Kerjaya Bidang Perakaunan

Sebuah buku yang sangat sesuai dibaca oleh pelajar:

KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN
Tulisan Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim

JAWATAN KOSONG KERAJAAN DAN SWASTA TERKINI MALAYSIA 2012 / 2013 (Klik)

Dalam bidang perakaunan, peluang untuk kerja sangat luas. Kita boleh kerja dalam bahagian kewangan, pengurusan, cukai dan sebagainya yang berkaitan dengan perakaunan.

Financial (Kewangan)
Preparation Finance Statement
Analysis Finance
Auditing
Regulatory
Consulting
Planning
Criminal Investigation

Managerial (Pengurusan)
General Accounting
Cost Accounting
Budgeting
Internal Auditing
Consulting
Controller
Treasurer

Taxation (Cukai)
Preparation Planning
Regulatory
Investigations
Consulting
Enforcement
Legal services
Estate plans

Accounting-Related
Lenders
Consultants
Analysis Traders
Directors
Underwriters
Planners
Appraisers
FBI Investigators
Market researchers
System designers
Merger services
Business valuation
Forensic Accounting
Litigation support
Entrepreneurs

Menjadi seorang pelajar perakaunan, kita bukan sahaje diajar tentang akaun, tapi kita akan diajar ilmu ekonomi, ilmu dalam bisnes, ilmu dalam matematik dan ilmu agama. Jadi sebab tu lah selain menjadi akauntan, kita boleh jadi macam-macam.

Akauntan

 1. SIJIL PERAKAUNAN PERNIAGAAN

  Sinopsis Kursus:

  Kursus ini akan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan berkaitan konsep dan prinsip perakaunan, penyediaan penyata kewangan, pendedahan disiplin ilmu (pemasaran, undang-undang perniagaan dan syarikat, pengauditan, percukaian, statistik dan costing), penerapan nilai-nilai keusahawanan dan perakaunan berkomputer.

  Prospek Kerjaya:

  Lulusan kursus ini berpeluang untuk menceburi dalam bidang ;
  1) Pembantu akauntan
  2) Kerani akaun di syarikat swasta dan perbankan
  3) Pembantu audit
  4) Juruwang
  5) Usahawan dalam pelbagai sektor perniagaan

 2. DIPLOMA PERAKAUNAN

  Sinopsis Kursus:

  Program Diploma Perakaunan menyediakan latihan teori dan praktikal dalam bidang perakauanan bagi membolehkan pelajar memasuki komuniti perniagaan serat mahir menggunakan sistem manual dan komputer. Kursus ini merangkumi bidang perakauanan dan pengurusan. Semua pelajar diwajibkan menjalani latihan industri sebagai suatu kemahiran praktikal bagi memperolehi pengalaman kerja dalam persekitaran perniagaan dan perakauanan.

  Prospek Kerjaya Lulusan Diploma:

  Pelajar berpeluang berkhidmat sebagai penolong akauntan, pegawai kerja akuan, penolong pengurus, penolong juruaudit, penolong pegawai penaksir cukai dan usahawan yang terlatih secara separa profesional.

 3. KATEGORI AKAUNTAN

  Di Malaysia, perkataan ‘akauntan’ dilindungi di bawah Akta Akauntan 1967 dan mempunyai badan yang bertanggungjawab iaitu Institut Akauntan Malaysia (MIA).

  Terdapat tiga kategori akauntan dalam MIA iaitu akauntan bertauliah, akauntan berlesen dan ahli bersekutu. Akauntan bertauliah adalah akauntan yang sebelum ini menjadi akauntan awam dan akauntan berdaftar.

  Akauntan berlesen adalah mereka yang layak berikutan pengalaman luas dalam bidang berkenaan atau ahli Persatuan Akauntan Malaysia yang lulus manamana ujian akhir persatuan itu dan mempunyai pengalaman bekerja selama tiga tahun dalam bidang berkaitan.

  Ahli bersekutu pula adalah ahli akademik yang sedang mengajar di institusi pengajian tinggi (IPT).

 4. AKAUNTAN AWAM BERTAULIAH (CPA)

  Bagi yang berminat dengan kerjaya Akauntan Awam Bertauliah (CPA), mereka yang memiliki Diploma atau Ijazah Sarjana Muda Perakaunan perlu mengikuti latihan dan peperiksaan profesional anjuran Persatuan Akautan Awam Bertauliah Malaysia (MACPA). CPA diiktiraf sebagai satu kerjaya yang tinggi tarafnya dan amat diperlukan dalam sesebuah organisasi sektor awam atau swasta.

 5. Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (M.A.T.A.)

  Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (Malaysian Association of Tax Accountants – M.A.T.A.) telah ditubuhkan dan didaftarkan pada 7 haribulan Julai tahun 1988. Pejabat berdaftar pertama M.A.T.A. ialah di Seremban, Negeri Sembilan dan beralamat, No. 243 Blok C, Kampung Bharu, Jalan Bunga Raya, Ampangan, 70400 Seremban, Negeri Sembilan. Kemudian, Pejabat Sekretariat M.A.T.A berpindah pula ke Kuala Lumpur dialamat No. 136 Tingkat 1, Jalan Pahang, Kuala Lumpur sebelum berpindah untuk kali yang terakhir ke Pejabat Sekretariat M.A.T.A 15-2 Jalan Wangsa Setia 1, Wangsa Melawati, 53100 Kuala Lumpur pada 16 September 2002.

  M.A.T.A adalah satu-satunya badan profesional yang menaungi agen cukai dan setiausaha syarikat berlesen Melayu secara yang bersistematik. Sebagai wadah penyambung perjuangan professional Melayu, M.A.T.A dianggotai oleh agen cukai dan setiausaha syarikat berlesen Melayu yang rata-ratanya mempunyai kelayakan Diploma dan atau Ijazah yang mencukupi untuk bertindak secara kompetens sebagai agen cukai dan juga setiausaha syarikat.

 6. KERJAYA AKAUNTAN JANJI MASA DEPAN YANG CERAH
  Oleh Fabian Laberi

  KUCHING, 20 Jan: Permintaan terhadap akauntan di Malaysia dalam tempoh beberapa tahun akan datang dijangka terus meningkat ketika eknomi negara yang merudum sejak 1997, kembali pulih kebelakangan ini.

  Pengurus JobStreet.com Sdn Bhd, Grace Teo Pei Chan, 31, berpendapat, lazimnya apabila perkembangan positif sedemikian berlaku, penawaran kerja dalam bidang perakuanan turut menerima kesan positif.

  “Sudah pasti apabila ekonomi negara baik, banyak syarikat baru dibuka. Manakalah syarikat atau organisasi sedia ada baik yang besar, sederhana dan kecil mempertingkatkan operasinya.

  “Semua ini memerlukan khidmat akauntan di pelbagai tahap kategori. Jadi peluang pekerjaan untuk akauntan adalah panas dan ia adalah berita baik kepada mereka yang terlibat dalam kerjaya akauntan,” katanya..

  Akauntan jelas beliau, memerlukan seseorang penuh komited antar lain mengurus dan mengawasi penyediaan dan penyimpanan kira-kira kewangan sesebuah syarikat perniagaan atau organisasi, pada dasarnya menerima gaji antara RM600 hingga RM10,000 bahkan lebih, bergantung kepada pengalaman dan prestasi kerja.

  Diminta mengulas mengenai peluang akauntan dan prospek akauntan di kalangan Bumiputera terutama lepasan institut pengajian tinggi awam, Grace berkata, peluang kepada Bumiputera dan bukan Bumiputera adalah sama rata.

  “Memang tidak nafikan golongan Cina mendominasi lebih 50 peratus bidang perakauanan, namun peluang adalah terbuka kepada Melayu, Cina, India dan Bumiputera lain. Tidak timbul soal kaum tertentu.

  “Saya percaya semua organisasi besar kalau mengambil pekerja, mereka bukan memilih kaum tertentu, asalkan seseorang pemohon mampu memberi keyakinan kepada majikan dengan diperkuatkan dengan pengalaman, minat, kelayakan dan sikap yang baik untuk berkhidmat, “katanya.

  Beliau ditemui selepas memberi taklimat mengenai kerjaya bertajuk “Peluang Pekerjaan Akuntan di Malaysia, berdasarkan trend pengambilan terkini,” di ekspo kerjaya di sini hari ini. Dalam perkembangan lain, Morani Bt Mohammad, 37, ketika diminta memberi komen sama berkata, bidang ini sebenarnya bergantung kepada individu dan bukannya etnik.

  “Orang kata Bumiputera lemah dari segi pengiraan dan angka. Tetapi kalau mereka benar-benar meminati bidang ini mereka boleh mempelajari dan mempertingkatkan pengetahuan mengenainya.

  “Sebagai contoh kalau seseorang itu memang bagus dalam Matematik sejak kecil, jadi tiada masalah untuk dia menceburinya. Malangnya mantaliti sebilangan Bumiputera kita tidak cukup kuat, mudah putus asa.” katanya yang bekerja sebagai eksekutif akaun di sebuah pusat peranginan terkemuka di Santubong itu.

  Mengenai ekspo sehari itu beliau yang bekerja pusat tersebut sejak 1992 antara lain berkata, “Sudah lama saya menunggu peluang taklimat seperti ini, tambahan pula ia diadakan pada hari cuti umum.

  “Ada pun sebelum ini tapi saya tidak berkesempatan kerana ia bertindih dengan waktu kerja,” katanya sambil menambah pameran seperti itu perlu diadakan selalu.

  Seorang lain, Cik Nurnazuha Rosli, 23, lepasan Universiti Teknologi Mara Cawangan Sarawak dan belum mendapat pekerjaan selepas dua bulan bergraduat, mengakui sukar untuk mendapat perkerjaan walaupun sudah beberapa kali memomohon.

  “Memang syarikat termasuk yang dimiliki oleh Bumiputera sendiri kurang yakin terhadap Bumiputera. Tapi saya akan cuba juga, mesti ada peluang,” katanya.

  Rakannya, Encik Mohd Yazid, 24, juga lepasan UiTM (jurusan kewangan) pula berkata, yakin peluang untuknya mendapat pekerjaan cerah.

  “Bumiputera kurang mendapat di hati majikan. Tetapi saya anggap ini sebagai cabaran besar kepada Bumiputera yang mengambil bidang ini sebab saingan daripada bukan Bumi habat, jadi sukar sikit.

  Program disertai secara percuma bermula dari 10.30 pagi hingga 4.30 petang di Dewan Pameran, Sarawak Industry and Promotion Exhibition Centre, Jalan P. Ramlee, majoritinya dihadiri bukan Bumiputera.

 7. PROSPEK KERJA DIJANGKA KUKUH TAHUN INI
  Oleh Shahrizan Salian

  PELUANG pekerjaan di Malaysia dijangka kekal kukuh tahun ini dengan prospek cemerlang bagi pertumbuhannya, demikian mengikut satu kaji selidik yang dijalankan JobStreet.com bulan lalu.

  Firma pengambilan pekerja secara dalam talian itu dalam kenyataannya mengumumkan hasil kaji selidik Tinjauan Pekerjaan 2008 itu berkata, majoriti syarikat yang dikaji menjangka akan mengambil lebih ramai pekerja baru tahun ini berbanding tahun lalu.

  Katanya, persekitaran optimis dalam pasaran pekerjaan itu dijangka mengekalkan kadar pengangguran di negara ini pada kadar 3.1 peratus atau mungkin lebih rendah lagi.

  Firma itu berkata, 55 peratus daripada 700 pelanggan JobStreet.com yang dipilih secara rawak sebagai responden dalam kaji selidik itu berpendapat prospek pekerjaan tahun ini adalah lebih baik berbanding tahun lalu.

  Kira-kira 32 peratus responden pula, katanya berpendapat prospek pekerjaan tahun ini adalah sama dengan tahun lalu, manakala 13 peratus lagi percaya prospek pekerjaan berkurangan berbanding tahun lalu.

  Firma itu berkata, sejajar iklim pekerjaan yang dijangka mengukuh, 55 peratus daripada syarikat yang dikaji itu menjangkakan mereka perlu mengambil lebih ramai pekerja tahun ini berbanding tahun lalu.

  Katanya, 32 peratus responden yang berpendapat bahawa prospek pekerjaan tahun ini tidak akan berubah pula, secara umumnya bersetuju mereka perlu mengekalkan kadar pengambilan pekerja tahun ini sama seperti tahun lalu.

  Kenyataan JobStreet.com itu berkata, kaji selidik itu turut mendapati bahawa gaji pekerja dijangka meningkat pada purata tiga hingga tujuh peratus tahun ini.

  Ini dibuktikan apabila 36 peratus daripada syarikat yang dikaji itu berkata mereka akan menaikkan gaji antara tiga hingga lima peratus, manakala 26 peratus syarikat lagi akan menaikkan gaji pekerja antara lima hingga tujuh peratus.

  Sebanyak 18 peratus syarikat pula menjangkakan menaikkan gaji pekerja mereka melebihi tujuh peratus tahun ini.

  Kaji selidik Tinjauan Pekerjaan 2008 JobStreet.com itu juga mengkaji pengkhususan pekerjaan diperlukan majikan yang mahu mengambil pekerja baru sepanjang tahun ini.

  Secara kolektif bagi semua industri, pengkhususan pekerjaan utama yang diperlukan adalah pemasaran dan pembangunan perniagaan, diikuti rapat oleh kejuruteraan mekanikal serta pengkhususan dalam komputer dan perisian teknologi maklumat.

  Pengkhususan pekerjaan lain yang dijangka memberi impak kepada syarikat termasuk jualan dan pemasaran, kemahiran khidmat pelanggan, kejuruteraan elektrik, perakaunan dan sumber manusia.

 8. REBUT TAWARAN 20,000 PELUANG KERJA!!!

  KUALA LUMPUR – Sebanyak 20,000 jawatan kosong dalam pelbagai bidang ditawarkan kepada mereka penganggur atau yang berminat menukar kerjaya pada Pameran Kerjaya dan Lati-han Kebangsaan 2008 pada 4 April ini.

  Pameran selama tiga hari di kompleks membeli-belah Mid Valley itu akan menawarkan jawatan kosong meliputi bidang perakaunan, teknologi maklumat, kejuruteraan, jualan dan pemasaran.

  Serentak berlangsungnya pameran kerjaya terbesar di negara itu, turut diadakan ialah Pameran Pendidikan Graduan Siswazah 2008 serta Ekspo Keusahawanan 2008 anjuran AIC Exhibitions Sdn. Bhd. dan JobStreet.com.

  Pengerusi penganjur pameran, William Ng berkata, peluang kerja kali ini lebih banyak daripada 15,000 yang ditawarkan tahun lalu.

  “Kita tambah 5,000 lagi dengan harapan lebih ramai mendapat peluang kerja,” katanya.

  Menurut Ng, sebanyak 220 syarikat dari dalam dan luar negara akan mengambil bahagian termasuk Sime Darby Berhad, MISC Berhad, SP Setia, Petronas, Astro, Resort World Berhad, Intel dan Samsung

 9. Peluang kerjaya ACCA lebih luas
  Publication: Berita Harian

  BAGI pelajar tahun akhir Universiti Putra Malaysia (UPM), Goh Sin Huey, keputusan melanjutkan pelajaran dalam jurusan perakaunan adalah muktamad, walaupun pada awalnya bapanya agak ragu dengan keputusannya itu.

  Sejak di bangku sekolah lagi, Sin Huey meminati subjek Perakaunan. Walaupun beliau mengikuti aliran sains tetapi masih menambah subjek perakaunan dalam senarai subjek yang diambil untuk peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM). Keputusan itu nyata tepat apabila beliau mendapat markah tertinggi dalam subjek Perakaunan dan ditawarkan tempat di UPM dalam jurusan Perakaunan.

  Sin Huey berpendapat bahawa perakaunan memang sebati dengan dirinya apabila selalu mendapat markah tinggi dalam subjek berkenaan. Beliau yakin dengan bidang ini kerana ia mencakupi skop yang luas. Kerjaya dalam bidang kewangan dan perakaunan memberi pilihan yang lebih banyak dan mencakupi pelbagai bidang serta relevan dalam banyak industri dan perniagaan. Sin Huey berpendapat, beliau mempunyai pemikiran rasional dan praktikal, serta gemar akan nombor dan pengiraan. Ciri-ciri ini baginya penting untuk menjadi akauntan berjaya. Keyakinan terhadap keputusan memilih perakaunan semakin menebal selepas latihan praktikal syarikat perakaunan.

  “Walaupun latihan dan kerja sebagai juruaudit mencabar tapi saya menghargai setiap minit latihan yang diberi dan latihan ini memberi gambaran sebenarnya akan kerja dan kehidupan sebagai seorang akauntan,” katanya.

  Impian Sin Huey selepas tamat pengajian ialah untuk mendapatkan pekerjaan di syarikat audit terkemuka di Kuala Lumpur dan berharap dapat mencapai status ‘partner’ atau rakan kongsi bagi syarikat berkenaan.

  “Memang menjadi impian saya mempunyai peluang menurunkan tanda tangan pengesahan bagi set akaun,” katanya.

  Sin Huey berpendapat, pendedahan mengenai isu semasa berkaitan kewangan dan perakaunan penting untuk memantapkan persediaan awalnya bagi memulakan kerjaya dalam bidang perakaunan.

  Dengan kesedaran ini Sin Huey menyertai program ‘ACCA Accelerate’ pada Ogos lalu selepas mengetahui mengenainya menerusi laman web ACCA.

  Baginya kelayakan perakaunan profesional seperti ACCA menambah peluang bukan saja mendapatkan kerjaya tetapi penting untuk terus berjaya dalam bidang korporat. Sebagai pelajar yang menyertai skim ini, Sin Huey mendapat banyak kelebihan tetapi yang paling penting bagi beliau ialah mendapatkan majalah Student Accountant, majalah terbitan ACCA untuk semua pelajar ACCA seluruh dunia. Majalah ini memuatkanpelbagai artikel teknikal dan nasihat praktikal untuk pelajar ACCA dalam pembelajaran dan juga persediaan dalam dunia perakaunan. Bagi Sin Huey, maklumat sebegini amat berguna bagi persediaan fizikal dan mental dalam menghadapi dunia pekerjaan.

  Dengan menyertai skim ‘ACCA Accelerate’ Sin Huey mendapat majalah in secara percuma setiap bulan. Skim ‘ACCA Accelerate’ khas buat graduan seperti Sin Huey untuk mendapatkan kelayakan perakaunan profesional, ACCA yang diiktiraf di 170 buah negara di seluruh dunia.

  Skim ini membolehkan impian graduan mendapatkan kelayakan ACCA dalam jangka masa lebih singkat. Graduan boleh mendaftar dan menyertai skim ini semasa masih menuntut di universiti dan meneruskan pengajian ACCA sebaik tamat pengajian di universiti. Ini menjimatkan masa.

  Sin Huey bercadang menimba pengalaman bekerja di luar negara satu masa nanti. Jadi dengan skim ini beliau berpeluang mendapatkan kelayakan ACCA dan kelayakan profesional ACCA ini diiktiraf oleh 170 Negara.

  Ini membolehkan Sin Huey layak untuk mendapatkan pekerjaan di peringkat antarabangsa. Ramai graduan ACCA kini menetap dan bekerja di luar negara untuk menimba lebih banyak pengalaman sebelum pulang semula ke Malaysia.

  Sejak dulu lagi, majikan di seluruh dunia mengiktiraf lulusan dan ahli ACCA dan mereka diterima bekerja kerana jaminan kualiti dan mutu ACCA itu sendiri.

  “Dari dulu lagi, saya sudah mengambil keputusan belajar ACCA selepas saya mendapatkan ijazah. Tapi melalui skim khas untuk graduan ini, saya
  berpeluang mendapat pendedahan awal yang dinikmati pelajar ACCA dengan lebih awal yakni sebelum saya menamatkan pengajian ijazah saya.

  Sin Huey yakin yang statusnya sebagai palajar ACCA melalui skim ACCA
  Accelerate akan menjadi satu kelebihan bagi dirinya apabila memohon dan menghadiri temu duga pekerjaan. Ini kerana kelayakan ACCA sudah lama diiktiraf antarabangsa dan dipandang tinggi oleh majikan terutamanya di syarikat perakaunan besar.

  Beliau berkata, ACCA Accelerate penting bagi graduan mendapatkan pendedahan awal dan mengesyorkannya pelajar tahun dua dan tiga, terutamanya selepas latihan praktikal. Ini lebih baik kerana mereka lebih mudah untuk menghubung kaitkan diri dengan teori dan situasi kerja yang sebenar.

  Maklumat lanjut sila hubungi ACCA di talian 03-2713 5051 atau e-mail kepada info@my.accaglobal.com atau https://malaysia.accaglobal.com (END)

 10. EKSPO SEDIA LEBIH 5,000 PELUANG KERJA

  SHAH ALAM: Lebih 5,000 peluang pekerjaan ditawarkan kepada graduan dan penganggur menerusi Ekspo Kerjaya anjuran Universiti Industri Selangor (Unisel) dan Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), di Kompleks Belia dan Kebudayaan, di sini, selama tiga hari bermula 6 Jun ini.

  Jawatan kosong yang ditawarkan itu memberi ruang kepada lepasan universiti, sekolah atau mereka yang ingin mencari kerjaya sesuai dalam usaha meningkatkan mutu modal insan yang cemerlang mengikut bidang profesional masing-masing.

  Pengarah Komunikasi Korporat Unisel, Rosniza Mohamad Rasol, berkata sesi temu duga terbuka diadakan bagi calon yang layak mengisi kekosongan di syarikat yang menyertai pameran itu.

  Katanya, antara kekosongan jawatan termasuk dalam bidang perakaunan, kewangan, jualan pemasaran, teknologi maklumat, kejuruteraan, pentadbiran, reka cipta, perbankan dan fokus kepada industri perhotelan, insurans dan pentadbiran awam.

  “Lebih 60 syarikat tempatan dan luar negara akan menyertai pameran ini, antaranya Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua), Mydin Mohamed Holdings Bhd (Mydin), Naza Motor Trading, Antah Schindler, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd (Bank Rakyat), IBM Malaysia dan Proton Holdings Berhad.

  “Selain itu, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), Plus Expressway Berhad, Yayasan Pelajaran Mara, KFC Holdings, Top Glove Corporation Berhad dan Unilever (M) Holdings Sdn Bhd (Unilever),” katanya di sini, semalam.

  Ekspo yang julung kali diadakan dan dijangka dihadiri 30,000 pelawat itu akan dirasmikan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Unisel yang menjuarai Open Class Cansat Team dan mendapat tempat ketiga kategori Telemetry Pertandingan Cansat Antara Varsiti Dunia di Madrid, Sepanyol, bulan lalu, turut mempamerkan Unissat V1.1 dan V1.2, satelit menggunakan teknologi nano ciptaan pelajar dan pensyarah Fakulti Kejuruteraannya yang memenangi pertandingan itu.

  Ekspo itu turut disertai agensi kerajaan seperti Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Kementerian Belia dan Sukan serta beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

  Selain itu, 10 fakulti Unisel turut mempamerkan program dan produk kaji selidik mereka yang berjaya di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

  Sumber : Berita Harian 22/05/2008

 11. CAREER OPPORTUNITIES IN ACCOUNTING

  Accounting is known to be the study of how businesses keep track of their income and assets over a period of time. There are a lot of things one can learn from a career in accounting. One of the most important lessons is learning how businesses work. To point out, one of the many successful businessmen were previously accountants who decided to work their way in business. Why? It is because accounting is the language of business. Accounting is the system, which quantifies business activities, transforms information into reports and communicates the output to top level management. So, here are some of the career options in accounting.

  Public Practice. One may start his or her career in accounting as a public accountant. These are accountants who render services with a fee as well as staff accountants employed by them. Public accountants coordinate or work in partnerships, which offer their accounting services to individuals, businesses and governments. However, one should be a certified public accountant to be able to practice individually or as members of public accounting firms. The work of public accountants includes auditing, taxation and management advisory services. It should be noted that public accounting has been the frequently traveled path of most accountants as it provides excellent opportunities to achieve business experiences, which are multifaceted.

  Education. Accountants may also be hired as researchers, professors or reviewers. These people make sure that there is continued development of the profession through making an effort to clear out and face emerging issues by doing research and distribute the obtained results to all.

  Commerce and Industry. Any corporation whether big or small has an accounting group. The accounting group organizes and prepares financial statements; keeps track of costs, takes care of tax issues and works on international transactions. Over time in practicing accounting, one may be hired as vice presidents for the finance department. They could also be hired as chief accountants, cost accountants, internal auditor or budget officer. The responsibilities and the scope of the activities within this field of accounting vary widely dependent on the size of the company and the level of position.

  Government Service. Accountants in the government service either work at the local or state level or the federal level. Government accountant manage and put together budgets, keep track of government costs and analyze programs of the government. Their work can improve the conditions of the public. However, there is higher tendency for it to be political; thus, their work is subject to bureaucratic impediment. The work of government accountants is very crucial. It is in government accounting that provides great development to a lot of organizations to controller and most probably to higher administrative positions. Government accountants are largely employed at the federal level. These include the Department of Defense, the General Accounting Office as well as the Internal Revenue Service.

  So, there you go. Those were some of the myriad opportunities in the accounting profession. But one must always remember that success is not always attached to the accounting profession. If one wishes to attain success, one must work hard for it.

  Michael Russell
  Your Independent guide to Accounting

  Article Source: https://EzineArticles.com/?expert=Michael_Russel

 12. Anak Melayu juga tidak kurang cerdik dalam subjek Perakaunan! Cuma kadangkala guru mereka tidak mendedahkan pelajar dengan peluang pekerjaan dan menarik minat pelajar dalam subjek ini. Buktinya dalam peperiksaan SPM-LCCI 2007 daripada 17 calon yang menduduki peperiksaan tersebut;-
  9 calon pass with distintion
  8 calon pass with credit
  Mereka ini adalah pelajar luarbandar di Baling, Kedah yang bersekolah di SMK harian biasa, yang tidak layak mengambil subjek sains (selepas PMR), tetapi mampu memperolehi kejayaan yang cemerlang. Anak Melayu juga boleh jika guru tidak pernah menganggap mereka lemah!

 13. Saya setuju dengan pandangan Cg Ghazali, guru terlebih dahulu perlu menanam MINAT dihati pelajar terhadap PAK. Perakaunan ialah ilmu kemahiran, maka BIMBINGAN guru yang berterusan sangat penting. Kita sendiri sebagai guru perlu sentiasa MENILAI dan MEMPERBAIKI kaedah PnP yang digunakan supaya KEMAHIRAN SEBAGAI GURU juga meningkat. Guru seharusnya merasakan KEGAGALAN pelajar merupakan KEGAGALAN GURU dan KEJAYAAN pelajar merupakan KEJAYAAN GURU….. (sebagai MOTIVASI DIRI.).

  TAHNIAH!!! di atas kejayaan pelajar Cg Ghazali.
  BULETIN PERAKAUNAN yang saya sediakan sedikit sebanyak boleh digunakan untuk tujuan menanam minat atau memberikan sedikit pendedahan kepada pelajar.

 14. saya mengambil jurusan diploma akauntansi. saya dalam dilema diantara menyambung pelajaran saya di peringkat ijazah atau menimba pengalaman bekerja dalam bidang akaun. diharap anda semua dapat membantu saya dalam menentukan perjalanan hidup saya.

 15. Najwa,

  PETUA MEMBUAT KEPUTUSAN

  Membuat keputusan merupakan satu cabaran kerana ia mungkin akan menimbulkan kesan yang baik atau buruk, malah mungkin menimbulkan perkara yang tidak terlintas langsung di fikiran. Kematangan dan kebijaksanaan seseorang boleh dilihat daripada cara dia membuat keputusan. Terdapat keputusan yang boleh dibuat dengan serta-merta dan ada pula yang mengambl masa untuk difikirkan terlebih dahulu. Keputusan yang dibuat secara tergesa-gesa adakalanya tidak membawa faedah, malah lebih teruk jika menimbulkan pelbagai perkara buruk. Maka, kita haruslah memahirkan diri terlebih dahulu dengan cara-cara membuat keputusan yang betul.

  1. Tenangkan fikiran
  Apabila di dalam kebuntuan untuk membuat keputusan, elakkan rasa tertekan dan yakinkan diri anda bahawa anda dapat membuat keputusan yang terbaik. Tenangkan fikiran dan jangan bertindak di luar kawalan seperti menjerit, menumbuk dinding, minum arak, memandu kenderaan dengan laju dan sebagainya. Sebaliknya, cuba duduk, tarik nafas panjang ataupun ambil wuduk dan menunaikan solat sunat. Fikiran yang tenang penting agar kita dapat berfikir dengan waras tanpa menurut gerak hati yang mungkin akan menambahkan lagi kerumitan.

  2. Kenal pasti masalah sebenar
  Setelah fikiran tenang, fikirkan semula perkara yang menjadi masalah sebenar. Cuba ingat samada anda pernah menghadapinya ataupun pertama kali. Jika pernah, ingat kembali keputusan yang telah dibuat dan kesan-kesannya. Jika ianya pertama kali, fikirkan perkara itu dengan teliti.

  3. Kenal pasti pilihan
  Fikirkan semua pilihan-pilihan yang ada. Cuba cari seberapa banyak pilihan yang boleh dibuat. Untuk membuat keputusan yang amat penting dan besar, sebaiknya sediakan kertas untuk mencatat pilihan-pilihan yang ada.

  4. Kaji baik buruk pilihan
  Setiap pilihan yang ada mempunyai kesan yang baik dan buruk kepada diri sendiri atau orang lain. Oleh itu, setiap pilihan perlu dikaji dengan teliti kesan yang akan timbul. Fikirkan sebanyak mungkin segala kesan baik dan buruk yang mungkin terjadi jika pilihan itu yang diambil.

  5. Buat pilihan terbaik
  Setelah mengkaji baik buruk setiap tindakan, buatlah pilihan yang terbaik iaitu yang paling banyak positifnya daripada negatif. Pastikan keputusan yang dipilih benar-benar mampu untuk anda laksanakan dan jangan menyesal dengan keputusan anda. Keputusan yang telah diambil hendaklah dilakukan dengan penuh keyakinan. Tabahkan diri dan percaya bahawa keputusan itulah yang terbaik.

  6. Tegas dengan keputusan
  Yakinlah bahawa keputusan yang dibuat adalah betul. Anda perlu tegas dengan keputusan anda dan jangan ikut kata orang. Jangan mudah berubah, sebaliknya tegaslah dengan keputusan yang anda. Kesabaran amat penting setelah membuat keputusan agar anda tidak akan kecewa, malah lebih yakin dengan diri sendiri.

  7. Nilai semula
  Apabila anda telah melaksanakan keputusan yang diambil, cuba lihat kembali kesan-kesan yang berlaku. Adakah sama dengan apa yang telah dikaji atau terdapat kesan-kesan lain yang tidak tersenarai? Simpan catatan anda untuk dijadikan rujukan jika anda menghadapi perkara yang serupa pada masa akan datang.

  Kehidupan kita tidak pernah lari daripada menghadapi pilihan-pilihan serta masalah yang mana ianya amat penting untuk menjadikan kita lebih matang untuk menghadapi kehidupan mendatang. Membuat fikiran memerlukan ketajaman fikiran dan keyakinan. Pengalaman juga dapat membantu kita membuat keputusan terbaik. Jika ianya amat sukar, dapatkanlah buah fikiran orang lain seperti ibubapa, rakan-rakan, guru, ataupun khidmat kaunseling.

  Sumber : MyMesra

 16. KERJAYA SEBAGAI KERANI AKAUN

  KETERANGAN TUGAS KERANI AKAUN
  1. Mencatatkan, memasukkan dalam rekod perakaunan dan simpanan kita
  2. Membuat pengiraan yang sewajarnya
  3. Melaksanakan fungsi perakaunan dan simpanan kita yang terhad
  4. Mengira kos pengeluaran dan pengendalian
  5. Menyediakan senarai gaji dan rekod yang berkaitan untuk gaji pekerja dan bagi tujuan penyimpanan rekod berkanun.
  6. Menyediakan invois, menerima dan membayar wang, menyimpan rekod transaksi, mengeluarkan resit dan menunaikan cek.
  7. Menyediakan dokumen kewangan dan mengira faedah atau caj broker dan duti sahan yang perlu dibayar.
  8. Memproses dokumentasi dan menyelenggara rekod bon, saham dan sekuriti lain yang dibeli atau dijual bagi pihak pelanggan atau Majikan.
  9. Memeriksa, menilai dan memproses Permohonan kredit atau pinjaman serta menyediakan syarat-syarat pinjaman dan butiran terperinci bayaran balik bagi pinjaman yang diluluskan.
  10. Memberi bantuan dalam menyediakan penyata cukai syarikat dan menjawab pertanyaan mengenai cukai.
  11. Menjalankan tugas-tugas yang berkaitan.
  12. Menyelia pekerja lain.

  PEKERJAAN YANG DIKELASKAN DI BIDANG INI DIANTARANYA:-
  1. Penyimpan Kira-Kira
  2. Kerani ,Akaun
  3. Kerani ,Bank
  4. Kerani, Audit
  5. Kerani, Kredit
  6. Kerani, Gaji
  7. Kerani Kos
  8. Kerani, Bil

  CIRI-CIRI PERIBADI KERANI AKAUN
  1. Menyesuaikan diri dengan mudah
  2. Bersungguh-sungguh dan teliti
  3. Suka mempertahankan diri
  4. Cekap
  5. Petah
  6. Sopan
  7. Praktikal
  8. Tekun
  9. Tenang

  KELULUSAN KERANI AKAUN
  SPM atau setaraf, kepujian Bahasa Malaysia dan Matematik

 17. 10 TIPS DALAM PEMILIHAN KERJAYA

  Pemilihan kerjaya merupakan sesuatu yang kompleks dalam kehidupan terutamanya kepada mereka yang masih lagi tercari-cari apa yang mereka kehendaki di dalam kehidupan dan kerjaya. Berikut adalah beberapa tips bagi memudahkan ataupun bagi menjadi penduan kepada individu dalam membuat pemilihan kerjaya.

  1. Kerjaya harus dipilih berdasarkan apa yang diminati atau disukai.
  2. Kerjaya yang dipilih haruslah berdasarkan pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki.
  3. Kerjaya tidak harus datang secara paksaan contohnya dari ibu bapa atau keluarga.
  4. Kerjaya bukanlah untuk dicuba-cuba (trial & error)
  5. Seseorang perlu yakin dengan kerjaya yang diceburinya. Kejayaan bukan datang dalam sekelip mata. Ia akan memakan masa. Oleh itu ketekunan dan istiqamah serta doa amat penting dalam menjamin kerjaya masa depan.
  6. Kerjaya yang dipilih haruslah tidak bersandarkan kepada faktor kewangan semata-mata. faktor lain yang lebih penting harus diambil kira.
  7. Sebelum memilih sesuatu kerjaya dapatkan informasi sebanyak mungkin terlebih dahulu.
  8. Jumpa orang yang lebih berpengalaman dan bertanya soalan-soalan yang relevan kepada mereka. Dengan kata lain dapatkan nasihat daripada mereka yang pakar.
  9. Dapatkan restu dari kedu-dua ibu bapa. Restu mereka amat penting dalam menjamin kejayaan anda.
  10. Lakukanlan Solat Istiharah dan berserah pada Allah s.w.t. Hanya Dia sahaja yang maha mengetahui dan penentu segalanya.

 18. saya nak tanya ni…klu kite ade acca,tp xde degree boleh ke dpt keje yg setaraf dgn degree?

 19. Ridzuan,

  Daripada maklumat yang Cg dapat, Pengajian ACCA ada 9 paper :
  Paper 1 & 2 – Introductry Level
  Paper 3 & 4 – Intermidiate Level … (lepasan SPM 2009 boleh terus Paper 3).
  Paper 5 & 6 – Advance Level
  =>ACCA Certified Accounting Technican (CAT) … lebih kurang Diploma.
  Paper 7 & 8 – Fundamental (Skill & Knowledge)
  Paper 9 – Professional Stage
  =>ACCA …. lebih kurang Ijazah.

  Itu yang Cg difahamkan, untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut sila ke laman ACCA.

 20. cgu, saya sedang buat kerja kursus mengenai kerjaya seorang akauntan. Boleh saya tanya, berapakah gaji permulaan sebagai seorang akauntan dan berapakah gaji tertinggi yang boleh didapati akauntan tersebut.

 21. Anif,

  Berdasarkan SKIM PERKHIDMATAN AKAUNTAN 2005 bagi kakitangan Kerajaan/JPA.

  Gaji permulaan Gred W41 P1T8 lebih kurang RM2,300
  Gaji tertinggi Gred W54 P2T8 adalah RM6,434.44

  Manakala skim gaji Syarikat Swasta (bergantung kepada saiz syarikat) biasanya jauh lebih tinggi, sehinggakan ada mencecah RM10,000 sebulan…. ataupun mungkin lebih.

  Itu saja daripada Cg, mungkin cikgu-cikgu lain boleh membantu.

 22. Salam,
  Saya berumur 33 tahun, berkelulusan Diploma Pengajian Perniagaan. Kini berkhidmat dalam kerajaan. Saya berminat utk melanjutkan pelajaran dlm bidang perakaunan. Mungkin akan melanjutkan pelajaran secara luar kampus atau pjj. Masalahnya saya kurang fasih bertutur dan menulis dalam bahasa Inggeris.

 23. Smaya,

  Syabas Cg ucapkan kerana berminat untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

  Walaubagaimanapun MINAT sahaja tidak memadai, perlu disusuli dengan KEAZAMAN dan USAHA yang bersungguh2. Jangan jadikan masalah sebagai ALASAN, sebaliknya aggaplah ianya sebagi suatu CABARAN. Demi masa depan, cuba tingkatkan kemahiran/penguasaan BI anda. Tiada KEJAYAAN datang BERGOLEK. Semoga Berjaya.

 24. salam cgu,
  saya baru shj berumur 15 tahun. ttpi, saya mmpunyai dua bidang kerjaya yg saya sangt mnat..
  iaitu:
  a. kedoktoran
  b.perakaunan
  saya mahu sekali mnjadi seoarang pakar kanak-kanak, ttpi, saya takut dan geli apabila melihat darah..
  bg bidg perakaunan pula, say merasakn bahawa gajinya agak kurang, jika dbandingkan dgan doktor..
  boleh ckgu trangkan bidag2 yag saya mahu itu..
  supay saya bearsa lebih yakin yg mana satu saya akan pilih untuk masa depan saya, kelak, walaupun saya baru setahun jagung untuk mengetahuinya.

 25. Siti,

  Tahniah !!! Walaupun masih berumur 15 tahun tetapi telah mempunyai cita-cita dan wawasan untuk kerjaya masa depan. Kedoktoran dan perakaunan merupakan dua bidang yang profesional, dalam penentuan tangga gaji bergantung kepada kepakaran, pengalaman dan juga organisasi itu sendiri.

  Maaf buat masa ini Cg tidak dapat menerangkan tentang kedua2 bidang tersebut. Cuma nasihat Cg buat masa ini berikan tumpuan sepenuhnya kepada PMR pastikan anda mendapat keputusan yang cemerlang (semua A), kemudian semasa tingkatan 4 nanti pilih Aliran Sains dan mengambil subjek elektif Prinsip Perakaunan. Setelah mempelajari kedua2 subjek Biologi dan Prinsip Perakaunan, baru buat penilaian samada Siti lebih berminat bidang kedoktoran atau perakaunan. Ok, itu saja daripada Cg.

 26. PENURUNAN PERTUMBUHAN TINGKATKAN PENGANGGURAN
  Kamarulzaidi Kamis

  PENURUNAN drastik kadar pertumbuhan ekonomi negara daripada paras memberangsangkan antara enam hingga tujuh peratus kepada sekitar tiga peratus tahun ini ekoran kegawatan ekonomi global akan memberi kesan ketara terhadap peningkatan kadar pengangguran.

  Ahli Majlis Ekonomi, Datuk Zainal Aznam Yusof, berkata walaupun kerajaan mengunjurkan kadar pengangguran tahun ini tidak akan melebihi empat peratus, sebahagian besar ahli ekonomi menjangka ia mungkin melonjak kepada antara 4.5 hingga enam peratus.

  “Kita harus bersedia kerana bagi negara seperti Malaysia yang memiliki 11 juta pekerja, kadar pengangguran 4.5 peratus itu bermakna sejumlah 495,000 rakyat negara ini tidak memiliki pekerjaan dan jika enam peratus bermakna seramai 660,000 orang menganggur.

  “Saya secara peribadi menjangka kadar pengangguran negara tahun ini adalah antara lima hingga enam peratus,” katanya dalam satu temu bual bersama Berita Harian di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

  Beliau berkata, perkara itu sukar dielak kerana ekonomi negara maju seperti Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun yang ketika ini mengalami kemelesetan, akan memberi kesan langsung ke atas sektor eksport negara ini, khususnya sektor perkilangan.

  “Kadar pengangguran akan meningkat apabila syarikat dan kilang mengurangkan dan memberhentikan operasi (ekoran kekurangan tempahan), sekali gus akan melonjakkan kadar pengangguran.

  “Jangkaan kadar pengangguran nampaknya tidak begitu baik, khususnya dengan kemasukan graduan baru ke dalam pasaran kerja,” tambahnya.

  Zainal Aznam mengunjurkan pertumbuhan Kadar Keluaran Negara Kasar (KDNK) Malaysia untuk tahun ini adalah sekitar dua peratus, lebih rendah berbanding unjuran rasmi kerajaan iaitu 3.5 peratus.

  “Peralihan daripada pertumbuhan (KDNK) tinggi kepada perlahan akan menyebabkan berlaku kejutan dalam sistem, justeru, memberi kesan ke atas kadar pengangguran.

  “Justeru, saya menjangka kadar pengangguran melonjak tinggi tahun ini sebelum kembali stabil kepada kira-kira antara empat hingga lima peratus tahun depan, apabila ekonomi meningkat kembali,” tambahnya.

