CALON PERSENDIRIAN : KERTAS 4

  • Version
  • Download 2308
  • File Size 8.30 KB
  • File Count 1
  • Create Date February 12, 2019
  • Last Updated February 12, 2019

CALON PERSENDIRIAN : KERTAS 4

Posted on February 12, 2019. Bookmark the permalink. 47 Comments.

  1. Assalamualaikum cg,

    Boleh sy tahu format/bentuk soalan bagi kertas 4?

  2. Nik, waalaikumussalam.

    Kertas 4 –> soalan TERTUTUP (tidak didedahkan kepada umum)
    Jenis Instrumen : Projek Mini (berbantukan komputer)
    Jenis item : Tugasan Perakaunan
    Bilangan soalan : 3 soalan (wajib)
    Tempoh ujian : 2 jam 30 minit

    # Kemungkinan diberikan arahan soalan dan maklumat tambahan kemudian calon diminta sediakan APUR dan PKK @ Belanjawan Tunai @ BCP @ ……. –> jawapan bertaip komputer.

  3. Cg Narzuki,

    Terima kasih cg.Sy dimaklumkan oleh pihak JPN yg peperiksaan tersebut adalah ujian bertulis.

    Terima kasih cg utk tips.

  4. Nik,

    Bertulis…berbantukan komputer. Jawapan akhir bertaip komputer… sebab itu peperiksaannya dibuat di makmal komputer.

  5. ?Salam saya guu sek swasta nk minta advise cikgu utk paper 4, latihan bagaimana utk kukuhkan latihan pelajar utk jawab paper 4 bulan 4 ni nnti

  6. Seperti latihan biasa dan tugasan kerja kursus cuma lebih ringkas.. dan jawapan akhir bertaip komputer.

  7. Hi Cg,

    Macam mana dengan kertas 4 tahun ini?
    Ada format kah?

  8. Wenn,

    Formatnya sama seperti tahun lepas..

  9. Muhammad Shahredza

    salam Cikgu,

    Nak tanya, bila tarikh untuk kertas 4 tahun ini ya?

  10. Maaf, sehingga hari ini Cgu pun tiada maklumat tersebut.

  11. Azareil Akasha bin Azman

    Saya merupakan calon persendirian untuk SPM 2020. Tarikh untuk SPM kertas 4 sudah keluar ke cikgu?

  12. Azareil,

    Ya.. tarikhnya pada hari yang sama.:
    21 Januari 2021 (khamis)
    08.00 – 09.15 : Kertas 1
    10.00 – 12.30 : Kertas 2
    02.00 – 04.30 : Kertas 4

  13. Salam Cikgu. Anak saya calon persendirian. Adakah dia perlu menguasai Excel untuk kertas 4?

  14. Anne,

    Sebaik2nya menguasai perkara2 asas seperti penggunaan formula2 tertentu..
    Format sekarang jawab pada kertas lembaran jawapan yang diberikan..

  15. lembaran jawapan diberikan utk kertas 4 dan kemudian ditaip dalam bentuk word atau excel, cikgu? maaf, saya kurang jelas.

  16. Anne,

    Pada peringkat awal2 dahulu… pelajar jawab berbantukan komputer.. kebelakangan ini.. pelajar hanya jawab seperti peperiksaan bertulis biasa… dan soalannya mirip-mirip kerja kursus (kertas 3).

  17. Cikgu adakah semua student akaun wajib jwb kertas 4 atau calon persendirian sahaja..thanks cg

  18. Huzaimi,

    Calon sekolah –> Kertas 1, 2 & 3
    Calon persendirian –> Kertas 1, 2 & 4

  19. Assalamualaikum cikgu

    sy nak tnya, setakat ini kertas 4 utk calon persendirian masih ikut tarikh seperti diatas yg cikgu inform tu kan? tiada perubahan tarikh kan?

  20. Aimi, waalaikumussalam.

    Ya.. setakat ini tarikh masih sama.

  21. Nur Wahida Khan Binti Sandosam

    Assalamualaikkum Cikgu.saya calon persendirian spm tahun ini. Subject akaun dan perniagaa ade kertas 3 ataupun cuma kertas 1,2 dan 4 sahaja?

  22. Nur, waalaikumussalam.

    Calon persendirian –> Kertas 1, 2 & 4.
    Calon sekolah –> Kertas 1, 2 & 3.

  23. Assalamualaikum cikgu,
    Paper 4 tahun ni maksudnya akan jawab atas kertas dan tidak menggunakan excel?

  24. Liyana, waalaikumussalam.

    Ya, sekarang senya jawab atas kertas jawsmapan secara bertulis.

