KOLEKSI PERCUBAAN SPM 2021 : PRINSIP PERAKAUNAN

Posted on December 2, 2021, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 24 Comments.

  1. assalamualaikum cikgu.

    ada tak skema jawapan untuk kertas 1?

  2. ok cikgu. terlepas pandang

  3. Waalaikumussalam.

    Ada set jawapan K1 & K2.

  4. Hi cikgu, 25/12 dah bank in dan email tetapi 28/12 belum dapat email lagi

  5. Maaf, hari ini saya baru terima email tersebut.

  6. Hi, cikgu. Saya sudah membayar Fees pada 2 Jan2022. Tapi belum terima email dari cikgu lagi. Cikgu cuti? Tq.

  7. Chong,

    Maaf. saya masih belum terima sebarang email.. sila hantar semula..

  8. Hi, Cikgu, saya sudah hantar beberapa emel. Kemungkinan besar emel tersebut telah masuh SPAM EMAIL box cikgu.

  9. Lee Mun Li,

    Ya, saya baru terima email cikgu, dan sudah berjaya didaftarkan. terima kasih.

  10. TING CHEK LUENG

    Cikgu,
    Saya dah hantar email, tolong saya pls…

  11. Kalaiyarasi Krishnan

    Cikgu apa jawapan utk soalan.

    Manakah pernyataan Yang menerangkan Perakaunan ASAs akruan dgn tepat?
    a) belanja prabayar diiktiraf sebgai belanja
    b) hasil belum terima tidak diiktiraf sebgai hasil
    C) hasil belum terperoleh tidak diiktiraf sebgai hasil
    D) belanja belum bayar tidak diiktiraf sebgai belanja

  12. Kalaiyarasi,

    C

  13. Kalaiyarasi Krishnan

    Cikgu, boleh tolong jelaskan..saya kurang faham

  14. Kalaiyarasi,

    Cth:
    Hasil diterima 1000
    Hasil belum terperoleh 200..

    maka Hasil sebenar yang diterima adalah (1000 – 200)… ini bermaksud hasil 200 itu kita TIDAK IKTIRAF sebagai hasil tahun tersebut.. kerana ianya ada hasil untuk tahun hadapan.. yang kita terima awal.

  15. Assalamualaikum cikgu. Sy nk tanya :

    Tentang trial soalan penyata mengira modal. Untuk trial Perlis, dkat mklumat tmbhn ade sebut pemilik bawa msuk tunai tambahan. Maka dia modal tambahan la kan dan letak bwh penyata untung rugi, dan skema jwpn soalan ni menunjukkan yg tunai yg dibawa msuk tu tak ditambah dgn baki tunai pada 30 jun tu.

    Tapi soalan trial Kelantan pula, dkat mklumat tmbhn cakap pemilik bawa msuk komputer (alatan pejabat). Ni pun kira modal tambahan la kan, tpi soalan ni letak alatan pejabat tu pada dua2 tempat, penyata mengira modal dengan penyata mengira untung rugi, sedangkan soalan trial Perlis, tunai yg ditmbh tak dikira dlm penyata mengira modal pun, hanya msuk penyata kira untung rugi je. Jdi mana satu yg btul cikgu??

  16. ikbal, waalaikumussalam

    Kedua2 betul.
    Dalam kes Rekod Tak Lengkap kaedah perbandingan…
    baki akhir TUNAI, BANK & INVENTORI yang diberi adalah BAKI AKHIR yang betul2 ada ditangan pada tarikh tersebut. ini kerana nilai2nya diperolehi melalui pengiraan secara fizikal.. TUNAI.. kira wang tunai yang ada ditangan pada tarikh tersebut.. BANK dirujuk baki yang ada di Bank pada tarikh tersebut.. INVENTORI.. dikira kuantiti yang ada pada masa tersebut… maka segala ambilan @ modal tambahan yang telah dibuat sebelum ini.. telahpun diambilkira.

    Berbeza dengan aset2 lain seperti alatan pejabat.. nilai baki akhir diambil daripada REKOD sebelum ini.. jika ada maklumat tambahan yg baru dan dinyatakan BELUM DIAMBILKIRA.. maka nilai alhir Alatan Pejabat tersebut perly diselaraskan.

  17. Faham cikgu. Terima kasih

  18. Assalamualaikum cikgu, nk tanya soalan perkongsian. Kadang2 soalan tu butiran Faedah atas Pinjaman Belum Bayar letak di bawah Akaun Semasa, ada juga soalan yg letak bawah Penyata Kedudukan Kewangan. Mana satu yg sepatutnya cikgu? Atau ia bergantung kpd soalan juga?

  19. ikbal, waalaikumussakam.

    Jika Pinjaman Pekongsi –> FP Belum bayar –> Ak Semasa Pekongsi

    Jika Pinjaman Bank –> FP Belum Bayar –> LS —> PKK

  20. Faham cikgu. Terima kasih ats ilmu selama ini. Alhamdulillah kertas Prinsip Perakaunan tadi berjalan dengan lancar.

  21. Ikbal,

    Alhamdulillah.. semoga beroleh kejayaan yang cemerlang dalam SPM.

  22. Aamiin, terima kasih banyak.

  23. MOHD HAZWIE EFDHAM BIN SHAMSUDIN

    Assalammualaikum cikgu, macam mana untuk mendaftar menjadi ahli?

  24. Hazwie, waalaikumussalam..

    klik LANGKAH PENDAFTARAN —>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wp-puzzle.com logo

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.