  Zainal Aznam menjangka aktiviti pengurangan pekerja akan berlaku dalam semua sektor dan paling ketara adalah sektor perkilangan berorientasikan eksport.

  “Setakat ini, kadar pengurangan pekerja belum tinggi, tetapi ia dijangka meningkat kelak,” katanya.

  Sebahagian besar pemberhentian pekerja dalam sektor pembinaan dan perladangan adalah terdiri daripada pekerja asing, manakala dalam sektor perkhidmatan dan perkilangan pula lebih tertumpu kepada pekerja tempatan.

  Zainal Aznam menambah, sektor perkhidmatan yang dijangka pulih terlebih dulu daripada kegawatan global berbanding sektor lain, akan menjadikan penyerap utama kelembapan domestik.

  “Lazimnya, ketika berlaku kegawatan, sektor perkhidmatan adalah sektor yang mengalami penurunan paling minimum dan ia juga akan pulih lebih cepat berbanding sektor lain.

  “Justeru, sektor perkhidmatan mampu menyediakan peluang pekerjaan baru kepada rakyat,” katanya.

  Sektor perkhidmatan terdiri daripada subsektor seperti KEWANGAN, pelancongan, pendidikan, kesihatan, teknologi maklumat, PERKHIDMATAN PROFESIONAL, perkhidmatan berkaitan pembinaan dan perkilangan.

  Sumber : Berita Harian Online 26 Jan. 2009

 27. Saya berumur 35 tahun dah telah bekerja sbg Kerani Akaun ( General Ledger ) sejak 10 tahun yg lalu di sebuah sykt swasta.Saya berminat mengambil LCCI secara luar kampus di KL @ Slngor.Boleh ckgu rekomen tempat yg sesuai ?

 28. Assalamualaikum,

  Saya merupakan pelajar tahun pertama dalam bidang teknologi maklumat di UiTM dlm peringkat ijazah sarjana muda. Saya ingin bertanya kpd cg, adakah saya berada dilandasan yang betul dalam memilih jurusan? Ini kerana saya bukan pelajar sains komputer mahupun I.T pada peringkat diploma dan I.T merupakan pilihan terakhir saya semasa mengisi borang permohonan ijazah. Saya sebenarnya agak keliru dengan tanggapan sesetengah pihak yang mengatakan bidang teknologi maklumat tidak menjanjikan peluang kerja yang banyak diluar sana pada masa sekarang. Benarkah begitu?

 29. Wan Khairuddin,

  Tahniah, kerana bercita2 untuk terus meningkatkan potensi diri dalam kerjaya. Saya minta maaf kerana tidak dapat memberikan sebarang cadangan mengenai tempat2 tersebut. Saya cadangkan saudara dapatkan maklumat daripada internet mengenai tempat2 yang menawarkan kursus LCCI tersebut.

  Nor Aishah,

  Waalaikumsalam, Pada pandangan Cg, PELUANG yang telah ada jangan dilepaskan begitu saja. Kita REBUT peluang tersebut dan BERUSAHA BERSUNGGUH2 untuk BERJAYA. Bagi Cg, dalam apa jua bidang sekalipun jika KEPUTUSAN setakat CUKUP MAKAN sahaja maka peluang pekerjaan agak sukar diperolehi. Tetapi jika KEPUTUSAN CEMERLANG diperolehi, maka peluang pekerjaan adalah lebih CERAH. Maka berusahalah mulai sekarang untuk mencapai KECEMERLANGAN di kemudian hari.

 30. saya berminat sangat nak amik jurusan perakaunan. sekarang saya sedang amik diploma pengajian perniagaan dan ingin menyambung ke peringkat ijazah perakaunan. rasanya boleh ke saya meneruskan usaha saya ini….

 31. Farhana,

  Teruskan minat dan cita-cita anda. Tetapkan matlamat, kemudian berusaha bersungguh2 untuk mencapainya disamping sentiasa berdoa dan mengingati Yang maha Berkuasa. InsyaAllah Berjaya.

 32. Assalammualaikum..

  Saya b’minat hendak menjadi seorang akauntan..saya masih lagi bersekolah..tapi saya tidak mengetahui prospek kerjaya sebagai seorang akauntan ini…saya sering kali mendengar akauntan ini satu kerjaya yg profesional…tetapi saya tidak faham apa yang dimaksudkan…akauntan ini profesional yang bagaimana? Adakah kerjaya ini hanya melibatkan kira-kira sahaja?

 33. Asyraf,

  Tahniah Cg ucapkan kerana telah memikirkan kerjaya masa depan.

  Kerjaya profesional memerlukan kelayakan/pengiktirafan tertentu seperti doktor, arkitek, peguam, jurutera dan akauntan. Sembilan ciri yang meletakkan sesuatu kerjaya itu sebagai profesional yang perlu dipenuhi ialah kawalan, pendidikan asas dan lanjutan, etika, peraturan dan piawaian, tindakan disiplin, pengekalan profesion, kesaksamaan praktis, kebebasan serta kepimpinan.

  Manakala maklumat berkaitan dengan kerjaya Akauntan telah Cg nyatakan di atas, iaitu berkaitan dengan Keterangan Tugas, Pekerjaan dalam bidang perakaunan, Ciri-ciri peribadi, Kelulusan dan Prospek Kerjaya. Sila rujuk DI ATAS.

 34. SALAM ..
  SAYA AMAT BERMINAT DENGAN KERJAYA AKAUNTAN ..
  BARU-BARU INI SAYA MENDAPAT KEPUTUSAN SPM 2008 ..
  ALHAMDULILAH ..SUBJEK AKAUN SAYA MENDAPAT 1A,MANAKALA DI PERINGKAT LCCI SAYA MENDAPAT KREDIT SAHAJA ..
  SAYA AGAK KELIRU SEDIKIT ..
  KERANA SAYA INGIN MENYAMBUNG BELAJAR KE PERINGKAT DIPLOMA ATAU MENGISI BORANG LCCI DAN MENYAMBUNG PELAJARAN KE ACCA ..
  BAGI PERINGKAT DIPLOMA SAYA MINTA DIPLOMA PERAKAUNAN ,DIPLOMA PENGAJIAN BANK ,DIPLOMA PENGURUSAN BANK DAN DIPLOMA SISTEM PENGURUSAN TEKNOLOGI PERAKAUNAN ..
  SEBELUM INI SAYA ADA MENGHANTAR EMAIL KEPADA CIKGU ,TETAPI SAYA TIDAK MENDAPAT JAWAPAN NYA ..
  SAYA BERHARAP CIKGU DAPAT MEMBANTU SAYA SERBA SEDIKIT ..

 35. Norasyikin,

  Salam. Maaf kerana Cg tidak menerima sebarang email daripada anda. Sebenarnya agak sukar untuk Cg berikan pandangan jalan mana harus dipilih kerana masing2 ada kelebihan dan kekurangannya.

  Bagi mendapat sedikit sebanyak panduan, maklumat, isu2 berhubung perkara tersebut, Cg cadangkan Norasyikin baca soal-jawab dan komen2 yang terdapat di Blog Sifu2b : Akauntansi dan Sijil Profesional, Apa kata Anda?
  Semoga ianya dapat membantu anda.

  Dan jika kita berada dalam kesukaran untuk membuat sesuatu pilihan, langkah yang sewajarnya kita ambil ialah dirikan Solat Istikharah dengan diiringi doa bagi memohon ketentuan dari Allah atau petunjuk-Nya yang mana lebih baik untuk kita buat pilihan.

 36. assalamualaikum w.b.t.

  cg,sy merupakan pelajar lepasan SPM dan brminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan. tp,sy tidak mempunyai basic dlm bdg perakaunan ini dan kurang cekap dlm subject math even sy mndpt A1 dlm subjek trsebut baru2 ini. adakah ia menjadi penghalang kepada impian sy? dan, disebabkn hal yg trsebut, sy telah mnjadi kurang yakin dgn pilihan sy ini.. apakah yg harus sy lakukan? smada untuk meneruskn atau tidak..

 37. Husna,

  Waalaikumussalam, Cg nasihat Husna baca dengan teliti pandangan yang disampaikan oleh Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Datuk Radin Umar dalam akhbar berhubung dengan PENENTUAN KURSUS (Sila Klik) yang telah Cg sediakan sebagai panduan.

 38. askum…sy lepasan spm…dan tak pasti untk memilih bidang selepas ini.sy berminat mnjdi seorang guru,bagaimanapun sy tidak dpt tawaran ke maktab perguruan.jika sy memilih diploma perakaunan,adekah sy berpeluang menjadi seorang guru akaun?

 39. Norfaizah,

  Peluang untuk menjadi guru masih terbuka luas. Terdapat beberapa cara untuk mengikuti kursus perguruan di peringkat ijazah sarjana muda. Antaranya :

  Cara pertama: Pelajar perlu mendapat kelulusan yang baik di peringkat SPM untuk dipilih masuk ke program matrikulasi atau asasi. Selepas menamatkan pengajian di peringkat ini, pelajar akan ditawarkan ke peringkat ijazah pertama.

  Cara kedua: Mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan STPM. Calon akan ditawarkan terus ke peringkat ijazah pertama mengikut bidang yang diminati.

  Cara ketiga: Memiliki sijil atau diploma serta telah mengajar beberapa tahun juga berpeluang melanjutkan pengajian di peringkat ijazah pertama sesuai dengan mata pelajaran yang diajar di sekolah.

  Cara keempat: Bagi pemegang ijazah sarjana muda yang berminat menjadi guru tetapi tidak mempunyai asas dalam kaedah mengajar, mereka juga boleh berbuat demikian dengan syarat perlu memohon untuk mengikuti kursus Diploma Pendidikan di universiti-universiti atau kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) di maktab-maktab perguruan untuk tempoh setahun.

 40. CG..KERANI AKAUN SAMBILAN DIPERLUKAN….

  Saya sedang mencari kerani akaun yang boleh mengendalikan semua urusan akaun syarikat saya. Syarikat ini menjalankan kursus-kursus penulisan, motivasi, pengurusan dan komunikasi.

  Boleh paparkan emel saya ini? Mana tahu ada sesiapa yang berminat untuk menjadi kakitangan kami…rasanya, buat masa ini, part time pun boleh juga…

  so, jika ada yang minat, boleh emelkan maklumat nama, kelulusan, pengalaman dan gaji yang dicadangkan.

  welldone165@gmail.com

 41. asslmualaikum…
  saya menerima bidang diploma prakaunan di sebuah kolej..
  tapi saya tiada basic akaun sebab saya mengambil sains tulen semasa spm tahun lepas..
  so,adakah tepat saya mengambil bidang ini atau memasuki ke tingkatan 6..??

 42. blh ckgu terangkan dengan lebih mendalam ttg corporate finance dan accauntant.
  Tlg beritahu perbezaannya

  selain itu, tlg beritahu adakah biasiswa yang menghantar peljar cemerlang pa ke luar negara? jika ya, apakah badan tersebut?

 43. Khadijah,

  Tepat atau tidak Cg tidak dapat tentukan, ia bergantung kepada minat dan kesungguhan anda untuk terus berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi.

  Disini Cg kemukakan petikan daripada Berita Harian Online berkaitan dengan PENENTUAN KURSUS, semoga sedikit sebanyak dapat membantu khadijah membuat keputusan nanti.

  Syed,

  Minta maaf kerana buat masa ini Cg tidak dapat menerangkan secara mendalam berkaitan perkara tersebut dan juga biasiswa untuk belajar ke luar negeri. Cuba search lagi diinternet untuk dapatkan maklumat tersebut.

 44. salam..
  cikgu,sy nk tnye pe tu diploma sistem perakaunan? dan pe skop kerjaya bagi bidang tu..
  sy pelajar lpsn spm,ambil science stream..
  tp result spm dlm bidang sains sy tak memuaskan..
  sy minat bidang perakaunan nie..

 45. Nurul,

  Sila rujuk laman UiTM BERIKUT. Semoga ianya dapat membantu anda.

 46. salam…..
  cikgu saya nak tanya…
  erm,sy dpt matrik akaun n diploma perakaunan..dan saya telah buat kputusan tok masuk matrik…
  tp saya sedih sgt sbb sy terlepas pemohonan CAT di uitm…
  jd,jika sy mahu sijil ACCA,adakah sy masih sempat??
  dan bagaimana perjlnan idop sy jika saya msuk matrik…dan saya ingin mgmbil sijil ACCA…tp bagaimana??
  boleh cikgu bantu sy…

 47. saya harap cikgu dpt balas soalan sy…
  plez,sy mmg inginkn profesional akaun ini…
  dan saya tkot klu sy terlmbat…
  mekaseh…

 48. Piqa,

  Tahniah Cg ucapkan. Oleh kerana anda telah membuat keputusan untuk masuk Matrik, maka teruskan. Anda akan belajar selama 1 tahun, pastikan pointer 3.5 ke atas untuk melayakkan anda melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Perakaunan.

  Selepas mendapat Ijazah anda masih berpeluang lagi untuk mengambil Sijil ACCA jika mahu, kerana ianya adalah terbuka. Anda boleh daftar untuk menduduki peperiksaan secara persendirian atau daftar di mana-mana kolej dengan mengikuti kuliah kemudian mengambil peperiksaan ACCA tersebut. Untuk maklumat lanjut sila layari laman ACCA.

 49. askum..ckgu..pe pendapat ckgu tntg diploma perbankan islam…adekah peluang pekerjaan meluas?sy telah mendapt twrn ke kolej profesional mara.dan progrm tersebut mrupakn progrm trbaru di stu…

 50. Norfaizah,

  Setiap program yang ditawarkan sudah tentu ada peluang pekerjaannya, cuma seluas mana tidak dapat Cg tentukan kerana ianya bergantung kepada keadaan ekonomi dan pasaran pekerjaan semasa. Pada pandangan Cg, dalam program/bidang apa sekalipun sekiranya mendapat keputusan yang cemerlang, maka peluang pekerjaan adalah lebih cerah. InsyaAllah.

 51. saya sedang mengikuti kursus sijil penyimpanan kira di sebuah IPTA. sekarang sedang menjalani latihan industri. majikan tempat saya menjalani latihan industri menawarkan kerja selepas saya tamat pengajian. Pohon bagi cadangan, ipt/ kolej sesuai utk luar kampus jika saya ingin menyambung diploma perakaunan. Saya tahu sekarang susah nak dapat kerja. tapi ilmu juga penting.

 52. Eira,

  Tahniah Cg ucapkan kerana bercita-cita untuk menyambung pelajaran ke pringkat yang lebih tinggi.

  Sekarang terdapat banyak IPT/Kolej yang menawarkan program Diploma Perakaunan, cuma kena pastikan program tersebut mendapat pengiktirafan daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA)
  terlebih dahulu.

 53. cgu..
  saya plajar lpsan spm 2008..
  bru2 ni saya dpt twrn ke uitm dlm course pngurusan perniagaan..
  utk mkluman cgu saya memohon ke program mtrikulasi ttp xbjaye..
  saya sdg tggu rayuan ke mtrik skrg ni..
  saya mntk sains di mtrik..
  saya mnat akaun dan kalau saya dpt rayuan ke mtrik, adakah saya boleh tukar course ke akaun??
  boleh bg pandangan cgu??
  thankz…

 54. Manda,

  Cg ada mendapat maklumat bahawa pelajar yang memohon ke matrik sains tetapi tidak berjaya ke PST boleh membuat rayuan untuk ke matrik akaun, cuma Cg tidak pasti bila tempoh tamat rayuan tersebut dan bagaimana caranya. Jadi Cg cadangkan Manda hubungi Bahagian Matrikulasi untuk bertanya perkara tersebut. Semoga berjaya.

 55. oo..
  thnkz Cg..
  tp sye xamik akaun mse SPM..
  bleh ke sye apply akaun mse kt mtrik??

 56. Manda,

  Walaupun tidak ambil akaun masa SPM juga diterima, kerana syarat kelayakan ke matrik akaun tidak menetapkan WAJIB ambil prinsip perakaunan.

  Berikut adalah syarat kelayakan minimum Bagi bidang Perakaunan (M003)
  1. 6C Bahasa Melayu
  2. 6C Bahasa Inggeris
  3. 6C Matematik
  4. 7D Matematik Tambahan
  5. 6C dalam dua(2) mata pelajaran daripada berikut :
  Prinsip Perakaunan
  Ekonomi Asas
  Perdagangan
  Sains
  Sains Tambahan
  Fizik
  Kimia
  Biologi
  Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

  Jadi sekiranya memenuhi syarat2 tersebut, maka manda dikira layak untuk memohon.

 57. thnkz Cg..
  saya dpt a1 utk bm, bi, math, sej, pai dan tswur..
  addmath c5,
  fizik, kimia, biologi saya c6..
  maknanya saya layak la Cg…
  thnkz for your info Cg..

 58. cgu,nk tny..apa yg membezakan antra bendahari dan akauntan?bidang tugasannya sama ke?

 59. Ct,

  Bidang tugas akauntan lebih luas daripada bendahari, dan untuk bergelar seorang akauntan memerlukan kelayakan dan pengiktirafan khas tidak seperti bendahari.

 60. afternoon cg…sy ada nk tnya cg…sy lepasan matrikulasi aliran perakaunan…..PNGK sy 3.87..skrg sy tak tau nk mohon kursus apa di universiti..Cg boleh bagitau tak apa peluang-peluang pekerjaan sekiranya sy ambil kursus “pengurusan kewangan dan perbankan”?? kalau kursus “ekonomi kewangan” pula apa peluang pekerjaannya cg?? gaji tinggi tak??? hehe…Trima kasih banyak-banyak ya Cg….

 61. hai cg…sy ada nk tnya cg…sy lepasan matrikulasi aliran perakaunan…..PNGK sy 3.87..skrg sy tak tau nk mohon kursus apa di universiti..Cg boleh bagitau tak apa peluang-peluang pekerjaan sekiranya sy ambil kursus “pengurusan kewangan dan perbankan”?? kalau kursus “ekonomi kewangan” pula apa peluang pekerjaannya cg?? gaji tinggi tak??? hehe…Trima kasih banyak-banyak ya Cg….

 62. Ane,

  Pada pandangan Cg, pohon bidang Perakaunan lebih baik kerana pencapaian cemerlang anda (3.87). Setiap program yang ditawarkan mempunyai peluang pekerjaan mengikut bidang masing2. Sila layari laman IPT yang menawarkan program2 tersebut, biasanya ada dinyatakan bidang2 kerjaya yang boleh diceburi selepas mengikuti program tersebut.

  Secara amnya, kerjaya dalam bidang2 profesional (seperti Akauntan, Doktor, Jurutera, Peguam, dll) akan diberikan gaji lebih tinggi.

 63. ooh……thanks atas pandangan cg…..sebelum ni sy takut kursus perakaunan susah nak belajar…sy takut sy tak dapat angkat subjek ni…tapi sy akan cuba study sungguh-sungguh…trima kasih cg….=)

 64. salam
  cg narzuki…saya lulusan dip. perakaunan uitm,dan sekarang bekerja di sykt swasta sbg kerani akaun hampir sebulan…sebelum bekerja di syarikat ini saya bekerja di sykt lain dengan menyediakan akaun secara manual…di sykt baru ini dengan alternatif sendiri saya ingin menggunakan sistem ubs bagi melicinkan kerja…pada pendapat cg narzuki bolehkah saya menggunakan sistem ini tanpa belajar hanya merujuk kepada manual user samata-mata…?dan bolehkah cg nyatakan starting standard gaji kerani akaun?….tQ…

 65. Nexus,

  Dengan kelulusan dan pengalaman yang dimilik serta kemahiran ICT yang ada, Cg rasa tiada masalah untuk menggunakan sistem UBS dengan hanya berpandukan manual user yang ada. Cuma jika mengikuti kelas/kursus adalah lebih baik. Soal gaji permulaan kerani akaun Cg tidak dapat nyatakan kerana ianya bergantung juga kepada saiz syarikat, lokasi dan persekitaran.

 66. TQ cg..saya bekerja di sykt kontraktor yg memiliki lesen kelas D,sykt ini boleh dikatakan sykt yg maju…lokasi di kawasan perindustrian..sebelum ini sykt tidak ada langsung catatan rekod kewangan…saya perlu memulakan dan meneliti berdasarkan resit2 dan slip2 yg lepas dan kerja nya amat rumit…baru2 ini pengarah sykt meminta saya menyatakan jumlah gaji yg dipohon,namun saya masih tidak memberi respon…dan masih mencari angka yg sesuai dan berpatutan..saya sgt berharap cg dpt memberi pendapat@pandangan dlm hal ini…tqvm…

 67. Nexus,

  Soal gaji tu, Cg cadangkan bertanyakan pegawai / kerani akaun di syarikat2 yang berdekatan dengan kawasan tersebut, kerana jumlah gaji tersebut lebih releven. Memandangkan nexus akan membangunkan sistem rekod perakunan bagi syarikat tersebut, maka gaji tu minta “up” sedikit.

 68. salam.sy lulusan mtrx akaun.
  sy btol2 dlm dilema sbb keliru nak pilih akaun atau ekonomi
  sms sem 1,sy lebih minat akaun tetapi sem 2 sy lebih minat ekonomi.
  sy mdpt pngk 3.81.
  apa pendapat cikgu jika sy memilih course ekonomi?
  trima kasih..

 69. Nadia,

  Pada pandangan Cg, sebagai seorang pelajar matrik akaun yang cemerlang seharusnya memilih jurusan yang terbaik, iaitu perakaunan sebagai bidang kerjayanya. Ini kerana prospek kerjayanya lebih luas dan gajipun lebih tinggi berbanding lulusan ekonomi.

  Sebagai perbandingan, jika kelulusan Nadia layak untuk jadi Doktor Pakar, kenapa nak pilih jadi Doktor Biasa ? Cuba fikir-fikirkan……

 70. skurg2 nya jwpn cikgu melegakan hati yg dilema ini
  jutaan terima kasih diucapkn..

 71. salam,
  cikgu. saya berminat untuk melanjutkan pengajian dlm diploma perakaunan di kolej polytech mara cheras. tp. diploma ini adalah dengan kerjasama uitm. ape maksudnya ckgu? adakah saya boleh menyambung pengajian saya dengan mengambil acca?

 72. Syazwan.,

  Sijil Diploma daripada KPTM tersebut dikeluarkan oleh UiTM. Sebenarnya terdapat 2 laluan iaitu akademik (matrik/diploma – ijazah – master – phd) dan sijil profesional perakaunan (LCCI / CAT-ACCA – ACCA).

  Untuk mendapat lebih maklumat tentang Sijil Profesional boleh layari blog Sifu2b berikut : AKAUNTANSI DAN SIJIL PROFESIONAL.

 73. slam..samapi hari ini saya masih bingung dalam memilih kerjaya yang sesuai..saya minat dalam bidang kedoktoran tetapi subjek biologi saya amat susah untuk saya pelajari..apabila dinilai..saya lebih ke arah subjek yang berkaitan dengan mengira..di sekolah saya ada mengambil subjek perakauanan sbg sbjek tmbhn..dr situlah bermulanya minat sy dlm bdng perakauan..tetapi mslhnya skrng kerjaya dlm bdg kedoktoran pun menjdi minat sy..bagaimana sy nak selesaikan mslh saya ini,cgu?hal ini saya tlh menjdi keliru dlm menentukan kerjaya..

 74. Nana,

  Cg nasihat baca dengan teliti pandangan yang disampaikan oleh Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Datuk Radin Umar dalam akhbar berhubung dengan PENENTUAN KURSUS (Sila Klik) yang telah Cg sediakan sebagai panduan.

  Semoga ianya sedikit sebanyak dapat mambantu Nana.

 75. salam..
  saya masih belajar dalam kursus DIPLOMA IN BUSSINES STUDY..di sini sy ingin tnya,bolehkah jurusan ini memohon kerja dalam bidang akauntan,juruadit? sy msh keliru..adakah bidang ini hanya untuk menjadi ahli perniagaan atau yang berkaitan dengan perniagaan..ini disebabkan saya lebih suka kepada akauntan,juruadit..sejak sekolah lagi sy mmg suka kepada pekerjaan ini..itu pn kalo rezeki menyebelahi sy..adakah nti kalo sy nk smbg degree sy perlu ambil kos perakaunan atau smbg kos sy je?plz tlg sy..sy keliru sgt..

 76. Ieda,

  Bagi melayakkan anda menceburi kerjaya sebagai Akauntan atau Juruaudit, Anda seharusnya mempunyai salah satu kelulusan seperti berikut :

  KELULUSAN BIDANG PERAKAUNAN
  1. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
  2. Malaysian Association of Certified Public Accountants (MACPA)
  3. Association of Certified Accountants (U.K)
  4. Institute of Cost and Management Accountants (U.K)
  5. The Chartered Associations of Certified Accountants (CACA)
  6. The Institute of Chartered Secretaries and Administration (ICSA)
  7. The Institute of Cost and Management Accountants (ICMA)
  8. Ahli Penuh Malaysia Institut of Accountans (MIA)
  9. Lain-lain kelulusan (keupayaan mengendalikan software perakaunan)

  Bagi mencapai cita2 tersebut, pastikan anda dapat pointer 3.50 keatas (lebih tinggi peluang lebih cerah) dan menyambungkan pelajaran dalam program Ijazah Sarjana Muda Perakaunan.

 77. BIDANG PERAKAUNAN DAPAT PERMINTAAN TINGGI

  KUCHING 12 April – Bidang perakaunan pada hari ini semakin meningkat dan mempunyai permintaan tinggi dalam pasaran kerja seiring dengan kemajuan dicapai negara ketika ini.

  Menteri Kemajuan Tanah Sarawak, Datuk Seri James Jemut Masing berkata, bidang akauntan merupakan antara kerjaya yang penting pada masa ini malah keperluan tenaga kerja dalam lapangan itu semakin luas.

  Sehubungan itu, beliau melahirkan keyakinan Kolej Sunway Kuching berupaya menghasilkan lebih ramai graduan akauntan di masa hadapan bagi memenuhi keperluan tenaga kerja tersebut.

  ”Senario kekurangan akauntan berkelayakan di Malaysia bertambah buruk apabila ramai daripada golongan profesional itu lebih gemar berkhidmat dan berhijrah di luar negara berbanding bekerja di tempat sendiri.

  ”Berdasar keratan sebuah akhbar berbahasa Inggeris pada 18 Disember 2007, Timbalan Menteri Sumber Manusia (ketika itu), Datuk Abdul Rahman Bakar dipetik sebagai berkata seramai 70,000 akauntan warga negara bekerja di negara asing.” katanya.

  Masing berkata demikian ketika berucap pada majlis graduasi ketujuh Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), Certified Accounting Technician (CAT) dan London Chamber of Commerce & Industry (LCCI), Kolej Sunway Kuching di sini hari ini.

  Katanya, penghijrahan keluar tenaga profesional adalah fenomena global tetapi bagi negara sedang membangun seperti Malaysia, kepakaran kumpulan tersebut penting untuk kerajaan mengekalkan graduan dan profesional tempatan.

  Sehubungan itu, Masing mahu kerjaya dalam bidang perbankan dipromosikan secara agresif sebagai pilihan kerjaya di kalangan golongan muda.

  ”Langkah itu penting bagi memenuhi permintaan pasaran kerja yang tinggi berikutan pertumbuhan ekonomi memberangsangkan di negeri ini,” ujarnya.

  Dalam pada itu, seramai 82 pelajar menerima sijil, diploma dan ijazah masing-masing pada majlis berkenaan yang turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Sunway Kuching, Joseph Lim, Ahli dan Exco The Sunway Group, Puan Sri Dr Susan Cheah.

  Sumber : Utusan Malaysia Online ARKIB : 13/04/2009

 78. ok..thank cg..macam ner kalo sy nk buat pratikal selepas diploma ini..sy boleh apply di bahagian mane?sy sebenarnya keliru bila nak pilih kerja dan tempat untuk buat pratikal nanti..adakah diploma busineess stdy hanya boleh buat pratikal dibahagian pemasaran sahaja..ini disebab kn thn dpn sy dh nk hbs study dan ingin buat pratikal dahulu sebelum smbg ke degree..tlg bantu saya..

 79. Ieda,

  Secara mudahnya, bahagian yang anda boleh pohon ialah bahagian2 yang telah anda pelajari sepanjang kursus diploma yang anda ikuti seperti pengurusan, pemasaran dll. Jadi tidak semestinya hanya bahagian pemasaran sahaja. Skop bidang pengurusan perniagaan agak luas, jadi mana2 organisasi / bahagian dalam organisasi anda boleh mohon untuk menjalankan praktikal.

 80. salam..sy sblum nie xda basic lngsng ttng akaun n lpas spm sy dpt offer di uitm diploma perakaunan..spanjang study sy x bpe pham ttg akaun n konsep akaun smpai skrng..tpi sy still bleh follow lg study n result diploma sy pun ckup2 je cgpa 3.00..skrng ni sy dpt offer unt smbng study degree perakaunan n sy risau xdpt nk follow sb senior ckp degree lg susah.. so skrng ni sy cuba untk pham ape yg sy study..ape yg sy risau ialah nti kerja..sb sy rsa sy xmampu nk buat kerja2 akaun…

 81. assalamualaikum..
  Sy dlu mse spm dapat A2 dalam bdg akaun dan addmt sy dpt b3 dan sy telah menymbung pljrn kt mtrx tp ble sy bljr disana sy mglami stress disbbkan pmbljran di sana sgt cpt jd sy xdpt nak pickup ape yang lecture ajr..sehinggala result sy kuar,sy hy dpt 3 poiter kebwh sahaja dan kali ini sy mendpt tawaran bljr dlm bdg sains kmputer..skrg sy dlm dilema xtau sm ada nk time twrn tersebut ataupun tolak..tp sy mmg bcite sgt nk jd akauntan malah itu subjek yang paling sy mint skali dan msih ad pluang ag ke jika sy untuk mcpi cite2 sy itu….

 82. Yani,

  Memang tidak dapat dinafikan dalam apa2 bidang sekalipun, peringkat degree lebih susah daripada peringkat diploma, tiada yang lebih mudah. Adakah dengan berpindah ke bidang lain diperingkat degree, anda yakin akan dapat ikut dengan baik ?

  Pada pandangan Cg, buat masa ini jangan bimbang soal mampu atau tak manpu buat kerja akaun nanti. Sebalik kenalpasti apakah masalah/kelemahan anda, adakah kaedah belajar anda sebelum ini berkesan atau tidak ? Jika tidak berkesan apakah masalahnya ? Seterusnya bagaimana untuk menyelesaikannya. Apakah yang perlu diperbaiki lagi ? Lakukan perubahan terhadap kaedah belajar anda dan jadikan cgpa 4.00 sebagai target. InsyaAllah anda akan Berjaya.

  ~ Setiap Masalah, Ada Penyelesaiannya ~

  Sara,

  Waalaikumussalam, Maaf, Cg tak dapat nak pastikan anda masih berpeluang atau tidak. Cuma apa yang Cg tahu sebaik2nya pointer 3.50 keatas baru berpeluang sambung Ijazah SM Perakaunan. Sara kena teliti syarat kemasukan setiap IPT, samada keputusan anda memenuhi syarat kelayakan atau tidak. Sekiranya tidak memenuhi syarat kelayakan, serta tiada pilihan lain, maka Cg cadangkan terima aja tawaran tersebut. Ataupun cari alternatif lain bagi memenuhi cita2 anda sebagai akauntan.

  Syarat2 tersebut boleh diperolehi melalui Blog Sifu2b di SINI.

 83. saya seorang pelajar dr IPTS dan mengambil kursus dalam diploma perakaunan.mmg pening juga wat praktika melalui komputer.. tp lg best guna cara manual..tp kerjaya skg semua mesti gunakan komputer jd boleh x klu cg tolong terangkan cara pengunaan komputer akaun yang betul maksud saya UBS SYSTEM…..

 84. Ida,

  Cara penggunaan perisian perakaunan UBS, MYOB dll ada sedikit perbezaan antara satu sama lain tetapi dari segi konsep dan asasnya adalah sama. Maaf Cg tidak dapat terangkan cara penggunaan UBS di sini, untuk betul2 mempelajarinya adalah lebih baik mengikuti kursus UBS ataupun rujuk kepada buku/manual penggunaan UBS.

 85. CG….

  dengan belajar akaun dapatkah kita menjadi seorang pengurus bank…..

 86. Zeewoon,

  Salah satu peluang kerjaya dalam bidang perakaunan ialah pengurus bank.

 87. ini kali pertama sy bukak web ni..emm..agak best jugak..sy grad dr uitm amik degree in accounting skrg sudah bekerja kat gov tp apa yg sy sedih sgt apa yg dipelajari mas di U lebih sesuai dipratikkan di private berbanding gov..semasa belajar tidak byk didedahkan tentang akaun awam & sistem perakaunan gov..mmg jd masalah besar bg sy utk paham akaun awam..kena belajar akaun dari mula & dlm bahasa mlyu pulak 2..masa belajar semua dlm BI..rasa tension jugak la..masa belajar, perah otak smpai x tidur nak pass exam tp bila dh kerja kna study blik..saya rasa sukatan pelajaran di U perlu di ubah & lebih penekanan diberi utk memahami akaun awam gov..apa pn kpd mereka yg nak exam spm, gud luck k..

 88. Pertama sekali, saudari patut bersyukur kerana telah mendapat peluang bekerja di Gov. berbanding dengan rakan2 lain yang masih mencari2 peluang pekerjaan. Tidak dinafikan masa di U tidak banyak didedahkan dengan sistem perakaunan kerajaan tetapi tetap ada. Ini kerana program tersebut dirangka bagi memenuhi keperluan pasaran terutamanya swasta sama ada dalam negara ataupun luar negara. Sekiranya saudari bekerja disektor swasta sekalipun, masih banyak perkara lagi yang perlu dipelajari. Sebenarnya kita tidak dapat lari dari belajar dan terus belajar sama ada dalam bidang pekerjaan mahupun dalam kehidupan kita.

 89. saya penah bekerja di swasta beberapa thn sblm bekerja di gov..disebabkan itu sya dpt merasakan perbezaan yg amat sgt dlm penyediaan akaun..mmg sya bersyukur dpt bekerja di gov..tp yg saya kesalkan apa yg dipelajari sewaktu di U tidak dpt dipraktikkan sepenuhnya di gov..apabila bekerja di gov, peg atasan mmg letak high expectation..sedangkan sy perlu belajar dr mula dan tentunya mengambil masa yg agak lama dlm menyediakan laporan..mmg sya agak tertekan dgn situasi tersebut..nk study dulu bru dpt sedia laporan..

 90. Jangan dikesalkan ilmu yang telah dipelajari, kalau bukan sekarang mungkin suatu hari nanti ianya berguna samada secara langsung ataupun tidak langsung.

  Dalam dunia pekerjaan, kita tidak dapat lari daripada perasaan tertekan / stres. Stres merupakan sesuatu yang positif dan juga negatif. Stres diperlukan untuk kemajuan di dalam kehidupan harian kita. Melalui keadaan tertekan kita dapat meningkatkan keupayaan untuk menyesuaikan diri, mengatasi dan bertindak balas terhadap cabaran kehidupan.

  Sebaliknya, stres memberi kesan yang tidak baik apabila ianya tidak ditangani dengan sebaik mungkin atau dilihat sebagai negatif. Pengurusan stres yang tidak sempurna akan mengakibatkan perasaan ketidakmampuan dan seterusnya menyebabkan gagal untuk meningkatkan daya ketahanan diri.

  Sila dapatkan maklumat lanjut tentang PENGURUSAN STRES disini.

 91. salam cg,

  sudah lama sy fikirkan tntng kerjaya ataupun kursus yg ingin sy ceburi sejak tingkatan 3 lg. sekarang ini sy berada di tingkatan 5. sy lebih cenderung kepada bussiness , kira-kira , sejarah dan akaun. sy memiliki byk hobi dan itu tlh menyebabkan sy keliru dan was-was untuk memilih pekerjaan. subjek yg sy minat pun kadang2 sy berasa penat dan malas. mcm dulu sy setkan diri sy untuk menjadi guru. lepas itu akauntan. now , akauntan or bussiness women. sy suka bercakap dan senang menyesuaikan diri. apa kata cikgu?? sy bingung tntg ini. ibu bapa sy x menggalakkan sy untuk menjadi akauntan kerana kurang permintaan pd masa hadapan. dan juga dsebabkan sy ini tidak pandai berjimat. tolong sy cikgu~~~plzzz sesangat-sangat….

 92. Habeeba

  Sila baca 10 TIPS DALAM PEMILIHAN KERJAYA yang telah Cg kemukakan di atas.

 93. salam cg,

  Sya masih umur 15 thn,
  Cita2 sya nk jadi akauntan…. Sya nk tanye cg, subjek apakah yg sya perlu ambil semasa tingkatan 4 nnti untuk mnjadi seorang akauntan ???….. dan adakah sya perlu memohon ke sekolah SBP untuk tingkatan 4 ???…

 94. Faris,

  Cg ada artikel yang sesuai dibaca oleh pelajar yang berminat menceburi bidang kerjaya sebagai akauntan. Sila baca artikel berikut :

  MEMBINA MATLAMAT

 95. nur fatin atiqah

  skrg sy brumr 15 thn dan sangat bermnt dgn matematik.sy bercdg nk ambil akauntan ms form 4 nanti.okey ke? blh ke sy pick up.sy nk tahu teknik bljr akauntan.

 96. Tahniah Cg ucapkan kerana telah menanam dan cita2 diperingkat awal. Maklumat2 tentang teknik2 belajar boleh rujuk DISINI.

 97. salam cg..sy lepasan diploma akauntansi di politeknik dan sy mndpt pointer yg kurng mberngsangkan 3.30.sy ingin mnymbung ke dgree akaunting tp rsenye xdpt la kot kan cg.
  cg blh cdangkan tak cost ape yg ssuai tk sy smbung di peringkat dgree nnti sbb sy hnye mnat bidang kire2..

 98. salam, cg..

  sy sdg bljr diploma perakaunan uitm.. tp sy tak tau hala tuju sy. sy buat kptusan ambik kos akaun waktu saat2 terakhir.
  sy cume nak tnya, ambik dgree atau sjil professional dlu yg lebih untung? boleh ke ambik diploma dgn sjil wktu yang sme?
  bile dah ambik sijil professional, perlu ke ambik dgree?
  kalau nk sambung ke luar negara, elok waktu dgree atau master?
  kjsma cg amt sy hrpkan. trma ksih.. salam cg..

 99. ANTARA SYARAT MINIMA KELAYAKAN BIDANG PERAKAUNAN

  Antara syarat2 kelayakan untuk memohon jawatan di bidang perakaunan adalah seperti berikut :

  1. EKSEKUTIF AKAUN

  • Mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perakaunan/ kelulusan profesional ACCA atau CIMA
  • Berpengalaman selama 3 hingga 5 tahun dalam pengurusan akaun lengkap
  • Pemohon yang mempunyai Diploma LCCI dan berpengalaman digalakkan memohon
  • Mempunyai kemahiran mengurus dan boleh menyiapkan kerja sebelum tarikh akhir sesuatu tugasan
  • Bertanggungjawab, matang, bermotivasi dan boleh bekerja di bawah pengawasan minimum
  • Mahir dalam penggunaan aplikasi Microsoft Excel

  2. EKSEKUTIF AKAUN JUNIOR

  • Diploma Perakaunan/ kelayakan yang setaraf dalam ACCA atau CIMA
  • Berpengalaman selama 2 hingga 4 tahun dan pernah menguruskan akaun lengkap
  • Pemohon yang mempunyai Diploma LCCI serta pengalaman yang mencukupi digalakkan memohon

  3. PEMBANTU AKAUN SENIOR

  • Diploma Perakaunan / kelayakan setaraf dalam ACCA atau CIMA
  • Berpengalaman 1 hingga 2 tahun dalam menguruskan akaun lengkap

  4. PENSYARAH PERAKAUNAN

  * Memiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana / Sarjana Muda Perakaunan/ Kewangan dengan kepujian atau kelayakan iktisas ACCA / CIMA / MIT
  * Mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman mengajar dalam bidang berkaitan. Keutamaan akan diberikan kepada mereka yang mempunyai minat /pengetahuan atau pengalaman dalam bidang Percukaian, Perakaunan Kewangan dan Perakaunan Pengurusan

 100. Assalamualaikum..
  Saye lepasan spm dan sedang menunggu result.. Saye amat berminat dalam bidang perakaunan.. Boleh ckgu terangkn laluan atau perjalanan dlm mngejar cita2 saye sbg akauntan bertauliah?

 101. Salam,

  Secara ringkasnya, Laluan bagi yang berminat dengan kerjaya Akauntan Awam Bertauliah (CPA), :
  1. Matrik / Diploma
  2. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
  3. perlu mengikuti latihan dan peperiksaan profesional anjuran Persatuan Akautan Awam Bertauliah Malaysia (MACPA).

 102. terima kasih byk ckgu ats info tersebut..

 103. salam sejahtera cikgu..

  cikgu boleh beritahu tak acca dengan cat..
  dan asas bermula daripada acca adakah ia serupa dengan pembelajaran di tingkatan 4 dan 5…
  terima kasih..

 104. salam sejahtera cikgu..

  cikgu boleh beritahu tak acca dengan cat..
  dan asas bermula daripada acca adakah ia serupa dengan pembelajaran di tingkatan 4 dan 5…
  terima kasih..

 105. Maaf, Cg kurang arif tentang itu. Cg cadangkan cuba baca komen2 yang telah diperbincangkan dalam Blog Sifu Anda Menulis (Klik).

