Peluang ke IPT


SISTEM SEMAKAN SYARAT KELAYAKAN PROGRAM IPTA

Sistem Semakan Syarat Khas Program ke IPTA (i-MAS-C-U) boleh digunakan untuk membuat semakan syarat bagi program yang ditawarkan pada semua IPTA di Malaysia. Semakan boleh dibuat untuk program Asasi, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda bagi Lepasan :
1. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2. Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) 3. Matrikulasi KPM
MULAKAN SEMAKAN ANDA (KLIK)


Kepada Calon-calon SPM

Diharapkan anda semua akan terus kekal bersemangat dan bertenaga untuk berusaha sedaya upaya untuk berjaya dengan cemerlangnya di dalam peperiksaan SPM nanti, kerana ianya akan menjadi penentu masa hadapan anda. Ambillah iktibar daripada pengalaman rakan-rakan ’senior’ yang telahpun berjaya sebagai kayu pengukur untuk anda juga mencipta kejayaan; Dan melihat setiap kegagalan mereka sebagai peringatan yang harus dielakkan sedapat mungkin.

Para pelajar(calon SPM) akan lebih mudah dan berkeyakinan untuk belajar sekiranya telah cukup bersedia – tahu apakah pilihan bidang dan program pengajian yang ingin diikuti selepas SPM nanti.

Halatuju Pendidikan Selepas SPM adalah pelengkap kepada segala persediaan yang telah dan sedang anda lakukan untuk menghadapi peperiksaan SPM. Apa yang penting bukan sekadar untuk mendapat keputusan SPM yang baik sahaja tetapi mendapat keputusan SPM yang akan dapat menjamin peluang untuk pelajar mendapat tempat di IPT terpilih di dalam program pengajian yang mereka inginkan.

 1. MATRIKULASI KPM

  SYARAT KEMASUKAN 2007/2008

  Syarat Kemasukan ke Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia [MKPM] Syarat Kelayakan Memohon Program Matrikulasi

  Kekal seperti sebelumnya, iaitu terbuka bagi semua pelajar yang telah mendaftar dan mengambil satu daripada pakej mata pelajaran berikut dalam peperiksaan SPM.

  Bagi bidang Sains (M001) Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris , Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi; atau Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris , Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia; atau Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris , Matematik, Matematik Tambahan, Sains Tambahan

  Bagi bidang Perakaunan (M003) Mendaftar dan mengambil mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Matematik Tambahan dan Prinsip Akaun.

  SYARAT KELAYAKAN MINIMUM

  Syarat Kelayakan Minimum Kemasukan Ke Program Matrikulasi :
  Pelajar perlu memperoleh sekurang-kurangnya keputusan berikut dalam SPM:

  Bagi bidang Sains (M001)

  1. 6C Bahasa Melayu
  2. 6C Bahasa Inggeris
  3. 4B Matematik
  4. 6C Matematik Tambahan
  5. 6C Kimia
  6. 6C dalam satu(1) mata pelajaran berikut :
  Fizik
  Biologi

  Bagi bidang Perakaunan (M003)

  1. 6C Bahasa Melayu
  2. 6C Bahasa Inggeris
  3. 6C Matematik
  4. 7D Matematik Tambahan
  5. 6C dalam dua(2) mata pelajaran daripada berikut :
  Prinsip Perakaunan
  Ekonomi Asas
  Perdagangan
  Sains
  Sains Tambahan
  Fizik
  Kimia
  Biologi
  Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

  * Program satu tahun hanya akan ditawarkan kepada pelajar yang mempunyai merit yang baik.

  Lain-lain maklumat berkaitan dengan PROGRAM MATRIKULASI.

 2. SYARAT PERMOHONAN KE POLITEKNIK KPT BAGI LULUSAN SPM

  BIDANG PERDAGANGAN ( KURSUS PERINGKAT DIPLOMA)

  1. Warganegara Malaysia.

  2. Lulus SIJIL PELAJARAN MALAYSIA atau SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (VOKASIONAL) serta memenuhi syarat minimum berikut :

  a) Lulus Bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia
  b) Lulus Bahasa Inggeris
  c) Mendapat LIMA (5) Kepujian termasuk :
  Matematik atau Matematik Tambahan.
  Mana-mana EMPAT (4) mata pelajaran lain yang belum diambil kira kepujiannya.

  SENARAI KURSUS DIPLOMA BIDANG PERDAGANGAN
  LULUSAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA /SETARAF

  D50 Akauntansi
  D51 Insurans
  D52 Kewangan Dan Perbankan
  D53 Pemasaran
  D55 Pengajian Perniagaan (Pengurusan)
  D57 Pengajian Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa)
  D59 Pengurusan Peruncitan
  D60 Pengajian Perniagaan (e-Dagang)
  D61 Pengurusan Logistik dan Rangkaian Bekalan

  Sila dapatkan maklumat lanjut di SINI.

 3. Universiti Teknologi MARA (UiTM)
  SYARAT-SYARAT MINIMUM KEMASUKAN 2008

  SYARAT AM UNIVERSITI

  Lulus SPM atau yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dengan mendapat sekurang-kurangnya LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu.

  FAKULTI PERAKAUNAN
  (Untuk Bumiputera Sahaja. Terbuka kepada pemohon aliran Sains/Teknikal dan Sastera)

  1. Diploma Perakaunan (E2210)
  (6 semester)
  Calon yang tamat program ini boleh memohon mengikuti mana-mana program Ijazah Sarjana Muda di mana-mana fakulti dengan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Universiti

  Nota:
  Calon yang mendapat sekurang-kurangnya lima (5) Gred 1A/2A dalam mata pelajaran berkaitan termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik/ Ma t ema t i k Tambahan akan ditempatkan khas di kampus Shah Alam. Tertakluk kepada pencapaian akademik yang cemerlang dan bilangan tempat yang disediakan.

  SYARAT KHAS PROGRAM
  Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran:
  • Bahasa Inggeris
  • Matematik / Matematik Tambahan sekurang-kurangnya gred 5C

  2. Diploma Sistem Maklumat Perakaunan (E2211)
  (6 semester)
  Calon yang tamat program ini boleh memohon mengikuti mana-mana program Ijazah Sarjana Muda di mana-mana fakulti dengan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Universiti.

  SYARAT KHAS PROGRAM
  Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran:
  • Bahasa Inggeris
  • Matematik
  DAN
  • Lulus Matematik Tambahan

 4. MATRIKULASI ATAU PROGRAM ASASI ATAU DIPLOMA ?
  Oleh : Sifu2b

  Ramai pelajar yang bertanyakan sifu manakah di antara ketiga-tiga program lepasan SPM ini, mana yang lebih baik. Sifu dah jawab berulang kali tentang perkara ini di dalam komen balas sifu di sini. Untuk membolehkan pelawat blog ini membaca respons sifu yang terdahulu itu, maka sifu paparkan semula sebagai pos tetap.

  Matrikulasi dan program asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program diploma. Matrikulasi keutamaan adalah program satu tahun (PST) walaupun ada juga program dua tahun (PDT). Matrikulasi yang popular sekarang ialah matrikulasi KPM. Namun begitu program asasi seperti program asasi sains atau program asasi undang-undang atau program asasi perakaunan juga memberi peluang lepasan SPM melangkau ke peringkat ijazah dalam tempoh singkat iaitu 1 tahun (2 semester) . Kedua-dua peluang pembelajaran ini, matrikulasi dan program asasi dikenali sebagai program laluan pantas (fast track). Bayangkan dalam usia 19 tahun pelajar dari kedua-dua program ini, jika cemerlang, layak memasuki program ijazah aliran sains (3 tahun kecuali perubatan 4-5 tahun) atau perundangan (3 tahun) atau perakaunan (4 tahun) dan selepas tamat belajar, bakal memasuki dunia pekerjaan di usia muda, 21-22 tahun.

  Diploma pula terbuka kepada semua lepasan SPM dan semua aliran dan jenis persekolahan. Walau bagaimanapun, ia menawarkan tempoh pembelajaran yang panjang iaitu 3 tahun. Hanya selepas tamat atau bergraduat dari diploma, barulah pelajar lepasan diploma boleh mengikuti program ijazah dalam bidang yang mereka minati, sama ada aliran sains/teknikal atau aliran sastera. Ada banyak peluang belajar disediakan dalam kategori diploma oleh itu pelajar boleh merancang kerjaya mereka dari awal lagi. Sebagai contoh, pelajar diploma perakaunan selepas tamat pegajian boleh membuat keputusan sama ada terus sambung belajar atau terus bekerja. Sebaliknya pelajar matrikulasi dan program asasi tidak boleh berhenti belajar kerana dari segi pengiktirafan, sijil matrikulasi dan program asasi itu hanya sah kegunaannya untuk kemasukan ke IPT. Jika mereka memilih untk bekerja sementara waktu atau bagi tempoh yang lama, pelajar-pelajar lepasan matrikulasi dan program asasi sebenarnya hanya memiliki kelayakan SPM. Begitulah bezanya dari segi taraf dan peluang pekerjaan.

  Tetapi perlu diingat di sini, pelajar-pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah, dan kerana itulah pihak KPM dan IPTA yang menawarkan program-program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang. Ini kerana dipercayai pelajar sedia cemerlang dalam SPM akan mampu menangani kehidupan dan proses pembelajaran yang ketat dan pelbagai bagi tempoh singkat 2 semester. Juga diyakini individu sebegini sebenarnya mempunyai kesungguhan dan cita-cita diri yang jelas. Tanpa faktor ini, maka ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi maupun program asasi kerana didapati lebih ‘demanding’ dan agak sukar menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar. Program diploma pula, walaupun turut dipohon oleh pelajar cemerlang dan pelajar sederhana, proses pembelajarannya telah direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh 3 tahun. Maka pelajar-pelajar diploma ada sedikit ruang ‘bernafas’ dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi.

  Tetapi pembaca blog ini harus sedar bahawa matrikulasi, program asasi dan diploma sememangnya dirancang berdasarkan dasar dan falsafah yang berbeza. Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa jerih payah anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupun tidak ‘menyesakkan nafas’ pelajar tetapi dari segi persaingan, akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambatmemasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah.

  Contohnya anggaplah ada 2 orang pelajar, pelajar A dan Pelajar B merupakan lepasan SPM 2007 kini mencari peluang belajar di IPTA. Pelajar A ditawarkan matrikulasi di Kolej Martrikulasi Labuan, pelajar B ditawarkan diploma perakaunan di UiTM Shah Alam. Kedua-duanya adalah pelajar cemerlang dan kedua-duanya berpakat bakal mengikuti program ijazah perakaunan di UUM.

  Di usia 18 tahun ini, kedua-duanya memulakan pengembaraan masing-masing tahun 2008 ini.

  Pertengahan tahun 2009 – Pelajar A tamatkan pengajian matrikulasi dengan CGPA 3.80 dan Julai 2009 mula mengikuti program ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B pula memasuki tahun kedua pengajian diploma.

  Pertengahan tahun 2010 – Pelajar A sedang belajar di tahun kedua ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B memulakan pembelajaran di tahun ketiga program diploma beliau.

  Pertengahan tahun 2010 – Pelajar A sedang belajar di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM. Pelajar B dah tamat diploma dengan CGPA 3.80 juga dan mulai Julai 2010 mulakan pengajian beliau di tahun pertama ijazah perakaunan di UUM. Pelajar A sekarang ini senior 3 tahun berbanding rakannya Pelajar B yang baru menjadi pelajar junior.

  Pertengahan tahun 2011 – Pelajar A memulakan pembelajaran di tahun keempat dan terakhir program ijazah perakaunan di UUM. Rakannya pelajar B pula baru memasuk tahun kedua pengajian ijazah perakaunan di UUM juga.

  Pertengahan tahun 2012 – Pelajar A telah tamat pengajian dengan CGPA 4.00, menunggu konvokesyen dalam bulan Ogos dan sejak Julai dah bekerja di Ernst & Young sebagai pembantu juruaudit. Pelajar B sedang melanjutkan pelajaran di tahun ketiga ijazah perakaunan di UUM.

  Pertengahan tahun 2013 – Pelajar A masih berkerja di Ernst & Young dan kecekapannya menyebabkan beliau telah dinaikkan jawatan dan tangga gaji yang lebih lumayan. Pelajar B mula belaja di tahun keempat, tahun terakhir ijazah perakaunan di UUM.

  Pertengahan tahun 2014 – Pelajar A masih bekerja di E&Y dan memasuki tahun ketiga bertugas untuk melengkapkan syarat menjadi akauntan bertauliah*. Pelajar B tamat pengajian degan CGPA 4.00 dan sedang menunggu konvokesyen di bulan Ogos 2014. Mula bekerja di Price Waterhouse sejak Julai 2014 dan bakal mencipta kerjaya sebagai akauntan bertauliah juga.
  * Syarat untuk mejadi akauntan bertauliah ialah pengalaman 3 tahun bekerja minimum dalam bidang perakaunan yang diiktiraf. Juruaudit adalah salah satu darinya.

  Dan begitulah seterusnya. Dengan andaian persaingan yang sihat, dan tiada masalah yang menghalang kedua-dua mereka menangguhkan pembelajaran dan mencari pekerjaan. Sifu berharap, dari penerangan dan contoh yang sifu berikan dapat memberi sedikit gambaran kepada pelajar untuk membuat keputusan mana satukah laluan yang lebih sesuai kepada dirinya. Setiap keputusan itu bakal mempengaruhi peluang dan kejayaan anda di masa hadapan.

  PERHATIAN !!! ………………………………………………………………………………..

  Bagi mendapatkan lebih banyak maklumat berkaitan perkara ini, sila layari Blog Sifu2b atau klik di sini.
  https://sifu2b.wordpress.com/2008/05/01/matrikulasi-atau-program-asasi-atau-diploma/

  …………………………………………………………………………………………………..

 5. CEMERLANG 1A DAN 2A PRINSIP PERAKAUNAN DAPAT KEISTIMEWAAN

  PELAJAR CEMERLANG SPM DAPAT PENGECUALIAN CAT
  Wednesday 12/03/2008

  KUALA LUMPUR, 12 MAC – Kementerian Pelajaran Hari Ini Dengan Rasminya Mengumumkan Pelajar Yang Memperolehi Keputusan 1A And 2A Dalam Subjek Prinsip Akaun Dalam Peperiksaan SPM Baru-baru Ini Akan Mendapat Pengecualian Peperiksaan Bagi CAT (Certified Accounting Technician).

  CAT adalah program asas bagi kelayakan Profesional ACCA. Program ini merupakan langkah pertama untuk mendapatkan kelayakan profesional ACCA dan untuk menadi akauntan bertaraf dunia.

  Pelajar yang berjaya memperolehi keputusan 1A dan 2A in Prinsip Akaun akan mendapat pengecualian CAT untuk Kertas ‘Recording Financial Transactions’. Dengan pengecualian ini, pelajar SPM berpeluang untuk menamatkan pengajian CAT dan ACCA dengan lebih cepat memandangkan silibus SPM diiktiraf antarabangsa. Terdapat 9 subjek yang perlu dilengkapi bagi kelayakan CAT.

  Tahun lalu, ACCA telah menandatangani memorandum persefahaman dengan Kementerian Pelajaran sebagai usaha berterusan untuk menambah baik kurikulum dan piawaian terhadap sistem pelajaran negara.

  ACCA amat berbesar hati dapat menyokong usaha kerajaan untuk meningkatkan kualiti pendidikan negara, terutamanya untuk memastikan silibus pendidikan negara adalah relevan dengan keperluan industri.

  Kerjasama seumpama ini dengan Kementerian Pelajaran adalah yang pertama bagi ACCA di dunia. Ini menunjukkan pengiktirafan antarabangsa bagi sistem pendidikan Malaysia daripada badan perakaunan antarabangsa.

  “Bagi ACCA, inisiatif untuk mengkaji semula silibus Prinsip Perakaunan SPM dan menjadikan standard antarabangsa sebagai pengukur, merupakan satu usaha yang bervisi jauh. Inisiatif seperti ini akan membuka peluang lebih ramai pelajar Malaysia untuk memilih perakaunan sebagai karier pilihan,” kata Teo Ee Seng, Ahli Jawatankuasa Majlis Penasihat ACCA Malaysia.

  “Standard peperiksaan CAT pada peringkat akhir sebenarnya sama taraf dengan peperiksaan Tahun Pertama untuk kursus Ijazah dari UK,” jelas Teo lagi.

  Nota kepada editor

  1. The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) merupakan pertubuhan perakaunan profesional yang terbesar di dunia, dengan 115,00 orang ahli dan 296,000 pelajar di 170 buah negara.
  2. Kebanyakan pelajar di Malaysia mengikuti pengajian CAT selepas SPM. Selapas tamat pengajian CAT, pelajar mempunyai pilihan untuk terus bekerja atau menyambung pengajian kelayakan professional ACCA untuk menjadi akauntan dan professional dalam bidang kewangan
  3. Kini terdapat lebih 6,000 pelajar sedang mengikuti pengajian ACCA di Malaysia. Malaysia menduduki tempat ke-2 di dunia dari segi jumlah pelajar teramai mengikuti pengajian CAT.

  DIKELUARKAN OLEH ACCA

  Untuk keterangan lanjut:

  Ainul Ibrahim
  Pengurus, Komunikasi Korporat
  +(603) 2713 5051ext: 17, 019-2869068
  ainul.ibrahim@my.accaglobal.com

  TARIKH SIARAN: 12 MAC 2008
  DISIARKAN OLEH, BERNAMA PERHUBUNGAN MEDIA & PENGURUSAN ACARA

 6. AKAUNTANSI DAN SIJIL PROFESIONAL, APA KATA ANDA ?
  Oleh Sifu2b di https://sifu2b.wordpress.com

  Soalan : Athrun belajar di mana sekarang dan dalam jurusan apa?

  Jawapan : Sy belajar di KPTM KL.under full scholarship MARA.semua students yg ambik jurusan profesional dkat KPTM dpt scholarship MARA.tapi tempat terhad dan bergantung kpd syarat2.jurusan CAT sebenarnya dah lama diperkenalkan,tapi baru diperkenalkan di IPTA dan kolej MARA.sekaran ini kolej yg paling best dlm bidang profesional adalah kolej sunway.
  [Sifu : Anda boleh mengetahui program lain KPTM dengan membaca maklumat dalam fail ini.]

  S : Kenapakah anda mengambil sijil profesional dan apa kelebihannya berbanding diploma perakaunan?

  J : pd pendpt sy, pelajar hanya mmbuang masa ambik kos diploma perakaunan kat KPTM, Mereka dah mmbazir masa 1 1/2 tahun, sy rasa lagi baik pelajar ambik kos ACCA-CAT dekat KPTM,lagi pun certificate ACCA-CAT lagi tinggi dr diploma dan jangka masa study hanya 1 1/2 tahun.
  jika dah buat diploma perakaunan dimana2 universiti,peringkat ijazah hanya 3@2 tahun je.dekat uitm 2 tahun je.tapi dgn diploma perakaunan agak susah nak dapat kerja dekat big 4 (pricewaterhouse, ernst&young, KPNG, deloid) iaitu 4 firma perakaunan terbesar didunia. Student2 diploma terpaksa bersaing dgn student2 yg ada sijil profesional antarabangsa macam ACCA,ACCA-CAT,ACCI..sijil2 ni lagi tinggi taraf drpd diploma and ijazah..big 4 biasanya mmberi keutamaan kpd student2 profesional utk bekerja dgn diorg.kursus2 profesional ni boleh diambil selepas SPM.jangka2 masa study just 1@1 1/2 utk ACCA-CAT yg tinggi sikit taraf drpd diploma,3 tahun utk ACCA(require ACCA-CAT@STPM) yg hampir sama taraf dgn master,sijil ACCA dikeluarkan sekali dgn degree oxford brooke university.2 tahun utk ACCI yg sijil setraf dgn sijil ACCA-CAT.

  S : Apakah cadangan anda tentang kerjaya dalam bidang akauntansi?

  J : jika nak ambik jurusan perakaunan,better ambil yg sijil profesioanal punya, jika ambik degree & diploma, … susah sikit nak dapat kerja di firma perakaunan, market utk student yg ada sijil profesioanl lagi tinggi, sijil profesional perakaunan ditawarkan dekat UITM shah alam,kolej poly-tech mara(KPTM)&sunway kolej..utk sijil profesioanl di KPTM ada tajaan MARA.

  S : Apakah kelebihan mengambil program sijil profesional seperti ACCA kepada pelajar lepasan SPM?

  J : bermula tahun 2007 kem.pelajaran malaysia telah bekerjasama dgn ACCA bg menilai semula silibus pembelajaran subjek perakaunan. so bg semua pelajar lepasan SPM 2007 yg megambil perakaunan.
  sesiapa yg dpt A1 dan A2 utk matapelajaran tersebut.anda sebenarnya telah lulus utk paper basic bg ACCA.dan jika anda sambung pengajian dibidang ACCA anda dpt skip masa pengajian anda drpd 4 1/2 tahun kpd 4 tahun sahaja@mungkin 3 1/2. ini adalah advantage bg anda.dlm masa 4@3 1/2 tahun saja anda sudah memperoleh sijil ACCA yg hampir setaraf MASTER,dan anda boleh sambung terus ke peringkat Phd jika keputusan ACCA anda cemerlang,sijil ACCA dikeluarkan sekali dgn DEGREE oxford university.tapi sesiapa yg mengambil jurusan ini perlulah berusaha bersungguh2 kerana soalan exam yg dikeluarkan oleh ACCA england sendiri,dan yg memeriksa kertas exam anda juga adalah ACCA england,ini bermakna kertas exam anda akan di mark di england.so english anda mestilah sekurang2nya basic jika ingin mengambil jurusan ini.bg sesiapa yg dpt B3 kebawah bg subjek perakaunan anda terpaksa bermula dari paper basic jika anda ingin mengambil jurusan ACCA.

  S : Adakah ramai pelajar yang mengikuti program profesional seperti ACCA dan IPT manakah yang menawarkannya?

  J : ramai yg ambik jurusan ni adalah kaum cina.peratus kaum melayu agak kurang dlm jurusan profesional kerana kurang pengetahuan tentang jurusan profesional.kebanyakkan student profesional di kolej sunway dan IPTS lain adalah kaum cina.kecuali di KPTM dan UITM yg menyediakan tempat utk bumiputera.

  S : Kenapa pelajar lepasan SPM sepatutnya mengikuti program ACCA-CAT?

  J : sekarang big 4 byk mengambil student2 fresh graduate yg ada ACCA-CAT sebgai kerani akaun utk firma diorg selama 3 tahun.ini kerana ramai kerani akaun di firma berkenaan hanya bekerja selama 3 tahun bg mendapatkan tauliah.kebiasaannya starting gaji adalah RM1500,dan student2 yg keja dgn big 4 adalah part time student,mean,diorg akan pegi kelas ACCA pada hari minggu(sabtu,ahad),segala yuran pengajian dan exam di tanggung oleh big 4 sehingga anda graduate ACCA.

  S : Adakah pelajar di KPTM boleh mendapat pembiayaan pengajian?

  J : pinjaman MARA hanya boleh didapati selepas pelajar mendaftar di KPTM,borg akan diberi masa hari pendaftaran di kolej,buat masa skarang pelajar baru hanya boleh memohon pinjaman biasiswa MARA rm2000 sbgai pendahuluan, pelajar pergi ke pejabat MARA daerah dan bawa sekali surat tawaran kolej dan bg tau dgn pegawai bertugas yg anda nak buat pinjaman pendahuluan.

  PERHATIAN !!! ………………………………………………………………………………..

  Bagi mendapatkan lebih banyak maklumat berkaitan perkara ini, sila ikuti Soal-Jawab di https://sifu2b.wordpress.com ataupun klik disini.

  …………………………………………………………………………………………………..

 7. saya telah mendapat 7A DA 3 B dalam SPM..
  saya tidak dapat matrikulasi dan upu…

 8. jeevan,

  Bedasarkan keputusan yang diperolehi, jeevan merupakan seorang pelajar yang cemerlang. Cg percaya jeevan berpotensi untuk terus cemerlang walau belajar dimana sekalipun nanti. Jangan mudah berputus asa. Pada pandangan Cg, apa yang boleh jeevan buat ialah :
  1. membuat rayuan ke matrikulasi dan upu
  2. membuat permohonan ke mana-mana IPTS / Kolej Komuniti
  3. memasuki Tingkatan 6

  Diharapkan pandangan ringkas Cg dapat membantu jeevan, dan
  JANGAN PUTUS ASA dan TERUS BERUSAHA, Semoga Berjaya.

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Berita baik untuk lepasan SPM 2007. Jangan lepaskan peluang ini.
  Mara anjur program permohonan terbuka bagi lulusan SPM

  KUALA LUMPUR: Majlis Amanah Rakyat (Mara) akan menganjurkan program permohonan terbuka bagi pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang belum mendapat tempat di Institusi Pengajian Tinggi di seluruh negara mulai 2 Jun ini.

  Mara dalam satu kenyataan hari ini berkata, program itu bertujuan mendedahkan kepada pelajar, terutama pelajar bumiputera, mengenai peluang pendidikan yang ada.

  Menurutnya, program itu disertai oleh pelbagai institusi pendidikan Mara termasuk Kolej Profesional Mara (KPM), Institut Kemahiran Mara (IKM), Kolej Kemahiran Tinggi Mara(KKTM), Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) dan German-Malaysian Institut (GMI).

  Dipetikan daripada Berita Harian,20 Mei 2008(Selasa)

 9. UTM PERKENAL PROGRAM SARJANA MUDA PERAKAUNAN

  JOHOR BAHRU 11 April – Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan memperkenalkan program Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) mulai semester Julai 2009/2010.

  Kursus perakaunan bertaraf profesional tersebut ditawar berikutan kehendak pasaran dan industri.

  Dekan Fakulti Pengurusan dan Pembangunan Sumber Manusia UTM, Prof. Madya Dr. Durrishah Idrus berkata, silabus dan kurikulum program tersebut disedia mengikut keperluan Malaysia Institute of Accountant (MIA), ACCA dan CIMA.

  “Kami membuat penyediaan yang rapi mengikut kajian pasaran berdasarkan hala tuju II bidang perakaunan yang ditetapkan Kementerian Pengajian Tinggi,” katanya.

  Beliau berkata demikian pada Seminar Bahasa Antarabangsa Untuk Tujuan Khas (LSP) di sebuah hotel di sini semalam.

  Seminar kali ke enam yang diadakan selama dua hari itu disertai oleh 200 peserta termasuk penceramah daripada 13 buah negara.

  Antaranya peserta dari Singapura, Brunei, United Kingdom, Amerika Syarikat, Taiwan, China, Iran dan Kanada.

  Kata Durrishah, graduan program tersebut boleh melanjutkan pengajian ke kursus profesional seperti Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) dan Chartered Institute of Management Accountants (CIMA).

  Untuk permulaan, pihak UTM mengambil 60 pelajar yang benar-benar berkualiti bagi mengikuti kursus tersebut.

  Menariknya, kata Durrishah, program tersebut turut menawarkan beberapa kursus pilihan iaitu kursus keusahawanan.

  Setakat ini Fakulti Pengurusan dan Pembangunan Sumber Manusia menawarkan empat program Sarjana Muda (Kepujian) iaitu Sarjana Muda Pengurusan (Pemasaran), Sarjana Muda Pengurusan (Teknologi), Sarjana Muda Sains (Pembangunan Sumber Manusia) dan Sarjana Muda Psikologi (Psikologi Industri dan Organisasi).

  Manakala peringkat program sarjana menawarkan program Sarjana Sains (Pembangunan Sumber Manusia) dan Sarjana Pengurusan (Teknologi) serta Doktor Falsafah (Pengurusan) untuk peringkat Ph.D.

  Beliau juga berkata, UTM juga akan menawarkan program Sarjana Muda Komunikasi Teknologi dan Pentadbiran Profesional.

  “Jika selama ini UTM lebih tertumpu kepada teknikal, kali ini kami ingin menawarkan kursus berkaitan komunikasi pula,” katanya.

  Sumber : Utusan Malaysia 14/04/2008.

 10. IPTS CEKIK DARAH ?
  Oleh Ruhaiza Rusmin

  PERKEMBANGAN dunia pendidikan menyaksikan peluang melanjutkan pelajaran tidak terhad setakat di institusi pendidikan tinggi awam (IPTA) semata-mata.

  Institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS) juga tumbuh seperti cendawan selepas hujan bagi membolehkan mereka yang gagal ke IPTA dapat meneruskan pendidikan tinggi di kolej swasta.

  Namun, keghairahan IPTS melabur dalam pendidikan negara menimbulkan tanda tanya sama ada mereka berbuat demikian untuk keuntungan atau ikhlas bagi meningkat kualiti pendidikan negara?

  Apakah benar IPTS tidak menyumbang kepada tahap pembangunan kecemerlangan akademik negara dan hanya gah kerana nama?

  Presiden dan Naib Canselor Management and Science University (MSU), Profesor Datuk Mohd Shukri Ab Yajid, berkata ada masyarakat yang hanya mementingkan diri sendiri dan tidak terbuka menerima konsep globalisasi pendidikan.

  Stigma lama yang menuntut pendidikan tinggi diberikan percuma masih terbawa-bawa dalam diri mereka hinggakan apabila ada IPT yang memerlukan mereka membayar, ia dianggap bertentangan.

  “Sikap prejudis ini bukan saja merugikan, tetapi membantut hasrat individu atau ahli keluarga melanjutkan pengajian. IPTS turut menerima tanggapan negatif kononnya terlalu mementingkan keuntungan dengan mengenakan yuran mahal.

  “Tohmahan itu boleh membunuh industri pendidikan negara sedangkan kita perlu mengeluarkan graduan cemerlang dan berkualiti secara berterusan.

  “IPTS memang menawarkan yuran murah, tetapi bukan semua kerana ia mengikut pengkhususan diambil.

  “Kita jangan terlalu berkira melabur dalam industri pendidikan kerana ia bukan pembaziran sebaliknya aset masa depan,” katanya.

  Beliau mengakui, ada mendengar rungutan mengenai harga yang perlu dibayar bagi membiayai pengajian anak di IPTS.

  Mereka berpendapat, yuran dikenakan terlalu mahal, tidak masuk akal serta membebankan manakala penawaran kursus sama seperti di IPTA.

  Mohd Shukri berkata, masyarakat tidak boleh menyamakan status IPTS dengan IPTA, tetapi perlu melihat konteks berbeza seperti kemudahan, modul dan latar belakang institusi sebelum membuang perbandingan.

  “Banyak aspek membezakan antara IPTS dan IPTA meskipun asasnya sama iaitu menawarkan pendidikan.

  “Sama ada IPTS atau IPTA, kedua-duanya mempunyai tanggungjawab besar melahirkan generasi produktif dan berkualiti pada masa depan.

  “Masyarakat perlu melihat dalam konteks lebih luas peranan kedua-dua institusi itu memberi peluang pendidikan terhadap pembangunan ilmu.

  “Saya percaya, apabila tumpuan lebih diberikan terhadap kepentingan ilmu, sikap suka berkira akan hilang,” katanya.

  Beliau berkata, pendidikan bukan untuk mengaut keuntungan semata-mata sebaliknya ia adalah tanggungjawab bagi pembangunan sosial, ekonomi dan perancangan masa depan negara.

  Ditanya mengenai tahap dan kemampuan IPTS memberi nilai kualiti terbaik dalam pendidikan , Mohd Shukri berkata, kemampuan graduan tidak boleh diukur melalui institusi, tetapi usaha, mentaliti dan sikap.

  Menurutnya, institusi hanya menjalankan tanggungjawab menyediakan lokasi, tenaga pensyarah, modul dan peraturan tertentu bagi menyokong pencapaian mahasiswa.

  “Pelajar yang menentukan pencapaian atau kejayaan diri masing-masing tanpa mengira latar belakang institusi.

  “Jika di IPTS, pelajar sepatutnya belajar lebih bersungguh-sungguh bagi membayar setiap sen yang dikeluarkan sepanjang pengajian,” katanya.

  Rungutan mengenai harga juga seolah-olah menggambarkan IPTS cuba mengaut keuntungan sekali gus menenggelamkan misi utama penubuhan untuk memberi pendidikan terbaik.

  Malah, lambakan IPTS juga bagai membenarkan tanggapan yang menyaksikan institusi berkenaan mahu mengaut keuntungan berbanding tanggungjawab sebenar.

  Mohd Syukri berkata, kewujudan pelbagai institusi wajar dilihat daripada aspek positif untuk menyediakan peluang pendidikan.

  “IPTS perlu mencari sumber kewangan, menampung kos dan semuanya memerlukan wang. Bagaimanapun, jumlah perlu dibayar tidak melampau berbanding kemudahan yang ditawarkan.

  “Masyarakat perlu melihat aspek positif kerana dengan adanya IPTS, pelajar yang gagal ke IPTA dapat meneruskan pengajian,” katanya.

  Beliau tidak bersetuju IPTS mementingkan diri kerana mereka juga ada tanggungjawab sosial kepada pembangunan masyarakat dan negara.

  “Di MSU, selain akademik, kami tetap beri tumpuan kepada aktiviti luar kerana ia pemangkin pembangunan sahsiah diri generasi muda.

  “Institusi lain juga ada tanggungjawab dan cara tersendiri merealisasikannya, cuma segelintir masyarakat kurang peka dan membuat anggapan bukan-bukan,” katanya.

  Sumber : Harian Metro 26/05/2008

 11. PTPTN TIDAK CADANG BERI BIASISWA

  KUALA LUMPUR 2 Jun — Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak bercadang untuk memberi biasiswa kepada pelajar cemerlang berikutan dana pembiayaan badan itu tidak mencukupi.

  Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Idris Haron berkata pinjaman PTPTN disediakan untuk memastikan tiada pelajar yang gagal memasuki Institusi Pengajian Tinggi (IPT) disebabkan masalah kewangan.

  “Cadangan untuk menukar 50 peratus pinjaman kepada biasiswa tidak dapat dilaksanakan kerana bayaran balik oleh peminjam (penting) bagi memastikan dana sentiasa mencukupi untuk pelajar akan datang,” katanya semasa menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Negara, di sini hari ini.

  Mengenai caj perkhidmatan pinjaman PTPTN sebanyak tiga peratus, beliau berkata kementerian sentiasa peka masalah peminjam dan sedang mengkaji sama ada caj perkhidmatan perlu dihapuskan serta kaedah pembayaran balik pinjaman.

  Idris juga berkata dalam usaha merealisasikan universiti Apex, institusi pengajian kelas dunia, pemberian autonomi kepada universiti berkenaan akan dipertingkatkan.

  “Sekarang universiti hanya diberi autonomi dalam beberapa urusan seperti pelantikan pensyarah secara kontrak di kalangan pesara, pensyarah bukan warga negara dan pelantikan pensyarah gred Khas Jusa A,” katanya.

  Sumber : BERNAMA

 12. 4,624 IKUTI PROGRAM KEMAHIRAN
  Oleh Rosniza Mohd Taha

  Mara tawar 23 kursus baru untuk penuhi keperluan pekerja terlatih sektor industri

  MAJLIS Amanah Rakyat (Mara) menawarkan 4,624 tempat kepada lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 bagi mengikuti program sijil dan diploma di 20 Institut Kemahiran Mara (IKM) dan Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) bagi kemasukan Julai depan.

  Pengarah Bahagian Pendidikan & Latihan (Kemahiran) Mara, Abd Rahim Hashim, berkata jumlah itu membabitkan 3,732 tempat di 12 IKM dan 892 lagi di lapan KKTM termasuk penambahan 460 tempat berikutan pembukaan lima KKTM baru.

  Beliau berkata, KKTM baru di Kuantan, Pahang yang menawarkan pengajian Advanced Manufacturing; Sri Gading, Johor (Sivil dan Pembinaan); Alor Gajah, Melaka (Pemprosesan Bahan); Beranang, Selangor (Mikroelektronik) dan Rembau, Negeri Sembilan (Teknologi Kreatif).

  Tiga KKTM sedia ada di Petaling Jaya, Selangor; Balik Pulau, Pulau Pinang serta Pasir Mas, Kelantan.

  Sempena kemasukan Julai ini, katanya, 23 kursus baru turut ditawarkan termasuk Diploma Kejuruteraan Pengeluaran Diploma Teknologi Binaan, Diploma Multimedia Kreatif, Diploma Pemprosesan Plasik, Diploma Rekaan Perabut dan Diploma Rekaan Animasi.

  “Syarat minimum bagi mengikuti Sijil Teknologi adalah lulus SPM manakala untuk Sijil Kejuruteraan perlu kredit Matematik atau Sains/Teknikal.

  “Bagi Diploma Teknologi pula, syarat minimum lulus SPM dengan kredit Bahasa Melayu, Matematik dan subjek Sains/Teknologi, manakala Diploma Kejuruteraan lima kredit Bahasa Melayu, Matematik, Sains/Teknikal dan dua subjek lain.

  “Sambutan bagi kemasukan ke IKM dan KKTM sebelum ini amat menggalakkan dan kami berharap ia akan berterusan bagi pengambilan Julai ini. Borang permohonan boleh didapati di pejabat Mara serta institusi kemahiran Mara,” katanya kepada Berita Harian di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

  Abd Rahim berkata, pemohon tidak berjaya bagi kemasukan Julai ini masih berpeluang memasuki dua institusi itu menerusi pengambilan Januari depan.

  Bagi calon berjaya, katanya, mereka tidak perlu membayar sebarang yuran kecuali pendaftaran kira-kira RM450 sepanjang mengikuti pengajian dua tahun bagi peringkat sijil dan tiga tahun diploma.

  Beliau berkata, pelajar terpilih bukan saja disediakan kemudahan asrama, malah elaun RM210 sebulan bagi program sijil dan RM265 untuk diploma.

  Dalam perkembangan berkaitan, beliau menjelaskan IKM dan KKTM turut menjalin kerjasama dengan 2,700 syarikat bagi membolehkan pelatihnya menjalani latihan industri termasuk di syarikat ternama seperti Petronas dan Toyota.

  Kerjasama itu, katanya, membabitkan pembangunan kurikulum bersama wakil industri setiap tiga tahun sekali bagi memastikan program pengajian memenuhi keperluan industri semasa.

  Sumber : Berita Harian 07/05/2008

 13. HONDA SEDIA RM1 JUTA BIAYAI 20 PELAJAR MISKIN

  SERAMAI 66 remaja daripada keluarga miskin di seluruh negara disenarai pendek untuk menerima biasiswa melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan IPT swasta (IPTS) menerusi Dana Impian Honda 2008.

  Bagaimanapun, hanya 20 akan menerima biasiswa tajaan Honda Malaysia Sdn Bhd (Honda Malaysia) bersama Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu itu.

  Syarikat konglomerat itu menyediakan dana RM1 juta bagi membiayai pengajian pelajar miskin di IPTA dan IPTS di seluruh negara.

  Syarat tajaan itu adalah remaja berusia 17 hingga 24 tahun daripada keluarga berpendapatan isi rumah RM1,500 ke bawah sebulan dan memiliki kelayakan akademik untuk melanjutkan pengajian ke IPTA dan IPTS.

  Ketua Eksekutif Honda Malaysia, Atshushi Fujimoto, berkata remaja yang disenarai pendek akan mengikuti kem motivasi dan bengkel penilaian selama tiga hari mulai 6 Jun lalu di Shah Alam.

  Katanya, kem dan bengkel itu menjadi medan penilaian akhir untuk memilih 20 remaja yang layak menerima biasiswa berkenaan.

  “Kami menjelajah beberapa kampung terpencil di daerah Penampang, Tambunan dan Kinabatangan di Sabah serta Miri dan Bario di Sarawak untuk mencari calon penerima biasiswa menerusi Dana Impian Honda 2008.

  “Program yang dimulakan sejak tahun lalu itu akan diteruskan pada masa depan untuk membantu remaja daripada keluarga miskin yang gagal melanjutkan pengajian kerana kekangan ekonomi keluarga.

  “Berdasarkan penilaian awal kami, semua peserta memasuki penilaian akhir bercita-cita tinggi membebaskan keluarga mereka daripada belenggu kemiskinan,” katanya kepada Berita Harian di Kota Kinabalu, kelmarin.

  Fujimoto berkata, daripada 66 calon yang disenarai pendek, seramai 23 orang adalah etnik pribumi Sabah membabitkan Orang Sungai, Kadazan, Dusun, Bajau, Murut, Rungus dan Brunei.

  Selain itu katanya, sembilan etnik pribumi dari Sarawak merangkumi Kelabit, Kenyah, Iban dan Penan serta seorang etnik Orang Asli (Semai) dari Perak.

  “Remaja lain adalah kaum Melayu, Cina, India dan Punjabi dari Semenanjung,” katanya.

  Sumber : Berita Harian 10/06/2008

 14. SYARAT KEMASUKAN IJAZAH PERAKAUNAN 2008

  Sifu2b telah berusaha mendapatkan maklumat khusus kemasukan ijazah sarjana muda atau bacelor perakaunan di IPTA yang dikelola oleh MOHE.

  1. Masuk melalui laluan lepasan Diploma
  2. Masuk melalui laluan lepasan STPM
  3. Masuk melalui laluan lepasan Matrikulasi
  4. Masuk melalui laluan lepasan STAM

  Tahniah dan terima kasih Sifu2b. Maklumat lanjut boleh diperolehi melalui Blog beliau di SINI.

 15. KURSUS SETAHUN JADI PILIHAN LEPASAN SPM

  TEMPOH pengajian singkat iaitu hanya setahun dikenal pasti antara faktor lulusan cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menjadikan Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran sebagai kursus prauniversiti pilihan utama.

  Pelajar jurusan sains fizik di Kolej Matrikulasi Pahang, Muhamad Fareez Kamal, berkata beliau memilih kemasukan program itu berikutan galakan dan sokongan guru di sekolahnya.

  “Mereka rata-rata sependapat bahawa kualiti program ini mampu menyumbang ke arah masa depan cerah menerusi pendedahan asas yang kukuh dan mantap kepada pelajar sebelum memasuki pengajian peringkat ijazah di universiti nanti.

  “Tempoh pengajian yang singkat membolehkan pelajar memasuki universiti lebih awal berbanding program prauniversiti lain seperti Tingkatan Enam yang memakan masa melebihi setahun.

  “Sistem pembelajaran program ini memang amat pantas menyebabkan saya sentiasa memastikan pengurusan masa sebaik mungkin tetapi keadaan sebegini tidak memberi tekanan,” katanya.

  Pelajar jurusan sains hayat di kolej sama, Siti Nursyafikah Bustaman, berkata kepadatan jadual pengajian program itu tidak membebankannya kerana berpengalaman menjalani kehidupan berasrama di Maktab Rendah Sains Mara Jasin, Melaka.

  “Ramai menganggap program ini sukar tetapi hakikatnya sudah melahirkan ramai graduan cemerlang. Kemudahan sedia ada di Kolej Matrikulasi lengkap dan berteknologi terkini dengan suasana kondusif,” katanya.

  Bagi Thiru Murugaan a/l Balakrishnan yang juga mengikuti jurusan sains hayat pula, Program Matrikulasi menjadi pilihannya berbanding tawaran ke Tingkatan Enam kerana tertarik dengan tempoh pengajian lebih singkat.

  “Berdasarkan perkembangan, lulusan program ini berpeluang cerah memasuki universiti. Justeru, ibu bapa turut menyokong keputusan saya ini,” katanya yang cemerlang dengan keputusan 1A bagi semua 10 mata pelajaran diambil dalam peperiksaan SPM tahun lalu.

  Pendapat Thiru Murugaan turut dipersetujui pelajar jurusan sains fizik, Lim Kiah Ngi, yang ingin bergelar graduan universiti secepat mungkin dan bekerja bagi membantu meringankan beban tanggungan ibu bapanya.

  “Ibu bapa banyak berkorban kerana daripada lima beradik dalam keluarga, tiga kakak dan saya masih belajar, hanya abang yang sudah bekerja,” katanya.

