TUGASAN PROJEK 3765/3 SPM 2019

Sumber : Portal Lembaga Peperiksaan

Posted on February 28, 2019, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 472 Comments.

  1. cikgu, boleh tanya urusniaga mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan perlukah kita menyediakan jurnal am? Apakah akaun yang perlu didebitkan?

  2. Kt,

    Semua urusniaga mesti direkodkan.
    Ak Bekalan boleh digunakan…

    # walaubagaimanapun sebaik2nya tunggu taklimat yang akan dihadiri oleh guru sekolah.. kemudian akan disampaikan kepada pelajar..

  3. OK. Terima kasih cikgu.

  4. salam cg, pekongsi menyumbang RM60000 seorang = RM120 000 kenapa tidak seimbang dengan butiran yang dibiayai?

  5. Suzuki,

    Tunggu penyelarasan dan pencerahan yang akan disampaikan masa Taklimat kepada guru2 diperingkat negeri masing2.

  6. Salam.

    Suzuki,
    Ada 3 pekongsi, bermakna jumlah keseluruhan RM180000. Jumlah itu tepat dengan senarai aset yang dibiayai dengan modal awal itu.

  7. Salam…

    TQ Cg Narzuki dan Rithuwan…Terlepas pandang…

    Berkenaan Akaun Modal Pekongsi di Lejar…Apakah butiran yang sesuai digunakan? Baki b/b ?

  8. Suzuki,

    Baki b/b …..wang dari bulan lepas.
    Perniagaan BARU MULA –> “Baki b/b” tidak sesuai.

  9. cikgu saya asingkan setiap modal pekongsi ..saya jadikan modal pekongsi A..B..C..
    masalah skrg bila nak rekod dilejar apakah butir yg sesuai…adakah boleh tulis “pelbagai aset’

  10. Hanna,

    Ak Modal dan Ak Semasa pekongsi.. mesti diasingkan.
    Butir dilejar mesti ikut catatan bergu….”pelbagai aset” tidak sesuai.

  11. cikgu utk catatan permulaan setiap pekongsi menyumbangkan modal 60k..jumlah keseluruhan modal adalah 180 000….bagaimana kita nak nak tulis sedangkan duit rm180 000 itu digunakan utk membiayai perkara perkara berikut

    mesin dobi 95400
    lengkapan 6600
    deposit elektrik 4000
    deposit air 1000
    deposit sewa 7500
    tunai 1000
    bank 64500

    macam mana kita nak tentukan setiap pekongsi modal dia beli apa..adakah kita bahagi kan setiap item dengan 3

  12. Hanna,

    Cuba fikirkan… apabila pekongsi bersetuju ikut perjanjian masing2 menyumbangkan modal RM60000… adakah pekongsi akan beli aset @ buat apa2 bayaran dengan wang masing2 terlebih dahulu…. ATAU.. masing2 sumbangkan modal dengan bank-in RM60000 ke akaun perniagaan dahulu kemudian baru guna untuk beli apa2 aset @ bayaran..

  13. mereka akan bank in dahulu..masalah skrg saya tak tahu macam mana nak rekod dari jurnal am catatan pembukaan ke lejar

  14. Hanna,

    Jika bank-in dahulu… yang mana satu dipanggil catatan pembukaan…

    # untuk kes ini.. saya cadangkan tunggu penyelarasan yang akan dibuat masa Taklimat kepada guru2 yang akan disampaikan oleh Ketua Pentaksir Negeri masing2 nanti.

  15. dt bank 180 000
    kt modal pekongsi a 60 000
    modal pekongsi b 60 000
    modal pekongsi c 60 000

  16. Hanna,

    Ya itu yang sepatutnya.. kemudian baru di beli aset2 tersebut.

    Dengan senarai aset2 tersebut pada 1 Mac… SEPATUTNYA perniagaan telah LAMA ditubuhkan.. dan barulah sesuai catatan pembukaan dengan butir BAKI B/B dalam lejar berkenaan.

    # walaubagaimanapun tunggu TAKLIMAT oleh KPN masing2..

  17. Salam cikgu,
    Urus niaga bertarikh 4
    Membayar insurans kedai kepada Takaful Malaysia Berhad RM2400.
    Bolehkah saya tulis keratan cek atau resit walaupun perkataan cek tidak ditulis kerana saya perhati wang tunai tidak cukup.

  18. Cg,
    Urus niaga bertarikh 1
    Pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan.
    Dalam kad inventori, apakah dokumen yang harus kita tulis?
    Memo?

  19. Cg, semua kutipan hasil dobi ditulis sebagai jualan dalam buku tunai?

  20. Cg, dalam kad inventori bagi Item sabun cecair 10 liter dan pelembut 10 liter, kedua-dua mempunyai harga berbeza pada belian ke-2 pada tarikh 15 iaitu RM25 daripada pembekal Q manakala harga belian pertama ialah RM30. Maka, saya kena asingkan pengiraan jumlahnya, betul cg?
    Contoh
    Baki 1xRM30=30
    Belian 50xRM25=1250
    Jumlah 30+1250=1280

  21. Sanyin,

    1. Ya.. tidak cukup tunai untuk bayar.. terpaksa bayar guna cek..boleh guna dokumen resit.
    2. MEMO
    3. “Hasil Dobi” lebih sesuai berbsnding “jualan”
    4. Boleh darab dengan harga masing2.. cuma nanti kena nyatakan kaedah penilaian ikut FIFO @ LIFO

  22. Cg, dalam nota muka surat 10
    Kad inventori tidak dianggap sebagai urus niaga. Maka, tidak perlu direkod mengikut sistem catatan bergu?
    Kalau begini:
    Dt Bekalan
    Kt belian (tetapi sudah ditolak dalam kad inventori)
    Jadi, macam mana rekod ya cg?

  23. Cg, perniagaan telah membeli 1600 unit sabun mini dan pelembut mini serta layak menerima komisen RM80. Maka, komisen diterima direkod berasingan pada akhir bulan atau ditolak daripada hutang kepada pembekal P?

  24. Cg, catatan pembukaan di bawah betul tak?
    Jurnal Am
    Mesin dobi 95400
    Lengkapan 6600
    Deposit elektrik 4000
    Deposit air 1000
    Deposit sewa 7500
    Tunai 1000
    Bank 64500
    Modal pekongsi A 60000
    Modal pekongsi B 60000
    Modal pekongsi C 60000

  25. Atau cara ke-2
    Dt Bank 180000
    Kt Modal pekongsi A 60000
    Kt Modal pekongsi B 60000
    Kt Modal pekongsi C 60000
    (merekod aset dan modal pada tarikh ini)

    Dt Mesin dobi 95400
    Dt Lengkapan 6600
    Dt Deposit elektrik 4000
    Dt Deposit air 1000
    Dt Deposit sewa 7500
    Dt Tunai 1000
    Kt Bank 115500
    (membeli aset, membayar deposit dan mengeluarkan tunai dari bank)

    Cg, mana satu betul?

  26. Cg, urus niaga bertarikh 23
    Seorang pekongsi telah membawa masuk sofa rumah kediamannya bernilai RMxxx untuk kegunaan perniagaan.
    Dt Perabot atau Lengkapan?
    Kt Modal pekongsi A

  27. Cg, maksudnya kena
    Dt Bekalan
    KT Belian
    ???
    Sofa dikelaskan sebagai Lengkapan ke cg?

  28. Sanyin,

    1. Setiap urusniaga mesti dicatat secara catatan bergu… manakala Kad Inventori hanya merekod keluar masuk serta baki semasa inventori… hanya untuk penilaian inventori akhir (bukan rekod urus niaga)
    Cth: jualan tunai barang niaga.
    Catatan bergunya Dt Tunai Kt Jualan –> rekod sebagai urusniaga.
    Manakala inventori tersebut telah berkurang –> maka perlu juga direkod dalam Kad Inventori (ini tidak dianggap rekod urusniaga).
    2. Komisen diterima –> satu urusniaga yang lain perlu direkodkan.. oleh kerana tiada dalam senarai urusnuaga yang diberi.. maksudnta kita masih belum terima.. maka ianya boleh dijadikan item pelarasan HASIL BELUM TERIMA.. seperti yang diminta.
    3. Jika perniagaan tersebut telah LAMA ditubuhkan… catatan pembukaan tersebut boleh diterima. Tetapi soalan menyatakan perniagaan BARU tubuh.. maka catatan tersebut sudah tidak sesuai… untuk kes ini tunggu Taklimat oleh KPN.. apa ketetapan yang telah mereka diputuskan.
    4. Oleh kerana telah dibuka Ak Lengkapan.. maka kita guna Lengkapan.

  29. cikgu..sy nak tanya.. jika jualan perkhidmatan secara kredit..masuk jurnal am atau jurnal jualan..jika jurnal jualan…jumlah pada akhir tempoh dalam jurnal jualan tu diposkan ke ak jualan atau akaun hasil perkhidmatan

  30. Apis,

    Tunggu Taklimat Penataran yang akan disampaikan oleh Ketua Pentaksir Negeri masing2..

  31. May i know when will the teacher go for taklimat bagi projek prinsip perakaunan?

  32. Ink,

    Sila rujuk Ketua Pentaksir Negeri masing2….. ada negeri yang telahpun mengadakan taklimat tersebut. Kemungkinan besar pada minggu hadapan.

  33. Cikgu,

    Bagi barang niaga sabun cecair 10 liter,
    1/3 – masuk 50 unit
    1/3 – keluar 17, baki 33
    7/1 – keluar 12, baki 21
    14/1 – keluar 20, baki 1
    28/1 – keluar 20, tapi baki x cukup.
    Macam mana pula ni Cikgu? Atau, saya ada tertinggal sesuatu?

  34. Maaf Cikgu,

    Saya tersilap. Ada urus niaga belian yang saya tertinggal.

    Cikgu,
    Adakah semua pengiraan (termasuk kad inventori) mesti dibundarkan kpd ringgit terdekat?

  35. Cikgu,
    Dokumen perniagaan pada 1 Mac ada 4 urusniaga, jadi, kita perlu sediakan kesemua 4 urusniaga ka? atau pilih salah satu?

  36. KT,

    Kena rujuk ketetapan Pentaksir Kawasan masing2..

  37. Cikgu,

    1) Slip tranksaksi perbankan elektronik tidak sama dengan slip bank wang masuk, kan? Keduanya adalah 2 slip berbeza, betul tak?

    2) Membankkan kutipan hasil dobi boleh dibuat melalui slip bank di kaunter dan juga slip tranksaksi perbankan elektronik melalui cdm, kan?

    3) Adakah komisen dr Pembekal P dikira untuk jumlah kedua2 item (sabun dan pelembut mini) atau untuk komisen yg berbeza utk setiap satu?

    4) Adakah pinjaman daripada pekongsi boleh dicatat di dalam memo dan buku tunai?

    Terima kasih

  38. Cikgu,

    5) Apa dokumen yang sesuai digunakan untuk jualan barang niaga tunai? Bil tunai?

    6) Adakah jualan tunai melibatkan seorang pelanggan sahaja atau ramai pelanggan? Secara logiknya saya fikir pelanggan kedai dobi adalah ramai dan pembelian sabun/pelembut dibuat utk perkhidmatan dobi layan diri. Jadi, adakah bil tunai sesuai digunakan? Atau pun slip daftar tunai?

  39. Mika,

    1. Ya.. tidak sama.
    2. Ya
    3. Rujuk pentaksir kawasan masing2.
    4. Memo.. boleh.
    5. Ya.. Bil Tunai
    6. Bil tunai boleh dikeluarkan kepada sesiapa sahaja yang beli secara tunai.

  40. Cikgu,

    Dalam Buku Tunai, bagaimana hendak menulis catatan pd 1hb?
    Butir: modal -1000 (lajur tunai) dan 64500 (lajur bank) sedangkan kita 3 ak. modal berbeza bagi setiap pekongsi.
    Bolehkah digabungkan ketiga2 ak. modal pekongsi menjadi satu ak. modal lain dgn no. folio berbeza?

  41. Cikgu,

    Jika berdasarkan maklumat yg diberikan, deposit sewa 2 bln menunjukkan bahawa perniagaan menyewa premis dan tidak mempunyai premis sendiri, adakah ini betul?
    Jika betul, maka belanja ubah suai premis termasuk dalam kategori belanja perniagaan, dan bukannya termasuk dlm ak. premis (abs) kerana perniagaan tidak mempunyai premis sdr. Adakah ini betul?

