TUGASAN PROJEK 3765/3 SPM 2019

Sumber : Portal Lembaga Peperiksaan

Posted on February 28, 2019, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 52 Comments.

  1. cikgu, boleh tanya urusniaga mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan perlukah kita menyediakan jurnal am? Apakah akaun yang perlu didebitkan?

  2. Kt,

    Semua urusniaga mesti direkodkan.
    Ak Bekalan boleh digunakan…

    # walaubagaimanapun sebaik2nya tunggu taklimat yang akan dihadiri oleh guru sekolah.. kemudian akan disampaikan kepada pelajar..

  3. OK. Terima kasih cikgu.

  4. salam cg, pekongsi menyumbang RM60000 seorang = RM120 000 kenapa tidak seimbang dengan butiran yang dibiayai?

  5. Suzuki,

    Tunggu penyelarasan dan pencerahan yang akan disampaikan masa Taklimat kepada guru2 diperingkat negeri masing2.

  6. Salam.

    Suzuki,
    Ada 3 pekongsi, bermakna jumlah keseluruhan RM180000. Jumlah itu tepat dengan senarai aset yang dibiayai dengan modal awal itu.

  7. Salam…

    TQ Cg Narzuki dan Rithuwan…Terlepas pandang…

    Berkenaan Akaun Modal Pekongsi di Lejar…Apakah butiran yang sesuai digunakan? Baki b/b ?

  8. Suzuki,

    Baki b/b …..wang dari bulan lepas.
    Perniagaan BARU MULA –> “Baki b/b” tidak sesuai.

  9. cikgu saya asingkan setiap modal pekongsi ..saya jadikan modal pekongsi A..B..C..
    masalah skrg bila nak rekod dilejar apakah butir yg sesuai…adakah boleh tulis “pelbagai aset’

  10. Hanna,

    Ak Modal dan Ak Semasa pekongsi.. mesti diasingkan.
    Butir dilejar mesti ikut catatan bergu….”pelbagai aset” tidak sesuai.

  11. cikgu utk catatan permulaan setiap pekongsi menyumbangkan modal 60k..jumlah keseluruhan modal adalah 180 000….bagaimana kita nak nak tulis sedangkan duit rm180 000 itu digunakan utk membiayai perkara perkara berikut

    mesin dobi 95400
    lengkapan 6600
    deposit elektrik 4000
    deposit air 1000
    deposit sewa 7500
    tunai 1000
    bank 64500

    macam mana kita nak tentukan setiap pekongsi modal dia beli apa..adakah kita bahagi kan setiap item dengan 3

  12. Hanna,

    Cuba fikirkan… apabila pekongsi bersetuju ikut perjanjian masing2 menyumbangkan modal RM60000… adakah pekongsi akan beli aset @ buat apa2 bayaran dengan wang masing2 terlebih dahulu…. ATAU.. masing2 sumbangkan modal dengan bank-in RM60000 ke akaun perniagaan dahulu kemudian baru guna untuk beli apa2 aset @ bayaran..

  13. mereka akan bank in dahulu..masalah skrg saya tak tahu macam mana nak rekod dari jurnal am catatan pembukaan ke lejar

  14. Hanna,

    Jika bank-in dahulu… yang mana satu dipanggil catatan pembukaan…

    # untuk kes ini.. saya cadangkan tunggu penyelarasan yang akan dibuat masa Taklimat kepada guru2 yang akan disampaikan oleh Ketua Pentaksir Negeri masing2 nanti.

  15. dt bank 180 000
    kt modal pekongsi a 60 000
    modal pekongsi b 60 000
    modal pekongsi c 60 000

  16. Hanna,

    Ya itu yang sepatutnya.. kemudian baru di beli aset2 tersebut.

    Dengan senarai aset2 tersebut pada 1 Mac… SEPATUTNYA perniagaan telah LAMA ditubuhkan.. dan barulah sesuai catatan pembukaan dengan butir BAKI B/B dalam lejar berkenaan.

