Koleksi Trial SPM 2011

[dm]196[/dm]

~ MUAT TURUN (AHLI SAHAJA) ~ 

Koleksi Trial Prinsip Perakaunan SPM 2011

[dm]89[/dm][dm]90[/dm][dm]95[/dm][dm]114[/dm][dm]115[/dm][dm]118[/dm][dm]119[/dm]

[dm]124[/dm][dm]125[/dm][dm]126[/dm][dm]128[/dm][dm]129[/dm][dm]134[/dm][dm]135[/dm][dm]136[/dm] 

  1. bagaimana nak download kertas percubaan spm prinsip perakaunan? Saya perlu daftar sebagai ahli dan perlu bayar yuran? Harap balas secepat mungkin. Terima kasih.

  2. bagaimana nak daftar sebagai ahli?

  3. Toh,

    Isikan sahaja alamat email anda ke bahagian PENDAFTARAN AHLI 2012

  4. ckgu..sye nak download skema jwpan..xde ke? trial perak 2011? pless :(

  5. Baini,

    Semua set soalan yang disediakan diatas lengkap dengan Kertas 1, Kertas 2 dan Skema Pemarkahan.

  6. assalam cikgu ,
    saya salah seorang daripada pelajar tingkatan 5 di SMKANI yang mengambil prinsip perakaunan … secara jujurnya , menjawab soalan akaun ini merupakan suatu tekanan buat saya ..pada saat menjawab akaun ,,di minda saya akan muncul “aku akan dapat gred G pula kali nie” ..cikgu, cume ad 3 buln je lagi ..cikgu boleh tak bagi dkt saya tips yang boleh saya lakukan untuk membuat pecutan yang terakhir agar saya tidak akan menyesal dan mengecewakan cikgu saya .. syukran jazilan..

  7. Walaikumussalam.

    Pertama sekali …. buangkan minda negatif tersebut… dan seperti setiap kali buat latihan tanamkan “aku nak cemerlang dalam akaun” atau “target aku A+ Akaun”

    Selesaikan soalan latihan satu per satu, dan pastikan setiap soalan tersebut anda BETUL-BETUL memahaminya sebelum berpindah ke soalan yang lain. Segera BERTANYA GURU jika ada masalah. Jawab soalan2 percubaan negeri2 lain 2012 dan 2011 dan soalan SPM tahun lepas.

    Sediakan “Senarai Semak Topik”.. cuba kuasai sebanyak mungkin topik yang ada.. dan pastikan soalan2 yang ARAS RENDAH dan ARAS SEDERHANA dikuasai dengan baik (sudah berpeluang untuk dapat A) ……. kemudian cuba kuasai soalan2 ARAS TINGGI.

    JANGAN sekali-kali SPOT topik2 tertentu sahaja.

  8. slm cikgu,soalan trial sbp punya ada tak?

  9. oh sori xprasan.. :p
    dh jumpa

  10. salam.cikgu,saya nak tanya utk perkongsian,dlm kunci kira2 bhg ekuiti pemilik,yg ak modal tu,kalau saya buat macam ni btl tak jwpn sy ckg?

    1.
    Ekuiti pemilik
    Akaun modal :
    Ali x
    Badri x
    X

    ckg dkt sek ckp tak blh buat mcm tu,kena buat mcm ni….

    2.
    Ekuiti pemilik
    Modal Ali x
    Modal Badri x
    X

    jd sy nk tnya ckg,sbnrnya yg mana satu yg btul? sb klau ikt bku teks kna buat yg mcm no 1 tu…

  11. Budak akaun,

    Pada pandangan saya,
    Mengikut tahun2 sebelum ini, FORMAT 2 perlu digunakan. Walau bagaimanapun mulai sukatan pelajaran baru (Buku Teks Baru).. kedua2 FORMAT tersebut BOLEH DITERIMA PAKAI.

  12. assalamualaikum cg narzuki

    soalan trial kertas 1 mrsm 2011:
    Gaji sebulan Firdaus RM5 500.
    Caruman KWSP pekerja 11% dan majikan 12%.
    Hitungkan jumlah caruman KWSP Firdaus.

    skema : RM1 265

    dlm buku teks, soalan no.4, tidak menambah walaupun ada perkataan jumlah.

    apa pendapat cikgu?