    Terima kasih

  42. Cikgu,

    1/3-Membeli brg scr kt dgn Pembekal P berjumlah 3440. (10 hr 5% diskaun tunai)
    3/3-Pulangan brg niaga kpd Pembekal P berjumlah 10.
    9/3-Membayar hutang sepenuhnya kpd Pembekal P.

    Maka, pengiraan bayaran:
    3440 – 10 = 3430
    3430 – (5% x 3430) = 3258.50
    Adakah pengiraan sebegini betul?

    Jika perniagaan hya membayar sebahagian drpd jumlah invois, adakah ia layak menerima diskaun tunai?

    Terima kasih

  43. Mika,

    1. Ak setiap pekongsi tidak boleh digabungkan… cara tulis urusniaga 1hb… rujuk Pentaksir Kawasan masing2..
    2. Ya.. masuk belanja perniagaan dahulu.
    3. Ya.. betul… jika bayar sebahagian.. tiada diskaun.

  44. cikgu utk urusniaga 23 mac..catatan dt perabot kt modal pekongsi ……
    dimasukkan dlm jurnal am? betul tak?

  45. Hanna,

    Ya.. Jurnal Am.

  46. Pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan… direkodkan
    Perkara ini perlu direkod dlm bcp?

  47. Cikgu,

    Selain ak. ambilan, ak. apakah lagi yg no. lejarnya tergolong dlm kategori catatan kontra?
    Adakah ak. pulangan belian termasuk dlm kategori ini atau kategori hasil?

  48. Ana,
    Rujuk ketetapan Pentaksir Kawasan masing2.

    Mika,
    Kontra : Ambilan, Pulangan jualan, Pulangan belian, PHR, SNT.

  49. Cikgu,

    Sekiranya wujud pinjaman drpd pekongsi, adakah faedah atas pinjaman pekongsi itu termasuk dalam item pelarasan kna ia tergolong dlm kategori belanja perniagaan?

    Dan jika ya, bagaimana pula dgn catatan pelarasan dalam jurnal am?

  50. Cikgu,

    Bilakah masanya Ak. Semasa dibuat? Sebelum pelarasan (semasa penyediaan lejar) atau selepas pelarasan?

    Adakah gaji pekongsi belum bayar termasuk dlm item2 pelarasan yg dibuat sblm penyediaan penyata pendapatan?

  51. Cikgu,

    Adakah ak.semasa mempunyai no. lejar dan memerlukan lajur folio juga?

    Terima kasih.

  52. Mika,

    1. Ya.. boleh dijadikan item pelarasan. Ada beberapa pendekatan boleh digunakan..
    (1) Dt Faedah pinjaman Kt faedah pinjaman belum bayar (kemudian nanti pindah ke Ak Semasa Pekongsi)
    (2) Dt Faedah pinjaman Kt Ak Senasa Pekongsi.
    # sila rujuk Pentaksir Negeri masing2.

    2. Ak Semasa.. bergantung kepada situasi.. jika baru mula perniagaan.. tiada baki awal (tidak wujud Ak Semasa).. jika telah lama… akan wujud Ak Semasa dalam lejar pada awal2 lagi. Jika ada pelarasan berkaitan Ak Semasa maka boleh diselaraskan ke akaun tersebut.. kemudian semasa penyediaan Ak Pengasingan UR.
    # rujuk Pentaksir Negeri masing2.

    3. Gaji pekongsi.. tidak masuk dalam Ak Perdagangan dan UR…. sebaliknya terus ke Ak Pengasingan UR dan Ak Semasa.

    4. Semua akaun Mesti ada Kod Pengkelasan Akaun masing2…. Ak Semasa –> Ekuiti Pemilik.

  53. Salam cikgu,maaf mengganggu.

    Saya ingin menanya soalan berkaitan kertas 3 acc.

    1) pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan.soalan bagi dua item n hanya bagi kuantiti sahaja x ada jumlah jadi apabila saya hendak buat jurnal am saya harus ambil nilai kuantiti dia ker?
    Dt modal
    Kt belian

    Contoh nilai kuantitinya ialah 40
    Tq..

  54. Salam

    Kutipan hasil sebanyak 2560 dan dibankkan

    Apakah dt dan kt bagi urus niaga tersebut.
    Tq

  55. Afiqah,

    1. Amaun mesti dalam nilai RM… kuantiti X nilai kos… masa beli sebelum ni… tetapi catatan bergunya SALAH.
    2. Catat di BT sebelah debit.. butirnya hasil perkhidmatan / jualan (sila rujuk ketetapan guru sekolah anda)

  56. Salam

    Cikgu slip bank n keratan cek hanya dalam buku tunai jer kan. X ada dalam jurnal am atau khas kan.

  57. Jadi cikgu bagi soalan pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan tu x yah masuk dalam mana mana jurnal lah cikgu kan.sebab x bagi amaun dia berapa.sebab dia punya dokumen sumber kad inventori

  58. Afiqah,

    1. Ya.. urus niaga melibat tunai dan cek –> mesti BT
    2. Amaun dia boleh dikira.. dengan rujuk harga beli sebelumnya… sama ada rekod @ tidak.. sila rujuk guru sekolah.

  59. Salam sejahtera cg

    1. Kad inventori pada 15/3/2019, dia membeli brg niaga 50 unit baru dengan harga kos RM 25/seunit dan dia ada baki 1 unit yg RM 30 punya, bolehkah kalau saya
    51 x 25 = 1275.

    2. Harga kos untuk selepas 15/3/2019 kena guna RM 25 ke atau RM 30?

    ty.

  60. Kerrisb,

    1. Tidak boleh… mesti ikut harga masing2
    2. Dicadangkan Ikut penilaian kaedah FIFO..
    # rujuk guru sekolah masing2..

  61. Salam
    Cikgu bil tunai juga hanya dalam buku tunai jer kan.
    Bagaimana dengan slip perbankkan elekronik ? Adakah ia juga dalam buku tunai
    Tq

  62. Cikgu,
    U/niaga 31hb pekongsi buat ambilan tunai nak tulis butiran apa dlm Buku Tunai?
    Ambilan @ a/k semasa @a/k modal?

  63. Salam

    Pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan.

    Boleh saya tahu apa Dt n apa Kt

    Tq

  64. Afiqah,
    1. Ya
    2. Pengeluaran barang niaga untuk kegunaan perniagaan –> rujuk ketetapan guru sekolah berdasarkan taklimat yang telah dihadiri.

    Umi iman,
    Ada 2 pendekatan… saya cadangkan –> Ambilan Pekongsi A.

  65. Salam

    Seorang pekongsi telah mengambil wang tunai untuk membayar ansuran kereta xxx

    Dokumen sumber ialah memo kan cikgu.
    Dan ia masuk dalam jurnal am ker cikgu?

    Tq

  66. Cikgu satu lagi dekat kertas buku tunai
    Kalau belah dt terlebih urus niaga n x cukup tempat boleh tulis kat mana yer?
    Ataupun saya punya salah
    Tq

  67. Cikgu invois (salinan) masuk jurnal am kan.

    Slip bank memang x masuk jurnal am ker?

  68. cikgu,
    dobi kan perkhidmatan.. jdi mcm mne, nk tulis niaga ke ape? saya tak thu.

  69. Afiqah,
    1. Ya Memo…. asalkan melibatkan Tunai/cek –> BT
    2. Jika tak cukup.. sambung muka surat baru
    .. sebaik2nya muat dalam 1 halaman saja.
    3. Invois… jika barang niaga –> Jurnal Khas.. jika bukan barang niaga –> JA

    Nysha,
    Penulisan pengenalan.. boleh guna penyataan dalam soalan.

    # Banyakkan bertanya guru sekolah.. kerana beliau yang akan semak dan berikan skor… jika tidak sama dengan kehendak beliau.. kemungkinan dapat skor yang rendah.

  70. cikgu, kalau nak buat imbangan duga kena rekod inventori akhir ke?

  71. hi cikgu..
    nak tanya..catatan utk kutipan hasil tu apa ye?

  72. Min,
    Inventori akhir… tidak masuk dalam ID… hanya tulis sebagai maklumat tambahan dibawah ID.

    Aa,
    Rujuk guru sekolah..

  73. Salam,

    Cg. untuk Akaun Kawalan Belum Terima, hotel dan asrama yg kita telah debitkan dalam Jurnal Am sebab telah menggunakan perkhidmatan dobi secara kredit, itu ke yang kena kita rekodkan dalam Ak.Kawalan Belum Terima?

  74. KerrisB,

    Mana2 urus niaga yang melibatkan ABT… mesti masuk Ak Kawalan Belum Terima.

  75. Salam

    1sabun mini dan pelembut mini dalam kategori lengkapan yer cikgu?

    2 pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan

    Dt ambilan
    Kt modal

    Betul x

  76. Afiqah

    1. Salah. … –> barang niaga
    2. Salah…. untuk kegunaan perniagaan –> Bukan Ambilan
    # sila rujuk guru sekolah.. beliau telah ditaklimat. Kadang2 ketetapan Ketua Pentaksir Negeri yang dibuat tidak sama dengan negeri lain.

  77. salam cikgu,
    dokumen slip transaksi perbankan elektronik,apa urus niaga yang berkaitan dengan dokumen ini?
    tq

  78. tarikh dia pada 18 mac 2019

  79. cikgu adakah “kutipan hasil dobi rm**** dan dibankkan” masuk dalah buku tunai(kontra) ?

  80. Fahrul,
    Kita bayar kepada pembekal dengan memindahkan wang terus ke akaun beliau melalui mesim ATM.

    Ameera,
    Ya.. BT….tapi bukan kontra.

  81. cikgu, saya nak tanya, untuk pelarasan…

    saya buat

    belanja belum bayar,
    1. promosi
    2. ???

    belanja prabayar,
    1. insurans

    hasil belum terima,
    1. komisen

    hasil terperoleh,
    1.????

    kesilapan,
    1. ketinggalan pada 18…

    soalan saya cg, boleh tak saya buat seperti yang saya nyatakan. selain itu cg, apa belanja belum bayar dan hasil prabayar yang saya boleh gunakan?

  82. Teha,

    Belanja Belum Bayar :
    # asalkan belanja .. cth promosi, kadar bayaran, gaji dll

    Hasil Belum Terperoleh :
    # mana2 item hasil yang ada dalam urusniaga .. cthnya sewa diterima.

  83. Salam Cikgu..yang 30 hb tu…terima sekeping cek utk bayarn sbahagian perkhidmatn dobi..yg tu nak masuk JA atau BT??

  84. Mummi,

    Terima cek –> Buku Tunai

  85. Salam cikgu,

    1. apa akaun yg sesuai untuk urusniaga membayar belanja ubah suai premis? diterima tak kalau buat a/k belanja ubah suai premis?

    2. deposit elektrik, deposit air dan deposit sewa under kadar bayaran ke cikgu?

  86. Salam cikgu,

    3. urusniaga kad inventori perlu masuk dlm buku catatan pertama ke?

  87. Nurin,

    1. Boleh
    2. Tidak.. akaun masing2…. masuk Aset Semasa.
    3. Tidak

  88. maksudnya kutipan hasil dobi dan dibankkan masuk buku tunai (debit) ?

  89. cikgu , boleh ke kalau ” mengeluarkan tunai di bank untuk kegunaan perniagaan ” menjadi contoh kepada slip transaksi perbankan elektronik ?

  90. Ameera,

    1. Asalkan melibatkan tunai @ cek/bank –> mesti BT.
    Debit –> wang masuk
    Kredit –> wang keluar

    2. Tidak boleh… slip transaksi perbankan elektronik –> kita bayar terus ke akaun pembekal… secara online @ melalui mesim ATM.

  91. oh kalau saya letak ” membeli barang niaga sebanyak RM**** secara atas talian ” boleh ?

  92. Ameera,

    Beli barang niaga –> TIDAK SESUAI.. kerana jika barang niaga.. kita perlu ada maklumat tentang jenis barang niaga.. harga seunit .. untuk diisi dalam Kad Inventori.

    Cgu cadangkan… buat pembayaran hutang kepada pembekal..

