PERAKAUNAN STPM

Ruangan ini disediakan khas untuk membincangkan masalah2 yang berkaitan dengan Perakaunan STPM. Cg Narzuki Online mengharapkan dan mengalu-alukan kerjasama dan bantuan guru-guru STPM membantu menyelesaikan masalah2 yang dikemukakan oleh pelajar dan juga guru.

KOLEKSI BAHAN PERAKAUNAN STPM (KLIK)

 1. Salam..cikgu..
  saya ada soalan mengenai pengiraan tersebut…
  apakah formula untuk pengiraan di bawah ini?
  soalan:
  you need to buy new sound equipment for your production. The equipment will cost you rm120,000,00. The bank will cover 90% of the cost price and your production needs to pay an installment of rm2160 of a month for (5) years.

  saya harap cikgu dapat memberi penerangan dan menghasilkan jalan pengiraan kepada saya yang masih keliru untuk menggunakan formula yang betul.

  a.) calculate your deposit
  b.) show the total interest

 2. Oly, ini lebih kepada matematik. Pada pandangan Cg,

  Kos = 120,000
  Pinjaman = 90% x 120,000 = 108,000 …. pokok
  Deposit = 10% x 120,000 = 12,000

  Jumlah bayaran = 2160 X 12 X 5 = 129,600…..iaitu bayaran pokok + faedah
  Maka, FAEDAH = 129,600 – 108,000 = 21,600

 3. cikgu, satu lagi soalan saya tidak tahu akan jumlah future value. selalunya soalan mcm nie akan bagi jumlah Fv,Pv dan tahun. tapi nie juz bagi pv & tahun je then suruh cari interest..so how cikgu..plz….
  soalan:
  you decided to retire as a millionaire in 30 years time. At present, your savings are rm10,000,00. what is the interest rate that will fulfill your ambition.

 4. Maaf, Cg kurang arif. Diharapkan ada cikgu STPM yang sudi membantu anda.

 5. cg,
  nak tumpang di sini ..bagi sukatan perakaunan tingkatan 6 ada bab perkongsian juga ..tapi adanya tambahan maklumat yang perlu dicatat. boleh tak cikgu-cikgu form 6 berikan tunjuk ajar..macam mana nak kira premium muhibah? saya rujuk 2 buah buku ,cara catat tak sama..ada yang kena mengira bahagian untung rugi yang diberikan kepada pekongsi baru.1 lagi kata kira ikut nisbah kongsi untung rugi lama..??
  thank you !

 6. Tak mengapa cg..cg, saya nk tanya mengenai pengiraan yang cikgu selesaikan untuk saya tu..

  Jumlah faedah= 129,600-108,000 = 21600

  *mengapa ia perlu di tolak dengan 108,000?..saya masih tidak jelas di situ. =)

 7. Ini kerana JUMLAH PINJAMAN ialah RM108,000 iaitu 90% daripada kos keseluruhan. Dan faedah yang dikenakan atas jumlah pinjaman tersebut.

  Jumlah Kos keseluruhan = 120,000
  Bayaran pendahuluan (10%) = 12,000
  Pinjaman (90%) = 108,000
  Jumlah keseluruhan pinjaman yang perlu dibayar = 129,600
  (Iaitu bayaran balik pinjaman + faedah)
  Maka, FAEDAH = 129,600 – 108,000 = 21,600

 8. kpd pelajar Phang: Premium muhibah merupakan pembayaran muhibah secara tunai drpd pekong si kpd pekongsi lama, maka, dt tunai kt pekongsi lama, mengikut nisbah pekongsi lama.itu sahaja….buku apa yg anda rujukan sekarang?….

 9. what is the effective annual interest rate of RM2.0 mil of 180 day commercial paper with a 4.1% discount yield?

 10. miss wong ,
  buku low joo yean…
  thank you ..

 11. miss wong ,
  bagi soalan trial melaka ada masalah tak ? bagi soalan 2,(a) diberi perjalanan dijangka sejauh 400,000 km …lepas diberi bilangan kilometer yang sebenar.maka semasa kita nak kirakan susut nilai gunakan perjalanan yang sebenar ,betul tak?

 12. cg,
  saya keliru dengan catatan hutang lapuk pulih ..saya rujuk soalan STPM 2000 dan STPM 2008 kertas 1..ada kawan beritahu saya hutang lapuk pulih harus didebitkan dalam ak kawalan penghutang..sedangkan dalam soalan tu ,ia tak nyatakan kutipan penghutang itu termasuk hutang lapuk pulih…jadi,macam lah ia tak sama dengan yang kita ajar dalam kelas ting 5..

  cg,
  nak tanya juga.untuk sukatan baru form 4 ni..ak kawalan hendaklah diajar semasa ting 4??

 13. soli Cg Phang, soli tersalah ucap slam sbg pelajar. soalan Melaka adalah betul kerana soalan itu similir dgn soalan thn 1997 soalan 6, penggunaan km yg berlebihan dianggap sbg keuntungan kpd pemilik , tidak akan mempengaruhi pengiraan s/nilai.(sebenarnya ini merupakan salah satu jenis pengiraan susut nilai dlm ACCA syllibus ). manakala , melaka p2 S2 (ii)- (b)- (c) jabatan y overhed sebanar RM69000 is wrong in skema , should be RM 65000. if ticer have any q , can direct email to me , i can share wif ticer, may i know, ticer come from where? my email is ss1943@live.com.

 14. soli for disturb, soalan STPM dan konsep adalah sama dgn F4 dan 5, akan ttp, Cg phang haruslah mengulangi soalan kerana mungkin terdapat sisipan perkataan yg belum diambil kira…..maka, segala haruslah dipertimbangkan juga…………..

 15. Ms Wong,

  Terima kasih atas perkongsian ilmu terutamanya berkaitan dengan Sukatan STPM, semoga ianya berterusan untuk masa2 akan datang bagi membantu guru2 Perakaunan STPM sekalian.

 16. cg,
  bagi soalan ujian gerak gempur SPM kertas 2.soalan 2 ,ada minta kita sediakan penyata untuk menyelaraskan untung bersih …dengan mengambil kira perkara yang belum diambil kira( makl. tambahan )..adakah soalan peperiksaan sebenar SPM akan dikeluarkan soalan seperti ini ..dalam sukatan Ting 5,”rasanya” tak adanya buat pelarasan bagi untung bersih betul tak ? thank you , cg.

  ms wong ,
  thank you . saya akan check semula . tapi kalau tak silap ,tak ada “sisipan perkataan “yang berkenaan …soalan 4 ,2000 dan soalan 2 , 2008 ..adakah kita patut andaikan kutipan penghutang itu ( 2000 ) termasuk hutang lapuk pulih ??
  thank you …saya akan menghubungi ms wong dari semasa ke semasa ..

 17. Cg Phang, berdasarkan soalan 2008, S2, hutnag lapuk terpilih TIDAK boleh dimasuk dlm a/k kwl phtg kerana, ctt sebenar dlm pelarasan ialah dt tunai, kt htg lapuk terpulih shj. tiada kena-mengena dgn ak kwl thn semasa. manakalan soalan 2000 S2, saya tak jumpa ada perkataan htg lapuk terpulih, bolehkah berikan soalan dgn lebih terperinci?

 18. ms wong ,
  sorry…2000 soalan 4(b )..bukan soalan 2…

 19. Kepada mana-mana cikgu, formula jumlah kos inventori dengan model diskaun kuantiti seperti ini :

  Jum kos DS QH
  inv —– + —— + PD
  Q 2
  I II III

  termasuk dalam sukatan tak sebab biasanya formula jumlah kos hanya I + II sahaja.

 20. harap cikgu faham sebab kedudukan formula tu dah lari pulak…

 21. KPD cg Phang, i guess u read a wrong q …..in the q din provide any htg lapuk terpulih in d q ….soli …..

 22. i mean adakah formula jumlah kos inventori menggunakan model diskaun kuantiti seperti ini termasuk dalam sukatan perakaunan STPM :

  Jumlah kos inventori = kos pesanan + kos pegangan + (harga inventori X permintaan tahunan) ?

  Harap somebody dapat bantu saya, kalau guna, bila ia sesuai?

 23. KPD ms wong, saya check semula ..memang kertas 1 2000 ,soalan 4 ( b ) …urus niaga ( 10 ) hutang lapuk terpulih….. anyway..thank you!

 24. kpd cg
  macam mana dapatkat penghutang, soalan 2, k2 percubaan Pahang 2010?. Tq

 25. kpd Cg Phang:.htg lapuk terpulih tidak perlu dimasuk dlm ak kwl htg kerana htg lpk terpulih adalah utk thn semsa maka, tidak perlu direkodkan. ctt sebenar ialah dt tunai/ bank kt htg lapuk terpulih…..

 26. salam..cg,sy nk tnya ckit nie..cy konpius ler..ape mksud sbnar pengekosan perkhidmatan????

 27. Maaf, kena tunggu guru perakaunan STPM bantu menjawabnya. Ini kerana Cg tiada bahan untuk dirujuk berkaitan perkara tersebut bagi membantu menyelesaikan masalah anda.

 28. cikgu,

  Saya hendak tanya soalan Pegurusan perniagaan yang hampir sama dgn prinsip perakuanan …dalam soalan ada alat-alat kecil dan barang siap , cukai bahan mentah adakah tiga ini perlu dimasukan? DAN hendak letak di mana? Selain itu, gaji x langsung letak di kos buruh langsung ka ataupun kos overhead? Harap dpt dibalas comment tersebut dgn secepat mungkin.Sekian terima kasih.

 29. Pada pandangan Cg,
  BARANG SIAP tidak boleh dimasukkan dalam Kos Pengeluaran,
  Cukai atas belian –> Kos Bahan Mentah.
  Susutnilai / belanja Alat2 kecil –> Kos Overhed.
  Gaji tak langsung –> Kos Overhed

 30. cikgu,

  Kalau soalan ada mesin dan kelengkapan kilang RM25000, peruntukan susutnilai mesin dan lenkapan RM 4750.
  Maklumat tambahan:a)Mesin dan lengkapan kilang disusutnilaikan 10% setahun atas baki berkurangan. Bagaimanakah meyelesaikan soalan tersebut?? Dan belanja minyak pelincir adalah kos overhead ka?

 31. Susut nilai = (25000-4750)X10% —-> Kos Overhed
  Belanja minyak pelincir —> Kos Overhed

  Kalau BUKAN Kos bahan mentah atau Kos buruh langsung, maka KOS OVERHED.

 32. ok,Terima kasih cikgu.