  Seorang lagi pelajar jurusan sains hayat, Nurhidayah Kamaruddin, berazam mencapai kecemerlangan dalam pengajiannya dan kini berusaha menyesuaikan diri dengan budaya pembelajaran program itu.

  “Banyak tugasan diberikan pensyarah, oleh itu saya harus membahagikan masa dengan bijak. Selain itu, tumpuan ketika kuliah amat penting kerana jika leka, kita akan ketinggalan,” katanya.

  Sumber : Berita Harian 21/07/2008

 16. salam cg. Sy graduan Bachelor of Finance. Bgaimana sy ingin mnjadi sebagai accountant?

 17. salam ckgu…saya lepasan spm 2007..saya skrng tngh nak msk uitm cost p.perniagaan..apa antara pekerjaan yang boleh saya dapat..

 18. Lina,

  Peluang kerjaya dalam bidang Pengurusan Perniagaan cukup luas samada dalam perkhidmatan awam ataupun firma perniagaan swasta yang mengkhusus dalam bidang kewangan, perkilangan, peruncitan ataupun perkhidmatan. Kerjaya sebagai Pengurus, Pegawai Eksekutif, ahli perniagaan, tokoh korporat, pensyarah dan sebagainya.

  Apa yang penting sekarang belajar bersungguh2, dapatkan keputusan yang terbaik pada setiap semester. Serta lengkapan diri dengan sebanyak mungkin kemahiran2 dan sentiasa tingkatkan potensi diri dengan kemahiran berkomunikasi, ICT, bahasa, daya kempimpinan dan sebagainya. Pada masa ini persaingan untuk mendapatkan pekerjaan cukup hebat, jadi lengkapkan diri anda dengan persediaan dan perancangan lebih awal. Semoga Berjaya.

 19. cikgu..saya sekarang belajar di kolej PTPL shah alam dalam bidang pengurusan perniagaan..saya dah belajar selama 2 bulan..tapi suasana disini saya tak rasa macam suasana belajar..duduk pun rumah kedai sebab hostel dah penuh..sewa untuk katil dan almari saja RM 190..dalam iklan tulis RM150..saya ingat nak buat permohonan ke KPM..course foundation perniagaan dan komputer..saya nak tanya sama ada course foundation ni macam mana?susah ke?course ni setahun dan dicampur dengan HND jadi 4 tahun..patut ke saya tukar?

 20. Shahril,

  Minta maaf, Cg tak dapat jawab soalan tersebut kerana course foundation perniagaan dan komputer di KPM diluar pengetahuan Cg. Cuma nasihat Cg dalam membuat sesuatu pilihan, kita kena kenalpasti Apakah kebaikan dan kelemahan setiap course tersebut. Apakah kesan2 daripada pertukaran tersebut, pertimbangkan dalam semua aspek. Setelah semuanya jelas dihadapan kita, baru dapat buat pilihan dengan bijak. Jangan lupa Solat Istikharah mohon petunjuk daripada Yang Maha Bijaksana.

 21. Assalamualaikum cg,
  saya pelajar uia dalam degree account, ada 1 sem lg.. cgpa saya rendah 2.6 je..cadangan cg, apakah patut saya lakukan setelah habis degree nanti? nak apply big4 mmg x dpt punya.. sy x pasti nak sambung acca atau cari kerja.. umur saya dah 23 tahun, ada harapan lagikah untuk menjadi seorg akauntan bertauliah?terima kasih.

 22. Amin,

  Peluang untuk menjadi akauntan bertauliah masih lagi terbuka luas, tingkatkan usaha secara bersungguh2 demi untuk mencapai cita-cita yang dihajati. Di bawah ini Cg kemukakan sedikit nota berkaitan dengan Kategori Akauntan dan Akauntan Awam Bertauliah untuk makluman Amin.

  KATEGORI AKAUNTAN

  Di Malaysia, perkataan ‘akauntan’ dilindungi di bawah Akta Akauntan 1967 dan mempunyai badan yang bertanggungjawab iaitu Institut Akauntan Malaysia (MIA).

  Terdapat tiga kategori akauntan dalam MIA iaitu akauntan bertauliah, akauntan berlesen dan ahli bersekutu. Akauntan bertauliah adalah akauntan yang sebelum ini menjadi akauntan awam dan akauntan berdaftar.

  Akauntan berlesen adalah mereka yang layak berikutan pengalaman luas dalam bidang berkenaan atau ahli Persatuan Akauntan Malaysia yang lulus manamana ujian akhir persatuan itu dan mempunyai pengalaman bekerja selama tiga tahun dalam bidang berkaitan.
  Ahli bersekutu pula adalah ahli akademik yang sedang mengajar di institusi pengajian tinggi (IPT).

  AKAUNTAN AWAM BERTAULIAH (CPA)

  Bagi yang berminat dengan kerjaya Akauntan Awam Bertauliah (CPA), mereka yang memiliki Diploma atau Ijazah Sarjana Muda Perakaunan perlu mengikuti latihan dan peperiksaan profesional anjuran Persatuan Akautan Awam Bertauliah Malaysia (MACPA). CPA diiktiraf sebagai satu kerjaya yang tinggi tarafnya dan amat diperlukan dalam sesebuah organisasi sektor awam atau swasta.

 23. Sekadar menyampuk…

  Saudara Amin,

  Usahlah difikirkan tentang firma hebat big 4 dlm memilih kerjaya. Saya pernah bekerja di firma Arthur Andersen tahun 1997 ( big 6 pada masa itu ) dan tidak banyak ilmu yg dpt diperolehi berbanding jika bekerja di dlm firma audit ( PA ) lain yg lebih kecil. Ini kerana terlalu byk kerja2 perlu dibuat ( working paper ) kerana urusniaga client lebih besar. Padahal objektif pengauditan sama sahaja.

  Yg penting ialah target utk capai tahap akauntan spt yg dinyatakan oleh Cgu Narzuki di atas.

  Semoga berjaya.

 24. assalamualaikum..

  saya faizah pljr SPM 2008..boleh x ckgu terangkan kpntgn sijil LCCI yang bkl dprolehi oleh pljr yang mgmbil subjek Akaun pada thun ini?
  apakh kgnaan sjil ni pde saya n pljr2 lain mse akn dtg?

  terima kasih..

 25. Faizah,

  Program Persijilan Berganda ini memberikan anda 2 peluang/pilihan sama ada :

  1. meneruskan pelajaran peringkat yang lebih tinggi di IPT bagi memperolehi Diploma, Ijazah, Master dan PhD. Sijil SPM-LCCI yang diperolehi mampu memberikan kelebihan untuk mengikuti pengajian dalam bidang perakaunan.

  2. meneruskan kerjaya dalam bidang perakaunan melalui sijil profesional LCCI, ACCA-CAT, ACCA dalam masa yang lebih singkat. Dengan adanya Sijil SPM-LCCI, anda akan diberikan pengecualian menduduki peperiksaan Paper 1 & 2 bagi ACCA dan Level 1 & 2 bagi LCCI.

  Manakala, bagi mereka yang enggan menyambung pelajaran Sijil SPM-LCCI yang diperolehi boleh membuka peluang pekerjaan dalam bidang perakaunan pada peringkat perkeranian atau penyimpan kira-kira di dalam atau luar negara.

  Bagi mendapatkan maklumat yang lebih lanjut berkaitan dengan ACCA-CAT,ACCA, boleh layari :
  1. Blog Sifu Anda Menulis.
  2. ACCA Malaysia.

 26. salam cg..
  cg,law pas spm…then nk masuk uitm..ada bmi x???
  bmi..british mlaysia tue……

 27. napa xda cg???jd kna cri sndri ker???sy tkut r cg…kmfem kew dpt keja

 28. Maaf, cg xda maklumat tersebut dan Cg x dapat menjamin apa2 pasal kerja. Rezeki masing2, pastikan kita berusaha sungguh2 selebihnya berserah kepada Yang Maha Berkuasa.

 29. salam cg…sy nk tya…sy kliru klu amik acca-cat…or diploma kt uitm..mna agy better??

 30. Ela,

  Maaf Ela, Cg tidak dapat menyatakan di sini yang mana lebih baik, kerana masing2 ada kebaikan dan kelemahannya. Walaubagaimanapun Cg kemukakan sedikit maklumat berkaitan dengan program LCCI-ACCA dan juga kelebihan program perakaunan di UiTM untuk tatapan dan penilian Ela. Semoga ianya dapat membantu.

  1. PROGRAM LCCI-ACCA

  Krusus-krusus tersebut adalah dikategerikan sebagai KURSUS PROFESIONAL oleh Lembaga Akreditasi Negara.

  Sila lihat jadual yang tertera pada bahagian kursus profesional yang dikeluarkan oleh Lembaga Akreditasi Negara.

  1) LCCI (London Chamber of Commerce & Industry)
  -Sijil Tahap Pertama
  -Sijil Tahap Kedua
  -Sijil Tahap Ketiga

  Di nilai taraf setara dengan kelulusan STPM atau Matrikulasi peringkat sijil yang dikendalikan oleh sistem persekolahan menengah di Malaysia.

  -Sijil Tahap Keempat

  Di nilai taraf setara dengan kelulusan peringkat Diploma di IPTA

  2) ACCA (Chartered Association of Certified Accountants)
  -Foundation Stage
  -Certificate Stage
  -Professional Stage

  Di nilai taraf setaraf dengan kelulusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) di IPTA.

  Forum berkaitan LCCI-ACCA
  https://ittutor.net/forums/lofiversion/index.php/t14408.html

  2. PROGRAM PERAKAUNAN UiTM
  https://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=192845

 31. assalam….
  sori mencelah…
  FYI UiTM ada menawarkan program Dip.Sistem Maklumat Perakaunan(DAIS)..ni kos baru lg…lom ramai y grad…sblm ni DAIS ada UBS a/c…tp setahu aku dh xbnyk company gna UBS ni..so UBS dh di gantikan dgn MYOB…tp pelajar ttp di galakkn blaja ubs ni…tp blaja sendiri la…MYOB ni cam ubs gak…xbnyk bezanya…klu kta pikir blk pelajar yg amik accounting diorang hnya blaja teori sja…xbnyk subjek diorng yg mggunakan sistem…DAIS adlh program y mmpunyai teori ttg a/c dan jg sistem…zaman sekrg ni serba serbi maju..xbnyk cmpny yg gna traditional method instead using modern method… cntohnya proses filing document. Cuba korag usha2 web DAIS UiTM. Nk citer sni pnjang beb.. k slamt mencari.

 32. Amir Dais,

  Maklumat2 tersebut amat dialu-alukan. Terima kasih.

 33. ooooooooo…cmtu pla…tanx cg k!!!
  sy pk yg mana better la k..
  tanx
  tanx gk to amir k….

 34. salam cg..sy nk tnye ape course lain selain perakaunan yg bleh sy ambl..sy adlh pljr matrikulasi..tQ

 35. Ashikin,

  Banyak lagi course yang boleh diambil selain perakaunan, asalkan keputusan anda memenuhi syarat2 kemasukan yang ditetapkan oleh IPT2 berkenaan. Antaranya Perbankkan, Kewangan, Pengurusan, Kewangan dan lain2 lagi bergantung kepada kelayakan anda.

  Maklumat yang lebih TEPAT, boleh diperolehi melalui Unit Hal Ehwal Pelajar / Unit Kaunseling dan Kerjaya di Pusat Matrikulasi anda.

 36. salam cikgu,
  1) boleh tak tolong terangkan sikit mengenai perbezaan
  cabang2 perakaunan seperti yang ditawarkan di ipta??
  seperti :
  Perakaunan dan kepujian,akauntansi,kewangan dan
  perbankan,sistem maklumat perakaunan,perbankan
  dan ekonomi islam ,pengurusan risiko (kot..)
  dan banyak lagi..semua tu termasuk dalam bidang
  akaun ke?
  2) apa contoh bidang kerjaya akauntan yang terselamat
  dari perkara2 yang dilarang islam seperti riba dan
  sebagainya??
  3) apakah 9 subjek yg perlu dilengkapi untuk kelayakan
  CAT??
  4) bolehkah nak ambil bidang perakaunan kalau tak ambil
  matematik tambahan?
  Terima kasih..

 37. salam,
  sy adlh slh seorng pelajar DAIS Uitm
  sedikit penerangan ttg DAIS (Dip. Accounting Information System) ni…
  course ni lom ada lg degree di UiTM…
  tp bg pljr dip y nk smbg degree UUM ada tawarkan course ni..Perakaunan Sistem Maklumat..
  bg pelajar dip.mereka akn menjalani latihan praktikal (6bln)
  semasa sem 5..(sem6 kne blik u…huhuhu)..skrg nih pun sy tgh prktkl.
  dalam kos ni pelajar akn belajar ttg segala teori acc..dr basic smpailah company a/c n group a/c..so pd sesiapa xda basic a/c xda bnyak mslh la.blaja pelan2..spt yg di jelaskn sblm ni pelajar akn mggnakan bebrapa sistem a/c spt MYOB n UBS..yg bestnya(pd sy la) pelajar akn dilatih programming mcm2 jenis sistem mggnakan bhsa2 programming lah..eg: SQL(Second Query Language) n VB (Visual basic)…lebih kurang sains comp la..so pd lepasan2 spm yg mnt sains comp. n dlm msa yg sama mnt a/c leh try usha2 psl course ni…tp psl degree AIS kt UUM tu sy xda pape maklumat…insya-Allah sy cba cr…

 38. Terima kasih, di atas maklumat berguna yang disampaikan. Semoga ianya dapat menambahkan pengetahuan tentang Dip. AIS kepada pelajar2 akaun dan juga pelajar lepasan SPM dalam pemilihan kursus yang ditawarkan.

 39. Cg,
  saya adalah lepasan SPM 2008 yg memperolehi keputusan 7A. Saya mndapat 1A dlm Prinsip Perakaunan dan Matematik srta 4B dlm Matematik Tambahan. Rasa-rasanya, adakah saya brpeluang untuk melanjutkan pelajaran di Uni. Sains Islam Malaysia (Tamhidi Perakaunan).

  Sebenarnya, saya masih ragu2 akan program Asasi Ekonomi di UIA (pilihan kedua dlm UPU selepas tamhidi akaun di USIM). Adakah saya boleh mengambil ijazah perakaunan selepas tamat program asasi tersebut?

 40. Fikri,

  Tahniah Cg ucapkan. Keputusan anda memang layak dan memenuhi syarat2 minimum kelayakan. Berjaya atau tidak bergantung kepada kekosongan tempat, pesaingan dan rezeki anda. Cg doakan semoga anda berjaya.

  Daripada lawatan Cg ke laman web Asasi UIA, didapati
  Lulusan Program Asasi Ekonomi pula boleh memilih untuk mengikuti pengajian;
  1. Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian), atau
  2. Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) atau
  3. Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (Kepujian)

 41. IPTA SEDIA TERIMA 41,000 LULUSAN SPM
  Oleh Hussain Said

  SEREMBAN: Institusi pengajian tinggi awam (IPTA) menawarkan 41,000 tempat untuk lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan setaraf dengannya mengikuti program diploma serta persediaan bagi sesi akademik 2009/2010.

  Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dr Hou Kok Chung, berkata mereka perlu bijak memilih kursus dan tempat pengajian sesuai dengan kelulusan bagi mengelak gagal mendapat tempat.

  “Mungkin pelajar yang mencapai keputusan cemerlang risikonya tidak begitu tinggi, tetapi bagi mereka yang mendapat keputusan baik, amat penting memilih universiti dan kursus yang tepat berdasarkan keputusan”, katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara Legenda Education Group dan Thompson Rivers University di Kolej Legenda, Mantin dekat sini, semalam.

  Hou berkata, seperti tahun sebelumnya, kementerian menjangka menerima permohonan melebihi tawaran, tetapi hanya menawarkan tempat berdasarkan kelayakan akademik dan membuat penilaian menggunakan prinsip meritokrasi.

  “Pelaksanaan dasar meritokrasi mengguna pakai 90 peratus markah akademik dan 10 peratus markah kokurikulum berdasarkan sistem pemarkahan dibekalkan Bahagian Sekolah, Kementerian Pelajaran,” katanya.

  Katanya, kerajaan sedar jumlah permohonan untuk program diploma serta persediaan itu tinggi daripada tempat disediakan dan cuba menambah lebih banyak peluang setiap tahun.

  Sumber : Berita Harian Online 14 Mac 2009

 42. sy pelajar lepasan spm 2008. sy mendapat 1A BM,1A BI,2A P.Islam,1A Sejarah,1A Mats,2A english for science & technology,4B kimia..tapi malangnya sy hanya mendapat 5C fizik,6C biologi & 6C additional maths.. pada pandangan cg apakah program diploma/asasi yg sepatutnya sy ambil..sy lebih berminat program-program berkaitan sains..dan amat berminat dengan asasi sains hayat,tapi tak layak..saya nak apply diploma/asasi tesl takut tak lulus ujian..apakah peluang saya kalau sy mohon asasi sains hayat di UIAM??dan adakah saya akan ditawarkan untuk belajar di matrikulasi dalam jurusan sains hayat??bagaimana pula dengan diploma teknologi makmal perubatan,radiografi,fisiologi,dan pengimejan perubatan…..saya benar-benar keliru…dan amat perlukan nasihat dan bimbingan segera memandangkan permohonan upu fasa2 hanya 11hari sahaja..tolonglah sya cg…..

 43. Keliru,

  Maafkan Cg, kerana tidak dapat menjawab persoalan tersebut kerana diluar pengetahuan dan keupayaan dalam menentukan anda dapat atau tidak dalam pilihan yang dibuat. Namun, Cg nasihat anda layari Blog Sifu2b dan baca komen2 yang telah diberikan bagi mendapatkan gambaran, panduan dan maklumat yang mungkin dapat membantu anda dalam membuat pilihan tersebut.

 44. kos electrical enggenering susah ker???
  saya suka berkaitan dengan kira2 dan juga yang berkaitan dengan sbjek bio.
  saya dapat b3(addmath,fzk,) b4(bio,km)
  bidang apakah yang sesuai untuk saya….

 45. Balqis,

  Maaf kerana Cg kurang arif tentang perkara tersebut, sila layari blog sahabat Cg di Blog Sifu Anda Menulis untuk mendapatkan maklumat, komen dan pandangan daripada beliau.

 46. Salam,
  Saya adalah pelajar lepasan kolej komuniti yang mengambil dalam bidang sijil perkomputeran..Saya juga telah bekerja dengan kerajaan sebagai juruteknik komputer…Masalah saya sekarang,saya ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang pjj diploma di politeknik.Adakah saya boleh memohon diploma politeknik sedangkan saya bekas pelajar kolej komuniti?Atau ada opsyen kursus-kursus lain,pjj ditempat lain yang mengenakan kos bayaran pembelajaran yang murah?

 47. Asraf,

  Maaf, pertanyaan anda diluar pengetahuan Cg.

 48. cg narzuki,
  kenapa ek sifu tak balas2 komen??busy ker?

 49. tarikh ttp upu dah dekat nie..saya masih komfius lg nie…help me!!!

 50. apakah kelayakan yg sesuai untuk mgmbil jurusan undang2?
  sy lepasan spm 08??

 51. Balqis,

  Mungkin Sifu2b sibuk atau kurang sihat, jadi tidak sempat untuk membalas komen2 yang dikemukakan. Walau bagaimanapun sila baca komen2 beliau yang sebelumnya untuk dijadikan panduan. Sebenarnya banyak faktor yang menentukan bidang yang sesuai dengan seseorang seperti minat, kelayakan, kemampuan, kewangan dan sebagainya. Kadang2 kita rasakan sesuatu bidang itu tidak sesuai tetapi selepas kita menceburinya, baru kita sedar bahawa bidang tersebut sangat sesuai bagi kita.

  Amira,

  Bagi mengetahui syarat2 kelayakan bagi sesuatu jurusan sila layari laman IPT yang menawarkannya ataupun laman MOHE kerana setiap IPT mempunyai syarat2 kelayakan masing2.

 52. thanz cikgu…betol jugak kata2 sifu tu…minat boleh dipupuk kan…hahahaha..tapi saya still tunggu komen sifu tu…hehe.. sabar sebahagian drpd iman…TQ

 53. sekadar pendapat cikgu…adakah jurusan undang2 mendapat kerjaya mudah pada masa hadapan?

 54. Amira,

  Pada pandangan Cg, jurusan apa sekalipun jika mendapat keputusan CEMERLANG peluang kerjaya terbuka luas untuk anda di masa hadapan, Insya-Allah.

 55. sekadar pndgn cikgu,kejuruteraan sperti k.kimia,k.elektrik, k.mekanikal.k.kaji logam sesuai ker untuk perempuan??
  ker skrang nie mmg tak ksh pasal 2?

 56. Nurul,

  Pada pandangan Cg, tidak menjadi masalah. Kerana sekarang ini orang perempuan macam2 kerja lelaki sudah boleh buat, termasuklah driver bas sehinggalah kepada Gabenor Bank Negara.

 57. O..yeke..terima kasih ckg bagi pendapat..saya rase pendapat ni mmg berguna n mnmbahkan lagi keyakinan saya…TQ..

 58. Cg,

  Saya sudah membuat keputusan untuk melanjutkan pelajaran di UIAM.
  Sebelumnya, saya telah beritahu Cg bahwa saya memilih USIM sebagai pilihan pertama dan UIAM sebagai pilihan kedua dlm UPU. Tapi, kini saya benar2 ingin melanjutkan pelajaran ke UIAM…
  Perlukah saya menukar UIAM sebagai pilihan pertama dan USIM sebagai pilihan kedua??
  Adakah dgn keputusan 7A (1A Akaun, 1A Math, 4B AddMath), saya mempunyai peluang yang besar untuk mndapat tempat di Asasi Ekonomi UIAM jika saya memilihnya sebagai pilihan pertama???
  Tolong Cg, hanya tinggal 2 hari shj utk saya melakukan kemaskini dlm laman UPU…

 59. kepada fikri,

  sementara menunggu cg narzuki menjawab,cg ingin memberi pendapat tentang persoalan anda.. Dengan keputusan yang agak cemerlang itu, cg rasa pilihan pertama awak utk memilih UIAM adalah tepat.. JIka ditambah dengan kecenderungan awak ke arah itu, maka cg syorkan buatlah apa yang aawak rancangkan..
  Disamping pilihan yang lebih bagus yg cg boleh syorkan ialah melalukan solat ihtikarah(pilihan) .. selalunya apa yang dihajati akan diketahui semasa solat itu.. kaedah dan perlaksanaannya bolehlah merujuk pihakberkenaan..

  Apa-apa pun yakinlah kepda diri anda sendiri…

 60. Fikri,

  Tahniah Cg ucapan di atas keputusan yang cemerlang anda. Cg juga sependapat dengan Cg Fikri. Dan Cg doakan impian anda menjadi kenyataan.

 61. UTM TAWAR IJAZAH SARJANA MUDA PERAKAUNAN MULAI JULAI
  Oleh Basir Zahrom

  BAGI melahirkan graduan mempunyai kemahiran kendiri, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan melaksanakan program baru yang menerapkan ciri-ciri keusahawanan, Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian), mulai pengambilan Julai depan.

  Sehubungan itu, lulusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), matrikulasi dan asasi dipelawa memohon bagi mengikuti kursus yang akan dijalankan selama empat tahun ini.

  Timbalan Pendaftar Bahagian Perhubungan dan Komunikasi Korporat UTM, Nor Azizah Usmail, berkata kurikulum program berkenaan dirancang berdasarkan kerangka pendidikan perakaunan Kementerian Pengajian Tinggi.

  Beliau berkata, silibusnya juga digubal dengan mengambil kira saranan daripada pihak industri dan badan profesional perakaunan seperti Malaysian Institute of Accountants dan Association of Chartered Certified Accountants.

  “Terdapat tujuh komponen program berkenaan, antaranya perakaunan, kewangan dan pengetahuan berkaitan organisasi dan perniagaan serta teknologi maklumat.

  “Program ini dirancang untuk melahirkan graduan yang bukan saja layak sebagai akauntan yang kompeten, berketrampilan, berinovasi dan beretika, malah mempunyai kemahiran keusahawanan yang dapat melengkapkan mereka sebagai pemimpin organisasi masa depan.

  “Di samping itu, bagi memastikan pelajar yang mengikuti kursus berkenaan mendapat pendedahan dunia pekerjaan sebenar, mereka akan menjalani dan lulus latihan industri selama satu semester,” katanya kepada Berita Harian.

  Sambil menjelaskan pelajar cemerlang STPM, Matrikulasi Kementerian Pelajaran, Asasi Sains Universiti Malaya atau pemegang diploma serta yang setaraf layak untuk memohon, Nor Azizah berkata, matlamat program itu ialah untuk melahirkan graduan berupaya menawarkan perkhidmatan perakaunan, pengauditan dan percukaian.

  “Pada masa sama mereka juga mampu memberi perkhidmatan bukan berkaitan perakaunan termasuk perundingan keusahawanan.

  “Pembangunan kerjaya graduan kursus ini dapat diperluaskan kerana kemahiran keusahawanan yang disediakan berupaya menjadikan mereka ‘job creator’ kepada pasaran pekerjaan.

  “Program perakaunan yang menerapkan ciri-ciri keusahawanan ini diharapkan mampu melahirkan graduan yang mempunyai kemahiran kendiri yang berkesan,” katanya.

  Nor Azizah berkata, program itu dirangka bagi memenuhi keperluan industri selain melahirkan graduan yang boleh berkerja dalam sektor swasta, antaranya sebagai bendahari, akauntan, juruaudit, perunding cukai, perunding perniagaan, insuran, pelaburan, pegawai bank dan setiausaha syarikat.

  Selain itu, graduan program terbabit juga boleh memilih untuk berkerja dalam sektor awam sebagai bendahari, akauntan, pegawai kewangan, pegawai percukaian, tentera, polis, kastam, guru dan pensyarah.

  “Maklumat mengenai kursus ini juga boleh didapati menerusi laman web Kementerian Pengajian Tinggi dan UTM atau hubungi Dr Saudah Sofian di talian 07 – 5531774/0197277416 atau Kamaruzzaman Abdul Rahim, 07 – 5535096/0169279571.

  Sumber : Berita Harian Online 25.03.2009

 62. salam cg,
  blh tak cikgu terangkan ape itu pra-diploma????

 63. Balqis,

  Sekiranya keputusan pelajar hanya sederhana / tidak cukup syarat untuk memohon Diploma, maka pelajar tersebut boleh memohon Pra Diploma (peringkat lebih rendah daripada diploma) di mana syarat kelayakan lebih rendah.

  Program Pra Diploma biasanya mengambil masa 1 – 2 semester sebelum ianya layak diserap ke program diploma.
  Program ini tidak sesuai untuk pelajar cemerlang.

 64. o.k,,thankz sifu..d atas info tersebut..
  urm,satu lg soalan,ap mksud pengajian separuh masa n sepenuh masa??
  soalan tmbahan,cg tau tak mcm mane kita nk tau aliran ap di matrikulasi cthnya sn hayaat atau sains fizikal…pihak matrikulasi tentukan ker,kita yg pilih??

  cg rase dgn result sy,mcm mn peluang ke matrik??

  TQ

 65. Balqis,

  Orang2 dewasa yang telah bekerja dan ingin melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi biasa mengambil pengajin separuh masa, di mana mereka akan menghadiri kuliah / toturial pada hujung setiap minggu. Manakala, Pengajian sepenuh masa sebagaimana pelajar2 yang sedang berada di IPT, di mana pelajar2 menghadiri kuliah / toturial sepanjang minggu … pagi, petang dan juga malam.

  Biasanya pelajar boleh pilih aliran yang ditawarkan, tetapi pihak matrikulasi yang akan menentukan aliran mana akan ditawarkan kepada pelajar.

  Berdasarkan keputusan tersebut, InsyaAllah dapat ke matrik. Sentiasalah berdoa ke hadrat Illahi, semoga apa yang dicita-cita dan dihajati akan tercapai. Amin.

 66. aminn,,stakat nie mmg sy harap blh matrik sangat,,:(

  urm,cg,,kwn saye de tanye pasal check semula result spm..
  pernah dibuat orang tak ek??bkn pe,kami mmg terkejut bsr dpt gnie coz target tggi sgt…frust…tapi nie sume mgkin ujian drNya..

  juzz nak tanye cg la,,pernah dibuat org tak??klu pg check,result tu akan naek ker or turun or still jah??

 67. Balqis,

  Biasanya pelajar semak semula 1 @ 2 subjek saja.. taklah semua subjek di semak semula. Bila semak semula keputusannya mungkin Naik, Tetap Sama atau Turun bergantung kepada skrip jawapan pelajar.

 68. salam cg,

  minta maaf sbb byk tanye nih,urmm,macam mane pihak matrikulasi tentukan samaada kita layak ke program PST or PDT??
  result macam mane yg layak atau digolongkan untuk ke program PST n PDT??

  TQ

 69. Balqis,

  Pihak Matrikulasi akan menawarkan Program satu tahun (PST) hanya kepada pelajar yang mempunyai MERIT yang baik.

 70. Cg,

  adakah program Matrikulasi Perakaunan hanya menawarkan PST??

 71. Fikri,

  Kedua2 bidang sains dan perakaunan ada menawarkan PST dan PSD. Maklumat lanjut boleh diperolehi dengan melayari Laman Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan berikut.

 72. adakah sijil komputer diperlukan untuk memohon kerja pd mase akan datang??

 73. Balqis,

  Pada masa hadapan, kemahiran menggunakan komputer adalah suatu perkara asas yang wajib diketahui oleh semua, jadi isu ada / tiada sijil komputer sudah tidak timbul lagi.

 74. cikgu,sy amat perlukan pandangan cikgu..
  sy rasa mcm tak layak ke matrik tp juz tu je harapan saya..
  kalau sy tak dapat ke matrik utk sains hayat,boleh tak sy nak tukar ke matrikulasi perakaunan..
  ni result sy..
  BM,SC,EST,EKONOMI,PERDA,AG,TI,SEJ=A1
  bio,akaun=A2
  BI,MATH,CHEM=B3
  PHY=B4
  ADMATH=C6

 75. Fara,

  Keputusan tersebut sudah layak dan memenuhi syarat kemasukan yang ditetapkan, selebihnya terserah pada rezeki Fara. Cg menasihatkan agar perbanyakkan berdoa, berselawat dan solat hajat, semoga hajat Fara dimakbulkan oleh Yang Maha Pemurah. Amin.

  Berkaitan pertukaran jurusan Cg tak pasti, kalau tak silap ianya tidak dibenarkan.

 76. PENENTUAN KURSUS

  Lepasan SPM, STPM perlu pilih program pengajian tinggi ikut minat dan kemampuan

  SETELAH menerima keputusan minggu lalu, lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) kini mula memuktamadkan pemilihan kursus dan institusi pengajian tinggi (IPT) sesuai, yang bakal menentukan hala tuju kerjaya mereka apabila tamat pengajian kelak.

  Bagi lepasan SPM, hanya tinggal seminggu lagi bagi mereka mengesahkan permohonan lapan pilihan program pengajian di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) menerusi aplikasi dalam talian Kementerian Pengajian Tinggi.

  Tidak terkecuali bagi mereka yang berhasrat melanjutkan pengajian ke kolej atau universiti swasta, juga perlu bijak merangka strategi bagi mengelakkan mereka ‘berputih mata’ apabila gagal mendapat akses ke pengajian tinggi.

  Jika mendapat keputusan baik atau cemerlang seperti yang diharapkan, tidak mustahil bagi pelajar memilih kursus pengajian kompetitif yang diidamkan.

  Namun, jika keputusan sebaliknya, maka pilihan kursus pengajian perlu sesuai dengan pencapaian diperoleh kerana persaingan memasuki IPTA khususnya kini semakin sengit terutama dalam bidang profesional termasuk perubatan, farmasi, perakaunan dan kejuruteraan.

  Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Datuk Radin Umar, berkata analisis data permohonan ke IPTA sebelum ini menunjukkan terdapat kecenderungan pelajar memilih program pengajian melebihi tahap kemampuan dan mensasarkan universiti perdana saja sebagai IPT pilihan.

  Beliau berkata, strategi terbaik dalam pemilihan kursus di IPT adalah bersesuaian dengan minat, kebolehan serta tahap kemampuan pelajar yang dicerminkan menerusi keputusan peperiksaan.

  Status universiti yang dipohon juga, katanya, adalah faktor penting dalam menentukan kejayaan permohonan pelajar kerana syarat kelayakan minimum bagi bidang yang sama adalah berbeza di kalangan IPT.

  “Percaturan strategi permohonan tanpa mengambil kira kedua-dua faktor penting ini boleh mengakibatkan pelajar yang cemerlang sekalipun gagal dalam permohonan mereka mengikuti pengajian bidang diminati.

  “Sebagai contoh kebarangkalian bagi lepasan matrikulasi yang mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.8 dan menetapkan permohonan mengikuti pengajian perubatan di universiti baru sebagai pilihan pertama adalah lebih tinggi berbanding pemohon dengan PNGK 3.999 yang memohon kursus sama di universiti perdana.

  “Ini kerana syarat kelayakan bagi program kompetitif seperti perubatan lazimnya lebih rendah di universiti baru dan sederhana berbanding universiti perdana yang turut menerima jumlah permohonan yang amat tinggi serta kebanyakannya berkelulusan PNGK 4.0,” katanya.

  Radin berkata, kecenderungan membataskan pilihan bidang pengajian juga antara faktor yang membuatkan pelajar gagal dalam permohonan kerana enggan mengikuti bidang berkaitan sedangkan hakikatnya jurusan alternatif masih dalam skop minat pelajar sementara syarat kelayakannya pula lebih bersesuaian dengan tahap kemampuan mereka.

  Katanya, hal ini terbukti apabila masih ada pelajar yang menandakan tidak bagi pilihan memproses permohonan mereka kepada bidang pengajian berkaitan jika gagal mendapat kursus yang diminta.

  “Sebagai contoh, jika pelajar gagal dalam permohonan asal mengikuti kejuruteraan kimia kerana tidak mencapai tahap kelayakan ditetapkan, permohonan boleh diproses untuk jurusan berkaitan yang masih dalam skop minatnya tetapi memberi penekanan berbeza seperti kejuruteraan industri.

  “Malah, dengan mengikuti program berkaitan di politeknik terlebih dulu sebelum layak mengikuti pengkhususan program di universiti adalah satu lagi alternatif bagi mereka yang berkelayakan rendah tetapi mahu meneruskan minat dalam bidang kejuruteraan. Tetapi tempoh pengajian mereka lebih lama,” katanya.

  Justeru, beliau menasihatkan pelajar yang ingin melanjutkan pengajian tinggi supaya meneliti semua pilihan program pengajian yang ada serta IPT yang menawarkannya supaya pilihan dibuat berasaskan pengetahuan dan bukan sekadar ikutan.

  Guru kaunseling sekolah, pakar industri dalam bidang berkaitan, ahli akademik serta program hebahan termasuk Karnival Jom Masuk U kementerian serta pameran pendidikan, katanya, antara sumber serta saluran terbaik bagi pelajar mendapatkan bimbingan pemilihan program yang sesuai.

  “Pemilihan program pengajian di IPT ini antara keputusan penting dalam kehidupan dan perlu disesuaikan dengan kemampuan, minat dan perawakan pelajar kerana ia juga penentu masa depan kerjaya mereka.

  “Justeru biarlah asas pilihan itu adalah pengetahuan dan bukan berasaskan faktor yang tidak sewajarnya seperti mengikut pilihan kawan sedangkan calon tidak tahu langsung apa tuntutan kelayakan serta kriteria bagi membina kerjaya bersesuaian dengan program dipilih,” katanya.

  Sumber : Berita Harian Online 06/04/2009

 77. mat a1
  pai a1
  sej a2
  pa a2
  bm a2
  bi b3
  fiz 5c
  bio 5c
  admatt 5c
  est 6c
  kim6c
  adekah kputusan saya ni layak ke matrik setahun@2 thn
  sbject2 sains saye dpt c..agak sedey…..

 78. liya,

  Maaf, sistem merit yang digunakan oleh pihak matrikulasi dalam penentuan pelajar akan ditawarkan ke PST@PDT adalah diluar pengetahuan Cg. Semoga Berjaya.

 79. akum cikgu..
  result spm sy p.akaun A2, LCCI gred 2, b.i A1,GCE-O gred B3..
  Saya nak tanya apa beza Diploma Perakaunan(di UiTM)dgn Diploma Sistem Maklumat Perakaunan(di UiTM) ?
  apa Pro n Cons antara kedua-dua course ni?

 80. cegu,
  kwn saya..akaun dpt B3..
  tp kenapa dia dpt LCCI gred 2 ?
  bkn sepatutnya calon yg dpt A1 & A2 sj ke??

 81. cegu,
  apa itu course sistem maklumat perniagaan @ business information system(BIS)?

 82. Dee,

  Bagi mengetahui perbezaan antara program DIA dan DAIS di UiTM, sila layari

  1. AC110 Diploma in Accountancy
  2. AC120 Diploma in Accounting of Information System

  Di mana Subjek yang diajar dan juga Peluang untuk sambung belajar ada dikemukakan.

  Dee,

  Pelajar yang dapat gred LCCI tidak semestinya PA dapat 1A dan 2A sahaja. Dalam penentuan gred LCCI ada kretiria2 tertentu yang digunakan, calon PA 1A ada juga yang mendapat gred LCCI 5.

 83. Bobo,

  Sila layari pautan dibawah bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan Sistem Maklumat Perniagaan (sila klik).

 84. KEMENTERIAN SEDIA KHIDMAT KAUNSELING, RUNDINGAN PROGRAM IPT

  BAHAGIAN Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi menyediakan khidmat kaunseling dan rundingan kepada pelajar serta ibu bapa bagi membolehkan mereka mendapat gambaran jelas sebelum membuat keputusan memilih program sesuai ke institusi pengajian tinggi (IPT).

  Pengarahnya, Rahmah Hussain, berkata lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) serta Matrikulasi boleh mendapatkan khidmat rundingan sama ada secara individu atau berkumpulan.

  Perkhidmatan nilai ditambah ini kata beliau, memberi peluang golongan sasar mendapatkan maklumat serta panduan tambahan, selain membantu mereka mengira markah syarat layak kemasukan berdasarkan keputusan peperiksaan.

  Katanya, walaupun jabatan sudah menyediakan maklumat mengenainya menerusi internet dan pada Karnival Pengajian Tinggi `Jom Masuk U’ di seluruh negara, namun ibu bapa masih memerlukan khidmat rundingan bagi memastikan keputusan yang dibuat tepat.

  Katanya, masing-masing datang terus ke pejabat dengan membawa slip keputusan peperiksaan semata-mata untuk bertemu kaunselor bagi mendapatkan gambaran jelas mengenai peluang pendidikan di IPT.

  Bagi memenuhi permintaan semua pihak, Rahmah berkata, lima kaunselor bertauliah termasuk beliau sendiri akan menjayakan sesi berkenaan.

  “Ada sesetengah pihak lebih selesa mengikuti sesi secara individu tetapi kekurangan pakar runding menyebabkan mereka perlu menunggu giliran dan ada kalanya rundingan dijalankan selepas waktu pejabat.

  “Kami perlu memenuhi permintaan ini kerana masing-masing ada yang datang dari jauh semata-mata untuk berjumpa pakar runding sebelum membuat keputusan yang bakal menentukan masa depan anak mereka.

  “Senario ini memberi gambaran ibu bapa sekarang prihatin mengenai pentingnya membuat keputusan tepat dalam memilih program di universiti yang sesuai bagi memastikan anak mereka dapat belajar dengan sempurna dalam memenuhi harapan memperoleh kerjaya yang dicita-citakan,” katanya ketika dihubungi di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

  Pada sesi rundingan itu juga, Rahmah berkata, pihaknya turut memberikan pandangan terutama bagi pelajar yang kurang cemerlang dalam akademik dengan memilih program berbentuk kemahiran dan vokasional.

  Sejak Januari lalu hingga tarikh tutup permohonan ke institusi pengajian tinggi awam pada 23 Mac lalu jumlah pelawat yang mengunjungi laman web Kementerian hampir satu juta yang terdiri daripada pelajar, ibu bapa dan golongan bekerja.

  Kumpulan sasar juga kata Rahmah, boleh memanfaatkan portal panduan kerjaya yang dikenali On Stop Carrier Portal yang dilancarkan sejak tiga tahun lalu.

  Sumber : Berita Harian Online 13/04/2009

 85. cikgu,sy nak tahu bidang kerjaya apakah yg amat diperlukan masa kini??sy keliru sama ada nak pilih bidang bioperubatan,akaun atau ekonomi..ada pendapat mengatakan malaysia kekurangan saintis untuk menjalankan R&D dalam bidang sains dan teknologi seperti bioteknologi..tp bidang ini belum diteroka sepenuhnya di malaysia..hanya agro biotech saja yg dikomersialkan..harap cikgu boleh membantu..

 86. Fara,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg bidang kerjaya apa yang diperlukan sekarang. Jangan difikirkan untuk masa sekarang, tetapi peluang kerjaya untuk 5 – 6 tahun akan datang, selepas tamat pengajian nanti.

  Pada pandangan Cg dalam apa bidang sekalipun jika keputusan kita CEMERLANG, maka peluang pekerjaan terbuka luas untuk kita.

 87. salam cg..
  sy ditwrkan ke matrikulasi johor..
  yg sy tau,matrik niy pra-universiti kn..
  adakh pra-u same taraf ngn diploma di ipta?
  ktekn saya dpt ipta atau poiteknik..
  better mane yg ptt sy pilih..

 88. Ateqa,

  Tahniah Cg ucapkan keran mendapat tawaran tersebut. Matrikulasi tidak sama taraf dengan Diploma. Masing-masing ada kebaikan dan kelemahan. Antaranya Lepasan Matrikulasi (1 / 2 tahun) boleh terus ke peringkat Ijazah tetapi sijil Matrikulasi tidak laku untuk memohon pekerjaan. Manakala Diploma terpaksa belajar 3 tahun kemudian baru sambung Ijazah tetapi Sijil Diploma laku untuk memohon pekerjaan sekiranya tidak meneruskan ke peringkan Ijazah.

  Sebagai membantu Ateqa membuat pilihan Cg cadangkan sila baca pandangan daripada Sifu2b di blog beliau : Matrikulasi atau Program Asasi atau Diploma

  Semoga ianya dapat membantu Ateqa membuat keputusan nanti.

 89. asalamuailakum..
  ne result saya-
  sj,sains,ag-a1
  math,bm,pd,eko-a2
  tasawur-b3
  akaun-b4
  bi-7d
  sy amat kecewa dgn bi sy..
  adakah saya layak utk mengambil cos akaun??
  saya memilih cos akaun di udm sbg pilihan pertama..
  boleh ke sy dapat tajaan dari mara dgn result mcm ne??

 90. syda,

  Result cemerlang, cuma bi ada masalah sikit – menyebabkan peluang anda ke IPT agak terbatas sedikit. Cuba anda mohon di IPT/IPTS yang syarat BI agak longar sedikit..

  Sekiranya anda telah mendapat tempat/tawaran dimana-mana IPT/IPTS, maka peluang untuk mendapat pinjaman tetap ada.

 91. salam..cgu kwn saya ingin mjadi seorang pensyarah..
  bagaimana cara utk menjadi pensyarah n ape cos yg perlu dia ambil?

 92. Syada,

  Apa-apa saja cos boleh jadi pensyarah, asalkan result cemerlang dan sambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi kemudian baru mohon jadi pensyarah di mana-mana IPTA/IPTS.