  93. Bagaimanakah cara bagi kutipan hasil dobi? Dokumen perniagaan apa yang digunakan dan komponennya?

  94. Dua urus niaga(gambar)?
    Atau dikira satu urus niaga sahaja (Kutipan hasil tunai dobi dimasukkan ke dalam bank)?

  95. Seorang pekongsi telah membawa masuk sofa rumah kediamannya bernilai RM XXXX untuk kegunaan perniagaannya? Dicatat dimana ? Dokumen apa?

  96. Aera,
    1. Bil Tunai –> Buku Tunai
    2. 2 urus niaga : terima hasil dobi & simpan wang ke bank.

    Princess,
    Jurnal Am
    Memo

  97. Jusnizan B Ramli

    Asalamualaikum Yang dimuliakan Cg Narzuki. Berkaitan dengan Slip Transaksi Perbankan Elektronik, boleh tak kalau buat urusniaha ambilan tunai.

    Contoh : Pekongsi Ali mengambil RM 50 tunai dan dibankkan melalui ATM kepada anaknya yang sedang belajar di sebuah pusat pengajian tinggi.

  98. Jusnizam, Waalaikumussalam.

    Pada pandangan saya tidak sesuai kerana urus niaga yang berkaitan dengan perniagaan ialah pekongsi ambil tunai… –> perniagaan dah terus rekod ambilan tersebut sebaik sahaja wang tunai keluar.

    Melainkan… pekongsi ali memindahkan RM50 daripada bank perniagaan ke akaun anaknya melalui mesin ATM. —> maka slip tersebut akan dibawa pulang untuk direkodkan.

  99. lejar pelarasan kita start ambik dari mane ye cikgu

  100. Mohd,

    Sila rujuk pentaksir negeri/guru sekolah masing2… apa ketetapan yang telah dibuat.. nak mula dari awal @ terus mula dengan baki akhir.

  101. perlukah kita merekod tunai dan bank dari senarai urus niaga di buku tunai sebagai baki b/b?

  102. Abc

    Oleh kerana BARU memulakan, maka tidak wujud BAKI B/B (Baki awal) dalam BT

  103. Modal mempunyai bank dan tunai, perlukah Kota merekod di buku tunai sebagai baki bb/ modal?

  104. Salam cikgu,kutipan hasil dobi dan dibankkan tu rekodkan di buku tunai sebelah kredit sebagai hasil dobi boleh x? Pastu bagaimana nk kontrakan hasil dobi itu?

  105. salam cikgu, cara nak buat dokumen perniagaan tu mcm mana, buat dlm bentuk jurnal am kan? ataupun buat dlm bentuk dokumen sumber?

  106. Jane,
    Modal

    Princess Sfia,
    Boleh.
    Ianya BUKAN catatan kontra. Catatan bergunya nanti ke Akaun Hasil Perkhidmatan Dobi

    Dotz,
    Bentuk DOKUMEN.

  107. slm cikgu

  108. slm cg,
    dlm ak.perdagangan & untung rugi, hasil perkhidmatan + jualan akan dpt perolehan
    tapi jualan bersihnya ialah nilai jualan sahaja kan?

  109. Kutipan hasil dobi Dan dibankkan. Adakah ini kontra? Macam mane rekod di buku tunai?

  110. KerrisB,
    Ya..Jika tiada pulangan jualan… maka Jualan = Jualan bersih.

    Xuan,
    Bukan kontra..
    BT Dt Hasil Perkhidmatan dobi

  111. Kalau hotel dikenakan caj yang belum bayar(tempoh kredit) apa dokumen dan komponen yang perlu digunakan dalam perancangan urus niaga?

  112. maksudnya hasil perkhidmatan tidak diambil kira sebagai jualan?

  113. Jae,
    Urus niaga secara kredit –> INVOIS

    Kerris,
    Ada 2 pendekatan yang boleh digunakan :
    1. Rekod sebagai hasil perkhidmatan
    2. Rekod sebagai jualan
    # rujuk Pentaksir kawasan / guru sekolah masing2 pendekatan mana yang ditetapkan.

  114. Pada 9 Mac, resit rasmi asal merujuk kepada apa?

  115. Cikgu,

    1) Adakah Buku Tunai diperlukan? Carta Akaun yang diberi tiada BT.
    2) Jika betul, kita kena sediakan Jurnal Penerimaan Tunai dan Jurnal Pembayaran Tunai harus sebagai Buku Catatan Pertama?
    Terima Kasih.

  116. Allie,
    RESIT (Asal) –> maksudnya kita buat bayaran kepada pihak lain… mereka keluarkan resit sebagai bukti bayaran telah mereka terima.

    Martina,
    Ada 2 pilihan… nak guna BT @ JTT & JBT.
    Jika BT –> tidak perlu buka Ak Tunai & Ak Bank.. kod rujukan “BT1”
    Jika guna JTT & JBT –> perlu buka Ak Tunai (LAx) & Ak Bank (LAxx)

  117. Cg kenapa imbangan duga saya masih x imbang?

  118. Muniswaran,

    ID tidak seimbang.. biasanya ada catatan yang tidak ikut catatan bergu.
    Cuba kira berapa nilai BEZA… kemudian cari nilai tersebut dalam urusniaga yang mana.. dan semak catatan urus niaga tersebut.

  119. Cg, bolehkah cadang satu cara untuk merekod urus niaga bertarikh 1?
    Debit bank dulu ke baru beli ABS dan bayar deposit.

  120. Cg, dlm muka surat 10, jika kad inventori tidak dianggap sebagai urusniaga.. kita tidak perlu rekodkan urusniaga tersebut sebagai memo dalam jurnal am ke cikgu???

  121. Sanyin,
    Ada beberapa pendekatan… sila rujuk guru sekolah @ Pentaksir Negeri masing2.

    Praveen,
    Perkara tersebut.. sila rujuk guru sekolah.. mereka telah/akan diberikan taklimat mengenainya.

    # ada perkara yang duselaraskan diperingkat pusat.. dan ada perkara tang diselaraskan diperingkat negeri masing2… maka adalah lebuh baik rujuk guru sekolah masing2..

  122. Seorang pekongsi telah mengambil wang tunai untuk bayar ansuran kereta peribadinya RM XXXX,dokumennya memo,tpi di buku catatan pertama perlu direkod di jurnal am atau buku tunai?

  123. Princess sfia,

    Jika melibatkan TUNAI @ BANK perniagaan –> mesti catat di BUKU TUNAI

  124. Cikgu,apa dokumen yang saya kena tulis untuk “kutipan hasil sebanyak RM– dan dibankkan”.
    Bil tunai atau resit?

  125. Cikgu, untuk ikatan perkongsian, saya kena buat dalam bentuk ‘point form’?

  126. Cikgu,untuk barang-barang dalam jualan tunai, adakah saya perlu letak kuantitinya di sebelah masuk atau keluar?

  127. Daniel,

    1. Kedua2 sesuai digunakan… pilih salah satu.
    2. Ya.. boleh ikut dalam soalan.
    3. Jika jual –> barang niaga kita KELUAR.

  128. Cikgu,untuk dokumen bagi kad inventori,contoh pada Mac 4, apa dokumen yang haruslah saya tulis dalam kad tersebut

  129. Danial,

    Rujuk dokumen yang awak tulis dalam Lampiran A : Senarai Urusniaga.

  130. cg , dalam soalan ada mengatakan bahawa mesti ada satu pembetulan kesilapan , jadi perlu ke kita wujudkan kesilapan itu pada imbangan duga ? atau tidak perlu ?

  131. Me,

    Pembetulan kesilapan disitu merujuk kepada jenis KESILAPAN TIDAK KETARA… rujuk contoh2 buku teks.. boleh pilih salah satu antara jenis kesilapan tak ketara tersebut.

  132. Selamat sejahtera cikgu,

    27/3 mengeluarkan wang dari bank utk kegunaan perniagaan

    Apakah Dokumen digunakan? Memo?

  133. Atau Slip bank, cg?

  134. Selamat sejahtera, cikgu.

    Apakah contoh urus niaga bg dokumen slip transaksi perbankan elektronik?

  135. Ashriya,

    1. MEMO tidak sesuai…
    Slip wang keluar / keratan cek / slip transaksi perbankan elektronik.

    2. Urus niaga yang melibat bayaran terus melalui online @ mesin ATM.

  136. Selamat sejahtera cikgu,

    Hotel dan Asrama menggunakan perkhidmatan Dobie.
    ? catat kat jurnal jualan atau lain, cg?

  137. cikgu, projek ini tak ada jualan, adakah ”kutipan hasil dobi” ialah ”jualan” projek ini?

  138. Cth slip transaksi perbankan electronic : membayar bill electric

    Betul ke, cg?

  139. Ashriya,
    1. Untuk asingkan hasil perkhidmatan dobi dengan jualan barang niaga.. boleh rekod di Jurnal Am.
    2. Ya.. boleh digunakan.

    May Cheng,
    Ada 2 pendekatan… nak asingkan atau gabungkan sebagai jualan…
    # rujuk guru sekolah/ pentaksir negeri masuig2 pendekatan mana yang ditetapkan.

  140. assalamualaikum.
    1) untuk item pembetulan kesilapan :
    Pinjaman Ahmad kepada perniagaan RM 15000 belum direkodkan dalam mana2 buku.

    Dt bank ; Kt Pinjaman

    2) Belanja belum bayar.
    saya wujudkan faedah atas pinjaman 8%

    betul ke kedua2 ni cg narzuki?

    TQ

  141. Anis,
    Guna kaedah FIFO…. keluarkan inventori yang lama dahulu dengan nilai kosnya.. selebihnya dengan nilai yang baru.
    # rujuk guru.. nanti beliau tunjukkan cara2 dengan detail.

    Nor, waalaikumussalam.
    Kedua2nya boleh diterima.

  142. Selamat sejahtera cikgu,

    1/3 – membeli brg niaga secara kt drpd Pembekal P sebnyk RM3440.

    Syarat: Diskaun tunai 5hr 10%, 10hr 5%

    3/3 – memulangkan brg krn rosak kpd Pembekal P sebnyk RM10.

    9/3 – menjelaskan hutang kpd Pembekal P sebnyk RM3430

    Mengikut syarat pembelian dpt diskaun RM172. Diskaun diterima itu blh kira sebgi hasil belum terima utk pelarasan?

  143. Ashiraya,

    Semasa bayar baki hutang RM3430 kita akan terus bayar sebanyak (3430 – 172) dan terima diskaun RM172.
    Potongan diskaun berlaku SEMASA pembayaran tersebut… maka tidak sesuai guna “diskaun belum terima” dalam tugasan ini..
    Nanti akan wujud ABB yang berbaki debit.

  144. cg , kad inventori kena ada berapa ? 2 ke 6 ?

  145. Ameera,

    Setiap satu barang niaga mesti ada satu Kad Inventori.

  146. Salam cg narzuki,adakah Hotel dan asrama dikelaskan sebagai akaun belum terima?

  147. Suzuki,

    Oleh kerana urus niaga secara kredit –> ABT

  148. Cikgu, boleh sediakan jawapan untuk keseluruhan kerja kursus ini supaya kita dapat semak jawapan kita ?

  149. Thivya,

    Tugasan kerja kursus ini berbentuk bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru sekolah secara berperingkat peringkat…. maka sentiasalah hantar kepada guru sekolah untuk disemak dan dibetulkan jika ada yang silap.

  150. Cikgu, pengenalan perniagaan macam mana buat?

  151. Richie,

    1. Nyatakan latar belakang perniagaan.. rujuk maklumat dalam soalan.
    2. Nyatakan 2 sebab kenapa anda memilih perniagaan perkhidmatan dobi tersebut.
    3. Nyatakan 1 kelebihan menjalankan perniagaan tersebut.
    4. Nyatakan 1 risiko yang mungkin dihadapi..

  152. samuel bin kimti

    cikgu, akaun hasil perkhidmatan dobi untuk apa ( lejar )

  153. samuel bin kimti

    second soalan adalah slip tranksaksi perbankan elektronik adakah masuk pada lejar

    apa kah cara format

  154. Assalamualaikum cikgu..boleh tak bagi contoh bayaran ataupun item ii yang melibatkan slip transaksi perbankan elektronik nih?

  155. Cg mcm mana nk buat dokumen slip bank

  156. Samuel,
    1. Kita menjalankan perkhidmatan dobi… maka hasil daripada perkhidmatan tetsebut kita rekod sebagai Hasil Perkhidmatan…. manakala jualan barang niaga.. kita rekod sebagai Jualan.
    2. Slip tersebut menunjukkan urus niaga melibat BANK … maka kita rekod di Buku Tunai.