    # walaubagaimanapun tunggu TAKLIMAT oleh KPN masing2..

  17. Salam cikgu,
    Urus niaga bertarikh 4
    Membayar insurans kedai kepada Takaful Malaysia Berhad RM2400.
    Bolehkah saya tulis keratan cek atau resit walaupun perkataan cek tidak ditulis kerana saya perhati wang tunai tidak cukup.

  18. Cg,
    Urus niaga bertarikh 1
    Pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan.
    Dalam kad inventori, apakah dokumen yang harus kita tulis?
    Memo?

  19. Cg, semua kutipan hasil dobi ditulis sebagai jualan dalam buku tunai?

  20. Cg, dalam kad inventori bagi Item sabun cecair 10 liter dan pelembut 10 liter, kedua-dua mempunyai harga berbeza pada belian ke-2 pada tarikh 15 iaitu RM25 daripada pembekal Q manakala harga belian pertama ialah RM30. Maka, saya kena asingkan pengiraan jumlahnya, betul cg?
    Contoh
    Baki 1xRM30=30
    Belian 50xRM25=1250
    Jumlah 30+1250=1280

  21. Sanyin,

    1. Ya.. tidak cukup tunai untuk bayar.. terpaksa bayar guna cek..boleh guna dokumen resit.
    2. MEMO
    3. “Hasil Dobi” lebih sesuai berbsnding “jualan”
    4. Boleh darab dengan harga masing2.. cuma nanti kena nyatakan kaedah penilaian ikut FIFO @ LIFO

  22. Cg, dalam nota muka surat 10
    Kad inventori tidak dianggap sebagai urus niaga. Maka, tidak perlu direkod mengikut sistem catatan bergu?
    Kalau begini:
    Dt Bekalan
    Kt belian (tetapi sudah ditolak dalam kad inventori)
    Jadi, macam mana rekod ya cg?

  23. Cg, perniagaan telah membeli 1600 unit sabun mini dan pelembut mini serta layak menerima komisen RM80. Maka, komisen diterima direkod berasingan pada akhir bulan atau ditolak daripada hutang kepada pembekal P?

  24. Cg, catatan pembukaan di bawah betul tak?
    Jurnal Am
    Mesin dobi 95400
    Lengkapan 6600
    Deposit elektrik 4000
    Deposit air 1000
    Deposit sewa 7500
    Tunai 1000
    Bank 64500
    Modal pekongsi A 60000
    Modal pekongsi B 60000
    Modal pekongsi C 60000

  25. Atau cara ke-2
    Dt Bank 180000
    Kt Modal pekongsi A 60000
    Kt Modal pekongsi B 60000
    Kt Modal pekongsi C 60000
    (merekod aset dan modal pada tarikh ini)

    Dt Mesin dobi 95400
    Dt Lengkapan 6600
    Dt Deposit elektrik 4000
    Dt Deposit air 1000
    Dt Deposit sewa 7500
    Dt Tunai 1000
    Kt Bank 115500
    (membeli aset, membayar deposit dan mengeluarkan tunai dari bank)

    Cg, mana satu betul?

  26. Cg, urus niaga bertarikh 23
    Seorang pekongsi telah membawa masuk sofa rumah kediamannya bernilai RMxxx untuk kegunaan perniagaan.
    Dt Perabot atau Lengkapan?
    Kt Modal pekongsi A

  27. Cg, maksudnya kena
    Dt Bekalan
    KT Belian
    ???
    Sofa dikelaskan sebagai Lengkapan ke cg?

  28. Sanyin,

    1. Setiap urusniaga mesti dicatat secara catatan bergu… manakala Kad Inventori hanya merekod keluar masuk serta baki semasa inventori… hanya untuk penilaian inventori akhir (bukan rekod urus niaga)
    Cth: jualan tunai barang niaga.
    Catatan bergunya Dt Tunai Kt Jualan –> rekod sebagai urusniaga.
    Manakala inventori tersebut telah berkurang –> maka perlu juga direkod dalam Kad Inventori (ini tidak dianggap rekod urusniaga).
    2. Komisen diterima –> satu urusniaga yang lain perlu direkodkan.. oleh kerana tiada dalam senarai urusnuaga yang diberi.. maksudnta kita masih belum terima.. maka ianya boleh dijadikan item pelarasan HASIL BELUM TERIMA.. seperti yang diminta.
    3. Jika perniagaan tersebut telah LAMA ditubuhkan… catatan pembukaan tersebut boleh diterima. Tetapi soalan menyatakan perniagaan BARU tubuh.. maka catatan tersebut sudah tidak sesuai… untuk kes ini tunggu Taklimat oleh KPN.. apa ketetapan yang telah mereka diputuskan.
    4. Oleh kerana telah dibuka Ak Lengkapan.. maka kita guna Lengkapan.

