2003 soalan 4c, 2005 soalan 2b dan 2008 3b.

  • #38 written by amy
    about 3 years ago

    jelaskan maksud berserta contoh rezab am, rezab modal, rezab hasil dan rezab penilaian semula???

  • #39 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Amy,
    Nota ini Cg perolehi daripada seorang rakan guru STPM, iaitu:

    RIZAB – satu jumlah yg diperuntukkah khas utk sesuatu tujuan dan tidak boleh digunakan utk tujuan lain.

    RIZAB MODAL – tidak boleh diagihkan kepada pemegang saham sebagai dividen. cth: premium saham saham, rizab tebusan modal, rizab penilaian semula aset ttp dan rezab penggantian aset tetap.

    RIZAB HASIL – pendapatan terkumpul syarikat yg belum lagi diagihkan kepada pemegang saham sbg dividen. cth: pendapatan tertahan, rizab am dan rizab penyamaan dividen..

  • #40 written by ms wong
    about 3 years ago

    kpd Chan: deposit is RM120000X10% = RM12000
    total interest is (RM2160X 5 years X 12 mth)- (RM120000X 90%)= RM21600.

  • #41 written by bob
    about 3 years ago

    salam….saya nak tanye perbezaan rezab2 berkenaan…

    -rezab modal
    -rezab am
    -rezab penilaian semula
    -rezab hasil

    dan nak definisi dengan contoh sekali untuk kesemua rezab berkenaan??

  • #42 written by Salmah
    about 3 years ago

    Cg2 STPM,

    Bagaimanan utk mengira premium yg perlu dibayar untuk muhibah dalam perkongsian???

    harap bantu…..buku STPM maklumatnya tak detail…

    TQ..

  • #43 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Maaf Cg Melor, HSP STPM tiada dalam simpanan.

  • #44 written by melor
    about 3 years ago

    salam ckgu..
    ckgu ade x huraian sukatan pelajaran perakaunan tingktn 6 rendah atau rancangan mengajar perakaunan tingktn 6 rendah?saya bakal cikgu dan saya harap ckgu dapat bantu saya..terima kasih

  • #45 written by effa
    about 3 years ago

    saya nak tanya..
    apakan perbezaan antara kurikulum pendidikan perakaunan bagi stpm dan matrikulasi di malaysia dan luar negara

  • #46 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Maaf, diluar pengetahuanCg.

  • #47 written by IJAZ
    about 3 years ago

    Cikgu, macammana nak dapatkan koleksi soalan STPM tahun-tahun lepas dan jawapannya?

  • #48 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Maaf, Cg tiada Koleksi Tahun2 Lepas bersama2 jawapannya. Apa yang Cg ada hanyalah koleksi berikut :
    1. Koleksi Soalan STPM Kertas 1 (2000 – 2007)
    2. Koleksi Trial STPM 2009.
    3. Koleksi Trial STPM 2010.

  • #49 written by quraisyiah
    about 3 years ago

    cikgu, saya nak jawapan bagi bahan2 stpm yang terdapat dalam soalan yang diberikan di dalamnya. saya nak segera. saya nak semak jawapan. sekian

  • #50 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Soalan2 dan bahan2 tersebut adalah sumbangan daripada rakan2 guru STPM. Itu saja yang berjaya dikumpulkan, jawapan bagi soalan2 tersebut tiada dalam simpanan Cg.

  • #51 written by quraisyiah
    about 3 years ago

    apa beza antra unit2 setara dgn kos per unit setara?

  • #52 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Maaf, Cg tidak mengajar STPM. Walau bagaimanapun Cg akan cuba dapatkan jawapan daripada rakan guru yang lain atau nota matrikulasi dalam simpanan Cg.

    Ok, cuba dapatkan jawapan daripada nota dibawah.

    Unit Setara

    Kos Setara Seunit

  • #53 written by IJAZ
    about 3 years ago

    Nota matrikulasi banyak membantu saya terutama dalam memahami Kertas II walaupun sukatan STPM jauh lebih luas,terima kasih kepada penyumbang.

  • #54 written by Ecockht
    about 3 years ago

    Cg, saya nak tanya terdapat sedikit perubahan format spm seperti penyata pendapatan. Maka, adakah saya perlu mengajar guna format baru bagi pelajar Tingkatan 6 Rendah yang akan datang?

  • #55 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Pada pandangan saya, adalah lebih baik diajarkan kedua-dua format tersebut, supaya ada kesinambungan dariapda apa yang dipelajari semasa di SPM. Walau bagaimanapun kena minta pendapat guru2 STPM berhubung perkara tersebut.

  • #56 written by Ms wong
    about 3 years ago

    kpd:ecockht, penyata pendapatan mengikut format lama, jangan menggunakan format baru kerana soalan stpm adalah dibawah lingkungan MPM, maka, sukatan masih tidak berubah.
    kpd: melor, jika anda nak sukatan pelajaran, boleh beli drpd Majlis peperiksaan malaysia, down load drpd website juga boleh, akan ttp, terdapat juga sukatan pelajaran yg kurang diajar disek atau susah didapati dlm pasaran, ttp masih terdapat dlm peperiksaan, maka soalan past year amat diperlukan .

  • #57 written by dide
    about 3 years ago

    cikgu, macam mana bentuk pengekosan sebenar dalam akaun 2

  • #58 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Dide,
    Kena tunggu bantuan, cikgu STPM untuk menjawabnya.

  • #59 written by Kelvin Choong
    about 3 years ago

    cikgu, mana boleh dapat atau beli STPM Perakuanan nota ringkas??
    Kerana, Saya nak baca~

  • #60 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Kelvin,
    Cuba dapatkan dipasaran ataupun daripada guru2 perakaunan STPM.

  • #61 written by may
    about 3 years ago

    boleh saya tanya macam mana boleh beli buku cikgu??

  • #62 written by Ms wong
    about 3 years ago

    there is few choice in d market, but d best is ask note from ur stpm school ticer is beter, cos there is no publisher at all in recently year…

  • #63 written by yusam
    about 3 years ago

    bagaimanakah boleh saya dapat skema jawapan untuk stpm perakaunan? Bolehkah saya beli skema tersebut dengan jawapan yang lengkap di pasaran?

  • #64 written by mina
    about 3 years ago

    salam ckgu.. knapa xdak buku rujukan utk stpm?

  • #65 written by Sabrina
    about 3 years ago

    Selamat Sejahtera cikgu, saya nak tanya..Saya mengambil matapelajaran perakaunan untuk stpm tetapi tiada asas…Bagaimana untuk membuat rujukan dengan pantas mata pelajaran ting 4 dan 5 dan ada tak sesiapa yang cikgu tau pernah mengambil perakaunan untuk stpm tanpa asas yang mendapat A untuk stpm?…

  • #66 written by Sevaramann
    about 3 years ago

    Sabrina,

    Pada pandangan & berdasarkan pengalaman saya, tiada asas bukanlah satu masalah besar. Cuma usaha sejak lower 6 sangat penting kerana topik 1 hingga 8 memang kita belajar tentang asas. Ini semua bergantung kepada anda: sepantas mana kamu menguasai asas kerana di sekolah ada cikgu yg skip atau mengajar bab asas ini dgn cepat. Ada student yg skor A dlm STPM Perakaunan di mana mereka tidak memiliki asas di peringkat SPM.. So, jgn give up. Perlu diingat bhw Sijil STPM kamu mempunyai nilai ekonomi yg lebih tinggi jika kamu mengambil dan memiliki gred yg bagus utk perakaunan di STPM.