    Imran, waalaikumussalam.
    Asalkan urus niaga melibatkan bayaran melalui online @ mesin ATM… th: bayar kepada pembekal melalui mesin ATM..(iaitu masuk wang terus ke akaun pembekal).

    Khairul,
    Google saja “slip bank”… akan jumpa contoh borang slip bank…. atau pergi ke bank.. ambil slip bank yang kosong..

  157. cg , ubah suai premis belanja kan ? jualan=hasil ? kalau sewa(dt) hasil ? sewa(kt) belanja ? pulangan belian = catatan kontra ? saya nak buat lajur folio?

  158. Ameera,

    Ubah suai –> Belanja.
    Jualan = hasil
    Debit -> Belanja… Kredit –> Hasil
    Pulangan belian –> bukan catatan kontra.
    Lajur folio –> dalam Akaun Lejar –> BCP (JA1, JJ1, JPJ1, JB1, JPB1, BT1)

  159. Selamat sejahtera cikgu,

    Sy x dpt faham knp hotel dan asrama msk dlm JA.
    Kalau ia ABT lejar am atau lejar Jualan?

    Terima kasih, cikgu.

  160. Ashriya,

    BCP –> JA… bila pos ke Lejar –> Lejar Jualan

    # Bukan semua JA mesti masuk LA
    Cth hutang lapuk –> BCP : JA…bila pos ke Lejar .. ABT –> LJ… Hutang Lapuk –> LA

    # Asalkan melibatkan ABT… poskan ke Lejar Jualan.

  161. Cg urusniaga yg melibatkan kad inventori masuk dlm jurnal atau tidak??

  162. Dahlia,

    Jika urus niaga jual @ beli barang niaga.. mesti catat dalam BCP dan juga dalam Kad Inventori. Hanya urus niaga ambil untuk kegunaan perniagaan sahaja tidak perlu catat dalam jurnal.

  163. Selamat sejahtera cikgu,
    Mahu tanya mcm mana catatan jurnal am bagi sumbangan modal pekongsi?tq.

  164. Cyc, selamat sejahtera.

    Catatan tersebut kena rujuk guru sekolah / pentaksir negeri… kerana perkara tersebut diselaraskan ikut pentaksir negeri masing2..

  165. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Slip bank sama dengan slip wang masuk?

  166. Fatimah,

    Ya.. sama

  167. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Slip bank boleh sama dengan slip bank wang keluar?

  168. Fatimah,

    Boleh

  169. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Dalam hasil perkhidmatan dobi masuk bank, jenis dokumen nak tulis slip bank saja atau slip wang masuk?

  170. Fatimah,

    Kedua2 boleh digunakan..

  171. Kalau Ikatan Perkongsian bagaimana nak buat?

  172. cikgu,semua aset dengan modal perlu direkodkan ke jurnal am atau buku tunai atau kedua duanya?

  173. Cikgu,

    Faedah atas modal dan faedah atas ambilan harus dipuratakan mengikut hari atau bulan?
    Contohnya:
    Bagi modal awal RM60000 dan modal tambahan RM1000 dibuat pada 23/3:
    Faedah atas modal = (60000 x 5% x 31/365) +
    (1000 x 5% x 9/365)
    = 256
    Betulkah pengiraan itu? Terima kasih Cikgu.

  174. Cikgu,

    Faedah atas ambilan perlu dikirakah? Pekongsi ambil pada 31/3. Faedah atas ambilan cuma 7 sen bagi sehari sahaja.
    Terima kasih.

  175. Jessie,
    Ikatan Perjanjian telahpun diberi.. maka semasa menyediakan Ak Pengasingan Untung Rugi dan Ak Semasa.. mesti patuhi syarat2 tersebut.

    Nur Amalina,
    Jurnal Am…. dan Buku Tunai (untuk item Tunai dan Bank)

    Martina,
    Pengiraan berdasarkan BULAN.

  176. Terima kasih Cikgu. Satu lagi masalah ialah bagi Carta Akaun Belanja LA41-LA50, saya perlu satu number lagi LA51 (sebab ada berkenaan dengan pelarasan saya). Tapi ini telah digunakan oleh item lain.
    Macam mana Cikgu?

  177. Martina,

    Ada cadangan, jika ada belanja tambahan –> guna L61-L70
    # sila rujuk ketetapan pentaksir negeri masing2.

  178. cikgu,buku tunai kalau ada diskaun kena rekod harga sebelum atau selepas diskaun?

  179. Nur Amalina,

    Rekod nilai diskaun dan yang dibayar/terima

    Cth: baki hutang RM1000.. bayar 900 diskaun 100.
    Maka dalam BT Pembekal X 100 (Dis) 900 (Bank)

  180. Salam sejahtera cg,bagi dokumen perniagaan kad inventori dimana urusniaganya mengeluarkan inventori utk kegunaan perniagaan.. Perlu atau tidak dimasukkan ke dalam jurnal am?

  181. Jingfei,

    Hanya rekodkan dalam Kad Inventori.

  182. Salam cikgu
    Boleh saya tahu apakah butiran untuk masuk tunai dalam bank bagi kegunaan perniagaan.Adakah ia catatan kontra?

  183. Ikmal,

    Kontra ada 2 :
    1. Tunai –> Bank
    2. Bank –> Tunai
    Butir ikut catatan bergu.. dalam Ak Tunai : Bank, dalam Ak Bank : Tunai

  184. 1.Cikgu hasil dobi kena rekod kat BT bahagian debit kan so butirnya ialah Hasil Perkhidmatan Dobi ke?????

    2. BT kena mula dengan bahagian debit :
    Mac 1 Modal (tunai) 1000 (bank) 64500
    Betul ke

    3. Mac 31 – seorang pekongsi telah mengambil wang tunai untuk membayar ansuran kereta peribadinya RM850
    CATAT dalam BT kan
    Kredit :(butir)tunai catat di bhg tunai atau bank
    Debit :(butir)ambilan catat di bhg tunai atau bank

  185. Galvin,
    1. Ya
    2. Ya
    3. Salah… inu bukan catatan kontra…
    BT : kredit Ambilan Pekongsi xxx (tunai)

  186. 1.cikgu yang urus niaga 27 mac tu nak catat dlm BT ke
    2. kalau kena catat dlm BT butirnya apa

  187. 1.cikgu hasil perkhidmatan dobi tu catat kat BT bahagian debit nilai tu tulis kat bhg bank kan

    2. Urus Niaga mac 22 dan mac 26 kena catat kat BT sebelah kredit tu nilai dia nak catat di bhg tunai atau bank

  188. Galvin,

    1. Itu catatan kontra Bank –> Tunai.
    Ak Bank : butir Tunai
    Ak Tunai : butir Bank
    2. Jika melibatkan cek/bank –> Bank
    3. Jika tidak melibatkan cek/bank –> Tunai

  189. cikgu,modal pekongsi kan digubakan untuk beli mesin,lengkapan dan bayar deposit.kena masuk jurnal am ke buku tunai ke kedua dua?

  190. Nur Amalina,

    Kedua2 sekali..
    Catatan pembukaan –> JA
    Item Tunai & Bank sahaja –> sekali lagi masuk BT

  191. Deposit elektrik dan deposit air tu akaun yang berbeza ke? Apa pula deposit kadar bayaran?

  192. Salamat sejahtera cg,
    Saya nak tanya, jika APUR sya adalah Rugi kasar sebanyak RM 4112,kos jualan RM 4642. Maka sya nak buat nisbah tokokan macam ni ke?
    – 4112รท4642=-89%
    Betul x cg?

  193. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Buku tunai terlalu banyak urusniaga, untuk muka surat no 2, rujukan Buku Tunai nak tulis BT2 atau masih BT1 sebab masih buku tunai yang sama?

  194. Ridzuan,
    Untuk tujuan kerja kursus ini…. Oleh kerana telah dibuka akaun masing2.. maka kita rekod ikut akaun masing2.

    RachealP,
    Ikut saja formula… jika rugi guna -ve.

    Fatimah,
    Ikut amalan… BT1.. BT2… ikut no halaman untuk kita rujuk nanti…
    Maka BT2 bermaksud -> urus niaga tersebut dicatat dalam BT yang sama dihalaman ke 2.
    # sama juga dengan JA.

  195. Terima kasih cikgu,jadi mesin dobi,lengkapan,deposit semua tu kena rekod di akaun modal dan akaun bank dalam lejar?

  196. Nur Amalina,

    Cth lain.
    JURNAL AM
    Dt Lengkapan
    Dt Tunai —> BT
    Dt Bank —-> BT
    Kt Modal

    BUKU TUNAI
    Dt Modal xx (Tunai) xxx (bank)

  197. Salam cikgu. Saya ada soalan untuk bahagian pelarasan.

    1. Susut nilai mesin dobi & kelengkapan perlu bahagi 12?

    2. penentuan nilai belanja belum bayar, belanja prabayar & hasil belum terperoleh mcm mana ya? Letak sahaja berapa nilai? Atau ada pengiraan?
    Cth: insurans prabayar & kadar bayaran belum bayar

  198. Alisha,

    1. Kadar SN x% SETAHUN… rekod perakaunan hanya untuk SEBULAN –> X 1/12
    2. Nilai boleh buat sendiri asalkan munasabah.

  199. Dt Mesin dobi 95400
    Lengkapan 6600
    Deposit elektrik 4000
    Deposit air 1000
    Deposit sewa 7500
    Tunai 1000
    Bank 64500
    Kt Modal pekongsi A 60000
    B 60000
    C 60000
    (aset dan modal pada tarikh ini)

  200. Dt Bank 180000
    Kt Modal pekongsi A 60000
    B 60000
    C 60000
    (aset dan modal pada tarikh ini)

    Dt Mesin dobi 95400
    Lengkapan 6600
    Deposit elektrik 4000
    Deposit air 1000
    Deposit sewa 7500
    Tunai 1000
    Kt Bank 115500
    (membeli aset, membayar deposit dan mengeluarkan tunai dari bank pada tarikh ini)

    Antara dua jurnal am ni? Yang mana lebih baik? Atau setiapnya ada kesalahan. Minta keterangan lanjut

  201. Cikgu sekolah saya cakap yang hasil perkhidmatan dobi dimasukkkan ke dalam jurnal jualan. Jadi macam mana dengan jurnal jualan, dan akaun yang hendak dicatat dalam lejar

  202. Ridzuan,

    1. Catatan JA pembukaan.. ikut ketetapan guru sekolah yang telah diselaraskan ikut negeri masing2.

    2. Jika guna JJ… –> diposkan ke Ak Jualan.. tidak wujud Ak Hasil Perkhidmatan Dobi.

  203. Jadi dalam buku tunai, masukkan jualan tak apa?

  204. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Dalam buku tunai bahagian folio rujukan, tunai dan bank yg dibawa oleh pekongsi nak tulis JA atau LA?

  205. Ridzuan,
    Apabila sudah tetapkan rekod hasil perkhidmatan secara kredit dalam jurnal jualan.. maka semua kutipan hasil perkhidmatan .. guna Jualan.

    Fatimah,
    BT : folio –> LAx
    # Jika BT butirnya BAKI B/B.. barulah folionya JA1.

  206. Cg, urusniaga berikut perlu dicatat dlm buku tunai:

    1.Membayar belanja ubah suai premis kpd perniagaan dengan rm 15 000 dgn cek.

    2.membayar sewa kedai dgn cek

    3.membayar insurans kpd Takaful Malaysia Bhd rm 2400

    4.Jualan tunai

    5.kutipan hasil dobi sebanyak rm 2200 dan dibankkan

    6.menerima sewa ruang niaga bagi mesin peruncitan dripada perniagaan nesley sebanyak rm 1000

    *betul x cg??.. Semua urusniaga yg melibatkan penerimaan (hasil) dan pembayaran secara tunai/bank prlu dicatat dlm buku tunai..

  207. Cikgu,

    Pd 1 Mac -memberi sabun cecair 10liter&pelembut 10liter dengan kos 30 seunit
    Pd 15 Mac – membeli sabun cecair 10liter&pelembut 10liter dengan kos 25 seunit

    Kita mahu rekod kos yang mana ? 30 atau 25 atau kedua-dia

  208. Pekerja mengambil inventori untuk kegunaan perniagaan

    Adakah dokumennya ialah memo?