 33. oLy:

  Salam..cikgu..
  saya ada soalan mengenai pengiraan tersebut…
  apakah formula untuk pengiraan di bawah ini?
  soalan:
  you need to buy new sound equipment for your production. The equipment will cost you rm120,000,00. The bank will cover 90% of the cost price and your production needs to pay an installment of rm2160 of a month for (5) years.
  saya harap cikgu dapat memberi penerangan dan menghasilkan jalan pengiraan kepada saya yang masih keliru untuk menggunakan formula yang betul.
  a.) calculate your deposit
  b.) show the total interest

 34. teacher,have the answer of question of bad17 question of koperasi at folder ck wong

 35. Chan,
  Maaf, Cg kurang arif kerana Cg tidak mengajar Perakaunan STPM. Sila dapatkan bantuan dan bimbingan daripada guru anda disekolah.

 36. salam,cg,,nak tanye,,ade tak mane2 guru STPM perakaunan yang ada rancangan tahunan perakaunan tingkatan 6,,boleh kongsi bersama2,sebab sy cari tak dapat la,,

 37. hasiah, awak hany perlu bezakan syarikat perkhidmatan (guaman, hotel) dan syarikat perkilangan dan tujuan penentuan kos perhidmatan. Hanya ada 3 soalan stpm sebagai rujukan iaitu 2003 soalan 4c, 2005 soalan 2b dan 2008 3b.

 38. jelaskan maksud berserta contoh rezab am, rezab modal, rezab hasil dan rezab penilaian semula???

 39. Amy,
  Nota ini Cg perolehi daripada seorang rakan guru STPM, iaitu:

  RIZAB – satu jumlah yg diperuntukkah khas utk sesuatu tujuan dan tidak boleh digunakan utk tujuan lain.

  RIZAB MODAL – tidak boleh diagihkan kepada pemegang saham sebagai dividen. cth: premium saham saham, rizab tebusan modal, rizab penilaian semula aset ttp dan rezab penggantian aset tetap.

  RIZAB HASIL – pendapatan terkumpul syarikat yg belum lagi diagihkan kepada pemegang saham sbg dividen. cth: pendapatan tertahan, rizab am dan rizab penyamaan dividen..

 40. kpd Chan: deposit is RM120000X10% = RM12000
  total interest is (RM2160X 5 years X 12 mth)- (RM120000X 90%)= RM21600.

 41. salam….saya nak tanye perbezaan rezab2 berkenaan…

  -rezab modal
  -rezab am
  -rezab penilaian semula
  -rezab hasil

  dan nak definisi dengan contoh sekali untuk kesemua rezab berkenaan??

 42. Cg2 STPM,

  Bagaimanan utk mengira premium yg perlu dibayar untuk muhibah dalam perkongsian???

  harap bantu…..buku STPM maklumatnya tak detail…

  TQ..

 43. Maaf Cg Melor, HSP STPM tiada dalam simpanan.

 44. salam ckgu..
  ckgu ade x huraian sukatan pelajaran perakaunan tingktn 6 rendah atau rancangan mengajar perakaunan tingktn 6 rendah?saya bakal cikgu dan saya harap ckgu dapat bantu saya..terima kasih

 45. saya nak tanya..
  apakan perbezaan antara kurikulum pendidikan perakaunan bagi stpm dan matrikulasi di malaysia dan luar negara

 46. Maaf, diluar pengetahuanCg.

 47. Cikgu, macammana nak dapatkan koleksi soalan STPM tahun-tahun lepas dan jawapannya?

 48. Maaf, Cg tiada Koleksi Tahun2 Lepas bersama2 jawapannya. Apa yang Cg ada hanyalah koleksi berikut :
  1. Koleksi Soalan STPM Kertas 1 (2000 – 2007)
  2. Koleksi Trial STPM 2009.
  3. Koleksi Trial STPM 2010.

 49. cikgu, saya nak jawapan bagi bahan2 stpm yang terdapat dalam soalan yang diberikan di dalamnya. saya nak segera. saya nak semak jawapan. sekian

 50. Soalan2 dan bahan2 tersebut adalah sumbangan daripada rakan2 guru STPM. Itu saja yang berjaya dikumpulkan, jawapan bagi soalan2 tersebut tiada dalam simpanan Cg.

 51. apa beza antra unit2 setara dgn kos per unit setara?

 52. Maaf, Cg tidak mengajar STPM. Walau bagaimanapun Cg akan cuba dapatkan jawapan daripada rakan guru yang lain atau nota matrikulasi dalam simpanan Cg.

  Ok, cuba dapatkan jawapan daripada nota dibawah.

  Unit Setara

  Kos Setara Seunit

 53. Nota matrikulasi banyak membantu saya terutama dalam memahami Kertas II walaupun sukatan STPM jauh lebih luas,terima kasih kepada penyumbang.

 54. Cg, saya nak tanya terdapat sedikit perubahan format spm seperti penyata pendapatan. Maka, adakah saya perlu mengajar guna format baru bagi pelajar Tingkatan 6 Rendah yang akan datang?

 55. Pada pandangan saya, adalah lebih baik diajarkan kedua-dua format tersebut, supaya ada kesinambungan dariapda apa yang dipelajari semasa di SPM. Walau bagaimanapun kena minta pendapat guru2 STPM berhubung perkara tersebut.

 56. kpd:ecockht, penyata pendapatan mengikut format lama, jangan menggunakan format baru kerana soalan stpm adalah dibawah lingkungan MPM, maka, sukatan masih tidak berubah.
  kpd: melor, jika anda nak sukatan pelajaran, boleh beli drpd Majlis peperiksaan malaysia, down load drpd website juga boleh, akan ttp, terdapat juga sukatan pelajaran yg kurang diajar disek atau susah didapati dlm pasaran, ttp masih terdapat dlm peperiksaan, maka soalan past year amat diperlukan .

 57. cikgu, macam mana bentuk pengekosan sebenar dalam akaun 2

 58. Dide,
  Kena tunggu bantuan, cikgu STPM untuk menjawabnya.

 59. Kelvin Choong

  cikgu, mana boleh dapat atau beli STPM Perakuanan nota ringkas??
  Kerana, Saya nak baca~

 60. Kelvin,
  Cuba dapatkan dipasaran ataupun daripada guru2 perakaunan STPM.

 61. boleh saya tanya macam mana boleh beli buku cikgu??

 62. there is few choice in d market, but d best is ask note from ur stpm school ticer is beter, cos there is no publisher at all in recently year…

 63. bagaimanakah boleh saya dapat skema jawapan untuk stpm perakaunan? Bolehkah saya beli skema tersebut dengan jawapan yang lengkap di pasaran?

 64. salam ckgu.. knapa xdak buku rujukan utk stpm?

 65. Selamat Sejahtera cikgu, saya nak tanya..Saya mengambil matapelajaran perakaunan untuk stpm tetapi tiada asas…Bagaimana untuk membuat rujukan dengan pantas mata pelajaran ting 4 dan 5 dan ada tak sesiapa yang cikgu tau pernah mengambil perakaunan untuk stpm tanpa asas yang mendapat A untuk stpm?…

 66. Sabrina,

  Pada pandangan & berdasarkan pengalaman saya, tiada asas bukanlah satu masalah besar. Cuma usaha sejak lower 6 sangat penting kerana topik 1 hingga 8 memang kita belajar tentang asas. Ini semua bergantung kepada anda: sepantas mana kamu menguasai asas kerana di sekolah ada cikgu yg skip atau mengajar bab asas ini dgn cepat. Ada student yg skor A dlm STPM Perakaunan di mana mereka tidak memiliki asas di peringkat SPM.. So, jgn give up. Perlu diingat bhw Sijil STPM kamu mempunyai nilai ekonomi yg lebih tinggi jika kamu mengambil dan memiliki gred yg bagus utk perakaunan di STPM.

 67. bgaimana pula nak mencatat belian sewa beli kenderaan.

  Harga kenderaan 25000
  Deposit 5000
  insurans 800 setahun
  interest 5% setahun.

  tempoh sewa beli : 3 tahun =36 bulan.

  tlg ckg…cmne nak rekodkan ni πŸ™

 68. Andrea,

  Saya kurang arif dengan sukatan STPM (tak pernah mangajar), walau bagaimanapun ini cadangan jawapan saya:

  Faedah = 5% x (25000-5000) = 1000 setahun x 3 = 3000
  Bayaran ansuran = (20000 + 3000) / 3 = 7666 (iaitu pokok=6666, faedah=1000)

  Catatan jurnal:
  1. semasa beli:
  Dt Kenderaan 25000
  Kt: Syarikat Kenderaan 20000
  Kt: Bank (deposit) 5000

  2. Bayaran ansuran:
  Dt: Syarikat Kenderaan (pokok) 6666
  Dt: Faedah 1000
  Kt: Bank 7666

  Pada pandangan saya, ada kaedah langsung dan kaedah tak langsung dalam merekod perkara terebut. Walau bagaimanapun sama2 kita tunggu mana2 guru STPM berikan komen beliau berkaitan perkara tersebut.

 69. salam..ckgu…nk tnya skit ni…blh x ckgu jelskan apa maksud UNIT KOS dan KOS PUSAT beserta dgn formulanya sekali…. A.S.A.P…
  Terima kasih..:)

 70. Zumrah,

  Sila dapatkan nota daripada BAHAN PERAKAUNAN STPM (klik) sebagai rujukan.

 71. cikgu email cikgu apa..saya tolong emailkan kertas 2 stpm…

 72. ok saya da email kertas 2 dalam email cikgu..cikgu boleh tengok..kalu tiada cikgu boleh bagitau..

 73. Shairul,

  Terima kasih di atas sumbangan soalan2 tersebut, semoga bahan tersebut dapat dimanafaat oleh rakan guru STPM dan juga pelajar sekalian.

 74. terima kasih yer cikgu….

 75. salam cikgu..
  sy nak tny maksud unit kos, pusat kos,kos tempoh, kos produk,kos prima,kos pertukaran, kos tenggelam dan kos melepas…dgn beserta formula n contohnya skali..
  terima kasih cikgu..

 76. Aina,

  Sila dapatkan nota daripada BAHAN PERAKAUNAN STPM (klik) sebagai rujukan.

 77. Ada tak sesiapa cikgu yang ada rancangan pengajaran harian stpm akaun 1 dan 2? bole mintak…

 78. cg jue… rancangan pengajaran harian ke RPT…rancangan pengajaran harian tulis buku je..kalu nak RPT saya ada..

