RAHSIA NAK LULUS DAN GRED CEMERLANG DALAM PRINSIP PERAKAUNAN SPM

Tajuk Artikel : RAHSIA NAK LULUS DAN GRED CEMERLANG DALAM PRINSIP PERAKAUNAN SPM
Penulis : Cikgu Rithuwan bin Nasir (Sifu2b)

Satu artikel yang sangat bagus dan seharusnya dibaca oleh calon2 Prinsip Perakaunan SPM sekalian. Di mana 3 Tips telah dikemukakan oleh Sifu2b, iaitu Tips Untuk Lulus, Tips Untuk Kepujian dan Tips Untuk Cemerlang.

Tahniah dan syabas diucapkan kepada Sifu2b di atas penulisan artikel tersebut. Sila layari blog beliau untuk membaca artikel tersebut atau klik DISINI.

Posted on June 22, 2009, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 27 Comments.

  1. saya banyak ketinggalan bab prinsip perakaunan.. adakah masih sempat untuk sya berjaya mendapat kptsn yg baik dlm pa sdgkn skrg sdh bulan jun?

  2. Asalkan anda belajar bersungguh2, dan apa yang penting perbanyakkan LATIHAN, BERTANYA dan sentiasa bejumpa cikgu.

    # Jadikan tips2 yang diberikan oleh Sifu2b diatas sebagai panduan.

  3. askum cikgu…
    saya ingin mengambil peperiksaan spm pada tahun ini…tetapi saya ialah calon persendirian….mcmana caranya untuk saya lulus dengan cemerlang kerana sebelum ini saya ialah calon spm dari kelas sains dan x pernah langsung diajar ‘basic’ akaun…namun begitu disebabkan minat yang sgt mendalam dalam akaun saya telah mengambil risiko dengan mengambil stpm dalam bidang perakaunan…dan seperti yg dijangka saya telah gagal…sedih rasanya…namun saya masih ingin mencuba dan oleh itu saya mengambil peluang untuk mencuba belajar sendiri dan mengambil spm pada tahun 2010…adakah cara saya betul??? bolehkah saya lulus???

  4. Kalau dah ambil STPM, kenapa nak berundur kebelakang dengan mengambil SPM semula, kenapa tidak teruskan keperingkat yang lebih tinggi….

  5. saya hendak jawapan kertas 2 no.soalan 1 dan 2 prisip perakaunan kertas sebenar spm 2000-2003

  6. Sila muat turun Jawapan SPM 1993 – 2003 DISINI.

  7. saya pelajar tingkatan 4..saya ingin kan soalan-soalan yang sering keluar dalam peperiksaan

  8. Siti,
    Soalan tingkatan 4 tahun 2010 berbeza sedikit dengan tahun2 sebelum ini, kerana menggunakan Sukatan Pelajaran Baru. Antara topik2 penting yang perlu dikuasai ialah:
    1. Penyediaan Penyata Kewangan
    2. Akaun Kawalan
    3. Pembetulan kesilapan
    4. Persamaan KKK
    5. Buku Tunai Runcit
    6. Pelarasan pada Tarikh Imbangan
    7. Kitaran Perakaunan – Tugasan Kerja kursus.

  9. salam..ckgu sya skrg berada d tingktn 5…sya nk tnya ckgu ckt…ckgu ada x sedia kn contah soalan ramaln SPM untuk tahun 2011 ni..saya nak beli bku lthn p.a..,tpi mslh nya kat tmpat kmi blum ada jual lgi format sukatan pelajaran yg bru…

  10. Maaf, Cg tidak sediakan soalan2 ramalan, penguasaan semua topik adalah penting untuk mendapat keputusan cemerlang. Oleh kerana masih tiada buku latihan ikut format baru, Cg cadangkan pada masa ini jawab soalan2 dalam Buku Teks, Soalan2 percubaan tahun lepas serta soalan SPM tahun2 lepas. Walaupun ianya tidak menyamai format baru, tetapi ianya akan dapat membantu anda untuk lebih memahami/ menguasai topik2 tersebut.