  209. Salam cikgu,
    Boleh saya tulis kutipan hasil dobi sebanyak XXX dan dibankkan pada urus niaga bertarikh 18? Sebab kutipan hasil dobi akan dibankkan setiap dua hari.

  210. Cg, maaf saya tanya soalan yang sama sekali lagi. Sofa rumah masuk perabot ke? atau lengkapan?

  211. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Dalam lejar, contoh sykt Ali, tajuk lejar nak tulis akaun sykt ali atau syarikat ali sahaja?

  212. Jingfel,
    Ya… betul.

    Chew,
    1. Rekod ikut harga masing2..
    2. Ya.. memo

    Sanyin,
    1. Ya.. boleh.
    2. Lengkapan

    Fatimah,
    Ikut lejar2 lain… Akaun ……

  213. macam ini?

  214. Chew,

    15 hb… nilai baki tidak tepat.
    # rujuk guru sekolah.. (guna kaedah FIFO)

  215. Untuk buat Perdagangan untung/Rugi:
    1) inventori kita dpt dari kad inventori sbg inventori akhir atau awal?
    2) perlu Ada inventori awal x? Krn hanya diberi i.akhir

  216. Abc,

    1. Inventori akhir
    2. Inventori awal = 0… kedai baru buka.

  217. 15 mac- ?1*30?+?50*25?=1280
    17 mac- 1280- ?3*25?=1205
    21 mac – 1205 – ?1*30?-?7*25?=1000
    bukan macam ini ke

    #cikgu saya terus saya ambil nilai yang terendah (25/unit) walaupun kos seuintnya 30

  218. Kalau ikut konsep FIFO, lbh krg mcm ni

  219. Chew,

    Konsep pemilihan nilai TERENDAH… adalah antara nilai KOS atau nilai PASARAN.
    Bukannya antara nilai kos dengan nilai kos.

  220. saya nak tanya 31 mac.. Mcm mana nk tulis dlm jurnal am?

  221. Cheng,

    31 Mac –> Buku Tunai : Kredit – Ambilan Pekongsi A (tunai)

  222. Assalamualaikum cikgu nak tnya penilaian inventori akhir ni mcm mna ye amik dri kad inventori?

  223. Ikhmal, waalaikumussalam.

    Jumlahkan baki akhir daripada semua Kad Inventori.

  224. assalamualaikum cg.. cam ne nk kire jualan tunai

  225. Asri, waalaikumussalam.

    Ada beberapa cara… satunya rujuk Ak Jualan.. jumlahkan butir Tunai @ Bank sahaja.

  226. cikgu,kalau dokumen memo,kena rekod no.memo ke dalam kad inventori

  227. Nur Amalina,

    Memo.. tiada nombor… hanya tulis memo

  228. Cikgu, lps bt lejar pstu buat imbangan duga kena imbang ka?sebelum pelarasan

  229. Mimi,

    Imbangan Duga –> mesti seimbang

  230. Cg semua urusniaga yg trlibat dlm krja kursus ni perlu dicatatkan dlm lejar ke? Atau sebahagiannya shaja..??

  231. Dahlia,

    Ikut urutan kitaran perakaunan… SEMUA (kecuali yang ambil barang niaga untuk kegunaan perniagan –> Kad Inventori):
    Urusniaga –> BCP –> Lejar –> ID …..

  232. Salam cg narzuki,
    Ingin bertanya adakah Akaun Semasa wujud dalam Imbangan Duga Terselaras?

  233. Suzuki,

    Oleh kerana tiada baki awal Ak Semasa, maka tidak wujud Ak Semasa dalam ID.

  234. Kalau pelanggan seperti asrama dan hotel guna perkhidmatan dobi dan dikenakan caj, masuk jurnal am? Kalau ye, keterangan “caj perkhidmatan dobi secara kredit” ke?

  235. Contohnya 7 Mac 2019,
    Debit nama pelanggan (hotel/asrama). Kredit hasil dobi
    (Caj perkhidmatan dobi secara kredit)

  236. Ridzuan,

    Ya… betul.

  237. Cikgu Untuk urus niaga
    Mac 22- Menerima sewa rung niaga bags mesin peruncitan daripada perniagaan Nesley sebanyak RM 1000

    Mac 4-Membayar insurans keypads Takaful Malaysia Berhad sebanyak RM 2400

    Apakah Butiran yang perlu kita rekod dalam buku tunai?

  238. Cg.. Kalau buku tunai mempunyai baki b/b di kedua dua belah.. Mksudnya buku tunai yg dibuat slh ke? Sbb saya dpt baki b/b di belah debit-tunai,baki b/b disebelah kredit-bank

  239. Diana,
    1. Sewa diterima
    2. Insurans

    Dahlia,
    Tidak salah.
    Tunai –> MESTI berbaki Debit
    Bank –> boleh berbaki debit @ kredit

  240. Cg,apabila buka lejar contohnya(akaun mesin dobi) berapakah angka kena rekod dalam setiap modal pekongsi?

  241. Oscar,

    Nilai2 tersebut kena rujuk guru sekolah masing2..

  242. Cg ,urusniaga yg bertarikh 13 mac tu.. Mmbyr gaji dua org pekerja sbnyak rm 1000 dgn tunai, mksudnya sorang rm 1000 ka?kalau begitu, di buku tunai dicatat rm 2000.. Btul x cg?

    Urusniaga 28 mac pula, membayar baki gaji pekerja secara tunai= brmaksud rm 2000?atau rm1000

  243. Cikgu saya nak tanya bila kita terima cek dokumen apa yang terlibat? Cek atau resit rasmi (salinan)? & cek tu dokumen ke?

  244. Melissa,
    2 orang sebanyak RM1000 –> maksudnya bayar RM1000 untuk 2 orang. (RM500 x 2)
    Bakinya dibayar 28 Mac.

    Liyana,
    Resit rasmi.

  245. Okayy terima kasih cg

  246. Cg,macam mana buat pelarasan perkongsian semasa membuka jurnal pelarasan

  247. NURINTANSYAFINAH MD JOHAN

    Assalamualaikum Cikgu Narzuki,

    1. Berkenaan Hasil dobi dan dibankkan, betulkah jika saya merekod:
    Dt Tunai
    Kt Hasil Perkhidmatan dobi
    Dt Bank
    Kt Tunai
    (direkod dalam buku tunai)

  248. Oscar,
    Pelarasan berkaitan pekongsi dalam Ak Pengasingan dan Ak Semasa.. tidak perlu sediakan jurnal.

    Nur Intan Syafinah, waalaikumussalam.
    Terus… rekodkan ke bank.
    Dt Bank
    Kt Hasil perkhidmatan

  249. Cg urusniaga berikut dicatat di jurnal am??

  250. Cg utk lejar, setiap akaun tidak dimulakan dgn baki b/b. Btul x cg?

  251. Melisssa,

    1. Ya.. JA
    2. Oleh kerana baru memulakan perniagaan… maka semua akaun tiada Baki b/b.

  252. Cg, bagi pelarasan utk peruntukan hutang ragu.. Abt yg mana perlu diambil? Betul ke abt:hotel dgn abt:asrama… Kalau btul,pengiraannya mcmana cg.. Perlu diasingkan atau tmbh skali amaun abt mereka.

  253. Dahlia,

    Rujuk terus baki akhir Ak Kawalan Belum Terima kemudian X kadar PHR.

  254. Ok terima kasih cg

  255. Hi cg,

    Kalau membayar insurans RM2400, apa dokumen yg perlu digunakan?

  256. Jessie,

    Bukti pembayaran yang paling baik ialah Resit Rasmi.

  257. Cikgu, kan nanti dalam lejar kena rekodkan akaun pekongsi. Jadi, untuk modal yang dilaburkan mesti asing juga kan?

    Pekongsi A
    -mesin dobi 60000
    Pekongsi B
    -mesin dobi 35400
    -lengkapan 6600
    -deposit elektrik 4000
    -deposit air 1000
    -deposit sewa 7500
    -tunai 1000
    -bank 4500
    Pekongsi C
    -bank 60000

  258. Cikgu menerima sewa ruang niaga nak letak dokumen apa

  259. Cikgu kalau terima cek , dokumen pon letak cek ke ??

  260. Menurut carta akaun, no lejar bagi liabiliti ialah LA11-20. Liabiliti yang saya dapat cuma akaun belum bayar. Dan ada juga nombor lejar yang diberi untuk akaun belum bayar iaitu LB1-10. Jadi macam mana ni cikgu?

  261. Ridzuan,
    1. Rekod ikut catatan bergu.
    2. LA11 –> merujuk kepada Ak Kawalan Belum Bayar.
    Manakala ABB Pembekal A.. B –> LB1 LB2

    Fyr,
    Terima wang / cek –> Resit Rasmi
    CEK –> bukan dokumen sumber rekod perakaunan.

  262. Selamat srjahtera, cg.

    Hotel menggunakan perkhidmatan dobi dan dikenakan caj RM2100. Tempoh kredit selama 15 harI.

    Kat jurnal am, butirnya tulis apa, cg?
    Dt – ABT Dobi
    Kt – ?

  263. Cg hasil belum terperoleh ni contohnya mcm mne?

  264. cikgu,kalau bayar lebih daripada tempoh kredit kena caj berapa?

  265. Cg membawa masuk sofa.. Sofa tu lengkapan atau perabot??

  266. Cikgu , bolehkah saya mencetakkan kertas soalan Dan muka hadapan untuk project ini? Saya menghilangkan kertas saya di sekolah.

  267. Ashriya,
    Kt : Hasil perkhidmatan dobi

    Hana,
    Hasil yang kita terima telah termasuk hasil untuk bulan hadapan.

    Nur Amalina,
    Tidak dikenakan caj… cuma tidak dapat diskaun.

    Jingfei,
    Ak Lengkapan telah wujud… maka guna Ak Lengkapan.

    Zhongcheng,
    Boleh.

  268. Cikgu, saya keliru tentang mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan, adakah perlu direkod dlm jurnal am atau direkod dlm kad inventori sahaja…saya bertanya pada cikgu saya dan dia jawab bahawa itu bukan urus niaga jadi tida perlu di rekod dlam bcp

  269. cikgu soalan belanjawan tunai f) seorang pekongsi telah memberikan pinjaman kepada perniagaan untuk membeli sebuah van tu ape maksudnya

  270. Apa yang dimaksudkan dengan tempoh kredit selama 15 hari, adakah kita membri diskaun atau ape

  271. Sasalu,
    1. Telah ditetapkan supaya terus rekod dalam Kad Inventori sahaja.
    2. Tempoh layak dapat diskaun jika dibayar dalam tempoh tersebut.

    Mohd,
    Maksudnya perniagaan terima wang daripada pekongsi. –> item penerimaan dalam belanjawan tunai.

  272. yang kredit 15 hingga 30 hari tu x masuk dekat penerimaan dan pembayaran kan cikgu

  273. Mohd,

    Belian kredit tersebut dijelaskan bulan depan..

  274. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Belanja membaiki mesin rm200 tersalah rekod dalam akaun sewa bolehkah dianggap sebagai salah satu pelarasan pembetulan kesilapan?

  275. Fatimah,

    Boleh..

  276. Selamat sejahtera, cikgu.

    Bagi dokumen slip transaksi perbankan electronic, urus niaga mana sesuai?

    *1 membayar bil utility
    (Kalau dah bayar deposit utk air and electric, butir ni sesuai ke?)

    *2 menjelaskan hutang kpd pembekal X or Y

    *3 seorg pekongsi membyr sewa rumahnya
    (Ia x sesuaikan sebab ia memo bukan slip transaction perbankan electronic kan)

    Terima kasih

  277. Ashriya,

    Ya.. 1 & 2 sesuai digunakan..

  278. Cg, sofa tu masukan dalam ak.lengkapan atau kita perlu buka ak.perabot?

  279. Assalamualaikum cikgu,

    Berkaitan hotel dan asrama menggunakan perkhidmatan dobi tu.. jika saya menggunakan Jurnal Jualan/Jurnal Khas salah ya?

    Terima kasih cikgu.

  280. Jay,
    —> Ak Lengkapan

    Intan, waalaikumussalam.
    Rujuk ketetapan guru sekolah..

