KOLEKSI TRIAL PRINSIP PERAKAUNAN SPM 2016

UNTUK AHLI BERDAFTAR SAHAJA















KOLEKSI TRIAL PRINSIP PERAKAUNAN 2007 – 2015

Posted on July 31, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 153 Comments.

  1. sy guru akaun dr perak mcm na nk sumbg soalan?

  2. Tina,

    Boleh email set lengkap (kertas 1, kertas 2 dan skema) ke narzuki@gmail.com

  3. mrsm 6/9/2016

  4. Yan,

    Ok Terima kasih.

  5. PERAK 5/9/2016

  6. Zu,

    Terima kasih atas makluman.

  7. SPM Terengganu : Trial Prinsip Akaun pada 28 Ogos 2016

  8. Cg Wan Hasanah,

    Terima kasih atas info tersebut.

  9. Salam… boleh saya tahu utk subjek prinsip akaun, tajuk ape y masuk trial?

  10. Utk Negeri Terengganu

  11. Irfan,

    Exam pada 28 Ogos nanti..
    Cuba kuasai sebanyak mungkin topik2 yang ada.

  12. exam trial Kedah paper 2 (17/08/2015)

  13. Nurul,

    Terima kasih..

  14. Sabariah Samah

    trial ns
    exam pada22.8.2016

  15. HAZFALIZA MUSTAFA

    TRIAL PAHANG PADA 1 SEPT

  16. Cg Hazfaliza,

    Terima kasih.

  17. JOHOR KHAMIS (25 OGOS 2016)

  18. Eliza,

    Terima kasih.

  19. Cikgu, saya dah lupa password. Harap bantu.

  20. Kasthury,

    Semasa Login… klik lupa password.. untuk reset password… kemudian daftarkan sendiri password baru.

  21. Melaka 2/9/2016

  22. Fidzah,

    Terima kasih.

  23. Bila soalan trial SPM 2016 akan dimasukkan dlm ni

  24. Irfan,

    InsyaAllah.. apabila semua berjaya dikumpulkan…. sekarang masih ada negeri2 yang belum menjalani peperiksaan tersebut.

  25. Salam cikgu narzuki
    Boleh saya dapatkan soalan SPM 2015 ?
    Dapat tahu topik apa pun ok.tqvvvm

  26. Aifa,

    SPM 2015
    1. Penyata Penyesuaian Bank
    2. Penyata Kewangan Milikan Tunggal
    3. Titik Pulang Modal
    4. Persamaan Perakaunan
    5. Pembubaran Perkongsian

  27. Harap Cikgu boleh siarkan satu atau dua set soalan 2016 trial papers untuk murid saya ulangkaji .

    Walaupun ada koleksi 2015 , tetapi memang emphasis tahun ini berbeza banding dengan tahun tahun lepas.

    Mohon cikgu boleh tolong .

    Terima kasih .

    Salam
    Tay

  28. Tay,

    Sebagai langkah berjaga bagi mengelakkan sebarang kebocoran… minggu depan baru saya mula upload untuk umun. Ada setengah negeri soalannya selaras tetapi tarikh peperiksaannya tidak diselaraskan. Ataupun apabila saya dimaklumkan bahawa semua sekolah telah menduduki peperiksaan tersebut.

  29. Assalamualaikum,Cikgu..

    Boleh ke saya dapatkan Koleksi Soalan Trial 2016 ?

    Terima Kasih

  30. Hi Cikgu,

    Nak tanya, kalau dalam Penyata Pendapatan saya tulis Belanja Susutnilai dan Peruntukan Hutang Ragu (Pengurangan) dan semua angkanya betul adakah ini diberi markah?Cikgu saya tak bagi markah kerani saya tulis Belanja Susutnilai. Dia kata hanya kena tulis Susutnilai dan Hutang Ragu. Tolong Jelaskan. TERIMA KASIH CIKGU.

  31. Amirah,

    Cikgu awak semak ikut skema pemarkahan…. untuk dapat markah Butir dan Nilai mesti betul.

  32. Kalau nilai betul dan butir tu saya tulis Belanja Susutnilai salahkah Cikgu?

  33. Amirah,

    Cuba lihat dalam buku teks… ada tak digunakan “belanja susut nilai”…?