 93. salam..cg narzuki..
  alhamdulillah sy dapat matrik d pahang PST…
  um,sy igt mmg nak pg matrik ja sbb upu sy just mintak diploma ja…tp my parent takut sy tak boleh carry on n kena tendang..hehe..um,so nak tanye apa yg menyebabkan ramai org kata matrik susah???ap yg mencabar sgt tu???
  i’m so curios….hehe

  pastu,nie sekadar tanya pendapat ckgu la….ada tak pelajar yg time spm dapat 3a,4a, dapat pointer tggi d matrik…???
  sebab saya just dengar yg dapat pointer tggi tu pelajar yg time spm 8,9a………maaf tanya cam gnie,tapi at least boleh naikkan semangat sya nie…hehe

  pastu,nak tanya pendapat cg nie,,,sy x tahu nak pilih hayat or fizikal……sy minat math tapi tak minat fzk….dlm ms yg same minat bio….hehe..so,ape pendapat cg…..

  maaF banyak tanya…i hope cg can help me k…TQ

 94. ok..thank cgu..

 95. Balqis,

  Tahniah Cg ucapkan.

  Untuk mencapai yang TERBAIK, sudah tentu memerlukan sedikit PENGORBANAN. Belajar dimana-mana sekalipun jika tidak BERSUNGGUH2 semuanya akan jadi SUSAH, pencapaian hanya sekadar cukup makan ataupun akan ditendang.

  Pelajar yang cemerlang semasa SPM tidak semestinya akan mendapat pointer yang tinggi semasa di matrik, sekiranya mereka leka dengan pencapaian SPM tanpa meningkatkan USAHA untuk terus berjaya.

  Manakala pelajar yang pencapaian sederhana dalam SPM tidak semestinya akan terus sederhana, SEDAR akan kesilapan lalu, USAHA yang bersungguh2, KEAZAMAN yang tinggi, Insya-Allah pointer yang tinggi boleh dicapai.

  Program Satu Tahun, tidak dinafikan agak padat sedikit pengisiannya berbanding dengan PDT atau diploma 3 tahun. Ini kerana masa digunakan sepenuhnya untuk belajar, cuti yang pendek, tetapi hasil cukup berbaloi. 3 orang pelajar Cg SPM2006 juga telah mengikuti Matrikulasi PST, sekarang ini sedang berada di Tahun 2 dalam program Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dan Ijazah Sarjana Muda Perbankan. Tinggal 2 tahun lagi untuk menamatkan pengajian, yang akhirnya akan bergelar Siswazah. Seterusnya akan melangkah ke Alam Kerjaya.

  Sebagai renungan :
  KURSUS SETAHUN JADI PILIHAN LEPASAN SPM

  Dalam penentuan kursus, Cg petikkan kata-kata Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Datuk Radin Umar dalam Berita Harian :

  “Beliau berkata, strategi terbaik dalam pemilihan kursus di IPT adalah bersesuaian dengan minat, kebolehan serta tahap kemampuan pelajar yang dicerminkan menerusi keputusan peperiksaan.”

  Semoga ianya boleh dijadikan panduan.

  ~ Tiada Kejayaan, Tanpa Usaha ~

 96. ok…trima kasih cg….pendapat cg sedikit sebanyak menaikkan semangat saya….
  tq…may allah bles u olwez..

 97. saya mempunyai sijil dari ikm dan ingin menyambung diploma.jadi,saya nak tahu cara untuk membuat PJJ di politeknik.

 98. Anuar,

  Maaf, diluar pengetahun Cg, sila layari laman web politeknik bagi mendapatkan maklumat tersebut.

 99. askum….
  sya pljr lepsan SPM 2008. result saya biase2 je so sya apply utk msk IPS di Unisel utk bt foundation dan saya dpt twrn tu. tapi mslhnya skrang saya tak sangka dpt twran utk Matrikulasi prog utk 1 thn kat penang. happy dan tak sangka langsung. sya tak pasti mana patut sy pilih saya hrp cg dpt bantu sya sbb sy mmg nak msk unisel tu even tu Ipts tapi sya nak jga rasa msk matrik tp takut tak bleh survive………

 100. Rina,

  Pilihan ditangan anda, pada pandangan Cg untuk belajar di IPTS tidak menjadi masalah, kita tidak mintapun kadang-kadang dia tawarkan juga. Tetapi untuk ke Matrikulasi hanya ditawarkan kepada mereka yang betul2 layak berdasarkan pencapaian SPM lepas.

  Sebagai renungan cuba baca KURSUS SETAHUN JADI PILIHAN LEPASAN SPM

  Semoga ianya dapat membantu rina.

 101. salam cikgu,

  cikgu, saya baru je check keputusan kemasukan ke ipta , saya dapat program Diploma Perakaunan E2210 di UITM

  jadi cikgu maknenye saya akan dapat di kampus shah alam atau kampus di luar selangor ? seboleh2nya saye nak di selangor.

  saya juga ade terbaca , pelajar yg mendapat 5A ke atas dlm spm akan ditempatkan di kampus shah alam bagi diploma akaun…saya dapat 8a dlm spm jadi saya memang pasti akan mendapat kampus di shah alam ke cikgu ?
  ke camne ?

 102. Fasri,

  Tahniah Cg ucapkan, kemungkinan anda akan ditempatkan di kampus Shah Alam berdasarkan keputusan cemerlang yang diperolehi. Walau bagaimanapun kena tunggu surat tawaran yang akan dikeluarkan oleh UiTM nanti.

 103. huhu terima kasih cikgu…
  hmm katakanlah kalo saya tak dapat shah alam, cikgu rase saye bole memohon ke utk ditempatkan di kampus akaun shah alam ?

 104. PELAJAR PERLU BIJAK SESUAIKAN DIRI DI IPT
  Oleh Basir Zahrom

  RUMUSAN perbincangan meja bulat anjuran akhbar New Straits Times, baru-baru ini bersependapat pelajar perlu bersedia, tahu hak masing-masing, bertanggungjawab serta bijak menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling jika mahu berjaya di peringkat pengajian tinggi.

  Tiga ahli panel yang membincangkan topik ‘Apa yang perlu dilakukan pelajar selepas SPM dan STPM’ di Balai Berita, berpendapat pelajar lalai pasti terganggu pelajarannya,

  Pengarah Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi, Prof Datuk Dr Ahmad Zainuddin, berpendapat selain mendapat gred yang baik, mereka mesti aktif kegiatan luar seperti berpersatuan atau sukan, sekali gus bercampur gaul pelajar lain bagi meningkatkan kemahiran berkomunikasi, selain membentuk jati diri secara holistik.

  “Pendidikan di universiti berorientasikan peperiksaan, namun pelajar juga tidak boleh mengetepikan kegiatan kokurikulum kerana ia meningkatkan pengalaman,” katanya.

  Sementara itu, Naib Canselor dan Presiden Kolej Universiti Taylor’s, Prof Datuk Dr Hassan Said, pula berkata pelajar sepatutnya lebih bersedia menghadapi perubahan budaya.

  “Di sekolah, mereka terlalu bergantung kepada guru, namun di universiti mereka perlu berdikari dan bertanggungjawab.

  “Mereka juga bebas menentukan sama masa depan masing-masing, sama ada mahu berjaya atau sebaliknya. Perkara itu bergantung pada usaha dilakukan,” katanya.

  Perbincangan meja bulat anjuran New Straits Times – Learning Curve dengan kerjasama Acer Sales and Services Sdn Bhd itu dikendalikan pensyarah Universiti Teknologi Mara, Prof Madya Koh Soo Ling.

  Bagi Pakar Kebudayaan, Dr Asma Abdullah, berkata hubungan sosial dan budaya dalam kampus dapat mematangkan pemikiran dan pergaulan pelajar.

  “Kebanyakan sekolah di negara ini didominasi kaum besar seperti Melayu, Cina dan India, jadi masa belajar di universiti adalah peluang terbaik untuk belajar mengenal perbezaan dan persamaan antara kaum termasuk kaum minoriti,” katanya.

  Ahli panel turut menekankan lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia dan Sijil Pelajaran Malaysia bijak menguruskan masa demi kecemerlangan masa depan.

  Sumber : Berita Harian Online 01/05/2009

 105. Fasri,

  Permohonan boleh dibuat, cuma keputusannya bergantung kepada pihak UiTM, sama ada diluluskan ataupun tidak berdasarkan faktor2 tertentu seperti ada kekosongan tempat dan sebagainya. Cg doakan semoga fasri mendapat apa yang dihajati. InsyaAllah.

 106. ok terima kasih cikgu !

  nnt bila surat tawaran dh keluar sy bgtau cg…

 107. Cg,

  sy telah ditawarkan program diploma perakaunan di UiTM.
  Namun, sy jg turut ditawarkan ke program matrikulasi PST.
  Pada pendapat Cg, mana yg harus sy pilih memandangkan kedua-duanya mempunyai tempoh yg sama sampai berakhirnya program ijazah, iaitu 5 tahun.

 108. Fikri,

  Cg cadangkan Fikri baca post Sifu2b dalam blog beliau : Matrikulasi atau Program Asasi atau Diploma

 109. salam..
  ckgu, sy nk tnye pe tu dip sistem maklumat perakaunan?
  dan ape skop bidang kerjaya diploma tu?

 110. sudah sy baca Cg,
  masalahnya UiTM menawarkan program ijazah 2 tahun kpd pemegang diplomanya. Jd, tempoh untuk mendapatkan ijazah di UiTM sama sahaja dgn matrikulasi PST + program ijazah 4 tahun.

 111. Nurul,

  Sila rujuk program DIS di UiTM DISINI.

  Fikri,

  Oh ya ke, nampaknya UiTM telah mengambil inisiatif untuk menarik para pelajar lepasan SPM mengikuti program Diploma di UiTM. Kalau begitu ianya suatu tawaran yang boleh dipertimbangkan.

  Dalam membuat pilihan Cg cadangkan fikri senaraikan sebanyak mungkin apakah kelebihan dan kelemahan antara kedua2 program tersebut seperti suasana belajar, kewangan, dan sebagainya (dengan mengambilkira pandangan ibu bapa dan keluarga). Dan akhir sekali dirikan solat istikharah dan berdoa agar mendapat petunjuk dari Yang Maha Mengetahui.

 112. salam cgu narzuki
  skrg sy dlm dilema….
  sy de tawarn belaja diploma sistem maklumat perakaunan dan juga diterima masuk form 6
  klu cgu jd sy,mana satu cgu akn pilih?
  buat pengetauan cgu,sy org OKU dan spm sy lak 3a=math,add math dan sains,4b=perdagangn,bm,bi,sejarah,5c=agama islam.
  well…
  i am quite interested in ACCA

 113. Murcielago,

  Sekiranya anda bercita-cita menjadikan perakaunan sebagai bidang kerjaya anda, maka pada pandangan Cg, pemilihan Dip. Sistem Maklumat Perakaunan lebih baik kerana lepasan Diploma tersebut berpeluang meneruskan pengajiannya sama ada dalam Ijazah Sarjana Muda Perakaunan ataupun Ijazah Sarjana Muda Sis Maklumat Perakaunan.

  Jangan jadikan “OKU” sebagai alasan untuk anda tidak boleh berjaya, kerana telah terbukti sebelum ini terdapat OKU yang mencapai kejayaan yang cemerlang. Semoga Berjaya.

 114. thx ya,cgu narzuki
  diploma tu my first choice lolx
  thx for advice
  i will work hard k
  =0
  wanna show bahawa OKU is da best!

  from Murcielago
  assalamulaikum!

 115. salam , cikgu sy ditawarkan di kampus di uitm shah alam , utk diploma perakaunan.
  ini mesti hasil berkat doa cikgu,sbb tu dapat ^_^

  saya dapat yg program diploma “fast track”. apa pendapat cikgu tentang ‘fast track’ ini ?

 116. Fasri,

  Alhamdulillah, Cg tak tahu secara detail tentang program tersebut, tetapi Cg percaya ianya satu program yang sangat baik bagi pelajar cemerlang melanjutkan pelajaran keperingkat lebih tinggi dalam jangka masa yang lebih singkat. Manfaatkan peluang yang diperolehi dengan sebaik mungkin, Cg doakan semoga Fasri akan terus berjaya.

 117. cikgu,pd pndpt ckgu,elok x lau sya masuk form 6?

 118. Scha,

  Belajar dimana sahaja semua elok, asalkan kita tahu apa yang kita mahu capai, apakah perancangan masa depan kita, kemanakah hala tuju kita. Berikut adalah petikan daripada artikel yang Cg temui berkaitan dengan Kelebihan Pendidikan Tingkatan Enam, TETAPI ini bukan bermaksud Cg menafikan kelebihan2 mengikuti program matrikulasi atau diploma. Hanya sekadar renungan kepada pelajar2 yang akan mengikuti pengajian di Tingkatan 6 pada 11 Mei nanti. Teruskan berusaha demi masa depan anda.

  KELEBIHAN PENDIDIKAN TINGKATAN ENAM

  Kebanyakan pelajar mungkin tidak menyedari beberapa kelebihan tingkatan 6 (T6) berbanding dengan program Matrikulasi dan diploma. Antaranya kos yang lebih murah jika hendak dibandingkan dengan program di IPTA ataupun swasta. Ini memandangkan pengajian di peringkat sekolah mendapat bantuan subsidi yang lebih banyak.

  Malahan, sekolah yang menawarkan pengajian T6, boleh dikatakan terdapat di setiap daerah besar di seluruh negara. Di samping itu, meneruskan ke T6 tidak menuntut pelajar tinggal di asrama kerana mereka mempunyai pilihan untuk berulang-alik ke sekolah.

  Selain sijil T6 diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk bekerja atau melanjutkan pendidikan ke ijaazah pertama berbanding dengan sijil Matkulasi yang tidak diktiraf oleh JPA untuk bekerja, taraf kelulusan STPM mempunyai tangga gaji yang lebih lumayan berbanding dengan SPM.

 119. cikgu,saya telah dtawarkan untuk asasi sains di UiTM dan mendapat tawaran biasiswa JPA untuk program Foundation perubatan di IPTS. Kini, saya berada dalam dilema sama ada untuk memilih tawaran JPA atau UPU. Jika saya memilih tawaran JPA di IPTS boleh x saya melanjutkan pelajaran di ipta bagi ijazah perubatan setelah tamat Foundation di ipts?

 120. Mira,

  Tahniah Cg ucapkan. Jika mahukan jawapan yang tepat adalah lebih baik mira hubungi IPTS tersebut untuk bertanyakan peluang2 untuk melanjutkan pelajaran selepas tamat program tersebut.

 121. Cikgu sy nak tanya, saya dpt tawaran ke UITM, program DIPLOMA PERAKAUNAN ( AC110 ) dan ditempatkan kat kampus shah alam..saya x pasti saya dpt program fast track atau diploma 3 tahun yg biasa sebab sy bukan lepasan spm2008 tp 2007..result saya 7a1.. sy dah call mcm2 bahagian di UITM dan ada yg kata sy dpt fast track dan ada jg yg kata sy dpt diploma biasa je..sy btul2 keliru..banyak yg bagitahu kalau ditempatkan kat kampus shah alam maknanya fast track tapi ada jgk yg bagitahu bukan fast track..PLZ……..tolong sy yg semakin kusut ni..

 122. Farhan,

  Jikalau UiTM sendiri tak pasti, Cg lagilah tak tahu apa nak kata. Cuma nasihat Cg bawa bertenang, banyakkan berselawat. Dirikan solat istikharah semoga diberikan petunjuk dalam membuat pilihan yang tepat. Cg doakan semoga tawaran yang farhan terima itu adalah program fast track memandangkan keputusan SPM cemerlang yang diperolehi dan ditempatkan dikampus shah alam.

 123. Terima kasih atas nasihat cikgu..
  Sy ada satu lagi pertanyaan, sebelum tawaran ke Uitm tu, saya ada terfikir utk belajar di SEGI COLLEGE- FOUNDATION IN COMMERCE dan UNITAR-FOUNDATION IN BUSINESS ADMIN.. Pd pndgn ckgu,yg mana satu lbih menjamin masa dpn kerana jika sy memilih dua ipts tu,maybe sy dpt menjimatkan tempoh sy blaja utk smbg degree memandangkan sy telah terlewat satu tahun daripada rkn2 seusia saya..tp pada masa yg sama kalau sy dpt fast track di uitm pun bagus juga kerana Uitm adalah ipta dan sudah tentu lebih diiktiraf oleh kerajaan dan pasaran kerja,tmbhn pula kalau fast track, sy dpt juga jimatkan masa blaja utk smbg degree..family saya mengalakkan sy trima twaran uitm kerana lebih terjamin kata mereka..kebimbangan sy cuma kalau sy bukan mendapat fast track sebaliknya diploma 3 tahun yg biasa.pd pndgn ckgu bagaimana??tlg la bg jwpn sejujurnya ye cikgu…

 124. Farhan,

  Baiklah, pandangan Cg adalah sama dengan pandangan keluarga Farhan. Pandangan dan doa restu kedua ibu bapa adalah amat penting dalam kita mengejar kejayaan dalam kehidupan di dunia dan juga di akhirat.

 125. salam cikgu,
  cikgu apakah jenis persedian yg perlu saye lakukan sebelum memasuki program fast track uitm pd 26jun ini ?
  perlukah saye mempelajari kembali serba sedikit tentang subjek perakaunan form 4 dan 5 ?
  ape lagi jenis persediaan yg perlu saye lakukan lagi ye cikgu ?

 126. Fasri,

  Cg kemukakan aktikel berikut yang dipetik daripada Blog Fitri Shukri’s Main Terminal
  sebagai panduan persediaan Fasri di IPT nanti.

  PANDUAN MEMULAKAN PENGAJIAN DI IPT

  Selamat datang ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Perkara pertama yang anda harus sedar ialah pengajian di sini tidak sama dengan belajar di bangku sekolah dahulu. Ramai pelajar yang cemerlang di bangku sekolah dahulu kemudiannyamendapat keputusan yang mengecewakan di IPT. Begitu sebaliknya, ramai pelajar yang sekadar cukup makan keputusannya untuk masuk IPT, tetapi berubah dan menamatkan pengajian dengan cemerlang di IPT. Sebagai permulaan, anda harus tahu akan cabaran dan realiti belajar di IPT :

  1. Sistem semester yang diamalkan bermaksud anda akan dinilaikan sepanjang pangajian, dan bukannya pada bulan terakhir di tahun terakhir pengajian. Penilain prestasi akademik pula ialah gabungan keputusan ujian dan peperiksaan, kerja kursus, praktikal dan penglibatan di dalam kelas atau makmal sepanjang tahun.

  2. Pensyarah yang mengajar anda jugalah yang akan menilai prestasi anda. Oleh itu anda harus bijak memanfaatkan kepakaran yang ada pada mereka.

  3. Kehidupan yang lebih bebas di IPT memerlukan anda mampu mengurus dan mendisiplinkan diri. Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan anda hanyut dan leka sehingga mengakibatkan banyak kesan negatif pada akademik dan diri anda.

  Oleh itu, adalah penting anda memulakan pengajian di IPT dengan melakukan perkara berikut :

  BERTANGGUNGJAWAB PADA DIRI SENDIRI
  Sedar bahawa berjaya atau gagal anda di IPT bergantung kepada tindak-tanduk diri anda. Sama ada anda masuk ke IPT hasil dari keputusan yang cemerlang, atau dipaksa membuat kursus yang bukan pilihan pertama, kini anda harus berhenti menyalahkan orang lain dan mula berfikiran secara positif terhadap pengajian baru anda.

  LETAK MATLAMAT YANG TINGGI DARI AWAL LAGI
  Ramai pelajar malas belajar bukan kerana mereka pemalas pada asalnya, tetapi kerana mereka sudah berputus asa dan tidak jelas halatuju yang perlu dibawa oleh diri. Oleh itu, cabar diri anda. Letak matlamat untuk mendapat keputusan antara nilai 3.5 hingga 4.0 dalam peperiksaan setiap semester agar anda akan lebih bersemangat untuk belajar, walau sesukar mana sekalipun.

  BUAT PERSEDIAAN AWAL SEBELUM BELAJAR
  Banyak kandungan yang anda akan belajar merupakan perkara baru yang kompleks. Jadi untuk memudahkan anda faham pengajaran oleh pensyarah dan mendahului pelajar lain, buatlah persediaan awal sebelum belajar topik berkenaan di dalam dewan kuliah atau makmal. Sekurang-kurangnya, baca dahulu sekali imbas kandungan yang bakal anda belajar dalam kelas pada esok harinya.

  HADIR DAN FOKUS 100% SEMASA BELAJAR DI DALAM KULIAH ATAU MAKMAL
  Sama ada kehadiran diwajibkan atau tidak, dan sama ada penyarah anda mengambil nama kehadiran atau tidak, anda harus berasa senang untuk menghadiri kelas. Ya, mesti rasa rugi besar sekiranya terlepas kelas. Dan yang paling penting, alang-alang sudah berada di dalam kelas, berikan tumpuan sepenuhnya kerana bukan mudah untuk meminta pensyarah mengulangi apa yang telah diajarkan oleh beliau.

  MULAKAN TUGASAN DAN PROJEK SEAWAL YANG MUNGKIN
  Ramai pelajar tertipu dengan tempoh ‘lama’ yang diberikan oleh pensyarah untuk menyiapkan tugasan. Mereka leka dan hanya gelabah di saat-saat akhir. Kesannya tugasan tidak disiapkan dengan sempurna dan mencacatkan keputusan yang menyedihkan pada penghujung semester. Oleh itu ingat, bermula dari awal banyak faedahnya.

  ULANGKAJI SECARA BERTERUSAN UNTUK PEPERIKSAAN AKHIR
  Anda tidak perlu menjadi ulat buku, tetapi mestilah membuat ulangkaji secara berterusan sebagai persediaan terbaik untuk peperiksaan. Ramai pelajar menunggu hingga ke minggu atau hari terakhir baru hendak memulakan ulangkaji. Disebabkan itu, ramai yang mendapat tekanan emosi yang tinggi dan berkelakuan aneh hingga menjejaskan bukan sahaja peperiksaannya, tetapi mengganggu rakan-rakan lain.

  Kesimpulannya, jangan mudah berpuas hati dengan kedudukan anda sekarang. Ingat, pengalaman dan prestasi anda di IPT akan menjadi bekalan untuk membina kerjaya yang cemerlang di masa hadapan kelak. Oleh itu, rebutlah segala peluang yang tersedia dan terus berusaha, berusaha dan berusaha tanpa berputus asa. Berdoa kepada Tuhan untuk memohon keberkatanNya. Oh ya! jangan lupa juga untuk aktif dalam pelbagai aktiviti pelajar yang disediakan. Selamat maju jaya and please have fun along the way!

  Disediakan oleh MOHAMMAD FITRI MOHD SHUKRI, Fasilitator di Learning Leadership, Kota Damansara, Selangor.

 127. terima kasih cikgu ! saye sedang membaca ape yg cikgu tulis tu ni…

 128. wokeh saye dah habis baca cikgu…terima kasih lg skali..semua nasihat tu sangat berguna bagi saye…

  cikgu rase perlu ke saye lihat balik buku p. akaun form 4 dan 5 ? sbb saye mmg dah ade beberape benda yg dah lupa tentang perakaunan ni…jika saye perlu lihat semula topik ape yg ckgu rase perlu saye lihat semula ye ?

 129. Fasri,

  Sangatlah baik jika dilihat semula / ulangkaji apa yang telah anda pelajari dahulu, kerana pada peringkat awal di IPT nanti topik2 yang sama akan dipelajari cuma dengan sedikit penambahan. Nasihat Cg, sila bawa nota2 semasa tingkatan 4 & 5 bagi memudahkan anda buat ulangkaji/rujukan jika diperlukan nanti.

 130. KE MANA SELEPAS SPM?
  Oleh MOHD. FARID MD ALIAS
  fikrah remaja@yahoo.com

  ALHAMDULILLAH penantian terhadap pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) telahpun berakhir, dan kini kalangan remaja lepasan peperiksaan tersebut sudahpun mengetahui keputusan peperiksaan masing-masing.

  Bagi yang berjaya, tahniah diucapkan kepada mereka. Kejayaan anda pastinya turut menjadi kebanggaan keluarga. Anak yang dididik, diasuh kini menjadi harapan keluarga untuk terus berjaya dan menjadi insan yang berbakti.

  Kita juga amat berasa berbangga kerana terdapat adik-adik kita yang mencatatkan kejayaan yang amat luar biasa, umpamanya Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal yang berjaya mendapat 19 A1 dan 1 A2. Kejayaan beliau merupakan inspirasi untuk kita mencapai kecemerlangan mengatasi kekurangan yang ada. Tahniah kepada beliau.

  Bagi yang kurang berjaya pula, jadikanlah kehidupan pasca SPM ini sebagai lembaran baru ke arah mencipta kejayaan baru dalam bidang yang bakal diceburi. Masih tersedia pelbagai peluang melanjutkan pelajaran yang bersesuaian dengan kelayakan yang dimiliki.

  Pemilihan Kursus Pengajian

  Kini tibalah masanya untuk para lepasan SPM dan STPM memilih jalan kehidupan yang seterusnya. Perbincangan kali ini memfokuskan kepada proses pemilihan kursus pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

  Objektif akhir kepada proses membuat keputusan ini ialah satu keputusan untuk mengikuti kursus yang diharap paling bersesuaian dengan pelajar, mendapat restu dan sokongan daripada penjaga pelajar khasnya ibu bapa.

  Pemilihan kursus bagi pengajian di peringkat yang lebih tinggi perlu dilakukan dengan berhati-hati. Ia perlu mengambil kira pandangan pihak lain umpamanya ibu bapa, para guru, ataupun tokoh yang telah berjaya dalam bidang berkaitan.

  Di samping itu, pelajar perlu bersikap proaktif dalam usaha mendapatkan maklumat berkenaan kursus, institusi pengajian dan potensi kerjaya berkaitan. Hal ini membantu pelajar membuat keputusan terbaik berdasarkan kepada maklumat yang diperoleh.

  Terdapat pelbagai sumber maklumat yang boleh diteroka oleh pelajar, umpamanya melalui laman web rasmi sesebuah institusi pengajian itu, forum maya, karnival pengajian tinggi, hari terbuka kampus, risalah, majalah serta sumber-sumber yang lain.

  Kebiasaannya, persoalan pertama yang bakal timbul ialah apakah kursus yang ingin diikuti? Adakah ia kejuruteraan, perubatan, perakaunan, ekonomi, sains kemanusiaan atau sebagainya? Secara umumnya jawapan kepada persoalan ini merujuk kepada minat serta kecenderungan yang dimiliki oleh seseorang pelajar itu.

  Bagaimana untuk mengetahui minat atau kecenderungan diri? Secara ringkas, jawapan tersebut terkait pada aktiviti bermanfaat apakah yang berhasil membuahkan kepuasan kepada diri pelajar setelah berjaya melaksanakannya.

  Tetapi jika pelajar ingin mengkaji minat serta personaliti diri secara mendalam, pelajar boleh mengambil ujian personaliti diri daripada guru kaunseling ataupun Internet. Keputusan ujian tersebut mungkin dapat mengaitkan personaliti sesuatu kerjaya itu dengan personaliti diri pelajar.

  Namun, dua kaedah tersebut hanyalah sebahagian daripada kaedah dalam proses mengenali diri dan ia tidak semestinya memberi jawapan mutlak kepada kerjaya yang menyamai minat diri.

  Proses penerokaan minat diri berlaku secara berterusan dan kadang kala pelajar akan menemuinya dalam fasa kehidupan di kampus mahupun setelah bekerja kelak. Namun, kursus pengajian yang bakal diikuti selepas persekolahan menengah merupakan asas pengetahuan kepada apa jua kerjaya yang bakal diceburi kelak.

  Seperkara juga yang perlu dikaji tentang sesuatu kursus itu ialah adakah ia diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) atau tidak. Hal ini penting agar sijil yang diterima setelah menamatkan kursus dapat diiktiraf oleh bakal majikan berdasarkan penarafan MQA.

  Pemilihan Tempat Pengajian

  Persoalan keduanya, institusi apakah yang menawarkan kursus yang berkaitan? Di dalam negara atau di luar negara? Kolej atau universiti? Kemudiannya, adakah kelayakan minimum untuk memohon kursus tersebut bersesuaian dengan kelayakan yang dimiliki?

  Faktor suasana tempat pengajian perlu turut diambil kira memandangkan ia akan turut mempengaruhi prestasi pembelajaran kita. Adakah suasana tempat pengajian bersifat kondusif serta mempunyai kemudahan secukupnya atau tidak?

  Bagaimana pula dengan corak budaya kehidupan kampus, sistem sokongan, persatuan pelajarnya, dan lain-lain lagi. Semestinya pelajar tidak akan dapat mengenali sepenuhnya persekitaran bakal kampus melainkan setelah menjadi pelajar kampus tersebut kelak.

  Namun gambaran awal yang diperoleh dapat membantu pelajar dalam mempertimbangkan kesesuaian tempat pengajian tersebut. Ataupun seandainya pelajar telah bertekad memilih tempat pengajian tersebut, sekurang-kurangnya pelajar dapat bersedia dari segi mental untuk menghadapi serta mengadaptasi suasana baru kelak.

  Faktor Kewangan

  Sesuatu kursus yang ingin diikuti itu tentunya berserta kadar yuran tertentu yang perlu dibayar. Di samping itu, terdapat juga kos sara hidup sebagai seorang pelajar, kos alat perkakasan serta buku dan sebagainya.

  Justeru, faktor kewangan juga merupakan satu aspek penting dalam proses pemilihan kursus pengajian. Persoalan tentang sejauh mana kemampuan pelajar dan keluarga untuk menanggung kos pengajian perlu dikaji serta dicari penyelesaiannya.

  Yuran pengajian di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) mungkin jauh lebih murah berbanding di institut pengajian tinggi swasta (IPTS). Kos pengajian di luar negara tentunya lebih tinggi berbanding di dalam negara.

  Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN) dapat membantu memberi pinjaman pendidikan kepada mereka yang layak. Namun adakah pinjaman yang disediakan mencukupi untuk menanggung kos pengajian keseluruhannya?

  Alternatif lain adalah dengan memohon penajaan atau biasiswa daripada mana-mana badan berkanun atau syarikat swasta untuk menaja program pengajian yang bakal diikuti.

  Namun keutamaan biasanya diberikan kepada mereka yang cemerlang dalam SPM serta aktif dalam kegiatan kokurikulum.

  Walaubagaimanapun, terdapat juga tawaran biasiswa yang bakal dibuka setelah pelajar memasuki semester kedua tahun pertama. Pemilihan calon yang layak ketika ini pula berdasarkan kepada keputusan cemerlang yang diperoleh bagi semester pertama.

  Akhir Kata

  Dalam pada pelajar berusaha membuat perbandingan tentang kursus pengajian, ayuh amalkan juga solat istikharah serta sentiasa berdoa semoga Allah memberikan ilham untuk kita membuat keputusan terbaik yang diharapkan dapat membawa kebaikan kepada kehidupan kita di duni ini dan juga di akhirat kelak.

  Selain itu, tanamkan niat dalam diri untuk menjadikan kerjaya yang bakal dibina sebagai satu perjuangan dalam usaha memenuhi tuntutan fardu kifayah terhadap umat Islam.
  Umat Islam masa kini sememangnya memerlukan ramai pakar dalam segenap bidang untuk maju ke hadapan demi mencapai khaira ummah. Insya-Allah, kita sebagai generasi belia Islam hari ini dapat memenuhi aspirasi ummah dengan mencipta kecemerlangan dalam bidang yang diceburi

  Keputusan perlu tepat dan bersesuaian ….. nurabadi..

  Sumber : https://aspirasidiri.blogspot.com/2009/03/langkah-selepas-spm.html

 131. Cg mau tanya sikt la…..mane lagi baik dari segi kualiti diploma kat IPT ke….KKTM ke….POLITEKNIK ???

 132. Abe,

  Pada pandangan Cg, kualiti diploma sama saja, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Jadi Cg tidak dapat nyatakan mana yang lebih berkualiti. Maaf.

 133. Cikgu,saya dah call pihak uitm dan mereka bagitahu yg saya memang mendapat program fast track akaun tu..cuma yg merisaukan saya skrg ialah apa yg saya tahu,mereka yg mendapat fast track ni kebanyakannya adalah ex -student mrsm dan mereka di bawah skim pelajar cemerlang, jadi bagi saya yg bkn ex-mrsm ni dari mana sy ingin dptkan bantuan kewangan? adakh saya boleh mohon pinjaman mara atau JPA?? atau saya juga boleh mohon ptptn ?

 134. yo farhan aku pun dpt fast track akaun gak kt uitm puncak perdana …nnt bole jumpe siot ^_^

  aku pun bukan bdak mrsm gak…

 135. Farhan & Fasri,

  Tahniah Cg ucapkan kerana mendapat tawaran tersebut. Betul seperti kata Fasri, sebenar ramai juga pelajar bukan ex-mrsm ditawarkan program tersebut. Tak perlu dirisaukan soal pinjaman, biasanya semasa lapor diri nanti akan diuruskan/dimaklumkan perkara berkaitan permohonan pinjaman sama ada MARA ataupun PTPTN, InsyaAllah anda berdua akan dapat salah satu.

 136. Bukan ape cikgu….mak saya pun cikgu jugak,mak saya kata syrikat sekarang memerlukan seseorang yang boleh buat keje.Contohnya jika seseorang itu mempunyai ijazah dan sorang lagi hanya ada diploma ingin berkerja di sesebuah syrikat,yang ada ijazah tidak boleh buat keje manakala yang diploma boleh buat keja,tak guna jugak belajar tinggi2.Selain itu,saya dengar dalam internet jika ambil diploma di IPT hanya banyak belajar teori daripada practicel manakala di POLI atau KKTM lebih kepada practikel daripada teori.Oleh itu yang mana patut saya pilih????? (DARIPADA HAMBA ALLAH YANG KEBINGUNGAN)

 137. Abe,

  Itu sebabnya Cg kata masing2 ada kelebihan dan kekurangannya. Kalau Abe hanya bercita-cita nak jadi PEKERJA saja maka mungkin politeknik sesuai untuk Abe.
  Salah satu kelebihan Politeknik ialah latihan praktikalnya berbanding IPT, itu yang syarikat suka ambil jadi pekerja.

  Tetapi jika bercita-cita nak jadi PEGAWAI ATASAN, maka Ijazah diperlukan (jangan kata tak perlu belajar tinggi2).

  Salah satu sebab kenapa syarikat lebih suka ambil lepasan diploma bekerja berbanding lepasan ijazah kerana gaji yang perlu dibayar lebih rendah.

  Pada pandangan Cg, sepatutnya Abe harus menanam minat dan cita2 untuk melanjutkan pelajaran hingga ke peringkat tertinggi. Samada melalui Diploma di Politeknik, KTTM atau IPT, seterusnya sambung ke peringkat Ijazah. Dalam membuat pilihan, Cg cadangkan bawa berbincang dengan kedua ibu bapa dan buat keputusan secara bersama. InsyaAllah keputusan tersebut lebih diberkati Yang Maha Mengetahui.

 138. Baiklah cikgu…saya buat keputusan untuk mengambil diploma di KKTM terlebih dahulu untuk mendapatkan kemahiran dan kemudian sambung peringkat ijazah untuk berjaya dalam cita2 saya……mungkin saya ingin menjadi usahawan.Walau apa pun te..ri..ma..ka..sih..cik..gu…..

 139. Terima Kasih atas nasihat cikgu..sekarang baru sy rasa lega sikit..

  Fasri, hye..dpt fast track jgk ke? bley ah jumpa nnt..hehe.. ko apply ptptn x? kena apply daripada skrg ke atau kita just dtg daftar je dulu,kat sana nanti baru apply ek?

 140. farhan,hmm saye pun tak sure la farhan..tp tadi cikgu narzuki cakap, “biasanya semasa lapor diri nanti akan diuruskan/dimaklumkan perkara berkaitan permohonan pinjaman sama ada MARA ataupun PTPTN”

  tunggu je la mase daftar….awk dari mane farhan ?

 141. Abe,

  Apa-apa keputusan yang dibuat, Cg doakan kejayaan Abe dalam mengejar cita2 yang diimpikan.

  Farhan & Fasri,

  Sama-sama, semoga anda berdua terus berjaya.

 142. Fasri, saya dari KL..dekat Setapak.. awk??

 143. cikgu….
  nk tnye…
  sy akn ambk foundation in accounting di uniten….
  apakah kelebihan mengambil foundation in account??
  adakah foundation terus menuju ke ACCA??

 144. Abc,

  Setahu Cg program foundation lebih kurang program matrikulasi atau asasi. Dengan kelulusan tersebut melayakkan anda melanjutkan pelajaran ke peringkat Bachelor of Accounting.

  Kelebihan program tersebut dan lepasannya akan terus ke ACCA, itu Cg tak pasti. Untuk mendapatkan maklumat lanjut sila layari laman UNITEN.

 145. shafinaz sharizal

  assalamualaikim ckg..sy mrupekn plajar sains tulen dan telah ditawarkan ke uitm shah alam untuk program fast track …1 of the blogger asked u whether he should revised the f4 & f5 syllabus n u’ve answered yes..my dilemma rite now is how am i supposed 2 revise all of the syllabus n act make notes bout them?since i’ve nvr learn ’em…plz help me..it ‘s really freakin’ me out…

 146. shafinaz sharizal

  i’m sorry..wrong salam spelling.. ;p i wrote ’em in the dark..i was browsing de intrnet bout this fast track programme but none of ’em really help me to undrstand wht act is it….i’m so confused n need answers pronto…o i really hope u can give me details bout ths accntncy fast track programme at uitm…

 147. Shafinaz,

  Tahniah Cg ucapkan kerana berjaya mendapat tawaran tersebut. Oleh kerana Shafinaz tidak belajar akaun sebelum ini, adalah lebih baik baca buku rujukan akaun SPM sebagai persediaan awal. Itu adalah lebih baik daripada tiada persediaan langsung.

  Maaf, Cg pun tidak tahu secara detail berkaitan dengan program fast track di UiTM. Kalau nak dapatkan maklumat yang tepat kena hubungi pihak2 tertentu di UiTM.

 148. salam cg,
  sy merupakan lepasan spm 2008…pd semakan PDT(Program Matrikulasi 2 tahun) nama sy terpilih…dgr kata matrik pyh belajar tp bile mndpt matrik melaka,sy mula berpikir 2 kali…jd soalan sy,ap beza program matrik PST dengan PDT? dan melalui mklmt yg sy dpt,peluang pekerjaan lepasan matrik kurang brbnding lepasan diploma,betul ke cg?

 149. Amalina,

  Tahniah Cg ucapkan. PST – jangka masa program tersebut lebih singkat iaitu selama 1 tahun, manakala PDT – jangka masanya 2 tahun kemudian baru boleh sambung Ijazah. Jadi pengajian dalam PST lebih padat berbanding PDT.

  Belajar di mana2pun akan jadi SUSAH, PAYAH jika tiada kesungguhan dan keazaman yang tinggi untuk masa hadapan yang lebih cerah.

  Sijil matrikulasi memang tidak laku untuk memohon pekerjaan berbanding lepasan diploma. Tetapi ianya adalah jalan pintas untuk anda melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah.

 150. penglibatan kokurikulum saya.bleh saya melanjutkan ke ipt jika result saya baik

 151. Fayis,

  Markah kokurikulum sebanyak 10% diperlukan untuk kemasukan ke IPTA sesi 2009 dan seterusnya.

  Kepada semua pelajar diharap dapat menggunakan sepenuhnya kegiatan Kokurikulum di sekolah untuk mendapat markah penuh bagi memenuhi kriteria kemasukan Ke IPTA tahun – tahun seterusnya ..

  Dengan penglibatan dalam kokurikulum dan keputusan SPM yang baik, sudah pasti akan melayakkan anda ke IPT.

 152. salam cg,

  terima kasih atas komen tersebut.

 153. salam cgu..mane bgs nyer antara lcci-acca or cat-acca?

 154. Warcraft,

  Pada pandangan Cg, ambil CAT-ACCA kemudian sambung ACCA lebih bagus kerana ada kesinambungannya berbanding ambil LCCI kemudian sambung ACCA.

 155. cikgu,sebenarnya keputusan rayuan tingkatan 6 sudah keluar tak?hari ini,sya check internat dan sms tak ada nama sya ini bermakna sya tal dapat tingkatan 6?

 156. Nichole,

  Maaf, Cg tak pasti keputusan rayuan sudah keluar atau belum. Cuba semak di Portal Kementerian Pelajaran Malaysia…. rasa2nya belum keluar lagi.

 157. terima kasih,Cikgu Narzuki jawap soalan saya,sebenarnya,selepas 30 mei 2009,sya tiap-tiap hari check internat tetapi sama juga tak ada nama sya. Sya melalui internat sya nampak berita tentang 15 Jun 2009 Pendaftaran rayuan pelajar tingkatan 6.Sya minat baca undang-undang

 158. cg,sy skang smbg blaja kat pusat asasi sains(PASUM),,
  tp sy rse mcm xsronok,,
  sbb cara blajar yg laju n padat,
  sy bukannye jenis org yg kuat blajar,,
  tp alhamdulillah,,stiap kali exam sy dpat rsult yg baik,
  pd pndgn ckgu,,mcmna sy nak adaptasi situasi ni??
  sy bingung arh,,

 159. Poji,

  Terdapat beberapa buku di pasaran berkaitan cara2 belajar di IPT, antaranya :
  1. “Rahsia Cemerlang di IPT” (Dato’ Dr. Hj Mohd Fadilah Kamsah)
  2. “Tip Menjadi Pelajar IPT Cemerlang” (Dato’ Dr. Hj Mohd Fadilah Kamsah)

  Pada pandangan Cg buku2 tersebut sangat sesuai dijadikan panduan bagi pelajar2 yang baru/bakal menjejak kaki di IPT.

 160. salam..cg narzuki nih sifu anda menulis eh?igt sy lg x?

 161. Nurul,

  Blog Cg Narzuki Online dan Sifu Anda Menulis dikendalikan oleh blogmaster yang berbeza. Kami merupakan sahabat karib di alam cyber yang saling berkongsi maklumat, bahan2 dll untuk kebaikan pelajar semua.

 162. salam,sy nk tyer kalu sy mymbung peljrn ke kktm,adkh mdh untk sy mymbg plajrn keprngkt ijazah di ipta?

 163. Nora,

  Secara ringkasnya, belajar dimana-manapun kalau keputusan kita cemerlang, maka akan mudahlah untuk menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah nanti.

 164. ooo..macam tuh..

 165. kalau sya belajar di college university sampai ke degree,sya dikira sebagai pelajar university tak?

 166. Nichole,

  Kalau belajar di kolej, maka dipanggil pelajar kolej bukan pelajar universiti. Pelajar Kolej atau Universiti tidak penting, tetapi degree tersebut dikeluarkan oleh pihak mana dan adakah ianya mendapat pengiktirafan MQA (Agensi Kelayakan Malaysia) atau tidak. Itu yang lebih penting.

 167. Cikgu, sya sudah dapat masuk ke tingkatan 6 kerana keputusan rayuan sya berjaya.Tetapi,sebelum itu(sya ingin sya gagal ),oleh itu,sya pendaftaran ke suatu private college university.sekarang tak tahu nak macam mana dan sudah bayar duit? Mula-mula betul nak masuk ke tingkatan 6?Cikgu Narzuki boleh bagi sedikit pendapat tak? kolej atau tingkatan 6 lebih baik?

 168. Nichole,

  Masing2 ada kelebihan dan kekurangannya. Di kolej anda telah memilih bidang yang anda minati, manakala jika melalui Tingkatan 6 anda terpaksa memohon melalui UPU dll, dengan adanya persaingan pada masa itu ada kemungkinan anda tidak ditawarkan bidang/pragram yang betul2 anda minati. Pada pandangan Cg, oleh kerana telah daftar di kolej (dah bayarpun), maka teruskan. Belajar bersungguh2 dan dapatkan pointer yang terbaik.