  • #67 written by andrea
    about 3 years ago

    bgaimana pula nak mencatat belian sewa beli kenderaan.

    Harga kenderaan 25000
    Deposit 5000
    insurans 800 setahun
    interest 5% setahun.

    tempoh sewa beli : 3 tahun =36 bulan.

    tlg ckg…cmne nak rekodkan ni :(

  • #68 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Andrea,

    Saya kurang arif dengan sukatan STPM (tak pernah mangajar), walau bagaimanapun ini cadangan jawapan saya:

    Faedah = 5% x (25000-5000) = 1000 setahun x 3 = 3000
    Bayaran ansuran = (20000 + 3000) / 3 = 7666 (iaitu pokok=6666, faedah=1000)

    Catatan jurnal:
    1. semasa beli:
    Dt Kenderaan 25000
    Kt: Syarikat Kenderaan 20000
    Kt: Bank (deposit) 5000

    2. Bayaran ansuran:
    Dt: Syarikat Kenderaan (pokok) 6666
    Dt: Faedah 1000
    Kt: Bank 7666

    Pada pandangan saya, ada kaedah langsung dan kaedah tak langsung dalam merekod perkara terebut. Walau bagaimanapun sama2 kita tunggu mana2 guru STPM berikan komen beliau berkaitan perkara tersebut.

  • #69 written by zumrah
    about 3 years ago

    salam..ckgu…nk tnya skit ni…blh x ckgu jelskan apa maksud UNIT KOS dan KOS PUSAT beserta dgn formulanya sekali…. A.S.A.P…
    Terima kasih..:)

  • #70 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Zumrah,

    Sila dapatkan nota daripada BAHAN PERAKAUNAN STPM (klik) sebagai rujukan.

  • #71 written by shairul
    about 3 years ago

    cikgu email cikgu apa..saya tolong emailkan kertas 2 stpm…

  • #72 written by shairul
    about 3 years ago

    ok saya da email kertas 2 dalam email cikgu..cikgu boleh tengok..kalu tiada cikgu boleh bagitau..

  • #73 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Shairul,

    Terima kasih di atas sumbangan soalan2 tersebut, semoga bahan tersebut dapat dimanafaat oleh rakan guru STPM dan juga pelajar sekalian.

  • #74 written by zumrah
    about 3 years ago

    terima kasih yer cikgu….

  • #75 written by Aina
    about 3 years ago

    salam cikgu..
    sy nak tny maksud unit kos, pusat kos,kos tempoh, kos produk,kos prima,kos pertukaran, kos tenggelam dan kos melepas…dgn beserta formula n contohnya skali..
    terima kasih cikgu..

  • #76 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Aina,

    Sila dapatkan nota daripada BAHAN PERAKAUNAN STPM (klik) sebagai rujukan.

  • #77 written by Cg. Jue
    about 3 years ago

    Ada tak sesiapa cikgu yang ada rancangan pengajaran harian stpm akaun 1 dan 2? bole mintak…

  • #78 written by shairul
    about 3 years ago

    cg jue… rancangan pengajaran harian ke RPT…rancangan pengajaran harian tulis buku je..kalu nak RPT saya ada..

  • #79 written by shairul
    about 3 years ago

    aina dan zumrah:
    unit kos adalah unit kuantitatif sstu brg dan perkhidmatan .cth: unit kos kilogram bahan mentah, kuasa, elektrik dan air, batu penumpang ataupun kos setiap hari pesakit

    pusat kos adalah tempat pengumpulan kos CIMA mentakrifkan pusat kos sebagai sesuatu tempat , orang atau peralatan yang boleh ditentukan kosnya untuk dikaitkan dengan unit kos.. cth: pusat kos pengeluaran: tempat pengeluaran dihasilkan seperti jbtan kejuruteraan dan pemasangan..ada dalam bab 4: overhead boleh rujuk sana.

    kos produk=kos pengeluaran=kos keluaran=bhn+buruh+ohead.

    kos penukaran=org yg tukar barg=buruh+ohead

    kos tengelam=ini mungkin kos hangus= mungkin kos pejabat cth belanja kadar bayaran pejabat.

    kos melepas jarang disoal dalam stpm: ini lebih kurang soalan ekonomi ct;h: boleh rujuk buku ekonomi tingktan 4 bab 1..difinisinya kos yang terpaksa dilepaskan untuk mendapatkan pilihan yang terbaik.

  • #80 written by shairul
    about 3 years ago

    saya harap guru-guru dari negeri-negeri lain dapat berkongsikan soalan-soalan percubaan negeri masing-masing pada tahun ini memandangkan soalan2 stpm sebenar lebih kurang sama dengan soalan percubaan..diharapkan cikgu narzuki dapat merealisasikan pengumpulan soalan pada tahun ini bagi membantu pelajar-pelajar kita mendapat a dalam stpm..terima kasih cikgu narzuki banyak membantu dalam menyediakan bahan stpm..sebab pelajar kita kekurangan bahan dan buku di pasaran..

  • #81 written by Ms wong
    about 3 years ago

    shairul dan Cg narzuki, saya akan menyumbangkan soalan percubaan stpm negeri Johor , mana- mana cikgu yg berminta lagi, sertailah kita, agar membantu anak murid kita mencapai kecemelangan, akan ttp, Cg narzuki, skema jawapan masih nak muat? kalau tak silap, cg dah kata pd tahun lepas, jangan berserta dgn skema jawapan, adakah ini betul?

  • #82 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Ms Wong,

    Terima kasih atas kesudian menyumbangkan set soalan Perakaunan STPM Johor, diharapkan guru2 dari negeri lain juga sudi…
    Maaf, saya tidak pula maksudkan sedemikian… silap faham kot… sebaik2nya SET LENGKAP yang terdiri daripada Kertas 1, Kertas 2 dan Skema jawapan.

  • #83 written by Ms wong
    about 3 years ago

    ok, cg, saya akan hanter Q@A utk johor trial stpm……kalau boleh, cg boleh menyeru guru-guru lain utk membuat perbincangan di sini utk mendapat skema jawapan yg lebih tepat dan jitu……

  • #84 written by shairul
    about 3 years ago

    ok..saya akan bagi soalan2 yang ada pada saya..kene scan sbb dalam hard copy..ya betul kata cikgu wong..kita buat perbincangan di sini sekirannya ada pertanyaan berkenaan soalan..dan saya akan menyuruh pelajar saya untuk merujuk jawapan di sini..percubaan sabah tidak ada plak..nnti saya akan cuba bertanyakan kawan2 yang lain..

  • #85 written by Ms wong
    about 3 years ago

    cg shairul, bolehkah saya tau, u mengajar di negeri apa?…..dan bolehkah kita email kalau ada masalah?…….