  25. Cg,
    Kertas 4 ni mempunyai berapa soalan?Soalan macam kertas 2 ke?

  26. Liyana,

    Setahu Cg, jawab 3 soalan.

  27. assalam cikgu, cikgu tahu tak dimana saya nak refer utk contoh soalan kertas 4 perniagaan?

  28. Bad,

    Maaf, kena rujuk guru perniagaan

  29. Cikgu,perniagaan kertas 4ada open book kahh mcm Sejarah paper 3?

  30. assalammualaikum , ingin bertanya berapa lama tempoh kerja kursus perniagaan di tetapkan ya cg?

  31. Natasha, waalaikumussalam.

    Maaf, kena tanya guru perniagaan

  32. Assalamualaikum cikgu…
    anak saya merupakan calon persendirian spm utk subjek PA dan Perniagaan.
    Bagaimana K4 perniagaan ?
    K4 PA berpandukan komputer atau jawab dalam kertas. sangat keliru kerana kami tidak mempunyai cikgu dan kebanyakkan guru youtube yang kami tanya mereka tidak mengetahui berkaan K4

  33. Pn Ana, waalaikumussalam.

    Untuk K4 Prinsip Perakaunan.. jawab secara bertulis seperti kertas 2 juga.. cuma format soalan yang berbeza.
    Jawab semua 3 soalan dalam masa 2 jam 30 minit.

  34. Terima kasih atas penerangan cikgu tempohhari. saya ingin meminta bantuan cikgu,ada x cikgu mengenali mana mana blok guru perniagaan untuk saya menanyakan berkenaan K4 perniagaan? anak saya tidak mempunyai guru perniagaan yang kami kenal dan dpt dihubungi…
    terima kasih sekali lagi

  35. Pn Ana,

    Maaf puan.. saya belum jumpa blog perniagaan..

    Saya cadangan Puan search group perniagaan dalam Telegram.

    https://t.me/perniagaannotesspm
    https://t.me/perniagaan_spm
    https://t.me/perniagaannotespm

  36. terima kasih cikgu.

  37. Saya dari batch 05 yg akan ambil spm tahun ini, nk tnya cg dia akan klua soalan seperti apa? Apur? Pkk? Selain dari utu berkemungkinan soalan apa lagi

  38. Soalan tidak tentu… semua topik dalam sukatan boleh ditanya.

  39. Salam sejahtera Cg Narzuki. Ada beberapa soalan berkaitan kertas 4 prinsip akaun:

    i) secara bertulis di kertas jawapan atau perlu jawab menggunakan komputer?

    ii) bilangan soalan, jumlah markah dan wajaran?

    iii) adakah boleh merujuk buku teks semasa menjawab?

  40. Salam sejahtera.

    i) secara bertulis..
    ii) 3 soalan jawab semua. wajaran K1 20%, K2 60%, K4 20
    iii) tidak dibenarkan..

  41. Salam Cikgu Narzuki, adakah semua calon spm Prinsip Perakaunan perlu menduduki kertas 4?

  42. Kertas 4 HANYA untuk CALON PERSENDIRIAN SAHAJA.
    Ianya mengantikan KERTAS 3 (Kerja Kursus) bagi CALON SEKOLAH.

  43. Salam cikgu saya ade soalan tentang kertas 4 prinsip perakaunan

    Adakah solannya diberi dokumen Dan
    kene selesaikan tetang jernal Dan buku
    tunai?

  44. Soalannya tak tentu juga… tapi biasanya berkaitan asas kitaran perakaunan : Urusniaga –> BCP –> Lejar –> ID –> ..
    Urusniaga .. boleh diberi dalam bentuk dokumen @ dalam bentuk penyataan…. mirip soalan kerja kursus kertas 3.

    Ada 3 soalan.. perlu jawab dalam masa 2 jam 30 minit.

  45. Low Ying Loo

    Hi Cikgu ,
    Boleh bagi kita orang faham apa ialah kertas 4 pendididkan accounts punya formula dalam perperisaan SPM ??

  46. Rujuk komen2 diatas..
    Format soalan.. kemungkinan :

    Soalan 1 —> kitaran perakaunan.. seperti kerja kursus.
    Soalan 2 & 3 –> lebih kurang soalan kertas 2.

  47. Boleh saya tahu mcm mana pemarkahan utk kertas akaun calon peraendirian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wp-puzzle.com logo

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.