 169. Terima Kasih,Cikgu Narzuki, Sya tahu sekarang nak pilih apa.

 170. Cikgu,
  Saya dpt 4A dan 4B dalam SPm 2008. Cuma agak malang kerana saya cuma lulus 7D untuk mp bahasa inggeris. Saya amat meminati jurusan perakaunan di mana saya dapat 1A utk mp prinsip akaun, jadi saya telah memohon diploma perakaunan. malangnya semua permohonan ke IPTA dan Matrikulasi tidak berjaya disebabkan BI saya. Saya juga memohon ke Kolej Profesional Mara, pun saya ditawarkan untuk mengikuti program pra sahaja kerana mp BI saya. Pada pendapat cikgu adakah saya patut ambil krsus pra di KPM atau pergi ke IPTS spt KUIS, IIC yang terus menawarkan program diploma perakaunan kepada saya? Terima kasih di atas pandangan cikgu.

 171. Osman,

  Anda seorang yang cemerlang, cuma kesilapannya di BI. Semoga ianya menjadi suatu pengajaran, gunakan masa yang ada untuk menguasai BI kerana ianya sangat penting untuk masa depan anda.

  Pada pandangan Cg, oleh kerana anda seorang yang cemerlang, rasanya tidak perlu membazirkan masa (6 bulan/ 1 tahun) dengan mengikuti kursus pra tersebut. Adalah lebih baik terus ke Diploma di mana2 IPTS yang bersesuaian.

 172. Cikgu Narzuki,Sya hanya belajar di college university.Sya akan belajar diploma sampai ke degree.Boleh tak sya belajar lagi tinggi ?Kalau boleh akan sampai ke tahap mana?

 173. Nichole,

  Lepas Degree, boleh sambung ke peringkat Master seterusnya PhD.

 174. Terima Kasih,Cikgu Narzuki.Sya ada satu soalan lagi ,Di kolej Sya pilih bidang perubatan adakah sangat memerlukan english yang kuat dan kalau sya nak belajar ke tahap yang tinggi juga nak english yang kuat tak?Di SPM english sya dapat 7D sahaja.Cigku belajar masters nak belajar berapa tahun dan juga phD?

 175. Nichole,

  Sekarang ini penguasaan BI sangat penting dalam apa bidang sekalipun pendidikan mahupun kerjaya nanti. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang program masters dan PhD, sila layari laman2 U yang menawarkan program tersebut.

 176. Cikgu narzuki,bukan selepas degree nak baca bachelor baru boleh sambung master ke PHD? Sya tak faham?

 177. Nichole,

  1. Diploma
  2. Degree = Bachelor = Ijazah
  3. Master = Sarjana
  4. PHD

 178. Terima Kasih,Cikgu Narzuki

 179. LAMAN IPTS: IPB BANTU PELAJAR
  Oleh Rosniza Mohd Taha

  LEBIH ramai pelajar Islam kurang mampu berpeluang melanjutkan pelajaran di Institut Profesional Baitulmal (IPB) berikutan langkah Baitulmal meningkatkan bantuan kewangan daripada RM8.5 juta kepada RM11 juta, mulai tahun ini.

  Ketua Eksekutif IPB, Rosli Kari, berkata penambahan peruntukan berkenaan membolehkan institusi milik Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan itu memainkan peranan lebih agresif membantu kecemerlangan pelajar Muslim tempatan.

  Beliau berkata, peningkatan peruntukan baru merangkumi yuran pengajian dan elaun sara hidup RM250 sebulan itu secara tidak langsung akan meningkatkan lagi golongan profesional Muslim di negara ini.

  Ini kerana katanya, pengajian di IPB yang terletak di Jalan Kampung Pandan, Kuala Lumpur itu tertumpu bidang profesional iaitu perakaunan dan pengajian perniagaan, selain program diploma kerjasama dengan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

  Beliau menjelaskan kira-kira 60 peratus pelajar IPB menerima bantuan Baitulmal berdasarkan asnaf fakir, miskin dan fisabilillah, sementara bakinya mendapat tajaan Mara bagi mengikuti program diploma UiTM.

  “Pelajar IPB bukan saja diberi bantuan kewangan, malah motivasi berterusan dan program khas seperti praperdagangan sebagai asas kukuh bagi pelajar tidak cukup merit dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia sebelum mereka mengikuti program Diploma Perdagangan UiTM.

  “Dengan program tambahan ini, pelajar IPB berupaya menonjol potensi diri sebenar dan berjaya menamatkan pengajian dengan pencapaian membanggakan.

  “Malah 95 peratus daripada mereka mendapat kerja, selain layak melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi,” katanya kepada Berita Harian.

  Rosli berkata, pelajar tidak memenuhi syarat lima kredit SPM pula perlu menjalani kursus khas tiga bulan sebagai pengukuhan dalam subjek tertentu seperti Matematik dan Bahasa Inggeris sebelum dibenarkan mengikuti program profesional berkaitan.
  Rosli Kari

  Beliau berkata, daripada keseluruhan 1,632 pelajar IPB, sejumlah 843 atau 51.7 peratus mengikuti pengajian kerjasama UiTM, manakala 789 atau 48.3 peratus lagi program profesional.

  Pencapaian memberangsangkan pelajar selain keupayaan mematuhi piawaian ditetapkan UiTM melayakkan IPB menerima Anugerah Kolej Bersekutu Terbaik selama enam tahun berturut-turut sejak 2000 dan tahun lalu.

  “Baru-baru ini, graduan program diploma kerjasama UiTM meneruskan kecemerlangan dengan kelulusan 100 peratus bagi jurusan Sains Komputer, Pengajian Perniagaan (99.2 peratus) serta Perakaunan (94.6 peratus).

  “Sementara itu, 42 daripada 67 graduan berkenaan mendapat Anugerah Dekan berdasarkan pencapaian Purata Nilai Gred Kumulatif 3.5 ke atas.

  “Keupayaan konsisten dalam menghasilkan graduan cemerlang ini membolehkan IPB mendapat kelulusan UiTM bagi menjalankan program diploma baru mulai semester ini iaitu Sistem Maklumat Perakaunan ,” katanya.

  Rosli berkata, matlamat utama penubuhan IPB sejak 1992 untuk melahirkan profesional Muslim disifatkan tercapai berikutan penghasilan kira-kira 2,000 graduan The London Chamber of Commerce and Industry International Qualifications (LCCIIQ) setakat ini.

  Malah, katanya, kira-kira tiga daripada lima peratus keahlian Bumiputera dalam badan profesional berkenaan adalah graduan IPB.

  IPB turut menjalin usaha sama dengan badan persijilan profesional United Kingdom iaitu LCCI dan The Association of Chartered Certified Accountant, selain Certified Accounting Technician dan Kursus Kesetiausahaan Syarikat, Matriculation for The Institute of Chatered Secretaries & Administrators,” katanya.

  Sumber : Berita Harian Online 24/07/2009

 180. salam. Cikgu Narzuki. Sy nk tya pendapat. Sy bkerja di sektor awam sebagai kerani. Umur 33thn. Sy minat nk smbg study separuh masa/PJJ course pengajian perniagaan. Tp x tahu mana nk pilih antara sijil politeknik @ Diploma eksekutif kt UM. Boleh x bg pendapat mana better? terima kasih.

 181. Salam,

  Pada pandangan Cg, Diploma lebih baik kerana tahap kelulusan dan tangga gaji lebih tinggi berbanding dengan Sijil.

 182. Tima kasih. Selalunya Diploma Eksekutif ni diiktiraf oleh JPA x? Sebab pengajiannya 1 tahun je. Lg satu selalunya kt U ni bahasa Pengantarnya BI. Tu yg susah skit. Sebab sy lemah BI. Cikgu tlg bg pandangan skit. Tima kasih.

 183. Azira,

  Petikan maklumat daripada Laman MQA (Agensi Kelayakan Malaysia) Untuk dapatkan maklumat lanjut sila layari laman tersebut.

  13. Apakah perbezaan antara Akreditasi dan Pengiktirafan?

  Akreditasi merupakan pengesahan pencapaian kualiti dalam penilaian jaminan kualiti yang dilaksanakan oleh MQA. Ia merupakan jaminan MQA kepada pelbagai pihak berkepentingan dalam bidang pendidikan tinggi termasuk para pelajar, ibu bapa, majikan dan lain-lain bahawa program pengajian yang diakredit oleh MQA merupakan program berkualiti. Ia juga merupakan platform atau asas kepada pihak-pihak lain untuk mengiktiraf program dan kelayakan tersebut bagi tujuan-tujuan yang berlainan.

  Pengikitirafan pula bermaksud penerimaan satu-satu kelayakan oleh pihak-pihak tertentu bagi tujuan tertentu. Sebagai contoh, pengiktirafan kerajaan melalui JPA adalah syarat untuk dipertimbangkan berkhidmat di sektor awam. Sebagai makluman, JPA hanya akan mengiktiraf program pengajian yang telah mendapat akreditasi MQA bagi maksud berkhidmat dengan kerajaan.

  14. Adakah program IPTA turut diakredit oleh MQA?

  Program pengajian IPTA, Politeknik dan Kolej Komuniti turut diakredit oleh MQA. Walau bagaimanapun, semua program berkenaan yang telah mendapat pengiktirafan JPA sebelum MQA ditubuhkan akan didaftarkan terus ke dalam MQR. (Pengemaskinian maklumat kursus IPTA sentiasa dibuat dari semasa ke semasa). Manakala bagi program baru yang hendak dikendalikan, ia akan tertakluk kepada proses jaminan kualiti yang ditetapkan oleh MQA.

  Berdasarkan petikan tersebut, Cg percaya Diploma Eksekutif di UM juga telah mendapat kelulusan dan pengiktirafan JPA. Bahasa penghantar yang digunakan adalah Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Pada masa sekarang penguasaan BI sangat penting, kalau lemah kita boleh atasi kelemahan tersebut dengan belajar. Untuk mencapai sesuatu KEJAYAAN, memerlukan USAHA yang bersungguh2. Bersusah2 Dahulu, Bersenang2 Kemudian.

  Maklumat lanjut boleh layari post berikut :
  PELUANG MELANJUTKAN PELAJARAN DI UNIVERSITI MALAYA

  Semoga ianya dapat membantu anda dalam membuat keputusan.

 184. Sya akan pertimbangkn keputusan ni berdasarkan pendapat Cg. Tima ksih kerana susah payah cr info utk saya.

 185. salam cg narzuki.
  saya dah setahun duduk rumah tak sambung2 belajar lagi ni.
  keputusan saya
  sej, bm =a1
  bi, agama =a2
  math=b3
  est=b4
  bio=c5
  physics, chemistry, add math=d7
  saya tak tahu nak sambung belajar apa.
  saya dah apply uitm banyak kali.
  tapi tak dapat, rayuan pun tak dapat.
  saya apply asasi undang2.
  tapi gagal.
  baru2 ni saya apply uitm intake disember
  saya dapat diploma p.perniagaan.
  saya tidak suka math. saya lebih suka membaca.
  saya ingin sangat sambung belajar undang2.
  tapi saya tidak pandai bercakap.
  boleh ke saya ambil bidang undang2 tu cikgu???

  dan lagi satu kalau saya apply
  foundation law di msu
  pinjaman ptptn tak boleh diberikan ke untuk foundation???
  ptptn untuk diploma saja ke???

  saya harap cikgu dapat menjawab kekusutan di kepala saya ni.
  terima kasih cikgu ; )

 186. Ayeshah,

  Tawaran hanya diberikan kepada pelajar yang layak dan pencapaian memenuhi syarat2 yang telah ditetapkan oleh IPT.

  Cg cadangkan anda baca artikel berikut sebagai panduan dalam membuat pemilihan, semoga ianya dapat membantu menguraikan kekusutan tersebut. Soal pinjaman tu, maaf Cg kurang arif, kena rujuk PTPTN.

  KE MANA SELEPAS SPM? (klik)

 187. PELUANG LEPASAN SPM IKUTI IJAZAH

  PUTRAJAYA 24 Nov. – Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) berpeluang mengikuti kursus ijazah sarjana muda pendidikan jawi, al-Quran, Bahasa Arab dan Fardu Ain (j-QAF) di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).

  Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi berkata, langkah tersebut bertujuan memenuhi keperluan 32,000 guru j-QAF menjelang 2010 di 6,314 buah sekolah rendah di seluruh negara.

  Menurutnya, pada masa ini terdapat 13,000 guru j-QAF di 4,723 buah sekolah rendah dan jumlah tersebut perlu ditambah apabila program j-QAF diperkenalkan di sekolah menengah.

  ”Kita sebenarnya berdepan dengan masalah kekurangan calon guru j-QAF kerana kekurangan calon guru dari aliran agama, kalau hendak tunggu yang pulang dari Mesir dan Jordan, jumlahnya tidak ramai.

  ”Sekarang ini kita sedang tunggu unjuran dari bahagian penyelidikan dan pembangunan kementerian untuk mengkaji jumlah guru j-QAF yang diperlukan sebelum proses pengambilan dimulakan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

  Terdahulu beliau menyampaikan diploma perguruan kepada sebahagian daripada 3,259 graduan Kursus Perguruan Lepas Ijazah j-QAF dan Kursus Perguruan Lepas Ijazah Kursus Dalam Cuti Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (KDC SABK) dan Kursus Diploma Perguruan Malaysia Latihan Perguruan Berasaskan Sekolah (KDPM LPBS).

  Puad menambah, pihaknya menjangkakan proses pengambilan pelajar lepasan SPM dan STAM untuk memenuhi kekurangan guru j-QAF dapat dilakukan menjelang tahun depan.

  ”Tentang kualiti guru, kita mahu calon-calon yang bakal dilahirkan oleh IPGM benar-benar komited dengan profesion perguruan,” katanya.

  Menurutnya, syarat pengambilan guru juga akan diperketatkan dengan menilai tahap kelulusan akademik, minat, penglibatan dalam kokurikulum dan keterampilan melalui sesi temu duga yang dijalankan.

  Puad berkata, bagi pengambilan guru pada Jun lalu, kementerian menerima 67,444 permohonan di seluruh negara bagi memenuhi 2,350 kekosongan.

  Katanya, Kementerian Pelajaran memerlukan lebih banyak IPGM untuk menampung masalah kekurangan guru terutama guru pilihan yang bakal berkhidmat di kawasan pendalaman.

  Sumber : Utusan Online 21/11/09

 188. assalamualaikum…
  boleh saya mengetahui… selepas saya menamatkan diploma lcci… bolehkah saya memohon untuk mengikuti ijazah akaun or perguruan.. di mana tempat university saya boleh memohon… ini kerana saya berminat untuk menjadi guru..
  sebab itu saya tidak mahu mengambil acca

 189. Waalaikumussalam,
  Maaf, Cg tak pasti perkara tersebut. Cadangan Cg cuba layari laman IPT/IPTS yang menawarkan kursus2 tersebut dan perhatikan syarat2 yang ditetapkan. Sekiranya memenuhi semua syarat2 yang telah ditetapkan, InsyaAllah fara boleh memohonnya.

 190. cg saya pelajar jurusan seni(p.akaunan+ekonomi asas+subjek2 teras)
  dan adakah saya bole ambil jurusan Pharmacist???

 191. Cadangan Cg, sila kenal pasti IPT yang menawarkan kursus tersebut dan dapatkan syarat2 kelayakan yang telah ditetapkan, sekiranya anda memenuhi semua syarat2 yang ditetapkan maka anda layak untuk memohon.

 192. assalamualaikum..saya ingin meminta pendapat cg mengenai LCCI.saya lepasan SPM 2003 DALAM BIDANG PERAKAUNAN.Saya tidak berpeluang untuk menyambung pengajian saya dahulu atas sebab-sebab yang tak dapt dielakkan.Ubtuk pengetahuan cg keputusan saya bagi prinsip akaun 2A,mate moden 3B,Add Mate 7D.adakah peluang untuk saya menyambung pengajian dalam LCCI walaupun telah lama meninggalkan bidang ini.saya baru menamatkan pengajian peringkat ijazah dalam bidang sastera.tetapi saya ingin belajar LCCI dan mengambil degree insyaALLAH.

 193. As Salam…. saya ingin meminta pendapat CG. Saya berusia 34 tahun. Telah berkhidmat di firma guaman swasta hampir 14 tahun. Baru-baru ini saya berminat utk menyambung pengajian dalam jurusan undang-undang. Tetapi saya lulusan SPM tahun 1994 dengan kelulusan Pangkat III. Apa yang saya tahu ada Universiti menyediakan kemasukan pelajar melalui saluran kedua.

  Saya ingin tahu adakah saya perlu mengambil diploma undang-undang dahulu sblm sy mengambil ijazah. Dimanakah universiti yg myediakan program tersebut. Saya ingin membuat pengajian jarak jauh atau separuh masa.

 194. Marjan dan CH,

  Maaf diluar pengetahuan Cg. Cadangan Cg sila layari laman IPTS yang menawarkan program/kursus tersebut dapat maklumat2 seperti syarat kelayakan dan sebagainya. Atau hubungi terus melalui telefon IPTS tersebut untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

 195. Assalamuaikum..Cg sy mrupakan calon SPM 2004. sy x prnh mlanjutkn pgjian sy slps SPM ats mlsh ttentu. n skrg sy sdg bkhidmat d syarikat logistik bkaitan import n exprt brg.. sy ingin cg beri pndapt pd sy adkah bidang logistik ni 1 bidang yg blh mnjamin ms dpn? krna sy ingin mgambil diploma logistik dan pngurusan rangkaian bekalan di Politeknik..

 196. Waalaikumussalam,
  Maaf, Cg tak dapat berikan apa2 jaminan tentang masa hadapan. Cadangan Cg, adalah lebih baik berbincang dengan pegawai di tempat kerja tentang niat untuk sambung belajar… dapatkan pandangan beliau ataupun kalau boleh dapatkan jaminan yang Mona akan diambil kerja balik selepas tamat diploma nanti.

 197. assalamualaikum..
  saya pelajar lepasan spm 2009..
  apa syarat kelayakan untuk diploma perakaunan pada tahun ini..
  boleh tolong terangkan..

 198. waalaikumussalam.

  Ikhwan pergi saja ke laman2 IPT yang menawarkan program tersebut dan dapatkan syarat2 kelayakan minimum yang diperlukan.

 199. cikgu,
  sy pelajar lepasan spm,memperoleh keputusan yg agak teruk,4A (kimia,math,sejarah,bi) 4B (bm,agama,est,physic) 2C (biology,add math).sy lihat syarat memohon matriks,dan sy dapati dgn keputusan sy ini layak memohon.tp adakah tinggi peluang utk sy menerima tawaran matriks?sy memilih jurusan kejuruteraan kimia,kimia perdagangan dan kejuruteraan awam sbg pilihan utama.layakkah saya?apa lagi pilihan yg sesuai berdasarkan keputusan spm saya?baru2 ini saya ada menghantar borang semakan semula keputusan sy,krn tidak begitu berpuas hati dgn keputusan BM,AG dan Physic iaitu B+ sedangkan lazimnya peperiksaan di sekolah sy memperoleh keputusan yg lebih baik

 200. Berdasarkan keputusan tersebut, anda memang layak untuk memohon apa2 program sekalipun kerana sudah memenuhi syarat2 kelayakkan minimum yang ditetapkan oleh mana2 IPT. Cuma dari segi peluang dapat atau tidak, Cg tak dapat berikan apa2 jaminan kerana ianya bergantung kepada beberapa faktor, seperti persaingan, kekosongan dan juga rezeki masing2.

  Sebagai panduan, bolehlah baca KE MANA SELEPAS SPM? (klik)

 201. cikgu ,
  saya mempuntai stpm dan sedang belajar pjj di ipta..
  saya berminat untuk mengambil LCCI ACCAUNTING level 3..
  perlukah saya ambik kerana saya memg berminat dalam bidang akaun sedangkan saya masih belajar pjj(degree)..

 202. Bermula dengan pelajar SPM2008 yang dinyatakan kelulusan/gred LCCI pada slip peperiksaan sahaja yang diberikan kelayakan untuk terus ke Level 3 LCCI.

  Pada pendapat Cg, sekiranya Nor berminat dan KEADAAN MENGIZINKAN, adalah tidak salah untuk ambil LCCI, kerana apa yang dipelajari untuk degree dan LCCI perkara yang hampir sama saja.

 203. salamualaikum,
  saya azelah baru sahaja mendapat keputusan spm 2009. saya mendapat BM A, BI A, PI A- SEJ A, MAT A+, ADD MATH A.
  P Akaun A dan lulus LCCI (1); Fz B; Kim B+: Bio B
  Saya berminat mengambil perakaunan di UITM dan permohonan telah saya buat, hanya menunggu panggilan sahaja.
  saya juga terbaca tentang kolej SUNWAY yang menawarkan jurusan peringkat sijil profesional ACCA dan
  kolej TPTM juga menawarkan sijil ACCA
  soalan saya,
  1. sekiranya saya mengambil jurusan perakaunan, adakah
  pengecualian kertas perakaunan kerana saya lulus LCCI?
  2. Bolehkah saya terus mengambil ACCA sama ada di
  UITM atau kolej swasta?
  3. yg mana lebih baik dip perakuanan di UITM, atau Buat
  ACCA sama ada di KPTM dan SUNWAY.?
  4. Bolehkah cikgu memberi pandangan jurusan yang
  sesuai selain perakaunan dan ada mudah mendapat
  perkerjaan selepas tamat pengajian?

  Sekian, terima kasih
  azelah

 204. 1. Slip SPM dengan gred LCCI 1, membolehkan anda terus ke Level 3 LCCI dan mendapat pengecualian paper T1 jika sambung di ACCA (rujuk surat daripada ACCA yang diberikan bersama slip peperiksaan kepada calon2 yang lulus LCCI).
  2. Boleh tidak jadi masalah.
  3. Masing2 ada kelebihan.
  4. Maaf. Cg tak pasti jurusan apakah akan mudah dapat kerja 4-5 tahun nanti. Pada Cg, dalam apa2 jurusan sekalipun jika mendapat keputusan yang cemerlang, InsyaAllah lebih mudah dapat kerja.

  Maklumat lanjut berhubung LCCI, CAT-ACCA sila ke Blog Sifu2b : Akauntansi dan Sijil Profesional, Apa kata Anda?

 205. askum…sy student akhir uitm dlm bidang perniagaan utk diploma..sy keliru..yang mana 1 harus dan patut sy pilih boleh cikgu tolong..
  1. saya mohon utk sambung ijazah dalam bidang kewangan tetapi saya tidak berapa jelas tentang peluang pekerjaan dalam bidang tersebut. tapi saya minat dalam bidang pengiraan dan akaun.
  2. keluarga saya galakkan saya ambil ijazah di universiti lain dalam bidang pendidikan kerana peluang pekerjaan adalah lebih tinggi.

  boleh saya minta pendapat cikgu??yang mana harus saya pilih??atau pun harus pilih dua-dua tetapi saya habiskan ijazah kewangn dua tahun lepas itu baru sambung dalam bidang pendidikan.

 206. salam,
  Pada pandangan Cg, jika hanya mengambil masa 2 tahun sahaja untuk dapat Ijazah Sarjanamuda Kewangan …… kenapa lepaskan peluang baik tersebut. Dengan Ijazah tersebut anda sudah boleh memohon pekerjaan, jika ada rezeki … anda dapat kerja. Disamping itu anda boleh pohon KPLI (hanya 1 1/2 tahun) sekiranya ingin menceburi bidang pendidikan.

 207. selamat sejaterah,cikgu sy nk tanya kalau sy dapat D dalam bahasa inggeris,adakah sy layak mendapat matrix

 208. Syarat kelayakan minimum ke Matrikulasi, BI sekurang2nya C.

 209. terima kasih atas cadangan cikgu..
  boleh cg.bagi pendapat tentang peluang pekerjaan untuk lepasan Ijazah Sarjanamuda Kewangan??kerana ramai berpendapat kewangan hanya kepada bank sahaja…

 210. Cg cadangkan beli dan baca buku berikut : Kerjaya Sebagai Pengurus Kewangan Korporat.

 211. salam,saya nak tanya layak x kalau nak ambil diploma @ijazah perakaunan kalau add math dpt c??

 212. Salam, kalau sudah memenuhi syarat kelayakan minimum yang ditetapkan, maka anda layak. Kalau tak ambil prinsip perakaunan masa SPM pun masih lagi layak untuk buat diploma perakaunan.. asalkan memenuhi syarat2nya.

 213. Assalamualaikum,cg.Cg,sya sebenarnya runsing akan peluang pekerjaan apabila tamat sahaja pengajian.inilah masalah yang sering menghantui dalam fikiran saya.ada cikgu di sekolah saya yang tamat pengajian yang mengambil jurusan yang berkaitan dengan perakaunan tetapi beliau telah mengajar bahasa inggeris.sepatutnya beliau mengajar prinsip perakaunan.jadi saya minta pandangan cg tentang masalah ini yang selalu bermain dalam fikiran saya apabila saya’far-sighted.

 214. Pada pandangan Cg, mungkin disebabkan kekurangan guru BI disekolah, maka cg tersebut diminta untuk mengajar subjek BI. manakala guru perakaunan mungkin telah mencukupi, maka keadaan tersebut terjadi. Sekiranya beliau memang opysen perakaunan, maka boleh mohon dengan pihak sekolah untuk mengajar subjek tersebut.

 215. cikgu , jika saya pilih form 6 sekarang adakah saya boleh lanjut pelajaran ke Acca?

 216. Masih boleh, merujuk kepada risalah yang ada pada Cg syarat kelayakan minimumnya ialah kredit 2 STPM dan 3 SPM termasuk BI dan Matematik, boleh terus ke Fundamentals Level iaitu ACCA Knowledge dan ACCA Skills.

 217. salam cg…..sya da masalh…alhamdulilah,spm aq 2 sya dpat keputusan yang cemerlang…tpi,sya daa mslah…sya x tau kursus yang spatutnya dipilih…dlu ,sya ada smpan niat dalam akaun …tpi skang nie dah lain…sya x tau apa yang sya minat…bleh cg tlong sya mohon kursus berdasarkan keputusan saya…minat…n peluang kerja masa depan?…sya x dpt tahu apa yang sya mahu..plizz tlong cg…

 218. Salam, cuba baca aktikel PENENTUAN KURSUS (klik) yang telah Cg kemukakan diATAS. Semoga sedikit sebanyak dapat membantu Nur membuat pilihan.

 219. Terima kasih cikgu,tetapi cikgu adakah saya menbazirkan masa untuk ambil form 6 dahulu baru lanjut kepada acca atau pilih cat terus kepada acca?

 220. Pada pendapat Cg (yang kurang arif), kalau sudah bertekad untuk ambil ACCA adalah lebih baik terus ambil CAT berbanding Tingkatan 6, memandangkan dengan sijil SPM-LCCI anda sudah mendapat pengecualian CAT bagi paper 1 : “Recording Financial Transactions”.

  Walau bagaimanapun cuba baca komen2 dalam forum berikut : Forum Lowyat berhubung perkara berikut :STPM with CAT/ACCA?, STPM CAT ACCA

 221. cg ape syrt2 nk ambik acca?then cg which better ambik diploma akaun or trs ambik acca?

 222. Berdasarkan risalah ACCA yang Cg ada, syarat kelayakan minimum ialah : 5 kredit SPM termasuk BI dan Matematik.

  Maaf, Cg kurang arif tentang yang mana lebih baik kerana Cg sendiri tidak pernah melaluinya. Cadangan Cg cuba dapatkan maklumat daripada ruangan forum2 yang lebih terbuka seperti Forum Lowyat dan lain2 lagi.

 223. cg nk ambik acca kne ambik diploma and degree dlu ke?sye keliru laa…cg cat 2 ape keje dye mcm acca jugak ke n kne ambik cat dlu bru ble ambik acca ? hpe cg ble tlg…thaz

 224. salam cg,saya salah seorang pelajar lepasan spm 2009 yang telah mendapat result pada 11 mac yang lepas…..sekarang,saya berada dalam keadaan yang bengang sama ada untuk melanjutkan pelajaran ke matrikulasi perakaunan @ pn diploma…saya telah mendapat a dalam subjek akaun dan mendapat band 1 dalam lcci….bagi pandangan cg lah,dimanakah harus saya melanjutkan pelajaran saya…diploma atau matrikulasi…jikalau saya memilih matrikulasi
  kebiasaannya berapakah pointer yang diinginkan olh kpm utk sya melanjutkan pengajian saya di peringkat ijazah dalam bidang perakaunan..dan saya juga terlalu takut jika saya tidak mencapai standard yang ditetapkan olh pihak kpm dan saya terpaksa bertukar bidang apabila saya di peringkat ijazah nanti….saya sangat berharap agar cg dapat menerangkan kepada saya yang mana harus menjadi pilihan saya…..

 225. Salam, buat masa ini Cg cadangkan minta saja semua yang memenuhi syarat kelayakan. bila dapat tawaran nanti baru buat pilihan, ini kerana apa yang kita minta belum tentu akan dapat memandang persaingan yang hebat2. Kedua2nya ada kelebihan masing2., jadi buat masa ini, Cg tak dapat nyatakan pilihan mana satu yang lebih baik.

 226. cg klu ambik diploma pastu nk ambik acca brpe thn…thaz

 227. Salam….cg…sy adalh pljar under tajaan Kementrian Kesihatn M’sia…mslh ny sy telah ditemptkn di kolej swasta….untuk cari pkerjaan memg xmjadi mslh…sebb telh dijnjikn dpt pekerjaan…mslhny ialah untuk continue study after contract kerje sy tu tamat..sy ambil course diploma pharmacy…sy terbaca kalau nk cont. study kt IPTA untuk degree phamacy C.G.P.A kne dptkn 3.8 ke atas…sedangkn C.G.P.A sy bru smpi 3.60…selain course pharmacy,ada x course laen yg bleh sy ambil?

 228. salam cg…sy pljr alirn sekolah agama [a] mengambil 11 subjek iaitu bm,bi,addmath,mathmod,akaun,science,sejrah,pendidikan al quran & sunnah,pendidikan syariah islamiah,bahasa arab tinggi….adakah sy berpeluang belajar di luar negara & apakah syarat syarat minimun utk mendapat tawaran tersebut…….?!sekali lagi adakah sijil acca-cat lebih tinggi peluang mendapat pekerjaan berbanding dengan diploma??

 229. Diana dan Shera,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg untuk menyatakan anda berpeluang atau tidak mendapat tawaran belajar luar negara dan juga peluang pekerjaan di masa hadapan.

 230. Assalamualaikum cg..sy nk mintak pendapat bleh x?ape pendapat cg tentang bidang farmasi?

 231. MSU ade pinjaman MARA?

 232. Sila hubungi / layari laman MSU bagi mendapatkan maklumat lebih tepat mengenainya.

 233. cikgu,saya nk tnya.
  boleh tak kalu pelajar yg mengikuti program diploma terus melompat ke program bachelor tanpa menghabiskan tempoh 3 thun belajar.tak kisah lah course apa yang di ambil oleh mereka.kakak saya cakap boleh sbb ada beberapa kawannya yang melompat tp sya kurng pasti dgn jwpan nye.jadi boleh kah saya tahu apakah pendapat cikgu dan jika boleh melompat apakah syarat2 nye?

 234. Kalau tak silap Cg, UiTM ada menawarkan program tersebut, di mana pelajar yang mengikuti Diploma selama 3 tahun dengan memperolehi keputusan yang cemerlang akan ditawarkan mengikuti program ijazah hanya dalam tempoh 2 tahun sahaja, berbanding 4 tahun pada kebiasaannya.

  Walau bagaimanapun sila dapatkan maklumat yang tepat daripada pihak Uitm samada melalui laman web UiTM atau hubungi melalui telefon.

 235. PILIH IPTA ATAU IPTS?

  SAYA berusia 19 tahun dan baru tamat tahun asasi dalam bidang sains di universiti swasta. Saya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana muda perakaunan, tetapi pada masa sama, saya juga mendapat tawaran daripada institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dalam diploma perakaunan. Saya tidak tahu mahu pilih yang mana.

  Hati saya lebih ke universiti swasta, tetapi keluarga lebih suka jika saya menyambung pelajaran di IPTA kerana lebih dekat dengan mereka. Saya bingung memikirkannya. Bantulah saya Dr.

  Gadis bingung
  Melaka

  Belajar di IPTA atau universiti swasta mempunyai kekuatan masing-masing. Sering kali wujud konflik antara anak dengan keluarga tentang pilihan di mana untuk melanjutkan pelajaran dan juga jenis kerjaya. Perspektif berbeza adalah punca utama kepada konflik ini. Apa yang boleh dilakukan ialah mencari titik pertemuan dari perbezaan perspektif ini. Dalam konteks dilema adik, perbincangan terbuka antara adik dan keluarga dapat membuka ruang kepada setiap pihak untuk melihat dan memahami perspektif kedua-dua pihak. Seterusnya, mengambil keputusan terbaik demi manfaat semua.

  Perbincangan boleh bermula dengan menjelaskan mengapa adik suka belajar di universiti swasta. Perbincangan perlu lebih fokus dengan menerangkan kelebihan pilihan berbanding dengan apa yang adik tidak pilih. Contohnya, mengapa adik lebih suka kepada universiti swasta. Adakah kerana ia menawarkan program sarjana muda berbanding diploma ditawarkan IPTA itu? Terangkan juga kebaikan lain yang adik peroleh jika ke universiti pilihan. Contohnya, dari segi kewangan, adakah adik akan mendapat pembiayaan? Bagaimana pula dengan kemudahan pengajaran dan pembelajaran yang ditawarkan? Adakah program yang adik akan ambil ini diiktiraf pihak yang berkaitan? Adalah lebih baik jika adik tunjukkan bukti seperti maklumat bercetak dalam bentuk brosur, untuk menguatkan hujah pilihan.

  Lihat sebab utama mengapa keluarga lebih suka adik belajar di universiti tempatan. Jika faktor jarak yang menyebabkan mereka mahu adik belajar di IPTA, adik boleh rasionalkan bahawa tidak semestinya jika adik tidak belajar di IPT yang dekat dengan mereka, adik tidak boleh sentiasa berhubung dengan mereka.

  Dalam perbincangan, adik perlu juga mendengar sudut pandangan keluarga mengenai pilihan mereka. Mereka juga ada rasional tersendiri. Hujah yang baik boleh mempengaruhi pandangan orang lain untuk bersetuju kepada pilihan kita. Mungkin itu yang boleh adik lakukan itu memberi keyakinan kepada keluarga untuk bersetuju dengan pilihan mengambil program sarjana muda perakaunan di universiti swasta. Jika gagal mempengaruhi keluarga untuk bersetuju dengan pilihan, adik masih lagi berpeluang melanjutkan pelajaran mengikut pilihan mereka. Apa pun, Dr sentiasa mendoakan adik akan berjaya cemerlang dalam apa pun kursus yang adik ceburi. Selamat berjaya

  Sumber : Harian Metro Online – myMetro Bimbingan Kaunseling Remaja

 236. Salam cikgu..
  Sy pelajar lepasan SPM 2009. Sy ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang kejururawatan. Namun, sy confius untuk memilih untuk belajar di IPT mne? sama ada kolej KKM, Institut Perubatan @ kolej swasta. Mna yg lebih menjamin kerjaya sama ada di dalam atau luar negara? Hrp ckg dapat membantu. TQ.

 237. Salam,
  Maaf, Cg kurang arif tentang perkara tersebut, Cg cadangkan nadia bertanyakan orang yang lebih arif iaitu pakar kaunseling Dr Sapora Sipon yang sedia membantu melalui ruangan berikut :

  KAUNSELING RAMAJA
  Jika anda menghadapi masalah percintaan,pembelajaran, kewangan, keluarga dan perkara peribadi yang sukar diselesaikan, pakar kaunseling Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sedia membantu. Hantarkan masalah anda lengkap dengan nama dan alamat penuh kepada Ruangan Pengelola Kaunseling Remaja, Harian Metro, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel kepada rencana@hmetro.com.my

 238. salam cg.
  tq atas soalan trial Spm 09 yg cg email ke sy itu.
  sy hanya beroleh A- sahaja dlm akaun.
  tp sy bersyukur atas result yg sy dpt tu.
  sy tertanya-tanya apa maksud lcci yg tertulis di bwh skali dlm slip keputusan spm.
  ada kwn yg dpt 1 dan 4.
  boleh cg jelaskan?

  slain itu, sy berasa was2 dgn bidang perakaunan.
  ibu bapa sy kurang memberi persetujuan untuk sy memilih bidang perakaunan.
  kerana mereka berasa bidang tersebut kurang cerah kerjayanya pada masa hadapan.
  apa pendapat cg?

 239. nurainzulkifli

  subjek acc di matriks perlis di ajar dlm bm or bi untuk batch 10/11 ?? tolong saya . tq 🙂

 240. Habeeba,

  Tahniah cg ucapkan. Berhubung dengan gred LCCI boleh rujuk post berikut di SINI (klik)

  Kerjaya bidang perakaunan sebenarnya luas skop, di mana peluang untuk melanjutkan pelajaran ke IPT bagi lepasan matrikulasi perakaunan antaranya :
  – perakaunan
  – ekonomi
  – pengurusan perniagaan
  – undang-undang
  – teknologi maklumat
  – pentdbiran perniagaan / pentadbiran awam
  – pengurusan sumber manusia dan bidang lain yang berkaitan.

  Peluang kerjaya dimasa hadapan Cg tak berani berikan sebarang jaminan, kerana semua bidang adalah sama iaitu bergantung kepada keadaan ekonomi negara, persaingan. Hanya pelajar yang cemerlang, berkualiti dan berdaya saing saja dapat merebut peluang2 tersebut.

  Nurainzulkifli,
  Tahniah Cg ucapkan. Setahu Cg sebelum ini program matrikulasi diajar dalam BM. Apa2 maklumat berkaitan matrikulasi Perlis boleh diperolehi di laman Matrikulasi Perlis (klik).

 241. Askum,
  ckgu,boleh tak kita mendapat course di IPTA selain daripada kelapan-lapan course yang kita telah pilih?mksd saya adakh pihak IPTA akan memberikan jurusan selain daripada yang kita minta?

 242. Salam,
  Kalau tak silap Cg, hanya tawarkan kursus yang diminta sahaja.

 243. salam cg,sya baru mndpt pnggilan temu duga untuk program CAT(UK) DI UITM SHAH ALAM,,,apakah cara2 untuk berjaya dlm temuduga itu?

 244. Sebagai panduan menghadiri temuduga, pilih mana yang sesuai atau ubahsuai mengikut jenis temuduga yang dihadiri.

  10 PERATURAN UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA

  1. Hadir bersedia – Selidik semua maklumat tentang syarikat berkenaan. Dengan ini, anda akan secara bijaknya menyatakan kesesuaian bakat, kemahiran dan pengalaman anda dapat membantu mereka mencapai matlamat syarikat.

  2. Sampai awal – Sampai lebih awal sejam. Jangan biasakan dengan Malaysian Time Zone yang selalu lewat.

  Jika anda sampai lebih awal, anda akan lebih bertenang dan selesa sebelum menghadapi temuduga. Selain itu, masa yang ada boleh digunakan untuk mengisi borang.

  3. Pemakaian yang segak – Ingat bagaimana first impression memainkan peranannya? Tidak kira apa jawatan yang anda mahukan sentiasa berbaju kemeja (lebih baik plain colour), berseluar slack, berkasut dan berstokin.

  Bagi wanita, cuba elakkan memakai pakaian yang menunjukkan anda seorang yang lembik. Baju kurung sangat tidak digalakkan (kalau dah dapat kerja tu, barulah pakai baju kurung).

  Sebaiknya, wanita perlu memakai seluar panjang dan kemeja dengan blazer di luar semasa temuduga.

  Mengapa pakaian penting. Pakaian melambangkan imej. Syarikat memerlukan imej yang baik dan salah satunya ditonjolkan oleh pekerja mereka.

  Selain itu, jika anda memakai pakaian yang segak, si penemuduga akan memandang tinggi, kerana anda sangat bersungguh-sungguh dalam menghadapi temuduga dan anda juga akan mendapat lebih keyakinan diri.

  4. Jawab soalan dgn. tenang – Nervous? Memang sentiasa ada dalam kebanyakan orang. Sesetengah calon sangat gemuruh, menyebabkan jawapan yang diberikan setengah masak.

  Jawab dengan tenang dan jelas. Tidak ada markah percuma kalau jawab dengan cepat. Dengar soalan dengan baik. Tarik nafas panjang (sambil berfikir), dan jawab dengan tenang.

  Kebanyakan soalan adalah standard dalam mana-mana temuduga. Dan biasanya soalan permulaan hanyalah ice breaking question (cerita latar belakang, keluarga). Untuk memberi masa anda bertenang.

  5. Jangan burukkan bekas bos anda – Pantang besar! Walaupun bos anda memang buruk rupa @ buruk perangai, jangan sekali-kali menceritakan dalam temuduga bagi meraih simpati.

  Sesetengah penemuduga akan cap anda sebagai troublemaker dan mungkin tidak percaya dengan alasan anda ingin berhenti kerja daripada syarikat tersebut. Ceritakan saja kebolehan, pencapaian @ kejayaan anda dan gunakan sebaik-baiknya.

  6. Fokus kpd. kehendak syarikat tersebut – Jangan menyatakan sebab anda ingin bekerja dengan syarikat itu kerana pakej gaji lumayan @ faedah yang banyak.

  Ingat. Anda sedang memasarkan diri anda. Sepatutnya anda bercerita tentang apa yang anda boleh beri kepada syarikat dan bukan sebaliknya.

  7. Jangan terlalu cepat berbincang pasal duit – Semua orang tentu inginkan gaji yang lebih daripada dahulu. Tetapi biarkan kisah gaji ini di akhir temuduga @ jika mereka mula bertanya tentangnya.

  Anda perlu meyakinkan mereka bahawa anda seorang yang sangat berkebolehan dan akhirnya berunding tentang gaji akan jadi sangat mudah.

  8. Ada sebarang pertanyaan? – Walaupun anda sudah faham semuanya, anda perlulah ‘berlakon’ dengan bertanyakan soalan yang menunjukkan anda sangat berminat dengan syarikat dan jawatan diberikan.

  Tanyalah tentang arah tuju syarikat, perancangan, cara kerja dan lain-lain.

  9. Jangan tunjukkan anda terdesak – Kerja memang susah nak dapat. Tapi simpan sedikit maruah anda. Jangan tunjukkan bahawa anda terlampau terdesak dan boleh menerima apa sahaja.

  Duduk dengan postur yang baik, berjabat dengan kukuh, senyum dan tunjukkan tahap keyakinan yang luar biasa.

  10. Mengikut etika temuduga – Tetapkan eye contact dengan penemuduga, pakai pakaian yg. formal.

  Sumber : Laman Strategi Bina Kerjaya

 245. cg,saya kurang jelas tntg CERTIFIED ACCOUNTING TECHNICIAN…dan apa kaitannya dgn ACCA?

 246. CAT merupakan kursus dalam bidang profesional yang diiktiraf oleh ACCA (UK). Kursus ini diiktiraf setaraf dengan Diploma merangkumi 3 peringkat utama iaitu :
  – Peringkat Pengenalan (Introductory Level),
  – Peringkat Pertengahan (Intermediate Level) dan
  – Peringkat Lanjutan (Advanced Level).

  Para penuntut yang lulus dengan cemerlang sehingga peringkat Advanced Level akan terus melanjutkan pengajian sehingga Peringkat Kedua ( part 2 ) pengajian profesional ACCA.

