Tip Peperiksaan

Koleksi tip-tip peperiksaan.

Post sebelum : TIPS MENJELANG PEPERIKSAAN

  • #1 written by Cg Narzuki
    about 5 years ago

    KESILAPAN YANG TIDAK DISEDARI KETIKA SEDANG MENJAWAB SOALAN

    1. Over Confident
    2. Menjawab soalan mengikut apa yang diketahui bukan mengikut kehendak soalan
    3. Tulisan yang tidak kemas
    4. Tergesa-gesa
    5. Soalan belum habis dibaca tetapi telah memilih jawapan
    6. Meletakkan harapan yang terlalu tinggi
    7. Panik yang tidak terkawal
    8. Kerisauan yang terlalu tinggi terhadap kegagalan
    9. Tidak urus masa dengan betul
    10. Memindahkan pilihan jawapan yang tidak betul : jawapan yang dipilih B tetapi menandakan jawapan di kertas jawapan D : akibat cuai
    11. Menukar pilihan jawapan di saat akhir.
    12. Keluar ke tandas ketika peperiksaan sedang berlangsung tanpa sebab yang munasabah.

    Sumber : Laman Aspirasidiri

  • #2 written by Cg Narzuki
    about 5 years ago

    STRATEGI MENGULANGKAJI DI HARI PEPERIKSAAN

    1. Beritahu Ibu / Ayah
    2. Pohon restu
    3. Ambil Wuduk
    4. Mengadab kiblat
    5. Niat dan lafaz doa
    6. Ambil masa tidak terlalu lama kerana otak perlu rehat yang secukupnya untuk menghadapi peperiksaan yang seterusnya.
    7. Konsentrasi
    8. Mengamalkan teknik bacaan scanning (menyemak / melihat setiap muka surat secara sambil lalu dan hanya memberikan tumpuan kepada seuatu topik secara bersantai). Lihat tajuk kemudian lihat jawapan sepintas lalu.
    Jika perlu lihat tajuk, cth : cuba tuliskan nilai murni / formula / unit / dll
    9. Rehat dan tarik nafas yang panjang setiap 15 minit
    10. Tamatkan mengulangkaji dengan doa : Mohon kepada Allah agar diberi ketenangan.
    11. Sudahkan dengan membaca Tasbih Kafarrah dan surah Al-asr
    12. Simpan semula buku yang digunakan di tempatnya yang asal.

    Sumber : Laman Aspirasidiri

  • #3 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    CARA MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF

    1. Tunggu sehingga soalan diberikan.
    2. Jangan buka soalan sehingga dibenarkan untuk berbuat demikian.
    3. Dengar dengan teliti arahan ketua pengawas.

    Apabila masa menjawab telah bermula

    1. Baca kalimah Basmallah.
    2. Buka buku soalan. Baca soalan dengan teliti
    3. Tandakan kata kunci bagi soalan tersbut
    4. Buat pengiraan (jika berkaitan), rujuk petikan (jika berkaitan),
    5. Buat pilihan jawapan yang paling tepat
    6. Hitamkan jawapan yang telah dipilih di kertas jawapan (JOB) dengan sempurna
    7. Jika tersalah PASTIKAN padam betul-betul jawapan terdahulu, hitamkan yang baru.
    8. Elakkan kesilapan yang tidak disengajakan iaitu kesilapan ketika menghitamkan jawapan di kertas JOB. Jika pilihan jawapan A, pastikan hitamkan A di kertas JOB.
    9. Semak semula jika telah selesai menjawab.
    10. Jika terdapat keraguan pilihan jawapan semasa menyemak kekalkan dengan pilihan ASAL.
    11. Tawakal kepada Allah jika masa menjawab telah tamat.

    TIPS PENTING

    1. Tinggalkan soalan yang tidak dapat difahami /susah. (ingat, bulatkan dahulu soalan tersebut sebagai penanda dan bagi memudahkan anda untuk kembali semula kepada soalan tersebut)
    2. Jawab soalan yang boleh dijawab dahulu / senang
    3. Langkah ini dapat menjimatkan masa.
    4. Kembali semula ke soalan-soalan yang belum dijawab
    5. Setiap kali timbul keraguan, bertenang adalah langkah terbaik.

    PESANAN PENTING

    1. Sentiasa peka dengan MASA.
    2. Pastikan kamu menggunakan masa yang diperuntukkan sepenuhnya.
    3. Jangan lakukan aktiviti lain selain dari memberikan tumpuan kepada menjawab soalan seperti, MELUKIS, TIDUR, Ke tandas tanpa tujuan..
    4. Hargailah peluang yang diberikan kepada kamu….

    Sumber : Laman Aspirasidiri

  • #4 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    TIPS KECEMERLANGAN

    Persediaan dan perancangan yang rapi akan memastikan kecemerlanagan dalam peperiksaan nanti. Anda dinasihatkankan mengikut garis panduan berikut terutamanya bagi dua bulan sebelum tarikh peperiksaan.

    a. Solat hajat.
    b. Menyediakan satu jadual ulang kaji.
    c. Mengadakan sesi kumpulan permbelajaran dan perbincangan.
    d. Membuat ulang kaji semua tajuk.
    e. Menjawab kertas peperiksaan percubaan negeri lain.
    f. Malam sebelum peperiksaan.

    Solat hajat.

    Anda hendaklah sentiasa sembayang hajat dan berdoa kehadrat Allah s.a.w. agar semua kerja kita dirahmati dan diberkati NYA serta membuahkan kejayaan sebagaimana yang diimpikan. Insya Allah.

    Menyediakan satu jadual ulang kaji.

    Anda mestilah menyediakan satu jadual harian bagi mengulangkaji mata pelajaran dengan teratur dan sempurna. Lebihkan masa diperuntukkan untuk mata pelajaran yang memberi masalah kepada anda.

    Kesihatan juga mesti dijaga untuk mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini. Anda tidak seharusnya belajar hingga lewat malam kerana ia menjejaskan konsentrasi disebabkan oleh keletihan. Fikiran hendaklah tenang dan temteram dengan bersiar-siar di taman selepas belajar beberapa jam, jika keadaan mengizinkan.

    Anda hendaklah mengelakkan diri daripada aktiviti yang boleh membawa kecederaan. Tidur mesti awal supay badan segar dan cergas pada pagi yang berikut. Waktu subuh ialah masa paling sesuai untuk belajar kerana suasana sunyi dan nyaman.

    Mengadakan sesi kumpulan permbelajaran dan perbincangan.

    Anda boleh mengadakan kumpulan pembelajaran dan perbincangan (study group) bersama-sama dua atau tiga orang kawan yang menghadapi peperiksaan yang sama. Kumpulan ini boleh mengadakan sesi pembelajaran dan perbincangan sekali-sekala di rumah atau di sekolah. Dalam sesi ini anda boleh berbincang tajuk-tajuk yang dianggap susah,dalam sesi itu juga anda boleh mendapat lebih banyak idea serta mengatasi segala masalah dengan cepat dan berkesan.
    Membuat ulang kaji semua tajuk.

