PERMOHONAN KE IPTA GUNA APLIKASI DALAM TALIAN

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah melaksanakan permohonan kemasukan ke institut pengajian awam (IPTA) bagi Program Pengajian Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengannya mengguna pakai Aplikasi Dalam Talian (Online Application) sepenuhnya mulai sesi akademik 2008/2009.

KPT melaksanakan permohonan aplikasi itu secara dua fasa membabitkan pendaftaran permohonan bagi Fasa 1 dan Pengesahan Permohonan bagi Fasa 2.

Calon lepasan SPM (2006 hingga 2008) dikehendaki mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA Fasa 1 melalui URL https://www.mohe.gov.my yang dibuka mulai Isnin ini dan tarikh tutup permohonan pada 31 Disember ini, menurut kenyataan KPT hari ini.

Kenyataan itu menyebut calon lepasan SPM bagi Fasa 1 hanya perlu menggunakan nombor kad pengenalan atau MyKad serta kata laluan dan perlu mengisi maklumat peribadi, pekerjaan, keluarga, akademik, kategori permohonan dan kokurikulum.

Sementara itu bagi Fasa 2 pula akan dibuka pada Isnin ini mulai 12 tengah hari dan pemohon perlu membeli nombor unik ID dengan harga RM10.60 di mana-mana kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN).

Sumber : Utusan Online Nov2.2008.

Posted on November 2, 2008, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Comments Off on PERMOHONAN KE IPTA GUNA APLIKASI DALAM TALIAN.

Comments are closed.

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.