 247. assalamualaikum cg..
  baru-baru ni sy menerima msg bhw sy menerima pnggln temuduga di uitm shah alam….sy agak keliru sama ada sy perlu ke temu duga itu ataupun tidak..byk informasi yg sy tahu tntg CAT melalui internet,tetapi,tdk ada satu pon yg menerangkan sama ada syllabus yg dipelajari di CAT susah ataupun tidak,sama dgn program dip?saya agak takut sekiranya nnti saya diterima,saya tidak boleh bawa subjek2 tersbt… susah ke nak belajar CAT ni?? dan yg terakhir,kan ms temuduga die ada bg ujian bertulis,soalan apa yang akan ditny???
  plz cg…answer my ques…i’m abit desprate now…coz temuduga tu on 28th apr 2010..so,i need to prepare evrythng… 🙂

 248. cg,sy ada satu lg soalan… di sjl spm,ada tertulis LCCI-1 dan sy dpt B+ utk acc..eng cambridge.6C…apa kelebihan yg sy akan dpt dlm CAT??(mksdnya skip 1 paper or what else lah….:))
  tq….

 249. Ianya hampir sama dengan program2 yang lain…. susah senangnya pun hampir sama …. semuanya bergantung kepada kesungguhan kita untuk mempelajarinya.

  Soalan2 yang akan ditanya, Cg tak pasti… kemungkinan soalan2nya berkaitan dengan maklumat peribadi, maklumat tentang CAT, kenapa memilih CAT berbanding program2 yang lain …. biasanya nak uji pengetahuan kita ttg CAT serta sejauh mana kesungguhan kita … dan mungkin juga cita2, wawasan atau arah tuju kita selepas ini.

  SYLLABUS CERTIFIED ACCOUNTING TECHNICIAN (CAT)

  1. PENGENALAN (INTRODUCTORY)
  -P1-Recording Financial Transactions
  -P2-Information for Management Control

  2. PERTENGAHAN (INTERMEDIATE)
  -P3-Maintaining Financial Records
  -P4-Accounting for Costs

  3. LANJUTAN (ADVANCED)
  -P5-Managing People and Systems
  -P6-Drafting Financial Statements
  -P7-planning, Control and Performance Management

  plus two options from: (P8, P9)
  1. Implementing Audit Procedures
  2. Preparing Taxation Computations
  3. Managing Financecs

  Dengan keputusan SPM & LCCI – gred 1, Ain kemungkinan diberikan pengeculian untuk mengambil P1-Recording Financial Transactions.

  Semoga maklumat tersebut, sedikit sebanyak dapat membantu Ain.

 250. ok….tq. ia sgt membantu… 🙂
  last ques..ms temu duga ada ujian bertulis x?? 🙂

 251. Maaf, Cg tak pasti mengenainya.

 252. salam cg, bagaimana dgn kos/yuran pmbelajaran cat tu? msti mahal sbb ia program uk kan?

  ain,
  awk dpt temuduga cat tu jgak ke?bleh la jmpa kt sana nnt..
  aniway sya dri kdh..

 253. Soal yuran tu Cg tak pasti, mungkin mahal sedikit. apa2 pun Cg doakan semoga anda berdua berjaya dalam temuduga tersebut.

 254. jannah : yup2..kat uitm shah alam… :))))))))

 255. cg boleh x beri anggaran yuran pngajian CAT tu..

  sori cg byk tnya,,

 256. c’gu, sya lepasan spm09.thn ni sya akn start study kat matrik melaka courSe akaun selama setahun.btw, if lps drpd matrik, sya nk amek ACCA-CAT kt ipta bleh x?? ipta mane yg ada twrkn ACCA-CAT tu?? n kt course mane? sbb lps bca komen2 kt ats, yg sya fhm, ACCA-CAT more better than lulusan diploma o dgree akaun.. sbb pluang utk keje n carik pngalaman dlm bidang perakaunan kt syarikat2 besa lbh luas. so, kemana yg sya patut pegi lps kuar matrik nanti? utk sya grab msa dpn yg lbh baik..tlg ye c’gu.TQ3!! (^_^)v

 257. Petikan yang bertajuk PROGRAM PROFESSIONAL PERAKAUNAN UITM: KHABAR BUAT YANG BERMINAT… yang ditulis pada 1/22/2008, sesuai untuk dibaca bagi tambahkan pengetahuan berkaitan dengan program CAT dan ACCA.

  UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA merupakan satu satunya IPTA di Malaysia ini yang menawarkan sijil profesional perakaunan..kita selalunya didedahkan dengan taraf akademik seperti diploma, sarjana muda (degree), dan juga sarjana(master)..yang tersebut tadi merupakan terma yang tidak asing lagi buat kita khalayak mahasiswa, tetapi jika bidang pengajian anda berkaitan bidang kewangan, bisnes, pelaburan, dan lebih lebih lagi perakaunan, anda patut mengetahui mengenai sijil sijil profesional ini.. apakah maksud sijil profesional? apakah bezanya dengan diploma,sarjana muda dan sarjana? apakah diploma, sarjana muda dan sarjana bukan sijil yang diiktiraf keprofesionalannya? sebagaimana yang telah tertulis diatas,subjek ini ditujukan kepede pelajar bidang bidang berkaitan, terutamanya perakaunan..sijil profesional tidak dianugerahkan oleh universiti mahupun kolej, sebaliknya badan badan profesional seperti ACCA (Association of Chartered Certified Accountants),CIMA (Chartered Institute for Management Accountant),CPA (Certified Public Accountants), MICPA (Malaysian Institute of Certified Public Accounants) dan seterusnya..badan badan tersebut merupakan badan badan antarabangsa yang bertanggungjawab secara langsung dalam pentadbiran serta pengawalseliaan hal ehwal perakaunan sedunia..mereka menawarkan sijil tetapi bukan sebagai badan akademik.. dan taraf global badan badan ini menambah nilai prestij sijil mereka..dan sijil sijil ini dinamakan sijil profesional.. memperolehinya merupakan suatu pengiktirafan bertaraf antarabangsa sekaligus menjadi nilai tambah pemegangnya..nilai sijil ACCA, CIMA, CPA dan lain lain melebihi nilai diploma dan sarjana muda (dalam bidang berkaitan sahaja).. mengapa? kerana untuk menduduki peperiksaan profsional,diploma dan sarjana muda hanya sebagai asas..ada sebilangan subjek yang pelajar perlu duduki lagi..selalunya memekan masa 2 hingga 3 tahun, puratanya..sebagai pemegang sijil profesional,atau sebagai akauntan bertauliah, keredibiliti pemegangnya diiktiraf sektor kewangan sedunia.. contohnya ACCA, berpusat di Glasgow, Scotland Britain.. tetapi mempunyai ribuan cawangan di serata dunia, termasuk ACCA Malaysia..bergantung kepada kelulusan anda, anda perlu menduduki sebilangan subjek.. pemegang diploma diberi pengecualian 3 paper dan pemegang sarjana muda 5 paper.. bagi yang berkelulusan SPM, program foundation , Certified Accountanting Technicians CAT, ada ditawarkan dimana terdapat 9 paper yang perlu diduduki, merangkumi financial reporting and drafting, cost accounting,management,taxation dan sebagainya.. ianya setaraf diploma, durasi 1.5 tahun.. bagi pemegang diploma dan CAT, ada 11 paper yang perlu diduduki,manakala hanya 6 bagi pemegang sarjana muda perakaunan.. bagi pemegang sarjana muda bidang lain, ACCA akan mempertimbangkan jumlah pengecualian paper anda.. semua transkrip akademik pemohon perlu diterjemah ke bahasa inggeris sebelum di hantar ke ibu pejabat ACCA di Glasgow.. UiTM memberi tempoh maksimum kepada pelajar profsional, seperti 2 tahun untuk CAT dan 3.5 tahun.. Uitm juga menyediakan geran pengajian (pembiyaan yuran peperiksaan dan pendaftaran) untuk pelajar yang layak.. peperiksaan dijalankan didalam varian tertentu,contonya ACCA menggunakan varian British dalam kebanyakan silibusnya, dan varian Malaysia digunakan didalam subjek percukaian(taxation).. CPA pula didalam varian Australia.. secara amnya, sijil profesional dibahagikan kepada tahap tertentu seperti Introductory(pengenalan), Intrmediary(pertengahan) dan Advanced(tinggi).. graduan ACCA perlu bekerja selama 36 bulan dengan majikan yang diiktiraf ACCA sebelum dianugerahkan dengan fellowship, menjadi FCCA, memiliki sijil ACCA juga memudahkan pendaftaran pemegangnya dengan MIA (Malaysian Institute of Accountants).. program profesional Uitm ini amat bermanfaat untuk pelajar yang berhasrat untuk menjadi sebahagian daripada komuniti akauntan bertauliah dunia..ditawarkan kepada bumiputra, kelulusan minimum SPM (tanpa mengira aliran di sekolah menengah) dan mendapat penginapan tetap di kolej kediaman.. kini pasaran akauntan bertauliah dimonopoli akauntan bukan bumiputra, dan permintaan sentiasa meningkat pesat.. Uitm mengalu alukan sesiapa untuk melanjutkan pengajian di peringkat global melalui program profesional perakaunannya yang beribu pejabat di tingkat 14 Menara SAAS Uitm Sah Alam..

  Sumber : https://forum.gua.com.my/topics.aspx?ID=5703

 258. boleh tak kalau saya nk tahu senarai uitm yg menawarkan diploma analisis pelaburan??

  tlg bantu saya..

 259. salam cg… mcmna kalau sy bt akaun kt mtrx, then bt degree.. lpas tu bru apply cat-acca… masalahnya kta xbleh jgka msa depan…kalau bt degree boleh prg byk cabang ex…pendidikan jd lecturer or cikgu…lbeyh trjamin… lpas tu baru bt cay-acca,,,

 260. Siti,
  Maaf, Cg tidak ada senarai tersebut, sila buat carian di laman2 UiTM.

  Jannah,
  CAT-ACCA hanya untuk lepasan SPM. Setelah memiliki Ijazah sarjanamuda perakaunan, anda boleh terus sambung ACCA dengan mendapat pengecualian 5 paper daripada 11 paper.

 261. Cg,saya dapat tawaran memasuki UiTm Perlis… bg saya, tmpt tu terlalu jauh dan saya x prnh ke perlis.. Tawaran tingkatan 6 pon saya terima…sek yang berhampiran dengan rumah saya.. saya agak confuse skit la.. makcik sy srh amik f6….die mmg arif tentang ni..sy x th mn yg lbh baik utk saya amik…. dua2 tawarkan jurusan yang sama… kalau ikut Cg,mana yang patut saya amik???

 262. salam…cg saya dpt tawaran ke uitm diploma perakaunan tp sy dpt b+ je…sy takut tak boleh bawa…susah x nak blaja dploma perakaunan ni…semuanya dlm bhsa inggeris ke??cg rasa ptut ke sy terima

 263. salam cg..bila keptsan llci akan keluar?
  pasti ke akan dapat sijil tu?

 264. Ain,
  Maaf, Cg kurang arif tentang pemilihan tersebut, kerana masing2 ada kelebihan dan kebaikan masing2. Dan dalam membuat pilihan perlu juga mengambil kira beberapa faktor tertentu.

  Walau bagaimanapun Cg sarankan baca post2 di atas. Sebagai panduan dalam membuat pilihan sila baca artikel2 berikut :
  1. Penentuan Kursus
  2. Kemana selepas SPM

  Liely,
  Tahniah Cg ucapkan, pada peringkat sekarang ini kita tidak boleh lari dari BI, kita kena hadapinya…. apa2 kursus yang kita pilih semuanya akan jadi SUSAH jika kita tidak rajin dan bersungguh2. Pada pandangan Cg, peluang sudah dapat, kenapa kita nak lepaskan begitu saja.

  Ela,
  Keputusan LCCI sudah keluar bersama2 slip peperiksaan SPM, sudah tercatat dibahagian bawah. Jika ada tercatat LCCI dan grednya, maka itu sudah dikira LULUS dan layak mendapat sijil. Manakala untuk mendapatkan Sijil LCCI tersebut pelajar hanya perlu mengisi borang permohonan dan bayaran sebanyak RM25 sahaja.

 265. SALAM CG…
  saya dapat dip.akaun di uitm segamat..
  saya tidak tahu pasal CAT. jadi macam mana nak mohon CAT? adakah saya perlu menghabiskan CAT dahulu?

 266. maaf, adakah saya perlu menghabiskan diploma dulu? saya terlalu bingung. kita kena mohon CAT tu? atau tertakluk pada keputusan spm & tempat kosong?

 267. lupa nak bagitahu cg, saya dapat PA :A, LCCI:1

 268. Assalamualaikum cg,,

  sy lepasan spm 2009,,sy hanya dpt
  math,Geo A-
  akaun,agama B
  bm C+
  bi,ekonomi,sains C
  sej D
  disebabkan ketinggalan beberapa topik kerana sy ada mslh yg x dpt dielak dan juga perlu ke hospital untuk membuat check up,,sy telah berusaha bersungguh2 dalam subjek akaun,,hasilnya hanya mendapat B je cg..sy xdpt mane2 ipta,,
  sy akan menyambung belajaran sy ke kptm untuk mengikuti kursus perakaunan usahama uitm,,sy minat sgt untuk mengikuti kursus akaun ni..

  soalan sy:
  1)adakah pilihan sy untuk mengikuti kursus akaun ni betul mengikut result sy itu?

  2)adakah boleh kalau sy menyambung pengajian dalam ACCA,,selepas habis diploma?

  Terima Kasih Cg,,

 269. Fara dan Syafiq,

  Terlebih dahulu sila baca artikel DIATAS (klik) untuk memahami hubungan/kaitan antara diploma, ijazah, CAT, ACCA

  Program tersebut ada ditawarkan di IPTS, dan salah satu IPTS yang Cg syorkan ialah Institut Propesional Baitulmal (klik). Di mana biasiswa disediakan kepada yang layak.

 270. salam cg, saya sudah baca artikel di ats..
  tapi masalahnya saya x dapat sebab terlambat tahu pasal CAT ni.. apa patut saya bt? ke ipts?

 271. Salam,
  Pada pandangan Cg, oleh kerana Fara telah dapat tawaran Diploma Perakaunan di UiTM, rasanya adalah lebih baik diteruskan saja. Dan sekiranya selepas ini masih berminat untuk mendapatkan sijil profesional, fara masih boleh terus sambung ACCA dengan mendapat pengecualian 3 paper (mengikut artikel diatas).

 272. cg, terima kasih atas pendapat cg..
  saya amat berterima kasih, sebelum ni saya amat tertekan memikirkan perkara ini.
  cg, sekiranya saya berjaya mendapat biasiswa JPA (perakaunan) ke australia/ UK, adakah bermakna saya mengambil CAT??

 273. Maaf cikgu saya banyak bertanya.
  sekiranya saya sambung ACCA, brapa lama agaknya?

 274. Kena rujuk surat tawaran apakah program/kursus yang dinyatakan dalam surat tersebut. Kalau tidak silap Cg, mengambil masa 3 tahun untuk ACCA.

 275. cikgu kalau prinsip akaun dpt D bleh ke smbg blaja

 276. salam.sy ada mendapat twrn di uitm dan juga msu dalam bidang TESL..sy agk bminat dgn bidang TESL tp mmndangkan ianya private kemungkinan peluang kerjaya agk terhad..saya ingin btanya dgn cikgu,sekiranya saya memilih msu adakah saya boleh menyambung degree di IPTA@dpt peluang kerjaya dgn senang selepas tamat pengajian..

 277. jikalau admat gagal kan?
  bolehkah kita amik jurusan akaun kalau akaun kita dapat c+

 278. Athirah,
  Maaf Cg tak pasti mengenainya.

  Moiq,
  Masih boleh asalkan memenuhi syarat2 kelayakan yang ditetapkan oleh IPTA / IPTS.

 279. Athirah, just nak share jelah.. kakak saya dulu amik TESL dekat uitm, now dia jadi guru BI kat sekolah menengah…
  Kawan2 dia lak lepas grad je ditawarkan jadi pensyarah kat uitm… so bg saya x bermakna TESL kerja terhad…
  saya pernah terpikir nak amik TESL, tapi sebab saya terlalu minat akaun, saya ambil akaun..
  Gud luck 🙂

 280. asalamualaikum…..cikgu narzuki,br2 nie saya dapat tawaran di uitm terengganu dungun ,saya tlah mndapat course diploma investment analysis…ape pendapat cikgu tentang investment analysis..adkah course ini senang mendapat kerja…dan yang terakhir skali jika saya telah menamatkan diploma investment analysis dengan pointer yang cemerlang,adakah saya bebas memilih ape2 bachelor of business administration…itu saje cikgu..arap cikgu menolong saye menjawab soalan saya….sekian terima kasih……

 281. Walaikumussalam,
  Tahniah Cg ucapkan. Setelah Cg lawati laman UiTM Dungun, Cg berpendapat lepasan Diploma Analisis Pelaburan memang layak untuk memilih mana2 Ijazah Sarnaja muda Pengurusan Pentadbiran – Pemasaran, Kewangan atau Pengurusan Operasi di UiTM tersebut. Dan mana2 kursus sekalipun, peluang pekerjaannya secara umum hampir sama sahaja. Susah untuk tentukan yang mana mudah dan yang mana payah dapat peluang kerja. Tetapi Cg yakin sekiranya kita mendapat keputusan yang CEMERLANG, maka peluang mendapat pekerjaan akan LEBIH CERAH.

 282. owhhh….maknenye ape2 bidang sarjana muda pengurusan pentadbiran saya boleh pilih mengikut minat saya…soalan terakhir cikgu bolehkah saya memendekkan masa/tahun dalam diploma ini….for example dalam masa tiga tahun saya dapat memendekkan dua tahun sentengah dalam diploma ini..

 283. salam,apa pendapat cikgu ttg legenda group education..dowang ada kol saya pasal twarn blaja.sya byk dgr yg buruk dr baik..tp tu sumer pasal education facilitator..harap cikgu dpat bg jwapan.

 284. Naim dan Zizou,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg, sila layari laman web IPT tersebut untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 285. its ok….thx a lot cikgu cuz telah memberi saya info yang berharga ini..cikgu doakan saya agar saya berjaya dalam business study ini…..insyaallah ape2 soalan yg saya x th,saya akan bagi th cikgu…sekian terima kasih…

 286. salam cg,
  sekiranya saya sambung pelajaran dalm bidang akaun di uk/us/australia melalui biasiswa jpa, adakah silibus sama dgn malaysia?
  kemudian, dengar kata luar negara punya tak diiktiraf oleh malaysia, betul ke?

 287. Neesa,

  Sudah semestinya sukatannya berlainan sedikit berbanding sukatan negara kita. Tidak semuanya tidak diiktiraf, ada juga yang diiktiraf oleh negara kita. Jadi untuk mengetahui sesuatu program yang ditawarkan di luar negara tersebut, bolehlah semak di Laman web rasmi Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (klik).

 288. assalamualaikum….maaf jika saya banyak bertanya cikgu..semalam saya ade gathering family sebelah bapa saya…bile mereka mandengar saya pergi uitm ambik course investment analysis mereka terus bantah saya pergi uitm..cuz mereka nak saya pergi uniten ambik foudation IT..ari 2 pn saya dapt offer from uniten jgk….mereka cakap investment nie tidak bgs,,lbh baik pilih IT..IT senang mendapat berkerja,berbanding dgn investment yang banyak pelajar mengangur..[lagi pn saya bleh menyambung ape2 sarjana muda pengurusan pentadbiran ape yang cikgu katekan ari tu]…. and IT hanya belajar 4 tahun berbanding dgn business study 6 tahun…sebernanya 2 course ini same2 minat but hati saya tetap berkata saya mahu pergi ke uitm ambik investment…hampir 95 percent family saya bantah pergi ke uitm…cuz first time saya bantah mereka…skrg saya dalam keadaan dilemma yang teramat sangat skrg…dan saya benar2 kecewa cuz family saya tidak sokong saya pergi ker uitm except my mother…apa pendapat cikgu tentang perkara ini..adakah benar mereka cakap…kalau cikgu menjadi saya ape cikgu akan buat..walaupun perkara ini diluar pengetahuan cikgu,saya mahu cikgu narzuki memberi nasihat kepada saya tentang perkara ini…dan saya amat memerlukan pertolongan dan nasihat drpd cikgu…sekian terima kasih…

 289. Naim,
  Pada pandangan Cg, RESTU keluarga terutamanya kedua IBU BAPA adalah sangat penting. Perselisihan pendapat tersebut boleh diselesaikan dengan baik demi kebaikan bersama. Naim harus berbincang dengan hati yang terbuka, cuba dengar apakah alasan2 / sebab2 yang diberikan oleh keluarga dan fikirkan rasionalnya. Kemudian bandingkan apakah alasan pilihan Naim. Buat penilaian dengan bijak alasan mana yang lebih kukuh dan menjamin masa depan Naim. Satu lagi Naim kena ingat, bahawa mereka lebih berpengalaman dan mereka hanya memikirkan kebaikan masa depan Naim semata2 tanpa tujuan lain. Dan akhir sekali terimalah sebarang keputusan yang telah dibuat dengan PENUH KEYAKINAN.

 290. kiranya saya tak ambil ekonomi pun, saya masih boleh ambil diploma pengurusan juga nanti? terima kasih cg.. dan lagi satu, untuk sambung pelajaran ke luar negara dalam jurusan akauntan & pengurusan adakah keputusan SPM saya kena A+ bagi semua subjek? atau untuk sesetengah subj. je? kawan-kawan saya kata, untuk ke luar negara kita kena buat persediaan dulu di Malaysia sebelum ke sana. betul ke? terima kasih cg!

 291. Sya,
  Untuk sambung pelajaran ke luar negara, Cg tak pasti kena rujuk Syarat Kelayakan yang ditetapkan, dalam persaingan keputusan yang lebih baik biasanya diberikan keutamaan. Pada kebiasaannya pelajar mesti mengikuti kursus2 tertentu terlebih dahulu sebelum ke luar negara.

 292. Assalamualaikum… saya ada menerima tawaran untuk sambung belajar dalam bidang IT di politeknik dan kolej poly-tech mara. Jadi,saya ingin bertanya antara 2 tempat pengajian ini, yang mana yang lebih baik untuk saya menyambung pengajian saya. Terima kasih.

 293. kalau pelajar lepasan matrikulasi sambung acca , ade pengecualian paper x? atau kene mula dr basic iaitu cat kemudian acca

 294. salam..cikgu..saya nak mntak pendapat cikgu…saya dapat kolej teknologi bestari-diploma kejururawatan….saya juga mendapat tawaran kolej poly-tech mara (kptm) juga dalam bidang kejururawatan..pada pendapat cikgu, antara kedua-dua kolej itu, yang mana lebih balik????? saya ada semak kelulusan dari mqa dan jpa….kolej teknologi bestari(ktb) tidak daftar kursus kujururawatan…ada pelajar kat sana beritahu..program itu akan diluluskan bulan jun/julai..padahal sudah hampir 3 tahun kursus itu ditawarkan di ktb….saya masih ragu-ragu…boleh tak cikgu bagi pendapat, antara kedua-dua kolej itu , yang mana lebih ok??ktb ke kptm?????

 295. Aiman,
  Maaf, cg tak pasti, kerana kedua2nya ada kebaikkan masing2.

  Adira,
  Setahu Cg hanya SPM sahaja dapat pelepasan tersebut, matrikulasi tidak dapat.

  Fatehah,
  Pada pandangan Cg adalah lebih baik pilih yang TELAH mendapat pengiktirafan MQA dan JPA kerana ianya lebih terjamin

 296. terima kasih cikgu..kalau begitu saya akan memilih kolej poly tech mara…

 297. salam cikgu,
  saya dapat panggilan daripada UITM tadi, saya dapat dip.acc kat segamat. Uitm tawarkan saya ambil pasca acc 2 thun di shah alam. patut ke saya ambil? adakah CAT tu sama dengan pasca acc?

 298. Neesa,
  Maaf Cg tak pasti apa itu program pasca acc 2 tahun tersebut, kena rujuk UiTM. Dan pada pandangan Cg ianya tidak sama dengan CAT.

 299. salam cg….mengenai sijil lcci tu,
  sy da isi borangnyer beserta byrn rm25..

  agaknyer bila sampai sijil tu ke rumah?

 300. Salam,
  Sekiranya permohonan tersebut dihantar melalui sekolah, ianya akan sampai ke sekolah. Jika hantar sendiri melalui pos ke LCCI, baru ianya dihantar ke alamat yang ditulis pada sampul pos laju yang disertakan. Sijil tersebut dijangkakan akan diterima pada awal tahun hadapan.

 301. salam ini keputusan matrikulasi sem1 saya
  akaun A
  EKONOMI A
  PENGURUSAN PERNIAGAAN A
  MATEMATIK=GAGAL
  POINTER=2.86
  SEM2
  AKAUN A-
  EKONOMI=B+
  PENGURUSAN PERNIAGAAN =B-
  MATEMATIK=B-
  sekarang ni saya tengah mengisi ipta fasa ke-2,adakah patut saya meletakkan uitm,um dan upm sebagai piliha pertama,ke-2 dan ke-3 kerana saya dengar uitm dan um hanya memandang pelajar yang memepunyai cgpa 3.5 keatas sahaja.ataupun meletakkan utm,udm.umt,usim sebagai pilihan pertama,ke-2,ke-3 dan ke-4 saya.saya sangat mengharapkan pandangan cg.saya dah pening dah nak isi fasa ke-2 ni

 302. trima kaseh cg

 303. Mess,
  Maaf Cg kurang arif tentang perkara tersebut. Cuma pada pandangan Cg, mana2 IPT pilihan utama pada kebiasaannya akan memberikan keutamaan pelajar2 yang cemerlang dahulu.

 304. PILIHAN ANTARA MATRIKULASI, ASASI ATAU DIPLOMA

  Keputusan permohonan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi Sesi Akademik 2009/2010 untuk lepasan SPM dan setaraf akan diumumkan esok, 1 Mei 2009. Manakala keputusan ke Program Satu Tahun (PST) Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) sesi 2009/2010 telah pun diketahui pada 17 April 2009 yang lalu.

  Memandangkan sekarang dasar tawaran terbuka (double offer) digunakan, maka calon lepasan SPM yang layak mungkin akan menerima dua tawaran iaitu sama ada untuk mengikuti program Matrikulasi di KPM atau mengikuti Program Pengajian Asasi/Diploma di IPTA. Mereka yang mendapat dua tawaran ini pasti ada yang telah yakin mana yang harus dipilih tetapi tidak kurang yang merasa keliru atau tidak pasti.

  Matrikulasi KPM

  Program Matrikulasi KPM terbahagi kepada dua iaitu Program Satu Tahun dan Program Dua Tahun dan mempunyai 4 jurusan iaitu Sains Hayat, Sains Fizikal, Perakaunan dan Teknikal. Jurusan Teknikal baru diperkenal pada tahun ini. Sukatan pelajaran program matrikulasi lebih bersifat terbuka kerana hanya dibahagikan kepada empat jurusan umum ini.

  Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah cuma RM 220 untuk jurusan Sains dan Teknikal dan RM 212 untuk jurusan Perakaunan. Yuran pengajian dan penginapan ditanggung oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Semasa belajar di kolej matrikulasi, para pelajarnya akan menerima elaun sebanyak RM 1,250 satu semestar.

  Lulusan matrikulasi perlu memohon melalui UPU atau Universiti Sains Malaysia (USM) untuk mengikuti program peringkat ijazah. Mereka yang mempunyai keputusan cemerlang mempunyai peluang yang lebih cerah untuk memasuki program pengajian yang diminati. Mereka yang sederhana pula ada kemungkinan akan mendapat program pengajian yang tidak diminati atau biasa disebut ‘dilelong’.

  Asasi IPTA

  Program Asasi pula dikendalikan oleh universiti yang berkenaan di bawah Kementerian Pengajian Tinggi. Program asasi terbahagi kepada beberapa jurusan yang khusus serta mengambil masa antara satu hingga dua tahun. Sukatan pelajaran program asasi lebih bersifat khusus kepada program pengajian peringkat ijazah yang dijuruskan untuk program asasi tersebut.

  Umpamanya Universiti Malaya (UM) mempunyai 7 program asasi iaitu Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal, Asasi Alam Bina, Asasi Pendidikan Islam, Asasi Syariah, Asasi Usuluddin dan Asasi Pengajian Islam Dengan Sains. Manakala Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mempunyai 15 program asasi iaitu Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal, Asasi Sains Kesihatan Bersekutu, Asasi Kejururawatan, Asasi Farmasi, Asasi Pergigian, Asasi Perubatan, Asasi Sains Kemanusian, Asasi Bahasa Inggeris, Asasi Bahasa Arab, Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan, Asasi Seni Bina dan Reka Bentuk Alam Sekitar, Asasi Kejuruteraan dan Sains Komputer dan Asasi Undang-Undang.

  Di samping itu universiti lain yang mempunyai program asasi adalah Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

  Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah bergantung kepada jurusan dan universiti yang berkenaan. Yuran pengajian dan penginapan perlu ditanggung sendiri oleh pelajar. Walaupun begitu para pelajar asasi akan ditawarkan pembiayaan wang saku sebanyak RM 1,000 satu semester, yuran pengajian sebanyak RM 350 satu semester dan yuran penginapan sebanyak RM 300 satu semester.

  Lulusan program Asasi UM dan Asasi UiTM masih perlu memohon melalui UPU atau USM untuk mengikuti program peringkat ijazah tetapi mereka akan diberi keutamaan untuk memasuki ke universiti program asasi mereka. Manakala lulusan program asasi yang lain akan diserapkan terus ke program peringkat ijazah universiti berkenaan jika memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan.

  Diploma IPTA

  Program Diploma pula diurus dan dikendalikan sendiri oleh pihak universiti. Program peringkat diploma ini biasanya akan mengambil masa selama 3 tahun. Kursus di peringkat diploma ini daripada awal lagi telah dikhususkan kepada bidang-bidang tertentu. Ini bermakna apabila pelajar berkenaan mengikuti program pengajian diploma mereka telah boleh merancang masa depan kerjaya dengan lebih tepat.

  Hampir semua IPTA ada menawarkan program pengajian peringkat diploma dan seterusnya program peringkat ijazah yang berkaitan.

  Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah bergantung kepada jurusan dan universiti yang berkenaan. Yuran pengajian dan penginapan juga perlu ditanggung sendiri oleh pelajar. Para pelajar boleh memohon biasiswa atau pembiayaan yang lain seperti PTPTN untuk menampung kos pembelajaran.

  Lulusan program diploma boleh terus bekerja jika mereka mahu atau menyambung pelajaran ke peringkat ijazah. Mereka perlu memohon melalui UPU atau USM untuk mengikuti program peringkat ijazah. Walaupun begitu ada juga universiti yang menyerap terus lulusan diploma mereka ke peringkat ijazah jika memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan.

  Pilihan Anda

  Ketiga-tiga program pengajian ini memang disasarkan kepada calon yang berbeza. Setiap satu program tersebut mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.

  Mereka yang mengikuti program asasi dan matrikulasi satu tahun merupakan antara jalan terpantas untuk memasuki universiti dan menamatkan program pengajian peringkat ijazah. Secara langsung mereka akan dapat mula bekerja lebih awal di usia yang muda.

  Memandangkan program asasi dan matrikulasi mengambil masa yang singkat untuk ditamatkan maka mereka yang mengikuti program ini perlu melalui proses kehidupan dan pembelajaran yang mencabar. Banyak yang perlu dilakukan dalam masa yang begitu pendek dan perlu fokus serta mengekalkan prestasi pelajaran dari mula lagi.

  Walaupun begitu segala susah payah ini akan dibalas dengan kepantasan memasuki program pengajian peringkat ijazah dan dunia kerjaya.

  Secara umumnya program Matrikulasi KPM sesuai untuk mereka yang belum begitu pasti kursus apa yang ingin diikuti diperingkat ijazah nanti kerana sukatan pelajarannya lebih terbuka. Manaka program Asasi pula sesuai untuk mereka yang sudah pasti apakah kursus yang ingin diikuti diperingkat ijazah dan universiti yang ingin dimasuki kerana sukatan pelajaran asasi telah disusun mengikut kursus yang tertentu.

  Perbezaan yang paling ketara antara program asasi dan matrikulasi dengan program diploma adalah tempoh masa pengajian. Program diploma mengambil masa yang lebih panjang iaitu 3 tahun jadi proses pembelajaran tidaklah begitu ketat. Di samping itu pelajar diploma mempunyai lebih peluang untuk membaiki penurunan prestasi kerana ada 6 semestar berbanding 2 semestar untuk asasi dan matrikulasi setahun.

  Namun kerana tempoh masa pembelajaran yang lebih lama maka lepasan diploma akan lewat memasuki pengajian peringkat ijazah dan akan lambat mula bekerja. Walaupun begitu ada universiti yang memberi pengecualian jam kredit kepada lulusan diploma dan ini boleh memendekkan sedikit tempoh masa pengajian.

  Di samping itu lulusan diploma boleh menggunakan diploma mereka untuk terus bekerja tetapi tidak demikian untuk lulusan asasi dan matrikulasi. Mereka yang mengambil program asasi dan matrikulasi dianggap akan meneruskan proses pembelajaran mereka kerana program tersebut memang disusun sebagai laluan pantas ke universiti.

  Sementara itu bagi mereka yang tidak berjaya ke matrikulasi atau asasi maupun diploma jangan gusar kerana anda masih boleh memasuki universiti mengikuti program peringkat ijazah. Laluan anda adalah dengan masuk ke tingkatan 6 dan ambil STPM.

  Walau apa pun pilihan anda pastikan anda melaluinya dengan terancang dan berusaha untuk mencapai yang terbaik demi masa depan yang cemerlang. Pastikan anda tidak mengulangi kesilapan dan kelemahan semasa SPM dahulu. Pada peringkat ini sepatutnya anda telah mengenai diri anda sendiri dan tahu apakah minat, kemampuan dan kekuatan masing-masing.

  All the best!!

  Sumber :
  https://eputra.com/pilihan-antara-matrikulasi-asasi-atau-diploma/

 305. salam cg,sy dpt akaun B,bm B,bi C+,math C+,ekonomi asas D,add math G..sy minta rayuan upu..sy nk tnya pendapat cg..sy blh dpt dak diploma perakaunan di uitm??

 306. askm…
  saya sudah mengajar bahasa inggeris sekolah men selama 4 tahun. saya nak sambung Sarjana TESL. sebelum ni saya Ijazah Pertama dlm bidang Undang-undang di UIA.
  Soalan sy: U mana yg terbaik utk sambung sarjana TESL (dlm negara) ?
  Soalan kedua: boleh dapat tajaan government tak utk kakitgn kerajaan yg sambung belajar? kalau ada bagaimana apply?

  tq utk sudi kongsi maklumat

 307. Salam,
  Maaf, soalan tersebut adalah diluar pengetahuan saya.

 308. yangberharap

  salam cikgu,

  Saya merupakan student diploma dari kolej franchais utm dan telah berkonvo tahun 2009 .Saya telah memohon upu pada awal tahun haritue.Pointer saya iaitu 3.22

  Soalan saya:

  Tinggikah peluang saya untuk melanjutkan ke peringkat Ijazah di Utm?
  Adakah kekosongan diberikan kepada budak Matriks dan Stpm dahulu?

  Tq.

 309. Maaf, Cg tidak dapat menyatakan tinggi / tidak peluang tersebut. Setahu Cg, kekosongan yang ada di mana2 IPT diagihkan mengikut peratusan tertentu untuk lepasan matrik, stpm, diploma sendiri atau diploma luar, bukannya diisi dengan lepasan matrik dan stpm dahulu. Jadi peluangnya tetap ada untuk anda.

 310. salam ckgu…

  sy ada dpt twaran uitm- diploma pengurusan perniagaan…masalah sy sekarang apa kerjaya yg boleh sy ceburi lepas tamat pengajian nie?????…

 311. D55 – DIPLOMA PENGAJIAN PERNIAGAAN (PENGURUSAN)
  Bagi pelajar yang berhasrat untuk bekerja dengan organisasi perniagaan, program ini membantu mereka agar dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai persekitaran perniagaan.

 312. salam ckgu,
  sy nak tanya… dalam diploma perniagaan ini, apa subjek yang akan dipelajari?..sy nak tahu tentang jurusan ini..sekarang sy tidak tahu nak buat keputusan yang terbaik sama ada terus belajar di tingkatan 6 atau sambung belajar di uitm dalam perniagaan.

 313. Maklumat berkaitan Diploma Pengurusan Perniagaan UiTM boleh rujuk DISINI.

  Artikel2 berikut adalah sesuai untuk dibaca :
  1. PILIHAN ANTARA MATRIKULASI, ASASI ATAU DIPLOMA
  2. PETUA MEMBUAT KEPUTUSAN
  3. 10 TIPS DALAM PEMILIHAN KERJAYA
  4. PENENTUAN KURSUS

  Semoga artikel2 tersebut dapat membantu Syira dalam membuat keputusan.

 314. salam cg.. saya dpt twarn dip. akaun di uitm (fast track),
  minggu lepas, saya dapat tawaran biasiswa JPA account di UNITEN, PAHANG. patutkah saya ambil account di uniten?? adakah kursus account di uniten sama bagus dgn uitm??

 315. Masing2 ada kelebihan maka Cg tak boleh bagi komen yang mana lebih bagus kerana ianya suatu yang subjektif dan bergantung kepada keadaan pemohon dalam membuat pilihan. Cuba dapatkan maklumat sebanyak mungkin tetang kursus tersebut di Uniten dan UiTM dan bandingkan kelebihan setiap satunya, kemudian baru buat pilihan.

 316. salam.
  sy sudah berhenti dari program matrikulasi.adakah saya masih berpeluang untuk membuat permohonan ke ipta untuk kemasukan disember?.kerana setahu saya jika saya sudah mendaftar di matrikulasi secara automatik upu akan menolak saya.rayuan untuk kemasukan sesi julai pon saya tak dapat.saya berminat untuk mengambil kos CAT di uitm.adakah kos itu masih ditawarkan untuk kemasukan disember ini?dan yang terakhir,universiti mana lagi yang buka kemasukan untuk disember selain uitm?

 317. salam~
  saya pelajar spm thn ini..
  saya tidak pasti bidang ape yg saya perlu ambil..
  ~subject diambil:
  -fizik
  -kimia
  -addmath
  -akaun
  minat saya lebih cenderung ke arah farmasi..tapi dikatakan biologi merupakan subject wajib utk apply farmasi..
  boleh beri cdgn/options utk selesaikn prob saya nie??

 318. Biella,
  Maaf, diluar pengetahuan Cg, Cuba rujuk kepada kaunselor di sekolah anda berhubung perkara tersebut.

 319. assalamualaikum..
  saya nak tanya kos diploma apa yang bila dah abis diploma tersebut boleh sambund degree untuk medic?? contohnya diploma sains.. selain dari itu apa ye??
  please tolong saya.. saya buntu..

 320. Sha,

  Maaf, diluar kemahiran Cg. Jadi Cg nasihatkan supaya berjumpa dengan Kaunselor Sekolah seberapa segera bagi mendapat khidmat nasihat, kerana beliau lebih arif daripada Cg.

 321. salam ckgu..saya nak minta pandangan ckgu,saya adalah calon lepasan spm 2009 dan stam 2009. saya hanya mendapat 3a dalam spm serta hanya mendapat e dalam math. manakala saya mendapat 5 mumtaz dalam stam dan 5 jaid jiddan serta belum lagi mengambil muet.saya tidak mendapat mana-mana tawaran dari ipta bagi sesi 2010/2011 melalui upu. saya hanya mendapat tawaran dari ipts dalam program ijazah sahaja. tetapi saya memang berminat untuk menyambung pelajaran saya di uia. adakah lebih baik saya mengambil diploma di iic atau menerima tawaran ipts tersebut?saya pada tahun ini telah berusia 21tahun. agak rumit untuk saya buat keputusan,harap ckgu dapat bantu..terima kasih!!

 322. Kuda,
  Maaf, Cg kurang arif mengenainya, sila bertanyakan kaunselor.

 323. salam,Cg..saye da bkerja dan ingin menymbung pengajian saya ke pringkat diploma..saya brminat terhadap dua program iaitu pentadbiran awam dan pengurusan & teknologi pejabat..minta Cg brkongsi info tentang prbezaan dua kursus ni..terima kasih byk..=)

 324. Salam,
  Maaf diluar pengetahuan Cg, Sila layari laman IPT yang menawarkan kursus2 tersebut.

 325. salam,,,,sye plajar skola teknik…tp aliran vokey…
  sye amek kos pengurusan perniagaan…
  sye de blaja perakaunan perniagaan….tp bkn prinsip akaun…
  sye hanya amek 8 subjek…dan xamek add math…
  trial ni sye dapat 3a 4b dan 1c…
  bly x ckgu tlg sye….
  subjek pe yg sye kne fokus kalau nk smbung kos perkaunan??
  boleh ke sye memohon ipta???sbb sye xamek add math…
  tlg cgt…

 326. Salam,
  Ya, anda masih berpeluang mengikuti kos perakaunan di IPTA. Sila semak syarat2 kelayakan yang dikemukakan oleh IPT yang menawarkan kos tersebut di laman2 IPT pilihan anda.

 327. salam,cikgu saya hanya ingin meminta pendapat cikgu.
  baru2 ni saya ada mendapat surat temuduga drpd SPA untk jawatan latihan penolong perubtan,latihan juruteknologi makmal perubatan atau latihan pembantu farmasi.tetapi pada masa yg sama sya sedng mengambil STPM.pada pndapat cikgu ada kh patut sy pegi ke temu duga SPA atau meneruskn shja Stpm sya.jika ckg brtanya mngenai minat sya,sya sndri pn tidak tahu apakah minat sya.

 328. Nani,
  Pada pendapat Cg, apa saja PELUANG yang ada kita kena rebut. Jika sudah dapat surat temu duga, Cg rasa lebih baik pergi dahulu untuk temuduga tersebut, TETAPI jangan lagi berhenti STPM. Apabila betul2 lulus dan mendapat tawaran jawatan tersebut, barulah buat PILIHAN mana yang terbaik untuk masa depan anda.

 329. salam..sy nk tnye..dlu sy bljr di uitm arau dlm k0s sains geomatik..tp skrg sudah brhenti(sem2) sbb xdpt nk carry kos 2..xdpt bwk add math..sbb dlu xpnh amik add math..sy dlu kos katering di skolah tknik.s0 skrg sy apply stdy kos len..sy dpt poli kos pngurusan peruncitan..sy xthu kos itu mngenai ape dan tmbhan pula kos 2 ad subjk akaun dan ekonomi..sy kurang dlm subjek kira2 krn spm sy math pn ckop mkn shje..iaitu 5c..blh kah ckgu tlg sy?sy xmahu t’slh mmbuat keputusn utk kli yg ke2..

 330. Aimi,
  Maaf, tidak dapat nak tolong kerana diluar pengetahuan Cg.

 331. Salam. saya nak tahu , selain dari ptptn, di mana saya boleh mndpt pinjaman wang pendahuluan untuk pembayaran pendaftaran saya di kolej ptpl penang? kerana yuran pendahulun pun agak mahal, jd saya memerlukan pinjaman yg diluluskan dgn kadar segera.

 332. salam…nak tanya,saya dah ada diploma in busniness study LCCi-IQ…dgn lulus 3 paper LCCI-IQ 3rd level…(advance business calculation,business statistic dan computerised accounting MYOB)..saya jugak ada certificate bookeping and accounting 2nd level..masalah sy skrg,dgn kelayakan yang sy ada sekarang,saya tak tahu langkah seterusnya yang perlu saya ambik.boleh ke saya nak sambung degree di mana2 IPTA?boleh ke saya sambung ACCA?mintak sedikit tunjuk ajar dan panduan..terima kasih

 333. Salam, maaf Cg kurang arif. Cadangan Cg sila layari laman2 IPTA untuk mengetahui kursus2 yang ditawarkan dan syarat2 kelayakan untuk memohon kursus2 tersebut.

 334. salam cikgu…adakah sijil LCCI-IQ setaraf dengan sijil STPM?

 335. Boleh dikatakan setaraf dari segi arasnya tetapi dari segi pengiktirafan untuk melayakkan anda memohon kursus2 di IPT mungkin tidak sama.