 106. ok terima kasih cikgu…

 107. salam cg,

  sye bru brumur 16 tahun..PMR sya mndapt 4A(seh,kh,geo,mat3),3A(bm,agma,sains) dan 1D(bi)..di sekolah sye dah di tmpatkn dikels 4Akaun..sy suke kls tu..mta pljrn tmbhnnye add mat3,add sains dn prnsip akaun..pde mse yg sme sy dpt tawran ke skolah teknk dn kursusnya pengurusn prniagaan, plhn kedua sy..sy tdk mahu kursus tu..pilhn pertma sy pengaturcaraan kmputr..ttpi tdk dapt..sya buntu pilh yg mna..sy mint mat3..sya sndiri tdk thu pngatrcaraan kmptr dn pngurus penigaan tu mcm mne..??
  sy sudh mntk pndapt ckgu skolh sy..dia mnta sy truskn kls akaun..sbb lebih bnyk cabang bila keluar nnti..ckgu sy kta bolh jdi golongn profesionL..dn pgurusn prniagaan hnya satu sja iaitu business..ibu bpa sy surh sy prgi tknk..dn akn cuba mohn kursus pngaturcaraan kmptr..blom tentu lgi akn dapt..sy buntu ckgu..yg mna satu harus sya pilh untuk msa depn sy..??sedg kn sya bru sethun jagung untk memahaminya..

 108. Salam Ayu,

  Pada masa ini Cg tidak dapat memberikan sebarang pandangan atau cadangan kerana Cg tidak arif tentang kursus2 yang ditawarkan di SM Teknik, samada dari segi kursus ataupun peluang2 ke IPT/Kerjaya bagi lepasan SM Teknik.

  Walau bagaimanapun Cg akan cuba dapatkan maklumat, pandangan dan cadangan beberapa orang rakan guru SM Teknik daripada Guru Prinsip Perakaunan 1Malaysia.

 109. Ayu,

  Berikut adalah maklumat dan pandangan yang Cg perolehi daripada sahabat Cg, En. Mohd Zukarnan Majid dari SM Teknik Muadzam Shah, Pahang. Terima diucapkan kepada beliau.

  Di sekolah teknik terdapat 3 jurusan utama iaitu teknikal (cemerlang), vokasional (sederhana) dan kemahiran lemah).
  1. Jurusan Teknikal ada kursus kejuruteraan awam, mekanikal, elektrik, pengajian pakaian, perdagangan dan lain-lain.
  2. Jurusan Vokasional pula antaranya ialah binaan bangunan, rekaan fesyen, seni kecantikan, pengurusan perniagaan dll.
  3. Jurusan Kemahiran pula seperti plumbing dan perabot dan lain-lain.

  KURSUS PENGURUSAN PERNIAGAAN hanya ditawarkan kepada pelajar jurusan vokasional sahaja. Tiada subjek prinsip akaun tetapi diganti dengan subjek Perakaunan Perniagaan yang mana bentuk pembelajarannya adalah secara modular iaitu menggunakan modul dalam P&P (silibusnya hampir sama dengan PA) (10 masa seminggu).

  – Guru akan menilai kemahiran pelajar berdasarkan modul yg diambil samada beliau kompeten ataupun tidak. Pelajar yg mengambil jurusan ini akan mendapat dua sijil iaitu Sijil SPM dan juga Sijil Modular (dinyatakan pelajar tersebut mahir dalam modul spt perkongsian, kelab persatuan dsbnya).

  – Pelajar yg mengambil kursus ini tidak mengambil matematik tambahan tetapi mengambil sains gunaan dan subjek aplikasi komputer dalam perniagaan. (antaranya belajar word, excell, powerpoin, internet, typing skill – sistem modul)(10 masa seminggu). Sukar utk memohon matrikulasi akaun krn tidak mengambil matematik tambahan

  KURSUS PERDAGANGAN (aliran teknikal) pelajar akan mengambil subjek Prinsip Akaun (4 masa seminggu), Pengajian Keusahawanan dan juga Matematik tambahan, fizik dan kimia.

  – P&P aliran teknikal adalah seperti di sekolah harian biasa iaitu tidak menggunakan sistem modular. boleh memohon matrikulasi akaun krn mengambil matematik tambahan

  PANDANGAN BELIAU :

  – AYU boleh membuat RAYUAN untuk mendaftar kursus pengaturcaraan komputer. Beliau difahamkan pelajar akan mula mendaftar pada minggu hadapn. Biasanya tidak semua pelajar yang ditawarkan kursus tersebut akan mendaftarkan diri. Pengambilan kedua biasanya akan diadakan 2 minggu selepas itu.

  – Sekiranya masih berminat untuk BELAJAR AKAUN, AYU boleh membuat rayuan untuk memohon kursus perdagangan (aliran teknikal) ataupun kekal sahaja dalam kelas akaun di sekolah lama.

  SUBJEK PENGATUCARAAN KOMPUTER pula, beliau kurang maklumat krn skolah beliau tidak menawarkan kursus tersebut. Jadi beliau akan cuba dapatkan maklumat dr rakan sekolah teknik yg lain.

  MAKLUMAT TAMBAHAN :
  syarat minimum utk memohon kursus pengaturcaraan komputer ialah bm – B, BI – B, Mat – B dan sains – C. subjek elektif dalam kursus ini ialah Fundamentals of programming, programming and development tools dan matematik tambahan.

  AYU, itu saja maklumat yang dapat Cg kongsikan bersama pada masa ini. Semoga sedikit sebanyak dapat membantu AYU dalam membuat pilihan dan keputusan.

  Nasihat Cg, pandangan Ibu bapa jangan diabaikan, dapatkan KATA SEPAKAT dan DOA RESTU daripada kedua ibu bapa dalam membuat apa-apa keputusan.

 110. Kursus Pengurusan Perniagaan dan Pengaturcaraan Komputer adalah kursus yang berasaskan modular iaitu 30% pentaksiran dilakukan di sekolah yang diselia oleh guru-guru mata pelajaran. Pentaksiran ini akan berlangsung semasa di T4 dan T5. Kursus Pengurusan Perniagaan menawarkan subjek Perakaunan Perniagaan dan Aplikasi Komputer dalam Perniagaan manakala kursus Pengaturcaraan Komputer menawarkan subjek “Computer Programing” dan “Computer Assemble dan Installation”. Subjek teras adalah sama di sekolah harian bagi aliran sastera. Add Maths boleh diambil sebagai subjek tambahan dan diajar di luar waktu P&P dan atas persetujuan pihak pentadbir sekolah.

  Pelajar ini sepatutnya memohon mengikuti Kursus Perdagangan di SMT berdasarkan kepada keputusan cemerlang PMRnya. Kursus Perdagangan menawarkan mata pelajaran teras sains tulin, prinsip perakaunan dan pengajian keusahawanan kecuali biologi.

  Pada pendapat saya, pelajar ini teruskan pembelajarannya di sekolah sekarang atas minat pada subjek, add maths, add science dan prinsip perakaunan.

 111. Terima kasih atas maklumat dan pandangan Cg Ahmynah, semoga sedikit sebanyak dapat membantu AYU dalam membuat keputusan. Serta dapat menambahkan pengetahuan cikgu-cikgu di sekolah harian biasa berkaitan dengan kursus2 yang ditawarkan di SM Teknik.

 112. ckg saya berumur 16 thn,saya masuk bdg akaun tetapi kami belajar akaun dan ada add sains.jadi saya nk tahu bdg kerjaya saya boleh ke bidang sains atau tidak

 113. Maaf, Cg kurang arif tentang bidang tersebut. Cadangan Cg sila dapatkan maklumat daripada kaunselor sekolah anda kerana mereka lebih arif dan mempunyai maklumat yang terkini.

 114. ckgu.. antara akaun ngan elektronik…
  yg mne lg elok?
  sye pning ckgu…

 115. sy lulusn diploma n pngk 3.94.. sy masih dalam praktikal n nak smbung ke ijazah. tp ingin ambil pengajian jarak jauh memandangkan umur yg telah meningkat kerana menyambung pelajaran agak lewat.. ape pandangan atau cadangan yg boleh sy ambil?

 116. Tahniah, anda seorang yang cemerlang. Setiap pilihan ada kebaikan dan kekurangan masing2 sama ada terus sambung ataupun melalui PJJ. Jadi senaraikan seberapa banyak kebaikan dan kelemahan bagi setiap pilihan yang ada, kemudian buat penilaian dengan teliti dan seterusnya lakukan pemilihan dengan bijak.

 117. assalamualaikum cg..

  saya pelajar ting 4 tahun ini dan saya dpt aliran perakaunan.. ttp masalahnya saya lgsung tidak meminati aliran ini. apakah pekerjaan lain yg boleh saya ceburi jika saya berada dalam aliran perakaunan? tolonglah saya yg berada dalam dilema!

 118. Waalaikumussalam,

  Cuba baca buku Kerjaya Dalam Bidang Perakauan yang telah Cg sediakan dalam post di ATAS.

 119. terima kasih cg..
  saya sudah baca ttp adakah saya boleh menceburi bidang selain drpd perakaunan??

 120. Masih boleh, asalkan keputusan dalam SPM nanti memenuhi syarat2 kelayakan untuk memohon sesuatu program yang ditawarkan oleh IPT/IPTS tersebut.

 121. salam sejahtera cikgu….

  cikgu..belajar ACCA dengan menjadi seorang guru ,mana satu yang lebih baik ,cikgu…

 122. Masing2 ada kelebihan dan kekurangan. Yang penting, dalam apa jua bidang yang kita ceburi, kita lakukan yang terbaik dan mendapat kepuasan atas apa yang kita lakukan.

 123. okok..terima kasih cikgu..

 124. assalamualaikum cg…
  saya pelajar lepasan spm 2009,saya m’dpt keputusan B+ dlm subjek PA,ttpi m’dpt 1 dlm LCCI….
  apa yg harus saya lakukan???

 125. Sila baca keratan akhbar berikut :

  PENENTUAN KURSUS

  Lepasan SPM, STPM perlu pilih program pengajian tinggi ikut minat dan kemampuan

  SETELAH menerima keputusan minggu lalu, lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) kini mula memuktamadkan pemilihan kursus dan institusi pengajian tinggi (IPT) sesuai, yang bakal menentukan hala tuju kerjaya mereka apabila tamat pengajian kelak.

  Bagi lepasan SPM, hanya tinggal seminggu lagi bagi mereka mengesahkan permohonan lapan pilihan program pengajian di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) menerusi aplikasi dalam talian Kementerian Pengajian Tinggi.

  Tidak terkecuali bagi mereka yang berhasrat melanjutkan pengajian ke kolej atau universiti swasta, juga perlu bijak merangka strategi bagi mengelakkan mereka ‘berputih mata’ apabila gagal mendapat akses ke pengajian tinggi.

  Jika mendapat keputusan baik atau cemerlang seperti yang diharapkan, tidak mustahil bagi pelajar memilih kursus pengajian kompetitif yang diidamkan.

  Namun, jika keputusan sebaliknya, maka pilihan kursus pengajian perlu sesuai dengan pencapaian diperoleh kerana persaingan memasuki IPTA khususnya kini semakin sengit terutama dalam bidang profesional termasuk perubatan, farmasi, perakaunan dan kejuruteraan.

  Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Datuk Radin Umar, berkata analisis data permohonan ke IPTA sebelum ini menunjukkan terdapat kecenderungan pelajar memilih program pengajian melebihi tahap kemampuan dan mensasarkan universiti perdana saja sebagai IPT pilihan.

  Beliau berkata, strategi terbaik dalam pemilihan kursus di IPT adalah bersesuaian dengan minat, kebolehan serta tahap kemampuan pelajar yang dicerminkan menerusi keputusan peperiksaan.

  Status universiti yang dipohon juga, katanya, adalah faktor penting dalam menentukan kejayaan permohonan pelajar kerana syarat kelayakan minimum bagi bidang yang sama adalah berbeza di kalangan IPT.

  “Percaturan strategi permohonan tanpa mengambil kira kedua-dua faktor penting ini boleh mengakibatkan pelajar yang cemerlang sekalipun gagal dalam permohonan mereka mengikuti pengajian bidang diminati.

  “Sebagai contoh kebarangkalian bagi lepasan matrikulasi yang mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.8 dan menetapkan permohonan mengikuti pengajian perubatan di universiti baru sebagai pilihan pertama adalah lebih tinggi berbanding pemohon dengan PNGK 3.999 yang memohon kursus sama di universiti perdana.

  “Ini kerana syarat kelayakan bagi program kompetitif seperti perubatan lazimnya lebih rendah di universiti baru dan sederhana berbanding universiti perdana yang turut menerima jumlah permohonan yang amat tinggi serta kebanyakannya berkelulusan PNGK 4.0,” katanya.

  Radin berkata, kecenderungan membataskan pilihan bidang pengajian juga antara faktor yang membuatkan pelajar gagal dalam permohonan kerana enggan mengikuti bidang berkaitan sedangkan hakikatnya jurusan alternatif masih dalam skop minat pelajar sementara syarat kelayakannya pula lebih bersesuaian dengan tahap kemampuan mereka.

  Katanya, hal ini terbukti apabila masih ada pelajar yang menandakan tidak bagi pilihan memproses permohonan mereka kepada bidang pengajian berkaitan jika gagal mendapat kursus yang diminta.

  “Sebagai contoh, jika pelajar gagal dalam permohonan asal mengikuti kejuruteraan kimia kerana tidak mencapai tahap kelayakan ditetapkan, permohonan boleh diproses untuk jurusan berkaitan yang masih dalam skop minatnya tetapi memberi penekanan berbeza seperti kejuruteraan industri.

  “Malah, dengan mengikuti program berkaitan di politeknik terlebih dulu sebelum layak mengikuti pengkhususan program di universiti adalah satu lagi alternatif bagi mereka yang berkelayakan rendah tetapi mahu meneruskan minat dalam bidang kejuruteraan. Tetapi tempoh pengajian mereka lebih lama,” katanya.

  Justeru, beliau menasihatkan pelajar yang ingin melanjutkan pengajian tinggi supaya meneliti semua pilihan program pengajian yang ada serta IPT yang menawarkannya supaya pilihan dibuat berasaskan pengetahuan dan bukan sekadar ikutan.

  Guru kaunseling sekolah, pakar industri dalam bidang berkaitan, ahli akademik serta program hebahan termasuk Karnival Jom Masuk U kementerian serta pameran pendidikan, katanya, antara sumber serta saluran terbaik bagi pelajar mendapatkan bimbingan pemilihan program yang sesuai.

  “Pemilihan program pengajian di IPT ini antara keputusan penting dalam kehidupan dan perlu disesuaikan dengan kemampuan, minat dan perawakan pelajar kerana ia juga penentu masa depan kerjaya mereka.

  “Justeru biarlah asas pilihan itu adalah pengetahuan dan bukan berasaskan faktor yang tidak sewajarnya seperti mengikut pilihan kawan sedangkan calon tidak tahu langsung apa tuntutan kelayakan serta kriteria bagi membina kerjaya bersesuaian dengan program dipilih,” katanya.

  Sumber : Berita Harian Online 06/04/2009

 126. ckgu …..

  sy nak tanya kredit and kepujian tu sama maksud ke ataupun kepujian tu A1 A2 , B3 B4 ……….

  dan kredit pulak untuk C5 C6 ………. ???

 127. Pada pandangan Cg, kredit dan kepujian tu adalah merujuk kepada perkara yang sama 6C ke atas. (6C, 5C, 4B, 3B), manakala Cemerlang 1A dan 2A … (bagi penggunaan Gred SPM Lama).

  Bagi Gred SPM mulai SPM 2009
  A+, A, A- = Cemerlang
  B+, B, C+, C= Kepujian
  D, E = Lulus
  G = Gagal

 128. mohamad danish

  cikgu, antara saya amek certified accounting technician selepas itu saya terus smbung ACCA atau saya amek samaada foundation atau matriks dlm bidang akaun slepas itu amek degree slepas itu baru amek ACCA, yg mane satu lebih berbaloi.
  adakah saya akan mendapat keje yg bagus apabila saya mengambil degree terlebih dahulu?
  tolong reply cikgu, ASAP 😉

 129. Maaf Cg tak dapat menyatakan yang mana lebih baik / lebih berbaloi, kerana Cg sendiri kurang arif tentang perkara tersebut. Cuma pada pandangan Cg masing2 ada kelebihannya. Dan bagi membantu Danish dalam membuat keputusan, Cg sarangkan baca komen2 daripada Sifu2b dalam blog beliau :

  1. Akauntansi dan Sijil Profesional

  2. Makna Gred LCCI dalam Slip Keputusan SPM 2008

 130. mohamad danish

  terimakasih cikgu. ini lebih dari mencukupi.

 131. Assalamualaikum,,,cikgu…
  saya ingin meminta pendapat…
  andai saya pelajar aliran sains
  yang tiada asas dalam perakaunan,
  adakah sukar utk mempelajari dalam bidang ini
  ketika di universiti???

 132. Waalaikumussalam, Tidak menjadi masalah, asalkan kita rajin dan bersungguh2 semasa belajar. Kalau ada asas sekalipun jika tidak belajar bersungguh2 tiada gunanya.

 133. salam…cikgu, saya nak mintak tolong..
  saya dpt tawaran diploma sistem maklumat perakaunan di uitm…
  tapi saya berharap untuk dapatkan diploma perakaunan, tapi tak dapat…
  saya nak tanya cikgu, apa perbezaan diploma sistem maklumat perakaunan dgn diploma perakaunan?
  kalau saya amik diploma sistem maklumat perakaunan adakah saya masih boleh menyambung ijazah perakaunan dan menjadi seorang akauntan?…

 134. Tahniah Cg ucapkan,

  Perbezaannya tidak banyak, cuma beberapa kertas saja yang berbeza, Farah sendiri boleh buat perbandingnya :
  1. Dip Sistem Maklumat Perakaunan
  2. Dip. Perakaunan

  Lepasan Diploma Sistem Maklumat Perakaunan dengan keputusan baik akan dapat menyambungkan pelajaran :
  1. Ijazah Sarjanamuda Perakaunan
  2. Ijazah Sarjanamuda Sistem Maklumat

  Jadi, anda masih lagi berpeluang mencapai cita2 sebagai akauntan, InsyaAllah.

 135. owh terima kasih ye cikgu kerana membantu saya…
  kecewa saya memang tak hilang, tapi tak pelah saya akan berusaha bersungguh-sungguh supaya layak ke ijazah sarjana muda perakaunan…

 136. salam ckgu.
  sy lepasan spm 2009.
  selepas keluar result upu, sy mendapat tempat di uitm kampus perdana alam, shah alam untuk diploma perakaunan.

  soalan saya :

  betul ke sapa2 yg dpt sana dip dy fast track = 2 tahun ??

  ckgu rasa budak2 dari aliran sains tulen yg xpenah langsung belajar pasal akaun ni boleh x bawak subjek akaun ni??
  tp math dan add math dy A+.

 137. salam ckgu..sy nk mintak tolong.
  sy harap dpt dip.perakaunan..tp tak dpt..
  yg sy dpt tawaran dip.sistem maklumat perakaunan di uitm..
  adakah tawaran yg sy dpt ini peluang pekerjaannya luas mcm dip. perakaunan?

 138. lagi satu soalan,
  apakah bidang pekerjaan yg mungkin akan sy dpt kalau sy menerina tawaran dip.sistem maklumat perakaunan?

 139. Aimi,
  Maaf, Cg tak pasti pasal program fast track tu, kena rujuk surat tawaran ataupun pihak UiTM. Pada pandangan Cg, pelajar sains tulen MAMPU menguasai subjek tersebut walaupun tidak belajar akaun semasa SPM. Itu sebabnya UiTM menawarkan juga kepada pelajar2 yang tidak mengambil prinsip perakaunan untuk mengikuti program perakaunan mereka.

  Azza,
  Salam, peluangnya masih sama, di mana bagi Lepasan Diploma Sistem Maklumat Perakaunan dengan keputusan baik akan dapat menyambungkan pelajaran ke peringkat :
  1. Ijazah Sarjanamuda Perakaunan
  2. Ijazah Sarjanamuda Sistem Maklumat

 140. salam cg… saya nak tanya… saya sekarang form 5.. masa saya form 4 dulu saya ambik eko, tapi sekarang saya drop eko n ambik ict.. sebbnya, sekolah hadkan matapelajaran. disebabkan markah ict saya lbh tinggi dari eko, pengetua suruh saya ambik ict, padahal saya tak minat langsung pasal ict… sekarang saya dalam dilema. nanti saya ingat, saya ingin menyambung pelajaran tentang managment, tapi kawan2 saya kata, untuk ambik managment, eko diperlukan. masalahnya sekarang saya dah daftar untuk spm. saya tak tahu apa nak buat. adakah untuk managment, ekonomi diperlukan???. begitu juga untuk menjadi seorang akauntan. adakah ekonomi amat penting untuk managment & acc??? saya harap cg dapat tlg saya. saya risau sgt… lagi satu cg… boleh tak nanti kat U saya ambik managment n saya belajar balik eko?? saya harap cg dapat berikan jwpn kepada saya secepat mungkin. terima kasih cg! =)

 141. Sya,
  Daripada tinjauan Cg terhadap syarat kemasukan ke Diploma Pengurusan dan Diploma Perakaunan di laman2 IPT, Cg dapati subjek Ekonomi Asas, Prinsip Perakaunan bukannya syarat utama untuk layak memohon. Malahan pelajar sains tulen juga layak untuk memohon. Di sana nanti subjek tersebut akan diajar, cuma lebih mudah anda faham jika sudah belajar semasa SPM.

 142. tq… kiranya saya masih ada peluang untuk meneruskan pengajian saya kelak dalam bidang perakaunan walaupun tak ada asas ekonomi? terima kasih banyak… saya nak tanya satu lagi soalan, selalunya kalau ingin teruskan jurusan perakaunan saya kena ke matrik dulu ke sebelum ke U? boleh tak saya terus ke U? dan macam mana pula untuk meneruskan pengajian ke luar negara?

 143. Sekiranya berminat ke bidang perakaunan, ada beberapa cara antaranya :
  1. masuk matrik perakaunan – Ijazah SM Perakaunan
  2. Diploma Perakaunan – Ijazah SM Perakaunan
  3. Sijil Profesional Perakaunan seperti LCCI, ACCA.

  Berhubung dengan pengajian ke luar negara, Cg tak pasti cuba dapatkan maklumat di Program Tajaan Ke Luar Negara (klik)

 144. terima kasih cg ats maklumat diatas.

 145. salam..baru-baru ni saya dapat tawaran dari UTM dalam bidang diploma pengurusan teknologi perakaunan.sebelum ini saya dari kelas sains tulen.soalan saya ,1)apakah perbezaan diploma perakaunan dengan diploma pengurusan teknologi perakaunan?2)subjek apa yang paling diutamakan dalam bidang diploma pengurusan teknologi perakaunan?3)bagaimana dengan peluang pekerjaan dalam bidang yang ditawarkan?tq.

 146. Maklumat berkaitan dengan program tersebut boleh diperolehi di Laman UTM (klik). Cuba dapatkan perbezaan dan subjek2 yang akan diikuti di sana. Peluang pekerjaan merupakan suatu persaingan, maka keputusan yang cemerlang memberikan peluang yang lebih cerah.

 147. saya di tawarkan untuk mengikuti diploma akauntasi di politeknik..sejak ditawarkan ke program itu..saya mula terpikir apakah prospek kerjaya yang sesuai untuk kursus itu.Saya search internet dan hasilnya ialah bidang perakaunan memang sangat penting.Kalau hospital memerlukan doktor dan nurse,hospital juga memerlukan akauntan.Betul kan??
  Persoalannya kini:masih kah ada harapan saya untuk menjadi acca??
  berapa lama kah pula untuk sambung ijazah di universiti??
  dan berapa lama untuk menjadi Charterered Certified accountants??
  boleh kah lagi menjadi acca dengan hanya masuk ke politeknik??
  tolong saya cg!!

 148. Fadirul,

  Sila baca dan dapatkan maklumat berhubung ACCA di post BERIKUT (klik).

 149. Cg,
  adakah dengan Ijazah SM Perakaunan (Sistem Maklumat), kita boleh menjadi akauntan?

 150. salam cikgu.
  saya merupakan lepasan matrikulasi dan bercadang untuk melanjutkan degree pd sesi kemasukan bulan julai ni. namun saya masih keliru dengan pilihan ipta terbaik untuk saya meneruskan bidang perakaunan. ipta manakah yg bagus dalam bidang perakaunan ini dan graduannya ‘marketable’ ? saya meminati UM, UUM dan UPM. namun mana satu yg terbaik ?

 151. salam..cikgu saya nak tnya apa p’bezaan di antara diploma perakaunan dan sistem maklumat perakaunan?dan apakah peluang kerjaya dlm bdg sistem maklumat perakaunan?saya harap cikgu dpt menjawab soalan ini dgn cpt dan dpt membantu saya…

 152. Deela,
  Sila rujuk komen Cg DIATAS.

 153. cikgu..lulusan politeknik pun boleh fast track ka??dari diploma tiga tahun di poli dan sambung ijazah 2 1/2 tahun??…dengar ramai yang cakap??..ada betulkah…
  dan 1 lagi betulkah lulusan politeknik ini dianggap low standard.??..
  dan susah untuk graduan poli untuk ke program ijazah di ipta di negara kita untuk diterima masuk disebabkan ”low standard” ini??..

 154. Fadirul,
  Maaf, diluar pengetahuan Cg.

 155. Dengan berbekalkan sijil C.A.T..saye bole dapat kerja ape cg?

 156. dilemma gurl

  cg,
  sy nk tanya.sy baru2 ni dapat sambung belajar di usm kos perakaunan.cg rasa,kalau belajar di perakaunan di usm,bagus x?kerana usm lebih ke arah sains.saya kena buat keputusan pada esok hari sebelum pukul 5.kebanyakkan lepasan universiti dlam kos perakaunan banyak bekerja di kerajaan.terutamanya uitm.ayah sy mcm ragu2 kerana dia xpernah dgr pelajar dari usm kos perakaunan.Seakan-akan pelajar kos itu sudah tiada di pasaran kerja.apa pendapat cikgu mengenai bekas2 pelajar usm kos perakaunan?saya harap cikgu dapat membantu saya secepat mungkin.kerana sy harus membuat keputusan.terima kasih

 157. As’kum
  cg,,

  sy akan smbg bljr dlm Diploma perakaunan di UiTM,soalan sy:

  1)selepas habis dipmola boleh ke sy apply untuk program ACCA di UiTM?..
  2)Berapa tempoh pengajian untuk ACCA?
  3)sy dgr,,ad pengecualian untuk paper ACCA jika kita lepasan dip dan ijazah,,boleh cg terang kan?

 158. Fiq,

  Sila rujuk artikel dalam pos BERIKUT.

 159. salam cikgu,
  sy mendpt twran pengajian ke piliteknik program diploma akauntansi..
  adakah diploma akauntansi di politeknik sukar untuk di smbung ke dgree ipta nanti?
  dan ibu bapa saya memaksa saya supaya pergi ke politeknik berbanding ipts yang saya dapat twaran dip bioteknologi sains.. cikgu tolong saya… ape yang harus saya pilih..
  nasihat cikgu amat saya perlukan..

 160. cikgu adakah pengajian diploma di ipts dpt dilanjutkan degreenyer di ipta nanti?

 161. Siti & Suraya,

  Semua Lepasan Diploma dan setaraf yang berkelayakan dilayan sama sahaja untuk Permohonan Kemasukan IPTA.

  Di mana permohonan di bawah lepasan diploma/setaraf ini terdiri daripada :
  1. Lulusan STPM/STP/HSC.
  2. Lulusan Matrikulasi.
  3. Lulusan STAM.
  4. Lulusan Diploma dari IPTA/Politeknik/IPTS.
  5. Kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dan diluluskan oleh Senat IPTA.

  Siti, pada pandangan Cg, DOA RESTU kedua IBU BAPA amatlah penting dalam apa jua pilihan yang kita buat. Maka berbincang dan dapatkan kata sepakat tentang keputusan yang hendak dibuat.

 162. cg….
  saye iqmal…
  nak tanye ..
  mata pelajaran add math kalau sye drop….
  bleh ke jdi akauntan di u.????

 163. bleh ambil jurusan akauntan ke cg??

 164. Masih lagi berpeluang menceburi bidang perakaunan, cuma tidak dapat memohon ke Matrikulasi Perakaunan sahaja jika tidak mengambil subjek Matematik Tambahan.

 165. jika tidak mengambil add math….
  jurusan akaun yg mane satu yg boleh diceburi..??

 166. Dip. Perakaunan di mana2 Politeknik, IPT atau IPTS ataupun Sijil Profesional seperti LCCI, CAT-ACCA.

 167. assalamualaikum..
  cg, boleh beritahu saya hierarki pangkat sebagai akauntan dan keistimewaan kerjaya sebagai akauntan?

 168. Salam Cg,
  Sy graduate dlm bidang IT 2003. Since lpas graduate sy hanya bekerja sbg kerani akaun. Day to day, sy raser sgt berminat dgn kerjaya ni. Patut ker sy further study dlm account? Boleh tak sy amek ACCA?

 169. Anak saya telah tamat Ijazah Sarjana Muda Akauntan ( Kepujian ) Uitm 2010.Pada ketika ini beliau menyambung ACCA.Soalnya,bolehkah dia mendapat penaja utk membiayai pembelajarannya itu ?. Sebelum ini dia ditaja sepenuhnya oleh JPA.

 170. Maaf, En Aziz saya tidak pasti tentang pembiayaan program tersebut. Cuba dapatkan maklumat daripada MARA, JPA, PTPTN atau mana2 yang berkenaan.

 171. saya x minat akaun tp terpaksa..macammana sy nak pupuk minat ini???
  tahunn ni sy exam..dan sy paling benci subjek akaun
  …..tolonglah saya

 172. Sila dapatkan / baca buku berikut (rujuk ATAS)

  KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN
  Tulisan Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim

 173. salam..ckg, mintak sdikit pendapat..antara degree in account n ACCA mna yg lebih bagus n perluang kerja lebih tngi??..sya stdnt dip in business stdy, tapi skrg ni sya lebih berminat kpda account, so sya rasa maybe after dip ni sya nak smbg degree in account, tapi sya ada terbaca 1 article yg mengatakan ACCA jauh lebih bagus dari degree in account sbb ACCA ada internasional qualification..

 174. Salam,
  Pada pendapat Cg, ada kebenarannya artikel tersebut.

  Bagi mendapat sedikit sebanyak panduan, maklumat, isu2 berhubung perkara tersebut, Cg cadangkan baca soal-jawab dan komen2 yang terdapat di Blog Sifu2b : Akauntansi dan Sijil Profesional, Apa kata Anda?
  Semoga ianya dapat membantu anda.

 175. salam,cikgu..
  boleh tolong kongsi tip-tip untuk berjaya dalam bidang perakaunan???

 176. Achik Syida,
  Salam, cuba dapatkan buku berikut dipasaran atau baca sebahagianya DIATAS.

  KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN
  Tulisan Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim

 177. salam cg,
  saya calon spm tahun ni..ramai orang tanya saya nak ambil jurusan mana lepas ni..saya tak tahu samaada akaun atau lain-lain..sebenarnya saya takut untuk jadi seorang akauntan…kerana kerjanya rumit dan mencabar..ada orang kata boleh jadi gila kalau asyik duduk dalam pejabat… betul ke??

 178. Salam,
  Kerja lainpun banyak yang hanya duduk dalam pejabat sahaja, tiadapun yang jadi gila. Sebenarnya tiada kerja yang mudah/senang … semua kerja dibidang profesional seperti doktor, kejuruteraan, akauntan, peguam .. semuanya mencabar dan mempunyai tanggungjawab yang besar … itulah sebabnya mereka dibayar gaji yang mahal. Kalau tak nak kerja dalam pejabat, maka kena kerja sendiri, buka perniagaan/syarikat sendiri, tetapi pengetahuan tentang ilmu perakaunan juga sangat penting, kalau tidak lingkup perniagaan.

  Bidang perakaunan tidak semestinya menjadi akauntan sahaja, boleh baca buku KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN tulisan Tulisan Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim (rujuk ATAS) bagi meluaskan pengetahun tentang kerjaya di bidang perakaunan.

 179. salam,
  cikgu saya skrg masih berada di tingkatan 4, dan mengambil aliran Prinsinp Perakaunan. Seperti pelajar lain, saya juga mempunyai cita-cita. Saya minat untuk menjadi Akauntan, tetapi pada masa yang sama saya jugak berminat untuk menjadi seorang Peguam. Guru disekolah saya ada menyatakan , “seorang akauntan juga boleh menjadi seorang Peguam..” jadi, sejauh mana kebenaran itu ? Diharap cikgu dapat bantu saya.

 180. salam cikgu… saya ada soalan nak tnya…
  mak saya nak saya jadi cikgu…
  so saya pun setujulah, tp saya tringin nak belajar di luar negara..
  boleh tak saya belajar di sana???
  saya nak ambik course akaun… so blh tak saya ke sana ambk course ni???
  harap cikgu blh bantu…

 181. cikgu,byk x peluang pekerjaan dlm bidang akaun

 182. Atiqah,
  Semua syarikat, organisasi, perniagaan dalam apa2 bidang sekalipun memerlukan seorang akauntan atau pegawai akaun.

 183. saya berminat dalam bidang hotel tapi saya tak tahu biasiswa apa yang patut ambik

 184. Amin,
  Maaf, diluar pengetahuan Cg.

 185. SAYA NAK TANYA SOALAN PRINSIP AKAUN PERLU DITITIBERATKAN ATAU TIDAK DALAM SPM

 186. salam cikgu.saya ialah pelajar lepasan matrikulasi tapi saya belum menyambun pelajaran lagi. saya memperolehi cgpa 3.9. saya telah mendapat tawaran dalam bidang farmasi tapi saya tidak pergi. atcually,saya tak tahu nak ambil jurusan ape.dan kerjaya ape.
  sejak sek men saya memang minat subjek mate tapi masa di matrik didapati makin tough subjek mate di sana.
  dulu saya ada cita2 nak jadi doktor, akauntan,business sendiri,pereka dalaman and ada lagi dah tak ingat.tapi sekarang,saya ingat saya nak ambil bidang sains pengurusan perladangan kerana kawan saya kate gaji ye sangat tinggi. saya pun tak tahu lah nak ambil ape sebenarnya.
  dan, saya juga ingin tahu pasaran kerja sekarang?

 187. Assalamualaikum Cg Narzuki. Saya ingin bertanyakan pendapat mengenai 3 pilihan yang ada di depan mata saya sekarang.

  Pilihan 1 : Ijazah Undang-undang
  – intake sesi julai 2011
  – 3 thn pengajian
  – di mana-mana IPTA/IPTS
  – ditaja JPA untuk biasiswa ijazah dalam negara (confirm) dan ikat selama 6 thn selepas tamat pengajian.
  – kurang berminat dalam subjek undang-undang tetapi berminat untuk menjadi seorang peguam.

  Pilihan 2 : Diploma Perakaunan
  – intake sesi disember 2010
  – 2.5/3 thn pengajian
  – Uitm
  – seterusnya akan menyambung ijazah perakaunan selama 2thn.
  – Saya tidak mempunyai sebarang basic dalam perakaunan, jadi lebih mudah jika saya mula dari diploma.
  – sangat berminat dalam bidang perakaunan.

  Pilihan 3 : Program Professional CAT
  – 1 thn + 1thn pengalaman kerja
  – Uitm
  – intake sesi disember 2010
  – walaupun exam CAT agak susah, tetapi saya sangat minat pada syllibus CAT.
  – saya ingin menjadi akauntan yang bergaji besar dengan cepat.

  Terima Kasih atas bantuan.

 188. Waalaikumussalam,
  Pada pandangan Cg, pilihan pertama lebih memberansangkan kerana ianya lebih cepat dapat Ijazah, terjamin masa depan serta kemudahan biasiswa yang ditawarkan agak sukar diperolehi sekarang ini.

 189. assalamualaikum cg..
  1.sy nk tye tntang jurusan yg bleh kte plih smsa berada di ipta nnty..
  sy mgambil jurusan perakaunan..
  apkah jurusn laen yg bleh diambil selain perakaunan..

  2.lagi satu,klau kte bminat nk kerja kt bank sprti ambank n others,
  apakah klayakan dan jurusan yg terlibat..??

  terima kasih atas sgale mklumat..

 190. assalamualaikum,
  saya sekarang baru sahaja menduduki PMR, dan sedang menunggu keputusan. saya ingin bertanya adakah saya perlu mengambil subjek akuan pada tahun depan ? adakah perakauan mempunya masa depan yang cerah untuk saya? saya memang minat bidang akuan.tetapi subjek matematik, tahap saya hanya sederhana. apakah pendapat cikgu ?

 191. -cikgu sekarang saya dh nk habis diploma akaun

  -tp saya rasa mcm tk best je keje bidang akaun ni

  -lagi satu saya mcm minat dengan course CIMA

  -blh cikgu terangkan CIMA dan skop kerjayanya

  -dan satu lago cikgu kalau saya habis diploma nk jadi cikgu akaun macam mana

 192. Sila layari Laman CIMA (klik) untuk mendapatkan maklumat lanjut tentangnya.

  Cara-cara memohon untuk menjadi seorang guru boleh rujuk DISINI. (klik)

 193. cIkGu sayA AdA DiPLOmA aKaUnTAN BaNk
  SaYa nAk kErJa dI BaNk kErJaAn
  MaCaM mANa cIkGu sayA NaK DaPaT KeRjA
  iAitU MaCaM mAnA saYa nAk dapat KerjA Di bAnk cIkGu

 194. CiKgU SAYa kEnA Ada aPa kElUlUsAn uNtUk mEnDaPaT KeRjA Di bAnK

 195. Cuba hantar resume ke:

  – Kelly Services
  – ManPower Malaysia
  – Job Street
  – JobsDB
  – JenJobs

  Pelbagai jawatan berkaitan boleh didapati.

 196. asslamualaikum…
  ckg saya student matrix …
  baru2 nei saya ditugaskn buat assigment kerjaya jadi kerjaya pilihan saya adalah akauntan…
  sbb saya dengar gaji akauntan adalah gaji yang paling mahal betul ke?
  boleh x ckg bantu saya dalam memberi beberapa nama ahli akauntan yang terkenal bg mudahkn saya nak buat kajian..

 197. Waalaikumussalam,
  Cg kemukakan petikan, semoga sedikit sebanyak dapat membantu Myra dalam menyiapkan tugasan tersebut.

  Petikan Utusan Malaysia Online (klik : artikel lengkap)

  Apakah nasihat kepada golongan muda yang mahu menjadi ahli korporat pada masa depan?

  ABDUL WAHID: Saya seorang akauntan, jadi saya memang sering mempromosikan jawatan tersebut kerana kerjayanya sangat versatile. Bagi saya kerjaya ini penting memandangkan semua organisasi memerlukan seorang akauntan tidak kira di kerajaan, kilang mahupun syarikat. Sebab itu saya sentiasa menggalakkan para pelajar mengambil jurusan ini dan selepas habis belajar terpulanglah kepada mereka untuk meneruskan kerjaya masing-masing, di bidang yang lain termasuk perbankan, telekomunikasi atau industri. Bagi yang mahu menjadi juruaudit, akauntan boleh menjadi batu loncatan pada masa depan. Kalau kita lihat daripada segi kejayaan tokoh-tokoh perniagaan termasuk Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di Malaysia, mereka adalah graduan akauntan termasuk Tan Sri Hassan Merican, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh, Tan Sri Azman Mokhtar. Datuk Seri Tony Fernandes juga seorang akauntan dan kini menjadi usahawan yang sangat berjaya.”

 198. assalamualaikum cikgu..

  saya berusia 24 tahun dan baru sahaja tamat pengajian dalam bidang Pengurusan Hotel di peringkat Ijazah di IPTA.

  Sekarang saya sedang bertugas di LGM sebagai pembantu tadbir N17(kontrak)

  Jumaat yang lalu saya telah mendapat tawaran untuk menyambung pengajian dalam Dip. Akaun di UiTM…

  pada pandangan cikgu adakah saya perlu menerima tawaran tersebut atau teruskan bekerja.

  pada peringkat SPM 03 prinsip akaun saya cuma 3B…harap cikgu dapat memberi nasihat …sebab keputusan yang ini mungkin pelik…ijazah ke diploma…

 199. salam… saya ingin bertanya kn sedikit soalan tentang kerjaya didalam bidang akauntan. saya sedang menuntut di uitm dalam course dip. sistem maklumat perakaunan. so, soalan saya bagaimana flow utk grab kerjaya akauntan bila saya tamat kursus saya nih? perlu ke sy ambil exam ACCA, MACPA dll utk this kerjaya selain further degree in accounting?

 200. salam cg..
  saya stdent jurusan dip. accounting information system,Uitm Dungun..jun next year,saya akn start praktikal,..tp,saya x tau nak mtk tmpt2 praktikal bg jurusan saya ni,s’laen kat bank…bleh cg. bg tnjuk ajar cket???

 201. Salam, boleh dikatakan semua organisasi boleh untuk jalankan latihan praktikal, asalkan mereka sudi menerimanya. Manakala yang mana paling sesuai, Cg tidak pasti. Adalah lebih baik bertanyakan pensyarah atau senior anda, kerena lebih mengetahuinya berbanding Cg.

 202. salam…
  sye skrang sdang mengambil stpm(ekonomi)…dlm masa yang sama sye tlah dtawarkan untuk melanjutkan pelajaran d uitm dlam bidang pengurusan bank…

  soalanya…
  adakah saya ptut meninggalkan stpm saya dan menejar diploma terbabit..adakah peluang pekerjaan lebih cerah jika saya memilih diploma pengurusan bank… dan apakah contoh pekerjaan yang bakal saya peroleh?? mohon cg menerangkan serba sedikit tentng diploma pengurusan bank.

 203. Salam,
  Cuba layari laman IPT berkenaan untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kursus/program tersebut.

 204. salam. hurm klu peluang kerjaya Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) (Sistem Maklumat) macam mna pula?
  apa beza kos nie dgn pure akaun ?

 205. Pada pandangan Cg, skop kerjaya Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) lebih luas berbanding Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) (Sistem Maklumat). Ini kerana bidang pengajiannya lebih menjurus kepada SISTEM MAKLUMAT.