    Belanja .. adalah klasifikasi akaun… bukannya nama akaun…. contoh lain.. gaji… kadar bayaran… dikelaskan sebagai belanja…. tapi kita tidak buka Ak Belanja Gaji… Ak Belanja Kadar Bayaran…atau Ak Aset Kenderaan.

  34. Cikgu, nak tanya kenapa saya tak dapat login, username saya chl

  35. Pl tan,

    Saya dapati anda telah berjaya login sejam yang lalu.

  36. masih menunggu soalan trial pa terengganu dan mrsm 2016

  37. cikgu Narzuki,Bole ke tolong dapatkan soalan trial mrsm 2016?
    terima kasih

  38. Soalan MRSM cuma tunggu kertas 1..
    Soalan terengganu dah dapat.. cuma kena scan terlebih dahulu.

  39. terima kasih cgu narzuki atas perkongsian ilmu ini…

  40. terima kasih cikgu narzuki dan semua guru-guru yang menyumbangkan set2 soalan percubaan SPM. hanya Allah yang dapat membalas jasa baik semua.

  41. salam..kenapa saya tak nampak koleksi trial 2016 yg dimasukkan mcm sebelum ni..mcm ada virus xnpk..sempat download beberapa soalan lps tu hilang..minta kerjasama soalan terengganu masih lom ada ke?

  42. Assalam.. Cg, link soalan trial spm 2016 yg sebelum ni masih ada?? Kenapa takdak dalam halaman utama??

  43. salam, link soalan trial kena virus ka? belum sempat download apa2 lagi ni…

  44. Maaf cikgu2… ada masalah dengan sistem download buat masa ini.

    New MASALAH SUDAH DAPAT DISELESAIKAN

  45. Salam Cikgu,
    Boleh Cikgu jelaskan soalan no11(SPB 2016 kertas 1) berkaitan dengan diskaun 4%. Bagaimana kira?

  46. Wsy,

    Pada pandangan saya,
    Jawapan yang sepatutnya ialah RM3552 (tiada dalam pilihan jawapan).
    # jawapan skema B… dimana (baki awal + jualan – bank – pulangan) × diskaun.
    Sepatutnya… BANK tidak perlu ditolak.

  47. salam cikgu, boleh tak share mrsm kalau ada

  48. selamat tengah hari cikgu narzuki saya nak tanya soalan 11 ..boleh tunjukkan jalan pengiraan bg diskaun 4% ..saya dapat RM450 yang mana andaian saya
    4% diskaun diberi
    96% adalah jumlah hutang

    jalan penggiraan saya
    = 96%x = RM10800
    = 0.96x =RM10800
    = x = 10800/0.96
    = RM11250 (Jumlah hutang)

    11250 – 10800 = 450 (diskaun diberi)
    jawapan saya c…
    betul tak apa yang saya fikirkan

  49. Paramesvari,

    Saya setuju dengan jawapan tersebut.. dengan ANDAIAN semua penghutang yang membuat bayaran RM10800 merupakan 96% daripada jumlah hutang yang dibayar selepas tolak diskaun 4%.

    Kekangan andaian tersebut : oleh kerana maklumat tersebut merujuk kepada Akaun Kawalan Penghutang.. maka bayaran tersebut diterima daripada beberapa orang penghutang dan tidak semua penghutang mendapat diskaun kerana mungkin ada yang bayar sebahagian hutang tanpa dapat diskaun dan ada yang bayar penuh dan dapat diskaun.

  50. Assalamualaikum Cgu Narzuki…Terima kasih banyak2 atas semua koleksi soalan percubaan seperti tahun2 lps…Allah swt shj membalas usaha cikgu ini.

    Cuma kekeliruan soalan percubaan MRSM 2016 rasanya soalan Kertas 2 No.6 (a)ada skema tajuk syarikat berhad tetapi tiada soalannya.terima kasih.

  51. Zamisha, waalaikumussalam.

    Terima kasih atas makluman, nanti saya semak perkara tersebut.