    Anda mestilah mengulang kaji semua tajuk dalam sukatan pelajaran. Jangan mengabaikan mana-mana tajuk walaupun tajuk berkenaan telahpun dikemukakan dalam kertas peperiksaan tahun sebelumnya. Anda hendaklah melihat kembali semua kerja latihan yang pernah dijawab. Buku latihan hendaklah disimpan dan diuruskan dengan kemas, proses ulangkaji akan menjadu mudah dan sistematik.

    Anda juga seharusnya mengulangkaji tentang konsep catatan bergu, prosedur mencatat data dalam Buku Catatan Pertama, dan proses pembukuan ke lejar. Selain itu, anda mesti memberi perhatian kepada pelarasan pada hari imbangan dan juga menghafal format akaun penamat, penyata dan juga lembaran kerja.

    Menjawab kertas peperiksaan percubaan negeri lain.

    Setiap negeri di malaysia kini mengadakan peperiksaan percubaan bersama yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri masing-masing. Anda seharusnya cuba mendapatkan, memungut salinan kertas soalan tersebut dan cuba menjawabnya semasa mengadakan sesi perbincangan kumpulan. Menerusi cara ini, anda boleh mendapat lebih banyak pengalaman menjawab soalan dan mendapat pendedahan kepada pelbagai tajuk dan teknik soalan.

    Malam sebelum peperiksaan.

    Anda mesti membuat persediaan dengan rapi pada malam sebelum peperiksaan. Secara umumnya, anda mestilah memastikan perkara berikut :

    • Membawa kad pengenalan
    • Menyediakan semua jenis alat tulis yang diperlukan.
    • Memastikan kalkulator anda dalam keadaan baik dan diisikan dengan bateri yang baik.
    • Membuat ulangkaji sepintas lalu topik yang difikirkan penting.
    •Tidur awal supaya berasa segar, cergas dan tenang pada hari berikut.

    ~ Semoga Berjaya ~

  • #5 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    TIPS MENDUDUKI PEPERIKSAAN
    Written by JS

    Menjelang peperiksaan, pelbagai permasalahan disuarakan oleh bukan pelajar tetapi juga ibu bapa. Diharapkan tips dan panduan ini dapat membantu anda untuk menghadapi senario peperiksaan.

    Bagi pelajar, masalah² seperti cara membahagikan masa, strategi pembelajaran terbaik di samping petua ulang kaji yang tebaik sering ditanya.

    Bagi ibu bapa pula, petua untuk menasihati anak yang masih leka menonton televisyen di saat-saat peperiksaan yang hampir menjelma adalah antara persoalan popular.

    Artikel ini cuba menjawab secara umum,akan persoalan dan permasalahan di kalangan calon peperiksaan sendiri, dan permasalahan yang dihadapi ibu bapa, guru dan pihak lain yang prihatin.

    Pertama

    Hadir di dalam bilik darjah.Dalam tempoh 2-3 bulan ini,anda mesti datang ke sekolah dan hadir di dalam bilik darjah untuk mengikuti apa juga ajaran dan nasihat guru di samping perbincangan dengan kawan sedarjah.

    Kedua

    Ppastikan anda mendapat petunjuk yang sebanyak-banyaknya daripada semua guru mata pelajaran anda. Jangan mengambil kesempatan untuk `tuang` kelas atau bersengkokol dengan kawan² yang kurang motivasi atau tidak jelas matlamat mengapa belajar atau menduduki peperiksaan.Anda mungkin perlu sentiasa berjumpa guru untuk perbincangan di luar waktu sekolah. Lakukan demi kefahaman. Di samping itu,anda perlu ada kawan belajar sehingga 4 orang lagi supaya pembelajaran atau perbincangan anda dengan guru mata pelajaran lebih bererti.

    Ketiga

    Jangan membuang masa berbincang perkara yang tidak penting. Selama anda berada di kawasan sekolah dari pagi hingga tengahari atau ke petang, sekiranya tidak belajar di dalam bilik darjah, jangan lagi membuang masa bersembang di kantin atau berlonggok di bawak pokok. Sebaliknya,pergilah ke perpustakaan untuk menyelesaikan kerja sekolah atau berbincang dengan kawan² kumpulan belajar, ataupun mengulang kaji pelajaran secara bersendirian.

    Keempat

    Ssanggup bekerja keras. Kalau sehingga bulan Ogos ini markah anda untuk setiap mata pelajaran pada keseluruhannya di bawah 60%, anda perlulah menumpukan lebih banyak masa untuk belajar, memaham dan menguasai topik, fakta, rumus dan simbol mata pelajaran tertentu demi peningkatan pencapaian sehingga 80% ke atas.

    Kelima

    Mmematuhi jadual pembelajaran dan ulang kaji yang teratur. Bayangkan,anda mengambil 10 mata pelajaran (SPM) atau 8 mata pelajaran (PMR). Jangan lupa, aktiviti ulang kaji ini termasuk membaca, memaham, melukis(melakar), menulis dan mengingat.

    Di samping membaca.memaham dan mengingat fakta, bahasa, konsep atau persoalan dan pernyataan, anda mesti mahir melukis peta, rajah, jadual dan graf dan menulis karangan atau jawapan berbentuk rencana. Sehubungan dengan latihan menulis jawapan ini, di sini saya mengingatkan semua calon supaya menguasai bahasa Melayu dengan sebaik-baiknya.

    Khusus bagi penguasaan mata pelajaran,anda perlu berdamping dengan guru,buku teks atau kawan yang pandai. Setiap mata pelajaran ada sifat dan ciri umum,dan khusus. Misalnya, bagi menguasai mata pelajaran Matematik, anda perlu menguasai topik, rumus, simbol dan pengiraan.

    Keenam

    Sentiasa sihat badan dan cerdas minda. Selama belajar ini pastikan anda mengambil makanan dan minuman yang dimasak, bersih, segar dan berkhasiat. Kurangkan atau tinggalkan daripada memakan makanan segera atau meminum minuman bergas dan berais. Ingat!! Otak yang cerdas, pergerakan yang cergas dan emosi yang ceria, datang daripada badan yang sihat. Badan yang sihat ditentukan oleh makanan dan minuman yang baik dan seimbang. Pastikan anda sihat, cergas dan ceria sebelum dan semasa peperiksaan.

    Ketujuh

    Sentiasa mengerjakan sembahyang dan berdoa. Bukan sahaja anda, ibu bapa, sanak saudara pun sama tidak meninggalkan solat, dan turut mendoakan kejayaan anda.

  • #6 written by Syafiq
    about 4 years ago

    as’k0m,,cg

    Lps raye sy ad trial spm akaun,,
    So,leh x cg kasi tip2 bab yg perlu sy study lbh kuat lagi?..