  281. Buku Tunai bagaimana buat?

  282. Hai cikgu, boleh cikgu terangkan berkaitan Mac 9 jika saya membayar sebahagian invois kepada pembekal P,kerana layak menerima diskaun tunai sebanyak 5%

  283. Jiating,
    Buat seperti yang telah dipelajari masa tingkatan 4.

    Niel,
    Diskaun hanya layak jika bayar PENUH sahaja.

  284. Cg kalau promosi lebih sesuai dicatat bank atau tunai di buku tunai?

  285. Bagi 04/03 Jualan Tunai, dokumen Bil Tunai betul digunakan?

  286. Dahlia,
    Bergantung kepada penyataan urusniaga tersebut dibayar secara TUNAI atau CEK.

    Aury,
    Ya betul.

  287. Jurnal Am
    Dt. Bank RM180 000
    Kt. Modal RM180 000

    Adalah ini sesuai digunakan?

  288. Hasil perkhidmatan dobi dimasukkan ke dalam Jurnal Am atau Buku Tunai ?

  289. Aury,

    1. Tidak sesuai… Ikut ketetapan guru sekolah.
    2. Hanya urus niaga tunai –> Buku Tunai

  290. Cikgu, dlm langkah kerja (belanjawan tunai) …nilai untuk hasil perkhidmatan dobi utk bulan apr-jun , perlu wujudkan sendiri

  291. akaun belum bayar dlm belanjawan perlu wujudkan sendiri juga?

  292. Owenl,

    1. Ikut % kenaikkan setiap bulan berdasarkan nilai Mac.
    2. Berdasarkan baki pada mac.. tetapkan % kenaikan sendiri.

    # sila rujuk ketetapan guru sekolah masing2.

  293. Cikgu,
    1. akaun semasa termasuk dlm imbangan duga pelarasan?
    2. Saya masih x faham untuk membuat akaun semasa dan akaun modal pekongsi.. toling bantu..
    3. Di dlm pelarasan, kita kene buat akaun modal baru ke?

  294. 4. Cikgu hasil dobi termasuk dlm jualan(ap) atau under hasil(aur)?

  295. Azrien,

    1. Tidak
    2. Sila dapatkan tunjukajar daripada guru sekolah @ kawan2.
    3. Mana2 akaun yang terlibat dengan pelarasan… kena tunjukkan dalam LEJAR PELARASAN.
    4. Ak Perdagangan.

  296. Cikgu, di dalam pelarasan, kalau nk buat akaun modal pekongsi(semasa) kene buat akaun modal baru ke?

  297. Azrien,

    Ya.. salin baru dan tambah item pelarasan.. sediakan dalam Lejar Pelarasan. Asingkan lejar sebelum dan selepas pelarasan.

  298. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Syarikat perkongsian tak semestinya ada nama rakan-rakan? Contoh kedai dobi Aman, kedai dobi taman ria, syarikat dobi Aman, kedai dobi enterprise? Contoh ini bolehkah dianggap syarikat perkongsian?

  299. Assalam cikgu saya ada soalan…
    kalau kutipan hasil dobi perlu ke kita rekod dalam buku tunai???

  300. Salam cikgu,
    Apa yang perlu ditulis dalam lajur folio di Buku Tunai bagi urus niaga bertarikh 27? Boleh saya tulis ‘K’ sebagai kontra?

  301. Cikgu,
    Boleh catat dalam Jurnal Am bagi urus niaga ‘mengeluarkan barang untuk kegunaan perniagaan’seperti:

    Dt Bekalan dobi
    Kt Belian

    Terima kasih.

  302. Fatimah,
    Ya.. tidak semestinya ada. Cuma “Syarikat” tidak sesuai –> kerana ianya untuk Syarikat Berhad.

    Artup Liqa, waalaikumussalam.
    Jika urus niaga mekibatkan Tunai / Cek –> mesti Buku Tunai

    Sanyin,
    Ya… “K” untuk catatan kontra.

    Martina,
    Jika ikutkan Ketua Pentaksir.. tidak perlu sebarang catatan.. hanya rekod di Kad Inventori sahaja.

  303. Salam cikgu,
    Belanja belum bayar
    1) air dan elektrik
    2) membaiki mesin dobi
    Boleh tak saya buat begitu?

  304. Xuan,

    Boleh…. asalkan item belanja yang belum dibayar.

  305. 1. Cg jurnal am terselaras ni kita amik dari item pelarasan kan
    2. Lejar pelarasan tu item dia amik dari item pelarasan ke atau lejar yg kita dh buat sebelum ni?

  306. buku tunai modal ialah apa?

  307. Hana,
    1. Ya hanya item pelarasan –> JA Pelarasan –> Lejar Pelarasan –> IDT
    2. Hanya yang terlibat dengan pelarasan sahaja.

    Jiating,
    Maaf.. tak faham apa yang ditanya.
    # sila rujuk guru sekolah

  308. Selamat sejahtera cg.

    Saya dah asingkan modal.

  309. Ini dokumen saya

  310. Tapi jurnal am confuse sngt. Cara ni betul ker?

  311. Ashriya,

    Ikut format JA.
    Senaraikan item2 debit dahulu… kemudian item2 kredit

  312. Cg, saya nk tnya.. Kalau lejar perlu buka akaun modal satu shaja (cmpur semua modal pekongsi 1,2,3)atau asingkan modal tersebut kepada 3 org pekongsi?

  313. Cikgu,

    Hasil belum terperoleh
    1) hasil dobi
    2) sewa diterima

    Mana yang lebih sesuai?

    Terima kasih.

  314. Dahlia,
    Ak Modal setiap pekongsi

    Xuan,
    Sewa lebih sesuai.

  315. Cg,

    Kalau hotel/asrama menggunakan perkhidmatan dobi………
    Catatkan Dalam jurnal am?
    Jika ya, apa dimasukkan ke dalam Dt Kt ?

  316. Cikgu,
    1) Guru saya mengajar akaun modal menggunakan kaedah modal berubah, jadi perlukah menyediakan akaun semasa ? Tetapi dalam kertas soalan hendak
    menyediakannya.
    2) cikgu, tugasan projek ini akan disemak oleh LPM?

    Terima kasih.

  317. Gaji pekerja pada 13/03 dikira jumlah RM2000 kerana dua orang pekerja atau sebanyak RM1000 sahaja bagi tarikh tersebut?
    Oleh itu, dalam buku tunai:
    13/03 Gaji Pekerja, Tunai: RM2000 atau RM1000?

  318. Aury,
    1. Dt nama hotel / asrama kt hasil perkhidmatan dobi
    2. Rekod berdasarkan jumlah yang dibayar pada tarikh tersebut.

    Mandy,
    1. Mesti guna kaedah modal tetap… dan buka Ak Semasa.
    2. Guru sekolah semak.. dan Ketua Petaksir Kawasan akan semak.. sama ada ikut seperti yang telah ditaklimatkan.

  319. Cg, yg maklumat belanjawa tunai tu… Soalan g kata perlu anggaran penerimaan & pembayaran lain, sya x faham dia nak apa

  320. Cg kalau di imbngn duga pula, perlu letak baki modal setiap modal pekongsi atau tmbh 3 baki pekongsi tu? Maaf cg saya kurang fhm

  321. RachealP,
    Rujuk kepada item2 dalam Penyata Kewangan yang telah disediakan pada bulan Mac.. kenalpasti item2 penerimaan dan pembayaran yang ada.. cth: sewa diterima… komisen… dll.

    Dahlia,
    Modal setiap pekongsi.
    ID = senarai SEMUA baki2 akaun yang ada.

  322. Kalau saya tidak bayar hutang dengan penuh, akan dapat diskaun ?

  323. Jins,

    Tidak layak diskaun.. jika bayar sebahagian.

  324. Cg, kalau pelarasan ambilan tunai di bank oleh pekongsi belum dicatat dimana2 buku perniagaan.

    Dt ambilan, kt bank. Btul x cg?
    Atau dt ambilan, kt belian

  325. Cikgu,
    1)inventori purata kena bahagi 2 atau tidak??..sbb kita tiada inventori awal..
    2)utk tempoh kutipan hutang, akaun blm terima ambil yg asal atau yg bersih (slps tolak PHR)??

    Terima kasih.

  326. hotel/asrama mggunakn perkhidmatan dobi dn dikenakan caj rmXXX..yg ni msuk x dkat lejar am(hasil perkhidmatan dobi)?

  327. Dahlia,
    Dt Ambilan Kt Bank
    “Belian” –> jika ambil barang niaga.

    Umi iman,
    1. Sepatutnya tidak perlu.. # rujuk ketetapan guru sekolah / pentaksir kawasan anda.
    2. Baki ABT

    Mimi,
    Ya.

  328. Cg, selepas membuat lejar pelarasan.. Baki2 akaun pelarasan akan dimasukkan ke imbangan duga pelarasan..ada amaun yg prlu ditolak x cg dekat imbgn duga setelah pelarasan dibuat. Cth seperti insurans prabayar.

  329. Melissa,

    Ya… pelarasan akan menyebabkan ada akaun yang bertambah / berkurang baki akhirnya selepas pelarasan… ada juga akaun yang baru diwujudkan.

  330. Salam cikgu, bagaimana tulis lajur folio untuk item pelarasan sekiranya nombornya telah melebihi apa yang ditentukan dalam Carta Akaun. Maksudnya, klasifikasi akaun untuk belanja hanya merangkumi No lejar LA 41-LA50,sekarang saya ada satu lagi belanja nak dimasukkan tetapi masalahnya saya tidak tahu No lejar yang perlu diisikan. Boleh cikgu cadangkan nombor lejar yang sesuai untuk keadaan ini?

  331. Cikgu saya ada satu lagi soalan
    Item pembetulan kesilapan saya tulis pinjaman daripada pekongsi belum direkodkan. Catatan jurnal ya ialah debit bank kt pinjaman pekongsi? Kalau betul akaun bank perlu dibuka dalam lejar pelarasan?

  332. Sanyin,

    1. Rujuk guru sekolah.. mungkin dia telah tetapkan KOD KELAS akaun tambahan untuk belanja.
    2. Ya.. betul.

  333. Assalamualaikum cg hasil perkhidmatan dobi ni masuk jurnal am atau jurnal jualan

  334. Then hasil perkhidmatan dobi nii masuk akaun perdagangan or untung rugi?

  335. Zzz, waalaikumussalam.

    Urusniaga kredit –> JA.. bagi mewujudkan Ak Hasil perkhidmatan dobi. –> Ak Perdagangan

  336. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Tempoh kutip hutang nak guna 30 hari atau 31 hari sebab mac mempunyai 31 hari. Pulangan atas modal guna modal awal 180000, modal tambahan tak ambil Kira?

  337. Cg komisen diterima belum terima dengan sewa belum terperoleh masuk dekat ABT kan?

  338. Fatimah,
    Pada asasnya sebulan dikira sebagai 30 hari.. jika nak guna 31 haripun boleh.
    Modal –> rujuk baki akhir Ak Modal @ Nilai Modal dalam PKK.

    Hana,
    Masuk ASET SEMASA.

  339. Cg dlm jurnal am pelarasan nk tulis macam mana

    Kadar bayaran
    Kadar bayarn blm bayar

    Atau

    Kadar bayaran belum byr
    Kadar bayaran

  340. Hana,

    Dt Kadar bayaran
    Kt kadar bayaran belum bayar

  341. Fatimah Binti Ahmad

    Cikgu,
    Tetapi pulangan atas modal formulanya modal awal, jadi yang modal tambahan perlu masuk? Bagaimana pula dengan belanjawan tunai, perlukah masuk faedah atas modal, faedah atas modal dan gaji pekongsi?

  342. Fatimah,

    1. Analisis rujuk nilai2 dlm APUR dan PKK
    Ekuiti Pemilik:
    Modal awal….. baki akhir Ak Modal
    (+) UB
    (-) Ambilan
    = Modal Akhir
    # itu yg dimaksudkan dgn “Modal Awal” .. bukannya “baki awal”

    2. Belanjawan –> rujuk ketetapan pentaksir kawasan masing2.

  343. Cg saya nk tnya kalau urusniaga seperti menerima sewa daripada Perniagaan Nesley sebanyak rm 1000, di buku tunai perlu dicatat sewa diterima atau nma perniagaan nesley tu?

  344. Melissa,

    Sewa diterima.