  13. Cg Amani, waalaikumussalam.

    Pada pandangan saya,
    Merujuk soalan buku teks no. 4….” Hitung jumlah CARUMAN PUAN SHAMIM dalam setahun”… ianya adalah merujuk kepada jumlah yang DICARUMKAN oleh Puan Shamim.. melalui potongan gaji beliau.

    Manakala soalan MRSM 2011 …. “Hitungkan JUMLAH KWSP Firdaus”.. iaitu merujuk kepada jumlah Caruman pekerja dan Caruman Majikan dalam Akaun KWSP beliau.

  14. Saya merujuk jawapan kertas 2 jawapan soalan no.4 Negeri 9 Trial 2011. Dalam pengiraan KWSP ia memasuk kan komisen sebagai pendapatan tetap sebagai asas pengiraan KSWP. Saya difahamkan hasil/elaun yg berubah tidak diambilkira. Adakah komisen
    pendapatan tetap?Tolong update saya kalau ada article /Buku KWSP yg membolehkan komisen dimasukan dalam kategori pendapatan tetap.

  15. Cgmurad.

    Sila rujuk nota dan perbincangan di PERAKAUNAN UNTUK PENGGAJIAN (klik)
    Pengiraan KWSP … kena rujuk Akta KWSP 1991.. Bayaran yang tertakluk dan yang tidak tertakluk pada Caruman KWSP.

  16. Cg Narzuki
    Terima kasih kerana update saya menenai komisen. Mengikut Panduan Majikan Mengenai Perkhidmatan KWSP (PMMPK) komisen,bonus dll tergolong kategori yg dikenakan KWSP.
    Saya sarankan Buku Teks Prinsip Perakaunan Tingkatan 4 & 5 muka surat 318 perlu dikemaskini dgn memasukan senarai pendapatan2 yg dikenakan KWSP mengikut PMMPK. Info EKSTRA muka surat 319 & NOTA muka surat 325 yg menekankan Elaun Tetap sahaja sebagai pengiraan KWSP perlu diubahsuai ayatnya.

  17. Cg Murad,

    Pada pandangan saya,
    Penggunaan “ELAUN TETAP” dalam buku teks sudah betul, cuma pentafsiran pelajar terhadap maksud “elaun tetap” itu yang tidak tepat dan perlu diberi pencerahan.

    TETAP disitu BUKAN bermaksud NILAI yang diterima tetap setiap bulan. Tetapi pembayaran elaun tersebut telah termaktub dalam penawaran sesuatu jawatan bahawa ianya dibayar setiap bulan.

    Contohnya. KOMISEN.. dalam tawaran jawatan telah DITETAPKAN setiap bulan pekerja akan dibayar komisen. Di mana NILAI/AMAUN yang akan dibayar TIDAK TETAP pada setiap bulan ….. bergantung kepada usaha pekerja, katakan 10% daripada jualan pekerja. ………. walaupun begitu keadaannya, ianya dikelaskan sebagai ELAUN TETAP, kerana ianya tetap dibayar pada setiap bulan, cuma nilainya tidak tetap sebagaimana gaji bulalan.

  18. Cg Narzuki.
    Penerangan anda sangat jelas. Terima kasih terhadap usaha anda ini.

  19. Cikgu, kenapa semua soalan percubaan dari tahun 2014 – tahun 2007 menjadi file yang tidak boleh download dan juga macam sudah corrupted??
    lepas itu, soalan percubaan 2011 untuk selangor tidak boleh download.

  20. Harap maaf, Buat masa ini… ada masalah dengan plugin download yang lama.. saya terpaksa install plugin yang baru dan ambil masa untuk upload bahan2 tersebut.

  21. Assalammualaikum. kenapa saya tak boleh download kertas percubaan 2011 ni walaupun saya sudah berdaftar sebagai ahli?

  22. Ainur, waalaikumussalam.

    Fail2 tersebut telah rosak.. terpaksa saya upload baru.
    Ahli 2016… koleksi 2016
    Koleksi tahun2 sebelumnya hanya bonus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.