  • #86 written by yusraz
    about 3 years ago

    ms wong n cg sharul,
    tahniah, satu permulaan yang baik.
    kita adakan discussion di sini supaya guru dan pelajar dapat manafaat…

  • #87 written by phang
    about 3 years ago

    Percubaan pahang diadakan pada bulan september , mula pada 12 Sept. saya akan hantarkan ..

  • #88 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Phang, Yusraz, Ms wong dan Cg Sharul,

    Ok terima kasih semua, semoga pada tahun ini dapat dikumpulkan lebih banyak set soalan percubaan STPM berbanding tahun lepas. Kerjasama rakan2 guru amat2 diperlukan.

  • #89 written by yusraz
    about 3 years ago

    tiada soalan setara bagi selangor..

  • #90 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Yusraz,

    Kemungkinan tidak banyak negeri yang mengadakan soalan setara bagi peperiksaan percubaan Perakaunan STPM, Saya cadangkan masing2 guru perakaunan sumbangkan soalan percubaan masing2, tidak kira setara atau tidak setara. Supaya lebih banyak set soalan dapat dikumpulkan, untuk kegunaan guru2 dan pelajar perakaunan STPM juga.

  • #91 written by yusraz
    about 3 years ago

    cn,
    Insyaallah cikgu

  • #92 written by Ms wong
    about 3 years ago

    saya setuju dgn cadangan Cg Narzuki, latihan dan soalan yg berlainan memang memanfaatkan semua anak murid dan kita juga, bolehkah sesiapa cikgu yg telah membuat soalan stpm 2010 s5 kelab dan persatuan?,…..jawapan dana terkumpul ?.lebihan?

  • #93 written by pda
    about 3 years ago

    Di dalam teknik pengkosan marginal, overhed dibahagikan kepada overhed tetap dan berubah.. saya agak keliru kerana bukankah semua kos overhed itu adalah kos yg tidak terlibat secara langsung dengan keluaran dan ia bersifat tetap?

    Apakah contoh overhed berubah mengikut teknik pengkosan marginal itu?

  • #94 written by Ms wong
    about 3 years ago

    item – item dlm kos overhad masih ada yg menpunyai unsur kos berubah seperti air, telefon dan electrtiy . maka, penggunaan yg berlebihan akan/ mungkin membawa perubahan dlm pengiraan kos…

  • #95 written by Ecockht
    about 3 years ago

    Ms wong, jawapan yg saya buat stpm 2010, soalan kelab
    Untung Kem RM3950
    Lebihan RM 5810
    Dana terkumpul RM33590

    Pda: awak perlu faham bahawa semua kos langsung adalah kos berubah dan bukan semua kos berubah adalah kos langsung..Contoh seperti yg dinyatakan Ms Wong.
    Mr Teh

  • #96 written by shairul
    about 3 years ago


    Ms wong:

    cg shairul, bolehkah saya tau, u mengajar di negeri apa?…..dan bolehkah kita email kalau ada masalah?…….

    saya mengajar di sabah…tapi di sabah ni kurang ada stpm perakaunanan..bahan2 saya cikgu lama yang beri…itu pun tak berapa banyak..saya harap cikgu wong boleh tunjuk ajar kpada saya yg masih baru ni..

  • #97 written by Ms wong
    about 3 years ago

    Cg shairul: email saya ialah ss1943@live.com…..kita boleh belajar bersama-sama dan berkongsi maklumat…..saya mengajar di Johor sejak 2006

  • #98 written by shairul
    about 3 years ago

    ok cikgu wong..kalau ada papa saya akan hubungi cikgu wong melalui email ok..ini email saya cikgu wong…wewer_85@yahoo.com.. cikgu wong saya ada persoalan untuk diperbincangkan..dalam soalan stpm kertas 1 ada 6 soalan yang akan keluar..jadi bagaimana bentuk soalan yang akan keluar…daripada hasil pemerhatian saya soalan ni terdiri daripada soalan yg berbentuk lcci dan bukan lcci..soalan lcci adalah penyata pendapatan,perkongsian,rekod tak lengkap, organisasi bukan untung,akaun kawalan..

    manakala soalan bukan lcci plak adalah soalan penilaian inventori,syarikat,susut nilai, pelupusan aset, penyata sumber dan penggunaan dana.liabiliti dan pembetulan kesilapan.. (kalau silap minta diperbetulkan)

    soalan 1 soalan wajib…keluar yang sama..jika diperhatikan dari tahun 2000-2006, soalan lcci dikeluarkan sebanyak 3 soalan, bukan lcci 2 soalan…pada tahun 2007-2010 bentuknya berubah saya kira..soalan lcci ada 2 dan bukan lcci ada 3…

    bagaimana pemilihan soalan kali ini..adakah masih sama..apa pandangan cikgu wong…

  • #99 written by ms wong
    about 3 years ago

    cg shairul, sebenarnya saya tidak mengasingkan soalan lcci atau tidak, setahu saya. s1 ialah doktrin dan nisbah shj. yg lain semuanya adalah tajuk besar, seperti perkongsian 1+2+3 , sykt 1+2+3, rtl, kelab, koperasi dan pspd, tapi setiap tahun ada satu soalan yg campur (terdiri drps basic di f4 dan f5 seperti pelarasan, s/nilai, kawalan phtg atau pmtg)….apakah buku rujukan yg cikgu sedang pakai?……dan bilakah trial stpm akan diadakan ?

  • #100 written by Ms wong
    about 3 years ago

    percubaan a/c stpm di Johor ialah 20/9 dan 21/9

  • #101 written by JULIE E. SANTI
    about 3 years ago

    Hai…saya cikgu baru…boleh minta soalan sebenar STPM K1 dan K2 bg tahun 2007, 2008, 2009, 2010?….Minta tolong lah yer….Terima kasih byk2….Segala jasa sangat2 dihargai

  • #102 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Julie,

    Bahan2 Perakaunan STPM boleh dapatkan di sini BAHAN PERAKAUNAN STPM

  • #103 written by shairul
    about 3 years ago

    cikgu wong: di sabah tiada peperiksaan setara..kami buat soalan sendiri dijadikan ujian 2..itula..di sabah tiada JU untuk perakaunan..walaupun spm kami tiada percubaan..diharapkan ada la jawatankuasa yang perlu dibentuk di sabah supaya kami tidak ketinggalan dalam penyediaan soalan terkini..nanti minta cikgu wong kongsi dengan rakan2..

    cikgu narzuki: nanti saya akan cuba berikan soalan2 stpm tahun 2009 dan 2010..kena scan dlu..

  • #104 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Shairul,

    Ok. terima kasih.

  • #105 written by Cg Rao
    about 3 years ago

    Salam 1Malaysia.

    Peperiksaan Percubaan STPM Perakaunan NS pada bulan September 2011.

    Jwp Cadangan Soalan 5 Kelab & Persatuan 2011 K 1

    Utg Aktiviti Kem Pendidikan RM 3950
    Dana Terkumpul Awal RM 33590
    Lebihan Pendapatan RM 4610
    Sumbangan Kewangan Jamuan RM 1 500 diletak kat KKK bawah Ekuiti/Kumpulan Wang Terkumpul

    Sekian Tkasih.