    Tq,,cg =)

  • #7 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    Waalaikumussalam,

    Dengan andaian Syafiq telah cover semua topik, bab2 yang perlu diberikan lebih tumpuan (study lebih kuat) ialah topik2 Anchor Item kerana soalannya agak mencabar dan menguji kemahiran perakaunan pelajar.

    Topik2 Anchor Item ialah:
    1. Penyediaan Penyata Kewangan samada bagi Milikan Tunggal, Perkongsian, Rekod Tak Lengkap (kaedah analisis) dan juga Kelab dan Persatuan.
    2. Perkongsian – Ak Pengasingan Untung Rugi dan Pembubaran.
    3. Rekod Tak Lengkap – kaedah perbandingan
    4. Ak Kelab dan Persatuan
    5. Akaun kawalan

    Tips seterusnya cuba jawab sebanyak mungkin soalan2 trial dari negeri2 lain serta soalan tahun lepas.

    ~ Semoga Berjaya dalam Trial dan SPM.

  • #8 written by jenicetan
    about 4 years ago

    hi cikgu.
    cikgu tahun ini spm akaun penamat akan keluar atau tidak?
    cikgu tahun ini akan keluar soalan apa?

  • #9 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    Jenicetan,

    Akaun Penamat akan dikeluarkan dalam soalan 2, sama ada bagi Milikan tunggal, Perkongsian, Kelab dan Persatua ataupun Rekod Tak Lengkap.

    Maaf, Cg tak tahu topik apa yang akan dikeluarkan pada tahun ini, cuba kuasai topik sebanyak mungkin sementara masa masih ada. Semoga Berjaya.

  • #10 written by jenicetan
    about 4 years ago

    terima kasih cikgu.
    tips yang cikgu beritahu saya amat berguna dan saya akan cuba kuasai.cikgu,soalan objektif tahun yang lepas akan keluar lagi?

  • #11 written by arif
    about 4 years ago

    cg….rif lemah dalam mata pljran prinsip akaun….pe yang rif bleh lakukan…..rif dah buntu

  • #12 written by habeeba
    about 4 years ago

    salam cikgu,
    cikgu tahu x topik mana yg harus dberikan lebih perhatian for spm 09?

    saya nak ulangkaji tapi x tau nak start dari mana~~

    harap cg dpt tolong saya,
    tq

  • #13 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    Habeeba,

    Salam, sebagai panduan topik2 yang perlu diberikan keutamaan bolehlah rujuk kepada Analisis Soalan2 Trial 2009 yang disediakan oleh Cg Mohammad Said melalui Blog beliau DISINI. (klik)

    Seterusnya cuba kuasai topik2 yang lain juga. Semakin banyak topik yang dikuasai, maka semakin hampir anda dengan A+.

    Semoga Berjaya.

  • #14 written by habeeba
    about 4 years ago

    tq cg

  • #15 written by azman
    about 4 years ago

    salam……
    sy nk tye,,bley x sy nk peruncingan soalan perinsip akaun hok pertengahan tahun ini????

  • #16 written by azman
    about 4 years ago

    lpee nk bgtau,,,,sye nowp peruncingan soalan p.akaun di terengganu……bley x???????

  • #17 written by ismail
    about 4 years ago

    cikgu saya lemah dalam menyediakan kunci kira-kira..boleh bagi tips x???peruncingan untuk pertengahan tahun ngeri trg ada x???

  • #18 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    Azman,
    Kena tanya cikgu anda disekolah, kerana beliau lebih mengetahuinya.

    Ismail,
    Fahami apa itu Aset Bukan semasa, aset semasa, liabiliti semasa, liabiliti bukan semasa dan ekuiti pemilik. Fahami kedudukannya dalam KKK mengikut format yang betul.
    Cuba dapatkan tips2 dan panduan daripada komen diSINI (klik).

  • #19 written by JANNAH
    about 4 years ago

    assAlamualaikum cikgu..ape kabar..
    wah ni mmg cikgu akaun betul ni ek..well done..sy terjumpa site ni ms tgh google nk cari cmne nk face my exam next month. it is ACCA but since less than 1 month to go now it become so hard to understand + nervous..klau cikgu ada petua jugak untuk saya ni…anyway tips2 yg ada kt sini amat berguna especially for spm candidate.good luck all..

  • #20 written by imran
    about 4 years ago

    ada x perunciingan pmr pertengahan tahun yang sains kertas 2..esk da exm..

  • #21 written by imran
    about 4 years ago

    di terngganu..

  • #22 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    Maaf, Cg hanya mengajar Prinsip Perakaunan SPM sahaja.

  • #23 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

  • #24 written by alif
    about 4 years ago

    salam,,,
    ckgu tau x peruncingan percubaan p.akaun 2010??
    bab ane kne bg pehatian lbh skt???

  • #25 written by Cg Narzuki
    about 4 years ago

    Salam,
    Maaf, diluar pengetahuan Cg. Cuba kuasai sebanyak mungkin topik yang ada.

    ~ SEMAKIN BANYAK TOPIK YANG DIKUASAI, SEMAKIN HAMPIR DENGAN A+

  • #26 written by liza
    about 3 years ago

    assalamuaalaikum
    trm kasih ckgu atas segala tips yang ckgu berikan…di sini, sy ingin memohon kebenaran ckgu utk berkongsi tips berguna ini dgn pelajar sy…

  • #27 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Liza, waalaikumussalam.
    Dipersilakan ambil mana2 yang berkenang dan edarkan kepada pelajar.

  • #28 written by nurabadi
    about 3 years ago

    selamat maju jaya buat cg. Semoga segala usaha diberkati Allah.

  • #29 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Terima kasih, Semoga usaha kita semua diberkati dan dirahmati Allah.

  • #30 written by Cikgu Diana
    about 3 years ago

    Assalamualaikum Cikgu Narzuki.
    Tahniah cikgu kerana telah berjaya menghasilkan blog yang sangat berguna dan berinformasi. Saya mohon izin untuk linkkan tips peperiksaan ini di dalam blog sekolah kami. Blog cikgu juga telah saya linkkan. Terima kasih atas perkongsian. Semoga usaha yang cikgu lakukan ini berberkati Allah hendaknya.

  • #31 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Waalaikumussalam,
    Amin. Dipersilakan ambil mana2 yang berkenan dan difikirkan sesuai untuk kegunaan cikgu dan anak2 pelajar sekalian.

  • #32 written by cg saina
    about 3 years ago

    Terima kasih banyak. blog cikgu telah banyak membantu saya, semoga tuhan membalas segala kebaikan cikgu. Koleksi soalan cikgu banyak membantu. Tak sabar nak tunggu koleksi soalan trial spm tahun ni. Terima kasih sekali lagi

  • #33 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Cg Saina,

    Sudah boleh MUAT TURUN, sila ke post Koleksi Trial Prinsip Perakaunan SPM dan Perakaunan STPM 2010. (klik)

  • #34 written by nun
    about 3 years ago

    terima kasih cikgu atas perkongsian. ia sangat membantu!