  52. asslm
    trial mrsm 2016 kertas 2 bhgn A No 3..
    skima turun dari langit ka…merapu

  53. Rahman, waalaikumussalam.

    Saya minta maaf sekiranya menyusahkan saudara…. guru mrsm yang sumbangkan soalan tersebut, mungkin beliau tersilap hantar fail jawapan yang belum dikemaskini.

    # bagi elak menyusahkan guru dan pelajar lain… saya telah keluarkan set soalan tersebut daripada senarai koleksi 2016.
    # Fail tersebut telah dikemaskini dengan menambahkan Soalan 6(b).

  54. AS salam cikgu Narzuki

    ….ye lah mungkin tersalah hantar…boleh dibetulkan lagi tu…terima kasih cikgu.

  55. Zamisha, waalaikumussalam.

    Terima kasih kerana memahami…
    Rupanya bukan mudah bantu semua orang.

  56. Terima kasih cikgu atas penerangan di atas.

  57. cikgu , saya nak tanya tentang kertas 2 mrsm , soalan ke 2 , dalam soalan terdapat pinjaman daripada rakan pekongsi Ahamad RM 10000, tetapi dalam ikatan perjanjaian , tidak ada maklumat tentang faedah atas pinjaman , tetapi dalam contoh jawapan pinjaman pekongsi dicaj 8% setahun … adalah sebarang pinjaman daripada pekongsi menang dikenakan faedah 8 % setahun

  58. Ymc

    Jika tiada dalam perjanjian… maka Akta Perkongsian terpakai…. kongsi untung sama rata… faedah atas pinjaman pekongsi 8% setahun dll..

  59. Can I get the trial MRSM prinsip perakaunan 2016 answer ?

  60. Saya nak download soalan negeri punya akaun …macam mana jadi ahli?

  61. Na pei so,

    Isikan alamat email di bahagian PENDAFTARAN AHLI 2016… nanti maklumat pendaftaran akan dihantarkan ke emsil tersebut.

  62. slmt ptg cgu, mcm mn nak download trial spm 2016

  63. Elaine,

    Koleksi tersebut khas untuk ahli2 berdaftar sahaja.

  64. Cg Narzuki, adakah skema jawapan kertas 1 MRSM 2016 belum dikemaskinikan? Sebab saya rasa terdapat banyak kesilapan dalam skema jawapan tersebut.

  65. Cwt,

    Kemungkinan jawapan tersebut belum kemaskini lagi.

  66. Salam sejahtera cikgu narzuki,

    Cikgu, soalan percubaan negeri perlis, soalan no.5..maklumat tambahan ii..nota kredit yg diterima daripada seorg pembekal terlupa direkodkan dlm mana2 buku berjumlah m880.

    Kesannya ; pemiutang akan berkurang/pemiutang akhir tolak, tiada kesan ke atas stok..betul tak cikgu?
    Sebab dlm skema stok akhir ditolak rm880.

  67. Paramesvari, salam sejahtera.

    Pada pandangan saya.. nilai stok masih kekal… tidak perlu ditolak.

  68. Terima kasih cikgu..

  69. slmt mlm cgu, yg trial spm 2016 mrsm, yg ii apa maksud gaji yg dibayar adalah gaji pekongsi. didapati gaji fetch dan yasin masing2 tertunggak utk 3 bulan dn 2 bulan.

  70. Elaine,

    Maksudnya… gaji yang dibayar tersebut adalah gaji untuk pekongsi…maka tidak masuk dalam Penyata Pendapatan.. manakala gaji pekongsi yang tertunggak tersebut perlu dikreditkan ke Ak Semasa Pekongsi nanti.

  71. cgu, apa ialah pinjaman ahmad( matang pada 31 januari 2017 ) lps tu dia tda bagi brpa peratus faedah atas pnjaman

  72. Elaine,

    1. Tempoh matang yang diberi adalah untuk menentukan pinjaman tersebut dikelaskan sebagai LS atau LBS.
    2. Faedah atas pinjaman.. jika tiada dalam perjanjian, maka Akta Perkongsian akan terpakai dimana faedah atas pinjaman pekongsi telah ditetapkan 8% setahun.