 79. aina dan zumrah:
  unit kos adalah unit kuantitatif sstu brg dan perkhidmatan .cth: unit kos kilogram bahan mentah, kuasa, elektrik dan air, batu penumpang ataupun kos setiap hari pesakit

  pusat kos adalah tempat pengumpulan kos CIMA mentakrifkan pusat kos sebagai sesuatu tempat , orang atau peralatan yang boleh ditentukan kosnya untuk dikaitkan dengan unit kos.. cth: pusat kos pengeluaran: tempat pengeluaran dihasilkan seperti jbtan kejuruteraan dan pemasangan..ada dalam bab 4: overhead boleh rujuk sana.

  kos produk=kos pengeluaran=kos keluaran=bhn+buruh+ohead.

  kos penukaran=org yg tukar barg=buruh+ohead

  kos tengelam=ini mungkin kos hangus= mungkin kos pejabat cth belanja kadar bayaran pejabat.

  kos melepas jarang disoal dalam stpm: ini lebih kurang soalan ekonomi ct;h: boleh rujuk buku ekonomi tingktan 4 bab 1..difinisinya kos yang terpaksa dilepaskan untuk mendapatkan pilihan yang terbaik.

 80. saya harap guru-guru dari negeri-negeri lain dapat berkongsikan soalan-soalan percubaan negeri masing-masing pada tahun ini memandangkan soalan2 stpm sebenar lebih kurang sama dengan soalan percubaan..diharapkan cikgu narzuki dapat merealisasikan pengumpulan soalan pada tahun ini bagi membantu pelajar-pelajar kita mendapat a dalam stpm..terima kasih cikgu narzuki banyak membantu dalam menyediakan bahan stpm..sebab pelajar kita kekurangan bahan dan buku di pasaran..

 81. shairul dan Cg narzuki, saya akan menyumbangkan soalan percubaan stpm negeri Johor , mana- mana cikgu yg berminta lagi, sertailah kita, agar membantu anak murid kita mencapai kecemelangan, akan ttp, Cg narzuki, skema jawapan masih nak muat? kalau tak silap, cg dah kata pd tahun lepas, jangan berserta dgn skema jawapan, adakah ini betul?

 82. Ms Wong,

  Terima kasih atas kesudian menyumbangkan set soalan Perakaunan STPM Johor, diharapkan guru2 dari negeri lain juga sudi…
  Maaf, saya tidak pula maksudkan sedemikian… silap faham kot… sebaik2nya SET LENGKAP yang terdiri daripada Kertas 1, Kertas 2 dan Skema jawapan.

 83. ok, cg, saya akan hanter Q@A utk johor trial stpm……kalau boleh, cg boleh menyeru guru-guru lain utk membuat perbincangan di sini utk mendapat skema jawapan yg lebih tepat dan jitu……

 84. ok..saya akan bagi soalan2 yang ada pada saya..kene scan sbb dalam hard copy..ya betul kata cikgu wong..kita buat perbincangan di sini sekirannya ada pertanyaan berkenaan soalan..dan saya akan menyuruh pelajar saya untuk merujuk jawapan di sini..percubaan sabah tidak ada plak..nnti saya akan cuba bertanyakan kawan2 yang lain..

 85. cg shairul, bolehkah saya tau, u mengajar di negeri apa?…..dan bolehkah kita email kalau ada masalah?…….

 86. ms wong n cg sharul,
  tahniah, satu permulaan yang baik.
  kita adakan discussion di sini supaya guru dan pelajar dapat manafaat…

 87. Percubaan pahang diadakan pada bulan september , mula pada 12 Sept. saya akan hantarkan ..

 88. Phang, Yusraz, Ms wong dan Cg Sharul,

  Ok terima kasih semua, semoga pada tahun ini dapat dikumpulkan lebih banyak set soalan percubaan STPM berbanding tahun lepas. Kerjasama rakan2 guru amat2 diperlukan.

 89. tiada soalan setara bagi selangor..

 90. Yusraz,

  Kemungkinan tidak banyak negeri yang mengadakan soalan setara bagi peperiksaan percubaan Perakaunan STPM, Saya cadangkan masing2 guru perakaunan sumbangkan soalan percubaan masing2, tidak kira setara atau tidak setara. Supaya lebih banyak set soalan dapat dikumpulkan, untuk kegunaan guru2 dan pelajar perakaunan STPM juga.

 91. cn,
  Insyaallah cikgu

 92. saya setuju dgn cadangan Cg Narzuki, latihan dan soalan yg berlainan memang memanfaatkan semua anak murid dan kita juga, bolehkah sesiapa cikgu yg telah membuat soalan stpm 2010 s5 kelab dan persatuan?,…..jawapan dana terkumpul ?.lebihan?

 93. Di dalam teknik pengkosan marginal, overhed dibahagikan kepada overhed tetap dan berubah.. saya agak keliru kerana bukankah semua kos overhed itu adalah kos yg tidak terlibat secara langsung dengan keluaran dan ia bersifat tetap?

  Apakah contoh overhed berubah mengikut teknik pengkosan marginal itu?

 94. item – item dlm kos overhad masih ada yg menpunyai unsur kos berubah seperti air, telefon dan electrtiy . maka, penggunaan yg berlebihan akan/ mungkin membawa perubahan dlm pengiraan kos…

 95. Ms wong, jawapan yg saya buat stpm 2010, soalan kelab
  Untung Kem RM3950
  Lebihan RM 5810
  Dana terkumpul RM33590

  Pda: awak perlu faham bahawa semua kos langsung adalah kos berubah dan bukan semua kos berubah adalah kos langsung..Contoh seperti yg dinyatakan Ms Wong.
  Mr Teh


 96. Ms wong:

  cg shairul, bolehkah saya tau, u mengajar di negeri apa?…..dan bolehkah kita email kalau ada masalah?…….

  saya mengajar di sabah…tapi di sabah ni kurang ada stpm perakaunanan..bahan2 saya cikgu lama yang beri…itu pun tak berapa banyak..saya harap cikgu wong boleh tunjuk ajar kpada saya yg masih baru ni..

 97. Cg shairul: email saya ialah ss1943@live.com…..kita boleh belajar bersama-sama dan berkongsi maklumat…..saya mengajar di Johor sejak 2006

 98. ok cikgu wong..kalau ada papa saya akan hubungi cikgu wong melalui email ok..ini email saya cikgu wong…wewer_85@yahoo.com.. cikgu wong saya ada persoalan untuk diperbincangkan..dalam soalan stpm kertas 1 ada 6 soalan yang akan keluar..jadi bagaimana bentuk soalan yang akan keluar…daripada hasil pemerhatian saya soalan ni terdiri daripada soalan yg berbentuk lcci dan bukan lcci..soalan lcci adalah penyata pendapatan,perkongsian,rekod tak lengkap, organisasi bukan untung,akaun kawalan..

  manakala soalan bukan lcci plak adalah soalan penilaian inventori,syarikat,susut nilai, pelupusan aset, penyata sumber dan penggunaan dana.liabiliti dan pembetulan kesilapan.. (kalau silap minta diperbetulkan)

  soalan 1 soalan wajib…keluar yang sama..jika diperhatikan dari tahun 2000-2006, soalan lcci dikeluarkan sebanyak 3 soalan, bukan lcci 2 soalan…pada tahun 2007-2010 bentuknya berubah saya kira..soalan lcci ada 2 dan bukan lcci ada 3…

  bagaimana pemilihan soalan kali ini..adakah masih sama..apa pandangan cikgu wong…

 99. cg shairul, sebenarnya saya tidak mengasingkan soalan lcci atau tidak, setahu saya. s1 ialah doktrin dan nisbah shj. yg lain semuanya adalah tajuk besar, seperti perkongsian 1+2+3 , sykt 1+2+3, rtl, kelab, koperasi dan pspd, tapi setiap tahun ada satu soalan yg campur (terdiri drps basic di f4 dan f5 seperti pelarasan, s/nilai, kawalan phtg atau pmtg)….apakah buku rujukan yg cikgu sedang pakai?……dan bilakah trial stpm akan diadakan ?

 100. percubaan a/c stpm di Johor ialah 20/9 dan 21/9

 101. JULIE E. SANTI

  Hai…saya cikgu baru…boleh minta soalan sebenar STPM K1 dan K2 bg tahun 2007, 2008, 2009, 2010?….Minta tolong lah yer….Terima kasih byk2….Segala jasa sangat2 dihargai

 102. Julie,

  Bahan2 Perakaunan STPM boleh dapatkan di sini BAHAN PERAKAUNAN STPM

 103. cikgu wong: di sabah tiada peperiksaan setara..kami buat soalan sendiri dijadikan ujian 2..itula..di sabah tiada JU untuk perakaunan..walaupun spm kami tiada percubaan..diharapkan ada la jawatankuasa yang perlu dibentuk di sabah supaya kami tidak ketinggalan dalam penyediaan soalan terkini..nanti minta cikgu wong kongsi dengan rakan2..

  cikgu narzuki: nanti saya akan cuba berikan soalan2 stpm tahun 2009 dan 2010..kena scan dlu..

 104. Shairul,

  Ok. terima kasih.

 105. Salam 1Malaysia.

  Peperiksaan Percubaan STPM Perakaunan NS pada bulan September 2011.

  Jwp Cadangan Soalan 5 Kelab & Persatuan 2011 K 1

  Utg Aktiviti Kem Pendidikan RM 3950
  Dana Terkumpul Awal RM 33590
  Lebihan Pendapatan RM 4610
  Sumbangan Kewangan Jamuan RM 1 500 diletak kat KKK bawah Ekuiti/Kumpulan Wang Terkumpul

  Sekian Tkasih.

 106. cg Rao….setahu saya, dimana lebihan adalah berlainan dgn guru guru lain yg disumbangkan, sumbangan kewangan jauman merupakan derma yg diguna pd thn SMS, bukan diguna utk perblenjaan modal pd thn akan datnag. maka, ia patut dianggap sbg pendapatan dan bknnya di ekuiti .bolehkan cg dan cg lain beri pandangan?

 107. cg julie: dlm folder hanya samapi thn 2007, cg kena tunggu cg sharul ‘upload’ , kita boleh berbincang selepas cg dpr soalan……sama sama-kongsi

 108. YA, saya dah check dlm folder….soalan STPM hanya sampai 2007…k, tq Ckg Sharul….

 109. Cg Wong, adakah jawapan saya bg kelab stpm 2010 sama dengan cg??? Sila rujuk Saya telah tulis 3 hari dahulu..Thanks

 110. salam..cikgu narzuki saya dah sent email pada cikgu narzuki..nanti boleh tengok…maaf soalan sikit kabur..photostat daripada pelajar tak dapat yang ori..sama-sama kita bincangkan jawapannya…terima kasih..

 111. Shairul,

  Terima kasih atas sumbangan Soalan Perakaunan STPM 2009 dan 2010.
  Soalan2 tersebut telahpun diUPLOAD dalam Koleksi Soalan Perakaunan STPM (klik).

 112. cg teh: jawapan kami adalah sama…..

