KEPUTUSAN RAYUAN MATRIKULASI 22 MEI

Rayuan matrikulasi boleh disemak 22 Mei

KEPUTUSAN permohonan rayuan memasuki Program Matrikulasi Satu Tahun, Kementerian Pelajaran, tahun ini boleh disemak pada 22 Mei ini.

Pengarah Bahagian Matrikulasi, Prof Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad, berkata calon berjaya akan mendaftar di kolej matrikulasi ditetapkan, pada 26 Mei.

Bagaimanapun, katanya, jumlah tempat ditawarkan untuk permohonan rayuan hanya dapat ditentukan selepas calon ditawarkan mendaftar pada 12 Mei ini.

“Permohonan rayuan dibuka mulai 16 hingga 30 April lalu. Kita hanya dapat memastikan jumlah kekosongan selepas pendaftaran pelajar 12 Mei,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Sementara itu, katanya, pengumuman pengambilan calon memasuki Program Matrikulasi Dua Tahun akan dibuat pada 26 Mei ini dan pendaftaran pula 16 Jun depan.

“Semakan keputusan permohonan boleh dibuat menerusi laman web: https://www.moe.edu.my dengan memasukkan nombor kad pengenalan dan angka giliran SPM.

………………………………SEMAKAN TAWARAN KE KOLEJ MATRIKULASI …………………………….
KEPUTUSAN PENEMPATAN CALON PROGRAM MATRIKULASI SATU TAHUN (PST) KPM AMBILAN KEDUA
DAN CALON RAYUAN

…………………………………………………………………………………………………………………………………

“Semakan juga boleh dibuat dengan menghubungi Bantuan Bahagian Matrikulasi di talian 03-88844100 pada hari bekerja, mulai jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang,” katanya.

Sebelum ini, laporan akhbar memetik Zainal sebagai berkata, sejumlah 26,000 tempat ditawarkan kepada lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi mengikuti Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran, iaitu 23,000 satu tahun, manakala 3,000 lagi dua tahun.

Katanya, pelajar terpilih akan ditempatkan di sembilan kolej matrikulasi di Melaka, Wilayah Persekutuan Labuan, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perlis, Johor, Perak, Kedah dan Pahang serta Kolej Mara Kulim dan Kolej Mara Kuala Nerang, di Kedah.

Posted on May 10, 2008, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Leave a Comment.

Comments are closed.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.