  73. ohh, ok, terima kasih cgu

  74. slmt mlm cgu, mcm mna kita tau tempoh matang ialah LS atau LBS

  75. Elaine,

    Jika pada tarikh KKK tersebut… hingga ke tempoh matang.. LEBIH SETAHUN –> LBS. Manakala KURANG SETAHUN –> LS.

  76. ok, terima kasih cgu

  77. Cikgu.
    Merujuk soalan percubaan kedah kertas 2 soalan kelab dan persatuan. Dalam maklumat tambahan diskaun diberi sebanyak RM350. Adakah perkara itu direkod? perlukah dalam akaun kawalan penghutang baki h/b RM460 tolak dengan diskaun diberi RM350?
    terima kasih

  78. Fatimah,

    Sudah betul seperti skema jawapan..
    Baki akhir penghutang tidak berubah.

  79. Cikgu,
    Mengapa kadang-kadang perlu tolak dan kadang-kadang tidak perlu? Sedangkan soalan dalam maklumat tambahan tidak bagi tahu sudah rekod atau tidak.

  80. Fatimah,

    Merujuk kepada soalan tersebut… maklumat tentang diskaun diberi ..menyatakan wujudnya diskaun diberi… dan tempatnya sudah semestinya sebelah kredit Ak Kawalan Penghutang.

    Sebenarnya tiada sebarang penolakan terhadap baki akhir penghutang DIDALAM Ak Kawalan Penghutang.. tiada dalam sistem perekodan perakaunan. Sekiranya ada maklumat yang menyatakan diskaun diberi BELUM direkod dalam mana2 buku… maksudnya .. ianya tidak direkod dalam Ak Kawalan Penghutang.. maka item tersebut menjadi item pelarasan…. dan pelarasan dilakukan selepas ID disediakan… dalam kes ini tidak perlu dimasukkan dalam Ak Kawalan Penghutang .. kerana jelas dinyatakan BELUM dicatat dalam mana2 buku.

    Sebaliknya kita akan lakukan pelarasan nanti.. dimana Dt Ak Diskaun diberi Kt Ak Penghutang. Oleh kerana kita tidak sediakan catatan pelarasan dalam JA dan lejar berkenaan.. maka kita buat seperti biasa, tunjukkan dalam PP… (+) di Diskaun diberi….dan dalam KKK (-) di baki akhir Penghutang.

  81. slmt ptg cgu, apa maksud sebahagian daripada perabot bernilai RM5000 dibeli pada 31 disember 2015 dlm trial spm muar johor

  82. perabot akan tolak RM5000 atau tambah ??

  83. Elaina,

    5000 baru beli… maka tidak perlu disusutnilaikan.
    SN Perabot = (15000 – 5000 – 2000) × 20%

  84. bkn kah baru beli jdi mau tambah perabot, sbb perabot dia bertambah yg dia beli ??

  85. Elaine,

    Perabot 15000… adalah sudah termasuk perabot 5000 yang baru dibeli.

  86. Assalamualaikum cg narzuki. insurans belum tamat tempoh tu adalah insurans terdahulu kan?
    boleh tak kita katakan, kalau maklumat tambahan untuk insurans, mesti insurans terdahulu..

  87. Saidiganu, waalaikumussalam.

    Ya… belum tamat… maksudnya terdahulu.
    Insurans.. tidak wujud terakru.

  88. cgu, napa perabot di k3 tda tolak RM5000.. napa d susut nilai perabot jah mau kena tolak..

  89. cgu, yg perabot tu maksudnya sda dibeli oleh org lain pda 31 dis 2015 baru mau tolak dgn perabot kah, sy tda brpa fhm maksud ni.. sorry susahkan cgu..

  90. Elaine,

    Jumlah perabot RM15000
    Cuma RM5000 baru beli… maka tidak berlaku susut nilai lagi. Maka untuk SN kita hanya kira untuk RM10000 sahaja.

  91. maksud nya klu beli awal tahun baru blaku susut nilai

  92. Elaine,

    Tengok tempoh penggunaan aset tersebut.. jika baru 6 bulan… kita perlu darab 6/12.
    Dalam soalan tersebut aset dibeli pada akhir tempoh perakaunan… baru 1 hari.. maka tiada SN lagi… sebab belumpun digunakan.