  • #35 written by zul
    about 3 years ago

    cikgu, saya rasa saya sudah bersedia untuk menghadapi peperiksaan…cuma,saya ragu2 pada persediaan saya..saya sendiri kadang2 tak yakin yang saya dah bersedia atau tidak…lebih2 lagi prinsip akaun ni…saya mahu bertanya tajuk apakah yang perlu saya beri perhatian yang lebih? cikgu saya pun menyuruh saya bertanya dengan cikgu…saya harap cikgu dapat membantu…berilah seberapa banyak tajuk yang perlu saya kuasai dengan lebih mendalam lagi…barulah saya tak kan ragu pada persediaan saya menghadapi peperiksaan tahun ni…

  • #36 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Tahniah, kerana sudah bersedia, cuma perlu pupuk keyakinan diri sahaja. Maaf, Cg tiada topik2 yang perlu diberikan lebih tumpuan, bagi Cg semuanya berkemungkinan akan disoal dalam SPM nanti. Cadangan Cg bagi meningkatkan keyakinan diri, jawab semua soalan daripada Koleksi Trial 2010 Cg Narzuki Online. Jika sudah, buat SEMAKAN SEMULA terhadap setiap SOALAN dan JAWAPAN ANDA. Imbas kembali cara2/langkah2 untuk menjawab soalan tersebut, maklumat yang diberikan serta pelarasan yang perlu dilakukan, juga format2 yang terlibat.

    Pada pandangan Cg, dengan cara tersebut PERSEDIAAN dan KEYAKINAN DIRI akan lebih meningkat.

  • #37 written by nazeera
    about 3 years ago

    macam mana kita nak pilih aliran selepas pmr? tolong lah saya betul2 tengah buntu sekarang nie…..

  • #38 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Perkara tersebut sebaik2nya rujuk kepada kaunselor sekolah.

  • #39 written by vimalan
    about 3 years ago

    ok

  • #40 written by may
    about 3 years ago

    cg..bagaimanakah caranya saya boleh dpt kertas soalan percubaan dr ngeri lain..?

  • #41 written by cikgu syikin
    about 3 years ago

    salam cikgu…mohon izin untuk berkongsi tips ini dengan pelajar saya…thanks

  • #42 written by Wani
    about 3 years ago

    ckg sye nie lmah sangat-sangat dlm subject prinsip akaun…dah tak tau nak wat cam ne lagi dah ckg Dah la taun nie nak SPM T^T sye dah cuba tumpukan perhatian dlm kelas tpi tak berhasil gak la ckg.. ape yang ckg sye ajar kbanyakannye x masuk dlm ingatan langsung dan sye tak faham apa yang diajar…apa yang perlu sya buat? boleh tak ckg tolong sya mcm tajuk apa yang paling penting dlm SPM yang slalunye akan kluar bab nie dan perlu untuk diberi perhatian :(

  • #43 written by Cg Narzuki
    about 3 years ago

    Wani,

    Cadangan Cg, terus jumpa guru anda untuk bertanya secara langsung apabila ada yang tidak faham. Pada kebiasaannya guru2 akan memberikan latihan mengikut topik2 penting, maka pastikan semua latihan tersebut disiapkan dan dihantar untuk semakan guru. Serta jawab soalan2 percubaan SPM 2011 dari negeri2 lain nanti sebagai persediaan menduduki kertas prinsip perakaunan pada 5 Disember 2011 nanti.

  • #44 written by cr
    about 2 years ago

    thanks cikgu utk tips peperiksaan. doakan saya berjaya untuk spm 2011, amin :)

  • #45 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Cr,

    Cg doakan semoga, berjaya dengan cemerlang.

  • #46 written by Himak
    about 2 years ago

    Assalamualaikum Cikgu,

    Terima kasih dgn tip2 yg cikgu beri itu..Semoga dgn tip2 itu saye berjaya dlm peperiksaan…Amin :)

  • #47 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Himak, waalaikumussalam.

    Cg doakan semoga berjaya dengan cemerlang dalam SPM nanti. InsyaAllah.

  • #48 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    EMPAT UNSUR KECEMERLANGAN DIRI

    1. Jasad
    Jasa ialah bentuk fizikal manusia. Amalan hidup yang sihat amatlah penting untuk merangsang jasad. Kita tahu akan kewujudan jasad apabila kita berasa sakit akibat terluka dan sebagainya. Dorongan emosi negative yang berlebihan akan membuatkan kita tertekan dan mewujudkan pelbagai jenis penyakit seperti migraine, sakit jantung dan darah tinggi. Kajian menunjukkan orang yang tidak memperolehi ketenangan diri dari segi rohani, mental dan emosi mempunyai jasad yang tidak sihat dan mudah terdedah kepada penyakit.

    2. Emosi
    Emosi merupakan aspek perasaan yang berhubung rapat dengan minda dan rohani. Emosi wujud daripada pemikiran yang mencetuskan perasaan dan kemudian membentuk perilaku. Emosi mampu dirangsang dengan adanya sifat- sifat positif iaitu sabar, tabah, tiggi daya tahan, dan sebagainya.

    3. Minda
    Minda berkait rapat dengan keseluruhan diri, emosi, dan jasad kita. Walaupun kita mengenali otak sebagai organ yang mencetuskan idea dan pemikiran, tetapi ia sebenarnya tidak terhad kepada fungsi itu semata- mata. Para penyelidik Barat tidak dapat mendefinisikan dengan sebenar- benarnya maksud minda. Tetapi kita boleh definisikan minda sebagai pembentuk diri dan ingatan yang diasaskan oleh otak ( hardware ) dan minda separa sedar ( subconscious ) yang berfungsi secara total.

    4. Rohani
    Rohani ialah unsur yang paling penting dalam diri manusia. Tuhan telah menghidupkan kita dengan meniupkan roh ke dalam jasad kita. Apabila manusia menemui ajalnya, asa akan hancur tetapi roh akan kekal selama- lamanya.

    Sumber : http://batch13smih.blogspot.com/2011/09/empat-unsur-kecemerlangan-diri.html

  • #49 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    PENDEKATAN KECEMERLANGAN AKADEMIK BIJAK BELAJAR

    1. Bijak menentukan pendiriran:-
    Berapa pun A yang diperolehi ( semua A beberapa Aataupun tiada A dalam SPM saya sendiri yang menentukannya bukan orang lain.

    2. Bijak menguasai pelajaran:-
    Bagi menguasai sesuatu subjek, saya mesti mengamalkan sepenuhnya strategi S.A.T.U.

    3. Bijak menetapkan matlamat peperiksaan:-
    Seperti pelajar yang lain, saya perlu ada matlamat SPM yang khusus dan mencabar.

    4. Bijak mengurus masa yang terhad:-
    Dahulukan atau utamakan aktiviti yang memberi sumbangan terbesar kepada matlamat. Manfaatkan 100 % masa belajar di sekolah dan selepas sekolah.

    5. Bijak mempupuk semangat kemenangan:-
    Saya mesti sentiasa meyakini bahawa selagi saya berusaha saya tetap berpeluang untuk meraih kejayaan.