  345. Cg jurnal am pelarasan betul ke..

    Dt insurans
    Kt insurans prabayr

    Dt komisen diterima
    Kt komisen diterima belum terima

  346. Cg pembetulan kesilapan saya buat pekongsi mmbawa masuk meja tapi tidak direkod dlm mana2 buku. Dlm jurnal am pelarasn tulis cmni ke

    Dt akaun modal pekongsi @
    Kt lengkapan

  347. Hana,

    1. Insurans –> Terbalik
    2. Komisen –> Terbalik
    3. Lengkapan –> Terbalik

  348. Cg dlm lejar pelarasan akaun modal pekongsi @ saya nk tulis butir2 yg ada pada lejar sebelum ni ke atau sekadar tulis lengkapan (dt) dan baki h/b (kt)?

    Kalau lengkapan juga kene rujuk lejar sebelum ni atau tulis baki h/b (dt) dan modal pekongsi @ (kt)?

  349. Hana,

    Cara sediakan Lejar Pelarasan –> sila rujuk ketetapan guru sekolah masing2.

  350. cg kalau di akaun perdagangan dan untung rugi dapat rugi bersih ,bolehkah cg?atau hanya perlu untung bersih bagi awal perniagaan dobi ini.

  351. cg, lejar nak macam mana buka jika mempunyai banyak dokumen2

  352. Selamat sejahtera, cg.

    kutipan hasil dobi dibankkan

    1) dokumen mn sesuai bagi urus niaga itu? (slip bank/ borang wang masuk/borang simpanan)

    2) masuk APUR macam ini ker…?

    Jualan xxx
    Perkhidmatan dobi xxxxx

  353. Dahlia,
    Untung bersih @ Rugi bersih… tiada masalah…
    # cuba semak belanja SN… bahagi 12 @ tidak.

    Erica,
    Catat satu persatu dalam lejar berkenaan.

    Ashriya,
    1. Bukti penerimaan bayaran paling sesuai ialah Resit Rasmi.
    2. Ya.

  354. cikgu,kita hanya pilih 5 dokumen perniagaan kan? jadi dokumen yang kita transfer ke buku catatan pertama hanya ada 5 dokumen ke??

  355. Nicole,

    Setiap urusniaga.. ada dokumen masing2… cuma soalan minta sediakan hanya 5 dokumen sahaja. Dan SEMUA urus niaga yang ada perlu dicatat dalam BCP seterusnya poskan ke lejar….ID…

  356. Assalamualaikum cikgu.
    Apakah amaun stok awal yg perlu dimasukkan di imbangan duga sebelum pelarasan? Sebab saya dah buat lejar tapi tak dpt nk tally di imbangan duga. Saya musykil, apa item yg saya tak masukkan lagi… Mohon pencerahan dari cikgu

  357. Wawa, waalaikumussalam.

    Perniagaan BARU memulakan perniagaan.. maka TIADA Inventori Awal.
    Mungkin ada catatan bergu yang tidak tepat.. atau silap pengiraan… cuba semak semula setiap urus niaga.. dengan bandingkan dengan jawapan kawan2 yang lain.

  358. Aslm cg

    Pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan tu memo kan tp nak buat mcm mane?

    MEMO
    (Nma perniagaan)
    (Alamat)

    Kepada:pengurus
    Daripada:pekerja?
    Tarikh:14 mac 2019

    Perkara……

    (Pekerja)

  359. Yasmin, waalaikumussalam.

    MEMO.. dikeluarkan oleh pengurus kepada kerani akaun bagi memaklumkan perkara tersebut.

  360. Cikgu , sekiranya cdngn meningkatkan prestasi prnigaan jngka pnjng sy ialah pembelian ABS , jdi apakh cth ABS yg sy blh tulis?

  361. Cikgu, urusniaga Hotel/Asrama menggunakan perkhidmatan dobi dan dikenakan caj dgn urusniaga kutipan hasil dobi dibankkan ni adakah dalam satu akaun yang sama? Maksud saya

    Dt Hotel
    Kt Hasil Perkhidmatan Dobi

    Dt Bank
    Kt Hasil Perkhidmatan Dobi

    Ataupun kita Perlu bezakan? Yang urusniaga kredit tukar jd Kt Akaun Dobi?

  362. Owel,
    Apa2 sahaja ABS… kenderaan, Bangunan / Premis dll…. bagi tujuan membesarkan lagi perniagaan di masa alan datang.

    Tasha,
    Dua urus niaga yang berbeza:
    1. Urus niaga secara kredit :
    Dt Hotel –> ABT
    Kt Hasil perkhidmatan dobi

    2. Urus niaga tunai :
    Dt Bank
    Kt Hasil perkhidmatan dobi

    # tetapi HASIL PERKHIDMATAN DOBI tetap sama.

  363. Terima Kasih Cikgu.

    Saya ada lagi satu soalan. Urusniaga pekongsi membawa masuk sofa kediamannya untuk kegunaan perniagaan. Harga tu kita boleh letak ja ka berapa?

  364. Assalamualaikum cg,tutup akaun hasil Dan belanja guna baki h/b or akaun untung rugi?

  365. Tasha,
    Nilai tetapkan sendiri.. asalkan munasabah.

    Zzz, waalaikumussalam.
    Baki hb dan Baki bb

  366. Assalamualaikum Cikgu,

    utk urusniaga yg terakhir:
    seorg pekongsi telah mengambil wang tunai untuk membayar ansuran kereta peribadi RM850.

    bolehkah catatan bergunya
    dt ambilan 850
    kt tunai 850

    sekiranya catatan bergu di atas betul, saya perlulah membuat lejar utk tunai kerana amaun yang berada di buku tunai tidak mengambil kira urusniaga terakhir yg letaknya di jurnal am.

    betul tak macam ni cikgu?

  367. Hi cikgu, Saya nak view dua-dua file diatas takboleh. not working it seems.

  368. Lisa, waalaikumussalam.
    Apabila pelarasan melibatkan tunai @ bank… maka lejar pelarasannya memerlukan BT pelarasan disediakan sebagaimana lejar pelarasan yang lain.

    Ezack,
    Muatturun fail2 tersebut.. buka dengan program PDF untuk membukanya.

  369. Cikgu, kalau aset sya berlebihan, macam mana sya perlu tulis dalam folio dan angka,L11,L12??

  370. Daniel,

    Cadangan saya,
    Tambah dalam KOD CARTA AKAUN..
    LA61 – LA70 utk Aset

  371. Cikgu bagi akaun perkhidmatan dobi apa yg sepatutnya di butiran dt dan kt

  372. 1)Apa cadangan yang saya boleh beri bagi prestasi jangka pendek dan jangka panjang?

    2)Apa yang sya perlu tulis utk bahagian rumusan?

  373. Azrim,
    Rujuk catatan bergunya.

    Daniel,
    Rujuk Panduan Pelaksanaan dan Penilaian Projek pada m/s 17 & 18… ada dinyatakan apa yang perlu ditulis untuk layak dapat skor A.

  374. Still tak boleh cikgu

  375. Keluar macam ini cikgu

  376. Cikgu, maklumat (d) berkaitan blnjawan.. Belian kita ambil belian bersih atau belian yg asal?
    T. Kasih

  377. Cikgu, apa yang harus ditulis di urus niaga pada tarikh 1 mac 2019 (sebelah memo)

  378. Ezack,
    Lebih 3000 orang telah berjaya muatturun bahan2 tersebut.. saya baru muatturun tanpa sebarang masalah… sila cuba lagi.

    Umi iman,
    Rujuk BELIAN.
    # Belanjawan agak longgar sedikit kerana ianya hanya nilai anggaran semata2.

    Hanna,
    Rujuk no 2 dalam soalan.
    ” Memulakan perniagaan dengan sumbangan modal …… bagi membiayai perkara2 berikut ….”

  379. cikgu,belian pada 1 Mac ialah RM 3440,lepas tu pulangan belian RM10.Jadi, diskaun dia ialah

    RM3430 x 5% = 171.5
    betul tak cikgu?

  380. Cikgu,semua dokumen invois (salinan) direkod ke dalam jurnal jualan atau jurnal am??

    Contoh ;
    [ Mac 28 – Asrama menggunakan perkhidmatan dobi dan dikenakan caj rm1950. Tempoh kredit selama 15 hari ]

  381. Salam cikgu. Butiran seperti deposit elektrik, deposit air dan deposit sewa, adakah semua itu liabiliti?

  382. Nur Amalina,
    Diskaun diterima jika bayar PENUH baki hutangnya (lepas tolak pulangan) dalam tempoh 10 hari.. diskaunnya 5% seperti pengiraan tersebut.

    Rania,
    Tidak semua.. ianya bergantung kepada jenis urus niaga.
    Bagi kes tersebut –> JA.

    Adnan,
    DEPOSIT –> Aset Semasa

  383. cikgu, baki awal belanjawan tunai nak ambil dari mana?

  384. Cg,hasil dobi dianggap sebagai jualan?? Jika ya, Brmksud jualan tunai tmbh hasil dobi. Btul x cg.

  385. Cikgu, boleh tak saya namakan perniagaan saya Dobi Mawar. Ke perniagaan saya mesti ada tiga-tiga nama pekongsi?

  386. Lala,
    Rujuk Baki akhir Tunai & Bank pada 31 Mac sebagai panduan menetapkan nilai.

    Melissa,
    Jualan xx
    Hasil dobi xx xx
    (-) kos jualan xx
    Untung Kasar xx

    Rania,
    Boleh saja… tanpa nama ketiga2 pekongsi.

  387. cikgu, adakah akaun modal pekongsi perlu dimasukkan ke dalam lejar? mohon pencerahan ye cikgu.

  388. Aemy,

    SEMUA AKAUN –> LEJAR –> ID –> …..

  389. Cikgu,cadangan jangka pendek klu kita pilih promosi.apa huraian yg blh kita buat cg?

  390. Syahirah,

    Huhaikan.. bagaimana promosi tersebut dijalankan… dan bagaimana ianya dapat meningkatkan prestasi jangka pendek perniagaan.

  391. Cg,IDT saya ximbg so dimana kesalahan saya ye cg?

  392. Assalamualaikum, cikgu. Saya nak tanya, barang seperti sabun serbuk mini, sabun cecair mini, pelembut dan sebagainya, adakah semua itu dikira sebagai lengkapan?

  393. Cikgu butiran pada Mac 1 2019 yang “pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan” apa yang patut saya tulis dalam jurnal am?

  394. Salam..untuk pekongsi ada buat ambilan pada 31 mac..adakah faedah perlu dikira dan dmasukkan di dalam pengasingan u/r?

  395. Ety,
    Banyak kemungkinan.. cuba rujuk jawapan kawan2 atau minta guru sekolah semak.

    Mira, waalaikumussalam.
    Barang niaga –> Inventori

    Adnan,
    Hanya rekod di Kad Inventori sahaja.

    Jol,
    Faedah hanya dikira jika temlohnya cukup sebulan.

  396. Cikgu,

    Bagi Akaun Deposit Elektrik untuk Catatan Lejar,
    Tiada baki b/b?

    Apa yang perlu ditulis kredit dan debit lejar?

  397. Arie,

    Catatan bergu dengan modal pekongsi

  398. Cg, boleh x saya sediakan 2 dokumen yang sama contoh bil tunai pada 14 mac dan juga bil tunai pada mac 22

  399. Cikgu, sofa dikira sebagai lengkapan?? Jadi dalam jurnal am ,butiran pada 23 mac ialah DT akaun aset bukan semasa dan kt akaun modal?

  400. Ckg, butiran contoh spt “hotel menggunakan perkhimatan dobi dan dikenakan caj RM2100.” direkod ke dalam jurnal jualan ke jurnal am? Klu jurnal am, apa butiran yang patut ditulis?

  401. Hana,
    Sebaik2nya dokumen yang berbeza.

    Mira,
    Dt Lengkapan Kt Modal Pekongsi A/B/C

    Syazwan,
    Itu urusniaga secara kredit.
    JA
    Dt Nama Hotel berkenaan
    Kt Hasil perkhidmatan dobi

  402. Cikgu, apakah kaedah FIFO untuk kad inventori?

  403. Dan kena Ikut format biasa untuk kad inventori Atau format yang diberikan dalam kertas soalan?

  404. Wong,

    1. FIFO –> barang niaga yang dibeli dahulu akan dikeluarkan dahulu untuk dijual.
    2. Format asal lebih sesuai digunakan berbanding format dalam soalan.. bagi menunjukkan penggunaa kaedah FIFO tersebut.