 206. assalamualaikum cikgu…
  saya ingin bertanya beberapa soalan :
  apakah bidang perakaunan?
  apa cabang-cabang perakaunan?
  apa yang dilakukan oleh professional dalam bidang perakaunan?
  apa ciri-ciri personaliti yang DIPERLUKAN DALAM BIDANg perakaunan?
  apa prospek masa depan kerjaya perakaunan?
  apa anggaran pendapatan dalam bidang perakaunan?
  apa institusi pengajian tinggi dalam negara yang menawarkan kursus bidang perakaunan?
  apa pula program luar negara yang ada?
  apa program persediaan/penajaan yang disediakan program luar negara?
  apa ‘flow’ ataupun ‘step’ untuk sampai dalam bidang perakaunan jika selepas Spm sebagAI PERMULAAN?
  apa syarat kemasukan/kelayakan mengikut tahap seperti sijil, Diploma, Matrikulasi ataupun ijazah dan lain-lain?
  apa suasan tempat kerja dari segi kerajaan ataupun swasta sebagai majikan?bagaimana pula suasana tempaT KERJA bagi yang bekerja sendiri?
  saya harap cikgu dapat membantu saya dengan menjawab kesemua soalan-soalan ini. terima kasih sangat-sangat cikgu atas pertolongan yang cikgu hulurkan. 🙂

 207. askum cikgu..sy ingin bertanya bbrapa soalan..sy dpt twaran dr open university mlysia(OUM) utk m’ngikuti krsus sijil perakaunan slma 4 bulan..jika ingin m’nymbug diploma,sy prlu smbung utk 12 bln shja..sy keliru,sbb nk ambk diploma cuma mkn ms 1 thun lbih shja..sdagkn di univrsti lain mgkn mkn ms hmpir 3 thun..adkh ptt utk sy m’nerima nya n blhkah sy b’krja di bank jka sy ambk krsus d’peringkat sijil shja..??

 208. assalamuakum..cikgu.saya baru seatahun bekerja sbg kerani akaun di sebuah syarikat swasta..saya ingi bertanya,setelah setahun menjaga akaun syarikat,semua yang tugas tugas yang cikgu nyatakan sebagai kerani akaun,semua sy dah lalui.ledger tahunan saya di hantar untuk diaudit,selepas semuanya selesai,mereka akan hantarJEA balit untuk sy u adjustment.soalan saya apakah tiap tiap thn akan seperti itu.dan bahagian accumulate depreciation,adakah mereka yang adjust?

 209. slm cg..sy student mara, form5 thun hdpn. sy dlm keliru. sy tdk mngmbil subjek akaun untk spm nanti sebaliknya sy mngmbil aliran sains tulen. tp sy amt brminat untk menjd seorang akuantan dan semasa saya di lower form, sy mendapt A dalm sbjek Kemahiran Hidup, elektif 4:Prdgangn dan perniagaan.adakah saya masih berpeluang untuk mendpat tawaran bahagian Perakaunan selepas spm nanti? dan adakah cita-cita saya sabagai akauntan masih ada harapan sedangkan saya tidak mengambil subjek Akaun ketika di Form4 and Form5?

 210. slm cg,
  nk tnya.. klau yg amik ijazah account uia kan, klau dpt scholarship sime darby n kne kntrak 6years tu gaji bape ek..?

 211. Maaf, diluar pengetahuan Cg, kena rujuk Sime Darby.

 212. cikgu.saya baru lepas pmr tahun 2010.saya dapat straight A’s.tapi sekarang ni,saya xtahu nak ambil jurusan apa masa tingkatan 4.saya nak ambil aliran akaun.tapi mak ayah cakap,pekerjaan terhad.betul ke?saya takut,keliru nak ambil apa.

 213. saya merupakan pelajar form 5. saya mengambil aliran sains akaun. antara subjeknya adalah p.akaun, kimia, fizik dan add math. masalah saya adalah apakah kerjaya dan bidang yang sesuai untuk saya selepas SPM???

 214. apakak kriteria bg sorg akauntan???

 215. Ihrah,

  Antara ciri-ciri seorang Akauntan:
  1. Menguasai ilmu teknikal perakaunan.
  2. Berkebolehan bertutur dengan jelas dan menulis dengan kemas.
  3. Berintergriti tinggi
  4. Berketrampilan diri
  5. Berupaya mengurus masa dengan baik
  6. Amanah
  7. Mahir mengendalikan komputer
  8. Mahir dan selasa dengan matematik
  9. Keupayaan menilai dan membanding data dengan cepat
  10. Kemahiran berkomunikasi dan bertulis
  11. Kebolehan bekerja secara berpasukan
  12. Bersifat teliti dan penyabar

  Sumber: Buku Kerjaya dalam bidang Perakaunan, Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim.

 216. Apakah k’lulusan spm yg m’blhkn s’s’org lyak m’msuki matrikulasi dlm course akaun???

 217. KELAYAKAN MINIMUM AKADEMIK

  Syarat kelayakan minimum bagi mengikuti Program Matrikulasi ialah seperti berikut :

  1. Jurusan Sains (M001)
  C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan dan Kimia
  B Matematik
  C Salah satu mata pelajaran daripada Fizik atau Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan)

  2. Jurusan Perakaunan (M003)
  C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik
  E Matematik Tambahan
  C Dua mata pelajaran daripada Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Keusahawanan, Perdagangan, Sains Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

  3. Aliran Teknikal (M007)
  C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan, Fizik dan Lukisan Kejuruteraan
  B Matematik
  C Satu mata pelajaran daripada Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik atau Teknologi Kejuruteraan
  E Kimia

 218. Salam cikgu.

  Saya lulusan Asasi sains dari IPTS berumur 21 tahun, dan berminat untuk sambung degree dalam bidang perakaunan di IPTA. Masalah saya, saya tak ambil subjek akaun semasa buat asasi sains dulu.

  Jadi, boleh tak saya terus sambung ijazah perakaunan atau saya perlu buat diploma perakaunan dulu?

  Terima kasih.

 219. salam sy nk ambil kursus perakaunan untuk kegunaan pejabat.tq

  SIJIL PERAKAUNAN PERNIAGAAN
  Sinopsis Kursus:
  Kursus ini akan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan berkaitan konsep dan prinsip perakaunan, penyediaan penyata kewangan, pendedahan disiplin ilmu (pemasaran, undang-undang perniagaan dan syarikat, pengauditan, percukaian, statistik dan costing), penerapan nilai-nilai keusahawanan dan perakaunan berkomputer.
  Prospek Kerjaya:
  Lulusan kursus ini berpeluang untuk menceburi dalam bidang ;
  1) Pembantu akauntan
  2) Kerani akaun di syarikat swasta dan perbankan
  3) Pembantu audit
  4) Juruwang
  5) Usahawan dalam pelbagai sektor perniagaan

 220. Raihana,

  Kebanyakkanya ditawarkan oleh KOLEJ KOMUNITI, KPTM. (klik)

  KOLEJ – KOLEJ YANG MENAWARKAN PROGRAM INI:-
  Kolej Komuniti Kulim, KEDAH
  Kolej Komuniti Bandar Penawar, JOHOR
  Kolej Komuniti Kuala Langat, SELANGOR
  Kolej Komuniti Pasir Gudang, JOHOR
  Kolej Komuniti Selandar, MELAKA
  Kolej Komuniti Bentong, PAHANG
  Kolej Komuniti Jasin, MELAKA
  Kolej Komuniti Caw. Pasir Mas, KELANTAN
  Kolej Komuniti Ledang, JOHOR

 221. Salam…
  Cikgu,
  Saya nak tahu apa yang saya boleh jadi selain akauntan,jika saya berminat dalam bidang ini…….

 222. Anith Nabila,
  Sila baca post2 diatas berkaitan kerjaya dalam bidang perakaunan.

 223. cikgu,kelayakan CIMA adakah dipandangtinggi seperti ACCA dan adakahgaji CIMA sama dengangaji ACCA

 224. satu lagi ckigu kalau saya ada diploma akaun blh kh saya jd cikgu akaun dan berapakah tempoh diperlukan untuk saya belajar sehingga menjadi guru

 225. Wan,
  Maaf, sama ada dipandang tinggi atau tidak dan tangga gaji .. diluar pengetahuan Cg.

  Panduan nak jagi guru sila rujuk Cara-cara Untuk Memohon Menjadi Guru (klik)

 226. as salam,cg..tumpang tanya skt..
  sy berminat untuk mengambil jurusan akaun
  tapi,sekiranya keputusan akaun saya dalam spm tidak berapa elok,boleh ke saya memohon untuk jurusan akaun ini,akan diterima ke??
  keputusan akaun saya tak berapa elok tetapi yang lain semuanya elok, boleh ke begitu??
  harap cg dpt membantu saya kerana saya betul2 nak mengambil akaun.

 227. Kena lihat kepada syarat kemasukkan yang ditetapkan, jika memenuhi semua syarat2 yang ditetapkan, maka dikira boleh. Untuk makluman, pelajar yang tidak mengambil prinsip perakaunan masa SPM pun masih berpeluang menceburi bidang perakaunan.

 228. time ksh cg atas jwpn yg cg nyatakan itu
  saya ad juga terfikir begitu..pelajar yang tak ambil akaun boleh mnceburi bdg akaun..
  tapi,saya pelajar akaun dan jika keputusan akaun tak elok, tak mengapa ke..rasa mcm dipandang rendah saje
  tak ke saya bagi bad expression..

 229. cg ape bezanye kursus acc shj n kursus akaun dan kewangan..
  sekiranya saya disuruh buat pilihan,saya akan memilih kursus akaun dan kewangan..
  apa pendapat cg?

 230. cg yg saya ckp bad expression 2 salah tau..
  actually saya nak cakap bad expectation..huhu..sorry

 231. Aisyahnor,
  Mungkin post ini sesuai dibaca Kursus 7: Perakaunan dan Kewangan (klik).

 232. assalaam,,sy sdg mnggu keputusan SPM2010 dan skrg masih blurr utk further study,,sy minat akaun tp sy dahagakan pendedahan mngenainya,,abg sy lulusan dip acc dr UPM menyarankan sy ambil diploma taxation then further deggree account,,pe pndapat cgu?tq

 233. lg satu,,bole sy hubungi cgu melalui FB ?? then cmne cara utk sy dapat kan buku KERJAYA BIDANG PERAKAUNAN by wan muhd nazif dan fazirlah ibrahim uh??

 234. Fareed,
  Waalaikumussalam. Mungkin ada baiknya saranan tersebut, cuba dapatkan apakah alasannya daripada beliau. Boleh hubungi Cg melalui FB. Buku tersebut boleh didapati di pasaran ataupun beli melalui Kedai Buku Online.

 235. salam cg….
  sy lepasan spm 2010,,sy keliru dengan pilihan kos yang akn dipilih nt….sy keliru antara 2 pilihan iaitu dip.pentadbiran awam dengan dip.perakaunan,,,so apa pendapat ckgu tentang pilihan sy??sy tidak mengambil prinsip perakaunan semasa ting5 thun lps…pliz,,bg la pendapat untuk sy……

 236. as salam,
  cg time kasih banyak2 atas segala maklumat yang telah cg berikan..
  cg, ipta/ipts mane yang ade sediakn kos akaun dan kewangan..
  saya ade cuba cari..yang saya dapat tau,
  ipts yg ada KLMU..
  cg ada tau kat mana2 tak?
  time kasih cg,n sory…

 237. Boleh dikatakan sebahagian besar IPTA/IPTS menyediakan kos perakaunan. Cuba layari laman2 IPT berkenaan untuk mengetahui lebih lanjut.

 238. assalamualaikum…
  cikgu, sy dalam dilema ni.. sy baru 16 tahun, tapi kdg2 sy terlalu fikir tentang mase depan. ok, buat pengetahuan ckg, alhamdulillah sy dpt straight a dlm PMR. sy dapat tawaran skolah teknik dgn sbp. tapi sy troskan dgn niat sy ke teknik sepang. sbb minat sy lbih kpd perdagangan walaupun sbp tu jauh lebih baik.

  baiklah, sy bg point2 je.

  -sy dlm aliran perdagangan yg melibatkan subjek2 teras. elektif pula seperti akaun, keusahawanan, ekonomi asas
  -pengarah urusan dlm syarikat sekolah (syarikat berdaftar) semasa di kursus keusahawanan di shah alam.
  -minat akaun dan keusahawanan

  sekarang ni sy sedang fikir tentang duit. adakah bidang perakaunan ini suatu pekerjaan yg mendatangkan hasil yg lumayan? jika keusahawanan sudah tentu, tetapi byk risiko.
  bagaimana pula dgn arah tuju selepas SPM ??
  kalau boleh sy nk tros amek sijil dlm perakaunan atau bisnes.

 239. assalamualaikum:-
  saya terpanggil untuk berkongsi sedikit pengalaman saya terutama untuk adik Amirul dan saya ada terbaca serba sedikit post. Satu tindakan mulia dan hebat untuk cikgu.
  Jika sedar, nama saya terlekat perkataan CA(M) yang bermaksud Chartered Accountant yang menunjukkan saya ahli penuh MIA. tidak sukar untuk mendapatkan title ini (ia setaraf seperti Doktor @ Dr. yang terletak didepan nama) tapi kesungguhan, ketahanan dan kekuatan mental amat diperlukan.(dimana ramai anak melayu tak sanggup menghadapinya)
  Opss lupa memberitahu bahawa saya merupakan akauntant di banyak syarikat (mungkin baik disebut Penasihat Kewangan) yang mana saya hanya bermodalkan kata2 dan fakta
  Juga saya merupakan JuruAudit Bebas yang memeriksa perakaunan syarikat Sdn Bhd dan Bhd.
  Pendapatan? Alhamdulillah RM10,000 ke atas tidak pernah kurang.
  TAPI…brapa lama sy perlukan untuk mencapai tahap ini? juga brapa banyak pengorbanan dilakukan? setahun? 2 tahun? Maaf tapi memerlukan 7 tahun dan 7 tahun itu la saya ditekan, di marah malahan menjadi kebiasan 48 jam tanpa tidur. KEPUASAN yang tak ternilai pabila cheque RM7000 atas meja. sgt puas. benarlah kata kata:-

  PERMATA HANYA TERHASIL SELEPAS USAHA KERAS DILAKUKAN KEATAS NYA…

  Perakaunan satu bidang amat menguntungkan, memberi cabaran dan amat diperlukan dalam dunia ekonomi

 240. Waalaikumussalam,
  Alhamdulillah inilah perkongsian pandangan, buah fikiran dan pengalaman yang sangat2 saya harapkan, di mana disampaikan sendiri oleh orang yang betul2 arif dan terlibat secara langsung dalam bidang Perakaunan.

  Semoga ianya akan menjadi pendorong dan perangsang kepada para pelajar untuk meneruskan niat/minat untuk menceburi kerjaya di bidang perakaunan ini. Terima kasih saya ucapkan kepada saudara Ahmad Munawar, semoga terus sudi memberikan pandangan dan perkongsian pengalaman di sini.

 241. assalamualaikum cg
  sy lpsan stpm..sy agk brmint dgn bdang prakaunan.. tetpi sy agk kliru untk membuat plihan krna kluarga lbih mndorong sy untk mruskn pngajian dlm bdang pendidikn..bg ckgu apa yg trbaik tuk sy.. msa spm sy mndpt A- prnsp akaun n add mate. and B eknomi stpm. adkh sy msih brpeluang utk truskn pgajian dlm bdang ni….

 242. Akma,
  Waalaikumussalam, berdasarkan keputusan tersebut Cg yakin peluang untuk terus menceburi bidang perakaunan masih cerah. Cg minta maaf kerana tidak dapat menyatakan mana satu yang terbaik untuk Akma, bawalah berbincang dengan ahli keluarga tentang pemilihan tersebut.

  Sebagai renungan cuba baca artikel berikut : KE MANA SELEPAS SPM ? (klik)

 243. salam cgu,,
  sy tengah buntu memikirkan jln hidup sy yg masih belum nampak jalannya.pendidikan tinggi sy bermula dgn matrikulasi perakaunan kemntrian pendidikn 2000,melanjutkan ke uitm dlm bidang ijazah perakaunan dgn kepujian dgn menadapt cgpa 2.20 pd september 2005.dgn kelayakan ini sy memulakan kerja sbg junior acc excutive di kolej swasta dgn jawatan kontrak 3bln mgntikan pekerja bersalin.selapas ini pada januari 2006 sy mulakan kerjaya sbg ejen insuran selama 5 thn (2010).dlm masa yg sama sy memohon untk bekerja di sektor kerajaan tp masih blm dapat,begitu juga KPLI,,selama 5thn berturut2 masih gagal.jika dilihat cgpa sy mmg teruk ttp ada kawan yg cgpa2.00 skrg dah bergelar guru.
  apa yg merungsingkan sy skrg sampai bila sy harus bekerja hy dgn komisyen semata2 yg kdg2 ada dan kdg2 tiada.umur sy skrg 30.tiada tagungann.ada yg nasihatkan sy untuk belajar balik dgn mgambil kursus spt jururawat,yg sahih kerjanya sebagai jururwt di hospital krjaan atau pun mgambil ijazah pendidikan di upsi 3/4thn untk melayakkan sy mnjadi guru,,
  pd pndpt cg…apa yg terbaik sy perlu lakukan untk mdpt kerja yg mnjamin masa dpn..
  tq

 244. Assalam.
  Maaf, diluar keupayaan Cg untuk menyatakan mana yang terbaik perlu dilakukan bagi mendapat pekerjaan yang menjamin masa depan. Apa yang boleh Cg cadangkan, CUBA dan TERUS CUBA mencari dan memohon pekerjaan, jika ada rezeki, insyaAllah dapat. Berikut antara laman2 yang boleh digunakan untuk tujuan tersebut.

  1. Portal Rasmi Kerajaan Malaysia
  2. Jobs Malaysia
  3. Jobberies

 245. ckg,
  nk tnya lg ni.. pendidikn perakaunan dgn ijazah perakaunan apa bezanya…. mksd sy adkh bljr benda yg sama…

 246. Akma, ada sedikit kelainan mengenai subjek yang diajar. Sebagai perbandingan :

  IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (PERAKAUNAN) – UPSI
  Matlamat utama program ini adalah memberi pendedahan dan melengkapkan graduan dengan pelbagai bidang ilmu perakaunan serta ilmu pendidikan yang membolehkan mereka mengajar bukan sahaja subjek perakaunan malahan berupaya bertugas dalam bidang perakaunan di samping menjalankan penyelidikan dalam bidang pendidikan. Program ini direka khusus untuk melahirkan tenaga pengajar untuk sekolah-sekolah dan institusi-institusi pendidikan. Program ini melengkapkan graduan dengan pelbagai pengetahuan cabang ilmu perakaunan meliputi perakaunan kewangan dan pengurusan, pengauditan, percukaian dan pengurusan kewangan.

  IJAZAH SARJANA MUDA PERAKAUNAN (KEPUJIAN) -UiTM
  Program ini di rekabentuk untuk memberikan pendidikan dalam bidang perakaunan bertaraf profesional untuk memenuhi pemintaan perkerjaan di sektor awam dan sektor swasta. Program ini telah mendapat periktirafan dari Kerajaan Malaysia dan badan-badan perakaunan yang lain seperti Malaysian Institute of Accountants (MIA).

 247. cg..kalau akaun tak bagus masa spm..boleh apply akaun tak???

 248. Masih mempunyai peluang, asalkan memenuhi syarat2 kamasukan yang ditetapkan oleh IPT berkenaan.

 249. saya dah mohon upu dan pilihan pertama sy -diploma pengurusan bank-disebabbkan sy ambik akaun sy dah wat kptsn nak ambik course…..sy nak tanyer kat cg adkah sbjk yg dipelajari mgenai course berkait rapat dgn bdg perakaunan…n banyak tak kene mengira ?bukan bidang pengurusan bank ini untuk menguruskan saje dan tak lebih dari tu kan?

 250. lagi satu…adakah course pgrsn bank mempunyai permintaan yg tinggi n mudah tuk dapa kerje nannti?

 251. Syakiema,

  Maklumat berikut diambil daripada Laman UiTM yang menawarkan program tersebut. Berhubung dengan permintaan yang tinggi atau mudah dapat kerja, itu Cg tidak pasti. Ianya bergantung kepada KEPUTUSAN yang diperolehi, KEMAHIRAN2 yang dikuasai, USAHA yang bersungguh2 mencari peluang kerja dan akhir sekali REZEKI yang telah ditakdirkan.

  PROGRAM DIPLOMA PERBANKAN – UITM
  Program Diploma Perbankan merupakan salah satu program di bawah Fakulti Perniagaan dan Pengurusan, untuk melatih siswa di dalam bidang pengurusan bank dan kewangan. Pada tahun pertama dan kedua, pelajar didedahkan kepada konsep-konsep asas pengurusan dan perniagaan. Tahun ketiga pula penekanan diberikan kepada prinsip-prinsip dan perkembangan semasa yang menjadi amalan pelbagai pengurusan bank dan institusi kewangan di Malaysia.

  Objektif Program ini telah dirangka untuk melahirkan graduan yang terlatih dan berdisiplin serta membentuk kebolehan, kemahiran dan membuat keputusan khususnya dalam bidang perbankan dan kewangan.

  PROSPEK KERJAYA
  Skop kurikulum yang luas dan penekanan kepada pelbagai disiplin perniagaan dan pengurusan membolehkan graduan berfungsi dengan baik dalam jawatan-jawatan di sektor awam, sektor korporat dan swasta, sektor pendidikan dan sektor keusahawanan.

 252. salam cikguuu ,
  saya ingin dapatkan nasihat ckgu sedikit .
  saya merupakan pelajar tingkatan 4 . saya berjaya mendapat 8A di dalam peperiksaan PMR yg lalu . so, secara automatik saya dimasukkan ke dalam kelas aliran sains . tapi saya ada satu masalh . cita-cita saya mahu jadi doktor tapi saya geli dengan beberapa perkara . jadi, saya membuat keputusan untuk menjadi peguam tapi kebanyakan rakan saya cakap yang peguam ini melibatkan urusan ukhrawi . jadi, sekarang saya tak tahu nk buat apa . aliran sains yang saya blaja di sekolah juga sangat berat untuk saya pikul . sekarnag dah bulan 3 . jika saya mmbuat keputusan menjadi seorang peguam . patutkah saya menukar aliran saya dan mengambil prinsip akaun ? saya harap ckgu dpt mmbantu saya . terima kasih .

 253. Yanatasha,
  Cg cadangkan berjumpa dengan kaunselor di sekolah kerana beliau lebih arif dalam menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi.

 254. salam cikgu..sy ingin bertanya beberapa soalan kpd cikgu..er..sy merupakan plajar spm 2010..skrg sdg menunggu result..sy ingin menjadi akauntant..sy ad terbaca post pasal ACCA-CAT tu..dan sy lihat ad bnyak kelebhan..sy berhajat ingn mengmbil ACCA-CAT tu kalau result sy cemerlang..erm..sy ad terbaca sak uitm yg menawarkan program profession tersebut..adakah sy perlu apply melalui uitm..or ad lg ipta lain yg menawarkan program tersebut???kalau sy apply program tersebut dan diterima..adakah sy akan study terus ntk ACCA-CAT??atau kene study subjek lain dulu ntok melayakkan sy ntok amik program tu??berapakah masa tg diambil ntok dapatkan sijil tu??

 255. Hidayah,
  Maaf, Cg pun kurang arif sangat mengenai perkara tersebut. Walau bagaimanapun cuba cari di internet atau layari laman2 dibawah, semoga sedikit sebanyak dapat membantu menjawab persoalan anda.

  https://istudent.uitm.edu.my/intake/doc/Maklumat_Profesional_AC-dis2009.pdf
  https://www.accaglobal.com/pubs/malaysia/students/information/guide/studyacca_malaysia.pdf
  https://malaysia.accaglobal.com/
  https://www.kcc.edu.my/MAINIT/MAINPGS/ACCAPGIT/ACCAPG.HTM

 256. assalammualaikum cg,

  cg sy nk tnye ni,sy mmnti bdng akaun,tp sy ad masalah sbb sy lemah dlm bi,blhkah sy mnjd seorng akautan yg profesional?

 257. Anip, waalaikumussalam,

  Penguasaan BI sangatlah penting di masa kini, tak kira bidang apa yang anda diceburi sekalipun. Sebagai seorang yang profesional sudah tentu perlu berurusan, berhubung, berkomunikasi dengan pelbagai pihak dalam dan luar negara.

 258. salam cg,sy sebenarny nk ambil ijazah perakaunan tetapi kerjaya yang saya nak ambil adalah dalam pendidikan iaitu sebagai guru math/ekonomi/perakaunan..adakah dengan ijazah perakaunan membolehkan sy menjadi guru? kesuain ijazah di kpli x menunjukan mereka memerlukan ijazah perakaunan dlm mengajar math di sklh rendah..

 259. PP,
  Oleh kerana Lepasan KPLI akan ditempatkan disekolah rendah sahaja, maka pada pandangan Cg, kemungkinan besar pemohon yang memiliki Ijazah Perakaunan tidak akan diterima untuk mengikuti kursus KPLI.

  Sebagai panduan bolehlah rujuk : Cara2 Untuk Memohon Menjadi Guru (klik)

 260. salam Cg…sy sedang mengikuti ijazah dlm perakaunan…ponter pn 2.7…tp sy igt nk smbg di UK utk master pula..tp xth mcm mne nk apply..satu lg soalan sy..antara master dgn jd member dlm MIA..mne lbh baik??dlm kondisi sy sekarang ini…

 261. Semoga hasrat dan cita-cita anda berjaya. Pada pandangan Cg, kedua-dua lebih baik, dapatkan master kemudian jadi member dalam MIA.

 262. Ckgu,
  I got an A- for prinsip perakaunan spm’10. so, sy nk minta pendapat. which one is better.. ambik ACCA-CAT terus or go for Matriks>>Degree in Account..? Thanks in advanced. 🙂

 263. salam cg,
  alhamdulillah cg sy dpt a- spm 2010..cngratz to MV..we both got same…:)
  tapi cg,boleh cg jelaskan perbezaan antara saya ambil kursus perakaunan ataupun kursus kewangan..
  terima kasih cikgu 🙂

 264. Aisyah, Tahniah Cg ucapkan. Sila layari laman2 dibawah dan kenal pasti apakah perbezaan antara kedua2nya.

  1. Diploma Perakaunan (UiTM)

  2. Diploma Kewangan (Politeknik)

 265. Faridah jadi aspirasi pelajar ACCA, perakaunan UiTM
  Date: 29 Nov 2004
  Publication: Berita Harian

  PROFESOR Madya Faridah Ahmad adalah salah seorang ahli ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) yang mengambil keputusan untuk memberi sumbangan melalui pendidikan.

  Kini, setelah memiliki pengalaman luas di dalam dan luar negara, beliau menjadi pensyarah di Fakulti Perakaunan, di Universiti Institut Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor.

  Sejarah beliau dengan ACCA bermula selepas menamatkan pengajian sekolah menengahnya pada 1970-an. Faridah kemudian mengambil kursus Diploma Perakaunan di UiTM pada 1972.

  Tiga tahun kemudian, Faridah dengan berbekalkan sijil diploma memulakan kerjayanya dalam industri kewangan dan perakaunan.

  Dengan semangat dan daya usaha tinggi, Faridah mempelajari teori perakaunan, kewangan sehingga beliau mampu memegang jawatan lebih tinggi.

  Namun, untuk menjadikan beliau lebih berjaya di bidang perakaunan, beliau perlu kelayakan profesional. Atas keperluan itulah, Faridah membuat kajian mengenai kursus-kursus profesional terbaik, di samping berbincang dengan rakan sekerjanya. Akhirnya, Faridah mengambil keputusan melanjutkan pengajiannya dalam kursus profesional ACCA.

  “Saya sedar ACCA adalah pilihan terbaik kerana ramai rakan sekerja yang mempunyai kelayakan ini kini memegang jawatan yang tinggi.

  “Saya juga ingin menjadi salah seorang daripada profesional yang sentiasa berjaya walau di mana saya berada. ACCA adalah kelayakan profesional yang terkenal di serata dunia. Saya yakin dengan adanya ACCA, saya boleh terus maju dalam kerjaya saya” katanya.

  Faridah kemudian mengambil keputusan berhenti kerja dan berpindah ke United Kingdom untuk mengikuti pengajian ACCA di sana. Walaupun tiada bantuan kewangan dan tiada pengalaman berada di negara orang, cabaran itu tidak melunturkan semangatnya.

  “Dalam zaman 70-an, tidak ramai yang mempunyai peluang untuk belajar di luar negara. Oleh itu saya bertekad untuk mendapatkan kelayakan ACCA.

  “Memang saya pergi ke UK dengan tangan kosong. Namun, saya mempunyai impian yang tinggi dan ingin kembali ke tanah air dengan kelulusan ACCA. Jadi, saya terpaksa berusaha gigih agar cita-cita tercapai,” katanya.

  Ketika di UK, Faridah bekerja sambilan di Arthur and Andersen, sebuah firma perakaunan terkenal di dunia ketika itu, sebagai pekerja sambilan. Pada masa sama, Faridah mendaftar diri dalam kursus profesional ACCA sepenuh masa.

  “Saya terlalu yakin boleh lulus cemerlang dalam ACCA kerana peperiksaannya pada peringkat awal bagi saya – mudah. Namun, setelah lulus peringkat awal dan mara ke peringkat yang lebih tinggi, saya ketahui betapa susah sebenarnya untuk mendapatkan kelayakan ACCA ini,” katanya.

  Menurut Faridah, pada zaman 70-an tiada komputer ataupun internet. Beliau terpaksa belajar dengan tekun dan bergantung penuh kepada nota yang diberi pensyarah, buku teks dan buku tambahan dari perpustakaan. Berkat azam tinggi, Faridah akhirnya berjaya dalam pengajian dan memiliki kelayakan profesional ACCA.

  Faridah ditawarkan jawatan pensyarah di UiTM pada tahun 1980. Lapan tahun kemudian, beliau dinaikkan pangkat kepada pensyarah kanan, seterusnya, menerima jawatan profesor madya sehingga kini.

  Kini Faridah menjadi aspirasi kepada pelajar ACCA dan perakaunan di UiTM. Ramai pelajarnya kini menjawat jawatan tinggi di pelbagai syarikat dalam pelbagai industri.

  Untuk keterangan lanjut mengenai kelayakan profesional ACCA sila layari laman web http://www.accaglobal.com atau email kepada info@my.accaglobal.com

 266. salam.. ckgu boleh trgkan kpd sy, bagaimanakah flow utk ambil jurusan perakaunan..?? mksud sy, lpas ambil lcci, sijil apakh lg yg perlu diambil..

 267. salam cg..sy mrupakan pelajar lpsan spm 2010. sy ingin bertanya apakah perbezaan antara kursus perakaunan dan kursus sistem maklumat perakaunan yg ada di uitm.

 268. Hairi,
  Cuba layari laman UiTM dan dapatkan maklumat berkaitan program2 tersebut dan bandingkan.

 269. salam cikgu .

  alhamdulillah saya mendapat A+ dalam akaun , dan cuma B+ dalam english .

  saya ingin bertanya IPTA yg manakan yg terbaik untuk melanjutkan pelajaran dlm diploma/asasi perakaunan ?
  saya sukar untuk mengetahui yg manakan yg terbaik . sama ada UiTM,UTM atau UIAM .

  saya juga berminat untuk menyambung program kursus profesional ACCA-CAT di UiTM . tetapi saya takut kursus ACCA-CAT ini lebih susah untuk diikuti .

  yg manakan yg terbaik untuk saya cikgu memandangkan english saya hanya B+ ?

 270. Jad,
  Tahniah diucapkan. Cg tidak pasti IPTA mana yang terbaik, cuma Cg lebih kepada UiTM.
  Sesuatu yang BERHARGA memangh sukar diperolehi, hanya dengan usaha yang bersungguh2, insyaAllah ianya dapat diatasi.

 271. cikgu , ACCA-CAT lebih baik dari diploma perakaunan ka cikgu ? minat saya mmg akaun saja cikgu .

 272. Ma,
  Cg cadangkan baca komen2 di blog Sifu Anda Menulis (klik) untuk mendapatkan maklumat berhubung perkara tersebut.

 273. salam cg…
  sy dalam dilema skrg cg..antara ambil diploma perakaunan atau diploma sains..
  sy dpt 6A 3B dlm spm bru2 nie..FIZ,BIO & KIM semuanya gred B..
  sy pernah ambil subjek PA masa form4 tp sy rsa susah sgt akaun ni..jd sy pun drop subjek PA..
  tp bila dilihatkan,,byk pluang pkrjaan dlm bidang perakaunan..ibu sy pun saran ambil akaun..
  dlm diploma sains pulak,sy takut sy xboleh pick-up..
  mmg dalam DILEMA skrg cg..

 274. Amalin,
  Cg cadangkan rujuk kepada kaunselor, kerana beliau lebih arif dalam menyelesaikan dilema tersebut.

  Atau cuba dapatkan pandangan daripada laman Aspirasidiri (klik).

 275. salam cg….
  saya nie ragu -ragu pasal ACCA & CIMA…
  mana nk ok antara dua 2?????

 276. Salam cikgu..saya cuma ingin cg memberi pendapat tentang kebaikan kerjaya akauntan sebenarnya..

 277. Salam cikgu. saya bakal menghabiskan ijazah dalam bidang perakaunan setahun lagi. persoalan saya, perlu kah saya amik profesional (ACCA) ataupun menyambung master dalam bidang ini? rancangan saya untuk long term saya nak kerja dengan kerajaan. tetapi short term saya, tak kisah saya dapat offer drp kerajaan ataupun swasta. apa pendapat cikgu?

 278. salam cikgu…… saya dlm aliran sains tulen… bolehkah saya mengambil diploma perakaunan

 279. Amb,
  Boleh, asalkan memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan oleh IPT. Untuk ke matrik Perakaunan juga masih berpeluang.

 280. salam cikgu………….saya tak pasti.peluang pekerjaan untuk akaunting luas atau tidak??

 281. Niji.
  Semua syarikat / organisasi sama ada kerajaan ataupun swasta memerlukan akauntan.

 282. assalammualaikum cikgu…….
  saya berumur 17,,cita2 saya sejak form 3 nk jadi doktor..tp mase saya form 4 saya dpt tawaran dalam bidang sains tulen tp x de biology ( fizik,kimia,ict,akaun ) masalahnya,saya x boleh nk letak minat saya kat akaun walaupun markah exam akaun saya plg tinggi…saya sekarg nie keliru sama ada nk jadi doktor atau akauntan…
  Pd pendapat cikgu..patutkah saya meneruskan bidang akaun d’ipt nanti atau saya ambil pra sains..

 283. Syaqila,
  Cg cadangkan, jumpa kaunselor di sekolah kerana beliau lebih arif dalam membantu menyelesaikan masalah sedemikian.

 284. Salam, saya pljr lepasan SPM. sy nak ambil akaun tapi dulu sy dalam aliran sains. SPM saya dpt 10A. ada peluang ke saya nak sambung belajar akaun? sebab org kata, nanti belajar benda yg sama dgn apa yg dibelajar di sekolah. dan saya x faham tentang ACCA/CIMA. 0.0 thanks 🙂

 285. kalau boleh, tlg balas ke email saya aya.aliaa@gmail.com trima kasih .

 286. salam cg.. sy nk tny ni.. sy pljr lpsn SPM 2010 dalam aliran sastera ,,sy ad amek sbjek add math n akaun..rsult spm sy blh dikatakan melepasi suma syarat minimum kemasukan matrik..insyaallah,klu ad rzeki blh la msuk.. tapi persoalan nya,,,adakah pihak matrik mmberi lebih keutamaan kpd peljr2 aliran sains utk msuk matrik ..? sy risau jika sy x ada tempat di matrik perakaunan..

  hrp cg dpt beri jwpnnya… thanks..!!

 287. Fatin,
  Pada pandangan Cg, pelajar sains sebahagian besarnya memohon untuk ke matrik sains, sekiranya tidak diterima masuk, barulah mereka membuat rayuan untuk masuk ke matrik sains ataupun ke matrik akaun. Jadi bagi pelajar2 aliran sastera iktisas peluang masih ada untuk diterima masuk ke matrik akaun pada panggilan pertama lagi. Cadangan Cg, banyakkan berdoa dan solat hajat, semoga impian dan hajat Fatin tercapai, InsyaAllah.

 288. salam,ckgu..sy pljr pure science..dlm spm bru2 ni,sy mndpt 7a..sbjek akaun sy a n bi a-..sy mmg minat sgt2 nk jd juruaudit atau akauntan,tp rmai kwn2 ayh sy ckp chances dlm bidang akaun ni utk dpt kerja bila kuar u nnti susah..sy dh bt research skit2 tntg pluang pkerjaan ni,tp sy xyakin…blh x ckgu bg pndpt ckgu mmndangkan ckgu lbih berpenglaman..TQ

 289. Mimi,
  Tahniah atas keputusan yang dicapai. Apakah hasil research tersebut ?

 290. salam cikgu,
  saya pelajar lepasan spm 2010. baru-baru ini saya mendapat tawaran temuduga mara dalam bidang ekonomi islam,perbankan islam/kewangan islam. walaupun saya mendapat A dalam subjek ekonomi,tetapi saya kurang berminat dengan subjek tersebut. saya sangat suka subjek akaun. cuba cikgu memberi sedikit panduan tentang kewangan islam sekiranya saya mendapat tawaran tesebut.

 291. Aufa,

  Cuba dapatkan maklumat yang diperlukan daripada :

  1. Diploma Perbankkan Islam (klik)

  2. Diploma Perancangan Kewangan Islam (klik)

 292. terima kasih ats jwpn cg.. : )

 293. kbnyakan yg sy tgk diorang kate pluang mmg tinggi utk dpt kerja tp sy kurang yakin sbb kbyakannya ditulis pd thun 2006 hngga 2009…sy prlukan info yg trkini utk mengetahui sejauh mane pluang pkerjaan pd msa hdpn..bkn thun sblm2 ni…

 294. Mimi,

  Sebagai panduan, bolehlah baca KE MANA SELEPAS SPM? (klik) Semoga ianya dapat membantu.

 295. sy lpasan mtrikulasi.. sy brmint utk mnjadi guru ttpi sy mmilih jurusn perakaunn di bbrapa ipta dan tidk mmohon upsi.. jika saya mneruskn mngmbil ijazah prakaunn kmudian mnymbung diploma pndidikn slama stahun adkh sy dikira mmbuang masa brbnding jika saya trus mmilih upsi? kmudian dr rujukn yng sy lihat dploma pndidikn tidak mnawarkn jurusn perakaunan.. jadi bagaimna sy mhu mnjadi guru akaun?

 296. Miyuki,

  Sebagai panduan bolehlah rujuk
  1. Cara2 Untuk Memohon Menjadi Guru (klik)
  2. KE MANA SELEPAS SPM? (klik)

 297. sy budk spm tahun ni…sy xtau apa masalah sy nie..sy mnat dlm subjek pngiraan trmasuk addmaths..ckgu sy ada kta..klo plajar yg ble mnguasai subjk addmaths gerenti dia dpt menguasai dlm bidg akaun..sy mnat dlm blajar akaun..tp xpnah2 lulus…sy btl2 kcewa…sy nk jadi seorg akauntan d masa hdpn..kbyknnya kwn2 sy…ada yg pndai akaun tp xbrapa mnat ngan addmaths..mcm mna sy nk dpt A+ dlm subjek akaun???dan cra pmbelajarn yg btl bg subjk ini??

 298. mgikut mklumat yg ckgu beri.. bag lpasan ijazah boleh mngmbil kpli.. ttapi disitu ad mgatakn pelatih kpli hye mngajar di skola rndah shj.. bagaimana hndak mnjadi guru akaun skiranya hya mngajar di skola rndah sahj? harap maklum

 299. time kasih cikgu ats sgla info yg diberikan…sgt2 brguna utk sy dn sy xperlu memikirkan lagi kesukaran mendapat krja jika ambik akaun nnti….TQ

 300. terima kasih cikgu kerana sudi menjawab pertanyaan saya…:)

 301. assalamualaikum wbt
  cekgu, saya nak tanya..
  kalau nak sambung dalam bidang akaun, jurusan apa kah yang saya patut ambil untun form 6?

 302. Siti,

  Sila layari blog sahabat Cg di Sifu Anda Menulis (klik).

 303. assalamualaikum….
  cg, sy plajar sains… sy ni mnat sbjek math n addmath… sy jgk trtarik dgn subjek akaun ni… adakah rumit pmblajarannya pd pringkat dploma jika sy tiada asas akaun??? subjek akaun ni sma x mcm sbjek math?? atau lbih susah lg???

 304. salam cikgu… kalau saya seog pekak rasa sesuai ambik course perakaunan ke?? saya tak mempunyai sebarang basic perakauan dari spm.. sesesetengah course yang tidak memerlukan pengerahan penggunaan panca-indera secara maksimun. yg spt perakuanan.. please ASAP

 305. asslmkm, ckgu saya nk tnyee bru2 ni saya mndpt kptsn yg agk cmerlang dlm spm saya mndpt 9a, lps tu saya telah terima ke matrix dlm aliran sains dan saya bercadang untk untuk tuka ke aliran akaun tp pd masa yg sama saya jgk dpt uitm dlm bidang diploma perakaunan. saya agk meminati bidang perakaunan ni. saya cume nk tau manakah yg lbh baik antara uitm atau matrix. apakah peluang saya slps matrix? masih bole ke saya memohon ke luar negara melalui matrix?

 306. assalamualaikum cgu…
  sya lpasan spm dn m’ambil science stream…sya d’trima dlam mtrix dlam aliran sains (nak tkar ke akaun) dn uitm dlam diploma perakaunan…
  sya nk tnya…adkah payah bgi s’org yg tidak m’punyai basic dlam p’akaunan m’ambil kos perakaunan???

 307. Abelle, waalaikumussalam.
  Tidaklah terlalu payah, asalkan anda BELAJAR dan BERUSAHA bersungguh2, InsyaAllah anda akan dapat ikutinya dengan baik.