 336. terima kasih cikgu…maknanya dengan diploma LCCI-IQ payah la nak dapat tempat di IPTA…sebab,dari info yang saya dapat,diploma LCCI-IQ tidak diterima di UITM…betul ke cikgu??

 337. Sama2.. biasanya setengah2 IPTA tidak iktiraf sijil yang dikeluarkan oleh IPT lain, yang pasti diterima ialah di IPT yang sama anda ambil diploma tersebut. Ataupun rujuk kepada IPT asal, IPTA mana yang boleh terima sijil mereka. Cg pun kurang arif tentang perkara tersebut.

 338. saya dari institut profesional baitulmal(IPB)..institut ini menjalankan kerja sama dengan UITM…tetapi diploma LCCI-IQ tidak diterima masuk ke UITM..maknanya peluang yang saya ada hanyalah IPTS je la…

 339. Nampak gayanya begitulah…

 340. tapi dari info yang saya dapat jugak..tak semua IPTS yg terima pelajar lepasan diploma LCCI-IQ..contohnya MSU..

 341. salam cikgu …saye skrg peljar diploma accontancy…
  sye ingin melnjtkan ke luaq negara…. tp sye tidak thu merujuk kepada sesiapa untuk smbt di luar negara blh cikgu tunjukan

 342. Salam,
  Maaf diluar pengetahuan cg. Apa-apapun Cg ucapkan semoga berjaya mencapai hajat tersebut.

 343. salam cg.

  saya ada pertanyaan yang betul2 saya perlukan skg, saya mmg nekad utk berhenti dari kos saya skg. saya lepasan matrikulasi 2009/2010. dan saya telah pun menyambung peljaran dalam dgree pada julai 2010. saya nekad utk berhenti atas sebab2 tertentu. saya cuma ingin bertanya. adakah saya masih layak memohon kemasukan dgree pada tahun hadapan iaitu julai kemasukan 2011/2012? setahu saya tidak layak. betul ke?

 344. Pada pandangan Cg, adalah sangat rugi dilepaskan peluang belajar tersebut. Serta akan timbul beberapa masalah dikemudian hari seperti PELUANG untuk meneruskan pelajaran mungkin sukar sedikit, pinjaman yang perlu dibayar balik serta permohonan untuk mendapatkan pinjaman bagi pengajian yang baru. Cuba bawa berbincang dengan ahli keluarga terlebih dahulu sebelum dibuat keputusan tersebut.

 345. salam..saya nak tanya..saya amik degree in accounting at uitm..kemudian saya nk amik master.boleh senaraikan course in master yang boleh saya ambil sperti master in law. selain maser in accunting yang boleh saya ambil.

 346. Cg cadangkan rujuk laman UiTM atau IPT lain berhubung kursus master yang mereka ditawarkan, serta syarat2 kelayakan untuk memohonnya.

 347. cikgu klau result spm sya nnti mat say dapat kredit tpi addmat sekadar lulus shaja manakala subject sains len yang diperlukan sy dapat A adakah saya dapat memehon aliran sians di matrik?

 348. Sila rujuk syarat berikut, ianya mesti dipatuhi untuk melayakkan anda memohon.

  SYARAT KELAYAKAN MINIMUM

  Syarat Kelayakan Minimum Kemasukan Ke Program Matrikulasi :
  Pelajar perlu memperoleh sekurang-kurangnya keputusan berikut dalam SPM:

  Bagi bidang Sains (M001)

  1. 6C Bahasa Melayu
  2. 6C Bahasa Inggeris
  3. 4B Matematik
  4. 6C Matematik Tambahan
  5. 6C Kimia
  6. 6C dalam satu(1) mata pelajaran berikut :
  Fizik
  Biologi

 349. assalamualaikum cikgu..
  saya ingin bertanya tentang institusi pengajian tinggi dalam negara yang menawarkan kursus berkaitan perakaunan. selain itu, adakah program luar negara untuk bidang perakaunan? saya juga ingin mengetahui apakah ‘flow’ ataupun ‘step’ untuk sampai kepada bidang perakaunan bermula daripada selepas tamat spm. selain itu, apakah syarat kemasukan /kelayakan mengikut tahap seperti sijil, Diploma, Matrikulasi ataupun ijaza dan lain-lain? jika tidak keberatan,saya juga ingin mengetahui tentang temuduga kemasukan sekiranya ada. saya juga amat berminat untuk bertanya tentang suasana tempat kerja dalam bidang perakaunan. terima kasih cikgu sekiranya dapat merungkai kan semua soalan saya ini.

 350. Waalaikumussalam,
  Maaf, diluar kemampuan Cg untuk merungkaikan semua persoalan tersebut. Walau bagaimanapun sebahagiannya boleh diselesaikan dengan merujuk kepada blog sahabat Cg iaitu Sifu2b dalam blog beliau DISINI (klik).

 351. salam ckg,sy bru lpasan spm n smentara tnggu result sy bcadang ingin ambk kursus pndek dlm prakaunan sbagai psediaan. krsus apkah y prlu sy ambil? n bgaimanakh sy ingin mgambil sjil LCCI or CAT?? dan jga dimana? sy kurang brpengetahuan tntang ni..harap ckgu dpat terangkn pada sy.

 352. assalammualaikum..
  cikgu saya nak bertanya, saya ni lepasan sijil kemahiran malaysia tahap 2 daripada institut latihan pertanian swasta… kenapa manax2 institusi d malaysia ni hanya menawarkan sijil tahap 2 sahaja bagi jurusan perladangan tapi pada masa interview dulu di kata kan institusi mereka ada menganjurkan 3,4,5 dan institusi yang lain pun turut serta menganjurkan tahap 3,4 dan 5 ada dimana mana institusi pengajian tinggi… so saya takut pelajaran saya hanya membuang masa dan saya takut tertipu… so apa cadangan cikgu….

 353. salam,sy nak tny lpas tmt program ijazah analisis kimia forensik leh keje sbgai pe??course tu sama tak dengan sains forensik???sy plajar asasi uitm,dan result dapat bawah 3.5…sy minat sains forensik,tpi takut x dapat…ape cadangn cg????tq…..

 354. salam…cgku……pengurusan sumber manusia untuk dak fizikal atau akaun ea

 355. salam…saya nih lepasan diploma perakaunan dari IPTS…saya berhajat untuk mengambil ACCA..jadi..adakah saya layak unutuk memohon dan tempat mana yang sesuai untuk memohon?

 356. Salam, nak tanya tentang program ACCA CAT : anak saya lepasan spm 2010 mendapat tawaran spc MARA untuk belajar ACCA CAT di UITM. Anak saya adalah pelajar aliran sains tulen dan tiada asas perakaunan. Perlukah anak saya memiliki ijazah selepas tamat pengajian nanti? Apakah peluang pekerjaan yang ada di Malaysia. Masih adakah peluang untuk melanjutkan pelajaran di luar negara.

 357. Salam,
  Pada pandangan saya, program tersebut diperkenalkan dengan mengambil kira perkembangan dan keperluan semasa dalam bidang perakaunan. Setahu saya, lulusan ACCA CAT mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa, ini bermaksud peluang pekerjaan bukan setakat dalam negara, malah di luar negara juga.

 358. cikgu ,syarat kemasukan matrikulasi bagi pelajar tingkatan 5 2010,syarat kemasukan ke matrikulasi masih sama ke ?

 359. KELAYAKAN MINIMUM AKADEMIK

  Syarat kelayakan minimum bagi mengikuti Program Matrikulasi ialah seperti berikut :

  1. Jurusan Sains (M001)
  C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan dan Kimia
  B Matematik
  C Salah satu mata pelajaran daripada Fizik atau Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan)

  2. Jurusan Perakaunan (M003)
  C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik
  E Matematik Tambahan
  C Dua mata pelajaran daripada Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Keusahawanan, Perdagangan, Sains Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

  3. Aliran Teknikal (M007)
  C Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan, Fizik dan Lukisan Kejuruteraan
  B Matematik
  C Satu mata pelajaran daripada Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik atau Teknologi Kejuruteraan
  E Kimia

 360. saya baru nak hbs spm ney ckgu,,,,tpi subjek sya ada 7 je…blh ka sy memohon matriks sekiranyanya saya kredit ksemuanya….tpi sya x ambek aliran sains tulen,ekonomi,perdagangan………..

 361. Kena rujuk syarat kelayakan yang telah ditetapkan oleh IPT pilihan anda. Sekiranya memenuhi syarat2 yang ditetapkan, maka anda layak untuk memohon.

 362. Asslamaulaikum……..
  Saya pelajar lepasan Kolej Profesional Mara ( Beranang) ambil Diploma in Agro Business dan jumlah cgpa saya dlm lingkungan 3.2 ..saya sangat berhajat untuk menyambungkan perajaran saya di IPTA..tapi sya x tau IPTA mana yg ambil budak2 KPM untuk sambung ijazah …saya ada jugak dengar mitos 2 yg mengatakan pelajar 2 lepasan KPM x boleh sambung kat mana IPTA…blh x cikgu tlg selidik…sy tgh buntu cikgu..tolong saya cikgu….

 363. saya sekarang berumur 19 tahun dan sedang mengikuti program kejururawatan under kkm . sy amat2 buntu sekali sekarang nie . sy sudah btol2 xley na teruskan lam bidang nie . sy ingin meminta tlg ckgu selidik . bagaimana jalan penyelesaian utk sy keluar dari bidang ini ? sy xley keluar sesuka hati kerana sy terikat dgn perjanjian kerajaan . dan sy ingin tahu sekiranya sy dtendang keluar , adakah nama sy akan disenaraikan hitamkan seumur hidup ? tlg ckgu . hope sgt ckgu dapat bantu sy .

 364. A’kum.
  Saya ni, kiranya dah tersalah bidang dari sekolah rendah lagi. Bila bab Bahasa Malaysia dan English, saya pasti lulus dengan baik. Saya tidak tahu mengapa saya terjerumus dalam bidang yang salah sekian lama. Sekolah Menengah Aliran Sains, Diploma pun Sains. CGPA pula 2.95 sahaja. Bekerja pun di makmal… Hati saya tak pernah pun pada sains. Sekarang di usia 39 tahun, saya ingin mendalami TESL tetapi, PJJ sahaja sebab komitmen pada jadual belajar anak. Apakah langkah pertama?

 365. Fuza, Hameeza, Linda,
  Maaf, saya tidak dapat membantu… sila dapatkan khidmat nasihat kaunselor di blog2 mereka.

 366. askum,
  cikgu sy nak mintak pndapat cikgu, sy adlah bekas pelajar ilp kuala langat dlam bidang sijil cad senibina tahap 3, skarang sy mahu smbung peringkat yg lbih tnggi,klau sy smbung diploma senibina kat kktm bgus ke?tpi kne mula dari sem 1 kan?
  dan jikalau sy nk tkar coz diploma hiasan dalaman ok tak? apa pendapat cikgu? harap cikgu bleh tlong msalah sy ni…

 367. Syafiq,
  Maaf diluar pengetahuan Cg.

 368. saya minta cadangan ckgu,,,,,lps spm nk msuk form 6 ka tau nk ambek diploma……..mna yg ok nk msuk ke U ckgu……..

 369. Salam cikgu..sy sdg belajar diploma teknologi maklumat di kolej swasta. Bolehakah sy melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di universiti awam dalam bidang pendidikan?apa syarat2nya dan U mnakah yg menawarkan bidang tersebut dan sesuai dgn bidang yg sy ambil sekarang?

 370. Mars,
  Maaf diluar pengetahuan Cg, kena layari laman IPTA yang menawarkan kursus/program tersebut untuk mengetahui syarat2 kelayakannya.

 371. salam, cikgu..kalau saya tak ambil prinsip perakauan utk SPM, bolehkah saya berpeluang melanjutkan pelajaran ke iPT dalam kursus perakaunan dan ambil ACCA? saya cuma ambil sains tulen= bio, fizik, kima.

 372. Syazana,
  Ya, peluangnya masih terbuka.


 373. syazana:

  Sesiapa sahaja yg merupakan pelajar SAINS TULEN boleh mengambil dlm apa2 jurusan pon di IPTA kecuali Bahasa TETAPI tesl dll msih boleh
  https://www.apit555.blogspot.com

 374. Saya bercadang untuk melanjutkan pelajaran
  Di PTPL Shah Alam dalam jurusan pengurusan hotel dan saya telah pun mendapat tawaran dalam jurusan tersebut tetapi ibu bapa lebih menggalakkan saya menyambung pelajaran di PTPL cawangan Sungai Petani Kedah dalam jurusan pengurusan hospitaliti pelancongan kerana dekat dengan rumah tetapi mereka juga tidak memaksa saya malah akan menyokong segala keputusan yang saya buat asalkan itu yang terbaik buat saya . Masalahnya sekarang saya keliru untuk buat keputusan ,apa ye perbezaan antara pengurusan hotel dengan pengurusan hospitaliti pelancongan?Secara jujurnya saya teringin untuk menyambung pelajaran di Shah Alam kerana ingin merasai suasana dan pengalaman baru tetapi dalam pada masa yang sama saya rasa takut untuk berjauhan dari keluarga di sebabkan selama ini saya tak pernah tinggal berjauhan dari mereka..apa yang patut saya lakukan cikgu??

 375. Shima,
  Cadangan Cg, adalah lebih baik berbincang dengan ibu bapa dan keluarga, kemudian ambil keputusan bersama. Kedua-dua kursus tersebut diluar pengetahuan Cg, sila layari laman2 IPT berkenaan untuk mengetahui lebih lanjut.

 376. cg,ni pertanyaan sy..jika ambl bidang perakaunan/ekonomi dlm peringkat ijazah sarjanah muda,adakah bidang ni membolehkan saya ambil kerjaya dlm pendidikn?klu blh,bagaimana yaaa..sy skg tgh tgu result stpm jd skg tgh merancg bebrpa strategi..

 377. Panduan nak jagi guru sila rujuk Cara-cara Untuk Memohon Menjadi Guru (klik)

 378. cg sy nak jadi cg akaun sgt2 ney ?boleh x sy masuk kpli tuk jadi cg tapi sy nk ade ijazah dlm bdg 2…setahu sy kpli 2 tuk jd cg sek rendah jer menengah xde kan?mcm, mane 2

 379. Maaf, Cg kurang arif tentang perkara tersebut, cuba dapatkan maklumat KPLI di laman2 berkaitan.

 380. saya nak tanya, belajar perubatan di indonesia atau russia, mana satu yang lebih baik? jika saya ke indonesia, bahasa pengantar mana satu yang lebih baik, bahasa indonesia atau english? mungkin soalan nie out of the blue, tapi saya betul-betul nak tahu pendapat orang lain. terima kasih 🙂

 381. Uturn,

  Maaf diluar pengetahun Cg, cuba layari laman2 forum yang membincang perkara tersebut, antaranya :
  1. Bincang.Net : Ijazah Perubatan CSMU tidak lagi diiktiraf… (klik)

 382. salam,cg
  kalau result akaun tak elok
  boleh ke apply course akaun?

 383. Yaya,

  Kalau tidak ambil Perinsip Perakaunan semasa SPM pun masih boleh memohon jurusan perakaunan.

 384. setahu sy sesape yang belajar perubatan kat indonesia tuk jadi dr…boleh belajar kat indon tu tapi tak dapat la jadi dr kalau da dapat ijazah sebab kerajaan malaysia tak iktiraf …cg saya penah bagi tahu kawan die bljar kat indon ambik jurusasn perubatan tapi bile balik malay die tak dpt jadi dr..die sedih sgt ejkarang ney dy jadi guru jer…benar yar tak tipu yer

 385. cgu, kalau sy lepasan politeknik, nak ambik Ijazah Perakaunan (Pendidikan), ambik brp lama cgu dan apa syarat dier?

 386. Intan
  Sila rujuk komen di ATAS. (kilk)

 387. blh x cg bgi thu sy,,,,kemanakah sy akn smbung blajar skiranye sy hnya mngambil aliran PA dn EA je

 388. Alhafis,
  Banyak program yang boleh diikuti, asalkan memenuhi syarat2 kemasukan yang ditetapkan oleh IPT. Sila rujuk laman2 IPT pilihan serta syarat kemasukan ke kursus/program yang ditawarkan.

 389. saya lepasan diplona in networking..sekarang saya sedang praktikal….14/4/2011 baru tamat praktikal saya….boleh atau tidak saya membuat permohonan upu???sedang kan tariklh tamat pendaftran 4 april 2011????

 390. Maaf, Cg tidak pasti. Sila rujuk laman permohonan UPU.

 391. cg,,,,mse ting 5,sy tidak ambil prinsip perakaunan,,so lepas ni sy mohon dip.perakaunan bleh tak?sy tidak thu ape tntang perakaunan,,adakah dengan tidak mengambil prinsip perakaunan di ting 5,,pembelajaran di universiti akn lbih susah?pliz tlg sy bg penjelasan…

 392. susah tak belajar pasal akaun,,,sebab sy xpernah belajar tentang p.akaun,,,tp sy berminat dalam dip,perakaunan….

 393. Izzati,
  Tak ambil akaun masa SPM pun masih layak untuk memohon Dip. Perakaunan. Cuma jika sudah belajar masa SPM, pengetahuan asas tentang perakaunan sudah diketahui berbanding pelajar yang tidak ambil. Semua perkara akan jadi SUSAH sekiranya tidak diiringi dengan USAHA yang BERSUNGGUH2 untuk berjaya.

 394. Salam, cg Narzuki, saya Roslan bapa kepada pelajar yg baru mendapat keputusan STPM 2010. Keputusan 4P dan ingin melanjut pengajian TESL di luar negara. Bagaimana caranya saya membantu anak saya dan sumber mana yang boleh saya mohon.Terima kasih.

 395. En Roslan,
  Maaf, diluar pengetahuan saya. Walau bagaimanapun cuba layari laman Malaysia Scholarship (klik) untuk mendapat maklumt lanjut. Semoga ianya membantu menyelesaikan persoalan En Roslan.

 396. salam..

  i skg di sarikei nak ambil sijil ACCA de ditawarkan x??? or mana2 ipts or kolej…

 397. Maaf, Cg tak pasti, kena tinjau2 program yang ditawarkan oleh IPTS/Kolej di sana.

 398. memang nak ambik akaun lepas keluar result bulan 3 ney tapi takut la sebab akun seme kene mengira susaahsangat ker?

 399. salam. ckgu, sy nk tny. sy akn mengikuti program bachelor in medical science di msu. sy nk tau pasal ptptn. adakah sy perlu apply dlu or after pergi register di msu baru uruskan. lg 1, for 1st sem yuran ptptn akn terus bagi kn? xperlu keluar duit sendiri kn??sbb sy xmampu..

 400. Maaf, diluar pengetahuan Cg. Cuba layari laman PTPTN atau bertanyakan pegawai di MSU sendiri.

 401. saya nak tanya..klau pilih USIM memang kena ada bahasa arab ke?

 402. Nur,
  Sila rujuk syarat2 kelayakan yang dikemukan oleh USIM bagi setiap program yang ditawarkan.

 403. salam,
  saya nk tnyer tntng lanjutan ke jurusan degree…saya kni bljar jurusan dip.peng. logistik dan rangkain bekalan…saya nk taw kos apew yg ssuai utk saya utk lnjutan ke prngkat ijazah…….klaw blh saya nak taw UM ad mnwarkn kos logistik x ????tq^_^

 404. Maaf, diluar pengetahuan Cg, sila layari laman IPT berkenaan untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 405. sy dpt 4A tiada D E..
  minat nk ambik civil n mech eng(utm uitm ump)dip. dh semak dan layak utk memohon.
  sy mnt sgt ngan fizik.
  agak2 sy bleh dpt x cos yg sy nk tu. ???
  atau sy kna ambk matrix?
  ssh ke matrix ni?(psl ada yg kluar)
  ???

 406. Riz,
  Sama ada dapat atau tidak apa yang dipohon, Cg tidak dapat pastikan, semuanya bergantung kepada persaingan, peluang dan rezeki. Belajar dimana2 pun jika tidak bersungguh2 akan jadi susah dan berpotensi untuk dikeluarkan. Apa yang penting kita berusaha bersungguh2 dan bersedia awal.

 407. Saya lulus diploma perakaunan KUIS dgn cgpa3.7. Minta pendapat Sifu samada saya seterusnya ambil ijazah atau ACCA atau ada laluan pantas yang lain…

  Terima kasih.

 408. 148,500 TEMPAT UNTUK LEPASAN SPM 2010 DI IPTA TAHUN INI

  KUALA TERENGGANU: Program peringkat diploma yang sebelum ini dilihat sebagai pilihan kedua atau ketiga akan diperkasakan supaya menjadi pilihan utama pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

  Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata kementerian merancang mengarusperdanakan program pengajian diploma di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) seluruh negara bagi melahirkan modal insan berkualiti.

  Berikutan itu, katanya, tempoh pengajian program diploma akan dipendekkan tidak melebihi dua setengah tahun berbanding tiga tahun ketika ini, selain menggalakkan pelajar mengikuti diploma di Politeknik yang menawarkan yuran pengajian jauh lebih rendah iaitu anggaran RM400 setahun, berbanding hampir RM1,000 setahun di universiti awam. Kementerian mahu pelajar lepasan SPM tidak hanya bertumpu kepada program matrikulasi dan asasi sains, tetapi juga menjadikan program diploma sebagai pilihan utama mereka.

  Kementerian akan berusaha memartabatkan diploma menerusi pengiktirafan badan profesional dalam dan luar negara, manakala graduannya diiktiraf pada peringkat antarabangsa, katanya pada sidang media selepas perasmian Karnival Pengajian Tinggi Negara Jom Masuk U kali ketujuh di Pusat Dagangan Terengganu di sini, semalam. Karnival dirasmikan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

  Beliau turut mengumumkan 148,500 tempat untuk kemasukan lepasan SPM atau setaraf di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) tahun ini. Daripada jumlah itu, 14,000 tempat untuk program asasi di IPTA, diploma IPTA (34,000), diploma politeknik (51,000), sijil di kolej komuniti (11,000) serta sijil di institut latihan kemahiran awam (ILKA) sebanyak 38,500.

  Katanya, jumlah itu daripada 469,500 tempat secara keseluruhan yang disediakan, selain di IPT swasta (IPTS) dan peluang pendidikan lanjutan lain seperti Tingkatan Enam, Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan, Kementerian Pelajaran serta Program Persediaan ke Luar Negara secara tajaan.
  Mohamed Khaled berkata, kementerian juga sedang mengkaji beberapa cadangan pelaksanaan bersesuaian, termasuk menambah program diploma yang baru di IPTA dan politeknik.

  Program diploma menawarkan fleksibiliti kepada pelajar kerana selepas menamatkan pengajian, mereka mempunyai pilihan sama ada menyambung ke peringkat lebih tinggi atau terus bekerja. Pelajar yang mempunyai diploma juga ada kelebihan kerana mereka diberi laluan khas untuk menyambung pengajian di universiti teknikal (MTUN), katanya.

  Katanya, langkah memperkasakan program diploma juga dapat menyediakan graduan berkelayakan untuk memenuhi program kemahiran dan teknikal di universiti teknikal serta meluaskan kebolehpasaran graduan diploma kemahiran dan teknikal selaras matlamat Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10).

  Karnival Jom Masuk U tahun ini untuk pertama kalinya menawarkan program sijil dan sijil lanjutan. Ini berikutan Kementerian Pengajian Tinggi sudah diberi mandat untuk mengendalikan Pusat Pengambilan Setempat bagi program sijil dan sijil lanjutan, di samping diploma dan diploma lanjutan yang ditawarkan 27 Institut Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional atau TEVT serta ILKA, katanya.

  Sumber: Berita Harian

 409. Salam cikgu.

  Nak tanya sikit, sy brcdg lps SPM ign mngikuti pngjian ACCA. tapi, delima yg sy hadapi skrg, sy mahu drop addmath. adkah sy msih brpeluang utk mngikuti pngjian tersebut atau org yg memiliki addmath lebih diutamakan? hrp ckgu dpt bntu. trim ksih. 🙂

 410. As salam, Hahazirah.
  Peluang masih ada walaupun tidak mengambil addmate, hanya untuk ke Martikulasi sahaja memerlukan addmate.

 411. salam cg,
  saya ingin melanjutkan pelajaran di KUIS dalam asasi pengajian asas komunikasi.tetapi saya tidak tahu akan ke ijazah mana selepas itu.boleh cg terangkan apa asasi pengajian asas komunikasi itu dan adakah selepas itu saya boleh menyambung ijazah tesl dan memohon untuk menjadi pendidik?terima kasih.

 412. Maaf, diluar pengetahuan Cg. Cuba layari laman KUIS untuk dapatkan maklumat lanjut berhubung perkara tersebut.

 413. Assalamualaikum,
  ckg sya nk bertnya….sya ambk course diploma perakaunan..tp result sya c+….adkh sesuai utk sya mngambil course tersebut???hrap ckg leh bantu…kerjasama ckg amat dihargai…

 414. Waalaikumussalam, sila baca PENENTUAN KURSUS (klik) sebagai panduan. Semoga sedikit sebanyak dapat membantu anda.

 415. assalamualaikum cikgu..

  saya x tau nak pilih course apa nnti bila msuk universiti…
  saya x berapa minat dalam perakaunan…tapi
  lebih kepada pengurusan perniagaan dan ekonomi..
  cikgu boleh terangkan x tentang pengurusan perniagaan (sumber manusia) dengan kursus pengurusan perniagaan yang lain???

  kursus ukur bahan tu apa pulak???

 416. harap cikgu dapat bntu saya…terima kasih..

 417. Nana, waalaikumussalam.
  Cg cadangkan jumpa dengan kaunselor di sekolah untuk dapatkan panduan dan pandangan beliau, kerana beliau lebih arif.

 418. salam ckgu.nak tnya ckit,macamna plak kalo kita nk smbung luar negara dlm perakaunan??ada x cadangan universiti.??

 419. Assalamualaikum cikgu.
  Saya lepasan Dip Perakaunan dari UITM.
  Saya bercadang untuk mengambil ACCA.
  Ibubapa saya sekarang sedang bekerja di France.
  Apakah syarat untuk mengambil ACCA di UK?
  Bagaimana dengan pembiayaan pembelajaran? Adakah saya boleh memohon PTPTN?
  Apa pendapat cikgu?

 420. Din, waalaikumussalam,
  Maaf, perkara tersebut diluar pengetahuan Cg.

 421. assalamualaikum ckgu..!!

  nk tnya ni,sy dpt sijil LCCI dlm result spm 2010… ada sijil 2 memang mudah untuk msok IPTA dlm kos diploma perakaunan ke? tapi sy mohon kos 2 dalam pilihan ke4.. pilihan kedua saya diploma pengurusan teknologi(perakaunan)… dgn adanya sijil 2 saya mudah dpt ke kos itu?..

  terima kasih..

 422. Fatin, waalaikumussalam,
  Dengan adanya kelulusan/sijil LCCI tersebut, menunjukkan tahap penguasaan/kemahiran anda dalam Prinsip Perakaunan adalah lebih baik berbanding dengan pelajar yang tidak layak mendapat sijil LCCI. InsyaAllah peluangnya lebih cerah.

 423. salam cg, saya mendapat tawaran temuduga bagi program CAT di UITM. pada pandangan cq, apa yg akan ditanya oleh panel temuduga ye? apakah persediaan yg harus saya lakukan? tq.

 424. Ain,
  Cuba dapatkan sebanyak mungkin maklumat mengenai program CAT, mungkin akan ditanya berkaitan minat anda, peluang kerjaya, pengetahuan anda mengenai CAT.

 425. asalamualaikum cikgu,
  cikgu saya baru sahaja dpt tawaran utk sambung belajar di KPTM dalam DIPLOMA KEJURUTERAAN AWAM dengan usahasama UITM…apakah yg dimaksudkan dgn usahasama uitm ni cikgu?..boleh ka cikgu terangkan serba sedikit tentang kptm?..apakah kebaikkan nya..haruskah saya sambung belajar di sana cikgu?

 426. salam cikgu,
  saya pelajar spm 2010 yang berminat dgn subjct prekaunan dan ingin mengambil perakaunan ting6.tetapi waktu spm saya tidak ambil akaun. tetapi saya ada ambil ekonomi waktu spm . eko=A,perdagangan=B+,math=A.adaka saya tidak akan dapat mengikut dan tdak akan lulus stpm saya jika saya ambil perakaunan?cikgu, sijil spm dlam perkaunan melayakan mengambil sijil lcci.jika bagi stpm?adakah apa-apa sijil yang layak dibagi?

 427. Februa,
  Asalkan belajar dan berusaha besungguh2, Cg yakin anda dapat mengikutinya. Program 2 Persijilan hanya untuk SPM sahaja.

 428. salam,cg…
  saya pelajar lepasan spm 2010 aliran akaun….saya mendapat tawaran matrik dan CAT….saya bercita-cita hendak melanjutkan pelajaran di luar negara dlm bidang perakaunan…bagaimanakah caranya?…dan berapa tahunkah lepasan degree ambil paper di CIMA?

 429. saya lepasan spm 2010.masalahnya saya ditawarkan diploma perdagangan antarabangsa di unisza. jadi saya berfikir berkali2 samada mahu pergi atau tidak kerana saya rasa peluang kerjaya bagi diploma ini adalah kurang, jadi saya ingin bertanya apakah peluang kerjaya bagi lepasan diploma perdagangan antarabangsa?tq

 430. salam..
  ingin bertanya..
  Adakah MBA di Indonesia diiktiraf di Malaysia?

 431. Aisya,
  Maaf diluar pengetahuan Cg.

 432. salam !
  cg GMI oke x? 😉

 433. Antara Kolej Profesional Mara dan Kolej Polytect Mara-Yang mana lebih baik?

 434. cikgu,ape perbezaan diploma perakaunan dgn diploma sistem klumat perakaunan?
  sy confius la,,sy nk wat rayuan ke ipta ni..
  ckgu blas secepat mgkin ye..
  mcm mna plak dgn pluang pekerjann diploma sisitem mklumat perakaunan…
  antara dua nie kan?yg mana lebih mudah untuk blajar?

 435. Ela,

  Bagi mengetahui perbezaan antara program DIA dan DAIS di UiTM, sila layari

  1. AC110 Diploma in Accountancy
  2. AC120 Diploma in Accounting of Information System

  Di mana Subjek yang diajar dan juga Peluang untuk sambung belajar ada dikemukakan.

 436. salam, saya dapat diploma pengrurusan teknologi perakaunan di UTM, saya cuma nak tahu..
  diploma ni oke ke? dan mana yg lebih oke? diploma ni atau diploma perakaunan di uitm

 437. untuk bachelor in accountancy, ipta mana yang paling bagus?

 438. salam…saya student lepasan matrikulasi, jurusan sains fizikal…pngk saya 2.75..pd pndpt tuan…jurusan apa yang layak dan sesuai untuk saya apply memandangkan saya minat engineering…adakah saya ptot lupakan minat saya itu atau teruskan?

 439. salm…lpasan diploma lcci iq bleh bil degree apa?

 440. SALAM CG .
  SY NAK MINTAK PENDAPAT CIKGU . SAYA DPT TAWARAN DIPLOMA KEJURUTERAAN ELEKTRIK DI POLITEKNIK PD DAN DIPLOMA KEJURUTERAAN ELEKTRIK KUASA DI KKTM PASIR MAS . CIKGU RASA SAYA PATUT PILIH KKTM ATAU POLITEKNIK ? SY LBIH BERMINAT KKTM TETAPI ADA ORG2 CAKAP TIADA TEMPAT DI IPTA UTK LEPASAN KKTM . BETUL KE ? SY KELIRU ANTARA KKTM DAN POLITEKNIK . TLG SY CG ..

 441. saya pelajar aliran sains di sekolah tetapi apabila memasuki matrikulasi..sy mengambil kos perakaunan..jadi saya mmng x de asas perakaunan dan langsung x tahu tentang perakaunan..bagaimana cara untuk saya mengetahui semua tentang perakaunan dan mengingati istillah2 serta konsep2 dengan mudah?? ada fomula x? tq

 442. Syafira,

  Tahniah Cg ucapkan kerana berjaya memasuki Matrikulasi. Tiada asas, bukannya masalah besar…. asalkan ada KEMAHUAN dan KESUNGGUHAN dalam belajar. Memang tiada cara untuk memahami dan menguasai semua kemahiran tersebut dengan MUDAH, ianya mesti melalui proses pembelajaran – penerangan, perbincangan, tunjukajar, latihan, bertanya. Caranya cuba kuasai dan fahami apa yang disampaikan oleh pensyarah sebaik mungkin, terus bertanya apabila tidak faham (…pensyarah atau kawan) dan buat semua latihan yang diberi serta betul2 memahami jawapan yang anda sediakan. Kuasainya sedikit demi sedikit, secara berperingkat2…. InsyaAllah anda boleh menguasainya dengan baik.

 443. salam,cg..apakh perbzaan antra jurusan perakaunan dgn akauntansi?yg mna lbih rumit?

 444. Akmasaupi,.. SAMA aje.. tu.

 445. Assalammualaikum Cg,..
  Maaf… Saya nak minta pendapat dari Cg..bolehkan? Saya habis diploma tahun ini.. Dan pihak kampus tawarkan saya untuk sambung terus Bachelor in early childhood of education di tempat yang sama..tapi bukan untuk 3 tahun setengah..disingkatkan ke 2 tahun setengah melalui credit transfer (untuk pengetahuan Cg, tempat yang saya belajar sekarang ini adalah IPTS iaitu Unirazak dan sekarang ini, saya mengambil diploma in early childhood of education).. Saya bingung.. Patutkah saya terima tawaran ini? Sebab yuran pengajian di tempat ini adalah mahal dan saya risau, adakah saya akan memdapat kerja setelah saya habis belajar? Dan saya juga ingin cuba dan sambung belajar di IPTA tapi saya risau, adakah saya akan diterima?

  Maaflah Cg.. Tapi bolehkah Cg bantu dan bagi pendapat Cg tentang perkara diatas..saya cuma dilema dan tidak yakin untuk membuat keputusan dengan betul..

 446. hello cikgu narzuki.. my name is hairul anwar, I disabled person (deaf), I still studying class form lower 6, I just get offer my course LCCI diploma in accounting (one and a half years studies duration as like STPM duration) from instituti profesional baitulmal(IPB)… i wanna going to IPB 4th next month, i wanna ask something… but I confused, Is it after i studied lcci diploma in accounting, i can straight away go to any private college to continue with the degree of accounting?… i hope you can help me.. PLEASE REPLY me… thank cikgu narzuki

 447. asalamulaikum,. sya plajar smv,.skunk brada di tingkatan 5,.
  btol ker tiada mata plajaran fizik and add math tdak bleh ke ipta?
  jika tidak,.
  dimanakah tempat sesuai untuk sya menyambung plajaran??
  tq,.

 448. Din,

  Setahu Cg, jika tidak ambil subjek tersebut hanya tidak layak untuk memohon ke MATRUKULASI sahaja, manakala peluang ke IPT lain masih terbuka…. kena rujuk syarat2 kelayakan yang ditetapkan oleh IPT tersebut.

 449. hai cikgu narzuki…. kenapa cikgu tak jawab 🙁 tolong lah aku… my name is hairul anwar, i disabled person (deaf), i still studying class form 6 … i just offer my course LCCI diploma in accounting (one and a half years studies duration as like STPM duration) from institut professional baitulmal(IBP).. so that i wanna going to IPB 4th next month, i wanna ask something… but i confused, Is it if after i studied lcci diploma LCCI in acounting, i can straight away go to any private / gov university to continue with the degree of accounting? i hope you can help me

 450. Hairul anwar,

  Setahu Cg,
  Sijil LCCI merupakan sijil profesional untuk terus menceburi bidang perkerjaan, ianya bukan sijil akademik. Jika ingin sambung ke peringkat yang lebih tinggi, kena ambil Program Profesianal yang lebih tinggi seperti ACCA.

 451. cg,,sy ingin meneruskn pengajian di kktm dlm jurusan dip senibina.slpas tamat pngajian,,bleh kah sy ingin meneruskn pngajian diperingkat ijazah di ipta lepasn dip senibina dari kktm??

 452. Alia,

  Pada pandangan Cg, sudah tentu ada salurannya untuk lepasan diploma senibina KKTM meneruskan pengajian di peringkat ijazah sama ada di IPTA atau IPTS. Cuba layari laman sesawang KKTM untuk dapatkan maklumat lanjut.

 453. slm cikgu..sy berumur 24 thn dan sekarang msh mencari pekerjaan.sy mengambil spm thn 2004 dgn mendapat prinsip akaun A1..tapi malang nye pd thn tu tiada sijil LCCI unt pelajar yg mendapat prinsip akaun A1. agak sukar bg saya unt mdapat kerja. sy nk minta pandangan cikgu di mana sy blh belajar dan mendapatkan sijil tersebut termasuk dengan penggunaan software ubs

 454. Liyana,

  Sila rujuk senarai dibawah, kemungkinan ada Pusat Latihan yang berhampiran dengan kawasan anda. Setahu Cg, ada juga Kursus perisian perakaunan MYOB-LCCI yang ditawarkan.
  LCCIIQ Training Centre in Malaysia (Klik)

 455. Salam. Cikgu, saya adalah mahasiswa yang akan memasuki tahun 2 di salah sebuah IPTA. Sekarang ini saya sedang keliru sama ada mahu meneruskan pengajian saya dalam Ijazah sarjana muda dietetik atau tidak memandangkan minat saya lebih ke arah matematik.

  Keputusan SPM 2008 adalah 7A 2B 1C manakala matikulasi pula adalah 3.78.

  Sebelum ini saya memilih kursus dietetik kerana lebih memikirkan tentang peluang pekerjaan dan juga berdasarkan keputusan matrik saya iaitu A untuk Biology dan A- untuk Maths bagi kedua-dua semester.

  Namun begitu,minat saya terhadap matematik begitu kuat sehingga menganggu konsentrasi saya dalam pengajian dietetik. Keputusan tahun 1 dalam dietetik adalah di bawah 3.0.

  Jadi, apa pandangan cikgu tetang hal ini? Adakah saya patut meneruskan pengajian saya dalam dietetik atau memohon rayuan untuk ijazah sarjana muda matematik? Terima kasih cikgu.

 456. salam cg,
  sy bkal msuk uitm ijazah pntdbiran prniagaan(prniagaan antarabgsa)…sy trbca satu artikel psl graduan prniagaan antrabgsa adlah graduan yg paling byk menganggur di malaysia…
  jd ap pndpt cg psl hal ini?
  dan sy nak tnye ape prospek kerja dlm kos tersebut?

  terima kasih 🙂

 457. JanJan,

  Saya cadangkan jumpa kaunselor di IPTA anda, keran beliau lebih arif dalam membantu menyelesaikan masalah yang anda hadapi sekarang.

  Lina Sham,

  Maaf diluar pengetahuan Cg.

 458. salam.. saya nk tau uitm kalau kos elektrik dkt uitm negeri mana? dekat shah alam ke?

 459. Syafiqah,

  Sila layari laman rasmi UiTM untuk mendapatkan maklumat tersebut.

 460. assalamualaikum,saya nk tanye if lepasan dip politeknik,dmanakah kita bleh smbg amik acca course?

  tq…

 461. Ct, waalaikumussalam.

  Boleh sambung dimana2 sahaja IPT yang menawarkan program tersebut.

 462. Assalamualaikum…cikgu sy adalah candidate untuk SPM 2009..sy skarang tengah sambung diploma sains n dah masuk tahun kedua.,…….saya nak tanya something….sy target untuk dapatkan anugerah dekan setiap sem..setakat ini Alhamdulillah sy dah dapat deans untuk 2 sem…..dan cgpa saya 3.69…saya nak tanya…adakah sekiranya saya mendapat anugerah naib canselor UiTM saya akan berpeluang untuk disponsor sambung degree dekat luar negara…atau pun di sponsor untuk sambung degree nanti???? harap cikgu dapat tolong saya….cuz saya dah sethaun mencari artikel mengenai sponsor untuk anugerah dekan uitm ini…kalau boleh cikgu tolongkan lah…terima kasih ~~~~

 463. Mi, waalaimussalam.

  Tahniah Cg, ucapkan atas pencapaian dan cita2 tersebut… semoga ianya tercapai. Adalah diluar pengetahuan Cg berkaitan perkara tersebut. Cadangan Cg, sila ke pejabat Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEP) dan bertanya terus kepada pegawai di sana. InsyaAllah anda akan mendapat jawapannya.

 464. saya merupakan graduan diploma akauntansi politeknik dengan CGPA=3.59…..sy ingin meyambung di peringkat ijazah,tetapi sy tidak melepasi syarat am iaitu kepujian matematik di peringkat spm…….apakah sy boleh memohon ijazah di ipta dalam bidang tersebut

 465. Thankx cikgu atas penjelasannya..boleh x cikgu senaraikan IPT yg menawarkan kursus ACCA ini n bgaimanakah caranye?Adakah part time study utk course ini…

  tq

 466. Amir,
  Pandangan Cg, kena rujuk SYARAT KELAYAKAN yang ditetapkan oleh IPTA berkenaan.. sekiranya tidak memenuhi syarat2 yang ditetapkan, maka peluang untuk ditawarkan adalah sangat tipis.

  Ct,
  Maaf, Cg tiada senarai tersebut, cuba layari laman ACCA (klik).

 467. salam cikgu,nak tanya,
  saya tidak mampu untuk sambung belajar secara full time
  oleh itu saya mahu amik pjj utk bachelor?,rasa2 ok x?

  kemudian kos kat utm
  management teknologi atau sains human resource
  yang lebih meluas dan sesuai untuk saya sambung
  dip sy dlm manufacturing

 468. salam cg,,sy pljr form 5 skrg dan ambl p.akaun,,,sy nk ambl accounting lps spm,,,tp sy krg jlas dan fhm tntg flow pringkat study nti…blh cg tlg jlaskn,,?
  t.ksih.

 469. Amiracr,

  SYARAT KEMASUKAN IJAZAH PERAKAUNAN 2008

  Sifu2b telah berusaha mendapatkan maklumat khusus kemasukan ijazah sarjana muda atau bacelor perakaunan di IPTA yang dikelola oleh MOHE.

  1. Masuk melalui laluan lepasan Diploma
  2. Masuk melalui laluan lepasan STPM
  3. Masuk melalui laluan lepasan Matrikulasi
  4. Masuk melalui laluan lepasan STAM

  Tahniah dan terima kasih Sifu2b. Maklumat lanjut boleh diperolehi melalui Blog beliau di SINI.

 470. salam cg,

  sy mrpakan lpsn ausmat ttpi x dpt pergi ke luar ngra utk trskn pngjian sy. jd, sy ingin meneruskan pngjian dlm negara shja.

  ttpi jarang IPTA menerima lpsan ausmat utk meneruskan pngjian ke prgrm degree.

  jd, adakh sy patut mula smula dgn mngmbil diploma di IPTA ataupun meneruskan pgjian di prgkt degree di IPTS shja. Jika sya ke IPTS, sprti sdia mklm yuran agak mhl bbndg IPTA ttpi dlm msa yg sma sy terfikir dlm jgka msa 3 thn, adkh sya ptt strive utk diploma ataupun degree???

  hrp cg dpt mmbantu. trma ksh.

 471. Ranz,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg, tetapi berdasarkan maklumat dibawah, Cg dapati Lepasan2 berikut diberikan layanan yang sama dalam permohonan ke IPTA.