  29. cikgu..sy nak tanya.. jika jualan perkhidmatan secara kredit..masuk jurnal am atau jurnal jualan..jika jurnal jualan…jumlah pada akhir tempoh dalam jurnal jualan tu diposkan ke ak jualan atau akaun hasil perkhidmatan

  30. Apis,

    Tunggu Taklimat Penataran yang akan disampaikan oleh Ketua Pentaksir Negeri masing2..

  31. May i know when will the teacher go for taklimat bagi projek prinsip perakaunan?

  32. Ink,

    Sila rujuk Ketua Pentaksir Negeri masing2….. ada negeri yang telahpun mengadakan taklimat tersebut. Kemungkinan besar pada minggu hadapan.

  33. Cikgu,

    Bagi barang niaga sabun cecair 10 liter,
    1/3 – masuk 50 unit
    1/3 – keluar 17, baki 33
    7/1 – keluar 12, baki 21
    14/1 – keluar 20, baki 1
    28/1 – keluar 20, tapi baki x cukup.
    Macam mana pula ni Cikgu? Atau, saya ada tertinggal sesuatu?

  34. Maaf Cikgu,

    Saya tersilap. Ada urus niaga belian yang saya tertinggal.

    Cikgu,
    Adakah semua pengiraan (termasuk kad inventori) mesti dibundarkan kpd ringgit terdekat?

  35. Cikgu,
    Dokumen perniagaan pada 1 Mac ada 4 urusniaga, jadi, kita perlu sediakan kesemua 4 urusniaga ka? atau pilih salah satu?

  36. KT,

    Kena rujuk ketetapan Pentaksir Kawasan masing2..

  37. Cikgu,

    1) Slip tranksaksi perbankan elektronik tidak sama dengan slip bank wang masuk, kan? Keduanya adalah 2 slip berbeza, betul tak?

    2) Membankkan kutipan hasil dobi boleh dibuat melalui slip bank di kaunter dan juga slip tranksaksi perbankan elektronik melalui cdm, kan?

    3) Adakah komisen dr Pembekal P dikira untuk jumlah kedua2 item (sabun dan pelembut mini) atau untuk komisen yg berbeza utk setiap satu?

    4) Adakah pinjaman daripada pekongsi boleh dicatat di dalam memo dan buku tunai?

    Terima kasih

  38. Cikgu,

    5) Apa dokumen yang sesuai digunakan untuk jualan barang niaga tunai? Bil tunai?

    6) Adakah jualan tunai melibatkan seorang pelanggan sahaja atau ramai pelanggan? Secara logiknya saya fikir pelanggan kedai dobi adalah ramai dan pembelian sabun/pelembut dibuat utk perkhidmatan dobi layan diri. Jadi, adakah bil tunai sesuai digunakan? Atau pun slip daftar tunai?

  39. Mika,

    1. Ya.. tidak sama.
    2. Ya
    3. Rujuk pentaksir kawasan masing2.
    4. Memo.. boleh.
    5. Ya.. Bil Tunai
    6. Bil tunai boleh dikeluarkan kepada sesiapa sahaja yang beli secara tunai.

  40. Cikgu,

    Dalam Buku Tunai, bagaimana hendak menulis catatan pd 1hb?
    Butir: modal -1000 (lajur tunai) dan 64500 (lajur bank) sedangkan kita 3 ak. modal berbeza bagi setiap pekongsi.
    Bolehkah digabungkan ketiga2 ak. modal pekongsi menjadi satu ak. modal lain dgn no. folio berbeza?