 113. cg wong,
  saya tak buat lagi soalan kelab 2010,tapi kawan saya kata
  untung kem 3950
  Lebihan 6110
  dana terkump awal 33590

 114. cikgu,saya nak jawapan stpm for both paper from 2002 -2010 boleh x???terima kasih banyak2..

 115. cg phang yap…ya…i juga mendapat jawapan ini…..
  budak stpm: kita hanya berbincang jawapan final, cara penyelesaian masih diperlukan and acuba sendiri .minta maaf….atas kesulitan

 116. ck phangyap…bolehkah saya meminta email cg? saya mendapati sikit keraguan dlm soalan trial 2011 di pahang. atau Cg boleh email saya ss1943@live.com

 117. ms wong…percubaan STPM – perakaunanan k1 akan diadakan pada hari rabu ini ( 14/9 )..ms wong sudah dapat kertas soalan ??kertas 2 akan diadakan pada minggu depan …

 118. ribuan terima kasih, saya telah memndapat soalan pahang, minggu depan saya akan hantarkan jb soalan percubaan

 119. ms wong, bolehka saya mendapatkan soalan trial jika kamu ada..di sini kami tiada percubaan…ini email saya wewer_85@yahoo.com..ataupun kamu bagi cikgu narzuki kumpulkan..risau pelajar tahun ini macam lemah..sekurang-kurangnya pelajar boleh buat latihan percubaan..

 120. salam..
  cikgu,subjek untk pljr matrik byk yg tlh dikeluarkn… sy cdgkn cikgu up-to-date note-note cikgu supaya mereka tidak keliru,,, sbb nota cikgu smue mndpt perhatian mereka…

 121. Are_meer,

  Terima kasih atas maklumat tersebut. Sebenarnya Nota2 Matrikulasi tersebut saya perolehi daripada laman2 Kolej Matrikulasi sebagai bahan tambahan kepada guru dan pelajar Perakaunan STPM. Bukan saya yang menyediakannya, dan saya tidak tahu menahu tentang sukatan pelajaran peringkat Matrikulasi,

  Sekiranya ada rakan2 pensyarah dari Matrikulasi yang ingin sumbangkan bahan2 / nota2 terkini, amat dialu-alukan,… nanti saya sediakan PAGE KHAS untuk peringkat MATRIKULASI.

 122. salam….. cikgu, nak tanya sikit boleh? cikgu ada x formula nisbah-nisbah kewangan….? kalau ada, blh x sy nk mintak… hehe.. tq..:)

 123. Zura,

  Sila ke post BAHAN PERAKAUNAN STPM (klik). Terdapat Nota2 untuk Perakaunan STPM dan Nota Matrikulasi.

 124. cg, apakah itu “modal sah”?

 125. Enok,

  Maaf, Cg tak pasti…. Istilah MODAL SAH biasanya digunakan di Indonesia.

 126. ok cikgu.. tq πŸ™‚

 127. Cikgu,

  Cikgu-cikgu di sini ada buku Contoh Kertas Peperiksaan STPM Fajar Bakti (Azlina Ahmad, Romlah Jaafar, Zakiah)..buku yang kecil punya.. ? Saya ada soalan hendak tanya….

  Muka surat 7, soalan 5
  Dalam butiran (c), Gabur akan menyumbangkan tunai berjumlah RM90 000 sebagai modal dan RM 25 000 sebagai satu pertiga daripada muhibah.

  Bagaimana untuk catat muhibah itu?
  Menurut jawapan, Akaun Semasa Dareem didebitkan RM 25 000 dan Akaun Semasa Edward juga didebitkan RM 25 000. Tetapi dalam Akaun Bank, cuma debit RM 25 000 sahaja, bukannya RM 50 000.
  Bukankah patut debit RM 12 500 ke Akaun Semasa Dareem dan debit RM 12 500 ke Akaun Semasa Edward?

  Terima kasih…:)

 128. Cikgu,

  Cikgu ada x huraian sukatan pelajaran perakaunan F6??

 129. salam…cikgu, saya nk mntk skema jawapn untuk soalan koperasi stpm cg wong leh x?

 130. Ashikin,

  Maaf, tiada dalam simpanan Cg, kena minta dengan Cg Wong.

 131. mcm mne nk mntk dgn cg wong?

 132. Ashikin,

  Kalau tak silap Cg, ada alamat email beliau dalam komen2 diatas.

 133. ok..thnks cg

 134. cg wong….boleh x kalau saya nak mntk skema jwapan untuk soalan koperasi stpm?

 135. hello cikgu,
  saya ada beberapa soalan untuk cikgu :

  – diskaun atau premium atas terbitan debentur dihantar ke akaun untung rugi atau pengasingan untung rugi?

  – diskaun atau premium atas tebusan debentur dihantar ke akaun untung rugi atau pengasingan untung rugi?

  – diskaun diberi dan diskaun diterima dihantar ke akaun perdagangan atau ke akaun untung rugi? kalau ikut buku teks spm, diskaun dihantar ke akaun perdagangan tetapi ikut buku teks stpm, diskaun dihantar ke akaun untung rugi.

  sekian, terima kasih

 136. 1.diskaun debentur is dt ur manakala premium debentur is kt premium syer
  2.diskaun atas tebusan debentur is ur manakala premium atas tebusan debentur is premium syer
  3. stpm diskaun ikut format lama, diskaun diberi dt ur, diskaun diterima kt ur……..
  ini hanya pandangan saya, kalau silap jangan marah.

 137. hello ms wong…saya ada beberapa soalan untuk cikgu:

  – apakah yang dimaksudkan dengan :
  1)bayaran masuk
  2)rebat atas jualan
  3)dividen atas syer
  4)bonus atas syer

 138. salam…cg narzuki..saya nk tnya..apa yg dimksudkan dengan:
  1)bayaran masuk
  2)rebat atas jualan
  3)dividen atas syer
  4)bonus atas syer

 139. Ashikin,

  Kita tunggu jawapan daripada guru STPM, kerana jawapan daripada mereka lebih menepati sukatan pelajaran STPM.

 140. bayaran masuk merupakan hasil (penyata pendapatan dan perbelanjaan )drpd kutipan masuk utk (non member) ttp kadang kala akan dinaggap sebagai pendapatan modal jikan soalan mengemukakan syarat ini, maka bayaran masuk akan ditambah di kkk.
  rebat atas jualan adalah komisen dibayar kpd pekerja, lebih kurang sama dgn komisen diberi.
  div atas syer pula terbahagi kpd 2 jenis, dividen interim atau akhir, merupakan bayaran kpd pemegang shm shm biasa atau keutamaan.
  bonus ats syer pula syer bonus a/b terbitan syer bonus dilakukan .
  inilah yg saya faham dan boleh kongsi….kalau silap, sila beri tunjuk ajar

 141. Ms Wong ,
  saya tak pandai konputer..tak tahu macam mana nak reply u ..rm20700 tu merupakan belanja jualan dan pentadbiran tetap,bukan overhed kilang . kebetulan angkanya sama..cuba kirakan sekali ( secara berasingan ). skema saya tak tahu letak mana dah..saya akan cari semula..sorry!

 142. Cg phang: sebab jawapan saya ialah RM20700, ok…i will calculate again….ticer can c my email,?…kalau ok, i email my hp for u as contact, more easy…?

 143. melaka trail (STPM)….soalan 2 ak kwl phtg telah terlebih nilai di bahagain debit sebanyak RM500. ctt bergu yg betul ialah dt tergantung kt phtg. ttp jawapan skema ialah dt phtg kt tergantung…..adakah soalan mempunyai kesalahan dan telah diperbetulkan dlm trial exam ttp tidak dibetulkan dlm soalan yg diuploadkan ?

 144. melaka trail (STPM) s3, perkongsian , 3 april membawa masuk pekongsi baru, Cempaka ttp pekongsi lama Balan telah muflis pd 20 feb 2010……adakah masa yg diberi adalah bermasaalah?……………..sila berikan tunjuk ajar ..cikgu yg menyumbangkan soalan atau mempunyai pandangan yg terperinci?……………

 145. salam..saya nak tanya tentang pendapatan tertahan.
  1. kenapa pendapatan tertahan tidak masuk dalam sumber dana dalam penyata aliran dana?
  2. kenapa susutnilai dianggap sebagai sumber dana?
  harap sifu dapat membantu

 146. Sheila,

  Ini hanyalah pandangan saya sebagai seorang guru SPM.
  Penyediaan Penyata Aliran Tunai ada 2 kaedah, itu (1) Kaedah Langsung, dan (2) Kaedah Tidak Langsung.

  KAEDAH LANGSUNG adalah lebih jelas dan mudah difahami sebagai mana dalam Sukatan SPM…. hanya melibatkan item penerimaan & pembayaran tunai secara langsung.

  Manakala KAEDAH TIDAK LANGSUNG… tidak merujuk kepada penerimaan & pembayaran secarang langsung sebaliknya merujuk kepada UNTUNG BERSIH, kemudian DITAMBAH item BELANJA yang tidak melibat tunai (Cth: belanja susut nilai)… dan DITOLAK item HASIL yang tidak melibatkan tunai…. iaitu sebagai pelarasan bagi mendapatkan ALIRAN TUNAI yang terlibat.

  PENDAPATANN TERTAHAN merupakan lebihan daripada Untung Bersih daripada tahun2 sebelumnya / Untung Bersih Terkumpul… sedangkan Penyatan Aliran Tunai disediakn untuk tempoh perakaunan SEMASA, maka Untung Bersih semasa yang perlu digunakan.

  Apa yang PENTING disini, hendaklah memahami perbezaan antara kedua2dua kaedah tersebut dahulu,…. baru mudah memahami kenapa item2 seperti BELANJA SUSUT NILAI perlu DITAMBAH… dalam Kaedah Tidak Langsung.

  Ok, itu saja pandangan daripada saya, mungkin guru2 Perakaunan STPM boleh membantu menjelaskan lebih lanjut.

 147. tq sifu kerana membantu…ini topik pengajian perniagaan 2 F6

 148. pspd dlm stpm mempunyai 3 kaedah, a, dana ditakrif sbg sumder kewangan, b, dana sbg modal kerja c, dana ditakrif sbg tunai. kaedah yg berlainan mempunyai tujuan dan cara yg berlainan. ttp stpm kebanyakkan akan keluar kaedah B dan C
  pendapatan tertahan tidak dimasuk dlm sumber dana kerana kita akan menyelaraskan utg bersih thn sms dgn utg tertahan di pengasingan utg rugi sms pengiraan dilakukan. maka ia tidak boleh masuk dlm sumber dana. begitu juga , pendapatan tertahan mungkin mempunyai nilai spt s/nilai ABS yg bukan merupakan aliran tunai sebenar, maka ia juga tidak patut masuk dlm sumber dana.
  s/nilai ABS telah diguna sebagai belanja dlm a/k ur dan situasi ini telah mengurangkan nilai utg bersih thn sms, ttp s/nilai bukan nilai wang sebenar, tindakan ini harus dicampur balik kpd utg bersih agar mencari balik aliran tunai yg sebenar.
  ini merupakan pandangan dan penjelasan saya, kalau ada apa-apa salah, sila berikan tunjuk ajar.