  405. Cg,

    Bagi Akaun Hasil Perkhidmatan Dobi (Lejar)
    1. Perlu tulis setiap tarikh menerima hasil atau jumlah sahaja?
    2. Apa perlu ditulis di Kt. dan Dt.?

  406. Dan kenapa tiada Jurnal Jualan? Hasil perkhidmatan dobi hotel/asrama dalam Jurnal Am?

  407. Arie,

    1. Setiap tarikh.. sebab guna JA.
    2. Ikut catatan bergu… jika secara kredit –> Kt Nama Hotel @ Asrama… jika secara tunai Kt Tunai/ Bank
    3. Jurnal Jualan –> untuk jual BARANG NIAGA secara kredit.

  408. Cikgu, dalam JURNAL AM kena rekod butiran

    Modal – rm180 000

    atau mesti rekod 3 name pekongsi

    Modal : a – rm60 000
    b – rm60 000
    c – rm60 000

  409. Cg, macam mana nak rekod butiran

    kutipan hasil dobi sebanyak rm2300 dibankkan ke dalam jurnal am?

  410. Yasmin,
    Ak Modal setiap pekongsi A B C

    Hani,
    Urusniaga melibatkan tunai/bank –> Buku Tunai… JA tidak perlu.

  411. Salam, cikgu.

    Cg, mcm mana nak rekod urus niaga 27 mac – mengeluarkan wank dari bank sebanyak rm2100 dan dibankkan

  412. macam mana nak rekod urus niaga tersebut dalam buku tunai? Dt bank ke?

  413. Cikgu,urus niaga pada 31 Mac juga, macam mana nak rekod dlm buku tunai??

    seorang pekongsi telah mengambil wang tunai untuk membayar ansuran kereta peribadinya rm850

  414. Jian,

    1. Keluar duit bank untuk kegunaan perniagaan –> catatan kontra dalam Buku Tunai : Bank keluar.. Tunai masuk.
    Dt Tunai Kt Bank

    2. BT –> Tunai Kredit : butirnya Ambilan Pekongsi A B @ C

  415. Cg analisis nisbah berdasarkan apa? Kena wujudkan sndiri ke?

  416. Melissa,

    Berdasarkan APUR dan PKK yang telah anda sediakan..

  417. cikgu, mewujudkan peruntukan hutang ragu, mesti berkait dekat akaun belum terima ke?

  418. Reiko,

    Ya…

  419. Cg, jika urus niaga tak mention tunai atau bank seperti

    22 Mac – menerima sewa ruang niaga.. Rm1000 (dt)

    dan 26 Mac – membayar sebahagian invois … Rm1100 (kt)

    jadi saya rekod di sebelah tunai atau bank??

  420. Jian,

    –> Tunai.

  421. Cikgu,jualan di akaun perdagangan utg/rugi tu kena tambah jualan tunai dgn jualan kredit (abt) sekali ke?

  422. Dahlia,

    Baki akhir dalam Ak Jualan… sudah termasuk jualan tunai dan jualan kredit.

  423. cikgu,saya nak tanya
    1.gaji bulanan setiap pekongsi kena sama ke berbeza?
    2.kadar faedah,pinjaman semua tu kena reka sendiri ke?

  424. Nur Amalina,
    1. GJi telah ditetapan RM1000 sebulan setiap orang.
    2. Kadar faedah dalam ikatan perjanjian juga telah ditetapkan dalam soalan.

  425. Cg, mana nk muat turun lejar pelarasan dan seterusnya?

  426. cikgu?tunai dan bank mau buka lejar tak?saya buka akaun modal mau tulis apa butir?

  427. Ct,

    Buku Tunai –> adalah Ak Bank dan Ak Tunai yang digabungkan.. maka Lejar tidak perlu dibuka lagi..
    Butir dalam ak modal ikut catatan bergunya..

  428. cikgu,kalau buat pembetulan kesilapan…ambilan tunai rm 380 oleh pekongsi C tidakk direkodkan dimana mana akaun…nk pindah p lejar cmna..buka akaun ammbilan pekongsi C sja ka?

  429. Muzamil,

    Ak Ambilan C dan Buku Tunai… sebab melibatkan Ak Tunai

  430. buku tunai untuk pembetulan kesilapan kna buat baru ka?

  431. Muzamil,

    Sama seperti lejar pelarasan yang lain..
    # rujuk guru sekolah.

  432. Assalam,

    Dalam menyediakan akaun kawalan ABT & ABB.. tujuannnya adalah untuk mencari Jualan & Belian Kredit ke?

  433. Norain, waalaikumussalam.

    TIDAK…. tujuannya nak cari jumlah baki akhir bagi semua ABT & ABB…. untuk dimasukkan dalam PKK.
    Jualan kredit dan Belian kredit –> hanya rujuk jumlah dalam Jurnal Jualan dan Jurnal Belian.

    NOTA : TUJUAN AKAUN KAWALAN
    a. Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan ABT dan ABB.
    b. Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan.
    c. Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar.
    d. Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah.

  434. Assalam cikgu,

    kertas kursus perniagaan sudah bermula?

  435. Yani, waalaikumussalam.

    Sudah…

  436. Salam cikgu,
    Hasil perkhidmatan dobi masuk dalam akaun perdagangan atau akaun untung rugi?

  437. Cikgu, baki awal dalam belanjawan terus ambil jumlah baki tunai dan baki bank pada Mac atau buat anggaran baru untuk Julai?

  438. Cikgu, saya sangat confused tentang soalan belanjawan tunai.
    (b) hasil perkhidmatan Julai meningkat 3% daripada bulan sebelumnya.
    Mac 38500
    Apr 38500×103%=39655
    Mei 39655×103%=40845
    Jun 40845×103%=42070
    Julai 42070×103%=43332
    Ogos 43332×105%=45499
    Sep 45499×105%=47774
    Macam ini ke cikgu?

  439. Sanyin,

    1. Hasil perkhidmatan –> hasil utana perniagaan –> Ak Perdagangan
    2. Buat anggaran yang munasabah berdasarkan baki akhir Mac
    3. Ya betul..pengiraannya.

  440. Cikgu catatan dalam lejar kena buka 3 akaun modal pekongsi ke satu je??

  441. akaun perdagangan dan untung rugi mmg akan dpt rugi bersih ke?

  442. Cikgu, akaun mesin dobi dalam lejar nak tulis apa di butir??

  443. Mira,
    Ketiga2 Ak Modal… bagi setiap pekongsi

    Muzamil,
    Tidak semestinya… bergantung kepada nilai2 dalam item pelarasan masing2….cuba semak item2 pelarasan belanja SN .. pasti kira untuk SEBULAN sahaja.

    Azrai,
    Modal pekongi yang bawa nasuk mesin tersebut… rujuk maklumat 1… dan ketetapakan oleh guru sekolah anda.

  444. cikgu, di A.Perdagangan Utg Rugi jika inventori awal tiada kiranya x yh letak kan/dicari.sbb yg ada hnya inventori akhir

  445. cikgu,lejar belanja saya lebih daripada carta akaun yang diberi,jadi saya nak tulis kat folio no.berapa?

  446. Siti,
    Pastikan setiap urusniaga dicatat dengan betul catatan bergunya…. hati2 dengan lejar yang sedia ada dan terlibat dengan pelarasan.

    Izzah,
    Perniagaan baru mula… menang tiada inventori awal…. ataupun masukan nilai “0”.

    Nur Amalina,
    Tambah di Carta Akaun… yang belum guna lagi… misalnya LA60 – LA70 –> belanja.
    # rujuk ketetapan guru sekolah.

  447. Cikgu baki akhir jualan saya rm 530,kalau di penyata pendapatan utk mncari utg bersih, saya akan dpt rugi bersih.. Boleh ka cg?

  448. cikgu,faedah atas ambilan buat macam ni ke?

    3% x RM850 x 11/12,= 23.38

  449. Dahlia,
    Untung @ Rugi tiada masalah.. asalkan nilai2 betul dari IDT… dan nilai item pelaradan juga tepat.

    Nur Amalina,
    Cuba kira …tempoh ambilan tersebut cukup SEBULAN atau tidak.

  450. Cikgu kalau hasil dobi dikira sbgai hasil di penyata utg rugi. Btul x cg?

  451. Melissa,

    Hasil dobi… adalah hasil utama perniagan –> Ak Perdagangan.
    Jualan
    (+) hasil dobi
    (-) kos jualan
    = Untung kasar

  452. assalam cgu marzuki , kalau tarikh mac 7 , dan tarikh2 yg sama .. hotel guna khidmat dobi tuu . cmna nk rekod .. guna akaun apaa dlm lejar

  453. Jibby,

    Rekod cara yang sama… hotel tu tetapkan sendiri nama hotel.

  454. cikgu,akaun kawalan no.lejar dia berapa?

  455. Cg akaun modal pekongsi perlu dibuat ke? Utk di pkk

  456. Nur Amalina,
    Ak Kawalan BT –> Aset
    Ak kawalan BB –> Liabiliti

    Melissa,
    Mesti ada…
    Ekuiti Pemilik:
    Modal A
    Modal B
    Modal C

    Ak Semasa A
    Ak Semasa B
    Ak Semasa C

  457. cikgu,kalau ada ambilan,kena tolak modal dekat imbangan duga ke

  458. Cikgu selamat sejatera ck blh tak sy dptkan num sbb sy nak byk nak tjk ckg tentag kerja kursus perniagaan tlg la cgk utk sy. Sy tungg utk cgk pny num ini.

  459. Cg utk analisis dan tafsiran nisbah tu kena buat semua ka..kalau yaa mksudnya total smua nisbah kena ada 10 (cg saya x beri tklimat ttg soalan ni)

  460. Vimal Raj,
    Maaf, saya tidak mengajar Perniagaan.
    Kerja kursus sebaik2nya rujuk guru sekolah masing2.. kerana beliau telahpun diberikan taklimat mengenainya.

    Melissa,
    Sekurang2nya satu bagi setiap jenis nisbah.. maka sekurang2 tiga.
    Cuma saya cadangkan buat semua adalah lebih baik.

  461. Selamat sejahtera cikgu . Nak tanya ‘ hotel .. menggunakan khidmatan ‘ dikategorikan jurnal am , betul kan ? Lepas tu debit hotel olivia , kredit modal ? Betul tak cikgu

  462. Cikgu butiran

    mac 9 – jelaskan hutang kepada pembekal p
    dan mac 26 – membayar sebahagian invois kepada pembekal q

    buka akaun apa di lejar (selepas buku catatan pertama)

  463. Olivia,
    Ya.. betul… dt hotel olivia kt hasil dobi

    Mia,
    Buku Tunai –> Ak Pembekal p & Ak Pembekal q

  464. Assalamualaikum Cikgu,
    berkenaan kadar pusing ganti inv.

    Inventori purata…

    memandangkan tiada inv.awal.
    adakah betul….

    inv akhir (4152) + inv awal(0) / 2

    betul ka Cikgu?

  465. Cikgu, akaun semasa tiada baki b/b ke? Kemudian akaun modal pekongsi perlu dibuka sekali?

  466. Tiew Kai Yan

    cikgu pelarasan macamana buat ?

  467. Tiew Kai Yan,
    Sila rujuk buku teks tingkatan 4.
    1. Kenal pasti setiap item perlarasan yang dikehendaki dalam soalan.
    2. Catatan jurnal am pelarasan
    3. Sediakan Lejar perlarasan.

    Suhaili, waalaikumussalam.
    Oleh kerana hanya ada inventori akhir sahaja.. maka tidak perlu cari purata.. terus bahagi inventori akhir.

    Dahlia,
    Perniagaan baru mula.. Ak Semasa setiap pekongsi tiada baki awal…. Ak Modal setiap pekongsi perlu dibuka… awal2 lagi.. urusniaga 1 hb Mac.

  468. cikgu,penyata kedudukan kewangan saya tak imbang tapi beza dia sedikit je.noleh diterima ke?

  469. Nur Amalina,

    Jika tidak seimbang… markah untuk PKK.. tidak akan dapat markah penuh.

  470. Syazwina Aleeya

    Assalamualaikum, cikgu bagaimana mahu mengisi nombor folio?

  471. cg , lejar akaun hotel mcm mana cg? sebelah debit ke kredit? apa butiran dalamnya? menggunakan perkhidmatan dobi termasukka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wp-puzzle.com logo

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.