  • #106 written by Ms wong
    about 3 years ago

    cg Rao….setahu saya, dimana lebihan adalah berlainan dgn guru guru lain yg disumbangkan, sumbangan kewangan jauman merupakan derma yg diguna pd thn SMS, bukan diguna utk perblenjaan modal pd thn akan datnag. maka, ia patut dianggap sbg pendapatan dan bknnya di ekuiti .bolehkan cg dan cg lain beri pandangan?

  • #107 written by Ms wong
    about 3 years ago

    cg julie: dlm folder hanya samapi thn 2007, cg kena tunggu cg sharul ‘upload’ , kita boleh berbincang selepas cg dpr soalan……sama sama-kongsi

  • #108 written by CKG. JUE LIZ
    about 3 years ago

    YA, saya dah check dlm folder….soalan STPM hanya sampai 2007…k, tq Ckg Sharul….

  • #109 written by Teh
    about 3 years ago

    Cg Wong, adakah jawapan saya bg kelab stpm 2010 sama dengan cg??? Sila rujuk Saya telah tulis 3 hari dahulu..Thanks

  • #110 written by shairul
    about 3 years ago

    salam..cikgu narzuki saya dah sent email pada cikgu narzuki..nanti boleh tengok…maaf soalan sikit kabur..photostat daripada pelajar tak dapat yang ori..sama-sama kita bincangkan jawapannya…terima kasih..

  • #111 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Shairul,

    Terima kasih atas sumbangan Soalan Perakaunan STPM 2009 dan 2010.
    Soalan2 tersebut telahpun diUPLOAD dalam Koleksi Soalan Perakaunan STPM (klik).

  • #112 written by Ms wong
    about 3 years ago

    cg teh: jawapan kami adalah sama…..

  • #113 written by phangyap
    about 3 years ago

    cg wong,
    saya tak buat lagi soalan kelab 2010,tapi kawan saya kata
    untung kem 3950
    Lebihan 6110
    dana terkump awal 33590

  • #114 written by budak stpm
    about 3 years ago

    cikgu,saya nak jawapan stpm for both paper from 2002 -2010 boleh x???terima kasih banyak2..

  • #115 written by Ms wong
    about 3 years ago

    cg phang yap…ya…i juga mendapat jawapan ini…..
    budak stpm: kita hanya berbincang jawapan final, cara penyelesaian masih diperlukan and acuba sendiri .minta maaf….atas kesulitan

  • #116 written by Ms wong
    about 3 years ago

    ck phangyap…bolehkah saya meminta email cg? saya mendapati sikit keraguan dlm soalan trial 2011 di pahang. atau Cg boleh email saya ss1943@live.com

  • #117 written by phangyap
    about 3 years ago

    ms wong…percubaan STPM – perakaunanan k1 akan diadakan pada hari rabu ini ( 14/9 )..ms wong sudah dapat kertas soalan ??kertas 2 akan diadakan pada minggu depan …

  • #118 written by phangyap
    about 3 years ago
  • #119 written by Ms wong
    about 3 years ago

    ribuan terima kasih, saya telah memndapat soalan pahang, minggu depan saya akan hantarkan jb soalan percubaan

  • #120 written by shairul
    about 3 years ago

    ms wong, bolehka saya mendapatkan soalan trial jika kamu ada..di sini kami tiada percubaan…ini email saya wewer_85@yahoo.com..ataupun kamu bagi cikgu narzuki kumpulkan..risau pelajar tahun ini macam lemah..sekurang-kurangnya pelajar boleh buat latihan percubaan..

  • #121 written by arE_mEEr
    about 3 years ago

    salam..
    cikgu,subjek untk pljr matrik byk yg tlh dikeluarkn… sy cdgkn cikgu up-to-date note-note cikgu supaya mereka tidak keliru,,, sbb nota cikgu smue mndpt perhatian mereka…

  • #122 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Are_meer,

    Terima kasih atas maklumat tersebut. Sebenarnya Nota2 Matrikulasi tersebut saya perolehi daripada laman2 Kolej Matrikulasi sebagai bahan tambahan kepada guru dan pelajar Perakaunan STPM. Bukan saya yang menyediakannya, dan saya tidak tahu menahu tentang sukatan pelajaran peringkat Matrikulasi,

    Sekiranya ada rakan2 pensyarah dari Matrikulasi yang ingin sumbangkan bahan2 / nota2 terkini, amat dialu-alukan,… nanti saya sediakan PAGE KHAS untuk peringkat MATRIKULASI.

  • #123 written by zura
    about 3 years ago

    salam….. cikgu, nak tanya sikit boleh? cikgu ada x formula nisbah-nisbah kewangan….? kalau ada, blh x sy nk mintak… hehe.. tq..:)

  • #124 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Zura,

    Sila ke post BAHAN PERAKAUNAN STPM (klik). Terdapat Nota2 untuk Perakaunan STPM dan Nota Matrikulasi.

  • #125 written by enok
    about 3 years ago

    cg, apakah itu “modal sah”?

  • #126 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Enok,

    Maaf, Cg tak pasti…. Istilah MODAL SAH biasanya digunakan di Indonesia.

  • #127 written by zumrah
    about 3 years ago

    ok cikgu.. tq :)

  • #128 written by Tan
    about 3 years ago

    Cikgu,

    Cikgu-cikgu di sini ada buku Contoh Kertas Peperiksaan STPM Fajar Bakti (Azlina Ahmad, Romlah Jaafar, Zakiah)..buku yang kecil punya.. ? Saya ada soalan hendak tanya….

    Muka surat 7, soalan 5
    Dalam butiran (c), Gabur akan menyumbangkan tunai berjumlah RM90 000 sebagai modal dan RM 25 000 sebagai satu pertiga daripada muhibah.

    Bagaimana untuk catat muhibah itu?
    Menurut jawapan, Akaun Semasa Dareem didebitkan RM 25 000 dan Akaun Semasa Edward juga didebitkan RM 25 000. Tetapi dalam Akaun Bank, cuma debit RM 25 000 sahaja, bukannya RM 50 000.
    Bukankah patut debit RM 12 500 ke Akaun Semasa Dareem dan debit RM 12 500 ke Akaun Semasa Edward?

    Terima kasih…:)

  • #129 written by Ain
    about 3 years ago

    Cikgu,

    Cikgu ada x huraian sukatan pelajaran perakaunan F6??

  • #130 written by ashikin
    about 3 years ago

    salam…cikgu, saya nk mntk skema jawapn untuk soalan koperasi stpm cg wong leh x?

  • #131 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Ashikin,

    Maaf, tiada dalam simpanan Cg, kena minta dengan Cg Wong.

  • #132 written by ashikin
    about 3 years ago

    mcm mne nk mntk dgn cg wong?

  • #133 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Ashikin,

    Kalau tak silap Cg, ada alamat email beliau dalam komen2 diatas.

  • #134 written by ashikin
    about 3 years ago

    ok..thnks cg

  • #135 written by ashikin
    about 3 years ago

    cg wong….boleh x kalau saya nak mntk skema jwapan untuk soalan koperasi stpm?