 149. Hai…rakan guru STPM….sekarang ne guna sistem penggal atau semester….jadi, buku rujukan @ modul dah ada ke? ada buku rujukan keluaran baru ke?….TQ,…

 150. kalau ada, saya nak juga, boleh sbg rujukan kpd pelajar …..ty

 151. salam cikgu,
  saya sudah try download soalan stpm 2009-2010, tetapi tidak jadi..bolehkah saya dapat soalan dari tahun 2008-2011?terima kasih

 152. Katy,

  Maaf, tiada dalam simpanan Cg Narzuki Online.

 153. cg Narzuki ,terima kasih memberitahu bahawa tiada simpanan cg online, tp boleh cdg mana boleh dapat jawapan untuk soalan stpm tahun lepas dan jawapn untuk nota matrikulasi. terima kasih

 154. Dophline,

  Cuba dapatkan daripada guru perakaunan STPM di sekolah.

 155. cg,
  sorry nak tanya..apakah formula untuk peruntukan diskaun diberi? (penghutang – hutang lapuk)x% peruntukan dis diberi – baki b/b peruntukan dis diberi ??
  terima kasih

 156. saya ingin bertanya
  -dalam bab koperasi, elaun pengarah di bahagian pembahagian untung rugi atau di bahagian belanja?
  – sekiranya soalan minta buat soalan akaun untung rugi tetapi pelajar buat dalam bentuk penyata, adakah ia akan tolah markah?
  – adakah topik nisbah masih dalam silibus baru ni?
  -adakah penggunaan short form dibenarkan? cth: PSN, PHR??

 157. katy
  mengikut laporan peperiksaan dr MPM penggunaan kata singkat PSN PHR dsbnya tidak diterima. (rujuk laporan peperiksaan 2010, 2011)

 158. terima kasih…bagaimana dgn penggunaan format?sekiranya soalan minta buat dalam bentuk T, tetapi pelajar buat dlm bentuk penyata, adakah ia akan tolak markah?

 159. Katy,

  Pada pandangan saya,
  Sekarang ini penyediaan jawapan dalam bentuk PENYATA adalah digalakkan… walaupun soalan minta sediakan AKAUN…. ianya tidak dianggap salah, kerana apa yang hendak diuji ialah kemahiran perakaunan… dan sekarang ini TIADA sebarang penolakan markah dalam skema permarkahan SPM. …. STPM mungkin lain.. kena rujuk guru2 Perakaunan STPM.

 160. Dalam bentuk penyata pula, terdapat perbezaan format KKK (dalam sukatan sistem modular – dinyatakan persembahan mengikut FRS 101) Format FRS101 utk KKK tiada menunjukkan modal kerja. ia berlandaskan kepada persamaan perakaunan ASET = LIABILITI + EKUITI.

 161. kepada infostpm,
  pemiutang sewa beli itu dicatatkan sebagai liabiliti jangka panjang saja ? perlu tak kita kirakan pemiutang sewa beli untuk liabiliti semasa? terima kasih

 162. terima kasih infostpm….
  dimanakah boleh dapat info berkenaan FRS101?
  ingin bertanya juga, bagi soalan stpm pahang tahun 2010 kertas 1 soalan rekod tak lengkap, bagaimana untuk menyelesaikan soalan berikut?
  semua barangniaga dijual pada kos tambah 40% kecuali untuk inventori pada 1 januari 2009 yang telah dijual pada kos tambahan 30%?inventori 1 januari ialah RM15100, Bgaimana untuk mencari 40% kos barang dijual?

 163. inventori pada 1 Jan RM15100 dijual dengan tokokan 30% = RM19630 manakala KBDJ RM119050-RM15100=RM103950 X 1.4 = RM145530, Jumlah jualan RM19630 + RM145530=RM165160

  FRS101 boleh rujuk buku Jane Lazar FRS

 164. kalau koperasi, elaun lembaga pengarah aklau diletak dlm i.d letak dlm u.r..
  kalau dlm maklumat tambahan letak dlm akaun pemb.untung…nak kepastian tanya cikgu2 lama..

 165. untuk soalan melaka 2012…soalan no.6…koperasi…
  dalam skema pemarkahan disebut rebat jualan ( 8%x 600000)..nak tanya mcm mana dpt 600000..tq

 166. cikgu infostpm…nak tanya, kalau dlm buku jane lazar edisi ketiga ker? saya baru beli..muka surat berapa yer..t.q cikgu

 167. cikgu infistpm…boleh mohon syer pada cikgu2 yg lain contoh KKK yg baru ikut FRS 01..kalau ada boleh emailkan…tq cikgu

 168. chapter 10 ms 183

 169. tq cikgu infostpm…so pelajar2 perlu jawab KKK guna bentuk ini untuk sistem modular nie yer…

 170. cikgu Infostpm, nak tanya dlm frs aset tetap, pelaburan jangka panjang dan aset tak nyata dimasukkan sekali di bawah non current asset ( aset bukan semasa) ker..t.q

 171. ya, seperti dalam FRS101.

 172. cikgu infostpm..nak tanya sikit…untuk perniagaan milikan tunggal juga perlu guna FRS 101 yg dalam buku lazar juga ker..t.ksh

 173. ingin bertanya apakah yang dimaksudkan dengan liabiliti luar jangka?tq

 174. liabiliti luar jangka macam pekerja yg cedera masa bekerja…mereka mungkin kemukakan saman dimahkamah kepada syarikat…jika syarikat menjangkakan kalah dan perlu membayar saman tersebut, maka ia dianggap sebagai liabiliti dan perlu dinyatakan dlm liabiliti luar jangka…tp akauntan syarikat perlu anggarkan berapa nilai saman tuh…jika dijangkakan emang, tidak perlu dilaporkan…

 175. maaf nak bertanya tentang akaun tergantung..adakalanya akaun tergantung yg disediakan utk pembetulan kesilapan tiada baki hb.contoh dalam buku rujukan…apabila dimasukkan semua angka2 dalam jurnal berkaitandgn akaun tergantung, tiada baki hb..ttp dlm soalan stpm 2006( 2b) ada akaun tergantung dan perlu sediakan imb. duga terselaras disitu…ttp jawapan ada baki hb akaun tergantung dan dimasukkan dalam imbangan duga…soalan saya, akaun tergantung ini adakalanya tiada baki dan adakalanya berbaki kah? mohon bantuan drpd cikgu2 senior spt cikgu subra dan lain2…t.ksh

 176. OK..terima kasih.
  boleh tanya adakah dalam internet mempunyai maklumat mempunyai Jane Lazat FRS?

 177. sorry , saya nak tanya tentang soalan percubaan melaka 2012 , soalan koperasi ..
  1. macam mana nak dapat jumlah jualan ?
  2. tabung penebusan sahan yang diberikan dalam skema?wujud?
  terima kasih

 178. soalan melaka tu saya pun hairan mcm mana dpt 600000…mungkin 500000×1.2 kot sebab dia ada nyatakan untung ditokok 20%…

 179. cg ,
  apakah maksud harta pajakan ?
  terima kasih

 180. Assalamu’alaikum..

  Saya nak beli buku rujukan STPM perakaunan dalam Bahasa Melayu untuk membantu saya di universiti sebab saya tiada basic akaun. cikgu ada cadangan? kalau ada boleh email saya di :

  mas85_mechanical@yahoo.com

  terima kasih

 181. Mastura, waalaikumussalam.

  Daripada pencarian Cg di internet… antara buku rujukan dalam BM yang boleh didapati dipasaran ialah:
  1. Teks lengkap STPM Perakaunan Kos dan Pengurusan – Low Joon Yean (Federal Publication)
  2. Kursus Matrikulasi Fajar Bakti : Perakaunan Pengurusan – Wan Madznah Wan Ibrahim dsb
  3. Perakaunan Pengurusan – Shamsul Nahar Abdullah – Penerbit Univ. Utara M’sia
  4. Perakaunan Kewangan dan Pengurusan Jld 2 – Koh Seng Tiam dan Lian Koh – Fajar Bakti
  5. Perakaunan Jilid II – Barjoyai Bardai dsb – Fajar Bakti
  6. Perakaunan Pengurusan Matrikulasi – Rozita Jusoh – Fajar Bakti

 182. Kpd cikgu STPM Penggal 1, nak tanya sama ada terdapat ralat dalam soalan 5 di mana akaun belum terima tiada dalam soalan tetapi dikehendaki mengira phr. Mengikut soalan yang mempunyai persamaan (PM Norida), soalan tersebut terdapat kesilapan akaun belum terima ditulis dua kali. Soalan 5 pula perubahan dibuat tetapi abt tiada akaun belum bayar dan pemiutang sahaja. Tolong komen. TQ

 183. Cikgu Subra,
  Pernahkah soalan Lejar Kos disoal dalam peperiksaan? Tahun?
  TKasih

 184. Salam Perpaduan dan Salam 1Malaysia.

  Kepada Cg-cg Perakaunan STPM Perakaunan Penggal 2,
  sila ambil perhatian bahawa Cg Subra bersama Cg Rao dan Cg Magis akan mengendalikan Seminar Perakaunan
  STPM Penggal
  di Seremban tentatif pada 4 Mei 2013 2.00 ptg di Kolej Seremban dan 5 Mei 2013 di Kolej ALC, Jln Kapar, Klang 9.00 pg dan di sebuah kolej di KL pukul 2.00 ptg.
  Sekian terima kasih.

  Sila hubungi kami di 014-6638169 Cg Rao .

 185. salam cikgu-cikgu,
  Ingin bertanya ada sesiapa cikgu yang mempunyai nota perakaunan topik 11 (penentuan harga) yang boleh berkongsi?

 186. Cikgu Subra,
  Bilakah seminar P2 STPM diadakan di USM Penang? Tolong bagi tau…..
  TK

 187. Di Seremban, pada 11 Mei 2013 pukul 9.00 pagi dan di Klang pukul 2.00 ptg. Di USM, pada hari berikut pukul 10.00 pg 12 Mei 2013. Contact Cg Subra 016-4206262
  dan Cg Rao 014-6638169. Tkasih

 188. Selamat Sejahtera & Salam 1 Malaysia

  Cg Narzuki , saya emailkan Soalan Pertengahan Tahun
  dan Soalan Percubaan Perakaunan STPM Semester 2
  sekolah saya untuk kegunaan semua guru Perakaunan yang nak buat revisi dalam minggu terakhir. Tkasih

 189. Cg Rao,

  Salam sejahtera. Terima kasih diucapkan atas sumbangan set soalan tersebut. Semoga lebih ramai lagi guru STPM memberikan sumbangan bahan untuk dikongsikan bersama rakan2 guru yang lain.