    6. Bijak bertindak sehinggah berjaya:-
    Usaha yang bersungguh- sungguh dan segera secara konsisten ( berterusan ) dari awal yang boleh menjamin kejayaan seseorang pelajar.

    LIMA PERKARA YANG MESTI DIBUAT SETIAP HARI

    1. Ibu kunci kejayaan akademik ialah faham, untuk kuasai setiap subjek mesti faham

    2. Guna hujung minggu:-
    Hari sabtu:- gunakan untuk ulang kaji semua tajuk yang telah diajar oleh guru
    seminggu yang lalu
    Hari ahad:- Gunakan untuk buat persedian awal.

    3. Bagi memotivasikan diri untuk belajar bersungguh- sungguh mesti ada matlamat
    belajar yang khusus dan mencabar. Maklumat berkenaan mensti dirujuk tiap- tiap
    hari.

    4. Put First Thing First, saya mesti utamakan aktiviti penting ( memberi sumbangan
    terbesar kepada matlamat ) dan hentikan pembazairan masa.

    5. Sebelum saya boleh mendapat A salam setiap subjek, saya mesti nampak A dalam
    subjek berkenaan dalam fikiran saya terlebih dahulu.

    Sumber : http://batch13smih.blogspot.com/2011/09/pendekatan-kecemerlangan-akedamik-bijak.html

  • #50 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    TIPS CARA BELAJAR DI SAAT-SAAT AKHIR

    1. Muhasabah diri. Ada orang yang mengharapkan gagal atau lulus, ada yang mengharapkan dapat A atau sebagainya. Tanya diri, sebenarnya mampu setakat mana. Jika anda berusaha saat akhir setakat mana gred yang anda dapat? Jika anda sudah tahu berapa anda dapat, anda kena menerimanya. Tetapi, kemungkinan anda dapat keptusan seperti diinginkan masih ada. Contohnya ada orang selalu gagal di sekolah dalam mata pelajaran Matematik Tambahan, tetapi dia berusaha saat akhir tanpa jemu dan akhirnya mendapat gred C. Hal ini memang selalu terjadi. Ada juga orang yang mendapat C, tapi apabila berusaha saat akhir mendapat A. Ini bukan cerita dongeng, yang penting gunakan saat akhir ini untuk

    2. Jangan putus asa. Selagi kertas soalan belum dijawab, selagi itu masih ada masa untuk ulang kaji. Jika sudah hantar kertas jawapan, barulah habis segala usaha kecuali doa. Jangan sudah habis menjawab baru menyesal tidak menggunakan masa yang ada ini untuk ulang kaji. Sudah habis SPM nanti sudah tidak ada apa-apa untuk dibaca, jadi sementara masa masih ada ini baca sajalah apa yang ada.

    3. Hapuskan tabiat tidur terlebih atau terkurang. Masa macam ni patutnya tidur pukul 12 tengah malam dan bangun pukul 6 pagi bersamaan 6 jam. Biasanya apabila tak faham akan terus tidur, sepatutnya tukar ke topik lain, jangan memaksa diri.

    4. Sekat hiburan. Selepas SPM, semua orang akan ada masa 5 hingga 6 bulan bercuti. Buat apalah main game, dengar muzik, main Facebook, main internet dan tengok tv pada masa ini. Yakin dan percayalah, selepas SPM ramai yang tak tau nak buat apa. Oleh itu, sementara masa masih ada ini, gunakan masa untuk menghafal dan memahami pelajaran.

    5. Jangan buat benda pelik. Biasanya waktu-waktu macam ini akan ada macam-macam benda pelik berlaku. Contohnya jangan makan makanan yang tidak biasa makan, kerana bimbang akan sakit perut. Ataupun tiba-tiba ingin bersukan, bimbang juga nanti akan tercedera. Jangan juga makan ubat tahan tidur dan pil-pil yang tak sepatutnya.

    6. Ulangkaji soalan ramalan SPM. Perlu diingat bukan 100% tepat ramalan ini, tapi jika terdesak memang sangat membantu. Biasanya cikgu ada tajuk-tajuk yang mengikut pengalamannya akan keluar. Kalau soalan matematik itu buatlah latihan soalan tahun lepas sebab memang akan keluar soalan yang lebih kurang serupa.

    7. Belajar bijak. Jika nak baca satu buku memang tak akan dapat faham semua. Sekurang-kurangnya tengok soalan apa yang biasa keluar dalam soalan tahun lepas dan nilai diri sama ada soalan ini boleh buat atau tak. Jika tak boleh buat, sila tumpukan kepada tajuk yang rasa-rasa boleh buat.

    8. Buang rasa nak habis semua dan cepat. Masa saat akhir ini memang boleh baca buku sampai habis, tapi satu apa pun tak faham. Agak-agak lah, masa yang ada ini bacalah sikit-sikit, kalau nak masuk semua sekaligus takut satu pun tak faham. Sekurang-kurang separuh bab sempat baca, bolehlah jawab sekurang-kurangnya separuh soalan semasa SPM daripada tak tahu jawab langsung nanti.

    Sumber : http://www.churpchurp.com/afiza/share/PetronasMotoGP

  • #51 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Tips menghadapi EXAM!!

    1. Tidur awal

    Tidurlah awal pada malam sebelum peperiksaan. Tidur yang mencukupi penting supaya badan dan otak kita segar pada keesokan harinya.

    2. Bangun awal

    Cuba bangun seawal mungkin pada pagi hari peperiksaan. Bangun, mandi dan tunaikanlah solat sunat 2 raakat. Solat sunat apa-apa pun boleh. Sunat taubat ker, sunat hajat ker, atau sunat tahajjud pun boleh dilakukan. Doa dan minta pada Allah supaya mempermudahkan kita untuk menjawab soalan.

    3. Baca surah Yaasin

    Abah saya kata, Surah Yaasin adalah ‘surah yang memudahkan’. Sebab itu kalau orang sakit tenat digalakkan untuk kita baca surah Yaasin supaya kalau ajal nya sudah sampai, maka mudahlah roh nya untuk keluar dari jasad. Jadi, siapa yang amal membaca surah Yaasin pada pagi hari, InsyaAllah, dengan keberkatan surah ini, semua kerja-kerja kita selama satu hari tu akan dipermudah dan diselesaikan.

    Jadi, peruntukkan sedikit masa untuk baca surah Yaasin, setidak-tidaknya pada hari kita nak menduduki peperiksaan. Baca dan niatkan dalam hati supaya Allah bantu kita.

    4. Telefon ibu

    Doa ibu bapa untuk anak adalah sangat mustajab. Telefon lah ibu/bapa kita sebelum menduduki peperiksaan. Minta maaf pada mereka kalau-kalau kita ada buat dosa dengan mereka. Minta mereka doakan kejayaan kita. InsyaAllah, dengan berkat doa ibu/bapa, Allah pasti beri kejayaan pada kita.