  11. salam..
    cikgu sy ade masalah, sy dpat rezut spm tidak memuaskan…
    tpi sy dh mengisi borang untuk ulang spm pada peperiksaan julai ini sbb BM sy lemah dan sy dh 4tahun lewat untuk mengulang spm, blh ke sy lakukan untuk dapat credit…?
    cikgu blh bgi soalan2 yg akan keluar pada julai untuk sy mengulang kaji?
    cikgu juga blh ajar sy x?

  12. Hafiz,

    Cuba dapatkan maklumat daripada laman berikut : BMSPM.net (klik)

  13. cikgu , saya sekarang berada di tingkatan empat , tapi , tak dapat nk menguasai akaun , saya cuma dapat menguasai bab buku tunai sahaja :( . hmm . macam mane saya nak atasi ? agak2 .. spm 2012 keluar soalan ape ye ? supaya saya mudah untuk membuat revision dengan guru.

  14. Aieynzamri,

    Prinsip Perakaunan merupakan ilmu KEMAHIRAN, di mana ianya memrlukan LATIHAN dan BIMBINGAN serta TUNJUKAJAR BERTERUSAN daripada guru anda. Nasihat Cg, perbanyakkan latihan, sentiasa berjumpa guru dan bertanya apabila tidak faham. Semua topik ada kemungkinan akan dikeluarkan dalm SPM nanti, jadi cuba kuasai sebanyak mungkin topik2 yang ada

  15. Cikgu,thun ni saye spm…. Dn sye ambil subjek akaun…cikgu bleh tak bagi tips macam mne nk lulus dgn cemerlang dlm subjek akaun??

  16. Aqilah,

    Sila rujuk TIPS PEPERIKSAAN (KLIK)

  17. Cikgu tahun ni sy SPM,apa tajuk yg perlu sy kuasai ? And cikgu ad tak format2 semua tajuk ? Keputusan sy okay tp sy nk buat terbaik kali ni sbb sy msih keliru dgn format

  18. Haziq,

    Kuasai sebanyak mungkin tajuk2 yang ada… itu sahaja cara untuk pastikan dapat keputusan yang terbaik.

  19. Assalam, saya tingktn 4 xambil prinsip akaun sebab saya ambil SC tulen klau saya nak ambil prinsip akaun rasanya sempat xnak cover 3 bln?

  20. Qania, waalaikumussalam

    InsyaAllah masih sempat.. asalkan ada kehendak dan kesungguhan.

  21. Trima kasih…Sya cuma takut xdpt nak kejar lagi2 subjek tu akaun…ramai org kata akaun ni susah

  22. Qania,

    Belajar ni tiada yang mudah, pernah satu tahun, 10 pelajar cikgu masa tingktan lima baru berminat ambil prinsip perakaunan… akhirnya sekarang ini beberapa orang telah bekerja di Bank.

  23. Sebenarnya saya nak tukar aliran SC tulen kpd prinsip akaun, so saya kena cover bnyk matapelajaran tambah pulak dah 3 bln…Sya kena struggle lagi

  24. Qania,

    InsyaAllah, masih sempat.. asal ada kesungguhan.. banyakkan bertanya guru.

  25. asalam ckgu…sy pelajar stpm thun ni…masa form 5 thun lepas sy x ambil sbjek prinsip akaun…bolehkah sy ambil subjek prinsip akaun ni sbgai calon persendirian thun depan…mcm mana dengn kerja kursus prinsip akaun kalau calon persendirian???

  26. Ikma,

    Kerja kursus (Kertas 3) boleh untuk tidak menyediakannya.. SU Peperiksaan akan masukkan markah sebagai “P” iaitu pengecualian… maka markah akan dikira berdasarkan Kertas 1 & 2 sahaja.

  27. Cikgu saya ingin bertanya untuk calon spm apakah tajuk yg perlu difokuskan?? Adakan semua tajuk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.