  41. Cikgu,

    Jika berdasarkan maklumat yg diberikan, deposit sewa 2 bln menunjukkan bahawa perniagaan menyewa premis dan tidak mempunyai premis sendiri, adakah ini betul?
    Jika betul, maka belanja ubah suai premis termasuk dalam kategori belanja perniagaan, dan bukannya termasuk dlm ak. premis (abs) kerana perniagaan tidak mempunyai premis sdr. Adakah ini betul?

    Terima kasih

  42. Cikgu,

    1/3-Membeli brg scr kt dgn Pembekal P berjumlah 3440. (10 hr 5% diskaun tunai)
    3/3-Pulangan brg niaga kpd Pembekal P berjumlah 10.
    9/3-Membayar hutang sepenuhnya kpd Pembekal P.

    Maka, pengiraan bayaran:
    3440 – 10 = 3430
    3430 – (5% x 3430) = 3258.50
    Adakah pengiraan sebegini betul?

    Jika perniagaan hya membayar sebahagian drpd jumlah invois, adakah ia layak menerima diskaun tunai?

    Terima kasih

  43. Mika,

    1. Ak setiap pekongsi tidak boleh digabungkan… cara tulis urusniaga 1hb… rujuk Pentaksir Kawasan masing2..
    2. Ya.. masuk belanja perniagaan dahulu.
    3. Ya.. betul… jika bayar sebahagian.. tiada diskaun.

  44. cikgu utk urusniaga 23 mac..catatan dt perabot kt modal pekongsi ……
    dimasukkan dlm jurnal am? betul tak?

  45. Hanna,

    Ya.. Jurnal Am.

  46. Pekerja mengeluarkan inventori untuk kegunaan perniagaan… direkodkan
    Perkara ini perlu direkod dlm bcp?

  47. Cikgu,

    Selain ak. ambilan, ak. apakah lagi yg no. lejarnya tergolong dlm kategori catatan kontra?
    Adakah ak. pulangan belian termasuk dlm kategori ini atau kategori hasil?

  48. Ana,
    Rujuk ketetapan Pentaksir Kawasan masing2.

    Mika,
    Kontra : Ambilan, Pulangan jualan, Pulangan belian, PHR, SNT.

  49. Cikgu,

    Sekiranya wujud pinjaman drpd pekongsi, adakah faedah atas pinjaman pekongsi itu termasuk dalam item pelarasan kna ia tergolong dlm kategori belanja perniagaan?

    Dan jika ya, bagaimana pula dgn catatan pelarasan dalam jurnal am?

  50. Cikgu,

    Bilakah masanya Ak. Semasa dibuat? Sebelum pelarasan (semasa penyediaan lejar) atau selepas pelarasan?

    Adakah gaji pekongsi belum bayar termasuk dlm item2 pelarasan yg dibuat sblm penyediaan penyata pendapatan?

  51. Cikgu,

    Adakah ak.semasa mempunyai no. lejar dan memerlukan lajur folio juga?

    Terima kasih.

  52. Mika,

    1. Ya.. boleh dijadikan item pelarasan. Ada beberapa pendekatan boleh digunakan..
    (1) Dt Faedah pinjaman Kt faedah pinjaman belum bayar (kemudian nanti pindah ke Ak Semasa Pekongsi)
    (2) Dt Faedah pinjaman Kt Ak Senasa Pekongsi.
    # sila rujuk Pentaksir Negeri masing2.

    2. Ak Semasa.. bergantung kepada situasi.. jika baru mula perniagaan.. tiada baki awal (tidak wujud Ak Semasa).. jika telah lama… akan wujud Ak Semasa dalam lejar pada awal2 lagi. Jika ada pelarasan berkaitan Ak Semasa maka boleh diselaraskan ke akaun tersebut.. kemudian semasa penyediaan Ak Pengasingan UR.
    # rujuk Pentaksir Negeri masing2.

    3. Gaji pekongsi.. tidak masuk dalam Ak Perdagangan dan UR…. sebaliknya terus ke Ak Pengasingan UR dan Ak Semasa.

    4. Semua akaun Mesti ada Kod Pengkelasan Akaun masing2…. Ak Semasa –> Ekuiti Pemilik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wp-puzzle.com logo

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.