 308. Assalamualaikum cikgu,
  Saya berumur 21 tahun, saya mempunyai Diploma In Accounting, LCCIIQ. Sekarang saya sedang bekerja di salah sebuah syarikat swasta sebagai account assistant. Saya bercadang untuk menyambung Chartered Taxation Industry Malaysia (CTIM) pada tahun hadapan. Pada pandangan cikgu,adakah saya melakukan keputusan yang tepat? Atau ACCA lebih bagus dari segi peluang pekerjaan dan sebagainya.
  Terima kasih.

 309. Syahidah, waalaikumussalam.
  Pada pandangan Cg, masing2 ada kelebihan dan peluang pekerjaan masing2.

 310. sy nk tnye,,sy dpt diploma prakaunan kt uitm pnck prdana,,
  lps abis diploma,,nk smbgpe ye,,n y profesional tu mcm mne,,x bpe nk phm,,

 311. salam cg,bolh x ckgu trangkn kt sye ape itu pengajian insurans?jika saya amek diploma pengajian insurans,masih boleh ke saya jd seorg akauntan?ape peluang pekerjaan dalm bidg pengajian insurans??

 312. Nurul,
  Cuba layari laman IPT yang menawarkan program tersebut, kemungkinan maklumat yang diperlukan boleh diperolehi disana.

 313. Salam cikgu, sy bkerja sbg kerani dlm bidang kewangan. sy ada diploma dlm bidang akaun. walaupun ada diploma tetapi masih

 314. Assalamualaikum..ckg, saya lepasan spm dan bakal memasuki matrikulasi kos perakaunan, soalan saya, selepas tamat mengikuti program ini, boleh ke saya ambil bidang pengajian yang berlainan di IPT selain dari perakaunan, seperti course undang2 dan sebagainya.

 315. salam cg..saya baru mendapat keputusan matrikulasi sem 2 jurusan perakaunan….saya dalam dilema samada memilih perakaunan atau kewangan..saya meminati kedua2 bidang ini..mana yang lebih baik..?boleh cg terangkan beza antara kedua2 jurusan ini..dan peluang kerjaya yg mana lebih baik..?

 316. salam..what are the things that differentiate perakaunan dan sistem maklumat perakaunan?

 317. Jannah,

  Bagi mengetahui perbezaan kedua2nya, sila layari program DIA dan DAIS di UiTM :

  1. AC110 Diploma in Accountancy

  2. AC120 Diploma in Accounting of Information System

 318. saya nak tanya….
  Adakah pelajar jurusan pengurusan teknologi perakaunan dari UTM mempunyai peluang kerja yang luas?
  sekian.

 319. Lisa,

  DDW – Diploma Pengurusan Teknologi (Perakaunan) (A1800) – UTM

  Peluang Kerjaya

  Graduan lulusan Diploma Pengurusan Teknologi (Perakaunan) berpeluang melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan di universiti-universiti tempatan.

  Graduan lulusan kursus ini juga berpeluang mendapat pekerjaan di mana-mana institusi kerajaan atau swasta dengan mengunakan sijil kelayakan diploma tersebut. Di antara peluang kerjaya bagi lulusan kursus ini adalah :
  – Penolong Pegawai Tadbir
  – Penolong Akauntan
  – Penolong Juruaudit
  – Penolong Pegawai Kewangan

  Sumber : Laman IPTYPJ

 320. Asalamualaikum cg…
  sy sgt berminat utk sambung pengajian dlm bidang perakaunan….
  tp sy telah dpt twrn pengajian bank di UniSZA….
  sy nak ty skit …..klu saya tmtkan diploma pengajian bank.dan sambung ke ijazah perakaunn…blh ke saya keje sebagai akauntan/pmbntu juruaudit…
  hrp cg blh tlg jwbkan soalan sy nie…time kaseh

 321. Hadi, waalaikumussam.

  Bagi melayakkan anda menceburi kerjaya sebagai Akauntan atau Juruaudit,
  Anda seharusnya mempunyai salah satu kelulusan seperti berikut :

  KELULUSAN BIDANG PERAKAUNAN
  1. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
  2. Malaysian Association of Certified Public Accountants (MACPA)
  3. Association of Certified Accountants (U.K)
  4. Institute of Cost and Management Accountants (U.K)
  5. The Chartered Associations of Certified Accountants (CACA)
  6. The Institute of Chartered Secretaries and Administration (ICSA)
  7. The Institute of Cost and Management Accountants (ICMA)
  8. Ahli Penuh Malaysia Institut of Accountans (MIA)
  9. Lain-lain kelulusan (keupayaan mengendalikan software perakaunan)

 322. salam…cg…
  nak ty skit la….
  sy dapt twrn diploma pengajian bank di UniSZA…
  Kalau saya smbung dlm diploma pengajian bank..blh ke sy bekerja sebagai akauntan…….
  adakah saya perlu menyambung dalam ijazah perakaunan utk bekerja sebagai akauntan……harap cg boleh hilangkan konfius sy nie…thanks/..,,:)

 323. Hadi,

  Graduan lulusan diploma berpeluang mendapat pekerjaan di mana-mana institusi kerajaan atau swasta hanya setakat :
  – Penolong Pegawai Tadbir
  – Penolong Akauntan
  – Penolong Juruaudit
  – Penolong Pegawai Kewangan
  Untuk menjadi seorang Akauntan kelulusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan adalah diperlukan.

 324. salam..

  sy mempunyai diploma pengurusan..
  masalahnya sy xtahu nk pilih bidang kerjaya..
  sy kurang mahir dalam math…
  apakah bidang kerjaya yg sesuai untuk kelulusan pengurusan

 325. Zie,

  Sila baca 10 TIPS DALAM PEMILIHAN KERJAYA yang telah Cg kemukakan di atas sebagai panduan.

 326. salam cg..
  sy nk tnye ape perberzaan antra CIMA & ACCA..??

 327. Iylia,

  Perbezaan antara kedua2nya boleh diperolehi DISINI (klik)

 328. salam cg..
  program perakaunan luar negara ok tak atau dlm negara shj..??minta pendpt cg..tQ

 329. Za,

  Program luar negara atau dalam negara ada kelebihan masing2, namun apa yang paling penting pastikan program yang diikuti mendapat pengiktirafan daripada JPA. dan MQR terlebih dahulu.

 330. askum…sy merupakan pelajar lepasan spm..semasa saya sekolah dulu,saya ambil bidang akaun..adakah saya berpeluang bekerja di bank dengan adanya kelulusan spm je…??

 331. Sha,

  Pada pandangan Cg, hanya berbekalkan sijil SPM semata2 peluang kerja di bank agak tipis. Cg cadangkan cuba sambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.. jika masih bercita-cita kerja di bank.

 332. sy amek perakaunan dekat matrik..kt unuversiti mna plg sesuai nk continue dgn perakaunan??

 333. cg..

  sy nk tnya… kos diploma akauntasi di politeknik dan diploma akauntasi di universiti.. mana lebih baik ??
  dan satu lg,graduan u atau politeknik dlm kos akauntasi yang mana mudah untuk mndapat kerja?

 334. saya minat akaun.. kdg2 saya dpt mrkh yg tinggi dlm prinsip akun.. saya x thu bgaimna sya boleh brminat dgn akaun..di sekolah saya dalam tingktn 5 am nya,, smua pljr yg mgmbil akaun memndg saya org yg pandai dlm subjek prinsip akaun.. tapi sya juga mgambil sns subjek krna sya brda di kelas 5 sains.. saya pernah brcita2 utk mjdi seorg akauntan,, tpi akhir2 ini sya bingung.. adakah stlah hbis spm nnti sya akan prgi ke jrusan perakaunan atau sains.. ade jge sumber yg mnyatakan perakaunan susah dlm pluang pkerjaaan nya.. itu lah yg mmpgaruhi sya.. bole tak tolg sya cgu..??
  dan 1 lgi soalan sya,, ape nama pkerjaan, seseorg itu bkrja d bank mghitung jmlah wang..sprti yg sllalu sya lihat d kaca tv .. adakah itu kerani bank? apa beza kerani bank dan kerani akaun?? sya brminat dgn krjaya trsbut.. dan apakah yg ptt sya ambil? perakaunan atau pgurusan bank? atau??????? tolong saya cgu narzuki..

 335. Ernie,
  Cg cadangkan baca buku KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN …. sebahagian besarnya boleh dibaca dalam post DIATAS… ataupun boleh dapatkan dipasaran.

 336. salam cg. Narzuki…
  sye nk tnye ape kepentingan sijil LCCI..??

 337. Dani,

  Sila rujuk jawapan yang telah dikemukakan sebelum ini DISINI (klik)

 338. salam cg..

  saya tgh buntu.. mne patut sy pilih politeknik ke matrikulasi?? dua2 tmpat 2 saya dpt kos perakaunan.. sy x tahu mana patut sy pilih.. poli dftar 4julai.. matrik dftar 6 jun,,, cg tlg jwb ye .. saya x tahu mana yg terbaik..;(

  thankss…!!

 339. salam ckg..
  saya nak tahu tentang jangka masa pembelajaran selepas SPM.berapa lama pembelajaran di universiti?hmm…apa kebaikan dan keburukan akauntan ni?

 340. Diyana,

  Kena rujuk program yang akan diikuti selepas SPM… sama ada matrik (1 atau 2 tahun), diploma(3 tahun), ijazah(4 tahun).

  Cg cadangkan baca dahulu Buku “Kerjaya dalam Bidang Perakaunan” …. ada disediakan di ATAS, supaya anda lebih jelas tentang peluang2 kerjaya dalam bidang perakaunan, kemudian anda boleh tentukan sendiri apakah kebaikkan / keburukkannya.

 341. Assalamualikum..Saya berumur 16 tahun..
  Pada tahun lepas saya telah berjaya memperoleh 8A dalam PMR..Pada awalnya saya megambil kelas aliran sains tulen..Namun dalam masa seminggu lebih saya telah bertukar dan mengambil kelas prinsip perakaunan dengan alasan saya tidak berminat dalam subjek sn.tetapi subjek mt..Namun saya sangat bingung apabila memikirkan cita-cita yang ingin saya capai….Adakah keputusan yang saya ambil ini betul untuk masa hadapan saya kelak??? Patut ke saya teruskan berada di kelas perakaunan????

 342. Eyqa, waalaikumussalam.

  Cg cadangkan jumpa kaunselor di sekolah anda untuk mendapatkan nasihat kerana beliau lebih arif dalam menyelesaikan masalah tersebut.

 343. Assalamualaikum .. sy brumur 16 thn .. ..persoalanya ialah adkh ptt sya brtukar subjek dri prinsip akaun kpda sains pertanian ?.. ini krna sya rsekn bidang ini amat sukar srta TERHAD pkrjaanya .. mnakala sains pertanian pula trlalu byk cabang nya serta tidk mmrlukn pngiraan sgt2 .. tetapi apbila sya bjmpa kaunselor sek .. dy tidk mhu sya brtukr aliran ..ini krna kptusan ppriksaan sya baik .. ,bgaimanapn sya merasa sgt stress srta kdg kla tdur mse bljr~tlog sya cg……..:'(

 344. Sofeaharun, waalaikumussalam.

  Pada pandangan Cg, kaunselor sekolah telah memberikan cadangan setelah membuat penilaian terhadap kemampuan dan kebolehan anda. Pada Cg, bidang perakaunan amat luas sekali…. ini kerana SEMUA ORGANISASI sama ada kerajaan atau swasta dalam apa bidang sekalipun (kedoktoran, kejuruteraan, pertanian, perbankan, pengaudaitan, perladangan…..dan sebagainya ) akan melibatkan pengurusan kewangan, maka dalam SEMUA organisasi tersebut memerlukan perkhidmatan seorang akauntan / pegawai kewangan. Manakala dalam bidang pengurusan pula, orang yang mempunyai pengetahuan kewangan lebih berpeluang untuk memegang jawatan yang lebih tinggi. …. Adakah itu yang dikatakan peluang pekerjaannya TERHAD ?

  Cg cadangan Sofea baca aktikel berikut : PENGURUSAN STRESS(klik). Semoga ianya dapat membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi sekarang.

 345. Assalamualaikum cikgu,
  saya nak bertanya, antara ACCA dan CIMA, mana satu badan akauntan yang lebih bagus? Ini kerana saya bingung untuk untuk memilih sama ada pengajian CAT ataupun CBA.
  Terima kasih.

 346. Zulfahmi, waalaikumussalam.

  Cuba ke : ACCA vs CIMA which one is better and why? (klik)

 347. Cg, adakah islamic banking dan finance adalah satu profession yg sama atau berbeza, kalau berbeza, boleh x cg terangkan serba sedikit perbezaan antara degree in islamic banking dan degree in finance. Yg mane satu lebih baik atau lebih tinggi tarafnya. Dan sy minta cg bg info tentang kerjaya yg boleh diceburi dlm finance dn islamic banking, adakah islamic banking boleh pergi lebih jauh drpd akauntan, dan yg mane satu yg boleh menyandang jawatan tinggi dlm pkerjaan? dan lingkunangan berapa standard gaji dlm sektor islamic banking? tolong reply msj ni as soon as possible cg, terima kasih.

 348. Ashraf, maklumat berikut Cg petik daripada Laman UiTM.

  BM229 – Bachelor of Business Administration (Hons) Islamic Banking (klik)
  Graduates of this programme have a wide choice of job opportunities. They could work as middle managers or executives in banking institutions or other institutions dealing with finance, insurance and property.

  BM222 – Bachelor of Business Administration (Hons) Finance (klik)
  Graduates of this programme will have the opportunity to work at finance oriented organisations, such as financial institutions, consulting firms, hotels and tourism industries and manufacturing firms.

 349. thanx cg, tp satu soalan, adakah islamic banking boleh prgi lebih tinggi drpd akauntan, krana cita2 sy sbnr adalah akauntan, sy lepasan diploma akaun, tp x dpt twrn akaun, sbliknye dpt twrn islamic banking, sy kecewa x dpt akaun.
  dan pd pndapat cg yg mana yg cg rase lebih baik antara islamic banking dan finance?

 350. Ashraf,

  Pada pandangan Cg, oleh kerana minat dan cita2 anda lebih kepada akauntan, .. jadi cadangan Cg, Islamic banking adalah lebih sesuai.

 351. maaf, tiada link pon cikgu ?

 352. Zulfahmi,

  Cuba sekali lagi.

 353. kalau bagi pandangan cikgu, mana satu yang cikgu pilih. ACCA atau CIMA?

 354. salam..,
  cikgu..,
  sy brminat dlm bidang akauntan..,
  tp masalahnya, sy x ambil subjek prinsip akuan semasa spm..,
  adakah sy brpeluang untuk melnjutkan plajran dalm bidang accounting?
  apkah potensi masa dpn dlm bdang accounting?

 355. Saiful,

  Walaupun tidak ambil prinsip perakaunan semasa SPM, anda masih berpeluang melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan. Manakala berkaitan peluang kerjaya bidang perakaunan, sila baca artikel2 yang telah dikemukakan diatas, antaranya :
  KERJAYA AKAUNTAN JANJI MASA DEPAN YANG CERAH(klik)

 356. salam..ckgu,sy adalah plajar lepasan spm 2010 dan mndapat kputusan 7A 3B. Sy brminat untuk myambung stdy di uitm. Antara jurusan diploma pengurusan bank dan diploma perakaunan yg mane lbh baek? coz sy mndapat gred B dlm admath..malah sy juga tidak mngambil sbject account dlm spm.

 357. Assalamualaikum cikgu…sy mrupakan plajar form 4 mrsm pengkalan chepa..sy mndapat tugasan utk membuat folio kerjaya..dan sy telah memilih akauntan sbg kerjaya tersebut…jadi, blh x cg terangkan apakh langkah yg patut diambil slps spm jika ingin mnjadi akauntan?

 358. Assya, waalaikumussalam.

  Secara ringkasnya, Laluan bagi yang berminat dengan kerjaya Akauntan :
  1. Matrik / Diploma – Ijazah Sarjana Muda Perakaunan, atau Sijil Profesional : LCCI, ACCA-CAT, ACCA
  2. 3 tahun pengalaman bekerja berkaitan.
  3. Mengikuti latihan dan peperiksaan profesional anjuran Persatuan Akautan Awam Bertauliah Malaysia (MACPA) atau menjadi ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA)

  Baca juga : ANTARA SYARAT MINIMA KELAYAKAN BIDANG PERAKAUNAN

 359. assalamualaikum…cg , adik saya dapat tawaran ijazah perakaunan di Uniza….tp menurut katanye perakaunan di Uniza tak sebaik Uitm….dimana Uitm sudah lama berbanding Uniza yang baru….dan laluan kerjaya banyak dipengaruhi oleh Universiti terbabit…betul ke dan ape pandangan cg. sekian terima kasih

 360. Aishah, waalaikumussalam.

  Memang tidak dinafikan IPT yang lama lebih dikenali berbanding yang baru. Walau bagaimanapun ianya bergantung kepada keputusan/pencapaian adik anda serta rezekinya.

 361. Assalamulaikum cg …
  untk pengetahuan cg….adik saya pelajar sederhana duimana semasa UPSR dia dapat 4B dan 1E….PMR 4A 3B 1D(bi) SPM 2009 5A (accaunt,Bm.math.PAI sej)1b+(addmath) 3c+ (bi,fzk,kimia) 1D (bio) matrik CGPA 3.69…kalau ikutkan dia bercita nak jd guru tapi gagal semasa interview maktab dan medsi untk ke UPSI….masa tu dia frust sangat….kemudian saya bg motivasi spy dia masuk UITM…tp sekali lg gagal dan dia dapat tawaran ke UNISZA…..dia mcm give up….dan saya turut mendapati Ijazah perakaunan di Unisza belum lg ada akreditasi drpd MQA….cm dalam proses kelulusan…..saya bimbang juga kalu degree tu tak ada MQA….tp saya x inform kat adik takut dia tak mau sambung studi…apa pendapat cg….

 362. Aishah,

  Pada pandangan Cg, oleh kerana program tersebut TIDAK mendapat pengiktirafan MQA, Cg khuatir akan menyesal dikemudian hari nanti. Tidak guna jika ada degree tetapi ianya tidak diiktiraf. Tetapi jika ianya betul2 dalam proses kelulusan, adalah lebih baik diterima tawaran tersebut.

 363. Assalamualikum ckg… sya nk tnya 1 soalan
  bru2 nie sya bru dpt tawaran ijazah sarjana muda perbankkan dan kewangan islam…..pada hal sya x pernah belajar akaun just masa stpm ambik bisness ja..pada pndangan ckg adakah sesuai kos ini dengan sya….
  boleh ckg trangkan inti pati mngenai kos tersebut x? harap ckg dpt mmbantu….

 364. Ana Aishah, waalaikumussalam.

  Pada pandangan Cg, anda boleh mengikutinya tanpa sebarang masalah, asalkan tumpunkan sepenuhnya pada pelajaran dan belajar bersungguh2. Maklumat lanjut berhubung program tersebut boleh rujuk DIATAS (klik)

 365. Assalamualaikum cikgu…
  …saya akan mgikuti mock interview anjuran sekolah mggu dpan…sya memilih bidang perakaunan kerana amat meminatinya,,,pda pendapat cikgu…soalan2 y bagaimana y akan ditanya oleh interviewer itu…apakah cbran2 y bkal dihadapi oleh seorang akauntan….dan nilai2 positif y perlu ada dalam diri individu tersebut u bergelar akauntan y berjaya..

 366. Ct, waalaikumussalam.

  Maaf, Cg tidak pasti apa yang akan ditanya nanti. Cadangan Cg, baca semua komen2 dan petikan artikel2 yang telah dikemukakan diatas, semoga sedikit sebanyak dapat membantu anda. Semoga Berjaya.

  Antara ciri-ciri seorang Akauntan:
  1. Menguasai ilmu teknikal perakaunan.
  2. Berkebolehan bertutur dengan jelas dan menulis dengan kemas.
  3. Berintergriti tinggi
  4. Berketrampilan diri
  5. Berupaya mengurus masa dengan baik
  6. Amanah
  7. Mahir mengendalikan komputer
  8. Mahir dan selasa dengan matematik
  9. Keupayaan menilai dan membanding data dengan cepat
  10. Kemahiran berkomunikasi dan bertulis
  11. Kebolehan bekerja secara berpasukan
  12. Bersifat teliti dan penyabar

  Sumber: Buku Kerjaya dalam bidang Perakaunan, Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim.

 367. salam cikgu…

  saya ingin bertanya satu soalan kpda ckgu, apakah institusi pengajian yg terbaik utk seorang pelajar lepasan spm yg mengambil aliran perakaunan dalam peperiksaan SPM?
  cthnya universiti / kolej yg sesuai??

  tq

 368. Dhyla,

  Maaf, Cg tidak dapat nyatakan IPT / Kolej mana yang terbaik, masing2 ada kelebihan mereka sendiri.

 369. apakah cabaran seorg pensyarah akaun

 370. Tqa,

  Sila rujuk Buku : KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN Tulisan Wan Mohd Nazif dan Fazilah Ibrahim Bab 35 : CABARAN, pada m/s 126.

 371. saya agak confuse sekarang ni kerana saya mempunyai dua minat yang berbeza sekarang ni …saya sudah berumur 17 tahun dan x lama lagi saya akan melalui interview kerjaya …saya keliru sama ada saya ingin memilih kerjaya akauntan ataupun doktor pakar kanak-kanak.

 372. Nur Amanina,

  Cuba baca 10 TIPS DALAM PEMILIHAN KERJAYA (klik) sebagai panduan, semoga ianya dapat membantu anda.

  Dan juga petikan akhbar berikut : PENENTUAN KURSUS (klik)

 373. SENARAI IJAZAH PERAKAUNAN YANG DIIKTIRAF OLEH MIA

  Beberapa orang bekas pelajar saya telah menghubungi melalui email dan telefon bertanyakan mengenai prospek kursus-kursus tertentu bagi tujuan melanjutkan pelajaran. Ternyata mereka semakin cerdik dan pintar membuat keputusan setelah melalui 3 tahun kursus Diploma Pengurusan Teknologi (Perakaunan) dan Diploma Pengurusan Teknologi di Kolej Teknologi Darulnaim atau lebih dikenali sebagai KTD.

  Sebahagian mereka yang mendapat keputusan cemerlang telah pun menyambung pengajian di IPTA seperti UTM dan UKM. Bagi mereka yang kurang menyerlah sebenarnya peluang menyambung pengajian masih terbuka luas sama ada di IPTA mahupun di IPTS – jangan berputus asa.

  Cuma suka saya menasihatkan bagi yang ingin menyambung di bidang perakaunan pastikan Ijazah anda diiktiraf oleh MIA. Senarai terkini Ijazah Sarjana Muda Perakaunan berserta dengan nama Universitinya adalah seperti berikut;

  (a) the final examination of the University of Malaya for the Diploma Perakaunan (Diploma in Accounting);(up to examination session 1981/82);
  (b) the final examination of the University of Malaya for the Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Degree of Bachelor of Accounting);
  (c) the final examination of the Universiti Kebangsaan Malaysia for the Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) (Degree of Bachelor of Accounting (Honours));
  (d) the final examination of the MARA Institute of Technology for the Diploma Lanjutan Perakaunan (Advanced Diploma in Accountancy);
  (e) the final examination of the Universiti Teknologi MARA for the Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Degree of Bachelor of Accounting);
  (f) the final examination of the Universiti Utara Malaysia for the Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) (Degree of Bachelor of Accounting (Honours));
  (g) the final examination of the Universiti Pertanian Malaysia for the Ijazah Bacelor Perakaunan (Kepujian) (Degree of Bachelor of Accounting (Honours));
  (h) the final examination of the Universiti Putra Malaysia for the Ijazah Bacelor Perakaunan (Kepujian) (Degree of Bachelor of Accounting (Honours));
  (i) the final examination of the Universiti Islam Antarabangsa for the Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) (Degree of Bachelor of Accounting (Honours));
  (j) the final examination of the Universiti Sains Malaysia for the Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) (Degree of Bachelor of Accounting (Honours));
  (k) the final examination of the Universiti Utara Malaysia for the Degree of Bachelor of Accounting (Honours)(Information System),
  (l) the final examination of the Universiti Tenaga Nasional for the Degree of Bachelor of Accounting (Honours), the academic programme for which first commenced from the academic year 2002/2003 onwards;
  (m) the final examination of the Universiti Multimedia for the Degree of Bachelor of Accounting (Honours), the academic programme for which first commenced from the academic year 2002/2003 onwards;
  (n) the final examination of the Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia for the Degree of Bachelor of Accounting (Honours);
  (o) the final examination of the Universiti Malaysia Sabah for the Degree of Bachelor of Accounting (Honours).

  Bagi pemegang ijazah dari luar negara mereka juga perlu menjadi mana-mana badan berikut;

  – Malaysian Institute of Certified Public Accountants (Certified Public Accountant)
  – Institute of Chartered Accountants of Scotland (Chartered Accountant)
  – Institute of Chartered Accountants In England & Wales (Chartered Accountant)
  – Institute of Chartered Accountants in Ireland (Chartered Accountant)
  – Association of Chartered Certified Accountants (United Kingdom) (Associate Member)
  – Institute of Chartered Accountants in Australia (Chartered Accountant)
  – Australian Society of Certified Practising Accountants (Certified Practising Accountant)(Now known as CPA Australia)
  – New Zealand Chartered Accountants (Chartered Accountant)
  (Now known as New Zealand Institute of Chartered Accountants)
  – Canadian Institute of Chartered Accountants (Chartered Accountant)
  – Institute of Chartered Accountants of India (Chartered Accountant)
  – Chartered Institute of Management Accountants (United Kingdom) (Associate Member)

  Sumber: https://ilyasak.blogspot.com/2009/12/senarai-ijazah-perakaunan-yang.html

 374. sy dah baca buku tntng kerjaya 2…..tp krng fham la…..

 375. Peperiksaan The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA)

  Peperiksaan The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA)
  ACCA merupakan badan bertaraf antarabangsa bagi akauntan professional. ACCA menawarkan kelayakan bertaraf tinggi dan berkualiti bagi mereka yang berminat menceburi kerjaya dalam bidang akaun, kewangan dan pengurusan. Maklumat lanjut mengenai ACCA boleh didapati melalui https://www.accagobal.com .

  Program yang ditawarkan oleh ACCA
  • Certified Accounting Technician (CAT)
  • The ACCA Qualification
  • Diploma
  • Master in Business Administration
  • BSc (Hons) bagi program Applied Accounting Degree yang diluluskan oleh ACCA dan Oxford Brookes University

  Prasyarat bagi calon menduduki peperiksaan ACCA
  Memenuhi kelayakan berikut:
  • CAT – Minimum SPM atau O Levels atau setaraf
  • The ACCA Qualification – Minimum CAT atau diploma dalam jurusan akaun atau ijizah pertama dalam jurusan akaun atau setaraf
  • Diploma – Minimum O Levels atau SPM atau setaraf
  • MBA – Minimum The ACCA Qualification atau ijazah pertama dalam jurusan akaun atau setaraf
  • BSc (Hons) – Minimum STPM atau A Levels atau setaraf

  Syarat pendaftaran peperiksaan ACCA
  • Berdaftar sebagai pelajar ACCA.
  • Tidak dihalang untuk menduduki peperiksaan oleh pihak ACCA.
  • Telah lulus kertas peperiksaan mengikut peringkat dan program yang ditawarkan sebelum mendaftar bagi kertas peperiksaan yang seterusnya.
  • Membayar yuran pendaftaran peperiksaan.

  Sumber : https://www.moe.gov.my/lp/index.php/external-and-professional/35-the-association-of-chartered-certified-accountants/111-peperiksaan-the-association-of-chartered-certified-accountants-acca

 376. tq cg….hurmm, sy mnat sbjek akaun tp xterror sngat n b’mnat untuk b’kerja sbgai akauntan n p’kara yng b’kaitan dgn akaun…pa pndpt cg???

 377. cg, kalau ambik Bachelor of Business Administration (Hons) Islamic Banking, boleh x jadi akauntan?

  kalau katakan x boleh, lepas tamat belajar Bachelor of Business Administration Islamic Banking, ade tak alternatif lain utk jadi akauntan? sama ada boleh ambik ape2 kursus, ataupon lepas tamat belajar, gunakan keputusan bachelor tu utk mohon bachelor of accountancy ke? macam mana?

 378. Raqib,

  Berdasarkan maklumat yang Cg jumpa adalah seperti berikut :

  Bagi melayakkan anda menceburi kerjaya sebagai Akauntan atau Juruaudit, Anda seharusnya mempunyai salah satu kelulusan seperti berikut :

  KELULUSAN BIDANG PERAKAUNAN
  1. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
  2. Malaysian Association of Certified Public Accountants (MACPA)
  3. Association of Certified Accountants (U.K)
  4. Institute of Cost and Management Accountants (U.K)
  5. The Chartered Associations of Certified Accountants (CACA)
  6. The Institute of Chartered Secretaries and Administration (ICSA)
  7. The Institute of Cost and Management Accountants (ICMA)
  8. Ahli Penuh Malaysia Institut of Accountans (MIA)
  9. Lain-lain kelulusan (keupayaan mengendalikan software perakaunan)

  Pada pandangan Cg, tidak perlu untuk memohon semula Bachelor of Accountancy sekiranya anda telah memiliki Bachelor of Business Administration (Hons) Islamic Banking. Memandang Siswazah dari program ini mempunyai pelbagai pilihan peluang pekerjaan. Mereka boleh bekerja sebagai pengurus atau eksekutif pertengahan dalam institusi perbankan atau institusi lain yang berurusan dengan kewangan, insurans dan harta.

 379. salam cg…hari ini sy bru jer terbaca blog cg ini…dan sy pon ad soalan yg sama untuk tye kpd ckgu…sy ny tgh smbung dip.dlm bidang perakaunan,,sy nak tye la kpd cg,adakah sy akn mndapat krja yg bgus jika sy hya bljr smpai dip sj??apakah pekerjaan yg sesuai dgn hya mmiliki klulusan diploma dalam perakaunan.

 380. Shikin,

  Prospek Kerjaya Lulusan Diploma Perakaunan:

  Pelajar berpeluang berkhidmat sebagai penolong akauntan, pegawai kerja akuan, penolong pengurus, penolong juruaudit, penolong pegawai penaksir cukai dan usahawan yang terlatih secara separa profesional.

 381. terima kasih cg, tp boleh terangkan sikit mcm mana nak ambik MACPA, CACA atau MIA. ape yg perlu ada, apa procedure, mcm mana proses perjalanan utk ambik kursus trsebut dan adakah kelulusan spt bachelor islamic banking layak utk ambik kursus trsebut. harap maklumat dari cg.

 382. Raqib,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg.
  Cuba dapatkan jawapan dengan melayari laman2 berikut :
  MACPA
  MIA


 383. amira:

  tq cg….hurmm, sy mnat sbjek akaun tp xterror sngat n b’mnat untuk b’kerja sbgai akauntan n p’kara yng b’kaitan dgn akaun…pa pndpt cg???

 384. Amira,

  Baguslah kalau dah berminat, cuma kena kenalpasti laluan yang perlu diambil untuk mencapai tujuan tersebut. Kemudian tingkatkan usaha, belajar bersungguh2 demi cita2 tersebut, insyaAllah berjaya.

 385. Salam Cikgu Narzuki,

  Saya adalh salah seorg lepasan graduan IPTA jurusan perakaunan dan baru bekerja di syarikat yang baru ditubuhkan..bidang tugas saya sekarang sebagai kerani akaun dan adakah saya boleh mnggunakan sistem UBS accounting wlpun tiada apa2 sijil spt MACPA, MIA??..ataupun saya perlu menghantar ke firma perakaunan dan dalam masa yang sama saya boleh mnggunakan sistem UBS..

 386. Nur,

  Untuk menggunakan perisian tersebut, tidak semestinya mempunyai sijil baru boleh guna. Asalkan ada kemahiran penggunaannya, maka boleh teruskan setup sistem perakaunan berkomputer syarikat anda..

 387. Cg,

  boleh x terangkan step2 mnjadi akauntan? contoh lepas sy habis diploma perakaunan, seterusnya sarjana muda perakaunan, apa lagi seterusnya untuk sampai ke akauntan?

 388. Kay,

  Secara ringkasnya, Laluan bagi yang berminat dengan kerjaya Akauntan Awam Bertauliah (CPA), :
  1. Matrik / Diploma
  2. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
  3. perlu mengikuti latihan dan peperiksaan profesional anjuran Persatuan Akautan Awam Bertauliah Malaysia (MACPA).

 389. terima kasih atas penerangan tersebut..kiranya apabila saya sudah membuat akaun di dalam sisitem tersebut, apa yang perlu saya lakukan selepas itu? terus hantar ke firma auditor atau ke firma perakaunan dulu untuk pengesahan?

 390. cikgu, nak tanya.
  Ape peluang untuk pelajar-pelajar P.Akaun untuk meneruskan pelajaran tau pekerjaan?

 391. Nadzarul,

  Sila baca petikan artikel2 DIATAS serta PELUANG KE IPT (klik)

 392. Assalamualaikum , Cikgu …
  saya bru 15thun , tp sy btol2 nak jadi akauntan –

  Bleh ckgu bgi thu saya – apa yg sy perlu mula …

  n troskn , belaja dkat IPT tahap mana pling bgos , utk jd akautan yg berjaya ..

  Harap Bley Membantu …

 393. Muhammad, waalaikumussalam,

  Tahniah, Cg ucapkan kerana telah menanam cita2 tersebut dari awal.
  Bagi mendapatkan maklumat2 tersesbut sila baca komen2 SEBELUM ini, semoga ianya membantu anda.

 394. Time kseh

 395. assalammualaikum…cg.sy biela 22thun dan ade kelulusan diploma perakaunan..masalah pada saya ialah tak yakin dengan diri bila hadiri temuduga saya gugup dan gugup tu lah buatkan saya nmpak tak yakin di mata penemuduga…macam mana saya nak tingkatkan keyakinan dalam diri ye cg…smpi skrg da 3bln belum dpt krja

 396. Biela, waalaikumussalam.

  Beberapa pautan yang berkaitan dengan TEMUDUGA, semoga ianya dapat dijadikan panduan.

  1. Tips menghadiri temuduga kerja
  2. Panduan menghadiri temuduga
  3. Tips Menghadiri Temuduga
  4. Tatatcara menghadapi temuduga.

 397. Cg, kalau ade Master in business administration, ade peluang x untuk sertai member of MIA?

 398. Mawi,

  Maaf Cg pun kurang arif. Walau bagaimanpun, Cg sertakan maklumat yang lengkap berkaitan Malaysian Institute of Accountants (MIA) (klik) sebagai panduan dalam menjawab persoalan tersebut.

 399. cikgu, saya amat meminati bidang perakaunan dan alhamdulillah keputusan percubaan pmr saya memberangsangkan. pertanyaan saya, adakah jika saya mengambil bidang perd di sekolah teknik lebih membuka peluang kepada saya utk melanjutkan pelajaran di peringkat tinggi? atau saya hanya patut mengambil jurusan account di sekolah harian biasa yg sedang saya duduki ini saja?

 400. Anna Miora,

  Pada pandangan Cg, sekiranya ingin menceburi bidang perakaunan, adalah lebih baik teruskan disekolah harian biasa dalam jurusan akaun berbanding bidang perdagangan si sekolah teknik. Walau bagaimanapun cuba dapat pandangan daripada kaunselor sekolah anda untuk maklumat lanjut.

 401. Saya sudah baca link yang Cg bagi tu. Terima kasih. Tapi dalam maklumat tu, dia ada nyatakan perjalanan melalui akademik boleh melalui degree in accounting, business studies, mathematic laws dan economics. Tapi saya tidak pasti kalau itu mgkin di luar negara sahaja dan malaysia tidak. Kerana saya ada buat search mengenai university luar, contoh ANU university di Australia ada mnyediakan course untuk pelajar Master in Business Administration untuk menjadi akauntan. Mungkin Cg ada kawan-kawan atau kenalan dari bidang akauntan atau dari MIA sendiri, saya harap Cg boleh tolong dapatkan maklumat dari mereka, sama ada Master in Business Administration either Finance, Economics or Islamic Banking still can join MIA and become a chartered accountant?. Thanks for your cooperation, Cg.

 402. Mawi,

  Maaf, perkara tersebut diluar pengetahuan saya. Saya cadangkan hubungi terus pihak MIA untuk mendapatkan kepastian berhubung perkara tersebut. di MIA. (klik)

 403. salam,
  saya ade tdengar kalau lepasan spm yang dapat sijil LCCI, kalau nak ambil CAT, ada beberapa paper dikecualikan. betul ke ? saya ada sijil LCCI level 2(BM). adakah saya dapat pengecualian tu ? dan berapa lama untuk saya habiskan CAT ?

 404. cg,saya nak ceburi bidang akaun…tapi ramai org kata kerja akauntan ni byk stres..so hw??kalau saya belajar dalam bidang ni,saya beruntung tak??tolong bagi tunjuk ajar sikit cg…

 405. Aishu,

  Pada pandangan Cg, semua pekerjaan ada STRESS…. begitu juga dengan kehidupan kita seharian… tidak dapat lari daripada STRESS, Apa yang penting kita tahu bagaimana cara untuk mengatasi STRESS tersebut.

  Sila baca maklumat2 berkaitan bidang perakaunan yang terdapat DIATAS, semoga dapat memberikan gambaran yang lebih jelas berhubung Kerjaya dalam Bidang Perakaunan.

 406. salam ckg,

  saya adalah salah seorang mahasiswa yg mengikuti jurusan ijazah sarjana muda perakaunan di salah sebuah IPTA di malaysia.

  memandangkan pengajian saya dijangka habis tahun depan,insyaALLAH.saya kini sudah mula merancang hala tuju saya akan datang sama ada mahu kerja ataupun sambung master.saya mempunyai dua options iaitu:

  1) mahu ambil ACCA atau;

  2) smbung belajar lagi dalam master accounting

  saya sudah meminta pendapat dari pensyarah2 yang berpengalaman luas.sekiranya mahu menjadi akauntan saya seharusnya mengambil ACCA.tapi sekiranya mahu menjadi lecturer adalah lebih baik mengambil master.kerana jika ingin menjadi seorang akauntan, ACCA tersebut lebih qualified berbanding master.cita-cita saya adalah menjadi seorang akauntan,
  tetapi saya tak berapa yakin sekiranya saya mengambil ACCA.

  oleh itu,dengan jasa baik ckg, saya ingin menndengar pendapat atau nasihat yang terbaik daripada cikgu untuk saya.mungkin dengan pengalaman luas cikgu mampu memberi sedikit penunjuk untuk masa depan saya.insyaALLAH.terima kasih cikgu 🙂

 407. Cg,

  Saya sangat berminat dengan bidang perakaunan selepas saya memahami skop profesional bidang perakaunan.

  Tetapi masalah saya ialah, masih bolehkah saya pelajar sarjana muda pentadbiran perniagaan perbankan islam menceburi bidang perakaunan?

  Selepas tamat pengajian saya, apakah yang harus saya lakukan untuk menceburi bidang perakaunan termasuk menjadi akauntan?

  Adakah jurusan saya ini ada peluang untuk menceburi bidang perakaunan?

 408. Qie,

  Bagi melayakkan anda menceburi kerjaya sebagai Akauntan atau Juruaudit, Anda seharusnya mempunyai salah satu kelulusan seperti berikut :

  KELULUSAN BIDANG PERAKAUNAN
  1. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
  2. Malaysian Association of Certified Public Accountants (MACPA)
  3. Association of Certified Accountants (U.K)
  4. Institute of Cost and Management Accountants (U.K)
  5. The Chartered Associations of Certified Accountants (CACA)
  6. The Institute of Chartered Secretaries and Administration (ICSA)
  7. The Institute of Cost and Management Accountants (ICMA)
  8. Ahli Penuh Malaysia Institut of Accountans (MIA)
  9. Lain-lain kelulusan (keupayaan mengendalikan software perakaunan)

 409. ckgu, apa kelebihan jika saya mmpunyai ijazah sarjan muda perakaunan, dan ingin mgambil kursus profesional? dan kursus profesioanal yg mana sesuai utk saya?

 410. lagi satu,, apa perbezaan ijazah sarjana muda perakaunan dan ijazah sarjan muda perkaunan & kewangan? dan yg terakhir, boleh x cgu senaraikan ipt yg ijazah sarjana muda perakaunannya di akreditasi dr CPA Australia?

 411. ACCOUNTANCY

  INTRODUCTION

  Accountancy opens up a whole range of career opportunities. The profession is stable, progressive and pays well. The services of accountants are required by all organisations as they must maintain systematic records of all transactions for purposes of planning, effective management and furnishing tax returns. Presently, Malaysia has about 7.5 million Accountants. The country requires another 60,000 Accountants to fulfill Vision 2020.

  All Accountants have to abide by a strict code of ethics and maintain high professional standards. All practising accountants must register with the Malaysian Institute of Accountants (MIA). The Accountant Act, 1967 recognises an Accountant as one who is a member of MIA. MIA members can either be registered as Registered Accountants, RA(M) or Public Accountants, PA(M).

  There are a few educational routes to becoming an Accountant. Aspirants can enrol to study a professional course full time or part time by pursuing the ACCA, CIMA or MACPA qualification. Alternatively, he/she may opt to study for a university degree in Accounting recognised by MIA.

