KEPUTUSAN SPM 2016 : 16 MAC 2017

Kepada anak didik dan anak pelajar sekalian

SEMOGA BERJAYA DENGAN CEMERLANG

dalam SPM, terutamanya bagi subjek Prinsip Perakaunan

Posted on March 10, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 16 Comments.

  1. Salam cikgu. Kakak sya bekas calon spm 2016. Dia baru sja dpt spm resultnya. Dlm slip tu, subjek prinsip perakaunan dia dapat A+ . Bawah slip tu, ada tulis layak pengecualian ACCA-CAT-FA1. Encik tau apa maksud ni kah?

  2. Xmek,

    Maksudnya sekiranya beliau menyambung pelajaran dengan mengikuti program profesional ACCA-CAT… beliau akan mendapat pengecualian satu paper FA1.
    Untuk sukatan ACCA-CAT ada 9 paper kesemuanya… jika dapat pengecualian 1 paper, maka beliau hanya perlu belajar 8 paper sahaja..dengan itu masa untuk menghabiskan program tersebut lebih singkat.

    Untuk maklumat lanjut sila rujuk ACCA-CAT (klik)

  3. Cikgu Narzuki…. Sekolah saya nak jalankan minggu Teknik dan Vokasional. Saya cadang nak jemput penceramah yang boleh beri maklumat tentang kerjaya bidang perakaunan ni dalam Bahasa Malaysia. Siapa rasanya yang sesuai saya panggil?

  4. Hangtuah,

    Saya cadangan jemput seorang kaunselor… cuba hubungi Kaunselor Perunding halatuju pendidikan (klik)

  5. Cikgu, sya pelajar lepasan spm 2016 baru je dapat result 16 mac 2017 lalu. Sya brminat nak sambung pelajaran sya dlm bidang accounting ni, apa langkah sterusnya yg patut sya lakukan? Subjek P.Perakaunan saya dapat gred B.

  6. Fairah,

    Buat permohonan di UPU dan mana2 IPT dalam bidang perakaunan… cuma pasti memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan.

  7. Cikgu sya pelajar lepasan spm . Sya dah apply dalam online utk sijil lcci.macam mana nak tahu appilcation itu dah sampai dan betul?

  8. Rutran,

    Jika hendakkan kepastian.. cuba hubungi pihak berkenaan… rujuk no telefon dalam portal tersebut.

  9. sy pljr spm2016 kalau kita isi online adakah sijil lcci tu akan smpai di rumah or sekolah????

    proses untk dptkn sijil ini brpelama???

  10. Amalia,

    Biasanya.. akan dihantar ke sekolah pada akhir tahun 2017 atau awal 2018 nanti.

  11. Assalam cikgu. Saya nak tanya ttg cara na k isi borang lcci dgn kiriman wang pos. Hrp cikgu boleh terangkan. Tq.

  12. Zaxk, waalaikumussalam.

    1. Lengkapkan borang tersebut…guna borang 2016.
    2. Pergi ke pejabat pos.. untuk buat Kiriman Wang Pos.. isi maklumat penerima berdasarkan maklumat dalam borang lcci.
    3. Poskan borang lcci, kiriman wang pos, salinan KP dan slip keputusan.

  13. Salam cikgu.. Sijil LCCI sy telah hilang.. Sy adalah calon SPM 2011.. Bolehkah sy memohon salinan sijil LCCI ini semula?

  14. Shahira,

    Boleh buat permohonan semula.. dengan borang permohonan lewat… tetapi bayarannya agak mahal RM120.

    Borangnya ada DIATAS.

  15. Cikgu, sy lepasan spm 2016.. keputusan p.perakaunan sya adalah A-. Bolehkah sy lanjutkan pengajian sy di tingkatan 6 dengan hanya mengambil subjek ekonomi dan perniagaan.. Adakah sy berpeluang melanjutkan ijazah dalam bidang perakaunan selepas tamat stpm?

  16. Ah Mei,

    Ya.. masih berpeluang menceburi bidang perakaunan. Memandangkan persaibgan sengit sekarang ini.. pastikan keputusan STPM nanti dapat cemerlang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.