  93. ohh,ok. cgu, yg jwpan muar johor tu kan dlm bank RM3450, tpi dlm imbangan duga RM3400. salah skema atau sya tda tmasuk apa2 ke dalam.

  94. Elaine,

    Betulkan pada soalan bank 3450… dan satu lagi pada penghutang… -50.

  95. tak brpa fham, tpi dlm skema btul sda sma sy tu penghutang

  96. Elaine,

    Maaf.. penghutang sudah betul… saya yang tersilap.. soalan lain yang perlu betul di penghutang.

  97. ok, terima kasih

  98. slmt ptg cgu,yg no.4 soalan negeri muar johor kan, dlm skema jwpn akaun yuran ada yuran tertunggak pda akhir thn RM80, tpi dlm soalan tda yuran tertunggak akhir thn. jwpan yg salah atau sy yg salah cgu. boleh cgu check. terima kasih

  99. cgu sy spt sda, sorry, dia ada bagi jumlah sepatutnya akaun yuran di pndptan dn perbelanjaan. sorryyyy…

  100. Elaine,

    Ya.. yang sepatutnya (P&P) telah diberikan.. maka kita imbangkan akaun yuran dan dapatkan Baki b/b RM80.

  101. Ckgu, adakah mesin dan peralatan dikira sbg kos tetap dlm pengiraan titik pulang modal?

  102. Azie,

    Jika tiada maklumat susut nilai mesin dan peralatan… maka kita anggap ianya sebagai kos tetap.

  103. CIKGU,

    Dlm soalan Negeri Melaka, soalan 4 Akaun Pengeluaran: Angkutan Kilang TIDAK direkod di sebagai Kos overhed. Kenapa Cikgu?
    Dan soalan 2 , kesilapan invois itu ditambah DALAM Akaun Kawalan. Bukankah kena campur dalam PP (utk Belian) dan Kkk (utk Pemiutang)?
    TOLONG beri pencerahan Cikgu. Terima Kasih.

  104. Sevaramann,

    Angkutan keluar kilang… bukannya kos untuk mengeluarkan sesuatu produk. Kos pengeluaran ialah kos-kos yang terlibat dalam proses menghasilkan bahan mentah kepada barang siap.
    Manakala angkutan keluar kilang merujuk kepada kos penghantaran BARANG SIAP ke kedai.

    Merujuk soalan 2, pada pandangan saya…. ianya merupakan item pelarasan yang perlu diselaraskan pada PP dan KKK nanti. Oleh kerana belum direkodkan lagi… maka tidak wujud dalam Ak Kawalan… dimana Ak Kawalan disediakan sebelum ID lagi.. sedangkan pelarasan disediakan selepas ID.

  105. Can you please at least made some available for free? It’s hard for students to register.

  106. Alex,

    Cg yakin koleksi soalan2 tersebut sudah ada dengan cikgu disekolah masing2… boleh dapatkan daripada beliau.

  107. Salam sejahtera Cg
    Dalam MRSM k1 s7 berkaitan dengan jumlah potongan harga, bayaran dibuat pada 17 Mei 2016 manakala tarikh invois 10 Mei 2016, bagaimana diskaun tunai ditentukan? Tarikh itu dikira dari 11 Mei 2016 atau 10 Mei 2016?
    Harap Cg beri penerangan. Terima kasih

  108. Amitabha,

    Sepatutnya tarikh dikira bermula 11hb.

  109. As salam. Merujuk soalan ng kedah utk k2 soalan no 2. 1/3 yuran tertunggak sbg yuran lapuk. Jawapan ambil yuran tertunggak awal. Mengapa….

  110. Norhayati, waalaikumussalam.

    YURAN TERTUNGGAK AWAL.. bermaksud yuran tahun lepas yang belum dibayar oleh ahli.
    2/3 telah bayar… maka 1/3 lagi sehingga akhir tempoh perakaunan masih BELUM BAYAR… maka ianya dihapuskan sebagai YURAN LAPUK.