  The professional bodies and university degrees recognised by MIA are as follows:

  Professional Accounting Bodies
  The Malaysian Association of Certified Public Accountants (MACPA)
  The Australian Society of Certified Practising Accountants (ASCPA)
  The Institute of Chartered Accountants of Australia (ICAA)
  The Institute of Chartered Accountants, Canada (ICAC)
  The Chartered Association of Certified Accountants, UK (ACCA)
  The Chartered Institute of Management Accountants, UK (CIMA)
  The Institute of Chartered Accountants, England and Wales (ICAEW)
  The Institute of Chartered Accountants, Ireland (ICAI)
  The Institute of Chartered Accountants, Scotland (ICAS)
  The Institute of Chartered Accountants, India (ICAI)
  The New Zealand Society of Accountants, New Zealand (NZSA)

  Universities offering degrees in Accounting
  Universiti Malaya
  Universiti Putra Malaysia
  Universiti Utara Malaysia
  Universiti Kebangsaan Malaysia
  Advanced Diploma in Accounting – Universiti Teknologi MARA

  JOB DESCRIPTION

  The roles performed by Accountants are varied and interesting. Generally, they are expected to be able to:
  apply theoretical and practical knowledge and principles of accounting systematically and accurately in the maintenance of both public and private financial records devise and control systems to calculate cost, estimate expenditure incurred and prepare budget reports for management, review cash flow and cash planning for a variety of business activities, conduct feasibility studies of special projects, co-ordinate and adapt mechanised accounting operations, maintain accounting records for customers, identify and keep records of establishments’ properties, liaise with bankers, tax consultants and external auditors

  Qualified Accountants can easily fill management or administrative positions in government departments, semi-government, statutory, business and industrial establishments. Below are some of these positions, each followed by a list of functions required of the Accountant.

  General Accountant
  – Maintains proper and systematic accounting records of businesses, financial establishments and private and public institutions.
  – Checks bills, receipts and other related documents for entries into accounting books.
  – Provides up-to-date financial information to establishments.
  – Keeps record of all taxes, licences and fees to be paid by the establishments.
  – Examines contracts, orders, vouchers and prepares reports to substantiate transactions.
  – Prepares annual budget.
  – Prepares final accounts, profit and loss account and balance sheet.
  – Ensures compliance of accounting procedures by supporting staff.
  – Carries out regular checks on inventory, cash and documents to ensure there is no misappropriation.
  – Carries out investigation in the event of misappropriation or fraud and prepares a report on the findings.
  – May act in the capacity of a Company Secretary or General Auditor.

  Budget Accountant
  – Forecasts expenditure incurred, analyses records of present and past operations.
  – Maintains records of actual production costs to compare with expected costs.
  – Advises on the pricing of products/services and monitor sales results.
  – Develops, installs and maintains budgeting systems to control expenditure on activities such as advertising and marketing, production, labour etc.
  – Advises management on methods of effective use of resources to prevent capital being frozen.
  – Carries out cost studies of future projects.

  Company Secretary
  – Convenes board meetings and draws up agenda for meetings.
  – Ensures that all the legal, financial and statistical information needed is ready for discussion.
  – Records minutes of proceedings during meetings.
  – Keeps shareholders informed and makes the necessary returns to the Registrar of Companies (ROC).

  Cost Accountant
  – Devises and controls systems which determine the unit cost of products/services.
  – Analyses cost records such as purchases of raw materials, wages and salaries, depreciation of machinery and overhead charges to determine the distribution of cost for management and production.
  – Devises ways of detecting wastage of materials or labour and suggests measures of eliminating wastage.
  – Helps to control expenses, decides on price structure, policies and amount of work to be assigned to employees.

  Machine Accounting System Accountant
  – Co-ordinates mechanised accounting operations to adapt to machine accounting processes.
  – Basic tasks similar to that of the General Accountant but specialises in mechanised accounting systems.
  – Seeks to improve operations by looking into new machine accounting and computing techniques.

  Property Accountant
  – Keeps records of company-owned equipment, buildings and other properties.
  – Examines records to ensure that acquisition, sale, retirement & other entries have been made.
  – Prepares monthly statements to reflect the monthly financial situation.
  – Summarises statements for income tax purposes.

  Systems Accountant
  – Devises and installs special accounting systems where the standardised system cannot be used.
  – Conducts survey to ascertain needs of establishments.
  – Devises forms and manuals to guide book-keeping and clerical activities.

  Tax Accountant
  – Clarifies current tax laws to clients, advises on tax avoidance and assists businesses in calculating annual tax returns.
  – Prepares tax returns of individuals or establishments.
  – Advises on investments, insurance and property purchases.
  – May specialise in particular areas of tax accounting such as income, property or real estate taxes.

  Public Accountant & Auditor
  – Maintains accounting books and records of financial transactions for customers.
  – Basic tasks similar to that of the General Accountant but works independently to provide services to customers.
  – May work in the capacity of a Public Auditor, provided an audit licence is obtained from the Ministry of Finance to practise as an auditor.
  – Only MIA members, who are registered as Public Accountants PA(M), can apply to the Ministry of Finance for a licence to practise.

  Auditor
  – Examines and analyses accounting records of establishments and prepares reports concerning the financial status.
  – Reports to shareholders of companies on whether the accounts are properly drawn up and reflect the companies’ actual financial situation.
  – Only a qualified Public Accountant, PA (M) with a licence from the Ministry of Finance can practise as an Auditor.

  Lecturer
  – Trains future accountants or business students in a higher educational institution or a private business school.
  – Carries out research in accounting and management matters in addition to lecturing responsibilities.

  Consultant
  – Advises clients on ways to improve efficiency and profitability of business operations.
  – Advises clients on the best use of resources and helps estimate the cost of major projects.
  – Gives advice on mergers and acquisitions.
  – Advises on the recruitment of professional staff for companies.
  – Helps draw up pay packages.

  An Accountant is often supported by accounting technicians (accounts assistant, accounts clerk, accounts executive, audit clerk, billing clerk, tax assistant). Good accounting technicians can qualify as accountants if they pass the professional Chartered Association of Certified Accountants (ACCA), The Chartered Institute of Management Accountants (CIMA) or Malaysian Association of Certified Public Accountants (MACPA) examinations.

  Adapted from https://www.studymalaysia.com/education/art_career.php?id=1

 412. salam,

  saya nak tanya apa beza diantara, diploma perakaunan dan diploma sistem maklumat perakaunan yep????

 413. Aishaa,

  Sila rujuk komen Cg sebelum ini DIATAS (klik)

 414. asalamualaikum cikgu, maaf klo soalan sy ni tak de ke mengena dengan tugasan projek prinsip perakaunan,

  sy adalah pelajar lepasan spm, saya nak tanye, mne program diploma yg lebih baik, sameada DIPLOMA PERAKAUNAN (IPTA) ATAU DIPLOMA LCCI (IPTS)?????

  walaupun DIPLOMA LCCI tu ditawarkan oleh IPTS, tpi saya dapat biasiswa BAITULMAL MAIWP, so sy tak perlu nak bayar balik program profesional yg sy buat tu berbanding dri ambik diploma Di IPTA.

  N THEN, klo sy boleh terus buat CAT di IPTS TERSEBUT. dan degree di uitm klo sy nak 😉

  tpi soalan sy, mne lebih baik DIPLOMA PERAKAUNAN OR DIPLOMA LCCI

  harap cikgu dapat membantu, terima kasih

 415. Aishaa,

  Pada pandangan Cg,
  Sekiranya betul2 ingin menceburi bidang perakaunan….. Program Profesional adalah lebih baik, memandangkan minat dan tawaran BIASISWA yang diterima. Manakala antara program LCCI dan CAT-ACCA, Cg cadangkan pilih CAT-ACCA. Walaubagaimanapun ianya bergantung kepada pencapaian SPM anda.

 416. Salam cikgu, saya nak tanya apakah definisi ringkas bagi istilah tersebut :
  -modal
  -harta modal
  -aset tunai
  -hutang tertanggung

 417. KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN

  Akauntan menyediakan data yang diperlukan untuk menilai aktiviti ekonomi masa kini serta masa depan individu, perniagaan, organisasi dan badan-badan kerajaan. Selain menyediakan penyata kewangan dan merekodkan urusniaga perniagaan, mereka juga mengira kos dan keuntungan, mengambil bahagian dalam memantau prestasi kewangan, strategi, cukai, pengurusan pekerja.

  Apabila anda mula mempertimbangkan kerjaya dalam bidang perakaunan, mungkin semasa berada di tahun akhir pengajian anda berfikir bahawa anda hanya layak menjadi seorang akauntan sahaja. Memang benar anda boleh mendapat segulung ijazah dalam bidang perakaunan dan menjadi seorang akauntan umum, memandangkan ia merupakan salah satu daripada banyak pilihan yang sedia ada. Sebenarnya terdapat banyak peluang kerjaya dalam bidang perakaunan seperti pengauditan, pengurusan dasar, sistem maklumat, cukai, operasi komputer, dll.

  Bidang utama bagi Kerjaya Perakaunan

  Audit: Audit merupakan teras kerja perakaunan. Kerjaya pengauditan melibatkan tugas memeriksa lejar perakaunan dan penyata kewangan dalam perniagaan, organisasi dan sebagainya.

  Analisis Bajet: Seorang penganalisa bajet bertugas untuk membangun dan menguruskan pelan kewangan sesebuah organisasi. Memerlukan kemahiran kuantitatif yang baik untuk tugas ini bersama-sama dengan kemahiran kerana ia melibatkan tugas rundingan.

  Kewangan: Akauntan kewangan akan merujuk maklumat dari lejar am untuk menyediakan penyata kewangan. Mereka juga mengambil bahagian dalam keputusan penting yang melibatkan status kewangan sesebuah perniagaan, juga melibatkan penggabungan dan pengambilalihan, manfaat perkerja, perancangan dan unjuran kewangan jangka panjang.

  Pengurusan Perakaunan: Menyumbang kepada keputusan mengenai belanjawan modal dan analisis perniagaan. Tugas utama termasuk analisis kos, analisis kontrak dan usaha untuk mengawal perbelanjaan. Juga sebagai penyumbang utama kepada keputusan perniagaan, bekerja bersama-sama pengurus pemasaran dan kewangan untuk mengembangkan perniagaan.

  Cukai: Akauntan Cukai menyediakan penyata cukai pendapatan untuk sektor korporat dan peribadi. Mereka juga menyediakan strategi untuk mengurangkan cukai. Memerlukan pemahaman yang menyeluruh mengenai ekonomi dan kod cukai.

  Jenis-jenis Kerjaya Perakaunan

  Firma Perakaunan: Satu kumpulan akauntan bekerja dalam satu firma yang menyediakan perkhidmatan perakaunan kepada individu, perniagaan dan kerajaan. Terdapat beberapa firma utama yang dominan dalam bidang ini. Kerjaya perakaunan awam akan memberi anda permulaan yang baik di mana anda boleh mendapat menimba pengalaman sebelum mengorak langkah yang lebih jauh.

  Kerajaan: Akauntan Kerajaan boleh bekerja di peringkat mana-mana jabatan kerajaan. Menyediakan belanjawan, kos dan menganalisis inisiatif kerajaan.

  Sektor Korporat: Kebiasaannya mempunyai seorang akauntan atau jabatan perakaunan yang menyediakan penyata kewangan, kos, mengendalikan cukai dan juga urusniaga utama.

  Bebas: Bekerja sebagai akauntan bebas bermaksud menjana pendapatan melalui perniagaan anda sendiri.

  Institusi Pengajian Tinggi Awam yang menyediakan Kursus Perakaunan peringkat Ijazah & Diploma:-
  1. Universiti Malaya
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Teknologi MARA
  4. Universiti Sains Malaysia
  5. Universiti Putra Malaysia
  6. Universiti Malaysia Sarawak
  7. Universiti Malaysia Sabah
  8. Universiti Islam Antarabangsa

  Sumber : https://www.usahawan.com/kerjaya/kerjaya-dalam-bidang-perakaunan.html

 418. salam cg..
  sye nk tye..kerjaya mcm mne yg lyk untuk pa nie??

 419. Syirza,

  Sial baca maklumayt mengenai kerjaya di bidang perakaunan DIATAS.

 420. Saya Uitm Student Dip Acountancy tahun pertama…result exam pertama saya telah gagal subjek teras iaitu akaun dan IT…patutkah saya meneruskan pengajian dalam Bidang Perakaunan atau tukar kos lain…masih adakah harapan saya kalau mneruskan kos yang sama ? harap dapat bantu saya memberi pandangan..t/kasih

 421. Mohd Noor,

  Pada pandangan Cg, semuanya bergantung kepada sikap untuk berjaya, minat, kesungguhan dan usaha … anda sendiri. JIka tahu lemah, maka perbaiki diri, tingkatkan kesungguhan dan usaha anda terhadap subjek tersebut. Sekiranya tukar ke kos lainpun, jika sikap anda tidak berubah kearah lebih positif… anda belum tentu akan berjaya dengan cemerlang juga.

 422. TIPS SEBELUM MENGHADIRI TEMUDUGA

  Temuduga merupakan sesuatu yang agak mendebarkan bagi yang kali pertama diuji, untuk menjadikan temuduga lebih lancar, persediaan awal perlu untuk mengelak sebarang masalah semasa ingin menghadiri temuduga. Dibawah disediakan sedikit tips persediaan awal menghadiri temuduga.

  1. Pastikan anda mengetahui masa temuduga dan tiba awal 15-20minit sebelum temuduga bermula. Hal ini penting bagi member peluang kepada calon untuk memastikan diri telah sampai ditempat yang betul dan mempunyai penampilan diri yang baik.

  2. Sediakan dan bawa bersama salinan resume, dokumen diri dan sijil-sijil persekolahan sebaiknya disusun kemas.

  3. Penting untuk mengetahui maklumat mengenai syarikat dimana terdapatnya kekosongan jawatan ataupun mengenai institusi yang dimohon. Kajian perlu dibuat berkenaan maklumat tentang syarikat/institusi, perkhidmatan/ subjek pendidikan, produk, pelanggan/output dan sebagainya. Maklumat boleh didapatkan dengan meghubungi syarikat, bahan rujukan , laporan tahunan, laman web universiti/syarikat bekenaan.

  4. Ramalkan solan biasa ditanya oleh panel penemuduga dan sediakan jawapan serta berlatih menjawab soalan bekenaan. Cuba juga dapatkan bantuan rakan atau ahli keluarga untuk mendapatkan suasana hampir sama ditemuduga.

  Sumber : Tips Sebelum Menghadiri Temuduga

 423. salam cg…. sye pelajar lepsn matrikulasi.. sye ingin jd juruaudit… jika sye smbung ijazah,bole x sye ambil sijil professional sekali?? ataupun sye kne ambil ijazah dahulu ??

 424. Firdaus,

  Pada pandangan Cg, BOLEH kerana pengambilan sijil profesional adalah terbuka tidak terikat dengan ijazah.

 425. salam cikgu..sy mmpunyai diploma sains kesihatan.Tapi sy minat akaun.Bagi cikgu,boleh ke saya sambung ijazah akaun?

  Mungkin di IPTA,macam dah lari jauh sgt sebab tgk kos diploma sy tu memang tk ada kena mengena dengan akaun.Kalau di IPTS macam mna cikgu?

  Contoh kalau sy boleh ambil ijazah akaun,macam mana bila di alam pekerjaan nanti?BIla di interview,saya ada diploma sains kesihatan,ijazah akaun.Adakah majikan akan terima sy?

 426. Dilema,

  Cg cadangkan cuba dapat pandangan dan nasihat daripada Kaunselor, atau cuba layari laman berikut Blog Kaunseling dan Kerjaya KMP (klik)

 427. salam cg saya izzati fresh graduate. saya nak tanya skit. apa beza kerja dgn firm account vs kerja account di company. yang mana satu lg cg prefer. sy confius nak pilih yang mana satu.

 428. Nurulizzati,

  Pada pandangan Cg, sebagai permulaan kerjaya mana-manapun boleh sebagai menimba pengalaman..

  JENIS-JENIS KERJA PERAKAUNAN
  1. Firma Perakaunan: Satu kumpulan akauntan bekerja dalam satu firma yang menyediakan perkhidmatan perakaunan kepada individu, perniagaan dan kerajaan. Terdapat beberapa firma utama yang dominan dalam bidang ini. Kerjaya perakaunan awam akan memberi anda permulaan yang baik di mana anda boleh mendapat menimba pengalaman sebelum mengorak langkah yang lebih jauh.

  2. Kerajaan: Akauntan Kerajaan boleh bekerja di peringkat mana-mana jabatan kerajaan. Menyediakan belanjawan, kos dan menganalisis inisiatif kerajaan.

  3. Sektor Korporat: Kebiasaannya mempunyai seorang akauntan atau jabatan perakaunan yang menyediakan penyata kewangan, kos, mengendalikan cukai dan juga urusniaga utama.

  4. Bebas: Bekerja sebagai akauntan bebas bermaksud menjana pendapatan melalui perniagaan anda sendiri.

 429. Salam cg….sy stdent lpsan spm 2011..sy dpt twaran diploma p’akaunan dkt UNITEN..sy nk mintk pendapat @nasihat supaya kputusan sy utk pilih bidang p’akaunan bkn stu kslpan..klau nk ikutkn minat,saya lebih minat bidang pertahanan…dlm masa yg sama sy juga mminati subjek yg b’kaitan pengiraan ..sy pilih p’akaunan sbb saya nk cabar diri sy,n sy juga rasa tertarik dgn bidang ni..pengetahuan sy mngenai bidang ni juga terlalu cetek..spm pn sy cuma aliran sastera tnpa sub perakaunan…

 430. Fasmida,

  Cuba baca 10 TIPS DALAM PEMILIHAN KERJAYA (klik) sebagai panduan, semoga ianya dapat membantu anda.

  Dan juga petikan akhbar berikut : PENENTUAN KURSUS (klik)

 431. assalamualaikum cg..blh tak tlg beri saya pndapat..sy ni tengah buat foundation..tp sy keliru nak plih antara bidang business ataupun accounting…sy minat kdua2 bidang ni…sbp sy ni cnderung kpd business..tp sy nak accounting…sbnrnya sy xfham lg sgt tntg accounting ni..seandainya sy mngambil bdang accounting,adakah peluang perniagaan ada dlm bdang accounting ni???
  terima kasih..

 432. Siti suziyati, waalaikumussalam.

  Pada pandangan saya,
  Seorang AKAUNTAN boleh menceburi mana2 bidang dalam perniagaan, tetapi tidak semua boleh menceburi bidang perakaunan kecuali akauntan… ianya suatu bidang yang profesional seperti mana, doktor, jurutera, peguam.

  Sedikit nota:

  KERJAYA DALAM BIDANG PERAKAUNAN

  Akauntan menyediakan data yang diperlukan untuk menilai aktiviti ekonomi masa kini serta masa depan individu, perniagaan, organisasi dan badan-badan kerajaan. Selain menyediakan penyata kewangan dan merekodkan urusniaga perniagaan, mereka juga mengira kos dan keuntungan, mengambil bahagian dalam memantau prestasi kewangan, strategi, cukai, pengurusan pekerja.

  Apabila anda mula mempertimbangkan kerjaya dalam bidang perakaunan, mungkin semasa berada di tahun akhir pengajian anda berfikir bahawa anda hanya layak menjadi seorang akauntan sahaja. Memang benar anda boleh mendapat segulung ijazah dalam bidang perakaunan dan menjadi seorang akauntan umum, memandangkan ia merupakan salah satu daripada banyak pilihan yang sedia ada. Sebenarnya terdapat banyak peluang kerjaya dalam bidang perakaunan seperti pengauditan, pengurusan dasar, sistem maklumat, cukai, operasi komputer, dll.

  Bidang utama bagi Kerjaya Perakaunan

  Audit: Audit merupakan teras kerja perakaunan. Kerjaya pengauditan melibatkan tugas memeriksa lejar perakaunan dan penyata kewangan dalam perniagaan, organisasi dan sebagainya.

  Analisis Bajet: Seorang penganalisa bajet bertugas untuk membangun dan menguruskan pelan kewangan sesebuah organisasi. Memerlukan kemahiran kuantitatif yang baik untuk tugas ini bersama-sama dengan kemahiran kerana ia melibatkan tugas rundingan.

  Kewangan: Akauntan kewangan akan merujuk maklumat dari lejar am untuk menyediakan penyata kewangan. Mereka juga mengambil bahagian dalam keputusan penting yang melibatkan status kewangan sesebuah perniagaan, juga melibatkan penggabungan dan pengambilalihan, manfaat perkerja, perancangan dan unjuran kewangan jangka panjang.

  Pengurusan Perakaunan: Menyumbang kepada keputusan mengenai belanjawan modal dan analisis perniagaan. Tugas utama termasuk analisis kos, analisis kontrak dan usaha untuk mengawal perbelanjaan. Juga sebagai penyumbang utama kepada keputusan perniagaan, bekerja bersama-sama pengurus pemasaran dan kewangan untuk mengembangkan perniagaan.

  Cukai: Akauntan Cukai menyediakan penyata cukai pendapatan untuk sektor korporat dan peribadi. Mereka juga menyediakan strategi untuk mengurangkan cukai. Memerlukan pemahaman yang menyeluruh mengenai ekonomi dan kod cukai.

  Jenis-jenis Kerjaya Perakaunan

  Firma Perakaunan: Satu kumpulan akauntan bekerja dalam satu firma yang menyediakan perkhidmatan perakaunan kepada individu, perniagaan dan kerajaan. Terdapat beberapa firma utama yang dominan dalam bidang ini. Kerjaya perakaunan awam akan memberi anda permulaan yang baik di mana anda boleh mendapat menimba pengalaman sebelum mengorak langkah yang lebih jauh.

  Kerajaan: Akauntan Kerajaan boleh bekerja di peringkat mana-mana jabatan kerajaan. Menyediakan belanjawan, kos dan menganalisis inisiatif kerajaan.

  Sektor Korporat: Kebiasaannya mempunyai seorang akauntan atau jabatan perakaunan yang menyediakan penyata kewangan, kos, mengendalikan cukai dan juga urusniaga utama.

  Bebas: Bekerja sebagai akauntan bebas bermaksud menjana pendapatan melalui perniagaan anda sendiri.

 433. Salam cikgu…saya nak tanya, saya minat sgt nak belajar acct tp mslhnya skang saya dh bekeja dan saya tak tahu di mana boleh saya smbung blaja bhgn acct dr peringkat awal…blh cikgu assist saya…

 434. Maya,

  Cuba tinjau2 IPTS disekitar tempat kerja, mungkin ada menawarkan kursus akaun secara part time Atau pengajian jarak jauh.

 435. salam cg. sy ingin brtnye brpe gred gaji utk gov pembantu akauntan w17 yg mpnyai sijil LCCI. sbenarnye sy mmpyai diploma akauntansi & myambung pngajian di peringkat ijazah perakaunan slama stahun tetapi sy trpaksa bhenti sbb mdapat twran keje sbg pmbntu akauntan di gov.

 436. Nurul,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg, sila hubungi bahagian perjawatan yang menawarkan jawatan tersebut untuk mendapatkan jawapan yang tepat.

 437. Assalamualaikum..
  Ckg..sye nk tnye..sye skrg mngmbil dip lcci..saye bry lpas abes lvel 1…mggu dpn sye akn ambil smbong untk lvel 2..saye nk tnye lpas dri lcci level 3..perlu ke saye ambil degree in acct atau sye smbong CAT sje?

 438. Naza, waalaikumussalam.

  Pandangan saya mungkin tidak berapa tepat, jadi saya telah dapatkan pandangan daripada pegawai di LCCI berhubung persoalan tersebut. Jawapannya adalah seperti berikut:

  Waalaikumussalam Cikgu,

  Pilihan samada untuk mengikuti program ijazah sarjana muda atau program profesional ini bergantung kepada matlamat akhir dan juga kebolehan pelajar itu sendiri. Dua-dua pilihan tersebut merupakan pilihan yang baik.

  Tapi dari sudut kelayakkan yang berkemungkinan akan dimiliki oleh pelajar itu sekarang, iaitu LCCI Level 3 Group Diploma in Accounting, masih belum ada universiti tempatan yang menerima sebagai syarat kemasukan. Diploma LCCI yang diterima masuk oleh universiti tempatan adalah Level 3 Specialised Diploma dan Level 4 Diploma. Kedua-dua kelayakkan ini hanya akan mula ditawarkan oleh pusat-pusat latihan LCCI pada tahun 2014, kerana buat masa ini kedua-duanya masih sedang melalui proses akreditasi MQA. Saya sertakan ‘Pathway Chart’ untuk kelayakkan LCCI menurut pihak MQA, untuk rujukan cikgu.

  Untuk kursus profesional seperti CAT/ACCA pula, ianya memang menjadi pilihan pelajar2 lepasan LCCI disebabkan oleh fleksibiliti program tersebut. Majoriti pelajar lepasan LCCI Level 3 Group Diploma akan terus memasuki pasaran kerja selepas tamat belajar dan sambung belajar secara separuh masa. Jadi program profesional selalunya menjadi pilihan mereka.

  Harap ini dapat membantu. Cikgu juga boleh minta pelajar untuk hubungi saya jika mereka ada sebarang kemusykilan tentang hala tuju selepas LCCI. InsyaAllah, saya akan cuba bantu setakat mana yang boleh.

  Terima kasih,

  Regards,

  Hisyam Md. Suhaimi
  Business Development Executive
  Pearson Qualifications International

 439. Salam, ckgu….
  Saya skarang dalam dilema untuk memilih course yg akan diambil semasa ijazah nnti,….
  Situasi saya sekarang ni adalah saya sedang menuntut di kolej matrikulasi dalam bdang perakaunan dan baru2 ni saya telah mndapat twaran asasi undang2 di uitm.
  Jadi, saya mohon untuk ckgu kongsikan pndang ckgu brkaitan manakah krjaya yg lebih mnjamin di masa hadapan, sama ada Accouting atau Law, mmandangkan kedua-duanya adalah bidang professional?

 440. Syafiq Putra,

  Seperti sedia maklum, kedua2nya adalah bidang profesional, maka kedua2 bidang tersebut mempunyai kerjaya lebih terjamin dimasa hadapan,, apa yang perlu dilakukan ialah pastikan keputusan CEMERLANG diperolehi dalam apa jua bidang yang dipilih,

 441. baru2 nie keputusan akaun saya merosot..boleh tak cikgu bagi tips utuk lulus dlm bidang akaun ini..

 442. Nur Husna,

  Usaha yang bersungguh2, perbanyakkan latihan dan selalu bertanya… selebihnya boleh rujuk :
  1. TIPS MENJELANG PEPERIKSAAN (klik)
  2. TIPS PEPERIKSAAN (klik)

 443. Salam cg..im matriculation acc student..adakah bagus jika sy pilih research uni pd peringkat ijazah kelak??

 444. juz oni i finished my spm..i like to continue my studies by taking accounting course but i dint took account subject in my spm..cn i do accounting nw??

 445. Salam. Saya baru tamat PMR.Sya bercita2 nak jadi Akauntan.Di sekolah saya hanya Ada dua Aliran Sains Agama and Prinsip Perakaunan.Aliran mana yang saya harus pilih??.Kazen saya kata Better pilih aliran sains pun bolej jadi Akauntan. Terlalu banyak pandangan dari ramai orang. Yang mana harus saya pilih??

 446. Cikgu, adakah bidang account nak dapat kerja tu secerah budak yang amik sains tulin?

 447. Qira,

  Cg cadangkan baca Buku Peluang Kerjaya Bidang Perakaunan DIATAS, baru nampak apakah peluang2 kerjaya dalam bidang perakaunan dimasa hadapan.

 448. Salam Cikgu,

  Saya sedang mengikuti pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (hons) di sebuah universiti di Malaysia. Masalah sekarang ialah saya dilema untuk meneruskan bidang perakaunan atau tukar kursus ke bidang kewangan. Bidang kewangan lebih menarik dipelajari terutama berkaitan investment, corporate finance, risk management. Manakala Accounting blh tahan la bosan kerana fokus on ledger, bookkeeping, double entry bla bla.. walaupon ada juga belajar law dan sebagainya.. saya masih boleh mendapat result dlm accounting dgn sgt baik.. cuma saya terlalu bosan sgt.. Saya ingin minta nasihat drpd cikgu. berbaloikah utk saya tetap dgn akaun atau saya tukar kos utk belajar degree kewangan kerana minat? saya bertanya in term of job marketability dan pengalaman cikgu yg sudah menempuhi alam pekerjaan.. saya tengah dilema.. harap cikgu sudi membantu.. terima kasih.

 449. assalamualaikum…
  sy pljr diploma pengurusan teknologi (perakaunan) di ipts,sy nk tya,msa sy spm dulu,sy gagal dlm sbjk english..adakah sy masih layak utk memohon sbg guru stlh sy tmt bljr nnti?

 450. Shukrie,
  Cg cadangkan jumpa kaunselor di U untuk dapatkan nasihat dan pandangan kerana beliau lebih akrif tentang program2 yang ditawarkan oleh pihak U.

  Hafizah,
  Pada pandangan Cg, peluang masih ada untuk memohon bidang perguruan, asalkan memenuhi syarat2 yang ditetapkan.

 451. assalamualaikum..cg, kalau saya ikut kursus di bawah SLDN dalam kerjaya kerani akaun? adakah saya akan terus bekerja selepas 6 bulan tu?

 452. Imah, waalaikumussalam.

  Maaf, diluar pengentahuan Cg, sila bertanyakan terus pegawai yang terlibat dengan kursus SLDN tersebut.

 453. trma ksh ats mklm bls cg 🙂

 454. salam.ckgu.sy skrg sedang study diploma perakaunan di uitm.apa saranan cikgu untuk sy lepas hbis diploma.sy berminat untuk dptkan certificate accountant bertauliah tu.mcm mana sy dptkan? bole cikgu bg tau.atau sy elok smbung degree dlm accounting lg ?

 455. Hada,

  Sila rujuk DIATAS (klik) berkaitan Akauntan Awam Bertauliah.
  Pada pandangan Cg, adalah lebih baik sambung peringkat Ijazah terlebih dahulu kerana tangga gaji sudah pasti lebih tinggi berbanding pemegang Diploma.

 456. Salam,
  Cikgu Narzuki. Saya seorang professional bukan dalam bidang perakaunan. Tetapi saya pernah mengambil subjek Principle of Accounts dahulu dalam bahasa Inggeris masa tu (boleh agak lah saya dah awal 50’an sekarang) tapi tak sempat habis kerana bertukar ke aliran sains atas sebab-sebab biasiswa, walaupun saya terus mempelajari bidang ini secara sendirian melalui pos masa itu. Saya ingin membantu sanak saudara yang mengambil subjek ini sekarang untuk SPM, jadi ada tiga soalan (bolehka?):

  1) Saya menghadapi kesukaran amat sangat memahami buku teks sepenuhnya Bahasa Malaysia kerana kadangkala perkataan BM lari banyak dari BI (contoh: Bookkeeping vs Simpan Kira, buat search dalam Internet tentu tak dapat!), jadi di manakah sumber terbaik untuk saya gunakan untuk translate?
  2) Sekiranya saya menggunakan buku Inggeris sekarang (Dari UK atau US) sebagai rujukan (saya lebih senang faham), adakah sistemnya dan nomenclaturenya sama dengan di Malaysia?
  3) Dalam kerjaya perakaunan di Malaysia sekarang, dimanakah digunakan 100% BM atau 100% BI, atau adakah 50-50% dimana pun?

  Terima Kasih banyak… 1 Jan, bertambah usia, berkurangan hayat :).

 457. En Rodzaki,

  1) Maaf, tiada sumber yang khusus untuk translate yang sesuai dengan kehendak saudara.

  2) Sukatan SPM ada yang SAMA, ada yang sedikit BERBEZA dengan buku2 dari UK atau US dari sesi kaedah dan pendekataan yang digunakan. Jadi saya TIDAK GALAKKAN pelajar SPM merujuk buku2 tersebut, nanti jadi semakin keliru dengan apa yang cuba disampaikan dalam Buku Teks. Cadangan saya, saudara terus merujuk kepada mana2 guru prinsip perakaunan SPM bagi lebih memahami apa yang cuba disampaikan dalam buku teks tersebut… seterusnya dapat membantu sanak saudara dengan lebih berkesan.

  3) Penggunaan BM atau BI adalah bergantung kepada sesebuah organisasi itu sendiri …. ada yang guna 100% BM… 100% BI… atau menyediakan laporan kewangannya dalam kedua2 bahasa.

 458. Terima kasih Cikgu atas penjelasan yang dihargai.

  Wassalam.

 459. Salam cg,
  Saya dlm dilema untuk menyertai aspiring accountant program dgn kerjasama MIA untuk pelajar lepasan ijazah selain kursus perakaunan, kerana saya tiada background account. Program tersebut menawarkan kursus selama 6 minggu dan slps itu diambil oleh 5 company ternama utk menjalani praktikal dan diberi tuisyen sebagai persediaanmengambil sijil acca. Semuanya ditanggung company tersebut kecuali yuran acca. Adakah ini peluang yang bagus utk saya terima? Bagaimana pula tanpa background akaun adakah saya mampu mengikuti program ini?

 460. Lela,

  Pada pandangan saya, ianya satu peluang yang baik, sayang jika dilepaskan begitu sahaja. Memandangkan program tersebut khas untuk pelajar lepasan ijazah SELAIN kursus perakaunan, maka Lela tidak perlu bimbang kerana boleh dikatakan program tersebut khas untuk pelajar seperti Lela, cuma perlukan sedikit USAHA.. dimana ada USAHA dan KESUNGGUHAN disitu ada KEJAYAAN, InsaAllah.

 461. Assalamualaikum,
  Cikgu,sya nak brtnya,,,sya lpasan spm and waiting for my spm result 2013….Bolehkah sya smbung blajar di luar ngara ambl bdng prakaunan..and apakah syrat nak smbng blajar ke luar ngara tnpa diploma perakaunan….?and berapakah gji seorng akauntan yg brkelulusan luar ngara?

 462. Anel, waalaikumussalam.

  Boleh dapatkan maklumat tersebut di laman UPU (kilk) dan juga di laman UPIM (klik)
  Gaji bergantung kepada Organisasi yang menawarkan anda jawatan tersebut.

 463. Apa kelebihan dan keistimewaan menjadi seorang akauntan?

 464. AKAUNTAN PROFESIONAL : PELAJAR MELAYU BERTANGGAPAN LAPUK
  Oleh Marzita Abdullah

  SEBAHAGIAN besar pelajar Melayu di institusi pengajian tinggi (IPT) yang mengikuti program perakaunan masih mempunyai tanggapan lapuk untuk menjadi seorang akauntan profesional.

  Mereka menyifatkan untuk mendapat pengiktirafan sedemikian adalah terlalu rumit kerana terpaksa melalui kursus dan peperiksaan profesional yang dianggap terlalu sukar untuk lulus.

  Justeru menurut Ketua Hal Ehwal Malaysia Persatuan Akauntan-akauntan Bertauliah (ACCA) Nik Roseli Mahmood, sehingga kini jumlah akauntan profesional Melayu yang berdaftar dengan Institut Akauntan Malaysia hanya 12 peratus sahaja.

  “Manakala jumlah graduan Melayu yang berdaftar dengan ACCA sehingga kini hanyalah sembilan peratus,” katanya.

  Ini sekali gus menyukarkan sasaran 65,000 akauntan tempatan menjelang tahun 2020 sedangkan pada masa ini jumlah akauntan yang berdaftar hanyalah 15,000 orang.

  Secara umumnya menurut beliau graduan Melayu masih tidak menyedari keistimewaan dan kelebihan menjadi seorang akauntan.

  “Hakikatnya dalam setiap syarikat, akauntan adalah orang kedua penting kerana mereka banyak membuat keputusan penting,” jelasnya.

  Antara faktor lain yang menyebabkan graduan Melayu tidak berminat mendapat pengiktarafan sedemikian ialah tiada galakan daripada keluarga.

  Selain itu masalah kewangan juga merupakan salah satu faktor menyebabkan mereka tidak berminat mengikuti kursus-kursus profesional itu.

  Menurut Nik, daripada jumlah sembilan peratus graduan ACCA kebanyakan mereka mengetahui kelebihan mendapat pengiktirafan tersebut.

  “Mereka juga yakin bahawa peperiksaan ACCA tidaklah sukar malah ia sama seperti peperiksaan-peperiksaan di IPT,” ujar beliau.

  Dalam pada itu katanya, kebanyakan pelajar Melayu hanya berminat untuk me-ngikuti kursus profesional itu apabila tamat pengajian tinggi.

  “Sedangkan kursus tersebut juga ditawarkan bagi lulusan Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) dan ini bermakna seseorang itu boleh menjadi akauntan profesional dalam usia yang muda,” katanya.

  Namun hakikat itu hanya disedari oleh sebahagian besar pelajar Cina sahaja.

  ACCA yang ditubuhkan di London pada 1904 merupakan pertubuhan antarabangsa yang menyediakan kelayakan perakaunan profesional.

  Sukatan pelajaran yang disediakan oleh ACCA diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai asas perakaunan profesional di peringkat antarabangsa.

  ACCA beroperasi di 165 negara selain mempunyai seramai 300,000 pelajar dan ahli-ahli berdaftar menjadikannya sebagai pertubuhan perakaunan profesional terbesar di dunia.

  Pengiktirafan PBB terhadap ACCA membolehkan ahli-ahlinya mendapat kelayakan yang diiktiraf di seluruh dunia dan membolehkan mereka menikmati `profesional mobility’.

  Di negara ini, terdapat 60 kolej yang menyediakan kursus ACCA termasuk Yayasan Pelajaran Mara (YPM) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

  Untuk mengikuti kursus profesional ACCA, pelajar lulusan SPM perlu lulus Matematik dan Bahasa Inggeris serta mengambil 14 subjek ACCA dalam tempoh tiga tahun.

  Graduan diploma perakaunan perlu mengambil 10 subjek dalam tempoh dua tahun setengah manakala graduan perakaunan yang memiliki ijazah pertama perakaunan perlu mengambil enam subjek dalam tempoh 18 bulan.

  Namun begitu katanya, taraf seorang akauntan profesional dilihat pada kursus profesional yang diikuti dan bukannya kelulusan taraf pengajian seseorang.

  Artikel Penuh: https://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2001&dt=0625&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_03.htm#ixzz2sFedxZGG
  © Utusan Melayu (M) Bhd

 465. PELUANG KERJAYA ACCA LEBIH LUAS
  Date: 27 Dec 2005
  Publication: Berita Harian

  BAGI pelajar tahun akhir Universiti Putra Malaysia (UPM), Goh Sin Huey, keputusan melanjutkan pelajaran dalam jurusan perakaunan adalah muktamad,
  walaupun pada awalnya bapanya agak ragu dengan keputusannya itu.

  Sejak di bangku sekolah lagi, Sin Huey meminati subjek Perakaunan. Walaupun beliau mengikuti aliran sains tetapi masih menambah subjek perakaunan dalam senarai subjek yang diambil untuk peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

  Keputusan itu nyata tepat apabila beliau mendapat markah tertinggi dalam subjek Perakaunan dan ditawarkan tempat di UPM dalam jurusan Perakaunan.

  Sin Huey berpendapat bahawa perakaunan memang sebati dengan dirinya apabila selalu mendapat markah tinggi dalam subjek berkenaan.

  Beliau yakin dengan bidang ini kerana ia mencakupi skop yang luas. Kerjaya dalam bidang kewangan dan perakaunan memberi pilihan yang lebih banyak dan mencakupi pelbagai bidang serta relevan dalam banyak industri dan perniagaan.

  Sin Huey berpendapat, beliau mempunyai pemikiran rasional dan praktikal, serta gemar akan nombor dan pengiraan. Ciri-ciri ini baginya penting untuk menjadi akauntan berjaya. Keyakinan terhadap keputusan memilih perakaunan semakin menebal selepas latihan praktikal syarikat perakaunan.

  “Walaupun latihan dan kerja sebagai juruaudit mencabar tapi saya menghargai setiap minit latihan yang diberi dan latihan ini memberi gambaran sebenarnya akan kerja dan kehidupan sebagai seorang akauntan,” katanya.

  Impian Sin Huey selepas tamat pengajian ialah untuk mendapatkan pekerjaan di syarikat audit terkemuka di Kuala Lumpur dan berharap dapat mencapai status ‘partner’ atau rakan kongsi bagi syarikat berkenaan.

  “Memang menjadi impian saya mempunyai peluang menurunkan tanda tangan pengesahan bagi set akaun,” katanya. Sin Huey berpendapat, pendedahan mengenai isu semasa berkaitan kewangan dan perakaunan penting untuk memantapkan persediaan awalnya bagi memulakan kerjaya dalam bidang perakaunan.

  Dengan kesedaran ini Sin Huey menyertai program ‘ACCA Accelerate’ pada Ogos lalu selepas mengetahui mengenainya menerusi laman web ACCA.

  Baginya kelayakan perakaunan profesional seperti ACCA menambah peluang bukan saja mendapatkan kerjaya tetapi penting untuk terus berjaya dalam bidang korporat. Sebagai pelajar yang menyertai skim ini, Sin Huey mendapat banyak kelebihan tetapi yang paling penting bagi beliau ialah mendapatkan majalah Student Accountant, majalah terbitan ACCA untuk semua pelajar ACCA seluruh dunia.

  Majalah ini memuatkan pelbagai artikel teknikal dan nasihat praktikal untuk pelajar ACCA dalam pembelajaran dan juga persediaan dalam dunia perakaunan. Bagi Sin Huey, maklumat sebegini amat berguna bagi persediaan fizikal dan mental dalam menghadapi dunia pekerjaan.

  Dengan menyertai skim ‘ACCA Accelerate’ Sin Huey mendapat majalah ini secara percuma setiap bulan. Skim ‘ACCA Accelerate’ khas buat graduan seperti Sin Huey untuk mendapatkan kelayakan perakaunan profesional, ACCA yang diiktiraf di 170 buah negara di seluruh dunia.

  Skim ini membolehkan impian graduan mendapatkan kelayakan ACCA dalam jangka masa lebih singkat. Graduan boleh mendaftar dan menyertai skim ini semasa masih menuntut di universiti dan meneruskan pengajian ACCA sebaik tamat pengajian di universiti. Ini menjimatkan masa.

  Sin Huey bercadang menimba pengalaman bekerja di luar negara satu masa nanti. Jadi dengan skim ini beliau berpeluang mendapatkan kelayakan ACCA dan kelayakan profesional ACCA ini diiktiraf oleh 170 Negara.