  • #136 written by teh94
    about 3 years ago

    hello cikgu,
    saya ada beberapa soalan untuk cikgu :

    – diskaun atau premium atas terbitan debentur dihantar ke akaun untung rugi atau pengasingan untung rugi?

    – diskaun atau premium atas tebusan debentur dihantar ke akaun untung rugi atau pengasingan untung rugi?

    – diskaun diberi dan diskaun diterima dihantar ke akaun perdagangan atau ke akaun untung rugi? kalau ikut buku teks spm, diskaun dihantar ke akaun perdagangan tetapi ikut buku teks stpm, diskaun dihantar ke akaun untung rugi.

    sekian, terima kasih

  • #137 written by Ms wong
    about 3 years ago

    1.diskaun debentur is dt ur manakala premium debentur is kt premium syer
    2.diskaun atas tebusan debentur is ur manakala premium atas tebusan debentur is premium syer
    3. stpm diskaun ikut format lama, diskaun diberi dt ur, diskaun diterima kt ur……..
    ini hanya pandangan saya, kalau silap jangan marah.

  • #138 written by ashikin
    about 3 years ago

    hello ms wong…saya ada beberapa soalan untuk cikgu:

    – apakah yang dimaksudkan dengan :
    1)bayaran masuk
    2)rebat atas jualan
    3)dividen atas syer
    4)bonus atas syer

  • #139 written by ashikin
    about 3 years ago

    salam…cg narzuki..saya nk tnya..apa yg dimksudkan dengan:
    1)bayaran masuk
    2)rebat atas jualan
    3)dividen atas syer
    4)bonus atas syer

  • #140 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Ashikin,

    Kita tunggu jawapan daripada guru STPM, kerana jawapan daripada mereka lebih menepati sukatan pelajaran STPM.

  • #141 written by ms wong
    about 2 years ago

    bayaran masuk merupakan hasil (penyata pendapatan dan perbelanjaan )drpd kutipan masuk utk (non member) ttp kadang kala akan dinaggap sebagai pendapatan modal jikan soalan mengemukakan syarat ini, maka bayaran masuk akan ditambah di kkk.
    rebat atas jualan adalah komisen dibayar kpd pekerja, lebih kurang sama dgn komisen diberi.
    div atas syer pula terbahagi kpd 2 jenis, dividen interim atau akhir, merupakan bayaran kpd pemegang shm shm biasa atau keutamaan.
    bonus ats syer pula syer bonus a/b terbitan syer bonus dilakukan .
    inilah yg saya faham dan boleh kongsi….kalau silap, sila beri tunjuk ajar

  • #142 written by Phang
    about 2 years ago

    Ms Wong ,
    saya tak pandai konputer..tak tahu macam mana nak reply u ..rm20700 tu merupakan belanja jualan dan pentadbiran tetap,bukan overhed kilang . kebetulan angkanya sama..cuba kirakan sekali ( secara berasingan ). skema saya tak tahu letak mana dah..saya akan cari semula..sorry!

  • #143 written by Ms wong
    about 2 years ago

    Cg phang: sebab jawapan saya ialah RM20700, ok…i will calculate again….ticer can c my email,?…kalau ok, i email my hp for u as contact, more easy…?

  • #144 written by Ms wong
    about 2 years ago

    melaka trail (STPM)….soalan 2 ak kwl phtg telah terlebih nilai di bahagain debit sebanyak RM500. ctt bergu yg betul ialah dt tergantung kt phtg. ttp jawapan skema ialah dt phtg kt tergantung…..adakah soalan mempunyai kesalahan dan telah diperbetulkan dlm trial exam ttp tidak dibetulkan dlm soalan yg diuploadkan ?

  • #145 written by Ms wong
    about 2 years ago

    melaka trail (STPM) s3, perkongsian , 3 april membawa masuk pekongsi baru, Cempaka ttp pekongsi lama Balan telah muflis pd 20 feb 2010……adakah masa yg diberi adalah bermasaalah?……………..sila berikan tunjuk ajar ..cikgu yg menyumbangkan soalan atau mempunyai pandangan yg terperinci?……………

  • #146 written by SHEILA
    about 2 years ago

    salam..saya nak tanya tentang pendapatan tertahan.
    1. kenapa pendapatan tertahan tidak masuk dalam sumber dana dalam penyata aliran dana?
    2. kenapa susutnilai dianggap sebagai sumber dana?
    harap sifu dapat membantu

  • #147 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Sheila,

    Ini hanyalah pandangan saya sebagai seorang guru SPM.
    Penyediaan Penyata Aliran Tunai ada 2 kaedah, itu (1) Kaedah Langsung, dan (2) Kaedah Tidak Langsung.

    KAEDAH LANGSUNG adalah lebih jelas dan mudah difahami sebagai mana dalam Sukatan SPM…. hanya melibatkan item penerimaan & pembayaran tunai secara langsung.

    Manakala KAEDAH TIDAK LANGSUNG… tidak merujuk kepada penerimaan & pembayaran secarang langsung sebaliknya merujuk kepada UNTUNG BERSIH, kemudian DITAMBAH item BELANJA yang tidak melibat tunai (Cth: belanja susut nilai)… dan DITOLAK item HASIL yang tidak melibatkan tunai…. iaitu sebagai pelarasan bagi mendapatkan ALIRAN TUNAI yang terlibat.

    PENDAPATANN TERTAHAN merupakan lebihan daripada Untung Bersih daripada tahun2 sebelumnya / Untung Bersih Terkumpul… sedangkan Penyatan Aliran Tunai disediakn untuk tempoh perakaunan SEMASA, maka Untung Bersih semasa yang perlu digunakan.

    Apa yang PENTING disini, hendaklah memahami perbezaan antara kedua2dua kaedah tersebut dahulu,…. baru mudah memahami kenapa item2 seperti BELANJA SUSUT NILAI perlu DITAMBAH… dalam Kaedah Tidak Langsung.

    Ok, itu saja pandangan daripada saya, mungkin guru2 Perakaunan STPM boleh membantu menjelaskan lebih lanjut.

  • #148 written by SHEILA
    about 2 years ago

    tq sifu kerana membantu…ini topik pengajian perniagaan 2 F6

  • #149 written by ms wong
    about 2 years ago

    pspd dlm stpm mempunyai 3 kaedah, a, dana ditakrif sbg sumder kewangan, b, dana sbg modal kerja c, dana ditakrif sbg tunai. kaedah yg berlainan mempunyai tujuan dan cara yg berlainan. ttp stpm kebanyakkan akan keluar kaedah B dan C
    pendapatan tertahan tidak dimasuk dlm sumber dana kerana kita akan menyelaraskan utg bersih thn sms dgn utg tertahan di pengasingan utg rugi sms pengiraan dilakukan. maka ia tidak boleh masuk dlm sumber dana. begitu juga , pendapatan tertahan mungkin mempunyai nilai spt s/nilai ABS yg bukan merupakan aliran tunai sebenar, maka ia juga tidak patut masuk dlm sumber dana.
    s/nilai ABS telah diguna sebagai belanja dlm a/k ur dan situasi ini telah mengurangkan nilai utg bersih thn sms, ttp s/nilai bukan nilai wang sebenar, tindakan ini harus dicampur balik kpd utg bersih agar mencari balik aliran tunai yg sebenar.
    ini merupakan pandangan dan penjelasan saya, kalau ada apa-apa salah, sila berikan tunjuk ajar.