  Tarikh Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi Akademik 2010/2011
  1. Lepasan Matrikulasi KPM/ PASUM/ Asasi Undang-undang
  2. Lepasan Diploma dan setaraf/ STPM/ Matrikulasi/ Asasi 2008 dan sebelum
  3. Lepasan AUSMAT, GCE A Level, HSC Foundation dan setaraf
  4. Lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia 2009
  5. Lepasan STAM 2009/2008/2007

  PERMOHONAN MENGIKUTI PROGRAM PENGAJIAN IJAZAH SARJANA MUDA (IJAZAH PERTAMA PENUH MASA) KATEGORI LEPASAN DIPLOMA/SETARAF DI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (USM), SIDANG AKADEMIK 2011/2012

  Semakan Keputusan Program Sarjana Muda dan Diploma/Asasi/ UiTM 2011/2012

  Universiti Teknologi Petronas

  Pada pandangan Cg, daripada ambil diploma kemdian ijazah, adalah lebih baik terus ke peringkat Ijazah, lebih menjimatkan masa.

 472. sy nak minta pendapat….
  dulu sy pernah ambil diploma perakaunan tapi setengah jalan. sekarang sy bercadang nak sambung belajar dalam bidang perakaunan. buat pengetahuaan, sy dah bekerja dengan kerajaan, jadi klau nak sambung belajar sy cuma dapat ambil pjj shj. ada tak inisiatif lain utk sy sambung belajar??? sy lepasan spm tahun 2001 dgn subjek perakaunan A1.

 473. Ieydda,

  Pada pandangan saya, memandangkan sedang bekerja dengan kerajaan, maka PJJ adalah pilihan terbaik.

 474. cikgu saya tamat tingkatan 2 sekarang sy 21 bolehkah sy sambung belajar?bagai mana?

 475. cikgu! saya telah menamatkan perlajaran saya di IKM..
  jadi saya bercadang untuk berlajar di universiti dengan kelulusan ikm ini… dimanakah tempat yang sesuai untuk saya sambung berlajar..? dan saya planning untuk sambung berlajar di MMU.. boleh ker cikgu.. saya dari cos electronic communication.. ikm berseri..

 476. Assalamualaikum cg , sy nak tanya . sy kurang arif dgn akaun ini . saya masih bersekolah dan mengikuti aliran prinsip akaun . tetapi saya keliru , ada masalah sikit . di sekolah kami , tahun ini baru ditubuhkan aliran prinsip akaun tanpa subjek addmaths . bagi pandangan cgu , jika tidak mengambil addmaths dlam aliran akaun . bolehkah sy menyambung pelajaran ke matrikulasi or universiti ?

 477. Tika, waalaikumussalam.

  Hanya MATRIKULASI sahaja yang menetapkan syarat MESTI ambil Matematik Tambahan. Namun begitu, anda masih lagi berpeluang meneruskan pelajaran ke IPT dalam bidang perakaunan.

 478. assalamualaikum…

  saya nak tnya mcm mna nak bwat belajar sambilan.. (pjj)..
  abg sya dah bekerja, tp dya ingn sambung belajar… klau boley sy nak taw mcm mna nak apply nyaa..
  trima kasih.

 479. Muhamad Zaini, waalaikumussalam,

  GOOGLE aja “PJJ”… akan keluarlah laman2 IPT yang menawarkan kursus PJJ tersebut. Kemudian layari laman2 tersebut.. ada dinyatakan syarat2 yang berkaitan dengan program tersebut.

 480. terima kasih cikgu…nanti saya akan usahakan pergi ke HEP

 481. salam….
  sy juz nk tau, samada boleh ke pelajar lepasan stpm jurusan fizik..tp nk smbung degree dlm kos prgigian(kedoktoran)….
  lau bleh, tlg senaraikn skali nama universiti yg layak…
  trima kasih

 482. Sya,

  Maaf diluar pengetahuan Cg.

 483. salam cg, sy ditakdirkan rezeki utk menimba ilmu dlm bidang ijazah perakaunan di uitm..insyaAllah sy akan masuk tahun ketiga pada bulan 9 nanti..sy mrupakan pelajar tajaan biasiswa JPA..soalan saya, jika ditakdirkan satu hari nanti saya dipanggil oleh JPA untuk berkhidmat dalam sektor awam, adakah saya masih layak untuk mendaftar kepada MIA sbg akauntan berdaftar walaupun selepas 3 tahun saya berkhidmat dalam sektor awam?

 484. Jebat,

  Pada pandangan Cg, tiada masalah dan masih layak memohon.
  Untuk dapatkan maklumat lanjut, sila rujuk Application Guidelines (MIA) (klik).

 485. salam ,sy nak tanya .antara dip. teknologi maklumat(pengaturcaraan) & dip. pengajian perniagaan mana lebih baik ye ? maksud sy ,dr segi peluang kerjaya & subjek yg kita bljr .sy dah confuse nak pilih yg mana .dip.teknologi maklumat tu sy dpt kat poli & dip.pengajian perniagaan tu pulak dpt kat uitm .jadi ,mtak tlg bg cadangan sikit boleh ? terima kasih 🙂

 486. Ezahnadia,

  Setiap satunya ada peluang kerjaya dan kelebihan masing2…. apa yang perlu dibuat, pastikan keputusan anda CEMERLANG. Cuba layari laman IPT yang menawarkan program berkenaan, biasanya ada dinaytakan subjek yang akan dipelajari dan peluang kerjaya nanti.

 487. Assalamualaikum…leh x saya nak bertanya….saya lepasan sijil mekanikal di politeknik,jika saya nak sambung ke Uitm boleh ke?dan bidang saya ambil berlainan…saya berminat dengan bidang diploma pentadbiran awam…dan saya berniat untuk belajar secara PJJ…soalan saya,layak ke saya untuk memohon,dan lama x tempoh pembelajaran saya???minx tolong sebab saya betul2 perlukan jawapan…

 488. Zairol, waalaikumussalam.

  Maaf diluar pengetahuan Cg, sila layari laman UiTM dan dapatkan maklumat tentang syarat2 kelayakan/ permohonan bagi program tersebut serta tempoh pembelajarannya.

  Kampus Cawangan e-PJJ Dan Senarai Program Yang Ditawarkan UiTM (klik)

 489. slm,

  saya bekas pelajar diploma teknologi mekanikal pembuatan anjuran MARA Kg.Pandan dan UTM…masalah saya diploma teknologi tidak iktiraf oleh SPA untuk berkhidmat di sektor awam..dan saya tidak pernah sekali pun di panggil oleh SPA utk di temuduga..saya rasa agak kecewa kerana belajar selama 3 tahun tapi pihak kerajaan sendiri tidak mengiktirafnya..padahal pendidikan teknikal sedang betul-betul diagungkan di televisyen..kebanyakkan lulusan diploma kejuruteraan yg mendominasi di dalam bidang teknikal padahal jawatan utk pembantu teknik saja..saya rasa ini tidak adil bg lulusan diploma teknologi..kerana tiada skim pekerjaan bagi orang seperti saya..

 490. Kroll,

  Pemilihan IPT dan Program yang ditawarkan adalah SANGAT PENTING dikenalpasti terlebih dahulu… adakah ianya DIIKTIRAF ataupun TIDAK melalui laman MQA (klik)


 491. kerol:

  CIKGU, SAYA NI LEPASAN SPM 2010, SAYA NAK TANYA BETUL KE ACCA-CAT LEBIH BERBALOI? SY TGAH PENING SAMAADA ACCA-CAT OR DIPLOMA,,, RAMAI YG SUGGEST DIPLOMA,,, LEPAS BACA DI BLOG NI SY BRTAMBAH KELIRU,,, PLS HELP ME,,,

 492. Kerol,

  Sila layari :
  1. FOUNDATION@DIPLOMA@CAT-ACCA FOR ACCOUNTANCY (klik)
  2. CAT or Diploma in Account? (klik)
  ….,, semoga sedikit sebanyak dapat membantu anda,

 493. Salam Cikgu~saya mendapat tawaran diploma pentadbiran awam di UiTM.Adakah peluang kerja untuk jurusan ini luas dan adakah jurusan ini berkaitan dengan Human Resource? Terima Kasih.

 494. AM110 – Diploma Pentadbiran Awam UiTM

  Kursus ini dijalankan secara separuh masa selama enam (6) hingga sembilan (9) semester dan juga sepenuh masa. Ia bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan khususnya mereka yang sedang berkhidmat dalam agensi-agensi kerajaan persekutuan, negeri, tempatan dan juga dalam badan-badan berkanun. Kursus ini juga sesuai untuk pemegang jawatan tertentu dalam sektor swasta seperti pegawai pentadbir, pegawai personel, pegawai perhubungan perusahaan dan eksekutif pelatih. Lulusan kursus ini juga berpeluang untuk melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah sama ada di dalam atau luar negeri dalam bidang seperti pengurusan perniagaan, pentadbiran, sains politik, ekonomi dan undang-undang.

  Skop Kursus
  Kursus ini meliputi aspek teori kerajaan dan pentadbiran, struktur dan operasi kerajaan serta kaedah pentadbiran dan pengurusan. Ia juga mencakupi bidang-bidang lain seperti ekonomi, perakaunan, undang-undang, perhubungan perusahaan dan statistik/matematik perniagaan. Di samping itu, pelajar-pelajar juga dikehendaki mengambil beberapa mata pelajaran Bahasa Inggeris bagi membantu meningkatkan kemahiran mereka dalam bahasa tersebut. Pendedahan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam membantu menambah kefahaman mereka mengenai Pengetahuan Islam.

  Pengambilan
  Dua (2) kali setahun iaitu pada bulan Mei/Jun dan November/Disember.

  Kaedah Pembelajaran
  Bagi kursus PLK , kuliah diadakan pada sebelah petang/malam (setiap Ahad hingga Khamis) mengikut jumlah kursus yang didaftarkan. Tenaga pengajar terdiri dari pensyarah-pensyarah UiTM sepenuhnya. Bantuan, interaksi, bahan sokongan dan tambahan melalu internet.

  Sumber : UiTM Terengganu

 495. cikgu, say dapt sijil lcci semasa spm 2010, ap kelebihan nya jika mengambil kursus2 profesional? dan kursus profesional apa yg patut saya ambil?

 496. Kerol,

  Sila rujuk komen sebelum ini DISINI. (klik)

 497. cikgu, saya juga layak terima sijil lcci spm. jadi apa dia punya kelebihan jika saya mengambil kurus cat?

 498. Ayam

  Sila rujuk komen sebelum ini DISINI. (klik)

 499. salam cikgu..sy lepasan diploma business admin dgn CGPA 2.6..sy berumur 26..sy ingin sekali meyambung pelajaran sy di peringkat ijazah secara separuh masa …boleh cikgu cadangkan dimana tempat2 yg memberi peluang pada sy untuk meneruskan hasrat sy ini..dgn CGPA yg tidak seberapa ini, sy berharap sgt agar diberi peluang untuk menebus kembali di peringkat ijazah.

 500. Ajad,

  Maaf, Cg tidak dapat cadangkan mana2 IPT.
  Cadangan Cg, sila layari laman2 IPT yang menawarkan program ijazah (separuh masa) seperti yang dikehendaki, kemudian lihat syarat kelayakannya bagi menentukan anda memenuhi syarat atau tidak, … seterus hantarkan permohonan.

 501. as’kum cikgu..
  saya ingin bertanya..
  kalau saya tidak ambil subjek perakaunan dalam spm..
  saya masih boleh masuk dalam aliran perakaunan..
  tetapi adakah ada risiko yang bakal saya terima?

 502. Budakseseri, waalaikumussalam.

  Jika tidak ambil semasa SPM, anda masih berpeluang melanjutkan pelajaran di bidang perakaunan, Risikonya pengetahuan dan kemahiran asas perakaunan anda tiada / lemah, maka perlu tingkatkan usaha berbanding orang lain untuk memahami apa yang bakal anda pelajari nanti.

 503. saya bekas pelajar persijilan IKM 2009/10, semasa konvo baruni ucapan timbalan ketua pengarah mara bahawa pelajar cemerlang saperti saya mendapat ‘anugerah emas’ cgpa 3.7 serta spm kredit 5subjek layak dihantar ke luar negara ataupun terus diterima mengikuti program ijazah, apakan benar, kalau begitu bagaimana saya boleh memohon, silalah jawap?TK.

 504. Muhammad Aliff,

  Cg cadangkan hubungi Pejabat MARA untuk bertanyakan perkara tersebut, kerana mereka sahaja yang boleh menjawabnya.

 505. cikgu,
  saya merupakan pelajar lepasan BBA(Bussiness Economics) Uitm dan telah tamat pengajian pada april 2011..
  saya ingin menyambung pengajian di peringkat professional,CIMA di Uitm..
  Apakah pendapat ckgu?

 506. Abd Latif,

  Bagus, dengan adanya sijil profesional tersebut akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan, insyaAllah.

 507. ckgu, walaupun sblm ini saya tidak mmpunyai background yg mendalam ttg bidg perakunan,adakah sesuai utk sy menceburi bdg ini?

 508. Abd Latif,

  Pada pandangan Cg, tiada masalah, asalkan kita ada kemahuan dan kesungguhan,….. lagipun CIMA lebih fokus kepada Perakaunan Pengurusan berbanding ACCA yang lebih fokus kepada Perakaunan Kewangan.

 509. terima kasih d atas nasihat cgku..
  sy tlah mndapat twran mster Commerce in Finanace di UWA dan MBA di UPM..
  sy juga sdg mncari bntuann biasiswa/pnjaman..
  ckgu ada cdgn institusi yg mnwarkan bntuan ?
  dan,bg pndgn ckgu,mster atau CIMA yg lebih bgus?

 510. Wan Muhammad Islah

  assalamualaikum sifu…saya bekas pelajar spm 2009,dan mendapat 8A 2B 2D dlm spm,dan mendapat A2 dlm prinsip akaun n mendapat sijil LCCI,sebelum ini saya mendapat tawaran di program matrikulasi n di UITm dlm bidang perakaunan,namun saya telah menolak kedua2 tawaran tersebut kerana saya ingin merantau di bumi anbiya dahulu utk menuntut ilmu agama n menguasai bahasa arab dgn kuat,..sekarang hampir 2tahun sy merantau n sy akan pulang ke tanah air di bulan disember 2011 ini,utk menyambung cita2 sy utk menjadi serang akauntan islam yg berilmu agama..namun sekarang kekeliruan mencengkam n mengusutkan kepala sy kerana sy xtahu adakah masih ada peluang utk saya meneruskan cita2 sy itu? adakah sijil spm sy yg lepas masih lagi diterima n bernilai utk memohon utk sambung belajar? n masih layakkah sy utk memohon biasiswa dalam situasi saya ini?kerana sy tidak mahu menbebankan keluarga sy lagi… n sy klau boleh sy ingin tahu adakah biasiswa yg menawarkan prinsip perakaunan di luar negara? n apakah syarat2 yg perlu sy penuhi? apakah masih lagi wujud jalan bagi sy utk belajar dlm tanggungan biasiswa lagi?? atau sifu ada cdangan lain yg boleh membantu sy??? harap sangat..

 511. Assalamualaikum…cg,saya skrg dlm dilema la nak pilih smbg diploma or foundation cz sy ni lepasan stpm 2010 tapi malang nya result sy teruk hehe..yg pass pun pengajian am (principal) n biologi (subsid)..if nak smbg degree tu alamat nye xdpt la baik ipta or ipts..klu dpt pn diploma tu ada la..sy teringin amik foundation in sc kat unisel tp sy takut sy akan temui kegagalan lg mcm stpm sblm ni..sy ada dpt twran diploma biotechnology industry tp sy was-was nak terima coz cm syng je smbg dip tapi gagal smbg degree..sy rasa cm sia-sia je tempoh 2 tahun ni..klu x genap tahun ni sy dpt diploma..jadi,saya nak tahu mana yg lebih baik antara dip or foundation..harap2 cg dpt beri maklum balas scpt mgkin cz sy betul2 perlukan nasihat sblm sy melangkah ke U

 512. Cikgu
  saya akan menghadiri temuduga di uitm utk course ACCA dan CIMA pd 3hb ini..
  cikgu ada tips utk temuduga ini?
  jika saya berminat dlm calculation..
  which one is better?
  ACCA or CIMA?

 513. salam..saya nk tanyer….mase spm saye amik kos perakaunan dan ekonomi asas…….adakah saya masih berpeluang dalam program asasi perakaunan.?

 514. Aki,

  Masih berpeluang ………. asalkan keputusan anda memenuhi syarat2 kelayakan yang telah ditetapkan IPT berkenaan.

 515. salam, cg Narzuki,
  saya nak tanya satu soalan, kalau tak amik add- math boleh masuk asasi perakaunan tak ? dengan subjek minimum spm berapa ?

 516. Areen,

  Kena rujuk kepada Syarat Kelayakan yang ditetapkan oleh IPT yang menawarkan program berkenaan. Sebagai panduan anda boleh cuba layari laman sesawang dibawah :

  SEMAK SYARAT KELAKYAKAN KE IPTA

  SYARAT KHAS PROGRAM PENGAJIAN KEMASUKAN KE IPTA PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2012/2013

 517. askum, saya nak minta pendapat cg, kalau saya drop geografi tapi ada amik pa dan ea sahaja yang elektif
  adakah peluang untuk masuk tingkatan 6 masih ada ? sebb ada org kata kalau da drop satu daripadanya, kelyakan stpm kurang ? saya konfius.

 518. Niki,

  Cg cadangan baca Syarat Kelayakan Kemsukan Murid ke Tingkatan 6 Bawah 2011 (klik) sebagai panduan sebelum mengambil apa2 tindakan. Sudah semestinya jika drop satu … maka peluang kelayakan semakin kurang.

 519. cg ,
  saya ingin bertanya,
  skang saya baru form4
  tapi kalau lepas spm . better amik diploma ataupun matrik ?

 520. Dayah,

  Cg cadangkan baca semua post2 DI ATAS.

 521. Assalamualaikum ,
  saya ada beberapa persoalan , mohon jawapan dari cikgu.

  1) Perakaunan Form 4&5 sama tak dengan Perakaunan Perniagaan form 4&5 ?

  2) Saya mendapat maklumat bahawa sijil profesional lebih tinggi tarafnya daripada diploma..lalu IPT manakah yang menyediakan pembelajaran sijil profesional ?

  * mohon jawapan cikgu .

 522. Jia, waalaikumussalam.
  1. Prinsip Perakaunan adalah merujuk kepasa sukatan pelajaran bagi sekolah aliran perdana/ biasa.. manakala Perakaunan Perniagaan khas untuk sekolah aliran ternik dan vokasional… Pengisian asasnya hampir sama, cuma dari segi liputan sukatan mungkin ada perbezaan sedikit.
  2. Berhubung dengan sijil profesional dan sijil akademik seperti diploma / ijazah.. sila baca komen2 yang telah dikemukan di ATAS.

 523. salam cikgu..
  saya mendapat keputusan spm bm B,bi B+,mth A,pai A-,fizik C,sej C+,p.akaun B+,+Math D & kimia D
  adakah saya masih layak melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan walaupun +math saya D??

 524. Qiela…
  Pada pandangan Cg, anda masih lagi berpeluang untuk menceburi bidang perakaunan sekiranya berminat.
  Cg cadangkan buat semakan kelayakan ke semua IPTA disini https://imascu.upu.mohe.gov.my …. masukkan maklumat diri dan keputusan SPM yang dicapai, kemudian pilih IPTA yang dikehendaki… maka ianya akan menyenaraikan program2 yang LAYAK untuk diikuti / dipohon berdasarkan keputusan tersebut. Cg yakin program2 bidang perakaunan juga akan disenaraikan.

 525. salam..
  cikgu,, saya pelajar lepasan spm 2011.. spm sy bm B+, bi D, mm A, sn A, sj B+, agma B+, ekonomi A-, +math B, akaun A.. sy ingin smbung belajar di UITM tetapi sy tidak lyak krn english sy tidak kredit.. then sy msuk tingkatan 6.. slpas hampir stahun sy disitu sy tidak dpt biasa kan diri sy.. skrg,, sy baru sahaja berhenti tingkatan 6 krn saya tidak blh fokus dlm klas.. result stpm sem 1 agak truk sbb itu sy berhenti.. sy tersangat mahu utk sambung belajar tetapi bkn lah di tingkatan 6.. sy terfikir mahu masuk KPTM.. then,, sy sdah pun mendapat tawaran.. sy dpt twaran AA111-ACCA CERTIFIED ACCOUNTING TECHNICIAN.. blh ckgu terangkan mengenai course yg sy dpt itu dan ape prkerjaan nya ? sy btol2 buntu skrg,, sy menyesal krn msuk tingkatan 6 dan sy menyesal jugak krn tidak blh nk fokus dlm klas.. sy mohon ckgu dpt menbantu sy..

 526. Farhanah,

  Sila rujuk DISINI. berkaitan program tersebut.
  Pembelajaran diperingkat lebih tinggi, sememangnya LEBIH SUKAR berbanding dengan SPM, cara belajar juga perlu ditukar… USAHA dan KESUNGGUHAN amatlah penting untuk BERJAYA. Memandangkan cara dan kesungguhan anda belajar, Cg berpandangan program tersebut AGAK SUKAR untuk anda.

 527. salam…
  saya pelajar spm tahun 2012..saya mendapat pa A…perlu ke saya ambil CAT…dan boleh x cerita lebih lanjut mengenai CAT…

 528. Azmi,

  Cuba baca komen2 mengenai CAT yang telah dikemukakan DIATAS.

 529. salam cikgu. saya nk mnta pandangan cikgu adakah bagus jika saya melanjutkan pelajrn ke multimedia universiti (MMU) dalam diploma in information technology? adakah kos itu susah dan susah juga untuk mendapatkan pekerjaan ?

 530. Mimi,

  Cg tak tahu sangat menegnai kos tersebut…. yang penting anda betul2 BERMINAT, semua kos diperingkat lebih tinggi kebiasaanya LEBIH SUSAH berbanding peringkat sebelumnya…. hanya BERUSAHA BERSUNGGUH2 sahaja jalan penyelesaiannya. Manakala dari segi peluang pekerjaan, Cg percaya jika memperolehi keputusan yang CEMERLANG dalam apa2 bidang sekalipun, peluang kerjaya akan terbuka luas.

 531. salam cikgu adakah saya dapat ambik kos perakaunnan subjek2 yg sya ambik adalah
  BM
  BI
  SN
  PAI
  GEO
  PERDAGANGAN
  MATH
  ADD MATH
  TASAWWUR
  SEJ
  boleh kah saya melanjutkan dalam bidang perakaunan ini dan dpt kah saya belajar ke luar negara dalam bidang perakaunan di luar negara cita2 saya adalah belajar di oversea dalam bidang perakuanan

 532. Fazlin Adila,

  YA… masih lagi bepeluang.

 533. salam cg,
  saya dari POLIMAS and saya ambil kos dip akauntasi . sebelum ni saya tidak pernah belajar kos akaun . saya nak tanya pendapat cg adakah saya patut teruskan pengajian ini atau tukar kos lain ?

 534. Tyha,

  Pada pandangan Cg, tiada masalah jika ingin teruskan kos tersebut asalkan anda BERMINAT untuk menceburi kerjaya dalam bidang perakaunan. Sesiapa yang pernah ambil prinsip perakaunan semasa SPM pun belum tentu dapat ikut sekiranya tiada USAHA dan KESUNGGUHAN semasa mengikuti kursus tersebut. PELUANG nya tetap sama dengan pelajar2 yang lain.

 535. BIdamg Hr,Mangment,bsness byk pluang pekerjaan tk cikgu?

 536. Kalau bekerja di sektor swasta byk kan?kalau kerajaan macam mana pula ye cikgu?Saya minat HR tapi ramai yg cakap susah dapat keje.Betul ke?

  Sebab jawatan HR,majikan nak yg pengalamn je.Jadi tk ada pluang keje untuk fresh graduan.

 537. Elle,

  Maaf Cg kurang arif, cuba dapat pandangan dan nasihat daripada Kaunselor, atau cuba layari laman berikut Blog Kaunseling dan Kerjaya KMP (klik) dan kemukakan persoalan anda disana.

 538. salam cg,,
  sy pelajar lepasan matrikulasi..sy ingin bertanya kepada ckg adakah benar smua pelajar lepasan matrikulasi dapat melanjutkan pelajaran ke ipta yg mndapat keputusan pngk 2.0 keatas setelah memenuhi syarat am dan syarat khas program yg dipilih..?

 539. Bella,

  Maaf, perkara tersebut diluar pengetahuan cg.

 540. slm ntok cg…
  sy nk mintk advice dr cg sbb sy intrestd nk cuba kerja dlm bidg perakaunan…
  lpas spm sy msuk matriks ambil perakaunan n then smbung degree dlm bidng perbankan antarabangsa luar pesisir…so after graduate mostly kje yg sy dpt dr banking compny for sales position…lps bbrape thun kje sy rse bnking bkn bidng yg sy minat…then sy try apply job dr compny audit n asst account..but kbykn compny yg sy interview smua ckp sy x lyak sbb x de sjil dan pengalaman yg diperlukan…so ape pndangan cg?adekah sy perlu start ambil diploma perakaunan or juz take profesional cert?

 541. Dya,

  Pada pandangan Cg, teruskan ke hadapan dengam mengambil Sijil Profesional daripada undur ke belakang dengan mengambil Diploma semula.

 542. Assalamualaikum cg,

  Saya adalah pelajar aliran sains. Soalan saya bolehkah saya ingin mengambil jurusan perakaunan di matrikulasi nanti?

 543. Sha Aisha, waalaikumussalam.

  YA, asalkan memenuhi SYARAT KELAYAKAN MINIMUM yang ditetapkan :

  Jurusan Perakaunan
  C – Bahasa Melayu,
  C- Bahasa Inggeris,
  C- Matematik dan
  E- Matematik Tambahan.

  C- dalam mana-mana DUA (2) mata pelajaran berikut :
  Prinsip Perakaunan / Ekonomi Asas / Perdagangan / Pengajian Keusahawanan / Sains / Sains Tambahan / Fizik / Kimia / Biologi / Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal / Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik / Teknologi Kejuruteraan / Lukisan kejuruteraan)

 544. Salam,sy mahu bertanya,saya adalah lepasan diploma bangunan di uitm. Sekarang saya ingin apply sarjana muda. Tetapi saya tidak tahu apakah kursus yang sesuai untuk saya apply disebabkan cgpa saya yang hanya 2.62, tambahan pula bidang ini saya kurang gemari. Saya fikir untuk apply sarjana muda pendidikan matematik. Saya minta pandangan cg untuk komen saya.

 545. Sya,

  Maaf, Cg juga kurang arif.
  Cadangan Cg, cuba layari laman2 IPT dapatkan syarat2 kemasukan bagi program2 sarjana muda yang ditawarkan.. kenal pasti progaram2 yang yang bersesuaian dengan MINAT dan KELAYAKAN anda…… kemudian barulah buat pilihan .

 546. Saya pelajar aliran akaun, bolehkah saya memohon bidang kejuruteraan?

 547. Suzy,

  Kena rujuk syarat kemasukan program yang dipohon, sekiranya memenuhi syarat2 tersebut, maka dikira layak untuk memohon.

 548. Salam Cikgu ,
  Saya ingin memohon nasihat dari cikgu sekiranya anak saya memilih laluan ke kolej Vokasianal dalam bidang Perdagangan , apakah halatuju atau peluang selepas itu untuk melanjutakan pelajaran dalam perakuanan spt ACCA atau sebagainya ?seperti mana yang kita tahu kolej vokasianal tidak menawaran SPM ..Terima kasih atas bantuan cikgu

 549. Zulkifli,

  Maaf, Cg tiada maklumat yang sahih berhubung laluan KV dan peluang selepas itu, ini kerana ianya masih dalam proses tranformasi,

 550. sy nak tanya..boleh kah jika pelajar yg ambik asasi di ipts nk smbung ijazah di ipta?

 551. sy nak tanya apa kelebihan HIGHER NATIONAL DIPLOMA(HND) dan sekiranya sy dah mempunyai HND adakah peluang untuk sy continue degree dgn mudah dan singkat

 552. Wan,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg.

 553. saya pelajar STPM dan saya mengambil subjek Perakaunan dan Ekonomi. Soalan saya, bolehkah saya sambung bidang Perakaunan di IPTA tetapi saya tidak mengambil subjek Math di STPM ..

 554. salam Cg,saya nak tahu ipta manakah yang menawarkan program ijazah yang disingkatkan masanya setelah mndapat diploma di ipta yang sama selain daripada UITM..

 555. Aqil,

  Setahu Cg, hanya UiTM yang menawarkan program tersebut. Walau bagaimanapun cuba layari laman IPT yang lain untuk mendapat maklumat terbaru.

 556. Antara Program Pra-Universiti (asasi/tamhidi/ matrikulasi) atau Program Diploma – bahagian 1

  Ramai yang bertanya tentang manakah laluan yang lebih baik antara diploma atau pra-universiti (asasi/tamhidi/matrikulasi) Apa yang digambarkan berikut adalah perbandingan laluan lepasan SPM samada memilih untuk mengikuti program pra-universiti(asasi/tamhidi/matrikulasi) ataupun mengikuti pengajian diploma untuk seterusnya meneruskan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang yang sama.

  nota:
  1. program pra-universiti
  berdasarkan kepada program 1 tahun; untuk program 2 tahun atau STPM sila tambah 1 tahun lagi tempoh pengajian pra-universiti
  2. program ijazah sarjana muda
  berdasarkan tempoh 3 tahun selepas pra-universiti. untuk program 4 atau 5 tahun sila tambahkan tempoh tahun pengajiannnya

  Sumber : https://halatuju.com/main/?p=1578

 557. MEMBUAT PERANCANGAN AWAL

  Perancangan awal dalam satu-satu perkara amat penting. Ibarat merancang satu perjalanan jauh yang perlukan perancangan awal seperti tarikh untuk bertolak, persinggahan-persinggahan, keadaan lalu-lintas dan juga kenderaan atau pengangkutan yang digunakan. Hingga ada yang mengatakan bahawa…..

  Sekiranya anda gagal untuk merancang, anda sebenarnya merancang untuk gagal
  if you failed to plan, you are actually planning to fail

  Begitu juga dengan kehidupan kita yang memerlukan perancangan awal yang teliti untuk sampai ke destinasi cita-cita kita lebih meyakinkan jika disebut sebagai cita-cita kerjaya pelajar. Cita-cita kerjaya adalah kemuncak hasil daripada proses pembelajaran dari sekolah rendah, sekolah menengah, pra-universiti, diploma dan/atau ijazah sarjana muda dan menghasilkan perolehan kerjaya yang diinginkan berdasarkan kepada pencapaian akademik yang telah dilalui seluruhnya.

  Memcapai cita-cita kerjaya – dengan mendapat jawatan dalam kerjaya memerlukan satu tahap kelulusan akademik seperti Ijazah Sarjana Muda; Diploma ataupun Sijil dalam bidang tertentu. Ianya terbahagi kepada beberapa peringkat yang mempengaruhi antara satu sama lain.

  Untuk menjadi seorang jurutera contohnya memerlukan langkah dan laluan seperti berikut:

  1. Memperolehi Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dari Institusi yang diiktiraf oleh Lembaga Jueutera Malaysia (BEM); dan syarat-syarat lain
  Mendaftar dengan Lembaga Jurutera
  Mendapat pengalaman berkerja
  selama minima 3 tahun
  Lulus Temuduga Professional

  2. Untuk memperolehi Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan memerlukan pengajian di peringkat ijazah sarjana muda

  3. Untuk layak mengikuti program Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan perlu
  Kelulusan Program Pra-Universiti (asasi/matrikulasi) aliran sains/kejuruteraan; Atau
  Lepasan Diploma dalam bidang kejuruteraan dengan keputusan yang baik untuk layak ke program pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda

  4. Untuk mengikuti program Pra-Universiti aliran sains/kejuruteraan ataupun Diploma dalam bidang kejuruteraan pula memerlukan kelulusan di peringkat SPM dalam aliran sains atau teknikal

  5. Untuk mengambil peperiksaan SPM aliran sains pelajar perlu berada di aliran sains/teknikal
  (tingkatan 4 dan 5); Yang mana untuk layak berada di aliran sains/teknikal di tingkatan 4 dan 5 pelajar perlu mendapat keputusan peperiksaan PMR yang baik untuk melayakkan mereka mengikuti pengajian tingkatan 4 dan 5 di aliran sains atau teknikal.

  Begitu juga untuk bidang-bidang kerjaya lain yang memerlukan perancangan yang rapi dari awal. Dari setiap langkah di atas bolehlah dirumuskan bahawa persediaan seharusnya bermula pada seawal pelajar berada di tingkatan 3 sebelum memduduki peperiksaan PMR. Malah untuk lebih berkesan dengan pelaksanaan Sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) di mana pelajar akan dinilai secara berterusan daripada tingkatan 1 untuk mendapatkan ‘keputusan peperiksaan PMR’ yang menggantikan ‘Peperiksaan PMR’; Maka persediaan sepatutnya juga bermula pada seawal pelajar berada di tingkatan 1 lagi.

  Perlu disedari bahawa setiap peringkat pembelajaran malah boleh dikira daripada peringkat rendah sekalipun memainkan peranan penting di dalam pembentukan kehidupan seseorang. Penilaian-penilaian yang diadakan pada setiap peringkat dalam bentuk peperiksaan UPSR, PMR dan SPM amat penting menentukan laluan seterusnya. Kegagalan untuk cemerlang di setiap peringkat tidaklah bermakna berakhir setiap impian tetapi pada peringkata awal mungkin masih ada peluang kedua, ketiga atau seterusnya. Namun semakin jauh meninggi tahap penilaian, pilihan-pilihan yang ada akan menjadi semakin kecil.

  Lepasan sekolah rendah dengan keputusan UPSR yang cemerlang mungkin akan mendapat peluang ke sekolah berasrama penuh yang akan seterusnya mempermudahkan pembelajaran. Namun tidak semesti keadaan sukar bagi yang kekal di sekolah harian; Kerana pembelajaran di tingkatan 1, 2 dan 3 tidaklah banyak perbezaannya. Namun selepas PMR pilihan akan menjadi lebih ketat untuk samada melayakkan pelajar ke aliran sains, sastera, perakaunan, teknikal atau vokasional. Di peringkat ini laluan pelajar hampir muktamad. pelajar aliran sains mungkin mempunyai kelebihan untuk memilih lebih banyak pilihan bidang pengajian berbanding pelajar yang berada di dalam aliran sastera.

  Sumber : https://halatuju.com/main/?p=792

 558. saya pljr lpsan spm dlm aliran sains dan merancang untuk mnyambung bljr dlm bdg perakaunan. adakah asas perakaunan dperlukan jika saya mahu mngmbil program CAT?

 559. Aqi,

  Pada pandangan Cg, jika ada asas lagi baik. Namun anda masih berpeluang ambil program tersebut..

 560. salam cg,saya berminat u ambik kos perakaunan.sy dapat tahu lepasan STAM jugak boleh memohon kos ini.saya dilema sama ada mahu menunggu keputusan upu/matrikulasi atau saya ambil stam untuk mengikuti ko ini.saya ingin tahu jika saya sambung dengan STAM,adakah menjimatkan tahun?pada pendapat cg,yang mana lebih baik?saya harap cg dapat membantu sy…

 561. Nur,

  Pada pandangan Cg, kedua-dua laluan tersebut ada kelebihan masing2. Cadangan Cg, sementara menunggu keputusan UPU/Matrikulasi/Asasi lebih baik sambung STAM, kemudian bila dapat keputusan nanti baru buat pilihan laluan mana yang hendak diambil.

 562. salam ckgu, saya nak mohon upu ambil akaun di uitm tpi saya confuse ada dua pilihan utk akaun:
  perakaunan / sistem maklumat perakaunan
  apa beza duadua tu?? dan mana satu lebih baik? tq

 563. Mia,

  Sila rujuk DISINI (KLIK)

 564. salam cikgu, result trial spm saya biasa saja dgn kbykn subjek dapt c, c+ ada d, e dan g.. apakah pilihan yang terbaik untuk saya? saya sudah cuba buat yang terbaik dalam spm. Adakah saya perlu tunggu sehingga kptsn spm keluar baru mengisi permohonan upu? saya tidak pasti pilihan yang terbaik samada buat f6, ambil diploma atau bagaimana. Saya minat law dan sejarah..harap cikgu dapat beri panduan. tkasih byk2 cikgu.

 565. Jazmi,

  Cadangan Cg,
  Fasa 1 – buat pendataran terlebih dahulu… cuba kenalpasti (sebaik2nya muat turun) SYARAT2 KELAYAKAN untuk memohon sesuatu program di setiap IPT, kemudian buat senarai pilihan berdasarkan keutamaan anda.
  Fasa 2 – selepas keputusan SPM diperolehi, maka KEMASKINI pilihan anda berdasarkan keputusan SPM anda dan MEMENUHI syarat2 kelayakan yang dinyatakan.

 566. CG CDGKN PELAJAR2 BLH BERHUBUNG DGN KAUNSELOR UTK MAKLUMAT TERPERINCI KEMASUKAN KE IPT

 567. Salam, sy seorng pelajar tamhidi sains dan teknologi USIM , bolehkh sy mngambil degree di uni lain?? kerana sy ingin mngambil bidang farmasi tetapi USIM tidak mnawarkn bidang trsebut, adakah cara lain??

 568. Muhammad Muzakkir,

  Setahu Cg boleh, cuba layari laman UPU dan IPT yang lain, lihat syarat2 kemasukan ke program2 yang ditawarkan.

 569. Salam cikgu..sy sdang blajar di matrikulasi dlm bdg akaun..lyk or x utk sy pilih bdg akaun utk ipta nanti krn sem lps sy hnye dpt 3.4 shj..??sy sgt mmnti bdg ini ttp tkot jika sy mmohon,,permohonan akan ditolak..mohon pandangan cikgu..terima kasih

 570. Nisa,

  Berdasarkan syarat khas Program Sarjana Muda Perakaunan di UiTM untuk LEPASAN MATRIKULASI KPM ialah
  1. CGPA minimum 3.00
  2. Gred B (3.00) dalam dua (2) mata pelajaran termasuk Perakaunan / Ekonomi dan gred C (2.00) dalam satu (1) mata pelajaran lain. DAN
  3. Lulus SPM/ Setaraf dengan lima (5) kepujian termasuk Matematik / Matematik Tambahan dengan gred C+ dan gred C dalam Bahasa Inggeris

  Untuk IPTA yang lain sila rujuk di laman UPU, walau bagaimanapun CGPA yang lebih baik adalah LEBIH TERJAMIN untuk diterima.

 571. slm sjhtera,, sy lepasan spm thun 2010,, sy nak ambil dip sains pertanian dan makanan di UPM, tp mslahnya,, syarat khas program jurusan yg sy nak ni memerlukan sijil dalam bidang berkenaan yg d iktiraf senat UPM.. ada x website atau info nak cari institut untuk dptkn sijil dalm bidang ni? tq 🙂

 572. Tiffany,

  Maaf, diluar pengentahuan Cg.

 573. Salam.,,
  Hi narzuki,, mahu bertanya,
  saya lepasan kolej komuniti,
  boleh ke saya apply ke UITM ??

 574. Miss Athi,

  Cuba layari laman UiTM, cari program yang ditawarkan dan syarat2 kemasukkannya.

 575. Assalamualaikum cikgu. Saya skrg tgah tggu result spm keluar. Saya bercadang untk menyambung pelajaran dalam bidang tesl di msu. Kalau saya apply dah tentu dapat kan lepastu kalau saya apply MARA boleh terus dapat ke cikgu?

 576. Nysalsmail, waalaikumussalam.

  Pada pandangan Cg,
  Sama ada dapat atau tidak… belum tentu, bergantung kepada syarat kemasukan minumum, kekosongan, persaingan….serta REZEKI.

 577. Sbb kawan saya kata kalau apply ipts tentu dapat… okay cikgu terima kasih kerana membantu 🙂

 578. Nysalmail,

  IPTS biasanya lebih longgar syaratnya, pelajar yang mendaftar dengan mereka merupakan PENDAPATAN kepada mereka.
  Yang Cg maksdukan di ATAS adalah merujuk kepada IPTA.

 579. salam cikgu.sy merupakan pelajar lepasan asasi sains.boleh ke kalau saya nk mengambil jurusan perakaunan semasa degree nanti?

 580. Nik,

  Saya telah lihat syarat kemasukkan ke program ijazah sarjanamuda perakaunan UITM, pelajar lepasan asasi sains juga layak memohon dengan syarat cemerlang prinsip perakaunan semasa SPM, sila rujuk laman IPT / UPU untuk mendapatkan maklumat lanjut

 581. cg….
  ape perbezaan antara BA (Hons) Accounting dgn
  BA (Hons) Accounting & Finance???terima kasih…

 582. kelvin,

  Cuba layari laman2 IPT yang menawarkan program2 tersebut dan bandingkan.

 583. salam cikgu,
  adakah peluang lepasan STPM lagi cerah untuk masuk U berbanding matriks/asasi? bukankah STPM lagi susah tapi kenapa syarat kelayakan sama?

 584. Shaz,

  Maaf, Cg tidak pasti peluang cerah atau tidak kerana pemilihan dibuat oleh pihak IPT. Berdasarkan perbualan Cg dengan pensyarah di IPT, pelajar lepasan STPM lebih cepat menguasai pelajaran semasa di IPT kerana sebahagiannya telah diajar dan dikuasai semasa STPM lagi.

  ~ Bersusah-susah dahulu, Bersenang-senang kemudian ~

 585. salam cikgu..saya lepasan stpm 2013. masa spm saya cuma dpt setakat Lulus D je dalam matematik..Saya tengok syarat khas untuk sambung ijazah byk yang kena dpt kepujian dalam matematik. Ada peluang tak saya nak sambung ijazah ? Atau saya kena ambil matematik Julai untuk lbh selamat ?

 586. Inah,

  Cg bukannya orang yang sesuai dirujuk berhubung perkara tersebut. Pada pandangan Cg, dalam apa jua permohonan sekalipun, perkara UTAMA yang perlu dipatuhi ialah MEMENUHI SYARAT PERMOHONAN, walaubagaimanapun boleh mencuba jika tiada pilihan lain. Merujuk kepada kes Inah, Cg cadangkan Matematik Julai untuk mencerahkan peluang.

 587. terima kasih cikgu atas jawapan yg diberikan..saya ada lagi kemusykilan..kalau IPTA yg kita masuk course perakaunan yg ditawarkan tidak diiktiraf oleh MIA adakah masih boleh amik ACCA? UNIMAS tidak diiktiraf oleh MIA ke cikgu?

 588. Shaz,

  Setahu Cg, ACCA ini terbuka kepada umum, sesiapa sahaja boleh memohon. Berhubung pengiktirafan MIA.. diluar pengetahuan Cg, cuba layari laman MIA (klik)

 589. salam cikgu saya nak mintak uiam dalam bidang bahasa arab..result saye 5A BAHASA ARAB TINGGI a+ tpi math dpt E..adakah saya berpeluang kesana???mohon cikgu menjawab

 590. Hafiz,

  Cg cadangkan buat semakan syarat kelayakan DISINI. (kilk)

 591. Cg. saya telah mendpt 7A 1B+ dan English 1C+. Saya mengambil Aliran sains dan mndpt A+ bg physic dan A- bg biology. Atas nasihat guru saye , mereka mmbri Pandangan supaya saya mnyambg Asasi medical di UM. Tapi saya tidak tahu Bagaimne memohon. Saya tlh mmbeli upu dan msih Blum berbuat ape pun. Boleh cg . Mberi nsihat cre permohonan tersebut.

 592. Muhd Faiz,

  Sila ke Laman Pendaftaran UPU (klik).. semua panduan permohonan ada disana.

 593. saya nak tanya anak saya tidak mendapat keputusan spm yang baik tapi kami bercadang nak hantar belajar tesl – diploma di kolej / universiti swasta boleh cikgu cadangkan kolej /universiti yang bagus dari segi kerjaya dia

 594. Pn Roslina,

  Maaf, diluar pengetahuan saya.