  Ini membolehkan Sin Huey layak untuk mendapatkan pekerjaan di peringkat antarabangsa. Ramai graduan ACCA kini menetap dan bekerja di luar negara untuk menimba lebih banyak pengalaman sebelum pulang semula ke Malaysia.

  Sejak dulu lagi, majikan di seluruh dunia mengiktiraf lulusan dan ahli ACCA dan mereka diterima bekerja kerana jaminan kualiti dan mutu ACCA itu sendiri.

  “Dari dulu lagi, saya sudah mengambil keputusan belajar ACCA selepas saya mendapatkan ijazah. Tapi melalui skim khas untuk graduan ini, saya berpeluang mendapat pendedahan awal yang dinikmati pelajar ACCA dengan lebih awal yakni sebelum saya menamatkan pengajian ijazah saya.

  Sin Huey yakin yang statusnya sebagai palajar ACCA melalui skim ACCA Accelerate akan menjadi satu kelebihan bagi dirinya apabila memohon dan menghadiri temu duga pekerjaan. Ini kerana kelayakan ACCA sudah lama diiktiraf antarabangsa dan dipandang tinggi oleh majikan terutamanya di syarikat perakaunan besar.

  Beliau berkata, ACCA Accelerate penting bagi graduan mendapatkan pendedahan awal dan mengesyorkannya pelajar tahun dua dan tiga, terutamanya selepas latihan praktikal. Ini lebih baik kerana mereka lebih mudah untuk menghubung kaitkan diri dengan teori dan situasi kerja yang sebenar.

  Maklumat lanjut sila hubungi ACCA di talian 03-2713 5051 atau e-mail kepada info@my.accaglobal.com atau https://malaysia.accaglobal.com

 466. Assalamualaikum Cikgu.
  Saya seorang pelajar Matrikulasi Perakaunan.
  Semasa lepas SPM, saya dapat tawaran utk Diploma Perakaunan dan Matrikulasi dlm bidang Perakaunan.
  Saya telah memilih utk ke Matrikulasi.
  Dan sekarang saya perlu memilih utk Ijazah pula.
  Saya minat dalam Kewangan dan Perakaunan.
  Bagi Cikgu, Ijazah dalam Perakaunan lebih baik atau Ijazah Kewangan?
  Tq.

 467. Amirul Ashraf, waalaikumussalam.

  Pada pandangan Cg, skop bidang PERAKAUNAN adalah lebih luas berbanding bidang KEWANGAN (iaitu sebahagian daripada bidang perakaunan). Manakala bidang Perakaunan (Akauntan) juga merupakan bidang profesional sepertimana bidang perubatan, kejuruteraan, perundangan.

  Maklumat tambahan :
  1. Perakaunan (klik)
  2. Kewangan (Klik)

 468. assalam cikgu.. course akuantasi di politeknik adakah sama dgn course perakuanan di ipta/ipts lain? boleh ke smbung degree di ipta dan mendapat pekerjaan sperti student yg study perakuanan di ipta/ipts ?

 469. Abid,

  Pada pandangan Cg,
  Pada asasnya, diploma tersebut sama saja dimana2 IPT dan layak melanjutkan pelajar ke peringkat Ijazah di mana2 IPTA, manakala dari segi pemilihan adalah bergantung kepada dasar pemilihan yang ditetapkan oleh IPT masing2… begitu juga dengan peluang kerjaya.

 470. salam. Nak tanya kalau ambil bidang kewangan dan perbankan Islam mcm mana pulak prospek kerjayanya? Dan gajinya mcm mana? Jenis2 kerjaya dlm bidang ini? Thksz.

 471. Salam cg,

  sya bkerja sebagai acc exec si syarikat swasta. utk makluman cg sy tidak mempunyai apa2 asas untuk acc. tetapi majikan memberi peluang utk sy belajar. kerana syarikat dia kecil dan transaksi dlm sebulan pun x byk.. soalan sy, sy ingin belajar mengenai UBS systems….di mana sy boleh ambil kursus belajar hanya untuk asas untuk payroll dan perakaunan sahaja..

 472. Diva,

  Maaf, saya tidak pasti, cuba layari laman https://www.sage.my/

 473. Salam cikgu,
  1) Saya merupakan seorang student dalam degree in accounting. Saya akan menjalani latihan praktikal bbrp bulan lagi. Saya tidak pasti untuk memilih small acounting firm atau pun big 4 untuk praktikal kerana masing2 ada pro and cons. untuk pengetahuan cikgu, sy merupakan bright student 3.5 ke ats, jadi sy harap ckgu dpt membantu sy dlm mmberi pendapat.

  2) Kebanyakan orang yg saya pernah jumpa merupakan bekas akauntan, tetapi mereka end up menceburi kerjaya lain selepas bbrp tahun bkerja sbg akauntan.kebanyakan lecturer juga merupakan bekas akauntan. sy berminat untuk mnjadi akauntan tetapi sy takut sy jgk akn end up spt mereka pada masa hdpn tmbahan pula sy seorg perempuan (kerjaya akauntan memerlukan tuntutan masa). jadi sy tak yakin career path mana yg harus dituju, lecturer vs accountant. Hal ini dpt menentukan ap yg harus sy lakukan lps graduate nnt pada tahun dpn.

  3) Adakah seorang graduate degree in accounting boleh bekerja di sektor perbankan?

  Terima kasih.

 474. saya mempunyai cita-cita untuk menjadi akauntan . sekrang ini , saya baru sahaja tamatkan pengajian dalam bidang diploma perakaunan . saya juga bercadang untuk melanjutkan pelajaran dalam peringkat ijazah . saya ingin bertanya langkah-langkah apa yang patut saya lakukan lepas tamat pengajian diploma peraukanan supaya cita-cita saya tercapai .. Insya allah pada masa akan datang

 475. Gucci,

 476. Assalammualaikum Cikgu,
  Apakah Kemampuan dan Keupayaan seseorang Akauntan ?

 477. Hafiz, waalaikumussalam.

  Pada pandangan saya, untuk menjawabnya kita perlu dikaitan dengan maksud PROFESIONALISME (klik) itu sendiri.

 478. afeeq daniel fivestreet

  Assalamualaikum cikgu,
  Apakah kerjaya sebagai seorang peguam

 479. Afeed, waalaikumussalam.

  Sila rujuk DISINI (klik)

 480. Assalamualaikum Cikgu. Saya seorang budak lepasan SPM 2013 yang baru sahaja mendapat keputusan dan alhamdulillah lulus. Tapi apabila saya menyemak semula kriteria atau dengan kata lain syarat khas bagi memasuki UiTM dlm perakaunan, saya agak gusar kerana antaranya ialah C+ dlm Maths Mod/Add Math. Persoalanya sekarang adakah Add Math diperlukan untuk memasuki UiTM Perakaunan dan layakkah saya diterimanya kerana gred Add Math saya hanya C sahaja? Dengan nama Allah yang Maha Mengetahui, saya amat risau jika saya tak dapat menyambung cita-cita saya selama ni utk menjadi seorang Chartered Accountant :/

 481. Zafran, waalaikumussalam.

  Untuk buat semakan sama ada layak atau tidak sila isikan maklumat anda DISINI (klik)

 482. bagaimana anda menyumbangkan amalan urus tadbir dan pembangunan kepimpinan malaysia dalam jurusan perakauanan.Macam mana nak jawab ni cikgu?

 483. Fifu,

  Cadangan Cg, cuba kaitkan dengan sikap / ciri-ciri seorang akauntan… seperti teliti, sistematik, objektif, terancang dan lain2 lagi.

 484. Salam Cikgu,
  Saya 45, berminat sangat utk jadi CA. Saya kelulusan Msc-e-Business. Tujuan saya nak capai CA ialah utk membuka firma sendiri. Boleh cikgu bagi nasihat dri segi pasaran, umur,dll.
  Terima kasih.

 485. Nass,

  Maaf, diluar pengetahuan saya. Sila rujuk rajah dibawah sebagai panduan.

 486. Assalamualikum. Saya sudah memohon CAT under UiTM. Bagaimana saya nak tahu saya diterima atau tidak ye Cikgu?

 487. Zafran, waalaikumussalam.

  Cuba rujuk UiTM untuk bertanyakan perkara tersebut.

 488. Salam cikgu,,
  saya Hana, pelajar Spm 2013.. saya jg merupakan pljar prakauanan dan mndapat B+ shja dlam akaun..
  saya ingin tahu, bagaimana untuk menjadi seorang cikgu akaun? kos diploma apa yang perlu saya ambil? degree pula, kos degree apa yg perlu sy ambil nanti?

 489. Emm nak tanyalah ,kalau saya ni pelajar sains tulen and then sebelum ni saya mohon matriks jurusan sains ,nantikan dkt sana boleh tukar kepada account ? atau keep on dgn sains .Saya lebih berminat kepada akaun walaupun tiada basic akaun 🙁 mcm mana ya ,kelirulah

 490. Salam cikgu, sy akan ambil spm tahun ni.. sy seorang pelajar kelas sains tulen dan mengambil subjek elektif akaun.. dan berminat utk menjadi akauntan.. terdpat byk persoalan yg ingin sy kemukakan.. apakah subjek yg mesti sy skor utk layak menyambung pelajaran dlm akauntansi? ibu sy mencadangkan utk ambil Banking Islamic.. adakah cadangan ibu sy itu sesuai dgn seorang yg ingin menjadi akauntan.. sy juga ingin tahu basic gaji sekiranya sy bekerja di bank.. selain itu, sy ingin tahu sekurang kurangnya berapa lama tempoh pengajian yg perlu sy jalani sebelum menjalankan tugas sebagai seorang akauntan.. harap cikgu dpt menjawab semua persoalan sy.. t.masih

 491. Saya jawab soalan Amirul, boleh?
  Bekerja di bank atau belajar dalam bidang perbankan tidak akan menjadikan pelajar itu menjadi akauntan. Akauntan mesti belajar perakaunan sama ada di universiti melalui program ijazah perakaunan, atau belajar program profesional seperti ACCA atau MICPA (contoh – sila rujuk ACCA atau MICPA websites bagaimana belajar langsung profesional). Tahukah anda, Kolej Politek Mara menawarkan program profesional perakaunan. begitu juga MAIWP membiayai pelajar Islam yang mau belajar perakaunan di kolej mereka.
  Jika anda belajar bidang perbankan Islam, anda boleh bekerja di bank sebagai ‘banker’/jurubank. Selalunya graduan akan menjadi eksekutif bank atau pegawai bank.
  Umumnya bank menawarkan gaji agak lumayan, iaitu gaji pokok permulaan ada yang RM1800-RM2000 sebulan. Tapi sentiasa semak iklan, mana tahu ada dinyatakan tawaran gaji terkini.
  Belajar Ijazah perakaunan mesti 4 tahun minimum. Belajar perbankan hanya 3 tahun. Ijazah perakaunan ditetapkan 4 tahun setakat ini untuk memastikan ijazah itu diterima sebagai profesional kerana mesti mematuhi bilangan kredit pembelajaran dan juga praktikal industri.

  Kesimpulan, nak jadi akauntan mesti belajar sekurang-kurangnya ijazah perakaunan dan selepas itu mesti bekerja dalam bidang perakaunan dan mendapat pengiktirafan MIA, atau ada kelayakan profesional perakaunan seperti ACCA level profesional.
  Belajar perbankan tidak dapat jadikan anda akauntan.

 492. Sifu2b,

  Terima kasih.. bantuan saudara dalam menjawab soalan2 berkaitan Kerjaya bidang perakaunan dan Peluang ke IPT amat dialukan, kerana saya tahu saudara lebih arif berkaitan perkara tersebut berbanding dengan saya.

 493. Bermakna belajar perbankan / akauntan adalah tidak sama? Selain itu, boleh cadangkan U yg baik utk sy menyambung pelajaran dlm perakaunan sy nti.

 494. Ya, Cg Narzuki, sama-sama.

  Amirul, memang perbankan jauh beza dengan perakaunan. Sama ada dari segi belajar mahupun kerjaya. Tetapi graduan perakaunan juga boleh bekerja di sektor perbankan. Tetapi graduan perbankan tak akan boleh bekerja di sektor pengauditan dan perakaunan atau kewangan.

  Di Malaysia ada banyak IPTA yang baik, tetapi mengikut persepsi/tanggapan ramai yang mencadangkan IPTA yang mempunyai budaya belajar dan demand kepada graduan IPTA yang tinggi oleh sektor swasta. Saya tak pasti sekarang, tetapi suatu masa dahulu, UUM adalah antara IPTA tersebut. UPM juga antaranya. Apa-apapun sila buat siasatan lanjut dan pilihlah apa yang terdetik di hati.

  Graduan Perakaunan mesti MAHIR BAHASA INGGERIS – KOMUNIKASI BERTULIS dan LISAN. Itu adalah demand dari majikan. Saya pernah berada di sektor swasta dan ia memang benar. Saya bertuah kerana dapat kerja di sektor swasta suatu masa dahulu dan komunikasi harian dengan pihak atasan atau sesama level adalah dalam BI. Itulah bezanya dan itulah kenyataannya pada masa itu. AFAIK, sekarang pun dalam sektor perbankan dan perakaunan, penguasaan BI masih lagi amat membantu.
  Graduan Perakaunan MESTI menguasai bidang perakaunan dan kewangan, maka bukan hanya asal lulus ijazah, mesti mahir dan cekap sebagai graduan ijazah.
  So, jika anda ada azam tinggi, apa IPT pun anda pilih akan okay. Anda yang akan menjadikan IPT itu mengeluarkan graduan terbaik mereka, iaitu anda sendiri.

 495. kalau ambil perbankan, kerjayanya cuma di bank atau lebih luas?

 496. Hana,

  Sila rujuk komen SIFU2B sebelum ini. (DIATAS)

 497. SalamCGNarzuki,
  Saya Ihsan dari SMK Seri Bali,Bercita-cita dan berminat untuk menjadi I.T TECHNICIAN,tetapi aliran manakah yg sesuai untuk bidang ini…Dan CGNarzuki adakah pekerjaan sebagai seorang ITteknik penting??

 498. Ihsan,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg.

 499. Sifu 2b, terima kaih.. Maklumat byk membantu.. Insya Allah sy teruskan cita-cita sy.. 🙂

 500. salam cg,
  sy nak tanya, bolehkah graduan diploma perakaunan dari kolej professional mara menyambung pengajian peringkat sarjana muda dengan pointer 2.75 keatas di uitm? bagaimana dgn perpindahan kredit?
  tkasih, cg

 501. Sallysanda,

  Maaf diluar pengetahuan Cg,sila layari laman UiTM dan dapatkan syarat kemasukkan yang ditetapkan bagi program sarjana muda yang dimaksudkan.

 502. saya mmg ingin meneruskan bidang perakaunan dekat uitm nnti, tapi saya masih tak boleh nak catch up lah.

  dekat borang upu pon saya hanya memilh bidang it atau perguruan di upsi. bidang akaun saya letak pilihan terakhir. hee

 503. betul ke cigu, kalu kita ada sijil lcci, kita boleh terus kerja di bank negara? tanpa pengalaman dan baru habis spm. mcm tak percaya je. mcm mna nak buat tuh ? 🙁

 504. maaf ye banyak pulak soalan dari nur. hee

 505. Nur,

  Jika pilihan terakhir .. itu seolah-olah tidak berminat.
  Sijil LCCI yang diterima oleh lepasan SPM, masih tidak lengkap lagi (setakat Level 1 & 2 sahaja), untuk melengkapkannya pelajar mesti sambung dengan Level 3.. baru diberikan sijil LCCI yang sebenar (lebih kurang setaraf diploma).. maka baru boleh mohon pekerjaan dimana2 organisasi.. termasuklah Bank Negara

 506. assalamualaikum cg, saya umur 16 tahun dan mmg berminat utk menyambung pelajaran dlm bidang perakaunan. Saya nak tanya adakah saya patut sambung ACCA-CAT slps SPM atau sambung diploma dan ijazah? Sbb saya nak smbung ACCA-CAT, tpi ahli keluarga saya surh sambung diploma. Boleh Cg terangkan mana satu pilihan yg betul?

 507. Munirah, waalaikumussalam.

  Masing2 ada kelebihan dan kekurangan, banyakkan berbincang dengan keluarga kerana restu ibu bapa adalah sangat PENTING.

 508. Assalamualaikum cg, nak tanya..
  Saya pelajar diploma akauntansi politeknik sem 5/sem 6, mampukan saya menyambung pelajaran ke program ACCA pada masa depan? Atau saya kena sambung degree dulu baru boleh ke program tersebut? Maaf cg saya berasa was2 dan bimbang apabila saya tamat pengajian diploma politeknik nanti saya tidak layak ditempatkan di ACCA..
  Tq cg..

 509. Khairiil, waalaikumussalam.

  Permohonan untuk ACCA adalah terbuka, jadi tiada sebarang masalah untuk meneruskan program ACCA dimasa hadapan.

 510. assalamualaikum cg..tumpang tnya ckit cg.
  ana 22 thun. sblum ni ana ambik aliran sains fizik. masuk UTM. tp innalillah ana xsihat dan keluar. dikeratkan cite, ana skarang berminat tuk ambik BA perbankan islam di KUIS. cuma ana dilemma sbb ana mmg telur dlm akaun. ana cuma start blaja buku asas akaun yg sdia ada. inshaAllah hrp cg sudi bimbing mana yg boley. 🙂

 511. Muhammad FIkri, waalaikumussalam.

  Insya Allah, saya akan bantu mana yang termampu.

 512. Assalamualaikum cikgu.. saya nak tanya pendapat cikgu tentang sambung belajar di luar negara. Alhamdulillah saya baru shj tamat diploma in accountancy di uitm arau. dlm pd ms yg sama, sy sudah mndpt tawaran utk sambung degree di UK. antaranya Essex university dan Oxford Brooke University. untuk Essex Uni., saya dapat masuk year 1, while Oxford Brooke Uni., sy dpt masuk year 2.. sy nk tnya pandangan cikgu mana satu yg patut sy terima.. ok ke dua2 universiti ni dlm bidang akaun? dua2 uni. ni diiktiraf MIA x?

 513. harap cikgu dpt jwb secepat mungkin 🙂

 514. Azrahaziqah, waalaikumussalam.

  Tahniah Cg ucapkan, maaf Cg tak dapat pastikan yang pilihan yang terbaik. Cuma pastikan program tersebut mendapat pengiktirafan
  1. JPA (klik)
  2. MIA (klik)

 515. salam cikgu…saye sgt berminat dlm bidang kira2…dan bidang kerjaya yg saye nampak berkait rapat ngan kira2 adelah akauntan…tp saye bekas pelajar sains tulen dan hanya prnh belajar perdagangan dlm matapelajaran kh ketike di menegah rendah…saye minat dlm bidang nie tp keluarge saye kurang memberi dorongan kerana mereka kate zaman sekarang dah ramai graduan akauntan mereka takut saye susah dapat kerje…result spm saye math a+ tp addmath saye b+….rasenyer saye berpeluang x??cikgu ade tips untuk menyakinkan keluarge saye x???

 516. Syada,

  Kerjaya bidang perakaunan adalah luas, bukan setakat jadi akauntan sahaja…. ada banyak lagi… seperti juru audit, percukaian, pengurus, perbankan dan lain2 lg (boleh rujuk komen2 sebelum ini diatas), maka peluang kerja juga terbuka luas, boleh dikatakan semua jenis organisasi, pertubuhan, syarikat swasta, semua jabatan kerajaan memerlukan pegawai dari lulusan perakaunan.

 517. Salam.
  Saya merupakan calon SPM tahun ni. Saya berminat dalam bidang pelancongan tetapi saya juga berminat dalam bidang accounting. Saya mengambil aliran perakaunan. Adakah diploma yg melibat kedua-dua minat ni ? Apakah skop pekerjaannya ?

 518. assalammualaikum…saya merupakan pelajar di dalam bidang pengajian usul fiqh dan pada masa yang sama saya bercadang untuk mengambil subjek perakaunan sebagai subjek sampingan (minor), pada pendapat adakah terdapat kelebihan di sini jika saya ingin memohon pekerjaan di sektor perbankan kelak??

 519. Eida,
  Program diploma tersebut boleh rujuk laman IPT yang menawarkannya. Skop kerjaya bidang perakaunan jauh lebih luas.

  Najwa, waalaikumussalam.
  Jika sekadar subjek minor sahaja, peluangnya mungkin ada tetapi tipis berbanding lepasan perbankan islam.

 520. terima kasih cikgu

 521. Selamat pagi,saya merupakan pelajar lepasan spm thn 2011 yang sedang bekerja sebagai pembantu akauntan
  W17 selama setahun.saya hendak menyambung belajar ke peringkat degree(PART TIME).bolehkah saya menyambung terus ke peringkat degree dgn lepasan spm.RESULT SPM:
  2A 4A- 1B+ 1B 1C.harap cg dpt reply secepat mungkin.

 522. salam cg,
  saya pelajar tahun akhir ijazah perakaunan kini mencari tempat untuk latihan industri pada sem hadapan.
  saya telah mendapat dua tawaran untuk latihan industri.

  1. bank rakyat
  2. PS Yap iaitu firma audit

  antara dua pilihan ini yang mana sesuai untuk saya menjalani latihan industri. saya menjalani latihan industri bermula pada 14 Julai selepas tamat peak period utk audit firm.. saya harap cg dapat membantu saya membuat pilihan. tq

 523. Syahida,
  Terserah kepada bidang mana yang mahu diterokai sebagai BEKALAN dikemudian hari.. sama ada sistem perbankkan (BANK RAKYAT) atau bidang perakaunan dan pengauditan (PS YAP).

 524. salam cg ,, saya nak tanya ,, 3 mei nih saya akan di inerview mara untuk cat-acca ,, untuk interview tuhh apa yang dia selalu tanya ,, mohon pencerahan cg ,, terima kasihh

  moga cg dirahmati Allah

 525. Mandy,

  Maaf, cg tak pasti apa yang akan ditanya, walau bagaimanapun cuba layari blog TIPS TEMUDUGA (klik) berikut.

  Semoga berjaya

 526. Selamat pagi..saya merupakan pelajar lepasan spm 2011 yang sedang bekerja sebagai pembantu akauntan W17 selama setahun.saya hendak menyambung belajar ke peringkat degree(part time) bidang perakaunan..Bolehkah saya menyambung terus ke peringkat degree dgn lepasan spm…(RESULT SPM: BM:A BI:B MAT:A- AKAUN:A SCIENCE:B+ SEJ:A- EKONOMI:A- MORAL:A- ADD MATHS:C…2A 4A- 1B+ 1B 1C…harap cg dpt reply secepat mungkin…

 527. Subasyiny,

  Setahu saya, lepasan SPM tidak boleh terus sambung ke peringkat Ijazah.. manakala untuk yang sedang bekerja.. kalau tak silap saya mesti bekerja selama beberapa tahun (saya tak pasti) baru boleh memohon… satu lagi pilihan, boleh ambil sijil profesional seperti LCCI atau CAT-ACCA.

 528. salam , saya akan menyambungkan pelajaran saya Diploma Perakaunan di KOLEJ POLY TECH MARA . saya berminat nak jadi cikgu akaun . nak tny , nanti lepas tamat belajar diploma ni boleh ke saya sambung pendidikan kalau pointer saya tinggi ???

 529. Arfah,

  Maaf, Cg tidak pasti.. Setahu Cg kepada pelajar lepasan SPM, lepasan STPM, lepasan STAM, lepasan Diploma atau yang setaraf tidak terlepas daftar borang permohonan UPU… Jika pointer tinggi, insyaAllah apa2 bidang yang dipohon peluangnya lebih tinggi untuk dapat.

 530. Assalammulaikum cikgu. Saya lepas spm.Saya dpt tawaran smbung belajar utk kos Akaun dan utk kos Sains. Saya dilemma skrang, sbb tak tahu nak pilih yg mana. Saya nak minta pendapat cikgu. Diantara dua kos ni, yg mana peluang pekerjaannya lebih cerah pada masa hadapan ?

 531. Rahim,

  Pada pandangan Cg, apa2 kos yang kita pilih peluang sama sahaja, asalkan KEPUTUSAN CEMERLANG.…. maka peluang pekerjaannya akan cerah.

 532. Assalamualaikum cg..saya ingin mendapatkan pandangan cg ckit.Saya baru saja tamat stpm aliran sastera..subjek yg diambil mse ting.6 ialah p.a,bm,sej dan pengajian perniagaan..pointer 3.84..saya berminat dgn kos akaunting,jadi ingin sambung degree dlm akaunting tapi masa spm x ambil subjek prinsip perakaunan..so xda asas ilmu dlm akaunting ni..pada pendapat cg,better tukar kos lain atau teruskan je dgn kos akaunting utk sambung degree?

 533. Elmydia, waalaikumussalam.

  Pada pandangan Cg, jika anda betul2 berminat dengan bidang perakaunan, maka TERUSKAN… tidak ambil prinsip perakunanan masa SPM bukannya satu penghalang untuk kita BERJAYA dimasa hadapan.

 534. Alhamdulillah..Terima kasih atas pandangan dan kata-kata semangat cg..sangat menghargainya..Terima kasih sekali lagi..Semoga cg sekeluarga sentiasa dlm keadaan sihat dan diberkatiNya..InshaAllah..Amiiin..


 535. Cg Narzuki:

  REBUT TAWARAN 20,000 PELUANG KERJA!!!
  KUALA LUMPUR – Sebanyak 20,000 jawatan kosong dalam pelbagai bidang ditawarkan kepada mereka penganggur atau yang berminat menukar kerjaya pada Pameran Kerjaya dan Lati-han Kebangsaan 2008 pada 4 April ini.
  Pameran selama tiga hari di kompleks membeli-belah Mid Valley itu akan menawarkan jawatan kosong meliputi bidang perakaunan, teknologi maklumat, kejuruteraan, jualan dan pemasaran.
  Serentak berlangsungnya pameran kerjaya terbesar di negara itu, turut diadakan ialah Pameran Pendidikan Graduan Siswazah 2008 serta Ekspo Keusahawanan 2008 anjuran AIC Exhibitions Sdn. Bhd. dan JobStreet.com.
  Pengerusi penganjur pameran, William Ng berkata, peluang kerja kali ini lebih banyak daripada 15,000 yang ditawarkan tahun lalu.
  “Kita tambah 5,000 lagi dengan harapan lebih ramai mendapat peluang kerja,” katanya.
  Menurut Ng, sebanyak 220 syarikat dari dalam dan luar negara akan mengambil bahagian termasuk Sime Darby Berhad, MISC Berhad, SP Setia, Petronas, Astro, Resort World Berhad, Intel dan Samsung

 536. asalamualaikum.saya merupakan pelajar tingkatan 5 yang mengambil bidang prinsip perakaunan tetapi dalam kelas saya tidak dapat menguasai-nya ..Jesturu itu saya ingin nak sangat menjadi saintis bak kata orang tiada usaha tiada harapan ..dalam kelas saya lah orang yang first low in akaun..jikalau sya nak tukar aliran cam dh terlambat kot… dalam kelas saya hanya ada aliran akaun and ekonomi ..masih ada cita2 kah yang akan tercapai m…

 537. Assalamualaikum.. saya terpanggil untuk membantu sekiranya ada diantara pelajar-pelajar dan adik-adik yang ingin tahu lebih lanjut berkaitan kerjaya di dalam bidang perakaunan ini. Saya merupakan seorang akauntan yang sekarang memegang jawatan Chief Financial Officer disebuah syarikat di Petaling Jaya dengan annual turnover melebihi RM100 juta. selain daripada itu saya pernah juga berkerja di Dubai sebagai head of Finance. Saya mempunyai Sarjana Muda di bidang Perakaunan dan juga fellow member ACCA. Saya harap dapat sedikit sebanyak membantu untuk yang berminat dengan kerjaya di bidang perakaunan. Email saya adalah muhayanz@gmail.com. Terima kasih

 538. Bayanz, waalaikumussalam

  Alhamdulillah, besarlah harapan saya sekiranya saudara sudi membantu menjawab mana2 persoalan yang dikemukakan disini.. kerana saudara lebih arif.
  Terima kasih.

 539. salam cikgu,saya bru lepasan spm 2013…saya dpt tawaran ke UM dlm asasi sains fizikal….soalan saya..jika saya mahu sambung degree dlm bidang akaun boleh ke tidak?saya ada ambil subjek akaun ketika SPM..mohon pencerahan dri cikgu…

 540. Zahid,

  Maaf, kena rujuk kepada SYARAT KELAYAKAN yang ditetapkan oleh setiap IPT yang menawarkan program Ijazah SM Perakaunan.

 541. cg,saya pelajar aliran sains tulen dan tak ambil subjek akaun masa spm.adakah saya patut menerima tawaran dip. perakaunan uitm?saya berminat dngn bidng perakaunan ini.

 542. Hakim,

  Pada pandangan Cg,
  Jika betul2 BERMINAT, maka boleh teruskan.

 543. Hai Cgu , saya baru shja dpt twrn dari Politeknik . Saya dpt Jurusan Akauntansi . Boleh bagitau berapa pointer layak untuk mohon masuk universiti jurusan Perakaunan? Adakah Sijil Akauntansi Politeknik bernilai?

 544. Gee,

  Sila buat semakan DIISNI (klik)

 545. Salam. Saya ni lepasan matrik dlm jurusan perakaunan. Apa pndpt cg ttg smbung ke degree dengan trus ambil ACCA? Yg mna patut cg rasa bagus? Untuk sambung degree university mana yg mnwarkan paper ACCA?

 546. Cg Narzuki offline, not available masa cuti ni. Ada notis di pos hadapan. Tapi saya jawab bagi pihak beliau.

  Afifah,
  UiTM ada tawarkan program profesional. UTM juga ada.
  Kedua-duanya okay dan keputusan awak mesti berdasarkan hasrat dan impian awak. Tidak rugi mana-mana. Nak ambil bacelor dulu pun baik lepas tu tambah paper ACCA untuk dapatkan juga CPA melalui ACCA.

  Tetapi kalau awak terfikir risau kalau-kalau ACCA awak ‘terexpired’ kerana keahlian tergantung ke apa kah, maka ramai yang akan advise, yang mana saya turut setuju, untuk utamakan bacelor/ijazah perakaunan dahulu. Ini kerana status ijazah kekal walaupun tanpa keahlian ACCA. Sebaliknya pula jika awak tak bayar yuran tahunan atau apakah juga sebabnya, maka CPA awak tergantung dan awak tiada pula ijazah nak cover. Saya pun tak pasti apa akan terjadi, tapi itulah nasihat yang PERNAH SAYA TERIMA.
  Kemudian, dengan bacelor 4 tahun tu, awak berkesempatan untuk meninjau kecenderungan sebenar awak, nak dalam teruskan bidang perakaunan kewangan, pengurusan atau pengekosan. Ada lagi badan profesional lain untuk bidang perakaunan pengurusan dan perakaunan kos. Menarikkan.

  So itu pendapat saya. Selamat maju jaya.

 547. cikgu, saya nak tanya sama ada pekerjaan akauntan nie masih banyak diperlukan ke tidak?

 548. diploma pengurusan teknologi perakaunan ini susah ke senang cikgu.

 549. bole ty apa peluang pekerjaaan untuk yang ambil master in forensic accounting? meluas tak?

 550. Tuan… saye berumur 39 tahun sudah bekerja sebagai kerani account. Sebelum ni mcm2 jawatan yg di sandang. Jawatan terkini adalah kerani account. Saya ade sijil SPM Gred 2. Tiba-tiba saye rase saye mcm nak mengubah jawatan saye – lebih tinggi sedikit – Beri pandangan kepada saye – Diploma ke Ijazah ke ( Perakaunan ) yg perlu saye ambil,

 551. Setahu saya ada peluang untuk lepasan SPM + 5 tahun pengalaman kerja untuk sambungkan pelajaran keperingkat Ijazah, tapi saya tidak pasti IPT mana yang menawarkannya…. cuba layarai laman2 / hubungi terus IPT2 berkenaan. Satu lagi laluan yang boleh dipertimbangkan ialah mengambil kursus profesional perakaunan seperti LCCI, CAT-ACCA. … cuba google untuk dapatkan maklumat lanjut mengenainya.

 552. slm.
  saya lepasan diploma in banking..
  saya ada hasrat untuk ambil profesional certificate acca..
  cg.narzuki blh kongsikan serba sedikit procedure macam mana dan ipta or ipts yg mne mnawarkn kos ni.
  da search kat internet tp xde yg detail about the procedure.
  Also the requirement to take the paper.
  Tq cg narzuki.
  if u can share with me, pls dont hesitate reply to my email ..
  this my email: hadikira@gmail.com

 553. Hadi,

  UiTM ada menawarkan program profesional ACCA, sila layari laman UiTM untuk maklumat lanjut. Ataupun boleh hubungi pegawai di ACCA Malaysia untuk mendapat maklumat seterusnya.

 554. Salam cg..saya ingin bertanya pendapat cg sikit..Saya dapat sambung ijazah sarjana muda perakaunan dengan kepujian di UNIMAS..namun menurut kawan saya utk kos ni kat UNIMAS tiada pengiktirafan dari MIA…so nanti mcm sia-sia je ijazah tersebut..saya xfhm apa itu MIA.. apa perlu saya buat cg? tolak atau sambung saja..harap cg dapat membantu..

 555. Catherine Erina,

  Cg cadangan dapatkan pandangan daripada orang yang lebih arif daripada saya DISINI (klik) berhubung perkara tersebut.

 556. Salam cg.sy ditawarkan degree dlm pentadbiran perniagaan di ukm dan perakaunan di usm.bolehkah cg berikan pendapat ipta yg terbaik buat saya kerana setahu saya sekiranya belajar di ukm pada tahun kedua sy boleh menukarkan course kpd idegree dlm perakaunan di ukm . Yg mana lebih baik dr segi pengalaman mengajar dlm kalangan pensyarah di kedua dua ipta tersebut . Tq

 557. Nana,

  Pada pandangan Cg, kedua-duanya TERBAIK,
  “Apabila seseorang itu berada di dalam keadaan dilema terhadap sesuatu perkara yang ingin dilakukkan atau dihajati sama ada ianya membawa kebaikan mahupun keburukan terhadap dirinya, bersesuaian atau bertentangan dengan dirinya, maka hendaklah dia memohon petunjuk daripada Allah Subhanahu wa Ta’ala melalui solat Istikharah sebanyak dua rakaat.”
  Panduan Solat Sunat Istikharah (klik)

  Manakala pensyarah mana yang lebih berpengalaman …. diluar pengetahuan Cg.

 558. Saya nak tanya apakah current issues involving accountant?

 559. Ira,

  Maaf diluar pengetahuan Cg, kena rujuk akauntan diluar sana….. atau cuba baca DISINI

 560. Salam cg, saya lepasan diploma perakaunan di uitm. Baru2 ni keputusan penerapan ke ijazah telah dikeluarkan dan saya tidak berjaya untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah. Cgpa akhir semester saya 3.25. Saya telah buat rayuan dan menukar kos ke finance dan international business kerana risau sekiranya rayuan pun saya masih tak dapat. Masalahnya sekarang saya masih berminat untuk meneruskan pelajaran dalam bidang perakaunan. Soalan saya, jika rayuan saya berjaya, adakah saya perlu setuju dan terus melanjutkan pelajaran dalam bidang yg lain atau menolaknya.

 561. Dayah,

  Semuanya bergantung kepada anda sendiri untuk membuat pilihan….. sebagai panduan boleh baca tips2 pemilihan kerjaya yang telah Cg kemukakan diatas.

 562. Salam cg. saya lepasan diploma perakaunan dan sy mendapat cgpa 3.60 bg semasa diakhir semester. Sy telah membuat permohonan kemasukan ke IPTA di peringkat ijazah tetapi nasib tidak menyebelahi saya. Permohanan sy tidak berjaya. Tp sy masih mahu belajar. Sy tlh mengambil keputusan utk meneruskan pengajian ke IPTS. Tetapi sy bingung, di IPTS manakah yg wajar sy masuk. Sy ingin menyambung pengajian di UNISEL dlm bidang perakaunan. Sy telah membuat research, Ijazah perakaunan di UNISEL telah mendpt pengiktirafan drpd MIA. dan yuran pengajian yg ditawarkan disana lebih murah berbanding IPTS lain. tetapi rakan2 sy berkata UNIKL jauh lebih baik dr UNISEL. tp mengikut pengatahuan sy, ijazah perakaunan di UNIKL masih belum mendpt pengiktirafan drpd MIA. cg bantulah sy memberi sedikit info tentang UNISEL & UNIKL mana yg lebih baik? sy benar2 keliru dan sy benar2 ingin menyambung pengajian. terima kasih

 563. Nuriwin,

  Maaf, Cg tidak dapat tentukan mana yang lebih baik.. masing2 ada kelebihan dan kekurangan.

 564. Assalamualaikum. saya seorang pelajar sains tulen yang ambik subjek elektif biologi, fizik, kimia dan addmaths. saya sangat suka addmaths dan saya berminat untuk belajar dalam bidang akaun selepas spm. tetapi malangnya, saya tak ambil subjek akaun. adakah saya layak untuk belajar dlm bidang ini?

 565. Syaza, waalaikumussalam.

  Peluang masih terbuka luas, malah untuk mohon matrikulasi perakaunan pun masih berpeluang… walaupun tidak ambil subjek Prinsip Perakaunan di peringkat SPM.

 566. Asslamualaikum cikgu, saya ada terbaca satu komen cikgu diatas tentang menduduki exam CAT secara persendirian. boleh cikgu terangkan tentang hal tersebut? terima kasih

 567. Alia, waalaikumussalam.

  Maklumat lebih tepat kena hubungi intitusi yang menawarkan kursus tersebut… sama ada kursus sepenuh masa… kursus hujung minggu .. atau hanya untuk menduduki peperiksaan sahaja.

 568. Assalamualaikum . Sy berumur 17 tahun dan dari dulu lagi saya memang minat dalam bidang perakaunan dan kira-mengira. Tetapi semasa di tingkatan empat saya telah tersilap lgkah mengambil aliran sains tulen tanpa subjek perakaunan. Adakah sy masih boleh meneruskan impian sy utk mnjadi seorang akauntan? jika sy mengambil diploma perakaunan pd tahun depan , adakah itu tidak sukar utk sy? dan boleh cikgu nyatakan kelayakan utk bidang ini? terima kasih

 569. Athirah, waalaikumussalam.

  Tiada yang sukar, jika ada kemahuan.
  Jika betul2 berminat, peluang masih terbuka luas, sama ada melalui matrikulasi perakaunan ataupun diploma perakaunan. Syarat kelayakan boleh rujuk di laman ipta.

 570. cg,
  sya pelajar lepasan stpm 2013..malangnya sya x dpt permohonan upu.. kini sya memilih utar utk menyambung ijazah…tp sya keliru utk pilih course antara banking n finance or finance je…cg tlong explain perbezaan antara 2 course ni..

 571. Githa,

  Satu mengkhusus kepada 2 bidang .. iaitu perbankan dan kewangan, manakala
  satu lagi hanya menjuruskan kepada bidang kewangan sahaja.

 572. Assalamualaikum, cikgu.

  Kalau ambil ACCA, memang kena ada working experience 3 tahun ke utk dapatkan qualification ACCA tu? Kalau kita dah ada degree dlm accountancy, dan kemudian terus ambil ACCA, still kena ada working experience juga ke?

 573. Aisyah, waalaikumussalam.

  Setahu Cg.. tidak perlu pengalaman kerja 3 tahun untuk ambil ACCA.

 574. Salam cg… Sy pelajar semester Akhir diploma kos accountancy… Saya difahamkan utk memperoleh CA perlu mdpt degree perakaunan dan 3 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan..tetapi sekiranya sy terus bekerja d audit firm atau sbg kerani akaun d sykt swasta slps diploma..kemudian slps setahun membuat PJJ bidang akaun sambil bekerja d tempat yg sama..adakah pengalaman bekerja itu dikira sbb ketika itu sy hny kelulusan diploma? Atau pengalaman kerja yg dimaksudkan adlh selepas tamat pengajian degree bkn diploma?

 575. Salam cg… Sy pelajar semester Akhir diploma kos accountancy… Saya difahamkan utk memperoleh CA perlu mdpt degree perakaunan dan 3 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan..tetapi sekiranya sy terus bekerja d audit firm atau sbg kerani akaun d sykt swasta slps diploma..kemudian slps setahun membuat PJJ bidang akaun sambil bekerja d tempat yg sama..adakah pengalaman bekerja itu dikira sbb ketika itu sy hny kelulusan diploma? Atau pengalaman kerja yg dimaksudkan adlh selepas tamat pengajian degree bkn diploma?

 576. Afiqah,


  Pada pandangan saya, pengalaman 3 tahun selepas memiliki Ijazah, walau bagaimanapun untuk mendapat maklumat yang lebih tepat sila hubungi pegawai di MIA.

 577. BICARA BIDANG PERAKAUNAN : Program Perakaunan Banyak Peluang Pekerjaan

  Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

  Cerita saya mengenai peluang perkerjaan dalam bidang perakaunan tidak habis lagi. Saya ingin berkongsi lagi cerita ini kepada yang mengunjungi blog ini. Perakaunan adalah merupakan satu bidang yang amat penting. Kerjaya yang melibatkan seseorang itu dengan angka dan pengiraan mungkin merupakan faktor utama pelajar kurang berminat menceburi bidang ini.

  Perkembangan yang pesat di sektor ekonomi dan perdagangan negara sejak kebelakangan ini membuka ruang yang cukup luas kepada lulusan di bidang ini. Perkembangan teknologi maklumat meningkatkan lagi peranan bidang ini dan segi pengurusan dan pengkomputeran sesebuah organisasi.