 190. Cg Narzuki,
  Bgmana nak hantar/upload bahan STPM Perakaunan kepada cg?
  tk

 191. Infostpm,

  Terima kasih duucapkan di atas kesudian menyumbangkan bahan untuk dikongsikan kepada rakan2 guru yang lain. Bahan2 tersebut boleh diemailkan ke narzuki@gmail.com

 192. cg nk tanya,saya tak ambil prinsip perakaunan semasa di SPM tapi decide ambil perakaunan bagi STPM….bolehkah?
  dan,kalau tak ambil perakaunan STPM boleh sambung degree fakulti perakaunan kah?really need ur help sir…

 193. Salam, sy nak tanya pulangan belian bahan langsung, duti import bahan tak langsung,angkutan keluardan kos masa terbiar tu nak masukkan ke kat dalam pnyata kos brg dikilang?

 194. salam cikgu,
  macam mana nak kira untuk premium muhibah ?

 195. sir, help me to solve this question:
  Alex, a public company, was formed on 1January 2008.It decided on the following depreciation policies:
  buildings- 2% per year on cost
  plant and machinery- 30% per year on cost
  fixtures and fittings- 20% per year on a reducing balance basis
  motor vehicle- sum of the year digits basis over 5 years assuming a zero residual value

  Alex did not purchase or sell any non-current asset during the two year ended 31 december 2009 at which date net book value of the non-current asset, purchased on 1 january 2008, were as follow:

  land and buildings( including land 300,000)-588,000
  plant and machinery- 120,000
  fixtures and fittings- 80,000
  motor vehicle- 240,000

  required
  a.) calculate for Alex, the total depreciation charge for each of the year 2008 and 2009

 196. Chris Tang,

  Sila kemukakan cadangan jawapan… kemudian saya tolong semak.

 197. TOTAL YEAR 2008 – RM 321, 000
  TOTAL YEAR 2009 -RM 276, 000

 198. so, sir can you show the working. thx a lot

 199. saya nak tanya pasal soalan ini tidak bagi kos . bagaimanakah untuk mencarikan kos ?

 200. cikgu, bolehkah tunjukkan belanja susut nilai bagi motor vehicle dan land and building?

 201. Chris Tang,

  Sila tunjukkan jalan kerja untuk mendapatkan nilai2 tersebut…. kena kira SETIAP SATU aset bukan semasa tersebut bagi setiap tahun 2008 dan 2009.

  Semua nilai aset bukan semasa yang diberikan pada 1 Januari 2008.. merupakan NILAI KOS.

  Untuk TANAH dan BANGUNAN… kita hanya kira susut nilai untuk BANGUNAN sahaja… TANAH tiada susut nilai kerana nilainya semakin naik.

  Contohnya:
  2008
  Buildings :
  Kos RM288 000
  SN = 2% x 288 000 = RM5760

  Plant and machinery :
  Kos RM120 000
  SN = 30% x RM120 000 = RM36 000

  Fixtures and fittings :
  Kos RM80 000
  SN = 20% x 80 000 = RM16 000

  Motor vehicle :
  Kos RM240 000
  SN = 240 000 / 5 = RM48 000

  Seterusnya sediakan pengiraan untuk tahun 2009.
  Cuma berhati dengan fixtures and fittings- 20% per year on a reducing balance basis
  SN = 20% x (80 000 – 16 000) = __________

 202. Cg,
  saya sudah berdaftar menjadi ahli hari ini. Minta Cg memberi pengesahan secepat mungkin supaya saya dapat muat turun bahan bahan rujukan. terima kasih

 203. Cikgu,
  adakah koleksi soalan sebenar Peakaunan STPM dapat dibeli di pasaran?

 204. Chee,
  Nama anda telahpun didaftarkan sebagai AHLI 2014.
  Maaf saya tidak pasti tentang buku koleksi tersebut dipasaran.

 205. cg.
  sye nak bertanye la dalam nota cikgu ” koleksi bahan stpm cg narzuki online” ms 48 soalan c…boleh x tunjukkan jln kira bagaimana nk dptkan jawapannye…sbb sye da cube tp xdapat jawapan rugi bersih rm 41,000…

 206. Norazliani,

  Maaf, sila rujuk guru anda atau guru2 yang mengajar Perakaunan STPM.

 207. Buku Teks/Rujukan STPM: Ace Ahead Teks STPM Perakaunan Penggal 1, terbitan Oxford Fajar sudah berada di pasaran. Buku ini sesuai untuk STPM dan Matrikulasi.
  Buku Penggal 2 dijangka terbit pada bulan Oktober 2014.

 208. Saya mahu tanya, semasa mengira Modal Kerja, Muhibah perlu dimasukkan? Terima Kasih.

 209. Tanyy1234,

  MODAL KERJA = Aset Semasa – Liabiliti Semasa
  Muhibah diklasifikasikan sebagai ASET TIDAK NYATA (intangible asset)

 210. Salam cg. Sye nak tnye sekolah mana yang ada menempatkan form6 untuk bidang perakaunan yer

 211. Fynafiena,

  Maaf tiada maklumat tersebut, sila bertanyakan sekolah2 yang menawarkan STPM disekitar kawasan anda.

 212. salam cikguuu…..semester 3 pnya latihan cikgu ada tak

 213. Khairun,

  Maaf tiada dalam simpanan Cg.

 214. Salam cikgu, saya nak tanya sedikit…
  dalam imbangan duga diberi :
  Kenderaan (nilai buku) 50,000 (dt)

  kemudian di maklumat tmbahan diberi :
  semua aset tetap disusutnilai 10% setahun, kenderaan dibeli pada ogos 2004.

  tempoh perakaunan julai 2007, dia suruh buat penyata dgn kunci kira2. masalah dekat sini dia baki nilai buku dan tak baki susut nilai terkumpul, saya menglami sedikit permasalahan mcm mne nak kira.. Diharapkan cikgu boleh bantu saya dlm menyelesaikannya

 215. Azdham,

  Cadangan Cg,
  Usia Kenderaan 1/8/2004 – 31/7/2007 = 3 tahun, maka SNT 10% x 3 = 30% atas KOS ASAL
  KOS ASAL – SNT = NILAI BUKU, maka secara matematiknya :
  KOS ASAL – (30%xKOS ASAL) = 50,000
  70% x KOS ASAL = 50,000
  Maka, KOS ASAL = 50,000 / 70% = 71,428.57

 216. okay, terima kasih cikgu πŸ™‚

 217. salam ckgu, nak tanya berkaitan dgn soalan susut nilai. mcm ner nak kira soalan ni. aset di susutnilai pda kdr 10% sethun. kenderaan di beli pda ogos 2004. imbangan duga bg tahun bakhir 31 julai 2007.nilai buku kenderaan RM50000. cm ner nak kira belanja susut nilai kendraan tu erk? tq

 218. Rone Er,

  Rujuk komen Cg di ATAS.

 219. provision for depreciation dan depreciation for the year on apa beza diantara dua ayat nieee

 220. Khairun,

  Apa beza antara Susut nilai terkumpul dengan Susut nilai ?

 221. Camna nak kira muhibbah dilunaskan dlm 6 tahun?
  Formula?

 222. cikgu
  kos perkilangan seunit=jumlah kos perkilangan/unit produk
  adakah unit produk itu bersamaan dengan inventori awal – inventori akhir

 223. Cikgu ada skema jawapan Perakaunan STPM 2000 kertas 2 tak?
  memang susah nak jawab soalan-soalan STPM 2000…
  saya tak faham tentang subtopic Kaedah Pengurusan Inventori secara Tradisional ( Kuantiti Pesanan Ekonomi)

 224. Sy,

  Maaf, tiada dalam simpanan saya, cuba dapatkan daripada guru STPM.

 225. Ok cikgu πŸ™‚

  Selamat Sejahtera cikgu,
  saya ada masalah tenteng soalan STPM Perakaunan Penggal 2, saya tak dapat kira…

  (a) Nyatakan enam unsur kos bahan. [3]
  (b) Lakar satu contoh resit yang mengandungi butiran penting yang sepatutnya ada sebagai bukti bayaran pembelian. [5]

  (c) Syarikat Kuntum Berhad telah memberikan maklumat yang berikut.

  Permintaan tahunan 16000 unit
  Kuantiti per pesanan 2000 unit
  Kos per pesanan RM500
  Kos simpanan seunit setahun RM60
  Masa menunggu 10 hari
  Penmggunan maksimum harian 100unit
  Bilangan hari bekerja setahun 300 hari

  Dikehendaki:
  (i) Hitung kuantiti pesanan ekonomi bagi Syarikat Kuntum Berhad. [3]
  (ii) Hitung jumlah kos yang boleh dijimatkan oleh syarikat jika kuantiti per pesanan adalah mengikut kuantiti pesanan ekonomi. [6]
  (iii) Tentukan titik pesanan semula. [2]
  (iv) Tentukan stok keselamatan. [2]
  (v) Lakar graf kuantiti pesanan ekonomi bagi syarikat itu.
  [4]

  ~ Terima Kasih Cikgu πŸ™‚

 226. Sy,

  Kita tunggu guru perakaunan STPM bantu menjawabnya.

 227. Cikgu , saya ada soalan.
  Tajuk pengekosan piawai n analisis varians. Dalam soaln hnya beri maklumat belanjawan dan yg sebenar , tapi tkde mklumat piawai. So mcm mana nk cari yg piawai pnye ??

 228. cikgu sy na tanya kalau soalan hanya bagi unjuran aliran tunai,penyata pendapatan bulanan,penyata pendapatan terkini dan kunci kira-kira..macam mana kita na buat anggaran aliran tunai,penyata pendapatan dan kunci kira-kira?saya tak tahu kena ambil jumlah dari mana.

 229. Saya pelajar STPM, catatan yang ada dalam buku tunai perlu masuk ke jurnal am ke?
  Apabila SPM cikgu cakap tak perlu, tetapi dalam buku rujukan saya ada,

 230. Jef,

  Pendekatan Sukatan SPM, menetapkan Buku Catatan Pertama terdiri daripada JA, JK, JTT, JBT @ BT, maka setiap urus niaga akan dicatatkan dalam salah satu daripadanya.. dimana BT merupakan BCP dan juga Lejar.

  Manakala, kemungkinan pendekatan buku rujukan tersebut, menetapkan JA sahaja sebagai BCP, maka daripada JA akan diposkan ke lejar2 berkenaan termasukkan BT… itu yang menyebabkan ada catatan dalam JA dan juga BT.