  • #150 written by JU LIE
    about 2 years ago

    Hai…rakan guru STPM….sekarang ne guna sistem penggal atau semester….jadi, buku rujukan @ modul dah ada ke? ada buku rujukan keluaran baru ke?….TQ,…

  • #151 written by ms wong
    about 2 years ago

    kalau ada, saya nak juga, boleh sbg rujukan kpd pelajar …..ty

  • #152 written by katy
    about 2 years ago

    salam cikgu,
    saya sudah try download soalan stpm 2009-2010, tetapi tidak jadi..bolehkah saya dapat soalan dari tahun 2008-2011?terima kasih

  • #153 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Katy,

    Maaf, tiada dalam simpanan Cg Narzuki Online.

  • #154 written by Dophline
    about 2 years ago

    cg Narzuki ,terima kasih memberitahu bahawa tiada simpanan cg online, tp boleh cdg mana boleh dapat jawapan untuk soalan stpm tahun lepas dan jawapn untuk nota matrikulasi. terima kasih

  • #155 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Dophline,

    Cuba dapatkan daripada guru perakaunan STPM di sekolah.

  • #156 written by wong
    about 2 years ago

    cg,
    sorry nak tanya..apakah formula untuk peruntukan diskaun diberi? (penghutang – hutang lapuk)x% peruntukan dis diberi – baki b/b peruntukan dis diberi ??
    terima kasih

  • #157 written by katy
    about 2 years ago

    saya ingin bertanya
    -dalam bab koperasi, elaun pengarah di bahagian pembahagian untung rugi atau di bahagian belanja?
    – sekiranya soalan minta buat soalan akaun untung rugi tetapi pelajar buat dalam bentuk penyata, adakah ia akan tolah markah?
    – adakah topik nisbah masih dalam silibus baru ni?
    -adakah penggunaan short form dibenarkan? cth: PSN, PHR??

  • #158 written by infostpm
    about 2 years ago

    katy
    mengikut laporan peperiksaan dr MPM penggunaan kata singkat PSN PHR dsbnya tidak diterima. (rujuk laporan peperiksaan 2010, 2011)

  • #159 written by katy
    about 2 years ago

    terima kasih…bagaimana dgn penggunaan format?sekiranya soalan minta buat dalam bentuk T, tetapi pelajar buat dlm bentuk penyata, adakah ia akan tolak markah?

  • #160 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Katy,

    Pada pandangan saya,
    Sekarang ini penyediaan jawapan dalam bentuk PENYATA adalah digalakkan… walaupun soalan minta sediakan AKAUN…. ianya tidak dianggap salah, kerana apa yang hendak diuji ialah kemahiran perakaunan… dan sekarang ini TIADA sebarang penolakan markah dalam skema permarkahan SPM. …. STPM mungkin lain.. kena rujuk guru2 Perakaunan STPM.

  • #161 written by infostpm
    about 2 years ago

    Dalam bentuk penyata pula, terdapat perbezaan format KKK (dalam sukatan sistem modular – dinyatakan persembahan mengikut FRS 101) Format FRS101 utk KKK tiada menunjukkan modal kerja. ia berlandaskan kepada persamaan perakaunan ASET = LIABILITI + EKUITI.

  • #162 written by wong
    about 2 years ago

    kepada infostpm,
    pemiutang sewa beli itu dicatatkan sebagai liabiliti jangka panjang saja ? perlu tak kita kirakan pemiutang sewa beli untuk liabiliti semasa? terima kasih

  • #163 written by woo
    about 2 years ago

    terima kasih infostpm….
    dimanakah boleh dapat info berkenaan FRS101?
    ingin bertanya juga, bagi soalan stpm pahang tahun 2010 kertas 1 soalan rekod tak lengkap, bagaimana untuk menyelesaikan soalan berikut?
    semua barangniaga dijual pada kos tambah 40% kecuali untuk inventori pada 1 januari 2009 yang telah dijual pada kos tambahan 30%?inventori 1 januari ialah RM15100, Bgaimana untuk mencari 40% kos barang dijual?

  • #164 written by infostpm
    about 2 years ago

    inventori pada 1 Jan RM15100 dijual dengan tokokan 30% = RM19630 manakala KBDJ RM119050-RM15100=RM103950 X 1.4 = RM145530, Jumlah jualan RM19630 + RM145530=RM165160

    FRS101 boleh rujuk buku Jane Lazar FRS

  • #165 written by cikgu Baru
    about 2 years ago

    kalau koperasi, elaun lembaga pengarah aklau diletak dlm i.d letak dlm u.r..
    kalau dlm maklumat tambahan letak dlm akaun pemb.untung…nak kepastian tanya cikgu2 lama..

  • #166 written by cikgu Baru
    about 2 years ago

    untuk soalan melaka 2012…soalan no.6…koperasi…
    dalam skema pemarkahan disebut rebat jualan ( 8%x 600000)..nak tanya mcm mana dpt 600000..tq

  • #167 written by razali
    about 2 years ago

    cikgu infostpm…nak tanya, kalau dlm buku jane lazar edisi ketiga ker? saya baru beli..muka surat berapa yer..t.q cikgu

  • #168 written by razali
    about 2 years ago

    cikgu infistpm…boleh mohon syer pada cikgu2 yg lain contoh KKK yg baru ikut FRS 01..kalau ada boleh emailkan…tq cikgu

  • #169 written by infostpm
    about 2 years ago

    chapter 10 ms 183

  • #170 written by razali
    about 2 years ago

    tq cikgu infostpm…so pelajar2 perlu jawab KKK guna bentuk ini untuk sistem modular nie yer…

  • #171 written by cikgu baru
    about 2 years ago

    cikgu Infostpm, nak tanya dlm frs aset tetap, pelaburan jangka panjang dan aset tak nyata dimasukkan sekali di bawah non current asset ( aset bukan semasa) ker..t.q

  • #172 written by infostpm
    about 2 years ago

    ya, seperti dalam FRS101.

  • #173 written by cikgu Baru
    about 2 years ago

    cikgu infostpm..nak tanya sikit…untuk perniagaan milikan tunggal juga perlu guna FRS 101 yg dalam buku lazar juga ker..t.ksh

  • #174 written by katy
    about 2 years ago

    ingin bertanya apakah yang dimaksudkan dengan liabiliti luar jangka?tq

  • #175 written by cikgu Baru
    about 2 years ago

    liabiliti luar jangka macam pekerja yg cedera masa bekerja…mereka mungkin kemukakan saman dimahkamah kepada syarikat…jika syarikat menjangkakan kalah dan perlu membayar saman tersebut, maka ia dianggap sebagai liabiliti dan perlu dinyatakan dlm liabiliti luar jangka…tp akauntan syarikat perlu anggarkan berapa nilai saman tuh…jika dijangkakan emang, tidak perlu dilaporkan…

  • #176 written by cikgu Baru
    about 2 years ago

    maaf nak bertanya tentang akaun tergantung..adakalanya akaun tergantung yg disediakan utk pembetulan kesilapan tiada baki hb.contoh dalam buku rujukan…apabila dimasukkan semua angka2 dalam jurnal berkaitandgn akaun tergantung, tiada baki hb..ttp dlm soalan stpm 2006( 2b) ada akaun tergantung dan perlu sediakan imb. duga terselaras disitu…ttp jawapan ada baki hb akaun tergantung dan dimasukkan dalam imbangan duga…soalan saya, akaun tergantung ini adakalanya tiada baki dan adakalanya berbaki kah? mohon bantuan drpd cikgu2 senior spt cikgu subra dan lain2…t.ksh

  • #177 written by woo
    about 2 years ago

    OK..terima kasih.
    boleh tanya adakah dalam internet mempunyai maklumat mempunyai Jane Lazat FRS?