    YURAN TERTUNGGAK AKHIR.. tidak boleh dihapuskan sebagai yuran lapuk lagi.. kerana kemungkinan awal tahun hadapan akan dibayar bayar oleh ahli.

  111. Salam Cikgu, nak pasal soalan 3 Negeri TERENGGANU 2016.
    Faedah atas pinjaman kenapa tidak ditolak sebagai belanja dlm skema.
    Terima Kasih Cikgu.

  112. Amirah,

    Ada kemuskilan tentang faedah pinjaman tersebut….. maklumat tidak jelas.
    1. jika faedah telah dibayar… maka UB tidak perlu diselaraskan… dan tidak perlu dimasukkan dalam Ak Semasa.
    2. Jika belum bayar.. maka ianya perlu diselaraskan dengan UB dan perlu dimasukkan dalam Ak Semasa.

    Maka pada pandangan saya.. perlu tambah sedikit dimaklumat tambahan .. samada faedah tersebut telah dibayar ataupun belum bayar dan perlu diselaraskan.

  113. something wrong with mrsm.new2???

  114. slmt ptg cgu, yg soalan muar johor no.6, dalm belanjawan tunai apa maksud sebuah van terpakai milik tuan mahmud berharga RM20000 dijangka akan dibawa masuk ke dlm pniagaan pd awal bulan ogos 2016, dia catat di mana dan apa butirnya. klu dlm jwapan, dia tda catat di mna2 tmpat, dia salah skema atau mmg tda prlu catat.

  115. apa maksud polisi kredit bagi pniagaan ialah 30 hari. dia bukan utk satu bulan kah sprti bayaran pemiutang bagi ogos dn september. tpi klu dlm skema dia bagi tiga2 bulan iaitu julai,ogos dan september.

  116. Elaine,

    Aset dibawa masuk… tidak melibatkan pertambahan WANG TUNAI perniagaan.. maka tidak masuk.

    30 hari dan satu bulan adalah sama.

  117. would like to know if there is any a set of final exam form 4

  118. Sofiainin,

    Maaf.. tiada.

  119. tpi yg 1 bulan bkn utk 2 bulan iaitu ogos dn september, tpi dlm skema dia buat 3 bulan yg bayaran pemiutang

  120. Elaine,

    Dalam soalan diberi belian bulan JUN… maka bayaran kepada pemiutang pada bulan Julai.

  121. Salam cikgu. Maklumat tambahan yuran, amik dari baki awal atau baki akhir?

  122. Sarah,

    Maklumat apa ? Maaf Cg tidak faham apa persoalannya.

  123. Salam cikgu , saya nak tya kalau saya daftar untuk dptkan koleksi trial 2016 tuh semua , ada skema jawapan sekali tak ?

  124. Zulaikha,

    Ya set soalan lengkap.. K1 K2 dan jawapan…. untuk koleksi 2016.. 2015.. dan 2014.

  125. Assalamualaikum cikgu. Terimakasih atas perkongsian. Rakan terbaik yang banyak membantu saya

  126. Waalaikumussalam sahabat.

    Sama-sama… Semoga ikatan persahabatan kita berkekalan.

  127. Cikgu bagaimana hendak cari bilangan Hari stok disimpan sebelum dijual?
    Stok awal 5550
    Stok akhir 4050
    Belian 56000

  128. Apakah jawapan bg soalan objektif number 32 negeri sembilan?

    Bagaimana cari jawapan bg soalan objektif 39 muar johor?

    Memerlukan bantuan, terima kasih

  129. Kalai,

    Guna formula Kadar Pusing Ganti Stok… kita akan dapat dalam KALI setahun.
    Maka untuk dapat bilangan HARI.. 365 / KALI tersebut.

    Merujuk Soalan 32 N9…. jawapan saya ialah RM8051 (tiada dalam pilihan jawapan)
    Merujuk Soalan 39 Muar…. jawapan (A) RM43 520 (seperti mana skema jawapan)

  130. Cikgu boleh tak tunjuk cara pengiraan soalan 39 muar

  131. Kalai,

    Tokokan = UK = 25%
    Kos Jualan = 100%
    Maka Jualan bersih = 125%
    Jualan bersih = 55320 – 920 = 55400

    JB => 125% = 55400
    KJ => 100% = 55400/125 × 100 = 43,520 (A)

  132. Cikgu,
    Adakah kami diberi test pad atau booklet untuk menjawab Perperiksaan spm nanti. Dan kalau dalam booklet jalan kerja tu saya didepan dan jawapan saya tulis dibelakang utk setiap soalam, ada ianya dibenarkan. Tolong Jelaskan Cikgu. Terima Kasih.