 231. cikgu, saya ada beberapa soalan lagi:
  1.Diskaun niaga perlu mencatat di buku catatan pertama dan lejar tak?
  2.berapa lama hutang ragu akan jadi hutang lapuk?
  3.Apa maksud belanja utiliti?
  4.Apa maksud membeli secara akaun?
  5.Apa maksud dan bagaimana nak catat dalam jurnal khas untuk soalan yang ada dalam kurungan(membeli barang niaga secara akaun daripada Louis RM600, syarat 2/10,n/30.(soalan daripada buku ace ahead perakaunan STPM))
  6.Daripada soalan atas, apa maksud syarat 2/10,n/30.

 232. Jef,

  1. Tak perlu
  2. Tidak tentu
  3. Belanja kecil2 …. sama juga Belanja am, Belanja runcit.
  4. Beli secara kredit / hutang.
  5. Buka Jurnal Belian.. rekodkan urus niaga tersebut.. masuk tarikh, butir Louis, amanunnya RM600.
  6. Syarat pemberian diskaun tunai.

 233. cikgu, jika soalan menyatakan menjual barang secara akaun,dan kos barang yang lebih kecil drpd harga jualan dinyatakan,bagaiman utk masuk ke dlm BCP.
  Terima kasih

 234. Li,

  Jika jualan barang niaga secara kredit kita rekodkan dalam Jurnal Jualan… tarikh.. butir nama penghutang… amaun nilai harga jual.

 235. cikgu, apa perbezaan antara penyata pendapatan dengan penyata pendapatan komprehensif?
  dan di mana saya bolah dpt latihan perakaunan STPM?(buku kedai dah cari tetapi tak ada)

 236. Jef.

  Bahan untuk STPM agak sukar diperolehi di pasaran.. cuba dapatkan daripada guru STPM.
  # Cg tidak pernah mengajar STPM.

 237. Penyata pendapatan merupakan format lama stpm, manakala ppk merupakan nama format baru, terdapat sedikit perubahan dlm fotmat pkk, itu shj.

 238. Cg Wong.

  Terima kasih atas pencerahan tersebut. Cuma boleh nyatakan dimana “sedikit perubahan” yang dimaksudkan antara kedua2 format PP dan PKK.

 239. Cg narzuki, jika boleh saya akan emaikkan format, cikgu boleh uplaod kan , boleh ?

 240. Cg Wong.

  Sudah tentu boleh….. tq.
  narzuki@gmail.com

 241. cikgu, bagaimana catatan jurnal apabila pemiutang mati,tidak dpt memulangkan duit.

 242. Hui,

  Jika pemiutang mati.. perniagaan kita tetap berhutang dan perlu menjelaskannya.

  Manakala jika penghutang yang mati.. kita cuba dapatkan bayaran daripada waris beliau… jika tak dapat baru kita istiharkan sebagai Hutang Lapuk dan dicatat Dt Hutang lapuk Kt Penghutang.

 243. assalam.. macam mana kira % kenaikan/penurunan nilai pasaran saham

  cikgu boleh tolong semak tak pengiraan saya

  contoh nilai pasaran saham pada :

  31/3 RM 29,965,450
  30/6 RM 29,512,200

  boleh kita huraikan nilai pasaran saham jatuh sebanyak 0.98%..

  betul tak mcm tu..

 244. Salam cikgu,
  saya nak tanya, cikgu ada tak jawapan bagi soalan-soalan tahun lepas (2000-2015) kertas 1

 245. Hazim,

  Maaf, Cg tidak mengajar STPM, bahan2 yang ada adalah sumbangan daripada guru2 STPM… Cg hanya bantu kumpulkan dan kongsikan dengan rakan guru dan pelajar STPM.

 246. cikgu saya nak jawapan soalan stpm past year question 2ooo-2007

 247. Kohela,

  Maaf, saya tidak mengajar STPM.. Sila dapatkan dengan guru2 STPM.

 248. Salam cg

  Macaman nk cari untung kasar bila dia cuma bagi jualan, kos jualan dn inventori akhir?? Soalan koperasi

 249. Shahril,

  Jualan – Kos Jualan = Untung Kasar

 250. salam cikgu…ada tak aneka saolan penggal 3..

 251. Salam. Ckgu. Ap beza antara rezab dan dividen. Dan contoh rezab hasil dan rezab modal.

 252. Asraf,

  Cg terjumpa nota berikut :

  Perakaunan Untuk Syarikat

  Rizab
  boleh didefinisikan sebagai suatu jumlah yang diperuntukkan khas untuk sesuatu tujuan dan tidak boleh digunakan untuk tujuan lain.
  Terdiri daripada 2 jenis rizab iaitu:

  1. Rizab Modal
  rizab modal adalah sebahagian daripada rizab berkanun.
  oleh itu ia tidak boleh diagihkan kepada pemegang saham sebagai dividen.
  antara contoh rizab modal ialah premium saham, rizab tebusan modal, rizab penilaian semula aset tetap dan rizab penggantian aset tetap.

  2. Rizab Hasil
  rizab hasil adalah pendapatan terkumpul syarikat yang belum lagi diagihkan kepada pemegang saham sebagai dividen.
  antara contoh rizab hasil ialah pendapatan tertahan, rizab am dan rizab penyamaan dividen.
  Persembahan Rizab di Dalam Kunci Kira-kira

  Dividen

  Dividen adalah agihan untung syarikat kepada pemegang-pemegang saham.
  Ia merupakan pulangan atau hasil kepada pemegang saham.
  Dividen yang dikeluarkan oleh syarikat boleh dalam bentuk dividen tunai atau diividen saham.

  1. Dividen Tunai
  dividen tunai adalah dividen yang dibayar kepada pemegang saham biasa dalam bentuk tunai mengikut kadar atau peratus yang ditetapkan oleh lembaga pengarah atau mesyuarat agung tahunan syarikat.
  bagi pemegang saham keutamaan, kadar dividen adalah tetap.
  dividen ini dikira berasaskan nilai tara saham.

  2. Dividen Saham
  syarikat juga boleh mengeluarkan dividen dalam bentuk saham yang diterbitkan kepada pemegang saham secara percuma.
  pemberian saham ini dikenali sebagai saham bonus.
  pemberian saham ini tidak melibatkan aliran keluar tunai.
  bilangan saham yang diterbitkan dinyatakan dalam bentuk nisbah ke atas jumlah unit saham yang dipegang.

  Sumber: https://nisakhabli.blogspot.my/2011/11/perakaunan-untuk-syarikat_21.html?m=1

 253. cikgu saya nak tanya kalau akaun koperasi , situasinya dalam petikan sudah dinyatakan amaun peruntukan hutang ragu. jadi saya perlu anggap ia sbg belanja hutang ragu untuk dimasukkan ke dalam penyata pendapatan komprehensif ataupun ke dalam penyata kedudukan kewangan di bawah liabiliti semasa sebagai sebahagian daripada pemiutang?

 254. Shairah,

  Aset Semasa:
  Pengutang
  (-) peruntukan hutang ragu

 255. Lain-lain overhed berubah . Overhed kilang ke?

 256. Syira,

  Sudah dinyatakan sebagai “overhed”…. maka sepatutnya Kos Overhed kilang.
  Tetapi sepatutnya kos overhed … adalah tetap.
  Saya kena rujuk soalan tersebut… apa yang dimaksudkan “lain2 overhed BERUBAH“.

 257. Berkenaan dengan soalan saya tempoh hari ‘lain-lain overhed berubah’. Soalan tiada maklumat tmbahan. Hanya nyatakan maklumat akhir syarikat dan dikehendaki kira kos prima, kos penukaran, penyata, dan kos tempoh .

 258. apa maksud pendapatan dan perbelanjaan??

 259. Pejai,

  Sila rujuk DISINI(klik)

 260. cikgu,saya nak tanya ,cikgu dekat mana nak cari website yang ada banyak formula akaun…………………minta penjelasan

 261. Cikgu,semasa mengira tempoh bayar balik, kita perlu mengambil susut nilai tak sama ada susut nilai dikira dengan kaedah garis lurus atau baki berkurangan?

 262. Danchun,

  Apa kaitan susut nilai dengan mengira tempoh bayar balik ?

 263. ckgu saya nak tau pasal konsep prinsip perakaunan perniagaan..14 konsep..termasuk konsep tersirat mengatasi tersurat

 264. Sahini lim,

  Maaf kena rujuk guru STPM, sebab saya tiada sukatan STPM…. cuba dapatkan nota dengan cikgu sekolah. Jika ada yang tidak faham baru kemukakan disini untuk kita bincangkan.

 265. Cikgu,stpm perakaunan penggal 1 soalan Susah untuk dapat….boleh tolong tak…..

 266. Premkumar,

  Maaf, kena tunggu rakan2 guru STPM yang sudi kongsi bahan masing2.

 267. Contoh soalan untuk bab 2 dan bab 3 Form 6. Ada X cg.?

 268. Bovaneshaa,

  Maaf, saya bukan guru STPM.

 269. Salam cikgu…saya nak tanya adakah peruntukan hutang ragu sama dengan peruntukan hutang lapuk?

 270. Bang,

  Boleh dikatakan SAMA.

 271. Terima kasih cikgu

 272. Cikgu…nak tanya soalan
  Kalau soalan bagi baki akhir kawalan penghutang 15000dan baki awal peruntukan hutang lapuk 300 dan belanja hutang lapuk 750. Kadar peruntukan hutang lapuk dikenakan 5% atas baki akhir penghutang.Soalan suruh kita buka catatan jurnal pelarasan . Macam mana nak rekod ke dalam jurnal pelarasan?

 273. Bang,

  Nota lengkapnya serta contoh.. boleh rujuk DISINI (klik)

 274. Cg ? Klau dlm imbngn duga menyatakan jumlah alat tulis rm300(dt) ..manakala dlm maklumat tmbhn mngatakan alat tulis yg blm dgunakan adlh rm50..
  Boleh ka cg terangkan ??

 275. Dayang,

  Kita beli alat tulis rm300
  Alat tulis tidak digunakan RM50.. jadi Stok Alat Tulis (AS dalam KKK)
  Alat tulis jadi belanja dalam PP 300-50= rm250

 276. 1) Apaakah maksud insurans belum sampai tmpoh adalah rm200..maakala insurans dlm imbangan duga menunjukkn jmlah rm3760(dt) ?
  2) apakah maksud atas nilai buku dan atas nilai kos?
  3) dalam maklumat tmbhn mengatakan faedah atas simpanan tetap adalah pada kadar 4% setahun..dan imbangan duga yg berakhir pada 30 april 2007, mnjukkn simpanan tetap(1 feb 2007) rm14000(dt)
  *terima kasih atas penerangan yg diberikan ..