    5. Pergi ke tempat peperiksaan lebih awal

    Pastikan diri kita tiba di tempat peperiksaan setidak-tidaknya 15 minit lebih awal dari masa peperiksaan bermula. Ini bertujuan untuk
    mengelakkan kita daripada menjadi kelam kabut sekiranya kita terlewat.

    Saya pernah melihat seorang calon yang sampai lewat ke dewan peperiksaan. Memang kelam kabut dan huru hara dibuatnya. Saya lihat dia
    termengah-mengah, berpeluh dan nampak kusut pada wajahnya. Sedangkan pada masa itu, orang lain dah bersiap sedia dengan tenang di tempat duduk masing-masing untuk menjawab soalan. Dia pulak, memang nampak kelam kabut dan tidak tenteram. Dalam keadaan begitu, adakah anda rasa dia boleh menjawab soalan peperiksaan dengan baik??

    Jadi, sila pastikan diri kita untuk datang awal ke tempat peperiksaan.

    6. Senyum dan Sapa

    Kalau anda sampai awal di tempat peperiksaan, cubalah untuk bertegur sapa dengan calon-calon lain. Macammana nak bertegur sapa?

    Mudah saja caranya, anda lontarkan senyuman, beri salam dan hulur tangan untuk bersalaman. Kemudian, perkenalkan diri dan tanya nama dia, dari mana dia datang dan apa-apa sajalah.

    Komunikasi ‘ringan’ dengan calon lain ini dapat mengurangkan tekanan atau kerisauan kita pada peperiksaan bakal diduduki. Dengan menegur calon lain, kita tidak akan berasa keseorangan, malah kita akan berasa lebih berkeyakinan.

    7. Kunyah gula-gula getah (/chewing gum/)

    Memang menjadi amalan saya semasa menghadari mesyuarat, saya akan mengunyah /chewing gum/. Mengunyah /chewing gum/ bukan saja dapat mengelakkan daripada mengantuk, malah dapat merangsang otak untuk terus berputar ligat. Mungkin tiada kajian yang membuktikan perkara ini, tapi ini adalah pengalaman sebenar saya. Saya berasa otak saya tepu kalau tak mengunyah /chewing gum/ semasa/meeting/.

    Jadi, sebelum peperiksaan, saya pasti akan membeli /chewing gum/ dan meletakkan dalam poket. Dan sepanjang peperiksaan berjalan, mulut saya memang akan terkumat-kamit mengunyah chewing gum. Alhamdulillah, cara ini bukan saja membuatkan saya berasa segar, malah saya rasa otak saya lebih /pick-up /daripada biasa.

    Jadi, kepada yang tak pernah mencuba tips ini. Cubalah kunyah ‘/chewing gum/‘ semasa anda menduduki sebarang peperiksaan.

    8. Baca selawat kalau ada soalan yang sukar

    Kalau ada soalan-soalan yang sukar untuk dijawab, selawat lah ke atas Nabi SAW sebanyak 3 kali. Dan kemudian, baca kembali soalan dan jawablah dengan sebaik mungkin.

    9. Ucap Alhamdulillah dan bertawakal kepada Allah

    Selepas habis menjawab semua soalan. Ucapkanlah Alhamdulillah dan bertawakal lah kepada Allah. Yakin dan bersangka baik lah dengan Allah bahawa Allah akan memberikan kejayaan pada kita berkadar dengan usaha yang kita telah lakukan.

    10. Muhasabah diri

    Selepas peperiksaan telah selesai semuanya, muhasabah lah diri. Catatkan kelemahan-kelemahan atau kekurangan-kekurangan yang kita telah lakukan dalam menghadapi peperiksaan. Catatan ini penting supaya kita tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan dan anda akan dapat
    mempertingkatkannya pada masa-masa yang akan datang.

    Sumber : http://pakarhowto.com

  • #52 written by kiko
    about 2 years ago

    salam cg….klo kiter nk skor A dalm exm p.a ….kertas 1 kiter sekurng kurangnyer kna skor berape???dan kertas dua???

  • #53 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Kiko,

    Untuk skor sekurang2nya A …….. Cg cadangkan letak target untuk capai 80%
    Kertas 1 .. sekurang2nya 18% ….. iaitu betul 35 / 40
    Kertas 3 ,, sekurang2nya 18 %
    Kertas 2 .. sekurang2nya 44 % ….. iaitu 73 / 100 markah.

  • #54 written by kiko
    about 2 years ago

    tq cg… :)

  • #55 written by siti aisyah
    about 2 years ago

    x lame lagi sy nk trial.boleh x ckg bg tips soalan ape yg d’jangka keluar?

  • #56 written by Cg Narzuki
    about 2 years ago

    Siti Aisyah,

    Nasihat Cg, cuma kuasai sebanyak mungkin topik yang ada, “Semakin banyak topik yang dikuasai, maka semakin hampir dengan A+”. Sediakan SENARAI SEMAK dengan menyenaraikan semua topik2 tersebut, kemudian tanda mana2 topik yang sudah dikuasai, … seterusnya gunakan masa yang seadanya untuk menguasai topik2 yang lain. Jika itu yang dilakukan, insyaAllah kejayan (A+) akan jadi milik anda.

    Semoga berjaya dalam trial dan SPM nanti.

  • #57 written by Cg Narzuki
    about 1 year ago

    PANTANG LARANG PELAJAR UNTUK MENUJU KECEMERLANGAN

    Semua orang ingin menjadi pelajar cemerlang. Untuk menuju kecemerlangan, pelajar perlu mengamalkan beberapa pantang larang. Pantang larang ini bukanlah untuk menyekat kebebasan pelajar tetapi bertujuan untuk meningkatkan kefahaman dan juga ingatan, juga sebagai satu usaha untuk meningkatkan kecerdasan akal fikiran. Berikut antara beberapa pantang yang perlu pelajar ikuti untuk mencapai kecemerlangan dalam pelajaran. Insya-Allah.

    1. Makan Terlalu Kenyang.

    Makan terlalu kenyang boleh mendatangkan kemudaratan kepada pelajar. Terlampau kenyang akan menggangu tumpuan pelajar untuk mentelaah pelajaran serta mengurangkan mutu pembelajaran. Makan terlalu kenyang boleh menyebabkan pelajar menjadi mengantuk yang mengakibatkan kelembapan akal fikiran serta menegah pelajar dari memberi tumpuan sepenuhnya terhadapa pelajaran.

    Makan terlalu kenyang juga menyebabkan hati jadi keras, juga satu sikap yang keji yang boleh membunuh akal fikiran. Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: “Jangan kamu matikan hati (akal fikiran) dengan banyak makan dan minum, maka sesungguhnya hati seperti tanaman, sesungguhnya mati tanaman apabila berlebihan air ke atasnya.”

    2. Tidur Berlebihan

    Tidur yang berlebihan akan mempusakai keras hati, malas belajar dan lemah ingatan. Sebagai seorang pelajar jauhi dari sikap ini agar pelajar mudah menerima pelajaran dan sentiasa tingkatkan daya ingatan. Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: “Tiga perkara mempusakai keras hati, suka tidur, suka melepak dan suka makan”.