  • #178 written by wong
    about 2 years ago

    sorry , saya nak tanya tentang soalan percubaan melaka 2012 , soalan koperasi ..
    1. macam mana nak dapat jumlah jualan ?
    2. tabung penebusan sahan yang diberikan dalam skema?wujud?
    terima kasih

  • #179 written by cikgu Baru
    about 2 years ago

    soalan melaka tu saya pun hairan mcm mana dpt 600000…mungkin 500000×1.2 kot sebab dia ada nyatakan untung ditokok 20%…

  • #180 written by wong
    about 1 year ago

    cg ,
    apakah maksud harta pajakan ?
    terima kasih

  • #181 written by Mastura Nordin
    about 1 year ago

    Assalamu’alaikum..

    Saya nak beli buku rujukan STPM perakaunan dalam Bahasa Melayu untuk membantu saya di universiti sebab saya tiada basic akaun. cikgu ada cadangan? kalau ada boleh email saya di :

    mas85_mechanical@yahoo.com

    terima kasih

  • #182 written by Cg Narzuki
    about 1 year ago

    Mastura, waalaikumussalam.

    Daripada pencarian Cg di internet… antara buku rujukan dalam BM yang boleh didapati dipasaran ialah:
    1. Teks lengkap STPM Perakaunan Kos dan Pengurusan – Low Joon Yean (Federal Publication)
    2. Kursus Matrikulasi Fajar Bakti : Perakaunan Pengurusan – Wan Madznah Wan Ibrahim dsb
    3. Perakaunan Pengurusan – Shamsul Nahar Abdullah – Penerbit Univ. Utara M’sia
    4. Perakaunan Kewangan dan Pengurusan Jld 2 – Koh Seng Tiam dan Lian Koh – Fajar Bakti
    5. Perakaunan Jilid II – Barjoyai Bardai dsb – Fajar Bakti
    6. Perakaunan Pengurusan Matrikulasi – Rozita Jusoh – Fajar Bakti

  • #183 written by infostpm
    about 1 year ago

    Kpd cikgu STPM Penggal 1, nak tanya sama ada terdapat ralat dalam soalan 5 di mana akaun belum terima tiada dalam soalan tetapi dikehendaki mengira phr. Mengikut soalan yang mempunyai persamaan (PM Norida), soalan tersebut terdapat kesilapan akaun belum terima ditulis dua kali. Soalan 5 pula perubahan dibuat tetapi abt tiada akaun belum bayar dan pemiutang sahaja. Tolong komen. TQ

  • #184 written by infostpm
    about 1 year ago

    Cikgu Subra,
    Pernahkah soalan Lejar Kos disoal dalam peperiksaan? Tahun?
    TKasih

  • #185 written by Cg Rao
    about 1 year ago

    Salam Perpaduan dan Salam 1Malaysia.

    Kepada Cg-cg Perakaunan STPM Perakaunan Penggal 2,
    sila ambil perhatian bahawa Cg Subra bersama Cg Rao dan Cg Magis akan mengendalikan Seminar Perakaunan
    STPM Penggal
    di Seremban tentatif pada 4 Mei 2013 2.00 ptg di Kolej Seremban dan 5 Mei 2013 di Kolej ALC, Jln Kapar, Klang 9.00 pg dan di sebuah kolej di KL pukul 2.00 ptg.
    Sekian terima kasih.

    Sila hubungi kami di 014-6638169 Cg Rao .

  • #186 written by woo
    about 1 year ago

    salam cikgu-cikgu,
    Ingin bertanya ada sesiapa cikgu yang mempunyai nota perakaunan topik 11 (penentuan harga) yang boleh berkongsi?

  • #187 written by INFOSTPM
    about 1 year ago

    Cikgu Subra,
    Bilakah seminar P2 STPM diadakan di USM Penang? Tolong bagi tau…..
    TK

  • #188 written by Cg Rao
    about 1 year ago

    Di Seremban, pada 11 Mei 2013 pukul 9.00 pagi dan di Klang pukul 2.00 ptg. Di USM, pada hari berikut pukul 10.00 pg 12 Mei 2013. Contact Cg Subra 016-4206262
    dan Cg Rao 014-6638169. Tkasih

  • #189 written by Cg Rao
    about 1 year ago

    Selamat Sejahtera & Salam 1 Malaysia

    Cg Narzuki , saya emailkan Soalan Pertengahan Tahun
    dan Soalan Percubaan Perakaunan STPM Semester 2
    sekolah saya untuk kegunaan semua guru Perakaunan yang nak buat revisi dalam minggu terakhir. Tkasih

  • #190 written by Cg Narzuki
    about 1 year ago

    Cg Rao,

    Salam sejahtera. Terima kasih diucapkan atas sumbangan set soalan tersebut. Semoga lebih ramai lagi guru STPM memberikan sumbangan bahan untuk dikongsikan bersama rakan2 guru yang lain.

  • #191 written by INFOSTPM
    about 1 year ago

    Cg Narzuki,
    Bgmana nak hantar/upload bahan STPM Perakaunan kepada cg?
    tk

  • #192 written by Cg Narzuki
    about 1 year ago

    Infostpm,

    Terima kasih duucapkan di atas kesudian menyumbangkan bahan untuk dikongsikan kepada rakan2 guru yang lain. Bahan2 tersebut boleh diemailkan ke narzuki@gmail.com

  • #193 written by Anisa Zakaria
    about 1 year ago

    cg nk tanya,saya tak ambil prinsip perakaunan semasa di SPM tapi decide ambil perakaunan bagi STPM….bolehkah?
    dan,kalau tak ambil perakaunan STPM boleh sambung degree fakulti perakaunan kah?really need ur help sir…

  • #194 written by aishah
    about 10 months ago

    Salam, sy nak tanya pulangan belian bahan langsung, duti import bahan tak langsung,angkutan keluardan kos masa terbiar tu nak masukkan ke kat dalam pnyata kos brg dikilang?

  • #195 written by FN
    about 8 months ago

    salam cikgu,
    macam mana nak kira untuk premium muhibah ?