  Program sarjana muda perakaunan yang ditawarkan oleh universiti atau instusi pengajian tinggi (IPT) tempatan bertujuan mengembangkan ilmu perakaunan di peringkat tinggi kepada pelajar. Di samping itu juga bertujuan menyedarkan masyarakat umum tentang peranan, sumbangan dan dunia perakaunan melalui penyelidikan sistem-sistem perakaunan yang sedia ada. Dengan adanya program ini universiti atau IPT berupaya mengeluarkan siswa dan siswi bertaraf profesional di bidang perakaunan sepadan dengan keperluan negara.

  Kursus-kursus dan program perakaunan telah diklasifikasikan untuk membentuk kebolehan pelajar menjadi pengurus maklumat, pembuat keputusan serta menjadi perancang dan pengawal aspek-aspek kewangan organisasi supaya dapat membentuk sikap profesional dalam kerjaya mereka, sama ada sebagai akauntan awam atau sebagai akauntan yang berkhidmat di organisasi awam atau swasta.

  Antara kursus yang perlu diambil semasa pengajian adalah perakaunan kewangan, perakaunan kos, undang-undang komisen, percukaian, perakaunan untuk pengurusan, undang­-undang perniagaan, prinsip perakaunan perniagaan, analisis penyata kewangan, pengauditan, sistem perakaunan, kawalan perakaunan sektor awam dan sistem maklumat perakaunan.

  Lulusan yang mengikuti program ini mempunyai ber­keupayaan memulakan kerja sebagai akauntan, juruaudit, menjawat jawatan di peringkat pengurusan pertengahan atau guru perakaunan, eksekutif kewangan dan pengurus. Malah, peluang pekerjaan di bidang ini banyak terdapat di sektor awam dan swasta termasuk bank, institusi kewangan dan firma akauntan, di bidang pendidikan, pembangunan har­tanah dan dunia pelaburan.

  Dengan pelbagai kursus yang diambil semasa melanjutkan pelajaran di universiti atau institusi banyak pelung perkerjaan di sektor awam atau swasta. Dalam bidang perkaunan juga peluang perkerjaan yang paling utama adalah berkerja di bank. Tetapi tidak semestinya di bank sahaja di syarikat besar atau Kementerian Dalam Negeri juga banyak kerja yang boleh dilakukan tidak. Dalam bidang akauntan banyak cabang tidak semestinya menjadi seorang akauntan. selain menjadi akauntan , juru audit , kerani akaun dan lain-lain.

  Antara ciri-ciri peribadi yang perlu ada dalam diri seseorang ialah seperti berikut:

  (i) Berminat dengan profesion ini
  (ii) Berpengetahuan di bidang matematik
  (iii) Berminat dengan perkembangan bidang ekonomi dan perdagangan
  (iv) Mempunyai pengetahuan tentang komputer

  Oleh : SAKILANIDAATIKA BINTI IMAM BASURI (DPA 360295)

 578. BICARA BIDANG PERAKAUNAN : BIDANG PERAKAUNAN BANYAK CABANG KERJAYANYA

  Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pengunjung yang sudi membuka blog kami. Dalam prospek kerjaya sebagai akauntan pemilihan dalam bidang perakaunan ini amatlah luas dalam bidang pekerjaan .Bidang perakaunan dipercayai profesion kedua tertua di dunia ianya boleh menyabarkan sayap yang luas dari pelbagai aspek pekerjaan.

  TUGAN-TUGAS AKAUNTAN
  1. Menyediakan dan mengesahkan penyata kewangan untuk dibentangkan kepada pihak pengurusan, pemegang saham, badan berkanun dan badan-badan lain;
  2. Menyediakan penyata cukai, memberi nasihat mengenai masalah percukaian dan mempertahankan tuntutan yang dipertikaikan di hadapan pegawai cukai;
  3. Menyediakan atau melaporkan ramalan keuntungan dan belanjawan;
  4. Menyediakan kos projek dan analisis risiko;
  5. Mengenal pasti bahagian pengurangan kos dan mencadangkan langkah-langkah penjimatan kawalan kos.
  6. Menjalankan penyiasatan kewangan, melaksanakan audit, menyediakan laporan dan memberi nasihat mengenai perkara seperti penipuan yang disyaki dan lain-lain yang berkaitan dengan akauntan.
  7. Menyelia pekerja lain.

  ANTARA PELUANG PEKERJAAN BIDANG PERAKAUNAN
  1. Akauntan
  2. Juruaudit
  3. Bendahari
  4. Setiausaha Syarikat
  5. Juru Perunding
  6. Penolong Akauntan
  7. Kerani Akaun

  CIRI-CIRI AKAUNTAN
  Akauntan dan juruaudit mesti bersikap sabar dan boleh menumpukan sepenuh perhatian untuk jangka waktu yang lama. kebolehan memikul tanggungjawab dengan penyeliaan yang sedikit sangat diperlukan. Yang paling utama, kerana berjuta-juta pengguna penyata kira-kira bergantung pada perkhidmatan akauntan dan juruaudit, orang awam mengharapkan agar mereka memiliki standard etika yang amat tinggi serta integriti. Selain itu mereka harus minat dalam perniagaan dan perdagangan, boleh bekerja dalam kumpulan dan tidak lekas putus asa oleh kerana kerja-kerja yang banyak melibatkan dokumentasi dan duduk di meja pejabat.

  PROSPEK KERJAYA
  Di sektor awam pekerjaan ini terdapat di Jabatan-jabatan Kerajaan, badan-badan berkanun dan penguasa-penguasa tempatan.
  Di sektor swasta pekerjaan ini terdapat di badan-badan perdagangan dan perindustrian, bank, syarikat insuran dan firma perakaunan dan sebagainya.

  Oleh : DALIATON BINTI ABDUL MANAP (360299)

 579. BICARA BIDANG PERAKAUNAN : PERAKAUNAN BIDANG YANG SANGAT LUAS

  ASALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA,

  Pada pendapat saya, bidang perakaunan ini adalah salah satu bidang yang terhangat di perkata kan pada masa kini. Ini kerana, bidang ini amat di perlukan pada masa kini.

  Bidang perakaunan merupakan salah satu pekerjaan yang amat di perlukan ketika ini. Apa- apa pekerjaan memerlukan seorang akauntan dalam suatu pekerjaan. Pekerjaan ini amat di perlukan untuk menyediakan pelbagai penyata tentang kewangan.

  Selain daripada itu, seorang akauntan bukan sahaja tugasnya untuk mengawal kewangan atau membuat penyata kewangan sahaja tetapi, seorang akauntan juga boleh menjadi seorang penyiasat tentang kewangan.

  Di samping itu, tugas seorang akauntan juga ialah harus mengenalpasti di bahagian mana yang mempunyai kekurangan kos dan sebagai seorang akauntan, kita perlu mengambil tahu tentang semua kos yang berkurangan agar kita boleh menjimatkan kos.

  Sampai disini sahajalah pendapat saya, kesimpulannya, pekerjaan dalam bidang akaun ini sememangnya luas dan banyak jawatan yang boleh kita duduki.

  Oleh: NURUL SITI FAZLYANA BINTI MAZIN (DPA360300)

 580. BICARA BIDANG PERAKAUNAN : Bidang Perakaunan Banyak Cabangnya

  Assalamualaikum,

  Hai saya nak kongsi cerita mengenai bidang perakaunan banyak cabangnya. harap semua mendapat tahu serba sedikit mengenai perakaunan kewangan ini.

  Secara umumnya dalam bidang perakaunan yang banyak cabangnya antaranya adalah perakaunan kewangan, perakaunan pengurusan, percukaian dan pengauditan. Perakaunan melibatkan aktiviti transaksi harian perniagaan seperti penjualan, pembelian, penerimaan dan pembayaran ke dalam akaun-akaun berkaitan.

  Jadi, apa yang diperlukan untuk menjadi akauntan dan mengikuti kerjaya ini?

  Akauntan boleh mempunyai kepakaran analisis dan teknikal yang baik dalam sistem perniagaan. Bakat matematik yang baik juga perlu ada untuk menjadi seorang akauntan. Dan, kerana komputer kini salah satu medium yang digunakan dalam mengira, anda juga perlu mempunyai pengetahuan dan kemahiran operasi komputer.

  Anda juga boleh meneruskan kerjaya sebagai akauntan ini jika anda mengikuti kursus perakaunan melalui pembelajaran jarak jauh atau melalui internet.

  Selain itu juga, seorang akauntan memerlukan akreditasi atau lesen organisasi tertentu, seperti CPA dan harus mempunyai lesen oleh Lembaga Perakaunan Negeri. Kebanyakan syarikat juga memerlukan pekerja melengkapkan beberapa jam semester serta jam kerja, yang dipertimbangkan untuk ijazah sarjana muda. Jika ingin menjadi seorang akauntan awam, mestilah menjadi sebagai pelatih setelah tamat pengajian. Untuk pelajar yang sudah tamat pengajiannya biasanya akan memulakan kerjaya sebagai juruaudit dalaman yang rendah atau sebagai kos akauntan.

  Ia adalah disyorkan bahawa seorang akauntan perlu mempunyai ijazah sarjana dalam pentadbiran perniagaan atau MBA kerana ia amat diminati oleh lebih banyak syarikat yang mencari akauntan sebagai sebahagian daripada pekerja-pekerja mereka.

  Sepanjang perjalanan kerjaya sebagai akauntan, boleh mendapat kenaikan pangkat seperti kedudukan ketua pegawai kewangan yang membentangkan banyak peluang yang lebih besar untuk kerjaya.

  Selain itu juga boleh bekerja di pejabat perundangan. seorang akauntan boleh bekerja sebagai juruaudit, pegawai kewangan, penganalisis bajet, akauntan pengurusan, dan malah sebagai akauntan cukai.Kebanyakan syarikat yang mencari akauntan cukai akan lebih suka akauntan yang berlatar belakang undang-undang.

  Perakaunan forensik adalah satu lagi kerjaya yang menjanjikan peluang yang cerah untuk akauntan. untuk pengetahuan semua , yang berkerjaya sebagai perakaunan forensik akan menyiasat jenayah seperti penipuan dalam kewangan syarikat. Jika mempunyai kepandaian khusus untuk mengajar, kerjaya ini boleh mengajar subjek yang berkaitan dengan perakaunan di kolej. Ini adalah satu pilihan kerjaya yang hebat dan banyak akauntan merasakan bahawa kerja ini benar-benar dapat memberi kepuasan. Cuma ingat bahawa dalam profesion ini, hendaklah perlu bermula dengan perlahan. Jika baru memulakan kerjaya sebagai akauntan, cuba bermula sebagai pelatih dan membina pengalaman bekerja sehingga tercapai laluan kerjaya yang ingini.

  Perakaunan atau kerjaya perakaunan adalah kerjaya yang menjanjikan banyak peluang yang hebat. Oleh itu, sesiapa yang berminat dalam bidang perakaunan ini pasti akan mendapat kejayaan dalam bidang Perakaunan.

  sekian terima kasih,

  Oleh : SAKILANIDAATIKA BINTI IMAM BASURI (DPA 360295)

 581. BICARA BIDANG PERAKAUNAN : PERKONGSIAN SAYA TENTANG AKAUN

  HAI kawan-kawan,,bidang perakaunan merupakan salah satu bidang profesional yang paling tua di dunia ini.Setiap tamadun terkemuka baik baik tamadun Barat,China,India,mahupun Arab mempunyai peranan dalam kemajuan bidang perakuannya.Bidang perakuanan merupakan salah satu bidang yang merapatkan hubungan dengan kegiataan perdagangan dan juga perniagaan.Perakaunan juga merupakan bidang kerjaya yang penting serta diperlukan oleh mana-mana institusi. Hal ini kerana hampir semua institusi beroperasi berorientasikan keuntungan serta mempunyai hal-hal berkaitan pengurusan melibatkan pengendalian kewangan termasuk belanjawan mengurus, menjaga kemudahan, serta penambahbaikan institusi. Apa sahaja pengurusan dan urusniaga pasti melibatkan duit dan tugas akauntanlah untuk mengenalpasti serta menyusun segala aliran keluar masuk serta aggaran belanjawa, penyata belanja supaya memudahkan pengurusan menganggar serta membuat tindakan.

  Tanbahan pula,akauntan negara kita boleh menjadi ahli dalam Jabatan Akauntan Negara Malaysia atau Kementerian Kewangan Malaysia.

  Seterusnya,saya ingin berkongsi sedikit ilmu pengetahuan saya dalam bidang akaun ini.Saya merupakan seorang pelajar jurusan sains tulen tetapi apabila tibanya keputusan untuk memilih bidang yang ingin saya teruskan untuk menuntut di kolej.Saya dapat idea why not me ‘try accounts field and i take decision to get into this field with full of interest even i have dont have any basic’.Oleh hal yang demikian,saya menjurus diri saya dalam bidang akaun dan saya percaya bak kata pepatah kalau tak kenang,maka tak cinta dengan ini saya mula mencintai bidang akaun dan saya percaya atas kata pisiologi Inggeris Napeolen Ill “whatever mind conceives man can achieve” di mana saya menanam dalam diri saya akaun ialah satu bidang yang luas dan saya sedar bahawa peluang pekerjaan dalam bidang ini amat luas,bukan sahaja kita boleh bekerja bawah orang lain tetapi boleh membuka “firm” sendiri.

  Jadi pendapat saya kepada rakan-rakan….sesiapa yang berminat dalam bidang akaun hanya juruskanlah diri anda dalam bidang ini.Saya tahu ramai berfikir…ehhhh..akaun ini susah lah,banyak kena kira tetapi pengiraan itu memang seronok dan otak kita akan set untuk mencari jawapan sehingga ke akhir calculation….Mari lah cuba cebur bidang ini,jangan risau tentang masa depan anda kalau ceburi bidang ini…masa depan memang terang-menderang.

  Oleh :saraswathi(360297)

 582. BICARA BIDANG PERAKAUNAN : BERMINAT BIDANG PERAKAUNAN

  Assalammualaikum..

  Hai !! siapa minat dalam bidang perakaunan?? dan yang paling penting berminat lah nak menjadi seorang akauntan??? haa,, apa kata anda semua baca berkaitan akauntan di bawah..

  Perakaunan masih merupakan satu bidang penting tetapi masih kurang penglibatan khususnya di kalangan bumiputera. Kerjaya yang melibatkan seseorang itu dengan angka dan pengiraan mungkin merupakan faktor utama pelajar kurang berminat menceburi bidang ini.

  Perkembangan pesat sektor ekonomi dan perdagangan negara sejak kebelakangan ini membuka ruang yang cukup luas kepada lulusan di bidang ini. Perkembangan teknologi maklumat meningkatkan lagi peranan bidang ini dan segi pengurusan dan pengkomputeran sesebuah organisasi.

  Program sarjana muda perakaunan yang ditawarkan oleh universiti/institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan bertujuan mengembangkan ilmu perakaunan di peringkat tinggi kepada pelajar. Di samping bertujuan menyedarkan masyarakat umum tentang peranan, sumbangan dan dunia perakaunan melalui penyelidikan sistem-sistem perakaunan yang sedia ada. Dengan adanya program ini universiti/IPT berupaya mengeluarkan siswazah-siswazah bertaraf profesional di bidang perakaunan sejajar dengan keperluan negara.

  Kursus-kursus dan program perakaunan telah distruktur­kan untuk membentuk kebolehan pelajar menjadi pengurus maklumat, pembuat keputusan serta menjadi perancang dan pengawal aspek-aspek kewangan organisasi supaya dapat membentuk sikap profesional dalam kerjaya mereka, sama ada sebagai akauntan awam atau sebagai akauntan yang berkhidmat di organisasi awam atau swasta.

  Antara kursus yang diajar semasa pengajian termasuklah perakaunan kewangan, perakaunan kos, undang-undang komisen, percukaian, perakaunan untuk pengurusan, undang­-undang perniagaan, prinsip perakaunan perniagaan, analisis penyata kewangan, pengauditan, sistem perakaunan, kawalan perakaunan sektor awam dan sistem maklumat perakaunan.

  Lulusan yang mengikuti program ini seharusnya ber­keupayaan memulakan kerja sebagai akauntan, juruaudit, menjawat jawatan di peringkat pengurusan pertengahan atau guru perakaunan, eksekutif kewangan dan pengurus. Malah, peluang pekerjaan di bidang ini banyak terdapat di sektor awam dan swasta termasuk bank, institusi kewangan dan firma akauntan, di bidang pendidikan, pembangunan har­tanah dan dunia pelaburan.

  Bagi yang berminat dengan kerjaya Akauntan Awam Bertauliah (CPA), mereka yang memiliki Diploma atau Ijazah Sarjana Muda Perakaunan perlu mengikuti latihan dan peperiksaan profesional anjuran Persatuan Akauntan Awam Bertauliah Malaysia (MACPA). CPA diiktiraf sebagai satu kerjaya yang tinggi tarafnya dan amat diperlukan dalam sesebuah organisasi sektor awam atau swasta.

  Oleh : NUR SYAFIQAH BINTI MOHAMED ( DPA360294 )

 583. Salam… Sy minat akaun & pengurusan perniagaan. Pengurusan sumber manusia adakah bidang didalam perakaunan??adakah bidang ini senang untuk mdpat perkerjaan? apakah perbezaan perakaunan pengurusan & perakaunan kewangan? perakaunan kewangan adakah hanya melibatkan pengiraan?

 584. assalamualaikum cikgu , saya nak tanya . result spm saya baru2 ini tidak memuaskan bagi subjek akaun (B+) . tidak boleh mohon untk dip.perakaunan . hanya boleh memohon perbankan . perbankan ni berkaitan dengan bank . so , kerja swasta lah cikgu ? tak de kerja kerajaan kalu kita amik kos perbankan ?? mohon cikgu beri penjelasan.

 585. Syira, waalaikumussalam.

  kalau tak silap cg lepasan diploma perbankan.. masih boleh sambung degree perakaunan nanti.

  Info berkaitan perbankan dan perakaunan boleh klik DISINI

 586. assalamualaikum cikgu,saya nak minta pendapat.sy masih kabur tentang halatuju saya.sbaiknya sy perlu ambil dip prakaunan atau matrik?dan ada x perbezaan antara kolej dan universiti.mohon pencerahan

 587. assalamualaikum cikgu. saya pelajar lepasan spm dengan hasrat nak sambung belajar bidang perakaunan. bole cikgu terangkan sikit perbezaan antara program CAT dengan program LCCIIQ dan diploma perakaunan.

 588. asalam. sy studend BBA,sem 4 nk mintak pendapat tntg major yg ptut sy ambil. sama ada majoring in finance or HRM?? Bidang mane yg banyak peluang pekerjaan skrg?

 589. Yaya,

  Pada pandangan saya, mana2 bidangpun peluang kerja sama saja. Pilihlah berdasar bidang mana yang paling diminati, apa yang penting dapatkan keputusan yang cemerlang dan kuasai seberapa banyak kemahiran.. maka peluang untuk dapat kerja lebih cerah.

 590. assalam cg…saya nak tnya ambk bndng akaun ni memang study dalam english ka?

 591. Anisah, waalaikumussalam.

  Tidak semestinya, bergantung kepada UA / IPT masing2.

 592. cikgu,
  saya lepasan spm 2014, saya nak mintak pendapat cikgu antara CAT , LCCIIQ , diploma perakaunan atau matrik yang mana lebih okey untuk menyambung pelajaran dlm bidang perakaunan? saya berhasrat utk menjadi seorang akauntan, pendapat cikgu yang manakah perlu saya ambil?

 593. Atiqaa,

  Masing2 ada kelebihan, semuanya baik untuk sambung pelajaran bidang perakaunan.. bergantung kepada pencapaian anda dan kesungguhan semasa belajar nanti.

  Maklumat lanjut berkaitan dengannya, boleh rujuk DISINI (klik)

 594. Assalamualaikum cikgu. Saya nak tanya apa perbezaan ACCA dan diploma perakaunan ye?

 595. Kyra,

  Maklumat lanjut berkaitan dengannya, boleh rujuk DISINI (klik)

 596. assalamualaikum cikgu , saya ingin menjadi seorang cikgu akaun. Institusi manakah yang terbaik utk menjadi seorang guru dalam bidang prinsip perakaunan?

 597. salam, cigu. saya rezuan drpd sabah. saya lepasan spm 2014. sebenarnya saya mempunyai minat yg lain kerana saya mengmbil jurusan sains. kptusan sya cemerlang tetapi terhalang apabila bi saya mendapat D. sedangkan semua subjek saya cemerlang. hal ini membuatkan saya rasa sedih, sedangkan pada last exam bi saya mendapat B. Tetapi ia tdak mematahkan smngat saya utk trus berjaya. setelah mencari bidang yg sesuai utk saya. rasanya saya ingin melanjutkan ke peringkat diploma perakaunan. tetapi, adakah bidang ini mempunyai pluang pekerjaan yg tinggi? kerana saya tdak mau menganggur slepas tmat pengajian. dan di manakah tempat2 pekerjaan utk bidang perakaunan ini?

 598. Rezuan,

  Sila muat turun Kerja Bidang Perakaunan (klik) di Koleksi 2010.
  Serta baca petikan artikel2 diatas berhubung peluang kerjaya di bidang perakaunan.

 599. Cikgu… Saya mendapat tawaran ypj kursus diploma pengurusan teknologi perakaunan. Apakah skop kerjaya bagi jurusan yang mungkin saya ambil ni?

 600. Shasha,

  DIPLOMA PENGURUSAN TEKNOLOGI(PERAKAUNAN)
  Diploma Pengurusan Teknologi Perakaunan menjurus kepada pengkhususan perakaunan menerusi beberapa mata pelajaran teras seperti Perakaunan, Kewangan Pengurusan, Pemasaran, Pembelian, Percukaian, Ekonomi dan juga Undang-Undang Perdagangan.

  Lulusan Diploma Pengurusan Teknologi Perakaunan boleh mencari pekerjaan disektor swasta dan awam sebagai:
  Penolong Akauntan
  Penolong Audit
  Penolong Pegawai Cukai
  Pengurus Pelatih

 601. assalam..saya sebenarnya minat akaun tapi saya x pandai sngat bi..

 602. Waalaikumussalam,

  Minat bidang perakaunan.. itu sudah bagus, masalah BI kena cuba atasi. BI merupakan subjek yang penting untuk melayakkan permohonan ke UA (Universiti Awam)…. tak kira dalam bidang apa sekalipun. Maka berusahalah bersungguh2 untuk mengatasi masalkah kelemahan dalam subjek BI.. demi masa depan.

 603. Assalamualaikum..
  Saya lepasan spm 2014 dan akaun saya mendapat A+.. Saya dapat matrik dlm akaun.. saya nk tanye pendapat cg.. Antara matrik dgn diploma perakaunan mane yg lebih bagus.. Sebenarnya saya confuse nak pilih mane satu..

 604. Naz, waalaikumussalam.

  Tahniah atas pencapaian cemerlang anda. Pada pandangan Cg, kedua2 adalah kelebihan masing2. Cuma bagi pelajar cemerlang seperti Naz.. matrik merupakan jalan pintas, kerana dalam masa 1 TAHUN sahaja sudah boleh melanjutkan pelajaran keperingkat Ijazah Sarjana Muda.

 605. salam,
  bagaimana dengan saya yang hanya ada diploma dan akan mengambil acca? macam mana dia punya peluang pekerjaan sebab saya tiada degree? is it okay

 606. Atif,

  ACCA itu sendiri setaraf dengan degree malah lebih lagi kerana ianya sijil profesional.

  Cuba baca post cg sebelum ini.
  Buletin Perakaunan CNO Bil 2/2015(KLIK).. ianya berkaitan ACCA.

 607. Assalamualaikum cikgu. Saya berminat untuk mengambil akaun tapi saya tiada basic dalam subjek akaun. Saya ditawarkan program ACCA di KPTM. pada pendapat cikgu seeloknya saya buat diploma dulu atau ambil terus program ACCA? Semasa cuti ni jugak saya belajar subjek akaun di tuisyen.

 608. Anis, waalaikumussalam.

  Jiaka tiada basic akaun dan berminat ambil ACCA… sebaik2nya ambil CAT-ACCA, kemudian baru sambung ACCA.

 609. cikgu klu kita ambil dip akaun,apa subjek@pembelajaran yg kita akan bljr nnti kt u?

 610. Siti,

  Ada sedikit perbezaan antara UM/IPT.
  Sila layari laman2 UA / IPT yang menawarkan kursus tersebut, dan lihat struktur program… ataupun subjek yang akan diperlajari nanti.

 611. as’kum cg. saya ada satu soalan..cuma nak tahu kerjaya aper yg bole diceburi selain daripada tenaga pengajar didalam bidang sains metamatik.?? terima kasih.

 612. Midon, waalaikumussalam.

  Maaf diluar pengetahuan cg, sila rujuk laman / blog / FB kaunselor kerana mereka lebih arif.

 613. Cikgu,

  bolehkah saya nk ambik sijil acca lepas habis ijazah pertama sains kepujian bioteknologi tumbuhan UKM? Saya ada dgr kwn ckg saya ambik ijazah sains dr new zealand, pastu balik malaysia smbung acca…dia antara pljr cmrlg acca dlm batch tahun tu…skrg jadi salah seorg konsultan petronas yg bkrja di klcc…

  mohon pndngn cikgu..terima kasih…

 614. Nur Fatimah,

  ACCA adalah sijil profesional/kemahiran yang terbuka kepada sesiapa saja.. berbeza dengan sijil akademik yang memerlukan syarat2 tertentu terlebih dahulu.

 615. Assalamualaikum cikgu, saya baru shj dpt keputusan matrik iaitu pngk 3.88/band 3 untuk muet. Adakah saya berpotensi untuk menyambung degree in accounting? Tq

 616. Yana, walaikumussalam.

  In shaa Allah, dapat sambung Degree in Accounting… banyakkan berdoa dan solat hajat.

 617. assalamualaikum cikgu. sya baru sahaja abis diploma kewangan dan perbankan islam tapi saya berminat dengan akaun dan ingin menjadi cikgu akaun. kalau boleh saya nak tanya cikgu macam mana mahu menjadi guru/cikgu akaun. sebab impian saya ingin menjadi guru prinsip akaun.. macam mane erh? terima kasih

 618. Assalamuailakum . Saya nak tanya saya lepasan stpm 2014 . Saya berhasrat nak sambung ijazah sarjana muda perakaunan dgn kepujian dkt unisel dh say dpt. Lepastu saya bercadang nak sambung acca bila habis tamat degrre . Masalah saya, saya gagal bahasa inggeris masa spm . Adakah mempengaruhi kemasukan acca atau saya patut ulang spm bi

 619. Mohd Faiz, waalaikumussalam.

  Tahniah.. atas cita2 tersebut.
  Maaf Cg tak pasti, cuba semak apakah syarat2 kemasukan ke ACCA untuk lepasan Ijazah dilaman IPT yang anda ingin pohon.

 620. Salam cikgu,
  sye lepasan matrik dan minggu depan sye nak masok UNIRAZAK utk Bachelor in Accounting. Sye keliru ngan CPA Australia dan ACCA. Boleh cikgu bantu explain sye ttg perbezaan antara CPA Australia dan ACCA. Dan juga sye nak tahu peluang pekerjaan lepasan CPA.

 621. Shahul,

  Maklumat lebih detail boleh rujuk disini :
  CPA Australia (klik)
  ACCA (klik)
  # Kedua2nya sama sahaja dari segi fungsi dan peluang kerjaya.

 622. salam,ckg boleh tak bagi tau pandangan ckg terhadap perakaunan pengurusan. Terima kasih ckg

 623. Mia,

  Sila rujuk DISINI (klik) berkaitan Perakaunan Penguruasan serta perbandingan dengan Perakaunan Kewangan.

 624. Salam…cikgu ..says minat sangat nak amik accounting nie. Duly saya mengambil diploma dalam pengurusan pelancongan Dan hoapitaliti…Semarang saya merancang until mengambil ijazah perakaunan. Masalah di sini..saya mendapat matematik gred E/ lulus dalam spm sedangkan syarat di setiap universiti menginginkan gred kredit C dalam matematik spm…bagaimana untuk memohon di setiap universiti/kolej dengan gred saya ini …ada harapan ker cikgu…?…saya juga memohon ijazah perakauan hanya pada universities yg diiktiraf MIA..bagaimana…?

 625. Nurul Najihah,

  Apabila kita mahu memohon sesuatu program… perkara utama yang perlu diselidiki ialah adakah kelulusan / pencapaian kita memenuhi syarat permohonan tersebut… jika cukup syarat2nya maka kita boleh pohon.. tetapi jika jelas tidak cukup syarat yang ditetapkan, maka tidak guna kita pohon. Maka pilihlah program2 yang kita dapat penuhi syarat2nya.

 626. cikgu, nak tanya , saya seorang pelajar sains stream tapi saya ada ambil akaun .Saya nak jadi seorang finacial analyst,so masa nak apply matrikulasi saya kena pilih perakaunan atau sains

 627. Lin Wei Sheng,

  Jika berminat bindang kewangan, maka pilih matrik perakaunan ada lebih tepat.

 628. 60,000 AKAUNTAN PROFESIONAL
  Oleh Sofyan Rizal Ishak

  Shah Alam: Kerajaan komited untuk meningkatkan bilangan akauntan profesional kepada 60,000 menjelang 2020 di samping terus meningkatkan pembabitan kaum Bumiputera meskipun dalam keadaan sukar pada masa ini.

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, pihaknya yakin mampu mencapai sasaran itu memandangkan terdapat ramai lepasan universiti daripada pengajian kewangan dan perakaunan yang mahu menjadi profesional berkelayakan.

  “Kami amat menggalakkan lebih ramai pelajar untuk mengikuti kursus perakaunan profesional ini melalui inisiatif yang dilaksanakan pelbagai pihak termasuk Pusat Perakaunan Profesional Malaysia ini (MyPAC),” katanya selepas menghadiri sesi ramah mesra dengan peserta tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera di sini, semalam.

  Majlis itu menyaksikan beliau beramah mesra dengan 300 peserta tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera yang menyertai kursus pensijilan Juruteknik Akauntan Bertauliah (CAT) dan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) selain turut melancarkan Pusat Perakaunan Profesional Malaysia (MyPAC).

  Sehingga kini, negara memiliki 32,000 akauntan berdaftar di bawah Institusi Akauntan Malaysia (MIA) di mana 19,144 adalah ahli badan perakaunan profesional dengan hanya 1,602 atau lapan peratus daripada jumlah itu adalah akauntan profesional Bumiputera berkelayakan di negara ini.

  Ketika diminta mengulas mengenai jumlah akauntan profesional Bumiputera yang dilihat rendah, beliau berkata, situasi itu terjadi kerana kurang pendedahan dalam kalangan pelajar Bumiputera mengenai profesion perakaunan dan beranggapan ia sukar diceburi.

  “Kita boleh mengatasi perkara ini dengan mendapatkan lebih ramai mereka yang berminat dan menggabungkan ia dengan universiti tempayan seperti Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Sunway, sekali gus mengiktirafnya sebagai Pusat Platinum Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA),” katanya.

  Sementara itu, Pengerusi MyPAC, Datuk Zaiton Mohd Hassan berkata, MyPAC adalah pusat pembangunan kolaborasi yang membantu dan menyokong calon akauntan Bumiputera di mana pihaknya kini sedang bekerjasama dengan pelbagai pihak berkaitan bagi menyokong usaha kerajaan itu.

  “Negara memerlukan 60,000 akauntan dalam tempoh lima tahun akan datang di mana kita perlu meningkatkan bilangan akauntan profesional Bumiputera daripada 1,600 pada masa ini kepada 18,000 pada 2020 jika ingin mencapai 30 peratus wakil Bumiputera dalam populasi perakunan profesional,” katanya.

  Sumber; https://www.hmetro.com.my/node/82679?m=1

 629. Says Sekarang sudah Tamat belajar..mengambil ijazah DLM bidang kewangan…..jika saya hendak mengambil sijil ACCA..boleh ker…?…satu lagi cikgu…adakah dengan mengambil Masters Of Accounting memenuhi syarat until mengambil kursus ACCA…?

 630. Jutaan terimakasih diuucapkan pada cikgu 🙂

 631. Terima kasih banyak cikgu atas informasi yang manfaat ini

 632. cikgu ade ke peluang belajar bidang akaun di luar negara

 633. Saye ade masalah dan berumur 16 pt3 saye dapat 6A 3B 1D..saya nak sangat jadi doktor tpi saya tak dapat kelas aliran sains tulen tpi dapat kelas perakaunan n perdagagan.. dan ayah dan keluarga semua menyuruh mengambil bidang perakaunan walaupun cita cita saya ialah doktor..jadi apa saya perlu buat..

 634. Syuhada,

  Percayalah pilihan kedua ibu bapa adalah pilihan terbaik untuk masa depan anaknya yang dikasihi.. Cuba berbincang dengan mereka… dengar apakah sebab/alasan pilihan mereka.

 635. cikgu,
  saya berumur 16 tahun dan berminat menjadi akauntan. Utk menjadi akauntan subjek apakah yg perlu saya lulus dgn cemerlang pada spm kelak

 636. Danial,

  Sekarang ini, untuk menceburi mana2 bidang perlu bersaing… bukan hanya tumpukan pada subjek2 tertentu sahaja. Maka pastikan anda cemerlang dalam semua subjek.. barulah peluang anda terbuka luas.

 637. Assalam cikgu. Sya ni budak lepasan SPM dan sya ambik sains tulen tapi sy minat akaun so, mcm mana nak decide kalau sy takde basic akaun langsung?

 638. Emma, waalaikumussalam.

  Jika betul-betul berminat, tiada masalah walaupun tiada asas akaun semasa SPM. Ramai pelajar lepasan sains yang beralih arah ke bidang perakaunan dan berjaya dengan cemerlang.

 639. cikgu ..kalau xambik addmath bole x nk jadi akauntan.. or ambik bidang akaun lpas spm.
  subjek elektif saya ekonomi asas dan p.akaun

 640. Naim,

  Masih boleh.. cuma tidak boleh ke Matrikulasi saja jika tidak ambil addmate.

 641. Salam cikgu,sekarang sya study engineering in civil..tapi rasa mcm takleh nak move on atas sebab tertentu meanwhile sya dpt tawaran dlm bidng akauntan.. tapi sya tak ada basic in accounting subject and hal2 berkaitan kos ni..mcam mna nak thu ipt yg ada kelulusan MIA?? and apa jadi kalau tak dapat kelulusan MIA tersebut?? Thanks cikgu…

 642. Amir,

  Senarai Ijazah Perakaunan yang diiktiraf oleh MIA (klik)
  Secara mudah, sijil tidak diiktiraf, maka sijil tersebut tidak laku dipasaran kerja.

 643. Salam Cikgu, saya nak tanya apa beza diploma perakaunan, diploma sistem maklumat perakaunan dan diploma akauntansi?

 644. Salam cikgu…saya adalah pelajar spm lepasan sains tulen 2015…keputusan spm saya sbelum ini tidak begitu memberangsangkan…saya hendak menukar aliran ke dalam bidang perakaunan,dan saya ingin sekali ambil CHARTERED ACCAUNTANT.Saya ada beberapa soalan untuk cikgu:

  1)Bagi saya yang baru ingin mencemburi bidang perakaunan,jalan manakah yang lebih elok saya pilih.Masuk diploma perakaunan ataupun ambil matrik dan ijazah perakaunan terus?

  2)Apakah beza ACCA dan CIMA?dan bagaimana ingin menyambung ke bidang tersebut?

  3)Pasaran bagi akauntan sekarang memberangsangkan atau tidak cikgu dengan ekonomi malaysia kini?

 645. Moni,

  1) Diploma atau Matrik (klik)
  2) Beza ACCA dan CIMA (klik)
  3) Akauntan tetap diperlukan.. sama ada ekonomi baik atau tidak.

 646. salam cikgu, saya adalah lepasan SPM 2015 sains tulen..bolehkah saya memohon untuk bidang perakaunan tapi saya tak ada basic tetang akaun ..layakkah saya memohon?

 647. Aini,

  Boleh dan layak memohon asalkan cukup syarat yang ditetapkan… cuba semak DISINI (klik)

 648. Assalamualaikum,,cikgu,,nak tanya,prosedur untuk apply CAT bagi calon spm 2015 macam mana yee.. ade kena beli no pin ape2 ke.. tq 🙂

 649. Nabila, waalaikumussalam.

  Tak perlu no pin… sila layari laman IPT yang menawarkan program CAT.

 650. Assalamualaikum cikgu ,
  Nak tanya tentang akauntan forensik. Saya bercita-cita untuk sambung dalam bidang ni, tetapi ramai yang bagitau susah. Boleh tak saya nak tahu siapa antara orang yang dah berjaya dalam bidang ni? Dan apa laluan untuk saya sebagai lepasan spm untuk pergi ke bidang ini? Saya ingat nak ambil degree dalam accounting. Lepas tu sambung master dalam forensic accounting. Betul ke pathway tu cikgu? Hehe

 651. Atul, waalaikumussalam.

  Untuk mendapatkan sesuatu yang berharga.. mestilah bersusah2 dahulu.
  Laluan tu dah betul.

 652. Assalam cg .. saya nak minta pendapat cg … Saya pelajar perakaunan .. Kalau saya drop subjek ekonomi .. Ada kesan buruk ke ? Bole masuk matriks dan universiti ke ?

 653. Homosapein, waalaikumussalam.

  Masih lagi berpeluang masuk matrik / U…

 654. assalam cg… saya pelajar perakaunan .. kalau saya drop subjek ekonomi ad kesan buruk tak? bole apply matriks atau ambil CAT

 655. Adikka,

  Rujuk komen cg di atas.

 656. assalamualaikum cikgu.. saya nak tanya kalau nak ambil subjek prinsip akaun wajib ambil addm3 tak?

 657. Najiha, waalaikumussalam.

  Tidak semestinya, cuma syarat untuk mohon Matrikulasi sahaja MESTI ambil matematik tambahan.

 658. Terime kasih atas info-info yg teramat bagus.

 659. Salam cikgu, sy lepasan spm 2015. Sy ingin menyambung pljrn dlm bidang akaun di matriks. Cita2 sy ialah pegawai bank. Sy ingin menyambung peringkat ijazah dlm bidang perbankan tetapi bila sy buat rujukan, pelajar lepasan matriks taklayak utk menyambung ijazah dlm bidang perbankan. Jd jika sy sambung ijazah dlm bidang perakaunan, adakah sy layak kerja di bank?

 660. Hi . saya pelajar tingkatan 5 tahun ni . saya mempunyai masalah pemilihan kerjaya pada masa hadapan. saya ada terfikir nak ambil diploma perakauanan selepas SPM , tetapi saya ragu2 . saya tidak ambil subjek prinsip perakaunan , saya ambil subjek perdagangan . adakah saya dapat mohon bidang tersebut pada masa hadapan?

 661. Hui,

  Walaupun tidak ambil prinsip perakaunan… masih lagi layak memohon diploma perakaunan… pasti BI sekurang2nya B.

 662. assalam cikgu.

  saya ada dip.pngjian perniagaan (pngurusan) tapi minat saya lebih ke arah akaun. boleh ke saya smbung degree dalam perakaunan?

 663. Ayien, waalaikumussalam.

  Masih boleh sambung ijazah sarjana muda perakaunan dengan syarat PNGK 3.00 keatas.

 664. Assalamualaikum.. cikgu saya nak tanya dan Ingin minta penerangan sedikit tentang diploma perakaunan dan diploma akauntasi.. adakah ianya sama atau berbeza. Jika berbeza, apa perbezaannya ya..

 665. Ellysa, waalaikumussalam.

  Sama saja..

 666. cg… seorg lepasan matrik akaun boleh x jadi cg?? contohnye cg matematik ke

 667. Akim,

  Jika bercita-cita jadi cikgu.. sambung di UPSI.

 668. tapi pluang ke upsi tak dpat..

 669. Akim,

  Boleh juga mohon Izajah Sarjana muda Pendidikan di Universiti Awam yang lain.

 670. Salam cikgu. Saya ambil tingkatan 6 tapi pakej di tmpat saya tiada subjek akaun yg ada EKONOMI dgn P.PPERNIAGAAN tapi dalam pakej berlainan. Masalah saya,saya da belajar akaun selama dua tahun.jadikan cikgu pakej mana yang patut saya ambil kalau saya taknak sia sia kan subjek akaun dulu dan arah cita cita kepada akauntan?? Sbb di sekolah saya tiada subjek p.perakaunan cikgu.huhuhu.
  Minta jasa baik cikgu mmber maklum balas dgn secepat mungkin. Terima kasih cikgu ? huhuhuhuhu

 671. Dan mana satu subjek Yang bagus antara P.PERNIAGAAN atau EKONOMI untuk peluang kerja lbih cerah kearah perakaunan?

 672. Najihah,

  Kedua-dua subjek tersebut membolehkan anda memohon ISM Perakaunan nanti. Peluangnya sama sahaja…

 673. cikgu, saya nak tanya, saya telah dapat tawaran utk pergi ke KMJ. Saya nak jadi seorang arkitek, tapi saya apply utk bidang akaun. Kalau saya buat rayuan utk tukar dari bidang akaun ke bidang sains adakah mungkin saya berjaya tukar? Sebab saya tahu kalau nak tukar dari bidang akaun ke sains, agak susah. Results spm saya 8A, 1B. Cikgu pernah tengok pelajar yg berjaya tukar dari bidang akaun ke sains tak?

 674. szeto,

  Biasanya dalam surat tawaran ada dinyatakan kursus yang ditawarkan adalah tetap dan tidak boleh ditukar… walau bagaimanapun cuba rujuk IPT berkenan.

 675. assalamualaikum CG,saya kini mneruskan pljaran ke tingkatan6 mngambil course ekonomi Dan perniagaan sementara mnunggu kputusan upu kluar.alhamdulillah saya dpat tawaran smbung blajar diploma akauntansi di politeknik konvensional/metro . saya nak mnta pndapatan cg tntg pluang utk saya smbung ke peringkat yg lebih tinggi slepas tamat d politeknik trsebut.adakah pluang sya luas? atau saya perlu meneruskan tingakatan 6.