  133. Nadia,

    Ya.. diberikan test pad.
    Jalan kerja boleh dihadapan, dibelakang atau tunjukkan dibelakang butiran. Apa yang penting jalan kerja itu mudah dirujuk… pastikan tulis nombor soalan bagi setiap jawapan dan jalan kerja tersebut.

  134. salam cikgu.
    mohon pencerahan drpada cikgu, saya ingin bertanyakan soalan no 11 sbp. berdasarkan komen cikgu di atas pada september 26, jawapan cikgu berbeza dengan skema. saya nak mnta izin dgn cikgu, boleh cikgu tunjukkan jalan kerja utk mndapatkan jawapan seperti cikgu. dan soalan seterusnya, kenapa bank tidak perlu di tolak? terima kasih cikgu atas respon

  135. Ezar,

    Isu dalam soalan tersebut ialah berapa diskaun diterima (4%) ? apabila dapat diskaun diterima, maka dapatlah kita cari baki akhirnya.
    Diskaun dikira berdasarkan JUMLAH HUTANG yang sepatutnya dijelaskan… sekiranya diskaun 4%, maka bayarannya ialah 96% iaitu bersamaan RM10800. Dengan menggunakan kaedah matematik: 96% = 10800, maka Diskaun 4% = 10800/96 x 4 = RM450… seterusnya baki akhir RM3700 (C).

  136. Cikgu

    Simpanan Tetap dianggap sebagai Aset BS atau Aset semasa?

    Tq

  137. Stact,

    ST asasnya dikelaskan sebagai AS kerana boleh dikeluarkan bila2 masa sepertimana simpanan biasa.

  138. As salam ckg saya nak tanya merujuk soalan trial terengganu k2. Soalan kos pengeluaran. Nak tanya mengapa gaji kerani kilang perlu masuk dlm kos pengeluaran

  139. Yati,

    Jelas dinyatakan “Gaji Kerani kilang”.. kerjanya khas untuk pengurusan kilang sepertimana gaji penyelia kilang… yang dikelaskan sebagai gaji/upah buruh tak langsung.

  140. *Pinjaman (matang 31 januari 2017)*
    Cikgu …. Kne msuk kan DLM penyata pendapatan x ??

  141. Affamera,

    Oleh kerana tempoh matangnya tinggal KURANG SETAHUN, maka PINJAMAN tersebut dikelaskan sebagai LIABILITI SEMASA dalam KKK.

  142. saya download set soalan tapi tak boleh di extract corrupted

  143. ilaz,

    Cuba download sekali lagi.. mungkin masalah line internet masa download.

  144. Insurans yang dibayar adalah untuk tempoh setahun ….. Dlm pp

  145. Seorang penghutang telah meninggal dunia Dan baki hutangnya sebanyak rm220 telah dihapus kira ……… (Pp)

  146. Pinjaman telah dibuat pada 1februari 2014 dengan kadar faedah 6% setahun

  147. Soalan di atas adalah maklumat tambahan …. Nk buat mcm mne ye ckgu

  148. Ya,

    1. Kira Insurans terdahulu (AS)… Insurans (-)
    2. Hutang lapuk (+)… Penghutang (-)
    3. Faedah pinjaman (+)… Faedah pinjaman terakru (LS)

  149. Assalamualaikum Cikgu , boleh saya dapatkan nilai imbangan kertas percubaan terengganu 2016 ?

  150. Cikgu,
    Maklumat untuk belanja terakru ialah faedah atas pinjaman bank bernilai rm500.
    Boleh saya tahu apa butirnya dalam jurnal?

  151. Nia,

    Dt Faedah atas pinjaman 500
    Kt Faedah pinjaman terakru 500

  152. nak mohon masuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.