 277. Dayang,

  1. pelarasan Insurans terdahulu.
  2. NILAI BUKU ialah nilai KOS – SNT… NILIA KOS.. ialah nilai ABS tersebut dalam ID.
  3. pelarasan Faedah atas simpanan.

 278. Cg , soalan minta nyatakan prinsip ,andaian, dan konsp yg perlu dipatuhi bagi setiap berikut:

  1) pada 1 disember 2014, inventori , iaitu 10 set perisian perakaunan beserta buku panduan dengan kos rm4000 telah hilang. Harga jualan bagi inventori yg hilang ini ialah rm7500.

  2) pada 14 disember 2014, bersih holding melantik perniagaan cerdik untuk memberikan khidmat nasihat dan latihan bernilai rm8000 seminggu bagi tempoh selama 4 minggu . Walaupun perkhidmatan bagi bulan disember telah diberikan, bayaran hanya akan diterima setelah kontrak 4 minggu tamat.

  3) pada 25 disember 2014, perniagaan cerdik telah didakwa oleh pekerjanya di mahkamah dengan menuntut ganti rugi sebnyk rm25000 .kes ini akan dibicarakan d mahkamah pada bulan jun 2015. Pernagaan cerdik dan perja dijangka mempunyai peluang yg sama untuk memenagi kes ini.

  4) pada 30 disember 2014, perniagaan cerdik membayar gaji pekerja sebanyak rm10243 dan belanja utiliti sebanyak rm1852 bagi bulan disember.

  5) pada 30 disember 2014, pemilik perniagaan cerdik telah menghadiahkan satu set perisian perakaunan beserta buku panduan kepada ank saudaranya bernilai rm750, yang harga kos sebenarnya ialah rm400.

  6) pada 31 disember 2014, aset disusutnilaikan pada kadar 10% setahun atas nilai buku beraih.

  Jawapan saya:
  1) ??
  2) konservatisme
  3) entiti berasingan
  4) ??
  5) kos sejaraj
  6) kos sejarah

  #Harap cg dpt berikan tunjuk ajar …

 279. Kenapa tanah tidak mempunyai susutnilai? Saya pelajar matriculation…. Please explain this sir

 280. Jivitha Roa,

  Kerana nilai tanah semakin meningkat dari srmasa ke semasa.

 281. Jivitha Rao

  Tanah tidak disusut nilai kerana “infinite life” dan asset lain pula ada “finite life”

  Nilai tanah boleh turun nilai – diakibatkan oleh situasi “impairment” yang perlu di kenal pasti.

  Di Amerika, tahun 2008, masa kemorosatan ekonomi, kebanyakan tanah pernah jatuh harga.

 282. Jpro,

  Terima kasih atas info tersebut.

 283. Dayang
  S1, tiada yg padan
  S2,realisasi
  S3,pendedahan penuh
  S4,pemadanan
  S5entiti berasingan
  S6ketekalan

 284. Cg.. Wong43

  Bolehh ka cg explain jwpn cg ?

  terima kasihh

 285. Assalamualaikum, cikgu ..

  Belanja pengiklanan kategori kos mana ya?? Dan sekiranya soalan hanya memberi keterangan Belanja pengiklanan RM155,000, kita perlu bahagikan dengan unit pengeluaran atau unit yang terjual.

  Terima kasih.

 286. cikgu apa tu liabliti terima dahulu? sama dgn aset semasa?

 287. Galvin,

  Penggunaan istilah perakaunan yang tidak tepat.

 288. Assalamualaikum cikgu.. Sy nk tnye kos overhed berubah termasuk dlm kos overhed atau kos berubah?

 289. Nur, waalaikumussalam.

  Jenis Kos Overhed:
  1. Overhed Tetap
  2. Overhed Berubah
  # kedua2 dikelaskan sebagai Kos Overhed

 290. Cikgu apakah 2 perbezaan antara asst inventori Dan aset tetap…

 291. Soniya,

  Inventori –> stok barang niaga –> Aset Semasa.
  Bangunan, Kenderaan, Alatan Pejabat –> Aset Tetap

  # cuba cari beza antara Aset Semasa & Aset Tetap.

 292. Assalamualaikum Cikgu , Saya nak tanya sikit . Saya cukup berminat dengan Akaun . Tetapi , keputusan SPM saya tidak begituu memberangsangkan . Math Saya tak kredit . Susah untuk menyambung Pengajian dalam bidang perakaunan . Saya juga berminat untuk mengambil ACCA . Apa patut Saya buat ? Boleh tak Saya Masuk Tingkatan 6 ? Dan juga , selepas Saya tamat tingkatan 6 , Boleh apply ACCA Tak ? Adakah syarat untuk ambil ACCA masih dirujuk kepada keputusan SPM ?

 293. Farhan, waalaikumussalam..

  Rujuk laluan –> ACCA berikut:
  Laluan ke ACCA

 294. cg prinsip perakaunan di tingkatan 6 susah ke senang kerana saya berminat untuk menyambung dalam bidang perakaunan
  saya dapat A- utk prinsip perakaunan math saya C tapi sya tak ambil addmath bolehkah sya masuk ke form 6

 295. Nadzirah,

  Makin tinggi belajar –> makin susah.
  Hanya perlu belajar bersungguh2 sahaja.
  Untuk capai sesuatu yang BERHARGA –> perlulah bersusah2 dahulu.

 296. hi cg, saya dapat penawaran untuk ke matrikulasi and saya sedang belajar perakaunan di stpm. yg mana lebih baik, matrikulasi atau stpm???

  dan satu lagi soalan, ada tak tips utk org yg tak ambil prinsip perakaunan masa spm tapi nak sambung stpm perakaunan?

 297. Thirresh,

  Pada pandangan Cg.. jika ingin menceburi bidang perakaunan.. boleh teruskan dengan pengajian STPM anda.

  Tips: belanjar bersungguh2.. selalu bertanyakan kawan2.. sebaik2nya terus tanya guru.

 298. Cikgu apakah peranan yang dimainkan oleh urus niaga dalam perakaunan??? Dan apakah sebab persamaan perakaunan mesti seimbang bagi setiap urus niaga???

 299. Samitha,..

  1. Tiada urus niaga –> tiada rekod perakaunan.
  # cuba fahami Kitaran Perakaunan

  2. Cuba fahami sistem catatan bergu — > jawapannya ada disitu kenapa mesti seimbang.

 300. Prinsip Perakaunan STPM adakah untuk upper dan lower 6?

 301. Chan,

  Ya.
  # Perakaunan –> STPM (Tingkatan 6)
  # Prinsip Perakaunan –> SPM (Tingkatan 5)

 302. Boleh tak bagi soalan-soalan stpm tahun lepas?

 303. Assalamualaikum cikgu blh saya dptkn nota Matrikulasi sbb link yg cikgu bg tu satu jer blh download satu lagi tak boleh bukak

 304. Nur, waalaikumussaLam.

  Cuba muat turun DISINI..
  https://cgnarzuki.com/muat-turun-bahan/koleksi-bahan-stpm/nota-matrikulasi/

  # nota LAMA.

 305. saya nak tanya apakah itu perakuanan kos dalam stpm?

 306. Yap,

  Sila rujuk guru STPM.

 307. silibus dlm acc f6 lebih kurang topik f4&f5 ka?

 308. Cah,

  Lebih kurang… cuma lebih detail dan sedikit topik tambahan..

 309. Cikgu saya nak tanya ..belajar akaun stpm dalam english ke?

 310. Zettee,

  Dalam malay.

 311. Cikgu saya nak tanya kalau spm tak ambil akaun & addmath saya gagal… Masih layak untuk belajar akaun di peringkat stpm tak?

 312. Dan mathematics spm saya hanya B+..

 313. Valerie,

  Kena rujuk syarat yang ditetapkan oleh sekolah berkenaan.

 314. anonymous boy

  salam cikgu πŸ™‚ (perakaunan stpm p2) nak tanya, jika saya telah buat semua 5 soalan dan saya letak urutan kertas soalan 1,2,3,5 (extra soalan 4 kat belakang), adakah penanda kertas akan mengikut urutan juga? ataupun penanda akan ikut 1,2,3,4 dan tidak akan menanda 5? skrg saya sesat dan takut krn no.5 ialah soalan yang paling saya boleh buat dan no.4 soalan yang paling x mahir buat… x tahu mcm mana pemeriksa akan menanda juga.

  jawapan cikgu amat saya hargai, terima kasih.

 315. anonymous boy

  mengikut kehendak kertas perakaunan,
  “jawab mana2 4 soalan, anda boleh membuat semua soalan tetapi, hanya empat soalan pertama akan diperiksa.”
  empat soalan pertama ia bermaksud 1-4 atau empat soalan pertama yg telah saya disusunkan?

 316. Lee juan,

  Jika SPM… dia akan semak semua jawapan.. kemudian pilih markah yang lebih tinggi.

  STPM mungkin berbeza.. oleh kerana telah dinyatakan dalam
  ARAHAN SOALAN disemak 4 soalan pertama… maka ianya akan ikut susunan jawapan anda.

 317. cg narzuki, sy nak nota stpm tpi sy klik kt bahan stpm, sy tk dpt website bahan tu

 318. Renugakumar,

  Cuba klik di MENU : KOLEKSI BAHAN –> BAHAN PERAKAUNAN STPM

 319. cikgu narzuki,adakah akaun perdagangan & untung rugi sama je bentuk penyatanya dengan akaun pendapatan?

 320. Siti,

  Merujuk perkara yang sama.. cuma format pelaporannya berbeza.
  Akaun Perdagangan & UR –> Format T
  Penyata Pendapatan —> Format Penyata

 321. ouh begitu,bagaimana pula dengan angkutan keluar (jualan) kan cikgu jadi boleh ke letak di bahagian (hasil) akaun untung rugi

 322. Siti,

  Angkutan masuk & Angkutan keluar –> kedua2 BELANJA.

  Angkutan masuk –> item dalam Kos Jualan (lebih tepat Kos Belian)
  Angkutan keluar –> item BELANJA dalam AUR

 323. As salam cikgu…sy ingin menyediakan jurnal.keterangannya ialah mendepositkan sebanyak rm150,000.00 kedalam akaun semasa malayan banking bhd.maknaya di bahagian debit sy catatkan bank 150K dan bahagian krdit sy tls modal betul ke cikgu…mohon tunjuk ajar dari cikgu

 324. Shalina,

  Sekiranya pemilik membawa masuk wang peribadi ke dalam akaun bank perniagaan.. maka akaun yang terlibat ialah KT MODAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wp-puzzle.com logo

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.