    3. Makan makanan yang masam.

    Asaam yang berlebihan seperti pauh masam, epal masam, cuka dan sebagainya boleh menyebabkan akal menjadi tumpul. Memakan banyak asam boleh menyebabkan banyak lendir terkumpul di bahagian tengkuk yang dikenali sebagai balgham yang boleh menyebabkan lambatnya proses mengingatkan pelajaran.

    4. Membaca Nama di batu nesan.

    Membaca nama di batu nesan di kubur boleh menyebabkan hati keras dan lembabnya fikiran.

    5. Bau busuk.

    Jauhi dari terlalu kerap menghidu bau busuk kerana selain dari makruh, ia juga boleh menyebabkan akal menjadi lemah dan ingatan menjadi kurang menyebabkan akal jadi mati dari terus cergas untuk menaakul.

    6. Menatapi pada najis serta aurat, terutamanya kemaluan.

    Melihat dengan pandangan yang memerhati kepada kekotoran, najis serta kemaluan adalah antara faktor-faktor yang menjadikan seseorang itu pelupa atau lemah ingatan.

    7. Tidur selepas subuh dan asar.

    Pelajar perlu membuang tabiat suka tidur selepas subuh dan asar kerana kesanya badan jadi lemah dan akal juga jadi lemah. Badan lemah juga memudahkan dihinggapi penyakit.

    8. Belajar secara memenatkan.

    Pelajar hendaklah menghindari dari belajar secara memaksa atau memenatkan fikiran seperti belajar terburu-buru di saat-saat akhir untuk mengejar pelajaran yang tertinggal. Ini akan hanya menjadikan fikiran pelajar lebih berkecamuk menyebabkan pelajar susah untuk mengingatkan fakta.

    Urusan belajar adalah satu urusan yang besar yang tidak boleh dilakukan dengan tergesa-gesa. Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: “Gopoh gapah daripada syaitan,an beransur-ansur daripada Allah Taala.”

    9. Malu bertanya.

    Malu bertanya sesat jalan. Hindarkan dari sikap malu bertanya terutamanya bertanya mengenai pelajaran yang tidak difahami.

    Cikgu doakan semoga pelajar-pelajar semua diberkati dan dirahmati Allah serta dipermudahkan dalam urusan pembelajaran serta menjadi pelajar yang cemerlang dunia dan akhirat.

    Sumber : http://retibahasa.blogspot.com/2012/07/pantang-larang-pelajar-untuk-menuju.html

  • #58 written by Cg Narzuki
    about 1 year ago

    Stress

  • #59 written by Cg Narzuki
    about 1 year ago

    PERSIAPAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN

    Peperiksaan merupakan salah satu cara bagi mengukur tahap kemampuan minda dan kesungguhan para pelajar dalam mendalami ilmu yang diajar di sekolah.Cemerlang dalam peperiksaan bererti anda seorang yang bersemangat tinggi dan tahu hala tuju untuk mencapai kejayaan.Tidak semua pelajar yang cemerlang adalah pelajar yang bijak.Sebenarnya untuk menjadi bijak anda perlu rajin berusaha.Di sini saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang persiapan yang perlu dilakukan bagi menghadapi peperiksaan.

    Langkah yang pertama :
    Anda harus korbankan perkara yang tidak penting seperti menonton televisyen,membaca novel dan bermain permainan video.Anda harus meninggalkan perkara tersebut bagi memberikan tumpuan sepenuhnya kepada pelajaran.Untuk mencapai sesuatu kejayaan,perlu ada pengorbanan yang besar.

    Langkah yang kedua :
    Mulakan sesi pembelajaran atau ulang kaji dengan niat untuk berjaya dan niat tersebut perlulah ke arah kebaikan dan disertai dengan keikhlasan.Setiap niat yang baik pasti akan mendapat pertolongan daripada Tuhan.

    Langkah yang ketiga :
    Hilangkan rasa stress dan tenangkan fikiran dengan sentiasa berfikiran positif.Apabila peperiksaan sudah hampir tiba, anda hanya perlu membaca nota-nota ringkas sahaja.Elakkan membaca buku-buku yang tebal kerana ini akan menyebabkan otak menjadi terbeban dengan maklumat yang banyak.Selain itu,anda juga akan merasa tertekan,mudah marah dan mudah merasa lesu.

    Langkah yang keempat :
    Banyakkan minum air kosong kerana air kosong akan membekalkan oksigen kepada otak dan tubuh anda.Air kosong juga dapat mengekalkan suhu badan anda.Anda juga perlu mengambil makanan yang dapat merangsang otak seperti kismis,kurma,madu lebah.Jangan makan makanan yang pedas dan masam.Hal ini kerana ia dapat melemahkan daya pemikiran anda.

    Langkah yang kelima :
    Lakukan sesi ulang kaji pada waktu pagi iaitu antara pukul 2-4 pagi.Pada waktu ini, suasana amat tenang dan udara masih segar.Suasana seperti ini dapat memudahkan anda memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap pembelajaran.Otak juga masih segar dan tidak terbeban dengan hal yang lain.

    Langkah yang keenam :
    Sentiasa melakukan muhasabah diri sebelum tidur.Tekadkan semangat dan cita-cita anda sebelum tidur.Apabila anda bangun pada esok hari,InsyaAllah anda akan berfikiran positif dan keinginan untuk mencapai kejayaan itu semakin meningkat.

    Ini sahaja langkah-langkah yang dapat saya kongsikan kepada anda semua pada kali ini.Semoga apa yang saya kongsikan ini akan menjadi amalan anda yang bergelar seorang pelajar.Pesanan akhir daripada saya, hormatilah guru anda kerana mereka andalah insan yang murni.Tanpa mereka,siapalah kita..Sekian,terima kasih.

    Sumber : Persiapan Menghadapi Peperiksaan

  • #60 written by Cg Narzuki
    about 9 months ago

    TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN

    Belajar Untuk Belajar
    Jangan Takut Pada Peperiksaan
    Semua Orang Perlu Menduduki Peperiksaan
    Sebenarnya, Kejayaan Dalam Peperiksaan Bergantung Kepada Rajin Dan Cara Belajar.

    Kenal Pasti Cara Belajar
    Anda Perlu Memilih Masa Untuk Belajar@Mengulangkaji
    Berikan Tumpuan Kepada Semua Mata Pelajaran
    Disiplin Diri Anda, Lawan Kehendak Yang Negatif.

    Teknik Belajar
    Jika Di Amalkan Secara Disiplin Akan Menjadikan Anda Seorang Pelajar Yang Bertanggung Jawab.
    Jika Anda Dapat Merancang Teknik Belajar Yang Berkesan Ia Akan Menghasilkan Sesuatu Yang Positif.