  • #196 written by chris tang
    about 6 months ago

    sir, help me to solve this question:
    Alex, a public company, was formed on 1January 2008.It decided on the following depreciation policies:
    buildings- 2% per year on cost
    plant and machinery- 30% per year on cost
    fixtures and fittings- 20% per year on a reducing balance basis
    motor vehicle- sum of the year digits basis over 5 years assuming a zero residual value

    Alex did not purchase or sell any non-current asset during the two year ended 31 december 2009 at which date net book value of the non-current asset, purchased on 1 january 2008, were as follow:

    land and buildings( including land 300,000)-588,000
    plant and machinery- 120,000
    fixtures and fittings- 80,000
    motor vehicle- 240,000

    required
    a.) calculate for Alex, the total depreciation charge for each of the year 2008 and 2009

  • #197 written by Cg Narzuki
    about 6 months ago

    Chris Tang,

    Sila kemukakan cadangan jawapan… kemudian saya tolong semak.

  • #198 written by CHRIS TANG
    about 6 months ago

    TOTAL YEAR 2008 – RM 321, 000
    TOTAL YEAR 2009 -RM 276, 000

  • #199 written by CHRIS TANG
    about 6 months ago

    so, sir can you show the working. thx a lot

  • #200 written by CHRIS TANG
    about 6 months ago

    saya nak tanya pasal soalan ini tidak bagi kos . bagaimanakah untuk mencarikan kos ?

  • #201 written by CHRIS TANG
    about 6 months ago

    cikgu, bolehkah tunjukkan belanja susut nilai bagi motor vehicle dan land and building?

  • #202 written by Cg Narzuki
    about 6 months ago

    Chris Tang,

    Sila tunjukkan jalan kerja untuk mendapatkan nilai2 tersebut…. kena kira SETIAP SATU aset bukan semasa tersebut bagi setiap tahun 2008 dan 2009.

    Semua nilai aset bukan semasa yang diberikan pada 1 Januari 2008.. merupakan NILAI KOS.

    Untuk TANAH dan BANGUNAN… kita hanya kira susut nilai untuk BANGUNAN sahaja… TANAH tiada susut nilai kerana nilainya semakin naik.

    Contohnya:
    2008
    Buildings :
    Kos RM288 000
    SN = 2% x 288 000 = RM5760

    Plant and machinery :
    Kos RM120 000
    SN = 30% x RM120 000 = RM36 000

    Fixtures and fittings :
    Kos RM80 000
    SN = 20% x 80 000 = RM16 000

    Motor vehicle :
    Kos RM240 000
    SN = 240 000 / 5 = RM48 000

    Seterusnya sediakan pengiraan untuk tahun 2009.
    Cuma berhati dengan fixtures and fittings- 20% per year on a reducing balance basis
    SN = 20% x (80 000 – 16 000) = __________

  • #203 written by Chee
    about 5 months ago

    Cg,
    saya sudah berdaftar menjadi ahli hari ini. Minta Cg memberi pengesahan secepat mungkin supaya saya dapat muat turun bahan bahan rujukan. terima kasih

  • #204 written by Chee
    about 5 months ago

    Cikgu,
    adakah koleksi soalan sebenar Peakaunan STPM dapat dibeli di pasaran?

  • #205 written by Cg Narzuki
    about 5 months ago

    Chee,
    Nama anda telahpun didaftarkan sebagai AHLI 2014.
    Maaf saya tidak pasti tentang buku koleksi tersebut dipasaran.

  • #206 written by norazliani
    about 5 months ago

    cg.
    sye nak bertanye la dalam nota cikgu ” koleksi bahan stpm cg narzuki online” ms 48 soalan c…boleh x tunjukkan jln kira bagaimana nk dptkan jawapannye…sbb sye da cube tp xdapat jawapan rugi bersih rm 41,000…

  • #207 written by Cg Narzuki
    about 5 months ago

    Norazliani,

    Maaf, sila rujuk guru anda atau guru2 yang mengajar Perakaunan STPM.

  • #208 written by Tan LT
    about 3 months ago

    Buku Teks/Rujukan STPM: Ace Ahead Teks STPM Perakaunan Penggal 1, terbitan Oxford Fajar sudah berada di pasaran. Buku ini sesuai untuk STPM dan Matrikulasi.
    Buku Penggal 2 dijangka terbit pada bulan Oktober 2014.

  • #209 written by tanyy1234
    about 2 months ago

    Saya mahu tanya, semasa mengira Modal Kerja, Muhibah perlu dimasukkan? Terima Kasih.

  • #210 written by Cg Narzuki
    about 2 months ago

    Tanyy1234,

    MODAL KERJA = Aset Semasa – Liabiliti Semasa
    Muhibah diklasifikasikan sebagai ASET TIDAK NYATA (intangible asset)

  • #211 written by fynafiena16
    about 2 months ago

    Salam cg. Sye nak tnye sekolah mana yang ada menempatkan form6 untuk bidang perakaunan yer

  • #212 written by Cg Narzuki
    about 2 months ago

    Fynafiena,

    Maaf tiada maklumat tersebut, sila bertanyakan sekolah2 yang menawarkan STPM disekitar kawasan anda.

  • #213 written by khairun
    about 1 month ago

    salam cikguuu…..semester 3 pnya latihan cikgu ada tak

  • #214 written by Cg Narzuki
    about 1 month ago

    Khairun,

    Maaf tiada dalam simpanan Cg.

  • #215 written by Azdham
    about 3 weeks ago

    Salam cikgu, saya nak tanya sedikit…
    dalam imbangan duga diberi :
    Kenderaan (nilai buku) 50,000 (dt)

    kemudian di maklumat tmbahan diberi :
    semua aset tetap disusutnilai 10% setahun, kenderaan dibeli pada ogos 2004.

    tempoh perakaunan julai 2007, dia suruh buat penyata dgn kunci kira2. masalah dekat sini dia baki nilai buku dan tak baki susut nilai terkumpul, saya menglami sedikit permasalahan mcm mne nak kira.. Diharapkan cikgu boleh bantu saya dlm menyelesaikannya

  • #216 written by Cg Narzuki
    about 3 weeks ago

    Azdham,

    Cadangan Cg,
    Usia Kenderaan 1/8/2004 – 31/7/2007 = 3 tahun, maka SNT 10% x 3 = 30% atas KOS ASAL
    KOS ASAL – SNT = NILAI BUKU, maka secara matematiknya :
    KOS ASAL – (30%xKOS ASAL) = 50,000
    70% x KOS ASAL = 50,000
    Maka, KOS ASAL = 50,000 / 70% = 71,428.57

  • #217 written by Azdham
    about 3 weeks ago

    okay, terima kasih cikgu :)

  • #218 written by rone er
    about 3 weeks ago

    salam ckgu, nak tanya berkaitan dgn soalan susut nilai. mcm ner nak kira soalan ni. aset di susutnilai pda kdr 10% sethun. kenderaan di beli pda ogos 2004. imbangan duga bg tahun bakhir 31 julai 2007.nilai buku kenderaan RM50000. cm ner nak kira belanja susut nilai kendraan tu erk? tq

  • #219 written by Cg Narzuki
    about 3 weeks ago

    Rone Er,

    Rujuk komen Cg di ATAS.

  • #220 written by khairun
    about 1 week ago

    provision for depreciation dan depreciation for the year on apa beza diantara dua ayat nieee

  • #221 written by Cg Narzuki
    about 1 week ago

    Khairun,

    Apa beza antara Susut nilai terkumpul dengan Susut nilai ?

No trackbacks yet.