 595. salam cikgu, saya lpsan dip.perakaunan dr ipta dgn cgpa 3.11 ,, saya agak buntu memikirkan samaada mahu meneruskan ke perakaunan dgn membuat ACCA atau pergi ke bdg pndidikan(kaunseling) tetapi saya ada jgk berfikir dr tempoh jgka masa dlm 8 sem.. perakaunan saya tdk minat sbnrnya.. sy xtau mana satu yg terbaik.. harap cikgu dpt bg pndpt.. terima kasih

 596. Fieza.

  Saya cadangkan.. rujuk kepada kaunselor kerana mereka lebih arif dalam memberi nasihat berhubung masalah anda.

 597. salam ckgu, abby nak bertanya adakah sistem UBS diguna pakai(diajar) dalam jurusan pengurusan kewangan dan perbankan?tq.

 598. Abby,

  Maaf, Cg tidak pasti.. ianya bergantung kepada sukatan kurikulum di IPT berkenaan.

 599. salam saya pelajar ekonomi asas ,saya x mgmbil mtemtik tmbhan,,apakah bidang pendidikan yg bersesuaian dengan saya.tolong bantu.malah saya bercita2 ingin menjadi pensyarah ekonomi , ,so apa yang saya perlu lakukan?tolong saya ckgu

 600. Ezaty,

  Sila rujuk kaunselor yang lebih arif. Cuma pada pandangan Cg, jika bercita-cita menjadi Pensyarah Ekonomi.. pasti anda mempunyai sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana muda Ekonomi terlebih dahulu.

 601. salam cg,
  sy nak tanya, jika sy ambil kursus diploma akauntansi dgn kolej professional mara, blhkah sy sambung degree akauntansi diuitm/uum/unisza/utm? tidakkah ipta tersebut bagi preference pd graduan mereka dahulu? sy confuse cg. blh tlng sy?

 602. Assalamualaikum cg, saya baru dapat result spm. alhamdulillah result saya 8a 1b. saya berminat pursue study in accounting.
  sbnrnya saya sedih saya dah terlepas mohon matriks. matriks mmg tak boleh mohon lagi ke ckgu??
  cikgu tau tak ipta yg tawarkan asasi perakaunan? boleh tak tlg bagi list.
  lagi satu, di uitm ada pengajian cat-acca. adakah tu boleh utk lepasan spm? sama ke mcm diploma? dan mcm mana cara nak mohon?

 603. Assalamualaikum cikgu… saya tidak mengambil subjek perakaunan ketika di sekolah… tetapi saya layak untuk mengambil program diploma perakaunan…saya dengar diploma perakaunan amat susah, lebih2 lagi saya tidak tahu langsung tentang Perakaunan… apakah pendapat cikgu?

 604. Wawa, waalaikumussalam.

  Semua pengajian peringkat lebih tinggi .. adalah lebih SUSAH.
  Asalkan kita betul2 BERUSAHA sama ada ada asas / tiada asas perakauan… InsyaAllah kita akan berjaya.

 605. assalam cg…diploma kewangan dan perbankan ni mcm mana ? ok ke x ?

 606. Salam cikgu. Nak tanya, kalau dari course finance nak apply kerjaya dalam accounting boleh tak ?

 607. Cik ubi,

  Setahu Cg , TAK BOLEH,

 608. assalamualaikum.

  teacher, saya dpt 2A6B1C in spm . A utk math , A- utk addmath . and im not so sure nak pergi mana lpas ni . (wit this result) perhaps.. ckgu bole bgi suggestion or advice?

 609. Nur, waalaikumussalam.

  Sila buat semakan syarat kelayakan DISINI (klik)

 610. Cikgu saya hanya ada 1 kredit dan yang lain cuma lulus sahaja :'( kolej yang akan boleh terima saya ?

 611. Hi,cikgu..saya nak tanya…skrg untuk menjadi guru masih ada elaun? atau sudah tukar ke ptptn?

 612. Sharon,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg.

 613. Assalamualaikum cikgu..saya telah ditawarkan tempat ke Foundation in science &technology UNIKl..tetapi saya agak keliru sama ada untuk terima ataupun tak kerana ada beberapa perkara yang saya musykilkan..

  Adakah lepasan foundation unikl ini masih boleh memohon tempat di ipta untuk program ijazah cikgu?

  Sekiranya boleh melalui saluran apa??adakah melalui upu??dan adakah kami akan mendapat pertimbangan yang sama ataupun lepasan asasi ipta dan matrikulasi kpm lebih diutamakan?

  Dan sekiranya saya menyambung pengajian ijazah di unikl..adakah saya akan bergelar lepasan kolej atau lepasan universiti??

 614. Zaiful,

  Maaf, diluar pengetahuan Cg,
  Sila rujuk UNIKL sendiri untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat.

 615. assalamualaikum cikgu..sy stdnt diploma teknologi makmal uitm..bolehkah sy menyambung pelajaran dalam bidang ijazah sains pertanian/perikanan nanti?

 616. Azim, waalaikumussalam.

  Sila rujuk SYARAT KELAYAKAN untuk sesuatu program yang telah ditetapkan oleh IPT berkenaan.

 617. cikgu…saya nak tanya. boleh ke saya buat CAT profrsional paper lepas saya tamat perakaunan di matrikulasi? atau program CAT hanya ditawarkan bagi lepasan SPM?

 618. Aqi,

  Program profesional terbuka kepada umum bukan untuk lepasan SPM sahaja… sambung belajar sambil kerjapun boleh.

 619. cikgu saya dah dapat tawaran di tatiuc , borang pelu hantar before 30 april 2014,kalau tak hantar dikira menolak, tapi ipta belum lagi keluar status permohonan jadi saya nak tunggu yang ipta dulu , sekiranya saya hantar borang tsbut , adakah proses kemasukan saya ke ipta terbatal dan tidak diproses ?

 620. cikgu,, kalau pelajar vokasional boleh sambung STPM ke? sebab SMV just ambil 6 mata pelajaran asas dan 2 lagi subjek kemahiran.. Alhamdulillah result spm saya ok,tapi english tak kredit. Rasanya tak sanggup nak teruskan dalam bidang kemahiran ni.. kalau boleh sambung STPM,aliran apa yang sesuai sdgkan saya hnya mengambil 6 mata pelajaran asas ? yang mudah untuk sambung bidang perguruan kalau masuk ipta nanti .. im waiting your answer cikgu. terima kasih 🙂

 621. Ctrabihah,
  Setahu Cg, kemasukan ke IPTA tidak akan terbatal, kerana ianya permohonan berasingan.

  Pelajar,
  Maaf, diluar pengetahuna Cg, cuba hubungi kaunselor sekolah bertanyakan perkara tersebut.

 622. cikgu,
  saya pelajar spm 2013 dn mendapat keputusan 6a 4b 1e. Gred E yang saya dapat tu mtapelajaran add math.
  saya nak tanya, adakah saya layak memohon diploma perakaunan di uitm? dan kalau saya memohon sekalipun, adakah akan permohonan saya akan berjaya?

 623. Assalamualaikum cikgu, Sy Raihan pelajar lepasan spm 2013 dan mendapat gred 3A dan 6B
  BM= A-
  BI=A
  MATH=A
  AGAMA=B+
  PHYSICS=B+
  CHEMISTRY=B+
  SEJARAH=B+
  BIOLOGY=B
  ADD MATH=B
  Saya minat untuk belajar program asasi undang2…..Setahu cikgu bolehkah saya mendapat tawaran untuk masuk ke IPTA?

 624. Siti,
  Setahu Cg, masih lagi berpeluang sekiranya keputusan Matematik dan BI baik.

  Nur Raihan, waalaikumussalam.
  Dengan keputusan tersebut, Cg yakin akan dapat tawaran di IPTA… maklumat berkaitan Asasi Undang2 di UiTM boleh rujuk DISINI(klik)

 625. salam cikgu
  saya dpt tawaran matrik dalam bidang perakuanan dan dalam masa yg sama juga saya sedang menunggu tawaran utk kursus CAT di Ipb dan kolej polytech..Ins ALLAH , sekiranya saya dapat semua tawaran itu..mohon nasihat cikgu manakah yg terbaik utk saya memilih ?nasihat cikgu amat di hargai..terima kasih

 626. Salam Cikgu, Tumpang tanye ehh, saya dapat biasiswa HELP University. Tapi kena study kat uni tu and penginapan bayar sendiri dalam RM600. Saya dapat course sains untuk foundation and study setahun je. Dia call je tapi x de bagi surat pon. Patut saya pergi atau tunggu IPTA je? Kalau dapat IPTA mana lagi better? Lagi satu, kalau saya habis foundation kat uni tu nak apply ijazah kat uni lain boleh x? Terima kasih cikgu ! Jawapan amat diharapkan 🙂

 627. Salam cikgu, jika memilih laluan CAT-ACCA, boleh survive ke pasaraan kerja tanpa degree/diploma?

 628. terima kasih cikgu….Tapi sy pun tak tau saya apply matrikulasi pun sy tak dapat….saya pun asyik menangis kalau IPTA pun tak dapat nak buat apa sy pun tak tau.

 629. Imran,
  Sedikit info berkaitan BELAJAR ACCA (klik)

  Nur Raihan,
  Peluang belajar sekarang masih terbuka luas sama ada di IPTA ataupun IPTS, asalkan ada KEMAHUAN.

 630. Assalamualaikum cg,saya lepasan pelajar spm 2013 sy dpt result spm cemerlang tetapi Bi dan addmath sy dpt D,saya kecewa sebab matrik sy tidak layak jd sy sedang menunggu kptsn upu, tadi saya cuba semak kelayakan permohonan di uitm sy bercadang nak berlajar dlm bidang akaun tetapi sy tidak layak disebabkan gred english saya,saya buntu dan tak tahu nak sambung berlajar dia mana,hrp cg boleh bg sy cadangan,tk

 631. Intanz, waalaikumussalam.

  Tahniah dapat keputusan yang cemerlang. Tidak dapat Matrik, tidak bermakna peluang belajar sudah berakhir. Tunggu keputusan UPU, disamping tinjau2 program akaun yang ditawarkan di IPTS. Biasanya IPTS syaratnya lebih longgar sedikit.

 632. Assalamualaikum,ckgu saya lepasan stpm dan alhamdulillah saya mendapat result yang cemerlang..saya berhasrat nk sambung degree kos akaun.tetapi result spm saya kurang cemerlang..saya tidak mendpt kredit dlm mathematics iaitu D ..bolehkah saya menyambung dlm bidang akaun semsa di u, stpm sya mengambil subjek PA,PP,EKO,SEJ. mohon penjelasan.

 633. Nurul husna, waalaikumussalam.

  Pertama sekali kena rujuk syarat kelayakan yang ditetapkan oleh ITP yang menawarkan program tersebut. Oleh kerana keputusan STPM yang cemerlang, insyaAllah dapat.

 634. Assalamualaikum cikgu, sya tak dapat masuk matrik…kalau tak dapat matrik maknanya susah dapat Unversiti kah?
  Nak ambil asasi undang-undang. Markah SPM saya
  BM = A-
  BI = A
  MATH = A
  P. ISLAM = B+
  CHEMISTRY= B+
  PHYSICS = B+
  ADD MATH = B
  SEJARAH= B+
  BIOLOGI =B

  Saya dah kira markah merit saya adalah 85.98

 635. Nur raihan, waalaikumussalam.

  Tidak dapat matrik TIDAK bermakna susah untuk mendapatkan tawaran di IPT yang lain.

 636. Terima kasih CG….Saya ada call ipb mungkin saya hanya akan dapat separuh bantuan…tp tu lah saya pon syng jgk nk lpas kan matrik.ckg2 suruh saya amik matrik.tp saya servay n baca kat blog CG nasihat student yg da masalah cam saya.jd pndpt CG CAT lebih baik lah..?saya x mo amik risiko dngn matrik .ok x CG keputusan saya ni..mohon CG bg pndpt.pleazzz..Terlebih dulu saya berterima kasih atas segala nasihat dan pndpt CG. 🙂

 637. Sya,

  Masing2 ada kelebihan dan kekurangan, daripada pengalaman pelajar cg yang lepas… untuk meneruskan bidang perakaunan keputusan matrik sekurang2nya pointer 3.75 dan keatas…. dan perlu bersaing semasa permohonan UPU, jika bernasib baik akan dapat… jika tidak terpaksa memilih kos2 yang lain. Manakala sijil profesional CAT memang khusus untuk bidang perakaunan.

  Walau bagaimanapun cuba dapatkan seberapa banyak pandangan sebelum buat keputusan.

 638. Assalamualaikum cgu,
  saya rancang nak ambil cat acca. saya apply di uitm dan kptm. uitm tu through mara saya apply, tgh tunggu result dpt ke tidak. kptm pulak through website kptm sendiri. saya sudah dapat surat tawaran dari kptm dan perlu submit terima ke tidak bfore hujung may ni.

  katakan lah saya dapat uitm juga, cgu rasa mana lebih baik? di uitm atau kptm? sbnrnya saya ada hasrat nak study abroad masa acca nanti. saya pernah dgr org cakap kptm lagi senang pgi oversea from uitm. betul ke cgu? dan lagi satu, uitm tu kan apply through mara, saya rasa taklah costly sgt dari kptm.

  jadi saya skrg tgh buntu masing2 ada advantage. cikgu rasa mana lebih baik?

 639. salam cikgu…. saya masih bingung…. saya mahu menjadi guru perakaunan … adakah sarjana muda pendidikan perakaunan di uum mendapat tajaan kpm ?? dan bagaimana pula dgn upsi… saya dapat tawaran ke kolej mara kuala nerang kedah untuk perakaunan .. perlu tak saya pergi ke kolet tersebut ?? terima kasih

 640. Salam cikgu. kalau saya buat rayuan untuk matrikulasi….saya ada peluang untuk masuk ka? Sy pergi terus ke Putrajaya untuk membuat rayuan…..

 641. bolehkah guna LCCI untuk terus sambung ACCA?

 642. Assalam cg..sy 25 thun ambk spm 2013.dpt result 8a1b.sy dpt twrn diploma akaun ..tp boleh x sy jg ada mohon politeknik dlm bdg perakaunan.pd pndngn cg.klu sy x trma tern ni..ada ka uitm akn black list na sya klak dkiranya sy nak ambknpjj sbb skrg sy sdy bkerja n xleh study full time kat univerty

 643. salam ckg. . sy dpt matrik akaun. . tp upu sy x dpt diploma akaun tp dpt diploma kejururawatan. . sy minat akaun tp takut tiada peluang pekerjaan sbab org melayu kurang dpt perhatian ketika interview akaun. . sy patut ambil kejururawatan ke atau akaun?
  keputusan spm sy:
  math A+
  add math A-
  prinsip akaun A
  bi A
  bm B+
  sej A
  agama A-
  phy B+
  chem C+
  bio C+
  tlg sy ckg. . sy sgt confuse. .

 644. Amira.
  Kerjaya bidang perakaunan adalah sangat luas… SEMUA organisasi, semua jabatan kerajaan, swasta, hospital, pasarraya, syarikat, perniagaan dan sebagainya memerlukan akauntan / pegawai kewangan/ juru audit ….. berbanding jururawat…. hanya hospital dan klinik.

 645. AsSalamualaikum cikgu.

  Saya lepasan SPM 2013 dan mendapat 8A & 1C (add maths). Keputusan kemasukan ke IPTA, melayakkan saya: (1) Matrik – asasi perakaunan
  (2) UiTM – CAT-ACCA
  (3) UiTM – Diploma Perakaunan 2.5 tahun
  Dalam masa yang sama saya juga memohon KPM dalam bidang Diploma Perakaunan (3 tahun), tetapi gagal mendapat tempat dan memohon rayuan semula. Saya diberitahu berkemungkinan rayuan saya akan diterima. Saya buntu untuk memikirkan kursus dan institusi yang mana yang terbaik untuk saya ambil jika saya ditawarkan tempat di KPM, memandangkan KPM mempunyai peruntukan SPC (skim pelajar cemerlang) untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara bawa tajaan MARA jika mencapai CGPA 3.75 keatas. Terima kasih cikgu

 646. salam cikgu saya berjaya mendapat tawaran kursus CAT-ACCA di kptm kuala lumpur dan mendapat tawaran diploma dalam kewangan dan perbankan islam di politekteknik ungku omar . saya ingin mohon pendapat cikgu yang manakah lebih baik?dan saya ingin meminta tolong cikgu cara untuk menjelaskan kursus cat-acca kepada ibubapa saya.

 647. Imran,

  Maaf, Cg tidak boleh katakan mana satu yang lebih baik.. ini kerana masing2 ada kelebihannya… berbincang dengan baik dan dapatkan keputusan bersama dengan Ibu bapa anda.

  Mungkin pautan INI (klik) sesuai dengan persoalan anda.

 648. assalam,cikgu jika saya tidak repeat math spm kerana saya dpt D..ttpi result stpm saya cemerlang.

 649. salam cikgu..saya telah ditawarkan ke politeknik ungku omar tetapi dalam bidang kos pengurusan peruncitan..adakah kos tersebut bagus dan mempunyai peluang kerja selain membuka kedai runcit sendiri ?

 650. Idayu,

  Berikut adalah petikatan yang Cg terjumpa yang boLeh dijadikan panduan.

  PANDUAN PELAJAR DALAM MEMBUAT PILIHAN JURUSAN YANG BETUL

  Assalamualaikum

  Cikgu nak share information ini dengan pelajar-pelajar cikgu yang akan apply IPTA selepas dapat result SPM dan STPM. Panduan nie lebih sesuai utk ijazah, tetapi boleh juga aplikasi untuk diploma .

  a. Kenali diri sendiri dahulu
  Berdasarkan pengalaman saya sebagai seorang pelajar, ini adalah perkara yang paling penting untuk difikirkan. Adakah anda benar-benar mengenali diri anda ? Perkara ini benar-benar penting bukan sahaja untuk pemilihan kursus semasa dan selepas SPM, tetapi juga untuk anda menjalani kehidupan yang banyak menduga dan penuh cabaran.

  Anda perlu sedar yang anda bukan lagi pelajar sekolah rendah. Anda sudah hampir dewasa dan perlu mengawasi sendiri setiap gerak-geri keputusan anda. Kematangan perlu diasah dan anda perlu pandai berdikari. Asasnya, anda perlu sedar di mana kekuatan anda, dan di mana kelemahan anda. Anda juga perlu singkap perkara-perkara yang anda minati dan sukai untuk dikaitkan dalam pemilihan kursus dan karier. Know what you want and know what you need. Ini perkara serius melibatkan masa depan anda.

  b. Mengenai minat dan kebolehan
  Satu perkara yang tidak patut dilakukan oleh pelajar-pelajar adalah mengikut trend/flow dalam pemilihan karier dan kursus. Ini kerana minat dan kebolehan anda dengan orang lain tidak sama. Setiap individual mempunyai keistimewaan yang tersendiri dan karakter yang berbeza-beza.Anda mungkin mahu menyenaraikan segala karier yang bersesuaian denagn minat dan kemahiran anda. Kemudian, mendapatkan maklumat mengenai karier-karier tersebut. Dari situ, anda mungkin dapat menapis beberapa karier yang tidak sesuai dengan kemahuan dan keutamaan anda. Contohnya, anda mungkin meminati kursus perubatan, tetapi tempoh pengajiannya terlalu lama bagi anda, dan anda tidak pandai berkomunikasi dengan orang awam. Oleh itu, kursus ini mungkin tidak sesuai dengan anda.

  Pada sesetengah pelajar, pemilihan kursus mungkin tidak menjadi masalah kepada mereka. Tetapi, untuk sesetengah pelajar yang lain, proses ini masih tidak memberikan keputusan yang jelas kerana terlampau banyak kursus dan karier yang mereka minati. Mungkin anda boleh mengambil beberapa kursus sekaligus, jika anda mampu dari segi kewangan dan bermotivasi tinggi. Tetapi, jika tidak, perkara ini akan menjadi sulit kerana berkemungkinan besar di sinilah akan bermulanya pengaruh ibubapa dan kawan-kawan.

  Sesetengah sekolah seperti saya di MRSM dulu, menjalankan ujian inventori yang pada asasnya menilai apa kesukaan anda, apa yang anda tidak sukai dan perkara-perkara yang anda mahir dan tidak. Daripada kepututusan ujian tersebut, pelajar-pelajar boleh nampak kecenderungan mereka di dalam sesuatu bidang. Oleh itu, ujian ini sangat baik untuk anda jika anda masih keliru denagn pemilihan kursus.

  c. Membuat keputusan berdasarkan tingkatan gaji di dalam karier
  Sesetengah pelajar juga tidak perlu membuat pilihan kursus berdasarkan minat, dan hanya memandang kepada kemewahan daripada karier yang akan diceburi. Ini mungkin berkesan kepada mereka kerana tangga gaji yang tinggi boleh menaikkan motivasi dan semangat mereka untuk berjaya di dalam pelajaran.

  Tetapi, anda perlu menilai juga sama ada anda layak untuk ke kursus tersebut berdasarkan kemahiran anda. Jika anda tidak layak atau tidak mempunyai sebarang kemahiran yang diperlukan dalam kursus itu, mungkin isu gaji perlu ditolak ke tepi dahulu.

  d. Percayakan diri sendiri
  Ramai pelajar tidak yakin dengan kebolehan diri sendiri untuk memajukan diri lebih jauh. Anda perlu percayakan diri anda dan kebolehan anda kerana ini adalah salah satu proses mengenali diri sendiri, dan apabila anda kenal akan diri sendiri, self-esteem anda akan meningkat secara automatik.

  Jika anda mempunyai pegangan yang teguh dan tidak berubah-ubah, anda pasti akan berjaya dalam apa jua yang anda lakukan. Ibubapa mungkin akan meragui akan pilihan anda dan memberikan nasihat yang patut anda ambil kira. Selepas itu, jika anda masih percaya yang pilihan anda adalah pilihan yang tepat, mungkin anda patut berbincang lebih mendalam dengan ibubapa anda mengenai pilihan anda.

  e. Berbincang dengan ibubapa dan kaunselor.
  Mendapatkan pandangan ibubapa adalah langkah yang bijak, tetapi awas! Kerana sesetengah ibubapa mungkin menilai pemilihan kerjaya dan mengaitkannya dengan wang. Walaupun mereka hanya ingin membantu, sesetengah dari mereka mungkin secara tidak sedar mempengaruhi anda untuk memilih kerjaya yang memberikan wang dan prestij yang lebih kerana mereka sudah biasa mengaitkan wang dengan hidup yang gembira dan senang. Dan pilihan mereka mungkin tidak sama dengan pilihan anda.

  Akibatnya, anda mungkin akan menjadi keliru. Inilah masanya anda mendapatkan nasihat orang luar yang profesional seperti kaunselor-kaunselor kerjaya dan guru-guru. Mereka boleh dijadikan sumber maklumat mengenai kerjaya pilihan anda, dan memberikan nasihat yang tidak bias dalam pemilihan kursus tersebut.

  f. Ambil masa untuk berfikir
  Pelajar-pelajar patut mengambil masa untuk berfikir mengenai pilihan-pilihan kursus yang telah dibuat.

  Antara perkara-perkara yang patut difikirkan untuk kerjaya adalah seperti:
  -status gaji dalam kerjaya yang bakal diceburi
  -peluang pekerjaan
  -kemahiran yang diperlukan
  -tangga kerjaya (peluang naik pangkat)
  -kelayakan akademik
  -jenis pekerjaan yang berpotensi dan apa tugas-tugasnya
  -sama ada memenuhi keperluan/kemahuan diri
  -kesesuaian persekitaran tempat kerja
  -masa bekerja yang sanggup dikorbankan
  -kemampuan diri sendiri dlm scope dgn subjek yang agak mencabar

  g. Akhir sekali, ambil langkah ke arah pilihan kursus
  Apabila anda sudah pasti dengan pilihan anda, ambillah langkah seterusnya untuk memasuki kursus tersebut, contohnya seperti mengisi borang dengan betul dan bagi seorang Muslim, bersolatlah Istikharaah dan bertawakal kepada Tuhan atas pilihan yang dibuat.

  (UTK PELAJAR LEPASAN SPM): Jika anda masih lagi ragu-ragu dan keliru mengenai pemilihan kursus di universiti, anda mungkin mahu mengambil kursus-kursus minor yang diminati dahulu yang merangkumi prinsip-prinsip asas sebelum anda memilih kursus major. Dengan cara ini, anda mempunyai lebih masa untuk membuat pilihan dan mungkin melalui kursus-kursus minor yang anda pilih dapat membuka minda anda untuk membuat keputusan.

  TIPS PALING UTAMA: Banyakkan solat istikharah dan yakin akan ketentuan ALLAH swt. Mendekati ALLAH adalah sebaik2 jln dalam apa jua penyelesaian. Percayalah.

  Wallahua’lam.

  Sumber : FB Panduan Selepas SPM

 651. assalamualaikum.. cikgu saya ditawarkan kos pengurusan peruncitan tapi saya hendak tahu apa pekerjaan yang sesuai setelah habis belajar kos tersebut ?

 652. Fatin, waalaikumussalam.

  Antara Prospek Kerjaya : Usahawan dalam bidang Peruncitan , Penganilisis Perniagaan, Perunding Pengurusan/Pengurus Pasaraya, Eksekutif, Penyelidik Pasaran, Pembantu jualan/ Supervisor/Pelatih Pengurusan. 

  Sedikit info berkaitan PERUNCITAN (klik)

 653. assalamualaikum cikgu , sy berminat dengan kos diploma sains komputer , result saya tidak lah begitu teruk dengan hanya 2A dan 1C . saya sangat berminat dengan kos Sains komputer , tapi permohonan pertama saya dalam UPU ditolak . adakah masih ade harapan untuk saya dapat kos tersebut ? selain tu UTM dan UMP adakah lagi susah nak masuk berbanding uitm dalam kos sains komputer ?

 654. Qifa, waalaikumussalam.

  Maaf, diluar pengetahuan Cg.

 655. cg.saya nak bertanyer,apa beza politeknik premier dan politeknik konvensional. .dan,result saya 2A,tapi BI dan MT hanya lulus, .adakah saya layak masuk ke poli konvensional.??

 656. Safwan azmi,

  Maaf diluar pengetahuan Cg.

 657. cg saya dapat peluang untuk melanjutkan pelajaran saya di tingkatan 6 (a.kemanusiaan) dan dpt politeknik ( Diploma Kejuruteraan Elektronik (komputer) ) ……… sejak sekolah menengah sya ingin melanjutkan pelajaran saya di luar negara ………… dalam kedua – dua pilihan ini , yag manakah dapat peluang yg cerah utk sambung degree saya di luar negara?Adakah melalui poli saya boleh sambung belajar kat luar negara jika saya dapat pointer yang baik?

 658. assalamualaikum…. saya ingin bertanya saya pelajar lepasan spm tahun 2013… saya mengambil subjek sains dan belajar di sekolah sains( saya x berniat riak ke apa cuma ingin memberi penerangan tentang diri saya) dan alhamdulillah saya berjaya mendapat keputusan yang cemerlang…. namun lepas sahaja habis spm berakhir saya sedar yang minat saya yang sebenar bukanlah terhadap karier berkenaan sains dan saya lebih meminati subjek addmath dan math… tambahan pula saya dh terbiasa dengan mengenali selok belok perniagaan dan saya suka selesaikan masalah berkenaan akaun meskipun saya tidak mengambil subjek prinsip akaun time spm…. namun saya sedar dan memohon untuk masuk upu dan berjaya menempatkan diri untuk melanjutkan pelajaran ke uitm diploma perakaunan… boleh saya tahu lepas diploma, saya boleh memohon untuk buat acca ke tidak?? sebab saya dengar lepas diploma kalo result bagus boleh memohon mara untuk sambung buat sijil professional acca di luar negara… saya memang dh fikir dan bertekad untuk buat acca atau kena buat ijazah akaun sebab terlampau lama…. bolehkah saya lepas diploma terus buat acca dan memohon loan mara???? terima kasih

 659. Sy nak tnye.. Sy dpt ke kolej komuniti.. Adakah lepasan kk ni sy kna bt diploma? dan masa diploma brpa tahun? sy dpt bidang akauntansi

 660. assalamualaikum cg???
  saya nak tanya cg saya dapat tawaran diploma perakaunan di uitm dan saya dapt tawaran matrikulasi.. saya nak minta pendapat cg yang mana yang saya patut pilih???

 661. Nur Fatiha,

  Sila rujuh FB Kaunselor Halatuju (klik)

  MATRIKULASI ATAU DIPLOMA

  Agak menghairankan kenapa masih ada yang dah pun dapat tawaran ke matrikulasi yang masih nak buat rayuan untuk dapat program diploma melalui UPU ?

  Program matrikulasi (dan asasi) adalah laluan pantas untuk terus ke ijazah sarjana muda. Selepas 1 atau 2 tahun matrik/asasi (dengan syarat lulus dengan memenuhi syarat) pelajar akan terus menyertai tahun satu(1) program ijazah sarjana muda samada 3, 4 atau 5 tahun
  Asasi/matrik(1 – 2thn) + Ijazah sarjana muda(3 – 5 thn – bergantung kepada program)

  Berbanding dengan diploma
  Diploma (2½ – 3 thn) + ijazah sarjana muda (3 – 5 thn)
  JIka keputusan baik mungkin
  Diploma (2½ – 3 thn) + ijazah sarjana muda (2½ – 4½ thn)

  Kenapa jadi begitu……
  Pelajar kena faham bagaimana untuk lepasan diploma menyambung ke ijazah sarjana muda – ada 3 faktor utama

  1. CGPA MINIMA
  Untuk layak memohon ke program ijazah, pelajar kena dapatkan CGPA minima untuk layak memohon. Biasanya range antara 2.70 – 3.30 ada juga yang sampai 3.50. Perlu faham, bukan automatic dapat saja diploma boleh terus sambung ijazah sarjana muda(degree) ada CGPA minima untuk layak memohon.

  2. PERPINDAHAN KREDIT
  Perpindahan kredit bermaksud pengecualian kepada subjek yang pelajar ambil masa diploma yang ada kesamaan (70 – 80%) dengan subjek di peringkat ijazah sarjana muda dengan syarat minima biasanya gred B+ (bergantung kepada subjek). JIka dapat pindah kredit maka pelajar tidak perlu ambil subjek itu di peringkat ijazah sarjana muda – diberikan pengecualian. Untuk baki subjek yang tak dapat pindah kredit, pelajar kena ambil untuk dapat ijazah sarjana muda yang juga akan menentukan tempoh pengajian pelajar di peringkat ijazah sarjana muda
  Perpindahan kredit yang boleh diberikan hanya tidak lebih dari 30% sahaja daripada keseluruhan jam kredit program ijazah sarjana muda. Jadi kalau program 3 tahun pengecualian 30% akan berbaki 70% atau bersamaan dengan 2.1 tahun untuk program ijazah 3 tahun atau 2.8 tahun untuk program 4 tahun. Jika digenapkan 2.1 tahun = 2.5 tahun (5 semester) dan 2.8 tahun = 3 tahun (6 semester) ….inilah tahap maksima perpindahan kredit yang boleh diberikan – bermakna pelajar kena graduat diploma dengan gred minima semua subjek B+ atau 3.33 atau lebih tepat bergraduat dengan CGPA 3.33 ke atas.
  Maknanya kalau bergraduat dengan CGPA 2.70 mungkin layak memohon, dan apabila dikira perpindahan kredit, pelajar lepasan diploma tersebut kena masuk tahun 1 semester 1 (bersama dengan pelajar lepasan matrikulasi/asasi/STPM)

  Ada bidang tertentu yang tidak langsung membenarkan sebarang perpindahan kredit – maknanyanya lepas diploma(3thn) jika nak sambung ijazah akan kena masuk tahun 1 program ijazah sarjana muda (i.e. Farmasi) Kalau Perubatan(atau sains perubatan lain) dari diploma sains/mikrobiologi biasanya akan kena masuk tahun 1 program ijazah perubatan juga. Saya ada maklumat tentang lepasan diploma senibina (UTM) yang kena masuk tahun 1 ijazah sarjana muda sains senibina (UIAM) walaupun keputusan beliau dikira agak cemerlang dengan CGPA 3.00 ke atas juga.

  3. KEKOSONGAN TEMPAT
  Faktor terakhir peluang ke ijazah sarjana muda adalah tempat – kekosongan tempat. Lepasan diploma akan ditawrkan tempat hanya sekiranya ada kekosongan untuk diisi – lebih tepat boleh disebut jika ada pelajar ijazah sarjana muda yang gagal berhenti selepas semester 1, maka tempat itu bolehlah diisi untuk lepasan diploma yang apabila dikira perpindahan kredit melayakkannya masuk ke semester 2.
  Kena juga faham kenapa tempat menjadi factor. PIhak universiti mendapat kelulusan kerajaan untuk jumlah tertentu pelajar bagi tempoh tertentu. Contohnya untuk program ijazah sarjana muda kejuruteraan awam, universtiti telah mendapat peruntukan untuk 100 pelajar yang akan masuk tahun 1 pada 2014 dan tamat pada 2018. Jadi universiti tidak akan boleh tambah pelajar lebih daripada 100 pelajar untuk program tersebut. Jika universiti nak tambah, mereka kena memohon untuk peruntukan tambahan. Yuran yang dibayar pelajar (melalui PTPTN atau bayar sendiri) untuk belajar di IPTA sebenarnya hanya lebihkurang 10% daripada yuran sebenar atau kos sebenar untuk universiti tanggung. Bakinya diperolehi dari kerajaan melalui peruntukan yang dipohon universiti berdasarkan bilangan pelajar yang mereka ada.

  Saya tak fikir universiti akan mengemukakan permohonan kepada kerajaan untuk menambah bajet daripada 100 pelajar kepada 110 orang pelajar tambahan dan kerajaan pun rasanya tak ada masa nak layan… atau mungkin dengan jawapan tahun depan awak boleh memohon untuk 120 orang pelajar terus.
  Tolonglah faham tidak mudah untuk lepasan diploma nak sambung ijazah sarjana muda.
  Tak ada lagi sistem yang secara automatic 3 thn(diploma) + 2 tahun = ijazah sarjana muda. Ini sistem lama yang digunakan di zaman ITM (nama asal UiTM) pada tahun-tahun 70an ~ awal 90an dahulu…. Harap dapat dijelaskan kepada mungkin kumpulan kecil ibubapa generasi tersebut(generasi saya juga ni) yang berpendapat belajar diploma dahulu dan selepas itu baru sambung ijazah – mohon maaf keadaan itu tidak lagi terpakai sekarang
  Kalau ada yang kata belajar diploma lebih relax – mungkin betul sekiranya pelajar tersebut tidak mengharapkan untuk sambung ke ijazah sarjana muda selepas diploma. Sebagaimana disebut di atas kena capai CGPA minima – maknanya tak boleh main-main…. Kena belajar bersungguh-sungguh. Kalau kena belajar bersungguh-sungguh untuk diploma, bukankan lebih baik belajar bersungguh-sungguh untuk matrik/asasi.
  Apa yang dijelaskan di atas adalah berkait dengan kemasukan ke program pengajian di IPTA. Sistem di IPTS mungkin berbeza kerana mungkin tiada had kekosongan tempat yang menjadi isu seperti di IPTA.

  Faktor ini juga tidak berkait dengan program pengajian yang sememangnya terhad dan/atau hanya ada ditawarkan diperingkat diploma sahaja
  Saya harap tahun hadapan hanya ada satu sahaja UPU yang mengendalikan semua kemasukan ke IPTA, Kolej Matrikulasi dan Politeknik Premier agar pemohon hanya akan dapat satu tawaran sahaja – lebih mudah dan tidak mengelirukan

 662. ASASI, MATRIKULASI ATAU DIPLOMA

  Assalamualaikum. Aku rasa terpanggil utk buat post ni bila dilema halatuju spm leavers semakin memuncak. Maaf, aku tak mampu nak membalas setiap persoalan bila melihatkan kesibukan jadual aku utk weekend ni. Maka persoalan yg diajukan adik2 tu aku kepilkan dalam kata2 himah aku ala Chandragupta Maurya versi koboi, wikiki.
  Abang tahu, mungkin ada di antara adik2 yg sudah memulakan sesi persekolahan tingkatan 6, tak kurang jugak yg menerima tawaran matrik samaada program PST/PDT, dan hari ini riuh pulak dgn keputusan Upu.

  1) Antara MATRIK dan ASASI, mana better?- Asasi dan Matrik tempoh masa sama ja, cuma tahap kesukaran mungkin lebih payah kat asasi. Dpd pandangan peribadi abg, apa yg penting sekarang ni adalah “minat” dan “kemampuan adik”. Kalau adik dpt tawaran asasi utk bidang yg adik minat atau itu mmg first option adik, teruskan. Sekurangnya, kalau adik kat asasi IPTA, tempat di Univ. dah tersedia. Tp kalau adik masih tak tahu hala tuju adik, go on for matrik. Pedulikan pandangan org yg mengatakan matrik tu susah gila sbb kalau adik main2 kat Univ. pun, benda yg sama akan berlaku. Ya, mmg kedudukan asasi dipandang tinggi tp apa yg penting sekarang ni, ketepikan glamer… fokus kpd minat dan kemampuan adik. Yg dpt asasi UIA, UITM atau sbgainya, jgn terlalu gembira… sbb Allah boleh tarik kegembiraan tu bila2 masa je. Pentingnya, adik jangan main2.

  2) Antara MATRIK dan DIPLOMA, mana better?-Kalau abg berada kat tempat adik, abg mmg akan letakkan “minat” abg kat tangga pertama utk penentuan. Cthnya: Result spm abg 9A 1B misalnya. Abg dpt diploma sains komputer dan abg dpt matrik PST. Abg minat sains komputer but in the same time, abg nakkan tempoh pengajian yg singkat. Kalau abg tanya mak ayah, mmg dorang akan kata “masuklah U”, sbb itu mmg pandangan kebanyakan ibu ayah, “asalkan anak aku dpt U, cukuplah.” Ya, mmg berguna pandangan2 org sekeliling tp jgn sampai menjejaskan sbb adik yg nak belajar, bukannya jiran tetangga. Kalau dlm situasi ni, abg akan pilih utk diploma sbb abg ada minat dlm course yg ditawarkan (bila dah ada minat, kita sanggup utk stay up sampai pagi buta nak belajar, mana tahu boleh cut time setahun diploma terus masuk ijazah), dan keduanya abg nak rileks belajar. Tak kisah lah grad lambat, asalkan keputusan ni seiring dgn minat dan kemampuan. Even keputusan Abg tu nampak mcm Abg mampu utk survive kat matrik, tp abg takut abg terlalu bersenang lenang masa matrik dan akhirnya abg dilelong dgn course yg abg tak minat. Rugi. Tp, kalau Abg pilih matrik… Abg akan pulun bagai nak mati lah, tak boleh usha awek sbb kena dpt pointer 2.8 ke atas. Dijadikan cerita abg terlalu selesa dgn result SPM dan bajet mcm boleh carry on utk matrik, tup2 pointer abg tak lepas. Masa tu, mmg abg kena gigit jari lah ulang sem balik. So, pikir elok2 ye dik.

  3) Dapat tawaran UPU yg tak minat/ ditawarkan diploma tp nak kan asasi-Maybe adik dapat 7A/8A/9A/10/11A tp dpt tawaran UPU yg tak kena dgn minat, ataupun adik rasa result adik lebih layak utk dapat asasi berbanding diploma. Nasihat abg utk adik2 yg berada dlm situasi ni, bersyukurlah syg. Allah tak bagi apa yg hangpa “mahu”, tp Allah bagi apa yg “terbaik” utk hangpa. Adik tahu tak, kat luar sana… berlonggok2 manusia yg masih tak dpt masuk ke Univ. Senior abg dpt SPM 8A.. dia mohon UPU, tak dpt.. mohon matrik, tak dpt. Jadi, dia terpaksa survive utk ke kolej swasta.. dan sem 2 kat kolej tu, baru dpt masuk Univ. Tapi, dia tough je dan tak mengungkit. Dlm hal cenggini, adik kena bersyukur. Sekurangnya, adik pening nak pilih tawaran yg mana.. ada student lain tu yg langsung tak dpt tawaran dan pening nak sambung kat mana. Mungkin masa spm, adik gembira dgn keputusan adik… tp bila keluar result Upu, adik rasa sedih dan mcm tak adil sbb adik rasa adik lebih layak. Allah Maha Adil. Aturan Dia Maha hebat. Setiap orang ada bahagian dia… Saat adik berduka sbb dapat tawaran UPU yg adik tak suka, ada org lain yg sdg berduka sbb tak dapat tawaran langsung. Mana satu Allah lebih hebat menguji? adik atau dia? Bersyukur.

  4) Tak dapat tawaran ke Universiti-Adik jgn sedih lama2. Rezeki Allah tu luas, bukan setakat kat Universiti.. ada lagi pilihan lain mcm matrik, tingkatan 6, politeknik. Misal kata adik tak dpt tawaran mana2, jangan risau… semuanya ada hikmah. Mungkin masa sekarang adik tak nampak, tp 3-5 tahun akan dtg…mana tahu adik2 lebih hebat kedudukannya berbanding budak2 asasi atau matrik atau diploma. Jadi, jgn sedih lama2 tau.. Allah tak suka, Abg pun tak suka hihik. kalau macam manusia kat atas tu kena bersukur, adik2 pulak kena redha 😉 Kadang2 Allah tak bagi apa yg kita nak sebab Dia takut kita riak.Jadi, siapa2 yg dapat sambung belajar tu bersyukurlah bebanyak. Jangan main2… Jgn gembira sgt, jgn sedih sgt. Tak ada benda yg senang kat dunia ni… jadi kalau masa belajar tu adik rasa susah, don’t give up. Teruskan jihad adik utk belajar demi agama. Guna peluang belajar tu betul2… Abg akan sentiasa doakan junior2 abg ;D Semoga sukses!

  Sekian shaja ber-abang2 utk hari ini. Aku choww dulu hihik.Ohhh, dan jangan lupa, Istikharah cara terbaik. Itu untungnya muslim, kita ada kebergantungan dan tempat mengadu 😉 Salam syg dari perantauan (wakaka bajet) Mad

  Sumber : https://fyqahismail.blogspot.com/2013/05/dilema-diploma-atau-matrikulasi.html

 663. Assalamualaikum cg…
  saya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di uitm dalam bidang diploma perakaunan dan saya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di institut professional baitulmal kos CAT-ACCA… saya nak minta pendapat cg antara kedua-dua program ini yang manakah yang lebih baik…????

 664. Nur Fatiha, waalaikumussalam.

  Kedua-dua ada kelebihan masing2… jadi cuba dapatkan petunjuk dari Yang Maha Mengetahui.. dengan mendirikan solat istkharah.

 665. Assalamualaikum, saya lepasan SPM 2014 aliran sains. Saya telah dapat tawaran untuk CAT di IPB… Boleh sye enroll dalam bidang ni walaupun tiada asas akaun? Saya berminat untuk sambung dalam bidang akaun

 666. cg sya dpt twran matrik Sains dan ipb dlm bidang CAT .. sya memang xde lngsung basic akaun..rsa2 cg boleh ker klau sya ambil CAT kt ipb.. pemblajaran CAT ni mcm mne ea..??..hrap cg blas..

 667. salam cikgu.. saya pelajar aliran sains pada tahun 2014.. alhamdulillah result saya melayakkan saya ke matrik pst.. tapi dalam masa yang sama saya mendapat tawaran dip kejuruteraan elektronik perubatan di poli.. keluarga menggalakkan saya ke poli kerana dikatakan mempunyai peluang pekerjaan lebih luas.. tapi.. saya sebenarnya sayang untuk meninggalkan subjek biologi yg telah diambil ketika spm.. jika memilih untuk ke matrikulasi saya sendiri kurang pasti samada saya mampu mendapat keputusan terbaik… saya harap cikgu dapat memberikan pendapat.. terima kasih cikgu…

 668. Sarasvathy A/P Shanmugam