    Sikap Di Dalam Kelas
    Pelajar Yang Berjaya,Adalah Mereka Yang Berkelakuan Baik Di Dalam Kelas, Terutama Semasa Cikgu Mengajar.
    Mereka Memberi Tumpuan Dan Tidak Menjadi Virus Kepada Orang Lain.

    Masa Dalam Kelas Sangat Penting
    Tumpukan Sepenuh Perhatian Kepada Penerangan Guru.
    Sekiranya Guru Membuka Perbincangan Dalam Kelas, Ambil Bahagian.
    Kemukakan Masalah Terhadap Apa Yang Anda Tidak Faham

    Buat Persediaan Sebelum Masuk Ke Kelas
    Baca Buku Sebelah Malam,Kerana Ia Akan Memudahkan Anda Memahami Apa Yang Di Terangkan Oleh Guru.
    Baca Bahan Bacaan Tambahan,Seperti Majalah Atau Bahan Dari Internet.

    Bina Keyakinan Diri Semasa Didalam Kelas
    Kenalkan Diri Anda Dengan Guru
    Bersedia Untuk Mempelajari Sesuatu Subjek Itu.
    Jangan Lupa Bawa Buku Teks
    Bawa Buku Catatan Semasa Di Dalam Kelas.
    Buat Semua Tugasan Yang Di Berikan Oleh Guru Anda

    Mendengar Secara Berkesan
    Mendengar Dan Memberi Perhatian Memudahkan Anda Mengingat Kembali Apabila Membuat Ulangkaji.
    Fokus Kepada Apa Yang Di Sampaikan Oleh Guru Anda
    Jangan Berangan-Angan Dalam Kelas.

    Belajar Merancang Masa
    Jangan Pilih Mata Pelajaran Yang Di Gemari Sahaja.
    Jangan Habiskan Waktu Dengan Menonton Televisyen.
    Buat Jadual Belajar Yang Padan Dengan Kemampuan Anda.

    Buat Jadual Waktu Belajar
    Cuba Kenalpasti Pelajaran Apa Yang Anda Lemah.
    Pastikan Setiap Hari Anda Belajar, Sekurang-Kurangnya Satu Jam Untuk Setiap Pelajaran. Dan Dalam Masa Seminggu Semua Anda Telah Pelajari/Buat Latihan

    Bosan,Bosan Apa Ubat Nya
    Cuba Tanya Diri Anda, Mengapa Sering Rasa Bosan.
    Lawan Diri Anda Atasi Bosan.
    Jika Ada Masalah Peribadi Cepat-Cepat Selesaikan.
    Tanya Mengapa Anda Perlu Belajar.Untuk Motivasikan Diri Anda.

    Strategi Ulangkaji
    Mulakan Ulangkaji Awal-Awal Lagi.
    Punca Malas Belajar Kerana Kita Tidak Faham
    Baca Berulang Kali, Baca Semua Buku Dan Baca Nota.
    Bincang Dengan Rakan-Rakan

    Teknik Membaca
    Berlatih Baca Dengan Pantas, Supaya Anda Boleh Baca Berulang Kali.
    Catatkan Masa Yang Anda Ambil Untuk Membaca Sesuatu Topik.

    Buat Nota Dengan Baik
    Buat Nota Atau Ambil Nota Di Dalam Kelas Secara Teratur.
    Tulis Nota Anda Supaya, Anda Minat Untuk Membacanya.
    Gunakan Pen Penanda Untuk Ayat Dan Perkataan Penting.
    Buat Nota Berasaskan Tajuk Dan Rajah Untuk Mudah Faham.

    Manfaatkan Bahan Rujukan
    Gunakan Bahan Rujukan Lain Untuk Membantu Kefahaman Anda,Gunakan Kamus,Ensiklopedia Sains,Tata Bahasa Dewan, Ensiklopedia Britannica.
    Kamus Inggeris-Melayu Dewan

    Persediaan Pada Hari Peperiksaan
    Buat Ulangkaji Sepintas Lalu, Sentuh Semua Tajuk.
    Tumpukan Perhatian Pada Proses Ulangkaji
    Jangan Fikir Lagi Perkara Lain Yang Anda Tidak Faham.
    Tidur Dengan Cukup

    Menjelang Hari Peperiksaan
    Pastikan Jadual Peperiksaan Ada Dan Lihat Jadual Dengan Betul.
    Bentuk Kumpulan Untuk Buat Ulangkaji Secara Berkesan.
    Pastikan Anda Tiba Awal
    Elakkan Dari Berbual Kosong
    Pastikan Semua Keperluan Cukup

    Persediaan Emosi
    Elakkan Perselisihan Faham Dengan Rakan
    Menjaga Hati Ibu Bapa
    Tidak Bercinta
    Terlalu Yakin
    Prasangka Negatif Kepada Orang Lain

    Persediaan Fizikal
    Mengutamakan Kesihatan Badan
    Tidak Tidur Larut Malam
    Menjaga Keselamatan Diri
    Makan Makanan Secukupnya
    Riadah Yang Ringan,Sekitar 20minit Sehari

    Persediaan Mental
    Jangan Menyerah Kalah,Cepat Berputus Asa
    Tiada Gambaran Yang Negatif, Jangan Fikirkan Yang Bukan-Bukan
    Berfikiran Positif, Tidak Bimbang Keterlaluan

    ~ SELAMAT BERJAYA ~

  • #61 written by vera
    about 1 month ago

    cikgu,macam mana mau tingkatkan gred subjek akaun ini,sekarang markah saya hanya 45 saja..tolong sya,,mau spm sudah..

  • #62 written by Cg Narzuki
    about 1 month ago

    Vera,

    Cuba baca tip-tip peperiksaan yang telah Cg kemukakan DIATAS. Semoga ianya dapat membantu menyelesaikan masalah anda.

  • #63 written by Fiedarus Bin Udin
    about 1 month ago

    Assamualaikum Cg Narzuki, saya ni ada masalah SPM , saya menduduki SPM pada Tahun 2003, subject penuh yg saya duduki semasa peperiksaan di sekolah menengah kawasan Kuching sarawak. masalah saya pada waktu itu tidak hadir menduduki 2 subject tetapi ianya bukan subject BM,BI,MATH. cuma ada lain subject saya tidak duduki. persoalannya sampai sekarang saya tidak mendapat Sijil SPM, Mahupun keputusan yg lain menjadi secara Langsung gagal.. adakah saya boleh meminta keputusan2 yg sudah saya duduki peperiksaan itu?

  • #64 written by Cg Narzuki
    about 1 month ago

    FIedarus, waalaikumussalam.

    Pada kebiasaannya bagi calon SPM2003, keputusan dikeluarkan pada 2004 dan sijil SPM biasanya dihantar ke sekolah selewat2nya 2005. Cuba bertanyakan sijil tersebut disekolah terlebih dahulu. Sekiranya memang tiada disekolah, boleh hubungi terus LPM untuk mendapatkan salinan keputusan… cara2nya boleh rujuk di laman rasmi Lembaga Peoeriksaan (klik)